Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Βόμβα! Μέρκελ: Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του CDU


Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο συνέδριο που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα και σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η ίδια είπε: «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για επανεκλογή ως επικεφαλής του CDU».

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναμενόμενη αφού και χθες το κόμμα της έπαθε πανωλεθρία στις τοπικές εκλογές της Εσσης. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου παθαίνει μεγάλη ήττα σε τοπικές εκλογές. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είχε τα μικρότερα ποσοστά του από το 1966 στο κρατίδιο της Έσσης.

Όπως αναφέρει το Spiegel, η ανακοίνωση έγινε το πρωί στην συνεδρίαση του προεδρείο του κόμματός της. Τα αρχικά σχέδια της Μέρκελ ήταν να είναι ξανά υποψήφια στο συνέδριο του κόμματος στο Αμβούργο τον Δεκέμβριο. Όμως, τα εκλογικά αποτελέσματα έβαλαν ταφόπλακα στα σχέδιά της.

Το ερώτημα που πλανάται τώρα σε Γερμανία και Ευρώπη είναι τι σημαίνει αυτή για την Καγκελαρία. Η Μέρκελ πάντα υποστήριζε ότι ο καγκελάριος πρέπει να είναι και αρχηγός στο κόμμα. Με βάση αυτή την λογική πρέπει να αποσυρθεί και από Καγκελάριος.


Ως πιθανοί διάδοχοι είναι η γ.γ. του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer , ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Armin Laschet.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild και του τηλεοπτικού σταθμού n0tv, η Μέρκελ επιθυμεί να παραμείνει Καγκελάριος.

Αποχωρεί μετά από 18 χρόνια!

Η Άνγκελα Μέρκελ εξελέγη στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος το 2000, ακριβώς πριν από 18 χρόνια. Ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο πρώτος ανατολικογερμανός ηγέτης της ενωμένης Γερμανίας.


Η Μέρκελ την ημέρα της εκλογής της στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος/REUTERS

Οι Γερμανοί την φωνάζουν «μητερούλα» (“Mutti”), την βλέπουν στο σούπερ μάρκετ να αγοράζει μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί και παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις πεζοπορίες της στο Νότιο Τιρόλο, με τα ίδια μάλιστα ρούχα.

Η κόρη του Λουθηρανού πάστορα γεννήθηκε στο Αμβούργο και λίγες μέρες μετά εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Εκεί εκπαιδεύτηκε να ελέγχει τα πάθη της, να βάζει την προσωπική της προβολή σε δεύτερη μοίρα και να παραμένει ψύχραιμη. 

«Δεν ένοιωσα ποτέ ότι η ΛΔΓ ήταν η πατρίδα μου. Έχω μια σχετικά ανάλαφρη προσωπικότητα και πίστευα πάντα ότι η διαδρομή μου στη ζωή θα είναι αισιόδοξη, ό,τι και να γίνει. Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να απογοητευτεί. Χρησιμοποιούσα πάντα τον ελεύθερο χώρο που μου άφηνε η ΛΔΓ. Αργότερα, ενεργούσα κατά τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να ζω σε διαρκή σύγκρουση με το κράτος», θα πει η ίδια σε συνέντευξή της το 1991.

Το 2005 πρόσθεσε ότι ήταν αποφασισμένη να αποδράσει, αν το καθεστώς γινόταν πολύ άσχημο. Αλλά αν αυτό δεν συνέβαινε, δεν ήθελε να ζήσει σε αντιπαράθεση με το σύστημα, διότι φοβόταν τις συνέπειες. Η θέση πάντως του πατέρα της και η ακαδημαϊκή της εξέλιξη στην κβαντική χημεία της εξασφάλιζαν σημαντικά προνόμια. Ίσως για αυτό δεν ήταν σε θέση να «διαβάσει» σωστά και την πτώση του Τείχους. Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 η 35χρονη Άνγκελα Μέρκελ πήγε όπως κάθε Πέμπτη για σάουνα. Αργότερα πέρασε μαζί με την παρέα της στην Δύση, για να επιστρέψει το ίδιο βράδυ στο σπίτι της και την επομένη να εμφανιστεί κανονικά στο γραφείο της. 

Ακόμη και σήμερα, η κυρία Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στο καθήκον της. Λένε ότι δεν κοιμάται ποτέ περισσότερες από πέντε ώρες και ότι στο κομοδίνο της δεν παίρνει μυθιστορήματα, αλλά υπηρεσιακούς φακέλους. Μελετηρή, συστηματική και οργανωμένη, η Καγκελάριος δεν επιτρέπει δημόσιες εκδηλώσεις συναισθηματισμού. Άλλωστε αναγκάστηκε να αναρριχηθεί στην εξουσία παρά τα «μειονεκτήματά» της. Γυναίκα, χωρισμένη, ξαναπαντρεμένη, χωρίς παιδιά, επιστήμονας και ανατολικογερμανίδα. «Για όποιον δεν γνωρίζει γερμανικά, μια ομιλία της Καγκελαρίου στην Βουλή για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία έχει τον ίδιο τόνο με την ανακοίνωση των κανονισμών της εταιρίας σιδηροδρόμων», έγραφε χαρακτηριστικά το περιοδικό New Yorker το 2014. 

Όταν τον Ιούλιο του 2015, στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κατά την διάρκεια συζήτησης με μαθητές, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια έφηβη Παλαιστίνια που ξέσπασε σε κλάματα εκφράζοντας την απόγνωσή της για τις προοπτικές παραμονής της στην Γερμανία, το κοινό είδε μια διαφορετική Μέρκελ. Το προσφυγικό έμελλε να αλλάξει την εξωτερική εικόνα της αλλά και να απειλήσει σοβαρά την παντοδυναμία της. Η πολιτική της των ανοιχτών συνόρων την ανέδειξε σε ηρωίδα των κατατρεγμένων και ταυτόχρονα – για κάποιους – σε κίνδυνο για την γερμανική κοινωνία και οικονομία. Τώρα, το πληρώνει ακριβά.

«Κλέβοντας» τις θέσεις των αντιπάλων της

Το προσφυγικό όμως δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να στερήσει ιδεολογικά επιχειρήματα από τους αντιπάλους της. Στην προτελευταία θητεία της καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός, πάγιο αίτημα του SPD, το οποίο όμως κατάφερε να πιστωθεί η ίδια. Το ίδιο συνέβη και με την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, με το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του επιδόματος στις μητέρες. Τελευταία, ξάφνιασε ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, όταν επέτρεψε την ψηφοφορία για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε παρά την δική της αρνητική ψήφο. 

Το μέγεθος της Μέρκελ έχει προ πολλού υπερβεί τη χώρα της και την Ευρώπη. Ειδικά η παρουσία ηγετών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Όρμπαν και ο Ταγίπ Ερντογάν, την καθιστά σχεδόν «όαση» σταθερότητας και δημοκρατίας. Η ίδια τα τελευταία 12 χρόνια έχει δει δεκάδες ηγέτες να έρχονται και να φεύγουν: Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Γ. Μπους, Τόνι Μπλερ, Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ… Μόνο η «Νέμεσή» της, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του, να την σέβεται, αλλά και να απολαμβάνει να προκαλεί τις αντοχές της. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό πριν από λίγα χρόνια στην Μόσχα, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε το μαύρο λαμπραντόρ του να κυκλοφορεί ελεύθερο κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, γνωρίζοντας ότι εκείνη φοβάται τα σκυλιά. Οι συνεργάτες της έγιναν έξαλλοι, αλλά η ίδια παρέμεινε ατάραχη: «Καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να το κάνει. Για να αποδείξει ότι είναι άντρας. Φοβάται την ίδια του την αδυναμία». 

Σήμερα, γράφεται η αρχή του τέλους για την Άνγκελα Μέρκελ. Την γυναίκα που αγαπήθηκε και μισήθηκε εξίσου πολύ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, την γυναίκα που πήρε στις πλάτες της την Γερμανία και της έδωσε άνθιση που πολλοί θα ζήλευαν.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου