Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Νέα Δημοκρατία : Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η χώρα είναι καταδικασμένη



Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τα εξής:

 «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο, στις 13 – 14 Φεβρουαρίου, συναντώντας την Καγκελάριο της Γερμανίας και Πρόεδρο του CDU κυρία Angela Merkel, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Wolfgang Schauble, σειρά βουλευτών, καθώς και εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων, που έχουν επενδύσει ή φιλοδοξούν να επενδύσουν στη χώρα μας. 

 Στο ταξίδι αυτό, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, με έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. 

  Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τον ίδιο λόγο στο εξωτερικό με αυτόν που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό, ενισχύοντας την αξιοπιστία της χώρας.         

   Επίσης, μετέφερε στην Καγκελάριο, αλλά και σε όλους τους συνομιλητές του, τις σκληρές προσπάθειες των Ελλήνων σε σχέση με τις δυσκολίες που περνούν, έπειτα από οκτώ χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την αξιοπρέπειά τους, την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο. 

   Τόνισε ότι οι κόποι και οι θυσίες των Ελλήνων δεν πρέπει και δεν μπορεί να πάνε χαμένοι. 
                       
  Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στη καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και είναι αδιαπραγμάτευτη, απορρίπτοντας σενάρια που διακινούνται από κάποιους – και εντός της χώρας – για επιστροφή στη δραχμή. 

 Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη στο εξωτερικό για τα ελληνικά συμφέροντα, τα στελέχη της Κυβέρνησης, με αντιφατικές δηλώσεις, μνημεία ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγούσαν και οδηγούν τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και άρα στην ήττα. 

   Για του λόγου το αληθές:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (11/2/2017)

“Η αξιολόγηση θα κλείσει, χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς. Θα κλείσει γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια ή να κάνει πειραματισμούς”.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ (14/2/2017)

 “Τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δις και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δις; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνει όσο μικρότερη υποχώρηση ...”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ BRIEFING (14/2/2017)

“Η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας”.


ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΣΤΟΝ REAL FM (7/2/2017)

“Η ποσοτική χαλάρωση, αυτήν τη στιγμή, είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι, αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό”.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ (29/11/2016)

 “Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης δεν αρκεί να γίνουν κάποτε. Πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε να έχουμε βγει μέσα στο 2018 στις αγορές”.

Και ύστερα από όλα αυτά, ακολούθησε η δήλωση – ομολογία του κ. Φίλη …

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (11/2/2017)

“Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η Κυβέρνηση. Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου κλείσιμο της αξιολόγησης και θα φύγει το Δ.Ν.Τ. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή μας”.


 Πλέον, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και την παρέα του, είναι οι καρέκλες τους και η μεγάλη ζωή που κάνουν. 

Εμείς έχουμε τονίσει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Η Κυβέρνηση αφήνει τη χώρα να σέρνεται, την οικονομία να βουλιάζει και τους πολίτες στην αβεβαιότητα.

Έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα, η οικονομία γύρισε στην ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016, έχουμε εκροή καταθέσεων 2,5 δις μόνο τον Ιανουάριο του 2017, η αγορά είναι σε απόγνωση, οι επαγγελματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να σωθούν από την υπερφορολόγηση και η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει σαν φάρσα το σενάριο του 2015.

Μόνο που τώρα είναι απολύτως απομονωμένη από τον ελληνικό λαό.

Έτσι κι αλλιώς, με αυτήν την Κυβέρνηση η χώρα είναι καταδικασμένη.

Να σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Τη στιγμή που η πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι ή θα έπρεπε να είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν προσκόμματα στην επένδυση στο Ελληνικό, ζητώντας τον ορισμό αρχαιολογικών χώρων στο πρώην αεροδρόμιο.

Είναι εντυπωσιακό – για εμάς είναι απίστευτο – το ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές, που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα την Κυβέρνηση, βάζουν εμπόδιο στην μεγαλύτερη επένδυση, η οποία υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, και μπορεί να φέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι μια επένδυση pull factor και για άλλες στη χώρα, που θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία. Θα δώσει το σήμα σε πολλούς επενδυτές από όλο τον κόσμο να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, που όχι μόνο δεν μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να φέρει δουλειές στη χώρα, αλλά δημιουργεί προσκόμματα, εμποδίζει και τορπιλίζει και τις ήδη υπάρχουσες. 

 Όσον αφορά τη νέα ”φάμπρικα” με τις παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της οποίας η Κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει το κομματικό Κράτος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα ήθελα να επαναλάβω την πάγια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Δεν θα γίνουν, όμως, αποδεκτές οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με παράνομο τρόπο. Υπενθυμίζω ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο.

 Πιστεύουμε ακράδαντα στην αξιοκρατία και την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης υπέρ του πολίτη. Έχουμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην αγνοεί τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και να μην παρεμβαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

 Χρειαζόμαστε καλύτερο και όχι μεγαλύτερο Κράτος».


Νέα ρύθμιση φορολογικών οφειλών επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

Πηγή: Eurokinissi


Σχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών φορολογουμένων με χρέη έως και 2.000 ευρώ στην εφορία επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Μιλώντας στον real fm, η κ. Παπανάτσιου είπε πως στόχος είναι οι οφειλέτες να διευκολυνθούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να σταματήσουν να τελούν υπό την απειλή των κατασχέσεων.

Συνεργάτες της υπουργού ξεκαθάριζαν πως ο σχεδιασμός για τη διευθέτηση οφειλών θα πατάει στη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και σε καμία περίπτωση δεν θα επανέλθει η ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Θα δούμε εάν μπορεί να προχωρήσει ένα ανάλογο μοντέλο διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός και τις συνολικές του οφειλές πέραν των φορολογικών», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό αξιολογείται η πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης και διαμορφώνεται ένα πλάνο αποπληρωμής όλων των χρεών βάσει αυτής (και όχι αντιστρόφως όπως γινόταν μέχρι σήμερα στην πράξη).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σήμερα περίπου 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οφειλές έως 2.000 ευρώ προς την εφορία.


Πηγή: Cnn.gr


Με ψίχουλα ζουν 100.000 συνταξιούχοι!


«Με ψίχουλα αναγκάζονται να ζουν εδώ και 10 μήνες περίπου 100.000 συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου», καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που εντοπίζει μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση νέων συντάξεων.

Ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος τονίζει ότι εκτός «των 11 περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου , ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων κρύβει “ψαλίδι” στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, παρατηρεί ότι “η προσωπική διαφορά”, θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο “κόφτης” που ήδη έχει θεσμοθετηθεί»

Η καθυστέρηση, κρατά στον «πάγο», περί τους 100.000 συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου, «Όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο και μετά περιμένουν στη σειρά για την οριστική σύνταξη τους και υποχρεώνονται να ζουν με τις μισές, προσωρινές, συντάξεις!!!

Έτσι 10 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμα ….αναζητεί τον μαθηματικό τύπο».

Με τον νέο νόμο, οι νέες συντάξεις, είναι μειωμένες έως και 30%, αναφέρουν οι συνταξιούχοι, τονίζοντας ότι με το νέο καθεστώς, που ισχύει από τον Μάιο του 2016, όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών.

-Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία)

-Της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Από τους νέους συνταξιούχους, τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν «δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%)».



Πηγή


Μπαλαούρας: Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα νέα μέτρα ας παραιτηθεί



Το εάν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα θα είναι συλλογική απόφαση, θα αναλύσουμε τις ισορροπίες που μπορούν να επιτευχθούν και θα πράξουμε αναλόγως», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης (16/2) ο Μάκης Μπαλαούρας.

«Οποιοδήποτε στέλεχος θεωρήσει ότι το πακέτο που έρχεται είναι ακραίο και δημιουργεί προβλήματα, μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του και να παραιτηθεί από βουλευτής», είπε στην εκπομπή «Ακραίως» στο ΣΚΑΪ.

«Οι δανειστές είναι δανειστές, από την αρχαιότητα ήταν αδυσώπητοι και ήθελαν να στραγγαλίσουν τον δανειζόμενο, αυτό ισχύει και σήμερα. Υπάρχουν όμως διαβαθμίσεις στους δανειστές», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως μια χώρα με τεμπέληδες και ανίκανους ανθρώπους, που χαίρονται τη ζωή σε βάρος των άλλων Ευρωπαίων. Μας δανείζουν, γιατί υπάρχει το πλαίσιο που δεν μπορούν να σπάσουν. 1,5-2 χρόνια προσπαθούσαν να επιβάλουν το Grexit, για να στείλουν ένα μήνυμα στους υπόλοιπους». 

«Ο Σόιμπλε, ανεξάρτητα από την Ελλάδα, έχει εμμονές, είναι ακραία νεοφιλελεύθερος και έχει τιμωρητική διάθεση. Πλέον, η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης κι αυτό φαίνεται παντού, καθώς μεγάλο μέρος της ομάδας των δανειστών θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή


«Διαρροή» 2,5 δισ. ευρώ καταθέσεων τις τελευταίες 45 ημέρες



Παράλληλα «κοκκίνισαν» κι άλλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ 

Συναγερμό έχει σημάνει στις τράπεζες το γεγονός ότι τις τελευταίες 45 ημέρες παρατηρείται η επαναφορά του φαινομένου της φυγής καταθέσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις» στο διάστημα αυτό έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα «κοκκίνισαν» κι άλλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκαλούν η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επαναφορά των σεναρίων για Grexit.

Στην εφημερίδα μίλησαν και «κύκλοι» της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών οι οποίοι τόνισαν ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας».

«Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός κυβέρνησης-δανειστών» τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι.



Πηγή : protothema.gr


Αγοράκι δύο ετών νεκρό σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών που έγινε live στο Facebook




Το αγοράκι, ο Λάβονταϊ Γουάιτ, βρισκόταν στο πίσω κάθισμα ενός κόκκινου αυτοκινήτου μαζί με την 20χρονη θεία του και έναν 26χρονο άνδρα.

Η γυναίκα βιντεοσκοπούσε τη βόλτα τους και την προέβαλε απευθείας στο Facebook Live, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν γαζώθηκε από σφαίρες. Η μία έπληξε στο κεφάλι το μικρό αγόρι, ενώ η δεύτερη τον νεαρό άνδρα, ο οποίος ήταν και ο στόχος της συμμορίας.

Στο βίντεο φαίνεται επίσης η νεαρή γυναίκα, η οποία τραυματίστηκε στο στομάχι, να φωνάζει και να εγκαταλείπει το αυτοκίνητο ενώ συνεχίζονται οι πυροβολισμοί, προτού χαθεί σε ένα στενάκι.


Η αστυνομία θεωρεί πως η εν ψυχρώ εκτέλεση έγινε στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών.

«Κάποια στιγμή, αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν πρέπει να συνεχίσουν τα παιδιά μας να πληρώνουν το τίμημα της ανικανότητάς μας να λογοδοτούν για τις πράξεις τους οι κατά συρροή εγκληματίες», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Έντι Τζόνσον.

Οι δολοφονίες μελών συμμοριών έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό στο Σικάγο. Μόλις χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε έναν 19χρονο, που είναι μέλος μιας συμμορίας, για τον φόνο ενός κοριτσιού 11 ετών. Το 2016, έγιναν 750 φόνοι και υπήρξαν 3.500 περιστατικά με ανταλλαγές πυροβολισμών.




Πηγή : ethnos.gr


Ο Σύριζα υπονομεύει τις επενδύσεις στην χώρα! Θέλουν την χώρα να γίνει Βενεζουέλα νομίζοντας ότι θα κυριαρχήσουν



Είναι αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο λόγω ανικανότητας αλλά και ιδεοληψίας δεν θα αφήσει καμία επένδυση να προχωρήσει γιατί θέλουν να γίνει η Ελλάδα τύπου Βενεζουέλα για να κυριαρχήσουν πάνω στην φτώχεια των πολιτών.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ στην Έντυπη Καθημερινή


Ο στόχος της ανάσχεσης της επένδυσης στο Ελληνικό προχωρεί μεθοδικά. Ακραίοι κρατιστές, ιδεοληπτικοί αρχιτέκτονες με χρόνια θήτευσης στο «προοδευτικό πάλκο», υπηρεσιακοί παράγοντες με κατάχρηση και παρερμηνεία της εξουσίας τους, εφευρίσκουν διαρκώς προσκόμματα. Οι διαρκείς καθυστερήσεις, με σοβαρή και ρεαλιστική πιθανότητα να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην επένδυση, προσεγγίζουν ήδη τον στόχο: δηλητηρίαση επενδυτικού κλίματος διά της εφεύρεσης προσκομμάτων.

Η προσφυγή που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Φεβρουαρίου «κατά της απόφασης της κ. Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεότερα μνημεία πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού» δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούν το κλίμα γύρω από την επένδυση. Ηταν γνωστή η μεθόδευση που, με μοχλό τα νεότερα κτίρια που δεν κηρύχθηκαν διατηρητέα, θα πλαγιοκοπούσε διά της χρονοτριβής την υποχρέωση της κυβέρνησης να παραδώσει τον Ιούνιο το Ελληνικό στους επενδυτές. Η «Επιτροπή Αγώνα» (ποιους εκπροσωπεί άραγε πέρα από την ομάδα κρούσης και τους χειροκροτητές τους;) έχει στόχευση. Οσο η υπόθεση θα είναι νομικά εκκρεμής, δεν θα είναι εφικτή η παράδοση του Ελληνικού, καθώς η σύμβαση ορίζει ότι η έκταση θα πρέπει να παραδοθεί ελεύθερη από κάθε χρήση και με επιλυμένα όλα τα διαδικαστικά και νομικά ζητήματα. Επιπλέον, είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί η άδεια για το καζίνο, το οποίο, «εντελώς συμπτωματικά», έχει χωροθετηθεί στο σημείο όπου βρίσκονται τα κτίρια του Κολεγίου, τα οποία η «Επιτροπή Αγώνα» θέλει διατηρητέα.

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αν το ΣτΕ δικαιώσει την «Επιτροπή Αγώνα», δεν θα είναι μόνο η χρονοτριβή που θα είναι ένα αντικειμενικό «πρόβλημα», καθώς όλα θα αρχίσουν από την αρχή. Θα είναι το «μήνυμα» ότι στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν είναι σαφές και διασφαλισμένο, ακόμη και αν έχουν πέσει υπογραφές. Γιατί πάντα μπορεί να εμφανιστεί μια επιτροπή αγώνα σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτός είναι και ο στόχος. Οσο, βεβαίως, εκκρεμεί η υπόθεση νομικά, δεν μπορεί τυπικά να γίνει καμία συζήτηση στο ΥΠΠΟ, διότι αυτό θα συνιστά παρατυπία εφόσον υπάρχει εκκρεμοδικία. Πέραν αυτού, η έκταση του Ελληνικού πρέπει να παραδοθεί ώς τον χρονικό ορίζοντα του Ιουνίου κενή χρήσεων. Μπορεί αυτό να γίνει; Είναι κάτι εφικτό; Εχει δοθεί πλήρης κατάλογος των υπηρεσιών που ακόμη και σήμερα βρίσκονται μέσα στην υπό παραχώρηση έκταση και έχουν άραγε δρομολογηθεί βάσει χρονοδιαγράμματος οι κινήσεις μεταστέγασής τους; Πού θα πάνε άραγε τα αρχαία που βρίσκονται στην αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά, πότε θα μεταφερθεί ο σταθμός της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το αμαξοστάσιο τραμ... Οι εικόνες από την επίσκεψη Μουζάλα στους πρόσφυγες συνετέλεσαν και αυτές στον ίδιο σκοπό. Μια έκταση όχι κενή, μια έκταση που γεννά προβλήματα, μια έκταση όπου οι κανόνες μπορούν εύκολα να παραβιάζονται, να ξεχειλώνουν ή απλώς να υπονομεύονται.

Επιπλέον, η επίσης εσκεμμένη φιλολογία που σέρνεται επί μήνες περί πρόθεσης κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ή τμήματος αυτού είναι θεσμικά έωλη. Αν προχωρούσε μια τέτοια λογική, θα προσέθετε απλώς γραφειοκρατικά προσκόμματα. Θα συνέβαλλε δηλαδή ως μια μείζων πράξη του δράματος στο «μεγάλο κάδρο». Τα όποια αρχαία βρεθούν καλύπτονται νομικά και θεσμικά από τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο και από τον αναπτυξιακό νόμο 4072/12, άρθρα 5-10, του 2012, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου. Αλλωστε, με τους ισχύοντες αυτούς νόμους προστατεύονται όσα αρχαία βρίσκονται σε κατασκευαστικά έργα (π.χ. οι Δεσμώτες του Φαλήρου).



Ν.Δ.: Αναγκαία η ενίσχυση της ομάδας “ΔΙΑΣ” και η επανασύσταση της ομάδας “ΔΕΛΤΑ”




Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για την καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων, σε σταθμό του ΗΣΑΠ, αλλά και μια σειρά εγκληματικών ενεργειών το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Αττική, μεταξύ των οποίων και «απαλλοτρίωση» ειδών ένδυσης από περίπου 30 γνωστούς - άγνωστους στα Εξάρχεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα καταδρομική ενέργεια με σκοπό την φθορά ακυρωτικών μηχανημάτων εισιτηρίων στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ν. Φάληρο, αποδεικνύει ότι οι γνωστοί - άγνωστοι κινούνται βάσει σχεδίου και, το κυριότερο, ανεξέλεγκτοι. 

Οι βάνδαλοι εμφανίζονται να δρουν με απόλυτη άνεση, να κτυπούν και να καταστρέφουν δημόσια περιουσία και να εξαφανίζονται σαν κύριοι, ενώ η πολιτεία δείχνει να είναι παντελώς ανήμπορη να καταστείλει το φαινόμενο. Την ίδια ώρα, καταγράφονται συμβάντα εγκληματικών ενεργειών, που δημιουργούν συνθήκες φόβου και γενικής ανασφάλειας, όπως η “απαλλοτρίωση” σε κατάστημα ειδών ένδυσης στο κέντρο της Αθήνας. 

Είναι φανερό ότι η κατάσταση έχει προ πολλού ξεφύγει και πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις. Η χώρα δεν μπορεί να καταντήσει ξέφραγο αμπέλι, είτε λόγω ιδεοληπτικών αγκυλώσεων είτε λόγω ανικανότητας των κυβερνώντων να κάνουν τα αυτονόητα. Ας αντιληφθεί, επιτέλους, η πολιτική ηγεσία του κατ’ ευφημισμόν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι καθήκον της είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας για όλους τους πολίτες και η προστασία της δημόσιας περιουσίας από τους μπαχαλάκηδες που φαντασιώνονται τους εαυτούς τους σαν επαναστάτες. 

Η ενίσχυση της ομάδας “ΔΙΑΣ” και η επανασύσταση της ομάδας “ΔΕΛΤΑ” για την αποκατάσταση της κανονικότητας στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένες. Κάτι που θα κάνει πράξη η Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέροντας το νόμο και την τάξη σε όλη τη χώρα».


Το κρυμμένο μυστικό της Abercrombie and Fitch...


Το 2003 η αλυσίδα ένδυσης Abercrombie and Fitch μηνύθηκε για ρατσιστική συμπεριφορά καθώς απέλυσε Ασιάτες, έγχρωμους και Ισπανόφωνους επειδή "δεν ταίριαζαν στην εικόνα της A&F''.

Εικάζεται μάλιστα ότι ο εικονιζόμενος ιδρυτής της αμερικάνικης εταιρείας, που απευθύνεται κυρίως σε ευκατάστατους εφήβους και κολεγιόπαιδα, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τα ρούχα του να φορεθούν από χοντρούς και άσχημους, ούτε αυτοί να εργάζονται στην εταιρεία του.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1892 και έχει ντύσει τον Ερνεστ Χεμινγουέι και τον Θίοντορ Ρούσβελτ, διαθέτει σήμερα 600 καταστήματα και απασχολεί 22.000 άτομα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, όσοι ανήκουν σε μειονότητες και προσλαμβάνονται δεν απασχολούνται σε θέσεις πρώτης γραμμής (π.χ. πωλητές), ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου ανώτατοι μάνατζερ της εταιρείας επισκέπτονται καταστήματα και αμέσως μετά καταγράφονται απολύσεις ατόμων που δεν ταιριάζουν στο εταιρικό προφίλ, οι οποίοι σχεδόν αμέσως αντικαθίσταται από λευκούς. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που ιδιοκτήτες καταστημάτων ενθαρρύνουν πελάτες που είναι λευκοί και ελκυστικοί και "ταιριάζουν στο προφίλ της A&F" να κάνουν αίτηση για δουλειά...



Πηγή


Άγριος καυγάς των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Πηγή: eurokinissi/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου και αντιπροσωπείας αγροτών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα και των Ευζώνων αποχώρησαν πριν ακόμη τελειώσει η συνάντηση δηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ κι οι αγρότες από τις υπόλοιπες περιοχές δήλωσαν απογοητευμένοι.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι "είχαμε αναλυτική συζήτηση.Οι υπουργοί είχαν προετοιμαστεί και μπορώ να εκτιμήσω ότι τα 2/3 των αιτημάτων είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν για να βρουν λύση.

Από την μεριά μου τους τόνισα ότι πέρα από αυτά τα άμεσα αιτήματα πρέπει να δούμε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας. Πρέπει επομένως να πάμε σε έναν πρωτογενή τομέα ικανό να παράγει προϊόντα που να ικανοποιεί εσωτερικές ανάγκες και απευθύνεται στις παγκόσμιες αγορές. Βούληση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αιτήματα, ιδέες , προτάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε πάντα στις δυνατότητες που έχουμε".

Οι αγρότες αντιμετώπισαν τον κύριο Αποστόλου με ειρωνικά χειροκροτήματα και γιουχαΐσματα και εκείνος αποχώρησε, φανερά εκνευρισμένος.

«Ραντεβού στα γουναράδικα», του ανταπάντησαν οι αγρότες.

Ο κ.Δραγασάκης έκανε λόγο για βιωσιμότητα της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας και τόνισε ότι "κάλεσα και τους αγρότες να σκεφτούν και να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το πώς θα ενισχύσουμε τις μορφές συλλογικής οργάνωσης των αγροτών. Μια οικονομία με εξατομικευμένους αγρότες χωρίς μια φερέγγυα συνδικαλιστική εκπροσώπηση δεν έχει μέλλον. Επίσης, να συζητήσουμε νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων, επίσης να συζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, η εποχή της αγροτικής τράπεζας έχει τελειώσει, η κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα που είναι η κάρτα αγρότη αλλά αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν κι άλλες ιδέες, υπάρχουν και δυνατότητες για χρηματοδοτικά εργαλεία που να βοηθούν όχι μόνο τον νέο αγρότη αλλά ενισχύονται επενδυτικά σχέδια. Επιπρόσθετα να συζητήσουμε το θέμα της παραβατικότητας.

Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μόνο τις παράνομες ελληνοποιήσεις πρέπει γενικότερα να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα στον αγροτικό χώρο". Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε οτι "η εντύπωσή μου είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία της αντιπροσωπείας των αγροτών συνειδητοποιεί ότι τα προβλήματα έρχονται από μακριά, δεν είναι σημερινά και ότι με νηφάλιο διάλογο να βρούμε λύση. Όλα τα άλλα είναι για εντυπώσεις".



Πηγή : Cnn.gr


Θα αλλάζουμε το DNA των παιδιών μας για να αφαιρούμε τα «ελαττώματα» – Η επιστήμη στο όριο της ευγονικής




Οι επιστήμονες πρέπει να έχουν την άδεια να τροποποιούν γενετικά τα ανθρώπινα έμβρυα που προορίζονται για εμφύτευση στη μήτρα, προκειμένου να αφαιρούνται ελαττωματικά γονίδια ή να αντικαθίστανται με υγιή και, με αυτό τον τρόπο, να θεραπεύονται κληρονομικές παθήσεις, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, ή η κυστική ίνωση και να μην περνάνε πια από τους γονείς στα παιδιά τους.

Όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο υπό δύο προϋποθέσεις:

αφενός οι τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας (ιδίως η πανίσχυρη CRISPR-Cas9) να έχουν εξελιχθεί επαρκώς για χρήση σε ανθρώπους και αφετέρου, να έχουν προηγουμένως τεθεί σε εφαρμογή μέσα από διεθνή συνεργασία αυστηρά κριτήρια, ιατρικά πρωτόκoλλα και το κατάλληλο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, μετά από ευρύ διάλογο με ειδικούς και την κοινωνία.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της πολυαναμενόμενης κοινής έκθεσης των Εθνικών Ακαδημιών Ιατρικής, Επιστήμης και Μηχανικής των ΗΠΑ, η οποία ανάβει το «πορτοκαλί» φως για την επιφυλακτική και υπό όρους αξιοποίηση των νέων γενετικών τεχνικών στους ανθρώπους. Η 261-σέλιδη μελέτη ξεκαθαρίζει ότι η χρήση αυτή δεν πρέπει να αφορά τη σκόπιμη βελτίωση των γενετικών χαρακτηριστικών του παιδιού (π.χ. την εξυπνάδα ή τη σωματική δύναμή του), κάτι που -σύμφωνα με ορισμένους- παραπέμπει σε ευγονική.

Μια πληθώρα επιστημονικών, βιοηθικών και νομικών ζητημάτων πρέπει να ξεκαθαρισθούν, προτού ανάψει κανονικά το «πράσινο» φως για τη γενετική τροποποποίηση των εμβρύων, εφόσον συντρέχουν σαφείς ιατρικοί λόγοι και μόνο για σοβαρές ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη άλλη θεραπεία.

Προς το παρόν, επιτρέπεται μόνο η τροποποποίηση του DNA των ωαρίων, των σπερματοζωαρίων και των πρώιμων εμβρύων στο εργαστήριο (έως ένα χρονικό σημείο ανάπτυξης του εμβρύου) καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς και προκειμένου να βελτιωθούν οι γενετικές τεχνικές.

Πάντως, μετά και τη νέα βαρυσήμαντη έκθεση, που αναμένεται να αποτελέσει «οδικό χάρτη» διεθνώς, η γενετική τροποποίηση των ανθρωπίνων εμβρύων μπαίνει πλέον στη δημόσια ατζέντα και παύει να αποτελεί μια αόριστη πιθανότητα, σύμφωνα με το "Science", το "Nature" και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

«Μέχρι τώρα μιλούσαμε μόνο υποθετικά και οι περισσότεροι άνθρωποι υπέθεταν ότι ποτέ δεν θά κάναμε κάτι τέτοιο. Τώρα όμως λέμε ότι αυτό είναι επιτρεπτό, αν τηρούνται ορισμένα κριτήρια», δήλωσε η καθηγήτρια νομικής και βιοηθικής 'Αλτα Κάρο του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, συμπρόεδρος της 22μελούς επιτροπής ειδικών (επιστημόνων, νομικών και βιοηθικών) που συνέταξε την έκθεση.

Από την πλευρά του, ο διάσημος καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, παραδέχθηκε ότι στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να χαράξει κανείς το όριο ανάμεσα στην ιατρική χρήση της γενετικής τροποποίησης και στη βελτίωση του εμβρύου. Για παράδειγμα, η σκόπιμη μείωση του επιπέδου χοληστερίνης ενός εμβρύου είναι παρέμβαση ιατρικού ή ευγονικού χαρακτήρα; Από ποιό σημείο και πέρα η μυική ενδυνάμωση μέσω γονιδιακής παρέμβασης συνιστά βελτίωση και όχι ιατρική παρέμβαση;


Άλλοι απογοητεύθηκαν ξεκάθαρα, καθώς θα ήθελαν να υπάρξει μια σαφής απαγόρευση σε μια τέτοια γενετική τροποποίηση, φοβούμενοι ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την έκθεση. Συνιστά δραματική μετατόπιση από την τωρινή ευρεία διεθνή συμφωνία ότι η τροποποίηση του ανθρωπίνου εμβρύου θα πρέπει να είναι απαγορευμένη» δήλωσε η Μάρσι Νταρνόβσκι, διευθύντρια του Κέντρου Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Όπως είπε, ανοίγει ο δρόμος για τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να προσφέρουν μελλοντικά στους πελάτες τους τη δυνατότητα της κατ' επιλογήν βελτίωσης των βιολογικών -και ίσως όχι μόνο- χαρακτηριστικών του παιδιού τους, δηλαδή τα λεγόμενα «κατά παραγγελία μωρά».

Σχολιάζοντας τη νέα έκθεση, η Βασιλική Εταιρεία επιστημών (η αντίστοιχη Ακαδημία της Βρετανίας) με ανακοίνωσή της την επικροτεί, αναφέροντας ότι «οι πρόσφατες πρόοδοι στην ταχύτητα και στην ακρίβεια των τεχνικών επεξεργασίας του γονιδιώματος έχουν ανοίξει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία και την πρόληψη των ανθρωπίνων ασθενειών. Η έκθεση σκιαγραφεί ακριβώς το δυναμικό αυτής της τεχνολογίας».

Παράλληλα, συμφωνεί ότι πρέπει να προηγηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο ρύθμισης και εποπτείας, ώστε η όλη διαδικασία να είναι ασφαλής και κοινωνικά αποδεκτή. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει, προς το παρόν δεν έχει διασφαλισθεί, γι' αυτό ζητά να υπάρξει ένας «έντονος διεθνής διάλογος και η δημόσια υποστήριξη σε κάθε βήμα εφεξής».



Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Τα Κομάντο της «Μαύρης Μοίρας» σε Έφοδο! … «Αλάργα Μεμέτια και Βαλκάνιοι»




Η Ε’ Μοίρα Καταδρομών γνωστή και ως η Μαύρη Μοίρα  εδρεύει στην Δράμα και η φήμη της προηγείται μεταξύ των Μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών.

Θεωρείται η πλέον Μάχιμη Mοίρα Καταδρομών κι αυτό το επιβεβαιώνουν οι υψηλότατες βαθμολογίες που επιτυγχάνει στις ασκήσεις μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο κάθε Λόχος Κρούσεως διατηρεί ξεχωριστή ονομασία, όπως συνέβαινε με τους πρώτους ΛΟΚ που είχαν δημιουργηθεί.

Στην περίπτωση της Ε’ Μοίρας οι Λόχοι είναι: ΛΟΚ 81 «Αετοί», 82 «Φάντομ», 83 «Σαμποτέρ» και ΛΥΠ «Ρέιντζερ».

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, από 06 έως 10 Φεβρουαρίου 2017, η Ε΄ Μοίρα Καταδρομών πραγματοποίησε εκπαίδευση σε χιονοσκεπείς περιοχές.













Πηγή : veteranos.gr


Μια σύλληψη και δύο προσαγωγές για την επίθεση στον καθηγητή Συρίγο μέσα στο Πάντειο




Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι - Όλα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση

Σε μια σύλληψη και δύο προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία για την επίθεση που δέχθηκε ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος μέσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όταν κάλεσε έναν άγνωστο άνδρα να βάφει με σπρέι τοίχο του πανεπιστημίου.

Μετά την επίθεση που έγινε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Συρίγος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν ράμματα στο κεφάλι από τα τραύματα που του προκάλεσαν τα τρία άτομα που του επιτέθηκαν.

Ο ίδιος ο κ.Συρίγος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε:

«Ενώ πήγαινα στο Πάντειο είδα κάποιον να ζωγραφίζει με σπρέι τον τοίχο. Του είπα αυτό απαγορεύεται και μου είπε «γιατί; Δικός σου είναι ο τοίχος;» Μετά ήρθαν άλλοι δύο. Ο τύπος με το σπρέι μου έβαψε το παντελόνι και με χτύπησε με το μπουκάλι στο κεφάλι. Έπεσα κάτω και οι άλλοι δύο άρχισαν να με χτυπούν δυνατά με κλωτσιές».

Την επίθεση στον καθηγητή καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΝΔ. με την οποία κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να αναλάβει τις ευθύνες του και την Αστυνομία να εντοπίσει τους δράστες.

Η ανακοίνωση της ΝΔ ακολουθεί:

«Καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, την επίθεση που δέχθηκε ο καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος στο προαύλιο του Παντείου Πανεπιστημίου από περιθωριακά στοιχεία.

Πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα βίας, που κάνει τους πολίτες να μην αισθάνονται ασφαλείς.

Καλούμε την Αστυνομία να ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και τη δίωξη των δραστών.

Καλούμε, προπάντων, τον κατ’ ευφημισμό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα να αναλάβει τις ευθύνες του». 

Ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σχετικά με την επίθεση στον καθηγητή Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο από αγνώστους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο και καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε από τραμπούκους μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτά τα πρόσωπα δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν θέση στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, όπως και τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν στρέφονται μόνο εναντίον του καθηγητή  Άγγελου Συρίγου αλλά και εναντίον του συνόλου της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Θα πρέπει να απομονωθούν άμεσα και αναμένουμε η Ελληνική αστυνομία να προχωρήσει στη διερεύνηση του περιστατικού και στον εντοπισμό των δραστών.


Καταδικάζει και το Ποτάμι

Την επίθεση στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο καταδικάζει και το Ποτάμι που με ανακοίνωση που υπογράφει ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας τονίζει: «Όταν ένας καθηγητής έρχεται αντιμέτωπος με τη βία και μάλιστα σε πανεπιστημιακό χώρο, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε. Πέραν της αυτονόητης καταδίκης της επίθεσης εναντίον του Άγγελου Συρίγου και της έκφρασης της συμπαράστασης μας στον καθηγητή, ζητάμε από την πολιτεία να πράξει ό,τι προβλέπεται για να τιμωρηθούν οι δράστες. Καλούμε επίσης όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να απομονώσουν τέτοιες συμπεριφορές».

Δήλωση Λοβέρδου

«Μόνο απερίφραστη αποδοκιμασία και καταδίκη μπορεί να προκαλέσει η βάναυση επίθεση στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο μέσα στους εκπαιδευτικούς χώρους του Παντείου Πανεπιστημίου. Κάθε δημοκρατικός πολίτης διερωτάται: μήπως αναβιώνουν με άλλο πρόσωπο οι τραμπούκικες πρακτικές των ΕΚΟΦιτών;».

Ο Γιάννης Μουζάλας
Ταχεία ανάρρωση στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο ευχήθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος καταδίκασε απόλυτα την επίθεση που δέχθηκε ο καθηγητής. 

Καταδικάζει το υπουργείο Παιδείας την επίθεση στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο 

«Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» έσπευσε να καταδικάσει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την επίθεση εναντίον του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου.

«Οι πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση όχι μόνο στα Πανεπιστήμια αλλά και σε κανένα άλλο χώρο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ο διάλογος δίνει διεξόδους και οδηγεί όλους μας ένα βήμα μπροστά», καταλήγει η ανακοίνωση. 



Πηγή : protothema.gr


Ν.Δ.: Εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο “για να κάνουν τις δουλειές τους”



Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης,  και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Το θράσος τους ξεπερνάει κάθε όριο!

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επισιτιστική ανασφάλεια των μαθητών, παραβιάζουν κάθε έννοια πολιτικής ηθικής, κάθε έννοια διαφάνειας.

Η Κυβέρνηση, με αριθμό 902/72/2017 εκπρόθεσμη τροπολογία, καταστρατηγεί την ευρωπαϊκή Οδηγία, που διασφαλίζει τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και ξεδιάντροπα μεθοδεύει απευθείας αναθέσεις ύψους 875.000 ευρώ! 

Ενώ από την αρχή γνώριζαν τις επισιτιστικές ανάγκες των μαθητών - και μάλιστα η αρμόδια Υπουργός κυρία Φωτίου έταζε 11.000.000 γεύματα σε 70.000 μαθητές Δημοτικού - σκόπιμα αδράνησαν. Ξεκίνησαν με ψέματα και κατέληξαν σε ύποπτες μεθοδεύσεις. 

Απέδειξαν, τελικά, πως δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Έφτασαν στο σημείο να εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία για να “κάνουν τις δουλειές τους…“.

Απαιτούμε να αποσύρουν, σήμερα κιόλας, την απαράδεκτη και προκλητική τροπολογία και να ακολουθήσουν την κανονική διαγωνιστική διαδικασία, όπως προβλέπεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η τροπολογία δεν πρέπει να εισαχθεί καν για ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια.

Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι μόνο η καρέκλα που τους κρατάει…».


Ψέκασε αστυνομικούς της ομάδας Δίας με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο




Επίθεση με σπρέι δέχτηκαν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στη Γλυφάδα, σε έλεγχο που έκαναν σε οδηγό οχήματος. 

Το περιστατικό συνέβη εχθές Τετάρτη στις 9 το βράδυ στη Γλυφάδα στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Πανιωνίας όταν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν σε περιπολία αντιλήφθηκε όχημα που έφερε κλεμμένες πινακίδες. 

Το σταμάτησαν και τότε ο 25χρονος οδηγός ψέκασε με σπρέι τους δύο αστυνομικούς.

Στο περιστατικό επενέβη το άλλο πλήρωμα μηχανής της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι συνέλαβαν τον 25χρονο Έλληνα.

Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες καθώς απο το σπρέι πιπεριού προκλήθηκε έντονο κλάψιμο στα μάτια τους.




Σάλος με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! “Aνακαλύπτουν” αρχαία και μπλοκάρουν την ανάπλαση στο Ελληνικό!



Σάλο έχει προκαλέσει η ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι -ουσιαστικά- επιχειρούν να... μπλοκάρουν την ανάπλαση του Ελληνικού. Μάλιστα, η πρωτοβουλία έχει τη "σφραγίδα" των 53+, καθώς πρώτη υπογράφουσα είναι η Αννέτα Καββαδία αλλά και αρκετοί από τους βουλευτές που πρόσκεινται στην τάση.

Η ερώτηση αφορά στον ορισμό των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Οπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι 18 βουλευτές, "ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες".

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, "αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)".

"Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δυνατόν -και ενδείκνυται- να αποτελέσουν τμήμα αυτού του μεγάλου δικτύου πράσινων και κοινόχρηστων χώρων, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και της επένδυσης. Αυτό αποτελεί δόκιμη και επιτυχή πρακτική ανάλογων μεγάλων έργων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί δε ένα από τα ισχυρά στοιχεία ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας του χώρου".



Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


"Μετά την απόρριψη από το ΚΑΣ της Ακρόπολης για την επίδειξη του οίκου Gucci, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση. Η επίδειξη θα μπορούσε να γίνει στο Ελληνικό! Γιατί όχι, αφού με σημερινή ερώτησή τους ζητούν να κηρυχθούν νέοι αρχαιολογικοί χώροι σε μεγάλο μέρος του πρώην αεροδρομίου. Μπράβο φωστήρες! Μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις μην ακούσετε, γιατί σας πιάνει αλλεργία", αναφέρει το Ποτάμι.

Σφοδρά αντέδρασε ο τομεάρχη Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: "Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαφορετικές απόψεις όταν χάνουν την καρέκλα τους, αλλά μια κοινή θέση: να μην προχωρούν τις επενδύσεις και ιδιαίτερα την επένδυση του Ελληνικού και να χαθούν οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας".

Με τη θέση αυτή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιτίθεται στον Νίκο Φϊλη και τους 17 βουλευτές της ομάδας των "53" που βάζουν εμπόδια στην επένδυση στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου.

"Λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης "αναδείχθηκε" σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως "λαγός" της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η σημερινή ερώτηση 18 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατ΄ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 Βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των "53", υποστηρίζει ο βουλευτής Αρκαδίας.

Και αναφέρεται στο πρόσφατο ιστορικό της υπόθεση: "Εδώ και εβδομάδες, με πρωτοβουλία της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των αρμόδιων Επιτροπών, επιστολή από κοινού με τις Κ.Ο. της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με το αίτημα για σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο της τεράστιας επένδυσης, ύψους 8,2 δις ευρώ, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. 

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτω για το συγκεκριμένο θέμα. Εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε επισημάνει ότι ένας υπάλληλος του Δασαρχείου και η Αρχαιολογία σταματούν την επένδυση, με την ανοχή και τη βοήθεια της Κυβέρνησης. Δεν πέρασαν λίγες μέρες και επιβεβαιωθήκαμε από την ερώτηση των 18".



Το κείμενο της ερώτησης των 18 βουλευτών


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οικονομικών

Θέμα: Ορισμός των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των εγκρίσεων για την Αξιοποίηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά (έκταση πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και παράκτιας ζώνης) και την έναρξη κατασκευής της επένδυσης απαιτείται να ολοκληρωθούν μία σειρά θεσμικών βημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα με σκοπό:

Τη νομική κατοχύρωση της επένδυσης
Τη βέλτιστη ανάπτυξή της ως προς την περιβαλλοντική και κοινωνική της απόδοση.
Την αποφυγή εμπλοκών λόγω μελλοντικών δικαστικών προσφυγών
Ένα από αυτά τα θεσμικά βήματα, είναι ο ορισμός των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου. Σημειώνεται ότι ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες. Αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016).

Ως γνωστόν, δυνάμει της από 4.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "Ελληνικό Α.Ε". και της από 19.7.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων, με συμβαλλόμενα μέρη το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) ως πωλητής, την εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Hellinikon Global Ι S.A.» - που ιδρύθηκε σύμφωνα με το δίκαιο του Λουξεμβούργου και έχει έδρα στο κράτος αυτό της Ε.Ε. , ως αγοράστρια εταιρεία, τη «Lamda Development A.E.» ως εγγυητή αυτής και το Ελληνικό Δημόσιο, ως εκ τρίτου, συμβαλλόμενο μόνο για τους όρους που το αφορούν, η οποία κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 21.9.2016 (ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016), πωλήθηκε το 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.».

Η μεταβίβαση των πωλούμενων μετοχών βάσει της Σύμβασης, τελεί υπό τον όρο πλήρωσης των παρατειθέμενων στο αρ. 2 παρ.2 αυτής αναβλητικών αιρέσεων, οι οποίες σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου θα πρέπει να πληρωθούν εντός δύο ετών από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης, ήτοι την 14.11.2016, η οποία παρατάθηκε για τον Μάρτιο 2017, οπότε ο αγοραστής δικαιούται να καταγγείλει την σύμβαση με έγγραφη ειδοποίηση και να αποσύρει την εγγυητική επιστολή πρώτης δόσης. Κατόπιν τέτοιας καταγγελίας, κανένα μέρος δε θα φέρει οποιαδήποτε ευθύνη έναντι οποιουδήποτε άλλου μέρους απορρέουσα από την σύμβαση, εξαιρούμενων των περιπτώσεων δόλιας αθέτησης υποχρεώσεων ή καθυστέρησης.

Στο πλαίσιο πλήρωσης της σχετικής αναβλητικής αίρεσης της σύμβασης, είναι και η θέση σε ισχύ των απαραίτητων ΚΥΑ ή οποιασδήποτε άλλης πράξης προβλέπεται από τη νομοθεσία κατά την ημερομηνία έκδοσης, περί έγκρισης των πολεοδομικών μελετών των περιοχών που προορίζονται προς πολεοδόμηση και ρύθμισης των θεμάτων, που αφορούν τις ζώνες ανάπτυξης (Ν.4062/2012 αρ. 2.2 iii, αρ.3 παρ.2, αρ.3 παρ.3).

Σύμφωνα με το αρ. 3 παρ. 3α του Ν. 4062/2012 για την Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ορίζεται ότι με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που εκδίδονται μετά από αίτηση της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.», καθορίζονται ειδικότερα οι κατηγορίες των έργων και των δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρα εντός των ζωνών ανάπτυξης.

Περαιτέρω, στην 3.3.β. ββ. του πιό πάνω, ορίζεται ότι με όμοιες αποφάσεις εγκρίνονται ανά ζώνη ανάπτυξης ή τμήμα αυτής οι τυχόν απαιτούμενοι ειδικότεροι όροι και μέτρα για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και λοιπών πολιτιστικών στοιχείων και συνόλων που ενδέχεται να υπάρχουν στις ζώνες ανάπτυξης ή σε τμήματα αυτών, ύστερα από υποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις περιπτώσεις αυτές, στην έκδοση των πιο πάνω αποφάσεων συμπράττει και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα δε με το αρ. 6.19 της Σύμβασης ορίζεται ότι ο πωλητής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει αποζημίωση στην εταιρεία για τις άμεσες θετικές ζημίες, που προκύπτουν από Γεγονός Αποζημίωσης, υπό τις οριζόμενες στη σύμβαση προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, το Γεγονός Αποζημίωσης συνίσταται α) στην εύρεση αρχαιοτήτων, β) στις διοικητικές πράξεις ή αποφάσεις, γ) στον χαρακτηρισμό τμήματος του ακινήτου ως δάσος ή/και δ) στην μόλυνση του εδάφους, εφόσον αυτά δεν έχουν γνωστοποιηθεί με τα γνωστοποιηθέντα έγγραφα και δεν οφείλονται σε πράξη ή παράλειψη του αγοραστή, υπό την προϋπόθεση ότι οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα γεγονότα, έχει ως αποτέλεσμα είτε α) τη μείωση της δομήσιμης επιφάνειας κατά ποσοστό 3% σε καθένα από το Πρώην Αεροδρόμιο ή/και την Παράκτια Ζώνη ή β) την αδυναμία συνέχισης των απαιτούμενων εργασιών για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, εάν από την αδυναμία αυτή θίγεται ποσοστό 3% της δομήσιμης επιφάνειας σε καθένα από το Πρώην Αεροδρόμιο ή/και την Παράκτια Ζώνη.

Το συνολικό ποσό της ευθύνης του πωλητή για όλες τις αξιώσεις που εγέρθηκαν σύμφωνα με το Αρ. 6.19 της σύμβασης (πρόσθετη αποζημίωση), δε δύναται να υπερβεί το 100% του ποσού του Τιμήματος Απόκτησης Μετοχών (ΤΑΜ) που εισπράχθηκε από τον πωλητή, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του αρ. 11.8 της σύμβασης, το οποίο προβλέπει ότι η συνολική ευθύνη για καταβολή του πωλητή και του Ελληνικού Δημοσίου δε θα υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το 100% του ΤΑΜ, που έχει εισπράξει ο πωλητής. (Αρ. 6.3 Σ). Δηλαδή η αποζημίωση για Γεγονός Αποζημίωσης, όπως αυτό ορίζεται στη Σύμβαση και αφορά μεταξύ άλλων και την εύρεση αρχαιοτήτων, εφόσον η ύπαρξη των οποίων είναι γνωστή και δεν έχει γνωστοποιηθεί με τα γνωστοποιηθέντα έγγραφα μπορεί να φτάσει έως και το 100% του ΤΑΜ.

Στην περιοχή κατά το παρελθόν έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος μόνον ο Άγιος Κοσμάς από το 1957. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων επιχειρούσε να προχωρήσει την κήρυξη των αρχαίων της περιοχής, της οποίας η προώθηση «κωλυόταν», λόγω των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Μόλις το 2012 κηρύχθηκε και οριοθετήθηκε ως αρχαιολογικός χώρος ο λόφος Πανί. Το 2014 η αρμόδια Εφορεία κατέθεσε τελικά πρόταση για την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Κοσμά και στο Ελληνικό. Ωστόσο, με εντολή της τότε πολιτικής ηγεσίας προωθήθηκε μόνο η οριοθέτηση του ήδη από το 1957 κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Κοσμά (χερσαίου και ενάλιου), και όχι της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Όλα αυτά τα χρόνια εκκρεμεί η κήρυξη των αρχαίων στο Ελληνικό.

Τον Ιούνιο του 2016 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων απέστειλε εκ νέου πρόταση για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Αλίμου και Αργυρούπολης. Η πρόταση αφορά σε μια ευρεία περιοχή, η οποία περιλαμβάνει συνεκτικούς αστικούς ιστούς των σύγχρονων Δήμων και μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την κήρυξη από το Υπουργείο του αρχαιολογικού χώρου, όποιου τμήματος της έκτασης προτείνει η αρχαιολογική υπηρεσία και εγκρίνει το ΚΑΣ, σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης και συμβατική υποχρέωση του πωλητή και του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο στο πλαίσιο πλήρωσης της σχετικής αναβλητικής αίρεσης της σύμβασης, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ οι απαραίτητες ΚΥΑ ή οποιασδήποτε άλλης πράξης προβλέπονται από τη νομοθεσία κατά την ημερομηνία έκδοσης, περί έγκρισης των πολεοδομικών μελετών των περιοχών που προορίζονται προς πολεοδόμηση (αρ.3 παρ.2 Ν.4062/2012) και ρύθμισης των θεμάτων, που αφορούν τις ζώνες ανάπτυξης (αρ.3 παρ.3 Ν.4062/2012), διαφορετικά η μη εκπλήρωση θεωρείται δόλια αθέτηση υποχρεώσεων ή καθυστέρηση, η οποία συνιστά λόγο αποζημίωσης του αγοραστή, όσο και στα πλαίσιο της υποχρέωσης του αγοραστή να γνωστοποιήσει εξ αρχής την ύπαρξη αρχαιοτήτων, διαφορετικά μεταγενέστερη κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου συνιστά Γεγονός Αποζημίωσης εις βάρος του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα ως τώρα γνωστά και δημοσιευμένα δεδομένα, οι πιθανές αρχαιότητες δεν αναμένεται να εντοπιστούν στα σημεία του πρώην αεροδρομίου στα οποία είχαν κατασκευαστεί κτίρια ή υποδομές (διάδρομοι τροχιοδρόμησης, πίστες αεροσκαφών) καθώς εκεί τα όποια αρχαία ευρήματα δυστυχώς κατεστράφησαν ή απομακρύνθηκαν κατά την κατασκευή του αεροδρομίου. Αντίθετα αυτά αναμένεται να εντοπιστούν κυρίως στα τμήματα εκείνα όπου διατηρήθηκε το φυσικό ανάγλυφο χωρίς τεχνικές επεμβάσεις (δόμηση, θεμελιώσεις ή εκσκαφές). Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των εκτάσεων συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με το δημοσιευμένο Σχέδιο Γενικής Διάταξης των επενδυτών, στο μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής το οποίο προβλέπεται από τους Ν. 4062/2012 (ΦΕΚ 70/Α/30.03.2012) και Ν. 4422/2016 (ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016). Ειδικότερα, οι πιο πάνω νόμοι, όπως και η σχετική σύμβαση όπως ελέγχθηκε και εγκρίθηκε με την πράξη 175/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπουν:

1. Την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά ως προτύπου αστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. (Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου 175/2016, 155φ και Ν. 4422/2016 (ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016))

2. Την ανάπτυξη εντός αυτού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής - ανοικτού στο κοινό, χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση, συνδεδεμένο με τους λοιπούς Κοινόχρηστους Χώρους του Πόλου και την αδόμητη ακτή μήκους 1 χλμ. Η συνολική επιφάνεια των παραπάνω χώρων του Μητροπολιτικού Πάρκου και των Κοινοχρήστων ανέρχεται σε 2.600 στρέμματα (2.000 στρ. Μητροπολιτικό Πάρκο και 600 στρ. Κοινόχρηστοι Χώροι). Σε αυτά προστίθενται 300 στρέμματα χώρων για χρήσεις κοινής ωφέλειας και χρήσεις κοινωνικής ανταποδοτικότητας (Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου 175/2016, 155φ και στη συνέχεια Ν. 4422/2016 (ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)).

Με βάση τα ανωτέρω, οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δυνατόν -και ενδείκνυται- να αποτελέσουν τμήμα αυτού του μεγάλου δικτύου πράσινων και κοινόχρηστων χώρων, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και της επένδυσης. Αυτό αποτελεί δόκιμη και επιτυχή πρακτική ανάλογων μεγάλων έργων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί δε ένα από τα ισχυρά στοιχεία ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας του χώρου.

Με βάση τα προαναφερθέντα,

Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των εγκρίσεων οι οποίες σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους, εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων, εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Δημαράς Γεώργιος
Δρίτσας Θεόδωρος
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καστόρης Αστέριος
Κυρίτσης Γεώργιος
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τζαμακλής Χαρίλαος
Φίλης Νικόλαος



Πηγή : newsit.gr


Ντάισελμπλουμ: Χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει




Τη θέση ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ολλανδική εφημερίδα, Financieele Dagblad, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη συγκεκριμένη άποψη, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Όπως συμπληρώνει το ρεπορτάζ, αυτή είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε ανάλογη δήλωση δημοσίως, μιας και μέχρι τώρα είχε ξεκαθαρίσει ότι ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα σήμαινε ότι η Ολλανδία δεν θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα, θέση που έχει εκφράσει και το Βερολίνο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Επίσης, ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε.



Πηγή : kathimerini.gr