Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Σύλληψη νεαρού για εμπρησμό από αμέλεια στο Πέραμα



Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε αργά τη νύχτα σε δασική έκταση στο τέρμα της οδού Κολοκοτρώνη στην περιοχή Ικαριώτικα, στο Πέραμα Αττικής, πάνω από τα τελευταία σπίτια.

Με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη μετέβηκε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) στο Πέραμα για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς, αφού υπήρχαν πληροφορίες από πλευράς των κατοίκων που έκαναν λόγο για ρίψη βεγγαλικών στην περιοχή πριν την έναρξη της φωτιάς.

Μετά από σχετικές έρευνες, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από υπάλληλους του ανακριτικού γραφείου Πειραιά, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια σε δασική έκταση, στο Πέραμα. 

Για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.


Η «Δρακογενιά» βουλιάζει στη δίνη των σκανδάλων



Όμηρος της… Δρακογενιάς που έφερε για πρώτη φορά την Αριστερά στην εξουσία, και της ίδιας που την οδήγησε σε οδυνηρές ήττες, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποκαλύψεις που έρχονται σταγόνα - σταγόνα για τον Νίκο Παππά και το «μαγαζί» που προσπάθησαν να στήσουν στον χώρο των ΜΜΕ, είναι συνέχεια των αποκαλύψεων για το παρακράτος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και όπως όλα δείχνουν το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται νέες «βόμβες» κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βίντεο και ηχητικά που θα βάζουν στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό. Και θα αποδεικνύουν περίτρανα το σχέδιο άλωσης του Τύπου, με ξέπλυμα χρήματος από το εξωτερικό και με ένα δαιδαλώδες κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί, επιχειρηματίες κι εκδότες που μπαινόβγαιναν από το 2015 στο Μαξίμου.

Ιούλιος του 2016, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πανίσχυρος, ο Αλέξης Τσίπρας και η «παρέα του Μαξίμου» κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό ενώ κάποιοι ήδη κάνουν «δουλειές» πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας. Ο Στέλιος Παππάς, αγωνιστής κατά της χούντας και πατέρας του πρωταγωνιστή των ημερών, Νίκου Παππά, δημοσιεύει ένα ποίημα. Μια ωδή στον Αλέξη Τσίπρα και αυτούς που έφεραν την Αριστερά στην εξουσία. Είχε γράψει: «Κι εσείς Δρακογενιάς βλαστοί Τιμονιέρηδες… Και 'μεις την τιμή και την περηφάνεια των πατεράδων μας».


Πολιτικός αριβισμός

Στη Δρακογενιά της Αριστεράς ανήκουν αυτοί που γεννήθηκαν περίπου μετά τη Μεταπολίτευση και κατέκτησαν την εξουσία. Οι βλαστοί των Τιμονιέρηδων, όπως τους έβλεπε ο Στέλιος Παππάς, είχαν βαρύ φορτίο στην πλάτη τους. Η «σοβιετικού τύπου» ερασιτεχνική προσπάθεια αποθέωσης του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Παππά και της υπόλοιπης Δρακογενιάς, μπορεί να προκάλεσε τότε θυμηδία στους αντιπάλους. Είχε, όμως, και μια δόση αλήθειας. Οι… δράκοι της Αριστεράς, τα παιδιά των ηττημένων, κατέλαβαν την εξουσία και είχαν την ευκαιρία να κάνουν μεγάλες τομές.

Όμως, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και την πλήρη απαξίωση του «ηθικού πλεονεκτήματος» αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο πολιτικός αριβισμός εκείνης της παρέας.

Και κάνουν πιο επιτακτική από ποτέ την «αυτοκάθαρση» που πρέπει να αναζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο δύσκολο, όμως, αφού ήδη ο Αλέξης Τσίπρας παρέσχε πλήρη κάλυψη στον άμεσο συνεργάτη του.

Η «Δρακογενιά» βούλιαξε στα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα, στα νταραβέρια του Νίκου Παππά με αμφιλεγόμενα πρόσωπα, στις φήμες για «ξέπλυμα χρήματος», στις υπόγειες διαδρομές που ξεκινούσαν από το «White House» της Ελλάδας και τον αφανή… White Porscha και κατέληγαν στα σπίτια και τα γραφεία των… διαπλεκόμενων επιχειρηματιών ή «κόκκινων νταβατζήδων» όπως θα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής.

Οσα βγαίνουν στο φως της επικαιρότητας επιβεβαιώνουν εκείνους που μιλούσαν από τότε για… συμμαχία με τον διάβολο προκειμένου, εκτός από την κυβέρνηση να κατακτήσουν και την εξουσία.

Επιβεβαιώνουν τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν μηχανισμό σκληρής και άνευ ορίων εξουσίας, τη χρησιμοποίηση παράνομων και ανήθικων πρακτικών, τις σκοτεινές αποστολές του Νίκου Παππά, τις εικονικές εταιρείες με το «μαύρο» χρήμα, την προσπάθεια ελέγχου θεσμών, όπως το τραπεζικό σύστημα, τα Μέσα Ενημέρωσης, τη Δικαιοσύνη.

Μια παρέα που κατάλαβε ότι για να κάνει… επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα, έπρεπε να παίξει με τους κανόνες των παλαιών συστημικών κομμάτων που κατήγγειλε.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Από το 2012 ο Νίκος Παππάς είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με φανερούς και «σκοτεινούς» κύκλους. Αλλωστε, το δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα ήταν αυτό που τον Αύγουστο του 2013 είχε ταξιδέψει στην Καραϊβική και τη Βενεζουέλα με το ιδιωτικό αεροσκάφος του λιβανέζου επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ. Οι «αραβικής καταγωγής» φίλοι του Παππά φαίνεται ότι έπαιζαν από τότε κομβικό ρόλο στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποκάλυψη του ταξιδιού, 4 χρόνια μετά, είχε προκαλέσει έκπληξη και απορίες. Πώς ήταν δυνατόν ο πιο έμπιστος σύντροφος του Τσίπρα να κάνει υπεράκτια ταξίδια με αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες που, μάλιστα, είχαν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ;

Το πιο σημαντικό. Σ' εκείνο το ταξίδι συμμετείχε και ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμιος Αρτεμίου, γνωστός από τα Panama Papers, που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου.

Το περίεργο αυτό ταξίδι και οι χλιδάτες διακοπές του κ. Παππά ποτέ δεν δικαιολογήθηκαν επαρκώς, ρίχνοντας την πρώτη μαχαιριά στο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχει ότι όποια… πέτρα ΣΥΡΙΖΑ κι αν σηκώσεις, εμφανίζεται η Κύπρος και ο Αρτεμίου. Για παράδειγμα, το golden boy του Μαξίμου, ο κολλητός φίλος του Παππά, Μανώλης Πετσίτης, φαίνεται να έχει σχέσεις με Κύπριους, συνεργάτες του Αρτεμίου.

Επίσης, ο κύπριος δικηγόρος εμφανίζεται και στην αποκάλυψη που έκαναν την Πέμπτη τα «ΝΕΑ» για τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ από λιβανέζικη εταιρεία στον Χρήστο Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό που θα δινόταν ως προκαταβολή για την τηλεοπτική άδεια έχει περάσει από λογαριασμό στην Κύπρο. Θα ερευνηθεί, επομένως, αν ο φίλος και συνταξιδιώτης του Παππά στη Βενεζουέλα, ο δικηγόρος με ειδίκευση στις offshore, που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου και φέρεται να είχε επαφές και με τον Πετσίτη, διαχειριζόταν τον λογαριασμό από τον οποίο πέρασαν τα 3 εκατ.

Ο «Μανόλο» και ο Καλογρίτσας

Η αγαστή σχέση της Δρακογενιάς με την Κύπρο είναι φανερή, καθώς ο «Μανόλο» Πετσίτης, μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του «νταραβεριτζή» για λογαριασμό του Μαξίμου, κατέφυγε στη Μεγαλόνησο για να κρυφτεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Πετσίτης, από απλός σερβιτόρος εμφανίστηκε με εισοδήματα σχεδόν 5 εκατ. ευρώ και με συμμετοχές σε μπαρ του Κολωνακίου. Ο ξαφνικός… πλουτισμός του γίνεται σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά, ο Νίκος Παππάς είναι ο ισχυρός άνδρας και ο Πετσίτης μπαινοβγαίνει στη ΔΕΠΑ για να κλείσει συμφωνίες για λογαριασμό της ELFE του Λ. Λαυρεντιάδη.

Ο «κολλητός» του υπουργού από τα χρόνια της Καισαριανής, με τις στενές σχέσεις και τη συνεργασία με κύπριους δικηγόρους, αποτέλεσε ένα ακόμη «καρφί» στον σταυρό του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις περσινές εκλογές.

Αλλά οι συμπτώσεις είναι διαβολικές. Στην Κύπρο συναντά ο Νίκος Παππάς τον ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον τελευταίο να καταγράφει τη συνομιλία τους.

Το «μαγαζί», οι άνθρωποι που κάνουν δουλειές και βγάζουν χρήματα, ο Παπαγγελόπουλος που έχει τη δική του ατζέντα, είναι φράσεις του Παππά. Ενας υπουργός που δεν συναντά απλά έναν επιχειρηματία αλλά που φαίνεται να έχει στενές σχέσεις μαζί του.

Ο… ηθικός κώδικας της Δρακογενιάς, δεν τους σταματά από την επιχείρηση «άλωσης» των Μέσων Ενημέρωσης. Ούτε από το στήσιμο της «δικής τους» διαπλοκής ή τη δημιουργία παραδικαστικού κι εξωθεσμικού κυκλώματος. Ο σχεδιασμός που φέρει τη σφραγίδα Παππά, προβλέπει την ισχυροποίηση του Χρήστου Καλογρίτσα, με χορήγηση κατασκευαστικών έργων και την παραχώρηση τηλεοπτικής άδειας, πάση θυσία. Ο «κόκκινος εργολάβος», παίρνει τέσσερις εργολαβίες στον δρόμο Πάτρα - Πύργος, προσφέροντας έκπτωση πάνω από 50%. Σε ένα έργο που κατά περίεργο τρόπο «σπάει» σε 8 κομμάτια προκειμένου να δοθούν δουλειές στον Καλογρίτσα.

Ο εκ Καρδίτσας ορμώμενος επιχειρηματίας, εκδότης κάποτε της εφημερίδας «Πρώτη», επιλέγεται να γίνει ο «καναλάρχης του ΣΥΡΙΖΑ», με τη βοήθεια λιβανέζων επιχειρηματιών. Η οικογένεια Χούρι φέρεται να δίνει τα 3 εκατ. για την προκαταβολή, ως δήθεν «προκαταβολή» για έργο που θα αναλάμβανε ο Καλογρίτσας. Και όλη αυτή η υπόθεση καταλήγει σε φιάσκο διότι τα λεφτά δεν υπήρχαν και ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά - σιγά «άδειασε» τον επιχειρηματία.

Στην εξίσωση μπαίνει και η Τράπεζα Αττικής την οποία θέλει να ελέγξει η τότε κυβέρνηση, προκειμένου να δίνει αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις. Η «σούπα» χαλάει όταν ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας δεν δέχεται την ελεγχόμενη από το Μαξίμου διοίκηση της Attica Bank. Είναι η ημέρα που στέλνουν την Οικονομική Αστυνομία στο γραφείο της συζύγου του.

Το συμπέρασμα είναι ότι ενορχηστρώθηκε μια επιχείρηση δημιουργίας ενός συστήματος που θα έλεγχε μέσα ενημέρωσης, τράπεζες, δικαστικούς κύκλους κι επιχειρηματίες. Και που είχε, όπως όλα δείχνουν, μαέστρο τον «Αρχιμανδρίτη», όπως είχαν χαρακτηρίσει κάποτε τον Νίκο Παππά.

Απομόνωση «βαριδιών»

Οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανοίγουν ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα, ανάλογα με τη στήριξη που παρέχουν ή όχι στον Νίκο Παππά.

Υπάρχουν πολλοί που ζητούν εδώ και τώρα αυτοκάθαρση του κόμματος με απομάκρυνση όλων των «βαριδιών» και μια νέα πορεία που θα έχει πραγματικό αριστερό, προοδευτικό πρόσημο.

Υπάρχουν κι εκείνοι που συμπαρατάσσονται με τη γραμμή της… μέχρις εσχάτων στήριξης στο πρόσωπο του Νίκου Παππά. Στα πηγαδάκια της Βουλής, πάντως, αρκετοί Συριζαίοι θυμούνται την αλαζονική συμπεριφορά και τις υπερεξουσίες που είχε ο Νίκος Παππάς, ακόμη και πριν από το 2015, και βγάζουν σιγά - σιγά τα… νύχια τους κατά του άμεσου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Η τύχη του Νίκου Παππά βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Είτε θα επιλέξει να τον στηρίξει με τον φόβο να χρεωθεί και ο ίδιος όσα έπονται, είτε θα τον απομακρύνει αλλά με τρόπο που δεν θα δίνει το δικαίωμα σε όλους να πουν ότι τον μετέτρεψε σε «Ιφιγένεια» για να σωθεί ο ίδιος.


Κανέλλης Βασίλης Σ.
ΤΑ ΝΕΑ


Φορολογικές δηλώσεις 2020 προς νέα παράταση στο taxisnet




Νέα παράταση αναμένεται στις φορολογικές δηλώσεις 2020 δείχνουν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, όπως γράφει η Ναυτεμπορική, καθώς μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί το 60% των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2019.

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και για την έκπτωση του 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, η ΑΑΔΕ θα προσαρμόσει το ΤAXISnet στις νέες συνθήκες.

Οι φορολογούμενοι, έως τις 31 Ιουλίου, ημερομηνία που λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, θα δουν στο ΤAXISnet την οφειλή τους να «σπάει» σε 8 μηνιαίες δόσεις.




ΝΔ: Ο Τσίπρας θα εξηγήσει επιτέλους τι δουλειά είχε ο Νίκος Παππάς στην Κύπρο μαζί με τον κ. Αρτεμίου;



Ανακοίνωση με την οποία ζητά απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ για το ραντεβού του Νίκου Παππά με τον «εξωχώριο» δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

 ΝΔ :

«Παππάς στη Βενεζουέλα, Παππάς και στην Κύπρο. Παρέα πάντα με τον "βασιλιά των offshore" κ. Αρτεμίου. Στη Βενεζουέλα για να διαπραγματευθεί την... εξαγωγή ζαρζαβατικών, στην Κύπρο μάλλον για την επένδυση του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ σε κερδοφόρες επιχειρήσεις για το "μαγαζί". Ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει επιτέλους στους πολίτες τι δουλειά είχε ο Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησής του και "δεξί του χέρι", στην Κύπρο μαζί με τον κ. Αρτεμίου; Περιμένουμε τις απαντήσεις του.»


Μητσοτάκης : «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων»


Ενημερωτικό σημείωμα για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο σημείο της επένδυσης στην Κασσιόπη και την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων», στρατηγικός στόχος που προϋποθέτει επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, δίχως οποιοσδήποτε επίδοξος επενδυτής να κληθεί να υπερβεί αχρείαστα εμπόδια ώστε να φέρει σε πέρας το έργο του, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον χώρο όπου θα γίνει η μεγάλη επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκινά, μετά από χρόνια αναμονής, η υλοποίηση των έργων στο Ελληνικό και στην Κασσιόπη, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν οι χρονοβόρες διαδικασίες. Η πορεία της Κασσιόπης αποτελεί παράδειγμα αυτού του προβλήματος καθώς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, παρά τις θετικές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2013, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν «11 προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας».

«Για να μπορέσουμε να έχουμε στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις θα πρέπει να μην περνάει ο κάθε επενδυτής από μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση Υπουργών για να λύνονται κάθε φορά σημειακά τα προβλήματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές. Ανά πάσα στιγμή όποιος αισθάνεται ότι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πολιτεία από την πλευρά τους θα διασφαλίζουν αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου την τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε επενδυτής.

Ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε επίσης την «πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα» που οραματίζεται η κυβέρνηση, η οποία συνάδει με την πολύπλευρη ανάπτυξη υποδομών και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που θα προσφέρει η μονάδα στην Κασσιόπη.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι τέτοιες μονάδες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες ενός ολόκληρου τόπου: Προϊόντα, την κουζίνα του, τις τοπικές ταβέρνες, την παράδοση, φυσικά τις ομορφιές του», ανέφερε. «Σε μία τέτοια αντίληψη κινείται και η πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα την οποία οραματιζόμαστε. Ο φυσιολατρικός, εναλλακτικός, ιατρικός, αθλητικός τουρισμός», συμπλήρωσε.

Η «ταυτότητα» της επένδυσης

Η επένδυση στην Κασσιόπη, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει ένα πολυτελές θέρετρο στη βόρεια Κέρκυρα, σε μία περιοχή η οποία παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη επί χρόνια.

Το Kassiopi Project θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου τεθεί σε λειτουργία. Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από τη πολύπλευρη θετική επίδραση της επένδυσης στην τοπική οικονομία, η αναμορφωμένη Κασσιόπη θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, κοινόχρηστες δασικές εκτάσεις και φυσικά μονοπάτια που θα οδηγούν στην θάλασσα.

Η επένδυση συμβαδίζει με τους στόχους της χώρας για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και για «πράσινες» κατασκευές. Το 93% της έκτασης -περίπου 455 στρέμματα- θα παραμείνει πράσινο. Η δόμηση θα περιοριστεί στο 7% και θα υιοθετήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, διατηρώντας αναλλοίωτο το τοπικό στοιχείο. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μάλιστα, την αναπαλαίωση του παραδοσιακού ανεμόμυλου.

Η μονάδα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, θα κατασκευαστεί με βάση αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού. Θα αναπτυχθούν και θα επεκταθούν, παράλληλα, υποδομές της περιοχής, όπως οι υποδομές αντιπυρικής προστασίας, αφαλάτωσης και ανακύκλωσης.

Το Kassiopi Project αποτελεί επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από πλευράς του μεγάλου επενδυτικού οργανισμού NHC Capital Inc και για την υλοποίηση του χρειάστηκε αποφασιστικότητα προκειμένου να ξεπεραστεί σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Κύριοι Υπουργοί, κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι,

Στην Κασσιόπη, στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο, σήμερα γράφεται η πρώτη πράξη μιας πολύ σημαντικής τουριστικής στρατηγικής επένδυσης. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, στην Αθήνα, στο Ελληνικό, ξεκίνησαν, επιτέλους, οι εργασίες για την πολυδιάστατη ανάπλαση και αναβάθμιση ολόκληρου του νότιου μετώπου της Αττικής.

Πρόκειται για δύο εγχειρήματα σε ξεχωριστές γωνιές της χώρας. Δύο εγχειρήματα τα οποία, όμως, έχουν τον ίδιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο. Διαφορετικής κλίμακας, σίγουρα. Αλλά κοινής ταυτότητας, καθώς αξιοποιούν δημόσια γη με την σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων.

Είναι και οι δύο επενδύσεις που δοκιμάστηκαν από αμέτρητες ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις. Είχαν, όμως, τη δύναμη να τις υπερβούν, ώστε να υπηρετήσουν, τελικά, τον στόχο τους: Να δώσουν ώθηση στην εθνική οικονομία, να δημιουργήσουν πολλές θέσεις απασχόλησης, να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον στις περιοχές τους.

Μια επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ξεκινά, λοιπόν, ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια διαδικαστικών εμποδίων. Αναφέρθηκε ο κ. Σάντης στην επώδυνη περιπέτεια την οποία χρειάστηκε να ξεπεράσει: Έντεκα προσφυγές στα δικαστήρια, δύο Προεδρικά Διατάγματα, 10 υπουργικές αποφάσεις, 54 εγκρίσεις, γνωμοδοτήσεις από υπηρεσίες κάθε βαθμίδας. Είτε αυτό είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, είτε οι διάφορες τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, Διευθύνσεις Δασών.

Και όλα αυτά ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκε η έκταση, είχε αναδείξει τον πλειοδότη, ουσιαστικά, από το 2013. Είχε -υποτίθεται- ακολουθηθεί η πιο σύντομη κι ευέλικτη διαδικασία του λεγόμενου «fast track». Φοβάμαι ότι δεν ήταν ούτε fast, και παραλίγο να χαθεί και το track.

Μάλιστα σκεφτόμουν, καθώς διάβαζα το ενημερωτικό υλικό για τις περιπέτειες που πέρασε αυτή η επένδυση μέχρι που να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, μια κουβέντα που μου είχε πει ένας άλλος επενδυτής -ο οποίος μάλιστα έχει και στενή σχέση με την Εκκλησία- ο οποίος αφού πέρασε από μια αντίστοιχη διαδικασία για να δρομολογήσει τη δική του επένδυση, έκρινε σκόπιμο να χτίσει και ένα μικρό εκκλησάκι της “αγίας υπομονής”. Τα σχέδια είναι στη διάθεσή σας αν θέλετε να αναγείρετε ένα αντίστοιχο στη δική σας έκταση.

Έχει μια σημασία, νομίζω, να ειπωθούν κάποιες αλήθειες γύρω από αυτήν την επένδυση: Κρατώ ως ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα οικοδομηθεί μόλις το 7% μιας έκτασης 490 στρεμμάτων. Το υπόλοιπο θα είναι ουσιαστικά χώρος πρασίνου. Όπως και θεωρώ πολύ σημαντικό: Ότι τα έργα τα οποία θα γίνουν, οι σουίτες, το ξενοδοχείο είναι έργα τα οποία δένουν με την φυσική μορφολογία. Είναι σχεδιασμένα, προφανώς με βιοκλιματικές προδιαγραφές. Μιλάμε, δηλαδή, για «πράσινα» κτήρια.

Και απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι θα υπάρχουν και προχωρημένα συστήματα αφαλάτωσης, τα οποία θα αρδεύουν τον περιβάλλοντα χώρο. Προφανώς μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Σύγχρονα, συστήματα, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Ενώ, προφανώς και ένα τέτοιο έργο πρέπει να διαθέτει αντιπυρική προστασία, δική του για να μπορεί να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Χίλιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της κατασκευής και 500 από τη στιγμή που το έργο θα λειτουργήσει. Και, βέβαια, το έργο θα εισφέρει σημαντικά στα δημόσια ταμεία -συγκρατώ το γεγονός ότι θα αποφέρει παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε τέλη και φόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού.

Είναι σημαντικό, πιστεύω, να κάνουμε μια αναφορά σε αυτά τα οικονομικά μεγέθη καθώς αυτή η επένδυση δρομολογείται σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μετά την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία, σε αυτή τη συγκυρία, σε οποιαδήποτε άμεση ξένη επένδυση τελικά δρομολογείται στη χώρα μας.

Και βέβαια είναι ένα έργο το οποίο συμβολίζει τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας τις οποίες θέλουμε να δρομολογήσουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στην πατρίδα μας. Γιατί, σε συνδυασμό με πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες -για τις οποίες είχα την ευκαιρία να μιλήσω σήμερα- είτε μιλάμε για την αποκατάσταση του Αχιλλείου είτε μιλάμε για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, όλα αυτά θα ενισχύσουν την Κέρκυρα ως έναν παγκόσμιο προορισμό επισκεπτών. Εξάλλου, το νησί των Φαιάκων υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι και κράμα πολιτισμών.

Πρόκειται, θα σας έλεγα, για τον τουρισμό τον οποίο χρειάζονται χώρες όπως η Ελλάδα του 21ου αιώνα. Με υποδομές που θα αναβαθμίζουν τις περιοχές στις οποίες δημιουργούνται. Είναι πρωτίστως -και θα επιμείνω πολύ σε αυτό- υποδομές οι οποίες σέβονται το περιβάλλον. Και προσελκύουν όλο το χρόνο -όχι μόνο το καλοκαίρι- επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων.

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι τέτοιες μονάδες πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες ενός ολόκληρου τόπου: Προϊόντα, την κουζίνα του, τις τοπικές ταβέρνες, την παράδοση, φυσικά τις ομορφιές του. Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα. Ίσως το πιο εμβληματικό παράδειγμα είναι στην Μεσσηνία, όπου μεγάλες τουριστικές επενδύσεις πια συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγικούς φορείς, προωθώντας ουσιαστικά όλο τον αγροδιατροφικό τομέα της περιοχής.

Σε μία τέτοια αντίληψη κινείται και η πολυεπίπεδη τουριστική δραστηριότητα την οποία οραματιζόμαστε. Ο φυσιολατρικός, εναλλακτικός, ιατρικός, αθλητικός τουρισμός.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να επισημάνω για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντική είναι αυτή η νέα αντίληψη την οποία πρεσβεύουμε για την τουριστική ανάπτυξη. Έχω γίνει και εγώ κοινωνός κάποιων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την επένδυση αυτή. Θα ήθελα όμως όσοι προβληματίζονται -πιστεύω καλοπροαίρετα- για το αν ακολουθούμε τον σωστό δρόμο να σκεφτούν ποια είναι η εναλλακτική.

Η εναλλακτική θα ήταν να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, να μην δημιουργούμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης και να μην καταφέρουμε, τελικά, ούτε το περιβάλλον να προστατεύσουμε -διότι πολλές φορές εκτάσεις οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες δεν δημιουργούν και τα κίνητρα για την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος.

Και πολλές φορές εκεί που μπορούμε και επιτυγχάνουμε, μέσα από Προεδρικά Διατάγματα, οργανωμένη δόμηση με χαμηλή κάλυψη και με χαμηλούς συντελεστές δόμησης, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο αποτελεσματική από τις περιπτώσεις εκείνες όπου η δόμηση τελικά αναπτύσσεται άναρχα, με τα αποτελέσματα να είναι λίγο-πολύ γνωστά και ορατά σε όλους.

Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και για να μπορέσουμε να έχουμε στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις θα πρέπει να μην περνάει ο κάθε επενδυτής από μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση Υπουργών για να λύνονται κάθε φορά σημειακά τα προβλήματα.

Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου των Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Παπαθανάση για το γεγονός ότι έσκυψαν πάνω σε αυτή την επένδυση -όπως έχουν κάνει και σε πολλές άλλες- για να μπορέσουμε να λύσουμε, να ξετυλίξουμε, αυτό το περίπλοκο κουβάρι το οποίο κληρονομήσαμε. Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι έτσι.

Και ο σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες για όλους τους επενδυτές. Ανά πάσα στιγμή όποιος αισθάνεται ότι καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αδικείται, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη και βέβαια το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αυτό το οποίο έχει και τον τελικό λόγο, όταν πρόκειται για οποιαδήποτε γνωμάτευση έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είμαστε Κράτος Δικαίου, το Ελληνικό Κράτος πρέπει να τιμά την υπογραφή του. Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Και βεβαίως από τη στιγμή που ένας επενδυτής έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει μια επένδυση βάσει ενός συγκεκριμένου σχεδίου, δουλειά της πολιτείας είναι να ελέγξει ότι θα κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, και αυτή είναι και η δική μας πρόθεση.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκτέλεση του έργου, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Τώρα είναι και στο συμφέρον του επενδυτή το έργο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και η τοποθεσία αυτή που ονομάζεται “Ερημίτης” να διαψεύσει το όνομά της, να είναι μια τοποθεσία πια η οποία θα σφύζει από ζωή, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Και όταν με το καλό ολοκληρωθεί η επένδυση και γίνει ο συνολικός απολογισμός πιστεύω ότι και αυτοί οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις θα αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια -γιατί θέλω να τονίσω ότι είναι μια επένδυση η οποία, παρά τα όσα μπορεί να ακούγονται, στηρίχθηκε ουσιαστικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις από το 2013 μέχρι σήμερα, καθώς πολλές από τις άδειες χορηγήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση- όλοι θα αντιληφθούν ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι, τελικά, καλό όχι μόνο για τους επενδυτές. Πρωτίστως είναι καλό για τον τόπο, καλό για την Κέρκυρα, καλό για τη χώρα.

Εύχομαι καλή επιτυχία κύριε Σάντη. Σας ευχαριστώ πολύ».

Επίσκεψη στο ΓΝ Κέρκυρας

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ευχαρίστησε το προσωπικό της ομάδας αντιμετώπισης των κρουσμάτων Covid-19.

«Είστε ο πρώτος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Κέρκυρας», του είπε ο Διοικητής του ιδρύματος, ο οποίος τον ενημέρωσε αναλυτικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο 28 κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό και έξι κρεβάτια εντατικής θεραπείας (συν έξι ακόμη που ετοιμάζονται).

«Έχουμε ζητήματα με τον ιό, όχι τόσα όσο να ανησυχούμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αφότου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τα προβλήματα του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα λόγω τουριστικής περιόδου και της πανδημίας.

Επαναβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθεί μοριακός αναλυτής για τις διαγνωστικές ανάγκες της Κέρκυρας, ενώ τόνισε πως πρέπει να προστατευθούν κάτοικοι και επισκέπτες και παράλληλα να θωρακιστεί πλήρως το σύστημα υγείας.

«Για μας ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε με εξπρές διαδικασία πράγματα που θα μας έπαιρναν πολύ καιρό, όπως την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το οποίο θα μείνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η επόμενη πρόκληση είναι η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των πλωτών ασθενοφόρων, που έχει μεγάλη σημασία για τα διαπόντια νησιά, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα του ψυχιατρικού τομέα, καθώς το νοσοκομείο έχει ενσωματώσει την ψυχιατρική μονάδα που υπήρχε στο νησί. «Χαίρομαι που το ακούω αυτό, γιατί η ψυχική υγεία ήταν ο μεγάλος παραμελημένος της υγειας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.




41 νέα κρούσματα στη χώρα μας – 26 τα εισαγόμενα




Σε 41 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Παράλληλα, δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος.

Σε αυτούς προστίθενται 15 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον αριθμό να φτάνει στα 26.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.




Υπόθεση Novartis: Αποκαλυπτικός ο «οδικός χάρτης» για παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο


Περίπου 400 σελίδες το πόρισμα-«φωτιά» για τον τέως αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης - Τι αναμένεται να περιλαμβάνει.

Τον οδικό χάρτη που οδηγεί τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο για τη σκευωρία Novartis και το παραδικαστικό κύκλωμα «Ρασπούτιν» αναμένεται να παρουσιάσει η προανακριτική επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό πόρισμα θα ζητά τη δίωξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ για βαρύτατα αδικήματα, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής συμμορίας, δωροληψία κυβερνητικού αξιωματούχου, εκβίαση, ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας κ.ά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισηγητές των κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα καταθέσουν στη συνέχεια τα τελικά κείμενα στον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ στις 22 Ιουλίου θα συζητηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια και θα στηθούν οι κάλπες για την παραπομπή του πρώην υπουργού.

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαγγελόπουλος επισημοποιεί την τακτική με την οποία θα επιχειρήσει να εμποδίσει την παραπομπή του καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των ερευνών, αμφισβητώντας τη διαδικασία που ακολούθησε η προανακριτική, αλλά όχι την ουσία των συγκλονιστικών αποκαλύψεων.

Η «ρασπουτινική» μέθοδος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της πλειοψηφίας θα καταγράφει σε περίπου 400 σελίδες την όζουσα δράση του κ. Παπαγγελόπουλου και των πιθανών συνεργών, ενώ θα τεκμηριώνει νομικά τις πράξεις και παραλείψεις του πρώην υπουργού.

Το συνολικό κείμενο θα χωρίζεται σε δύο κεντρικά κεφάλαια, καθώς, εκτός από το στήσιμο της σκευωρίας Novartis, η προανακριτική εντόπισε ισχυρές ενδείξεις για εμπλοκή του κ. Παπαγγελόπουλου και σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο προοίμιο θα καταγράφεται το μοτίβο της τοξικής δράσης του πολυπλόκαμου μηχανισμού «Ρασπούτιν», με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ελέγξει τους αρμούς της δικαστικής εξουσίας.

Μεταξύ άλλων, θα υπογραμμίζεται ότι ο μηχανισμός με την καθοδήγηση του κ. Παπαγγελόπουλου:

- Διοχέτευε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ δημοσιεύματα σε βάρος πολιτικών, επιχειρηματιών και ανεπιθύμητων δημοσιογράφων που ήθελε να στοχοποιήσει.
- Εν συνεχεία, χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα αποστέλλοντάς τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις.
- Οσοι εισαγγελείς αρνούνταν να υποκύψουν στις απαιτήσεις του «Ρασπούτιν» και να προβούν σε παράνομες πράξεις, στοχοποιούνταν - συνήθως από τα ίδια ΜΜΕ. Τα νέα στοχευμένα δημοσιεύματα χρησιμοποιούνταν για να ξεκινήσουν πειθαρχικές διώξεις εναντίον των απείθαρχων εισαγγελέων και να καμφθεί η αντίστασή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει σαφής αναφορά και για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από την τακτική Δικαιοσύνη της πιθανής εμπλοκής έξι μη πολιτικών προσώπων. Πρόκειται για τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου, την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους βοηθούς της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis, το κείμενο συμπερασμάτων θα περιλαμβάνει:

- Τις καταθέσεις ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών που κατήγγειλαν εκβιασμούς προκειμένου να κατασκευάσουν άρον άρον διώξεις κατά των 10 πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου κατέθεσε: «Ο Δ. Παπαγγελόπουλος γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ηταν απαίτηση εκ μέρους του η κατασκευή στοιχείων. Αυτό μου έλεγε. Απαίτησε να κατασκευάσω μάρτυρες που θα έλεγαν ό,τι έλεγαν κάποιες εφημερίδες».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είπε: «Υπήρχε προειλημμένη απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξης τύπου “όπως-όπως - τύπου fast track”, “υπήρξε σχέδιο προεκλογικής προφυλάκισης των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδου». Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμα ότι η δίωξη του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου έγινε με fake βίντεο.

- Εγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι περίφημοι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» παρανόμως εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας καθώς προσδοκούσαν οικονομικό όφελος για την ίδια υπόθεση.

- Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ - Novartis που δεν εντοπίζει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών και επιβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός «Ρασπούτιν» δολίως εργαλειοποίησε έγγραφα του FBI προκειμένου να δώσει αποδεικτική ισχύ στις έωλες καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρείο της προανακριτικής αναμένει από την Εισαγγελία Διαφθοράς τη διαβίβαση όλης της αλληλογραφίας με τις αμερικανικές αρχές. Θα επισημαίνεται, δε, ότι η ενέργεια του κ. Παπαγγελόπουλου να εκτρέψει τις έρευνες από το πραγματικό σκάνδαλο Novartis με τις δωροδοκίες ιατρών προκειμένου να χτίσει το αφήγημα της πολιτικής σκευωρίας ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, αφού θα μπορούσε σήμερα να αξιώσει αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων από την εταιρεία.

- Πιθανότατα στο πόρισμα θα γίνεται αναφορά και στην εξέλιξη της παράλληλης έρευνας που διεξήγαγαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis. Οι Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης διαβίβασαν τον φάκελο με τα τελικά τους συμπεράσματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν διώξεις.

Το κεφάλαιο με την ευρύτερη παραδικαστική δράση του μηχανισμού θα βασίζεται:

- Σε κρίσιμες καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών. Ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου ανέφερε: «Ο Παπαγγελόπουλος μου είπε “έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο;” Λέω “όχι” και μου απαντά: “Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;”».

Η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη αποκάλυψε: «Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: “Γιατί δεν έχεις επιστρέψει τη δικογραφία (Βγενόπουλου); Θα ακολουθήσει πόλεμος εις βάρος σου και πρέπει να κάνεις Χριστούγεννα με την οικογένειά σου”».

- Στην κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπαγγελόπουλο «dealer ιδιωτικών συμφερόντων», ενώ παρέθεσε τους αποκαλυπτικούς διαλόγους στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10/3/2016 παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, όπου ο κ. Παπαγγελόπουλος «με προκλητική θρασύτητα και ανερυθρίαστα», όπως υποστηρίζει, απαίτησε χρηματικό ποσό που στη συνέχεια προσδιορίστηκε στα 350.000 ευρώ.

- Στο ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε ο κ. Μιωνής από άλλη συνάντηση που είχε με τον κ. Παππά, το οποίο εμφανίζει τον πρώην υπουργό επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για «προσωπική ατζέντα», «outsourcing» και «πολλά λεφτά».


Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr


Αντιδράσεις Τούρκων διανοούμενων για Αγία Σοφία - Τι είπε και η Εμινέ Ερντογάν



Την αντίδρασή τους στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράζουν Τούρκοι διανοούμενοι, επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν για την απόφασή της και «προκαλώντας» τη μήνι του φιλο-κυβερνητικού τύπου, που χαρακτηρίζει τη διαφορετική άποψη «σκανδαλώδη», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. 

«Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία», δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, που δηλώνει επίσης στο BBC News ότι «υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται».

Ελίφ Σαφάκ

Η γνωστή συγγραφέας, Ελίφ Σαφάκ, τη χαρακτηρίζει ως «μια πολύ ατυχή απόφαση, μεμια απόφαση καθαρά που ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό. Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα».

Μπασκίν Οράν

Ο πολιτικός επιστήμονας και γνώστης των μειονοτικών θεμάτων της Τουρκίας, Μπασκίν Οράν, αναφέρει: «Η τελευταία πυρίτιδα στο χέρι έχει πλέον εξαντληθεί. Τώρα εκρήγνυται. Ας δούμε τι συμβαίνει. Η πυρίτιδα τελείωσε. Μόνο η εξωτερική πυρίτιδα παρέμεινε. Συρία και Λιβύη».

Γιαβούζ Μπαϊντάρ

Ο δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter: «Περαστικά Τουρκία… Αυτή η απόφαση ίσως να είναι ο δυναμίτης στα θεμέλια της κοσμικής Τουρκίας. Μπορεί να ειπωθεί ότι ποτέ δεν υπήρξε υπερασπιστής σε αυτή τη χώρα που να σέβεται τις ταυτότητες και τις πεποιθήσεις των άλλων».

Νεβσίν Μενγκιού

Η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού αντίστοιχα γράφει: «Η κυβέρνηση εξαρτάται από το αίσθημα της νίκης εναντίον των εχθρών που δημιουργεί και χρειάζεται συνεχώς αυτό το συναίσθημα για να διατηρήσει τη βάση και τον εαυτό της μαζί. Η απόφαση της Αγίας Σοφίας είναι μια λανθασμένη απόφαση που λήφθηκε προς αυτή την κατεύθυνση».

Κι η Εμινέ Ερντογάν για την Αγία Σοφία

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το «Τζαμί Αγία Σοφία» άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς!

Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού», αναφέρει σε μήνυμά της στο twitter η σύζυγος του Τούρκου προέδρου.


Πηγή: Sigmalive
skai.gr


ΗΠΑ-Κορωνοϊός: Νέο θλιβερό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα - Περισσότερα από 62.500 κρούσματα


Στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν τουλάχιστον 62.500 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Παρασκευή, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Προχθές Πέμπτη, ο αριθμός των μολύνσεων που καταγράφηκε ήταν 62.304, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τον Ιούνιο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξανόταν σε ημερήσια βάση κατά 28.000 μεσοσταθμικά, πάντα κατά τα δεδομένα του Reuters.

Επτά πολιτείες ανακοίνωσαν αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αποτελούν ρεκόρ χθες: η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Λουιζιάνα, η Μοντάνα, το Οχάιο, η Γιούτα και το Ουισκόνσιν.

Η Walt Disney ανακοίνωσε ότι δεν ακυρώνει το σχέδιό της να ανοίξει το τεράστιο θεματικό πάρκο της στο Ορλάντο σήμερα Σάββατο, παρότι η Φλόριντα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων μόλυνσης (11.000+).

Οι Αμερικανοί διχάζονται ολοένα περισσότερο για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ιδίως όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων ή τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους. Και αυτό παρότι οι ειδικοί τονίζουν πως η χρήση μάσκας αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την διασπορά του ιού.

Πάνω από 133.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19.

Λίγο νωρίτερα χθες Παρασκευή, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μεταφόρτωσαν στον ιστότοπό τους δεδομένα κατά τα οποία στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 3.106.931 μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+59.260) και 132.855 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (+799). Τα δεδομένα των CDC, που ανακοινώνονται απογευματινές ώρες, τείνουν να μην συμπεριλαμβάνουν πλήρη δεδομένα από όλες τις πολιτείες αυθημερόν.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σαλβίνι: «Ένα συγκεκριμένο Ισλάμ είναι ασύμβατο με τις αξίες της Δύσης»



«Ένα συγκεκριμένο Ισλάμ είναι ασύμβατο με τις αξίες της Δύσης», τονίζει ο Σαλβίνι

Ο γραμματέας της Λέγκας και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έγραψε σχετικά στο Twitter: «Η Τουρκία, την οποία κάποιοι θα ήθελαν να εντάξουν στην Ευρώπη, μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Επιβεβαιώνεται ότι η προπέτεια ενός κάποιου Ισλάμ, είναι ασύμβατη με τις αξίες δημοκρατίας, ελευθερίας και ανοχής της Δύσης».

Παράλληλα, η επικεφαλής του υπερσυντηρητικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε μέσω Facebook: «Ο Ερντογάν ολοκληρώνει την διαδικασία μετατροπής της κοσμικής Τουρκίας σε ισλαμικό σουλτανάτο μετατρέποντας (και πάλι) σε τζαμί το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Με την πράξη αυτή, που ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι μια επίδειξη δύναμης της ισλαμιστικής του ακρότητας, ο επίδοξος σουλτάνος, παραδέχεται απλώς ότι, εν έτει 2020, είναι ανάξιος να οικοδομήσει κάτι το οποίο να είναι σε θέση έστω και να προσεγγίσει το μεγαλείο της βασιλικής της Αγίας Σοφίας, η οποία οικοδομήθηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια από την χριστιανική Κωνσταντινούπολη».




Η είδηση της ημέρας, ο Τράμπ φόρεσε μάσκα!!!!



Ο Τραμπ το αποφάσισε και φόρεσε μάσκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, όπου συναντήθηκε με τραυματισμένους στρατιώτες και μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Ο Τραμπ πιεζόταν εδώ κι εβδομάδες να δώσει το καλό παράδειγμα την ώρα που σημειώνεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ και μέχρι εχθές, απέφευγε συστηματικά να εμφανιστεί με μάσκα δημόσια κάνοντας τον μάγκα.




Απόλαυσε τηλεόραση στον αέρα έχοντας όλες τις ανέσεις



Το όνομά του είναι Hasan Kaval, είναι 29 ετών από τη Σμύρνη της Τουρκίας και είναι εκπαιδευτής αλεξίπτωτων πλαγιάς.

Ο Hasan Kaval αποφάσισε να πάρει τον καναπέ του, ένα πορτατίφ, την τηλεόρασή του και λίγα σνακ για να περάσει η ώρα και να πετάξει με αυτά, με αλεξίπτωτο.

Το βίντεο στο κανάλι του στο Youtube τα λέει όλα.




Ξεπέρασαν τις 560.000 οι νεκροί από κορονοιό παγκοσμίως



Περισσότερα από 12.580.980 κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες.

Σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του AFP, 5.318 νέοι θάνατοι και 217.531 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. 

Οι χώρες που μετρούν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Βραζιλία με 1.214 νεκρούς, οι ΗΠΑ (888) και το Μεξικό (665).

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 134.430 θανάτους και και 3.215.861 κρούσματα. Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 70.398 νεκρούς και 1.800.827 κρούσματα, η Βρετανία με 44.798 νεκρούς (288.953 κρούσματα), η Ιταλία με 34.945 νεκρούς (242.827 κρούσματα) και το Μεξικό με 34.191 νεκρούς (289.174 κρούσματα).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά 83.587 κρούσματα, 4.634 νεκρούς.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει 202.231 θανάτους και 2.819.148 κρούσματα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 143.239 νεκρούς (3.323.207 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 141.015 θανάτους (3.262.842 κρούσματα), η Ασία 42.161 νεκρούς (1.697.054 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 19.993 θανάτους (905.810 κρούσματα), η Αφρική 12.776 νεκρούς (561.797 κρούσματα) και η Ωκεανία 136 νεκρούς (11.126 κρούσματα).



Μουφτής Κομοτηνής: «Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός»



Την αντίθεσή του στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος εξέφρασε ο Μουφτής Κομοτηνής, Χαλήλ Τζιχάντ, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Πριν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, είχα πει τη γνώμη μου, ως θρησκευτικός ηγέτης στην Κομοτηνή. Έλεγα ότι αυτό δεν είναι κάτι σωστό και από θρησκευτικής πλευράς. Στις αρχές του Ισλάμ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» τόνισε με νόημα.

«Από την ονομασία της, γίνεται αντιληπτό ότι η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός. Η Αγία Σοφία μετατράπηκε από χριστιανικός ναός σε τζαμί και από τζαμί σε μουσείο. Θα ήταν καλό να μείνει στην ουδετερότητα και να παραμείνει μουσείο. Να μην υπάρχει πικρία στη συνείδηση των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Και να μην πικραίνεται και η κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. Ελληνική μειονότητα)» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο θρησκευτικός ηγέτης των Ελλήνων μουσουλμάνων.


Πηγή