Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μ.Βέμπερ: Ο Ερντογάν να σεβαστεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα




Δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.

«Ο σεβασμός των συνόρων είναι θεμελιώδες ζήτημα μεταξύ εταίρων. Το να τίθεται υπό αμφισβήτηση η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την φραστική κλιμάκωση. Κάνουμε έκκληση στον Ερντογάν να μην χρησιμοποιεί πλέον αυτή τη γλώσσα», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Suddeutsche Zeitung.

Ο χριστιανοκοινωνιστής Βαυαρός πολιτικός τόνισε επίσης ότι ο καθένας έχει συνείδηση του πόσο δύσκολο ήταν να χαραχτούν τα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας. «Όλοι θα όφειλαν να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μην σκαλίζονται παλιές πληγές». 

Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει όμως ότι «τον Ερντογάν σε τελευταία ανάλυση δεν τον ενδιαφέρει τόσο η ιστορική ορθότητα, όσο το να επιτεθεί σε εκείνους οι οποίοι "παρουσίασαν ως νίκη" τη Συνθήκη της Λωζάνης, και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τον Ατατούρκ και τους συνοδοιπόρους του, δηλαδή οι εν τω μεταξύ τόσο μισητοί από τους κυβερνώντες στην Τουρκία κεμαλιστές».



Πηγή : tovima.gr


Ανησυχία Σαμαρά για τα Εθνικά θέματα




Ανήσυχος δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς για τα πολλαπλά ανοικτά εθνικά μέτωπα , μιλώντας με δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών.

«Ανησυχώ για την στάση της Τουρκίας. Δεν εκπέμπουμε σταθερότητα σαν χώρα και έχουν σκάσει όλα τα θέματα μαζί. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Βρίσκουν το έδαφος και τα κάνουν γιατί η Αμερική είναι άγνωστο ακόμη πως θα κινηθεί, η Ευρώπη έχει τα προβλήματά της με τις πολλαπλές εκλογές, οπότε βρίσκουν όλοι ευκαιρία γι’ αυτό εμείς χρειάζεται να είμαστε σταθεροί».

Για το Κυπριακό, ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε πως « το εδαφικό ήταν κρίσιμο πάντα, από την εποχή που ήμουν εγώ ΥΠΕΞ. Τότε υπήρχαν οι ιδέες Γκουεγιάρ. Η περιοχή της Μόρφου είναι πολύ σημαντική και συμβολική. Αλλά αυτά έρχονται και παρέρχονται, ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σταματάνε».

Όσο αφορά τις  εκλογές θέμα που άνοιξε εχθές ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη  ΚΟ, ο κ. Σαμαράς είπε πως τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και το ασφαλιστικό που θα εφαρμοστεί από 1/1 αλλά και όσο ζητήσουν οι δανειστές για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, έχουν οδηγήσει τον πρωθυπουργό να έχει και δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού του.


Δύο αστυνομικοί υπηρετούσαν ακόμα στην φρουρά της αείμνηστης Μελίνας




Η επανατοποθέτηση στη μάχιμη Αστυνόμευση, ενστόλων από τις συνοδείες-φυλάξεις επισήμων, αποκάλυψε και περιπτώσεις Αστυνομικών «ξεχασμένων» σε συνοδείες επισήμων που έχουν πεθάνει περισσότερα από 20 χρόνια. 

Περιπτώσεις Αστυνομικών, που μόνο στην ταυτότητα και στη μισθοδοσία του μήνα , διαπιστωνε κάνεις ότι υπηρετούν στην ΕΛΑΣ, εντόπισε η αρμόδια επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα για το πόσοι, πού, και γιατί έχουν διατεθεί στην φύλαξη «στόχων «.

Με πόρισμα το οποίο συνέταξε ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή Ανώτερων και Ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (2016) 80 αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες και 700 Αστυνομικοί είχε προβλεφθεί να αποσυρθούν από την ασφάλεια επισήμων προσώπων με φύλα πορείας και να διατεθούν στη μάχιμη αστυνόμευση στο δρόμο και σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκες.

Από τους «κομμένους» Αστυνομικους- λοιπόν- διαπιστώθηκε οτι δυο εξ αυτών, μέχρι πριν τρεις εβδομάδες, υπηρετούσαν …στη συνοδεία της Μελινα Μερκούρη!!!! Οι δύο .. ένστολοι- πια – έλαβαν τα φύλλα πορείας για τα Αττικά πεζοδρόμια .

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε γενναία μείωση αστυνομικών που υπηρετούν στην προστασία επισήμων. Θα φύγουν από τις δήθεν αποστολές και θα πάνε σε πραγματικές αποστολές σε προβληματικές περιοχές» είχε αναφέρει στη Βουλή  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Για την ιστορία, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, «έφυγε» στις 6 Μαρτίου 1994, στο νοσοκομείο “Μεμόριαλ” της Νέας Υόρκης και κηδεύτηκε στις 10 Μαρτίου με τιμές Πρωθυπουργού.



Πηγή : nantiareport.gr


«Πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ζητά το Ευρωκοινοβούλιο - οξεία αντίδραση Αγκυρας



Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εξεγερθεί εναντίον των μαζικών συλλήψεων στην Τουρκία, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ να δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην τρέχει τίποτα».

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι οποίες μάλλον δεν θα ανταποκριθούν στο αίτημα.

Αναλυτικά οι ψήφοι διαμορφώθηκαν ως εξής: 479 υπερ, 37 κατά και 107 αποχές.

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει αποφασιστικό ρόλο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με υποψήφια κράτη-μέλη. Βασίζεται όμως στην πρόβλεψη της παραγράφου 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που ορίζει ότι «σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, στις οποίες εδράζεται η Ένωση, η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των κρατών μελών, συνιστά την αναστολή των διαπραγματεύσεων και προτείνει τους όρους για ενδεχόμενη επανάληψή τους».

Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν το ψήφισμα «ένα συμβολικό πάγωμα» στις διαπραγματεύσεις που εκτυλίσσονται ήδη εδώ και 11 χρόνια, με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως κάτι πολύ μακρινό.

«Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει εμφατικά τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που επιβλήθηκαν στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο», αναφέρει το ψήφισμα, ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε τη δέσμευση «να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην Ε.Ε.».

«Κόκκινο πανί» φαίνεται να είναι η πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, «θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Η δυσαρέσκεια απέναντι στην Τουρκία και τις πρακτικές της έχει ενταθεί μέσα στο 2016, με την Αυστρία να καλεί πρώτη για πλήρες «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για ένταξη.   

Η Γερμανία, η Γαλλία και αρκετά ακόμα κράτη-μέλη αντιθέτως τάσσονται υπέρ μετριοπαθών λύσεων και στηρίζουν τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, φοβούμενα πως μία πλήρης ρήξη θα οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτα προσφυγικά κύματα προς την Ε.Ε.

Μάλιστα η αρχηγός των Πρασίνων, Ευρωβουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν, Σκα Κέλλερ, δήλωσε βγαίνοντας από την ψηφοφορία: «Η συμφωνία με την Τουρκία  για το προσφυγικό είναι ένα εργαλείο εναντίον μας που μόνοι μας παραχωρήσαμε στον Ερντογάν».

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας στην επόμενη τακτική Σύνοδο στις Βρυξέλλες, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ψήφισμα, ύστερα από πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προστέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν «την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα».

Αντιδράσεις από την Τουρκία

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι «το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να προσέχει τη γλώσσα που χρησιμοποιεί όταν μιλάει για τον πρόεδρο Ερντογάν».

«Το Ευρωκοινοβούλιο θολώνει και χάνει τον στόχο του σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Η σημερινή ψηφοφορία παραβιάζει τις θεμελιώσεις αρχές της Ε.Ε., γι' αυτό και δεν την παίρνουμε σοβαρά», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «άνευ σημασίας» την ψηφοφορία. 

«Το λέω εκ των προτέρων, αυτή η ψηφοφορία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά της, δεν έχει καμία αξία για εμάς», δήλωσε ο Ερντογάν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ προειδοποίησε πως η Ένωση θα πρέπει «να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» μιας τέτοιας επιλογής. 

Μία ημέρα νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως «η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε. με κάθε κόστος», προτείνοντας ως εναλλακτική την ένταξη της χώρας στην οικονομική και αμυντική συμμαχία «Σανγκάι 5», στην οποία τα νήματα κινούν Ρωσία και Κίνα.



Ελένη Αναγνωστοπούλου
Πηγή : kathimerini.gr


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "φίμωσαν" τον μάρτυρα για να καλύψουν τον Νίκο Παππά



Βιαστικά έκλεισαν το θέμα πιθανής κλήτευσης του Άρη Δαβαράκη στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με οριακή πλειοψηφία 11 πρός 10.

Σε πρόσφατη του συνέντευξη ο Άρης Δαβαράκης  είχε αποκαλύψει ότι χρηματοδοτείτο από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά (2013-2015) για να «τρέχει» ιστοσελίδα με κύριο σκοπό την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς αλλά η αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών εκτός του Δημήτρη Καμμένου που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για αυτή την συμπεριφορά των Συριζαίων βουλευτών ήταν κατηγορηματικά αρνητική προσπάθησαν και πέτυχαν την συγκάλυψη ώστε να μην ακουστεί ο μάρτυρας και αυτά που είχε να πεί.

Ο Σπύρος Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει την συγκάλυψη που επιχειρήθηκε, ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζεται να κληθεί ο Δαβαράκης διότι όσα καταγγέλλει είναι στην προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω  την απόφαση να μην κληθούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες και αντέταξαν τον μεγάλο όγκο των πρακτικών που έχουν ήδη σωρευτεί από τις μέχρι τώρα καταθέσεις και το γεγονός ότι θα πρέπει η Επιτροπή να συντάξει πόρισμα καθώς λήγει η παράταση που έχει ζητηθεί από την Ολομέλεια και έχει λάβει η Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της. Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα λέγοντας πως εάν θέλουμε να τιμήσουμε το έργο της Επιτροπής και ο χρόνος δεν επαρκεί μπορεί να ζητηθεί και νέα παράταση από την Ολομέλεια…

Αντιδράσεις προκάλεσε και ο  ισχυρισμός που πρόταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την μη κλήτευση του δημοσιογράφου Άρη Δαβαράκη που έχει αναφέρει ότι το site του χρηματοδοτήθηκε από το Νίκο Παππά και η χρηματοδότηση αυτή σταμάτησε επειδή έγγραψε άρθρο υπερ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Με την συγκάλυψη αυτή που πέτυχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν  πρόωρο «τέλος» στις εξετάσεις μαρτύρων και δεν θα «ακουστούν» οι πρώην εκδότες της «Ελευθεροτυπίας» Μάνια Τεγοπούλου και Χάρης Οικονομόπουλος, ο δημοσιογράφος Άρης Δαβαράκης που έχει καταγγείλει ότι το site του χρηματοδοτήθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο Κώστας Γιαννίκος του ΑΛΤΕΡ και τρεις ακόμα μάρτυρες σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.


Ο αρχηγός του καθεστώτος σουλτάνος Ερντογάν απολύει 10.500 δημόσιους υπαλλήλους



Νέες διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν περισσότεροι από 10.500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί καθώς κρίθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους ένοπλους κούρδους του PKK.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

Το καθεστώς έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 125.000 κρατικούς αξιωματούχους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου για το οποίο κανένας δεν έχει ακόμα εικόνα για το πώς ξεκίνησε και ποιος το οργάνωσε, ότι ακούμε είναι μόνο αυτά που ανακοινώνει το καθεστώς.





Είναι σίγουρα ο Ντόναλντ Τραμπ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ;



Μπορεί η Κλίντον να εκλεγεί τελικά πρόεδρος; Ειδικοί ζητούν από τους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση ψήφων σε τρεις Πολιτείες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

Ομάδα ακαδημαϊκών με αντικείμενο την πληροφορική και το δίκαιο έχει έρθει σε επαφή με τους Δημοκρατικούς, ζητώντας επανακαταμέτρηση σε τρεις "αμφίρροπες" Πολιτείες που θα μπορούσαν, όπως υποστηρίζουν, να γείρουν τελικά υπέρ της  Χίλαρι Κλίντον. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο διευθυντής του Κέντρου για την ασφάλεια του διαδικτύου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Άλεξ Χάλντερμαν, που πιστεύει πως διαθέτει επαρκείς ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών σε Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια έχουν αλλοιωθεί. Η ομάδα που έκανε τη διαπίστωση, φαίνεται πως δεν επιθυμεί προς το παρόν να μιλήσει δημόσια για το ζήτημα, ενώ επικεντρώνεται κυρίως στο να επικοινωνήσει τα στοιχεία που διαθέτει ιδιωτικά, με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του New York Magazine, οι ακαδημαϊκή επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας Κλίντον, Τζον Ποντέστα και τον σύμβουλο των Δημοκρατικών Μαρκ Ελίας για την υπόθεση. Τα ευρήματα τους δείχνουν πως στο Γουισκόνσιν η Κλίντον έλαβε 7% λιγότερες ψήφους σε εκλογικά τμήματα, όπου η διαδικασία έγινε με ηλεκτρονικό σύστημα, συγκριτικά με άλλα όπου εφαρμόστηκε η κλασική μέθοδος του ψηφοδελτίου ή του scan.

Με βάση στατιστική ανάλυση των δεδομένων, η Χίλαρι Κλίντον ενδέχεται να "έχασε" ως και 30.000 ψήφους, σε μια Πολιτεία που κρίθηκε με διαφορά 27,000 ψήφων. Το δημοσίευμα τονίζει πως η ομάδα δεν διαθέτει στοιχεία για ενδεχόμενο χακάρισμα ή αλλοίωση, όμως, στηρίζει τη θέση της σε υποψίες που κατά την άποψή τους αξίζει να διερευνηθούν. Ειδικά, όπως λένε αν λάβει κανείς και τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου προς τη ρωσική κυβέρνηση να χακάρει την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών.

Η ισορροπία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων

Όπως θα θυμάστε, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και όχι την λαϊκή ψήφο του αμερικανικού λαού - η Κλίντον κέρδισε τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά 2 εκατομμυρίων ψήφων, σύμφωνα με τον ιστότοπο που παρακολουθεί την καταμέτρηση ψήφων Cook Political Report. - πλειοψηφία που αντιστοιχεί σε 270 εκλέκτορες. Σε περίπτωση αντιστροφής του αποτελέσματος σε Γουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) και Πενσιλβανία (20), η Χίλαρι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να πάρει εκείνη την προεδρία.

Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει 290 εκλέκτορες, έναντι 232 για την Χίλαρι Κλίντον. Επιπλέον, το άρθρο αναφέρεται σε έξι τουλάχιστον εκλέκτορες, οι οποίοι αν και εκλεγμένοι για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών, έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να καταψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νεοεκλεγείς ρεπουμπλικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται άλλωστε πως νίκησε την δημοκρατική του αντίπαλό Χίλαρι Κλίντον με διαφορά μόλις 10.704 ψήφους στην πολιτεία Μίσιγκαν, σύμφωνα με πιστοποιημένα ανεπίσημα αποτελέσματα ανά κομητεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τον πολιτειακό υπεύθυνο για τις εκλογές.

Ο Τραμπ έλαβε 2.279.543 ψήφους έναντι των 2.268.839 που έλαβε η Κλίντον, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του γραμματέα της πολιτείας. Ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον πήρε 172.136 ψήφους και η υποψήφια των Πράσινων Τζιλ Στάιν 51.463.

Άλλοι εννιά υποψήφιοι μοιράστηκαν ένα σύνολο άλλων 30.000 ψήφων περίπου, στην προεδρική αναμέτρηση στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με τα νούμερα. Τα αποτελέσματα θα παραμείνουν ανεπίσημα έως ότου θεωρηθούν από το σχετικό συμβούλιο της πολιτείας στις 28 Νοεμβρίου.

Η πρώτη ανεπίσημη καταμέτρηση έδινε στον Τραμπ τη νίκη με λίγο μικρότερο ποσοστό από προηγούμενες καταμετρήσεις. Για παράδειγμα, μια καταμέτρηση στις 15 Νοεμβρίου που μεταδόθηκε από το ειδησειογραφικό κανάλι CNN έδειξε τον Τραμπ να υπερισχύει με 2.279.805 ψήφους έναντι της Κλίντον, που πήρε 2.268.193 ψήφους, μια διαφορά 11.612 ψήφων.

Εάν το Μίσιγκαν ανακηρύξει νικητή τον Τραμπ, τότε θα έχει συγκεντρώσει 306 ψήφους εκλεκτόρων έναντι των 232 της Κλίντον.

Τα πάντα κρίνονται την Παρασκευή

Ο χρόνος βέβαια μοιάζει ιδιαίτερα πιεστικός για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αν επιθυμεί τελικά να προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση. Η διορία για κατάθεση τέτοιου αιτήματος λήγει την Παρασκευή σε ό, τι αφορά το Γουισκόνσιν, την ερχόμενη Δευτέρα για την Πενσιλβανία και την επόμενη Τετάρτη για την Πολιτεία του Μίσιγκαν.

Για την ώρα οι ακαδημαϊκοί που επικοινώνησαν με την Κλίντον, δεν διαθέτουν παρά αποχρώσες ενδείξεις για τα όσα υποστηρίζουν. Προκειμένου οι ισχυρισμοί τους να αποκτήσουν μια οποιαδήποτε βάση, θα πρέπει πέραν της επανακαταμέτρησης, να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα και στα ίδια τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Τέλος, μεγάλο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση για τους συμβούλους της Κλίντον είναι το γεγονός πως ο Λευκός Οίκος έχει ρίξει όλο το βάρος των προσπαθειών του σε μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, όπως η αδερφή ανώτατου στελέχους των Δημοκρατικών και συμβούλου της Κλίντον, Heba Abedin, που ανάρτησε στο facebook πως το υπουργείο δικαιοσύνης λαμβάνει ασταμάτητα κλήσεις Αμερικανών που επιθυμούν εξέταση του ζητήματος. "Δεδομένων όσων διακυβεύονται, μια επανακαταμέτρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα" σημειώνει.



Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή : news247.gr


Τουρκία: Δύο νεκροί και 33 τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση στα Άδανα



Δύο νεκροί και τουλάχιστον 33 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο χώρο στάθμευσης έξω από το γραφείο του κυβερνήνη της πόλης Άδανα στη νότια Τουρκία, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μερικές εβδομάδες μετά την προειδοποίηση από τις ΗΠΑ για σχεδιαζόμενες επιθέσεις από εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μουεζίνογλου, την επίθεση πραγματοποίησαν ένοπλοι κούρδοι του PKK, όπως μετέδωσε το CNN Turk, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μετέδωσε ότι η έκρηξη πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Τον περιφερειακό κυβερνήτη φαίνεται πως είχε στόχο η βομβιστική επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είναι επίσης και βουλευτής της επαρχίας.

Η έκρηξη προκάλεσε ζημιές στο κτίριο, όπου βρίσκεται το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, Μαχμούτ Ντεμιρτάς, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η έκρηξη πραγματοποιήθηκε από μία γυναίκα. Ο υπουργός δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν ένα όχημα να φλέγεται, στο πάρκινγκ του κτιρίου, έξω από το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη και πυκνός μαύρος καπνός να βγαίνει από αυτό, σύμφωνα με το CNN Τurk. Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και τμήματα της πρόσοψης του κτιρίου ξεκόλλησαν.

Τα Άδανα βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας και 16 χιλιόμετρα από την Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ, την οποία οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Τον Μάρτιο, οι οικογένειες των αμερικανών στρατιωτικών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα Άδανα και κάποιες άλλες περιοχές της Τουρκίας για λόγους ασφαλείας.

«Η καταραμένη τρομοκρατία συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο τους πολίτες μας. Θα αναμετρηθούμε με αυτή την τρομοκρατία μέχρι τέλους στο όνομα της ανθρωπότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές σχέσεις Ομέρ Τσελίκ προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της πόλης.

Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα προειδοποίησε πριν από τρεις εβδομάδες ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις «συνεχίζουν τις επιθετικές τους προσπάθειες εναντίον αμερικανών πολιτών και άλλων ξένων στα Άδανα», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει απευθύνει προειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη νοτιοανατολική Τουρκία.




Πηγή : kathimerini.gr


Υπό κράτηση η μητέρα του παιδιού που παραλίγο να καεί ζωντανό στη Λάρισα




Στα κρατητήρια του δικαστικού μεγάρου, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, κρατείται από χθες το απόγευμα η μητέρα του μικρού  Στέφανου που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι όπου έμενε η τριμελής οικογένεια.

Η μητέρα αναμένεται να οδηγηθεί την Παρασκευή ενώπιον ανακριτή και Εισαγγελέα για να ξετυλίξει το παζλ της παραλίγο τραγωδίας.

Εν τω μεταξύ, για την υπόθεση έχει παρέμβει εισαγγελέας, η οποία εξετάζει τη μητέρα ενώ έχει ζητήσει και την παρέμβαση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία η φωτιά ξεκίνησε από ένα κερί, που άναψε η μητέρα, καθώς δεν υπήρχε ρεύμα στο σπίτι. Οπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr, η φωτιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, ξεκίνησε από το καθιστικό όπου κοιμόταν η μητέρα σε έναν καναπέ και επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο το σπίτι. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας όταν ξέσπασε η φωτιά, λίγο μετά τις 8 χθες το πρωί, είχε προλάβει να φύγει από το σπίτι για να πάει στο σχολείο.

Ο μικρός Στέφανος βρισκόταν σε ένα δωμάτιο στο πίσω μέρος του σπιτιού και κοιμόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμη εξετάζονται, φαίνεται το παιδί να ήταν «ασφαλισμένο» στην κούνια του. Ξύπνησε από τον ύπνο του όταν το δωμάτιο είχε γεμίσει με πυκνούς καπνούς με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει γεγονός που του προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική του Παίδων στην Αθήνα.



Πηγή : newsbeast.gr


Επιτέλους ο Τσίπρας κατάλαβε ότι η ανικανότητα οδηγεί στην μόνη λύση εκλογές




Κώστας Βουκελάτος

Μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός συνέδεσε δημοσίως αποτυχία της διαπραγμάτευσης με την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες.

Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για τις πρόωρες εκλογές που έρχονται κοντά στον Μάρτιο.

Δεν πάει άλλο και αυτό το κατάλαβε επιτέλους ο Αλέξης Τσίπρας γιατί εδώ και δύο χρόνια μετράμε αποτυχίες διαλύοντας της οικογένειες των Ελλήνων πολιτών και την χώρα ολόκληρη.

Ξέρει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας ότι τα μέτρα που έρχονται από τον Ιανουάριο του 2016  είναι καταστροφικά για την οικονομία της χώρας, τις επιχειρήσεις και την τσέπη των Ελλήνων πολιτών που τους εξαπάτησε πριν από δύο χρόνια για να τον ψηφίσουν δύο φορές μάλιστα φέρνοντας όπως έλεγε την γη της επαγγελίας στην χώρα μας.

Είπε εχθές στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας : «Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία»

Ξεχνώντας τι έκανε ο ίδιος και το κόμμα του για να πιέσει για εκλογές πριν από δύο χρόνια γυρίζοντας έτσι με την ανικανότητα του την χώρα 6 χρόνια πίσω.

Συνέχισε να λέει o κ. Τσίπρας για εσωτερική κατανάλωση και μόνο γιατί ο κόσμος έξω γελάει μαζί του και εξοργίζεται περισσότερο : «θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και της εξόδου της οικονομίας στις αγορές, της έγκαιρης εξόδου, δηλαδή πριν από τη λήξη του προγράμματος. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, ποια θα ήταν η μοναδική επιλογή για όποιον και αν ήταν στην κυβέρνηση; Μα, προφανώς, όταν λήγει το πρόγραμμα -τα ζήσαμε- και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές για να δανειστείς, να ζητήσεις νέο δάνειο. Να, λοιπόν, το 4ο Μνημόνιο. Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη».

Φανερά ταραγμένος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας ότι αυτός είναι υπεύθυνος λόγω της ανικανότητας του θα έρθει και 4ο μνημόνιο στην χώρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει όπως μπορεί και φτιάχνοντας από τώρα το σύνθημα των εκλογών που έρχονται, ότι η Νέα Δημοκρατία θα φέρει το 4ο μνημόνιο και ότι ο Μητσοτάκης μας σαμποτάρισε και δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε και όχι η πλήρης ανικανότητα και ανεπάρκεια μας που διέλυσε τα πάντα.

Πολώνει, λοιπόν, το πολιτικό κλίμα, ρίχνει την ευθύνη του αδιεξόδου στη ΝΔ, προετοιμάζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική στράτευση («αφήστε τα γραφεία και βγείτε στον κόσμο»), ώστε να είναι έτοιμος να θέσει το δίλημμα σε περίπτωση αδιεξόδου και πρόωρων εκλογών: ΝΔ σημαίνει 4ο Μνημόνιο.

Το θετικό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιτέλους ετοιμάζεται να αφήσει, ευτυχώς για εμάς και την χώρα την κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια και να γράψει στην ιστορία της χώρας μαύρες σελίδες για την περίοδο διακυβέρνησης του εδραιώνοντας με την ανεπάρκεια του και την ανικανότητα του ίδιου και των στελεχών του,  το σύνθημα στα χείλια όλων μας " Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά"


Η κυβέρνηση την ανικανότητα της να ελέγξει τους μετανάστες την ρίχνει στον Δήμο και την Ν.Δ.



Είναι η πάγια τακτική της κυβέρνησης δεν παραδέχεται ότι είναι ανίκανη για να τελειώνουμε και αντί αυτού κατηγορεί τους άλλους και ειδικά την Νέα Δημοκρατία ότι αυτή σαμποτάρει τα πάντα και όχι τα μαύρα χάλια όλων των στελεχών της κυβέρνησης τραγωδίας.

Εμφανίστηκε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο κ. Μουζάλας να ρίξει απλά ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στη Χίο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω του προσφυγικού.

Οπως είπε ο κ. Μουζάλας παρά το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είχε προτείνει τη λύση για τη δημιουργία καταυλισμού στο ΧΑΔΑ και παρόλο που τελικά εκταμιεύθηκαν και 3,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, τελικά ο δήμος υπαναχώρησε.

Μάλιστα ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δήμος επηρεάστηκε από τις δυσκολίες της κατάστασης την οποία εκμεταλλεύθηκαν ακροδεξιά στοιχεία.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία υποκινεί ενέργειες που εμποδίζουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

Τα όσα είπε ο κ. Μουζάλας διέψευσαν και η Ν.Δ. μέσο του βουλευτή και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Τον κύριο Μουζάλα  διέψευσε με παρέμβασή του και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς,  αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.


Κομισιόν: Λάθος όλες οι αλλαγές Φίλη στην παιδεία



Οπισθοδρόμηση το ολοήμερο και λάθος το πάγωμα της αξιολόγησης που έκανε ο πρώην υπουργός - Ψηφιακά αναλφάβητοι οι Έλληνες νέοι - Γηρασμένοι οι εκπαιδευτικοί - Περιορίστηκε η αυτονομία των πανεπιστημίων

Σφοδρή κριτική για όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια ασκεί η Κομισιόν με την «Εκθεση παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016» κατακεραυνώνοντας, μεταξύ άλλων, και το σχέδιο Φίλη για το ολοήμερο σχολείο κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμηση.

Η έκθεση επικεντρώνεται επίσης στην αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών για την οποία σημειώνει ότι «κακώς έχει διακοπεί», στις απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών στην ανάγνωση και τα μαθηματικά και στον ψηφιακό αναλφαβητισμό καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Κωδικοποιημένες οι παρατηρήσεις των συντακτών της έκθεσης, όπως γράφει η Καθημερινη είναι:  

- Κακώς έχει σταματήσει η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. «Δεδομένης της θετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν η αυτονομία και η λογοδοσία στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, θεωρείται ανησυχητικό ότι έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες για την αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση για τα σχολεία και ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών), ακόμη και στην ιδιωτική εκπαίδευση».

- Ο νέος τύπος ολοήμερων σχολείων, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά φέτος, αποτελεί υποβάθμιση. «Εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νέου ολοήμερου σχολείου που προβλεπόταν παλαιότερα. Ο νόμος δεν προβλέπει την οργάνωση ολοκληρωμένων απογευματινών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη της πρωινής ζώνης, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά».

- Οι νέοι πάσχουν σε δεξιότητες όπως ανάγνωση και μαθηματικά. «Οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές, όπως αποτυπώνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA». Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2016 και η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση ανήλθε σε 5,7% το 2015, απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο 10,7% της Ε.Ε.

- Οι εκπαιδευτικοί είναι γηρασμένοι και κακοπληρωμένοι. «Οι μισοί (49%) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι άνω των 50 ετών, ενώ λιγότεροι από το 1% είναι κάτω των 30. Στη δευτεροβάθμια, το 39% έχει ηλικία από 40 έως 49 ετών. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε πραγματικούς όρους από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και μέχρι το τέλος του 2017 θα παραμείνουν αμετάβλητοι με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών.

- Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέτυχε, αφού στην πράξη δεν οδήγησε στον αναμενόμενο οικονομικό εξορθολογισμό.

- Περιορίστηκε σημαντικά η αυτονομία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Συμβουλίων.

- Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση ανήλθαν στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 4,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ευτυχώς που το ποσοστό της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μειώθηκε από 9% το 2014 σε 7,9% το 2015, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 11% της Ε.Ε. των «28» το 2015, για να υπάρχει μία θετική νότα.

Καταπέλτης είναι, τέλος, η έκθεση της Ε.Ε. και για το σχέδιο «Αθηνά», που ξεκίνησε το 2012 με στόχο την αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως λέει η έκθεση, «το σχέδιο “Αθηνά” της περιόδου 2012 - 2014 δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο. Το σχέδιο συνέβαλε θεωρητικά στη συγχώνευση περισσότερων από 120 πανεπιστημιακών τμημάτων. Στην πράξη όμως, το σχέδιο αυτό δεν οδήγησε στον αναμενόμενο οικονομικό εξορθολογισμό, καθώς πολλά από τα τμήματα που συνενώθηκαν δεν διέθεταν στην πραγματικότητα πανεπιστημιακό προσωπικό και/ή σπουδαστές. Τα τέσσερα πανεπιστήμια που καταργήθηκαν, συγχωνεύθηκαν στην πράξη με άλλα ΑΕΙ/ΤΕΙ». Βέβαια, η έκθεση παρατηρεί ότι το πρόβλημα της ελλιπούς οργανωτικής απόδοσης παρατηρείται εντονότερα στα ΤΕΙ.



Πηγή : protothema.gr


Κλείσιμο βιβλίων με... 100 ευρώ πρόστιμο – Όλη η εγκύκλιος





Πρόστιμο μόλις 100 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που εδώ και χρόνια είναι αδρανείς και θα θελήσουν να κλείσουν τα βιβλία τους. Απαιτείται φυσικά να πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις.

Τους όρους αυτούς περιγράφει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει διακοπή εργασιών, με βάση τον πραγματικό χρόνο, ορίζεται στις 30 ημέρες. Αν περάσει αυτό το διάστημα, μπορεί κάποιος και πάλι να κάνει διακοπή εργασιών αρκεί να πληροί σειρά προϋποθέσεων και να πληρώσει πρόστιμο 100 ευρώ.

Στην απόφαση ορίζεται ότι φορολογούμενοι (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), που:
- δε διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα,
- δεν έχουν, εφόσον πρόκειται για εταιρείες ή λοιπά νομικά πρόσωπα για τα οποία προβλέπεται εκ του νόμου στάδιο εκκαθάρισης, χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών της επιχείρησης τους, μπορούν να υποβάλουν στη εφορία όπου ανήκει η επαγγελματική τους έδρα δήλωση διακοπής εργασιών με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους.

Ως ημερομηνία διακοπής θα αναγράφεται ο πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών τους. Όταν η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται πέραν της ως άνω προθεσμίας, είναι εκπρόθεσμη και επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.

Όσοι είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και σκοπεύουν να προβούν σε παύση εργασιών με ημερομηνία διακοπής μετά τη δημοσίευση της απόφασης, απαιτείται να προσκομίσουν βεβαίωση διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες τα οποία είτε δεν έχουν καν υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. ή, ακόμα και αν έχουν, δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, είναι υποχρεωτική για τη βεβαίωση διακοπής εργασιών η κατάθεση μαζί με την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών και αποδεικτικού της λύσης τους χωρίς η ημερομηνία δημοσίευσης της λύσης να είναι δεσμευτική για τη διακοπή των εργασιών τους.

Επίσης για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες είναι υποχρεωτική η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 70 Α') ότι κατά την ημερομηνία παύσης εργασιών δεν είχαν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων.

Η διαδικασία
Με την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών, ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. ελέγχει πρωτίστως ότι, για τα ανωτέρω πρόσωπα, δεν έχει καταχωρηθεί στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, μεταβολή, ως προς τα στοιχεία άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (έδρα, Κ.Α.Δ., αλλαγή μελών, εταίρων κ.λπ.).

Εάν έχει καταχωρηθεί σχετική μεταβολή σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, η ημερομηνία διακοπής δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο της τελευταίας καταχωρηθείσας μεταβολής.

Στη συνέχεια, ενημερώνεται ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκειμένου, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση των προϋποθέσεων και τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών των ως άνω προσώπων.

Για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, μέσω του ΟΠΣ, επαληθεύεται η μη ύπαρξη επαγγελματικού οχήματος ιδιωτικής χρήσεως.

Προϋποθέσεις
Για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

1. Η άσκηση ή μη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύεται από την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα αρχεία μέσω των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, καθώς και τα αρχεία που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ.

2. Η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, ειδικότερα: α. διερευνάται αν έχουν δηλωθεί από κοινοτικές επιχειρήσεις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών (πληροφορία από το Σύστημα V.I.E.S.) προς το φορολογούμενο (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και οι οποίες ανάγονται σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών. β. διερευνάται αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών ή ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.

3. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες κατά την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών ελέγχεται αν μετά τη δηλούμενη ημερομηνία παύσης εργασιών υπάρχουν δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων, Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προς το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων, Φ.Π.Α., καθώς και η ύπαρξη βεβαιωμένων οφειλών, δεν επηρεάζει τη διαπίστωση της διακοπής βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών. Διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για τη διακοπή, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών μέχρι και τον πραγματικό χρόνο της παύσης των εργασιών.

Κατά τη διακοπή εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν υφίσταται υποχρέωση ακύρωσης των αχρησιμοποίητων θεωρημένων στοιχείων, η θεώρηση των οποίων διενεργήθηκε από το χρόνο παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος TAXIS, σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).

Σύμφωνα με την απόφαση:

Άρθρο 1

Φορολογούμενοι (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), που:

α. δε διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα,

β. δεν έχουν, εφόσον πρόκειται για εταιρείες ή λοιπά νομικά πρόσωπα για τα οποία προβλέπεται εκ του νόμου στάδιο εκκαθάρισης, χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών της επιχείρησης τους, δύνανται να υποβάλουν, στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Μ4) με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους. Ως ημερομηνία διακοπής, στην εν λόγω δήλωση, θα αναγράφεται ο πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών τους. Όταν η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται πέραν της ως άνω προθεσμίας, είναι εκπρόθεσμη και επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 54, παρ. 2, περ. α' του Ν. 4174/2013 (εκατό ευρώ).  
Όσοι είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και σκοπεύουν να προβούν σε παύση εργασιών με ημερομηνία διακοπής μετά τη δημοσίευση της παρούσας, απαιτείται να προσκομίσουν βεβαίωση διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες τα οποία είτε δεν έχουν καν υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. ή, ακόμα και αν έχουν, δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, είναι υποχρεωτική για τη βεβαίωση διακοπής εργασιών η κατάθεση μαζί με την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών και αποδεικτικού της λύσης τους χωρίς η ημερομηνία δημοσίευσης της λύσης να είναι δεσμευτική για τη διακοπή των εργασιών τους.


Επίσης για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες είναι υποχρεωτική η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ 70 Α') ότι κατά την ημερομηνία παύσης εργασιών δεν είχαν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων.
Με την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών, ο αρμόδιος υπάλληλος της ως άνω Δ.Ο.Υ. ελέγχει πρωτίστως ότι, για τα ανωτέρω πρόσωπα, δεν έχει καταχωρηθεί στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, μεταβολή, ως προς τα στοιχεία άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (έδρα, Κ.Α.Δ., αλλαγή μελών, εταίρων κ.λπ.). Εάν έχει καταχωρηθεί σχετική μεταβολή σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, η ημερομηνία διακοπής δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο της τελευταίας καταχωρηθείσας μεταβολής. Στη συνέχεια, ενημερώνεται ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκειμένου, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση των προϋποθέσεων και τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών των ως άνω προσώπων.

Αρθρο 2

Α. Όσον αφορά την τήρηση των προϋποθέσεων:
Για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, μέσω του ΟΠΣ, επαληθεύεται η μη ύπαρξη επαγγελματικού οχήματος ιδιωτικής χρήσεως.

Β. Για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:

1. Η άσκηση ή μη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύεται από την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα αρχεία μέσω των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, καθώς και τα αρχεία που δημιουργούν οι Φ.Η.Μ.
2. Η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, ειδικότερα:
α. διερευνάται αν έχουν δηλωθεί από κοινοτικές επιχειρήσεις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών (πληροφορία από το Σύστημα V.I.E.S.) προς το φορολογούμενο (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και οι οποίες ανάγονται σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.
β. διερευνάται αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών ή ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.
3. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες κατά την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών ελέγχεται αν μετά τη δηλούμενη ημερομηνία παύσης εργασιών υπάρχουν δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Γ. Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων, Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προς το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων, Φ.Π.Α., καθώς και η ύπαρξη βεβαιωμένων οφειλών, δεν επηρεάζει τη διαπίστωση της διακοπής βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών. Διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για τη διακοπή, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών μέχρι και τον πραγματικό χρόνο της παύσης εργασιών. Επισημαίνεται ότι, κατά τη διακοπή εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν υφίσταται υποχρέωση ακύρωσης των αχρησιμοποίητων θεωρημένων στοιχείων, η θεώρηση των οποίων διενεργήθηκε από το χρόνο παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος TAXIS, σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.). Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες τα οποία προβαίνουν σε διακοπή των εργασιών τους με βάση τα οριζόμενα στην παρούσα, ήτοι λαμβάνοντας υπόψη τον πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους και όχι με βάση τα αναφερόμενα στο άρθρο 8 της ΠΟΛ 1006/2013 Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. όπως ισχύει, ως ημερομηνία λήξης της εκκαθάρισης ή διάλυσης, κατά περίπτωση, για την εφαρμογή του άρθρου 68 του ν. 4172/2013, λογίζεται η ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών.

Άρθρο 3

1. Στις περιπτώσεις που πληρούνται τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας, συντάσσεται από τον αρμόδιο υπάλληλο που ορίζεται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ειδική έκθεση, ως το συνημμένο υπόδειγμα, με την οποία διαπιστώνεται ο πραγματικός χρόνος διακοπής, η οποία, επισυνάπτεται στη δήλωση διακοπής εργασιών και αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό για τη χορήγηση ή μη της βεβαίωσης διακοπής εργασιών.

2. Με την ολοκλήρωση της καταχώρησης της δήλωσης διακοπής εργασιών στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS, χορηγείται στο φορολογούμενο βεβαίωση διακοπής εργασιών.

3. Η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών υποχρεούται να αποστέλλει ηλεκτρονικά ανά μήνα στη Διεύθυνση Εταιρειών και Γ.Ε.ΜΗ. της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Θεσμικών Ρυθμίσεων και Γ.Ε.ΜΗ., κατάσταση με τους φορολογούμενους (Α.Φ.Μ. επωνυμία ημερομηνία διακοπής εργασιών) που έχουν διακόψει τις εργασίες τους με τις διαδικασίες της παρούσας.

4. Για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που προβαίνουν στη διακοπή των εργασιών τους με την ημερομηνία λήξης των εργασιών της εκκαθάρισης ή την ημερομηνία ανακοίνωσης διαγραφής από το Γ.Ε.ΜΗ. ή την ημερομηνία λύσης τους, κατά περίπτωση, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 8 της ΠΟΛ.1006/31.12.2013 (ΦΕΚ 19 Β' 2014) Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., όπως ισχύει.





Πηγή: Ημερησία, newsit.gr


Συνελήφθη ο «δράκος» της Νέας Φιλαδέλφειας




Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής στο Γαλάτσι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ν. Φιλαδέλφειας, ένας 38χρονος Έλληνας για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής στο Γαλάτσι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ν. Φιλαδέλφειας, ένας 38χρονος Έλληνας για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος γυναικών και ανήλικων κοριτσιών κατ' εξακολούθηση.

AdTech AdΕιδικότερα, μετά την καταγραφή περιστατικών κατά τα οποία άγνωστος άνδρας κινούμενος στις περιοχές της Ν. Φιλαδέλφειας, του Αμαρουσίου και της Κυψέλης, είτε με μοτοσυκλέτα είτε πεζός, εντόπιζε γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, τις πλησίαζε και αιφνιδιαστικά και με βίαιο τρόπο προέβαινε σε άσεμνες χειρονομίες, το Τμήμα Ασφαλείας Ν. Φιλαδέλφειας συνέστησε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Από την αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, κατά τη διάρκεια της έρευνας, επετεύχθη η ταυτοποίηση των στοιχείων του και η εξακρίβωση της δράσης του.

Όπως διαπιστώθηκε ο 38χρονος είναι ο δράστης τουλάχιστον τεσσάρων περιστατικών προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σε βάρος δύο γυναικών, μίας 41χρονη σχολικής τροχονόμου, μίας 47χρονης και δύο ανήλικων κοριτσιών 12 και 15 ετών αντίστοιχα, που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στις προαναφερόμενες περιοχές. Ο δράστης ακολουθούσε τα θύματά του και ξαφνικά ορμούσε πάνω τους και με βία της θώπευε.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Τακτικό Ανακριτή ο οποίος εξέδωσε ένταλμα, δυνάμει του οποίου συνελήφθη.

Ο 38χρονος έχει συλληφθεί και άλλες φορές για παρόμοια αδικήματα και έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης σε Καταστήματα Κράτησης, ενώ του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και στη συνέχεια στον Ανακριτή, όπου μετά την απολογία του παραγγέλθηκε η προσωρινή του κράτηση.



Πηγή : thetoc.gr


Εισήγηση για την παραπομπή επτά ατόμων για παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά




Επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου

Την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επτά από τους έντεκα κατηγορούμενους για παράνομες αμοιβές από την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) εισηγείται ο εισαγγελέας Εφετών Παντελής Στραγάλης, στο αρμόδιο συμβούλιο.

Η υπόθεση, σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αφορά την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH2000 και περιφερειακού υλικού με σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2001, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, μεταξύ του Δημοσίου και της γερμανικής εταιρίας KMW αντί 195.709.774 ευρώ.

Σύμφωνα με τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση Αντώνη Κάντα, τότε αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, για την επίμαχη σύμβαση ο ίδιος έλαβε παράνομη αμοιβή περίπου 750.000 ευρώ, τα οποία διακινήθηκαν από τον συγκατηγορούμενο του πλέον στην υπόθεση, Δημήτρη Παπαχρήστο, αντιπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Στραγάλης με την πρότασή του ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να μην παραπέμψει τη σύζυγο και τον γιο του Αντώνη Κάντα, καθώς εκτιμά πως προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις σε βάρος του.

Για την υπόθεση των πυροβόλων έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης, που παραμένουν ανεκτέλεστα, σε βάρος του κ. Όλαφ Έσλερ αντιπροέδρου της γερμανικής εταιρίας κατά την επίμαχη περίοδο, και του πρώην τραπεζικού στελέχους Φάνη Λυγινού.

Μεταξύ αυτών που ο εισαγγελικός λειτουργός κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθούν, πλην του κ. Κάντα, είναι και ο Ελληνοελβετός δικηγόρος Σπύρος Μεταξάς και το πρώην τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2015 καθώς σε βάρος του εκκρεμούν πολλές κατηγορίες για εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών και διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων.

Τον τελικό λόγο για την υπόθεση των πυροβόλων θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, με βούλευμα που θα εκδώσει σε λίγες ημέρες.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τι συμβαίνει με την πανέμορφη κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν; Την δηλητηρίασαν;



Νέες αποκαλύψεις συνταράσσουν το αυταρχικό Ουζμπεκιστάν από την είδηση πως η γοητευτική κόρη του πρώην δικτάτορα της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ, έχει πεθάνει από «δηλητηρίαση».

Οι πληροφορίες πως η πρώην δισεκατομμυριούχος Gulnara Karimova – που έχει εξαφανιστεί από τα φώτα της δημοσιότητας δεδομένου ότι ο πατέρας της την εκκαθάρισε το 2013, δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Η 44χρονη είχε αναφερθεί πριν από μερικούς μήνες ότι νοσηλευόταν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ κάποιοι άλλοι λένε πως βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με ένα δημοσίευμα να λέει πως ζούσε εξόριστη στο Ισραήλ.

Η Gulnara Karimova δεν είχε μάλιστα παραβρεθεί στην κηδεία του πατέρα της στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι φίλοι ανησυχούσαν για την τύχη της.

Ο περίεργος ισχυρισμός έρχεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και οι φήμες μπορεί να θεωρηθούν ως ένα βρώμικο τέχνασμα προκειμένου να έρθουν σε δύσκολη θέση οι αρχές.

Μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Κεντρικής Ασίας, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ουζμπεκιστάν, ανέφερε πως η Gulnara πέαθνε στην πρωτεύουσα της χώρας την Τασκένδη, στις 5 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την πηγή, ο ίδιος παραβρέθηκε στην κηδεία και αποφάσισε να καλέσει στο site λόγω του φόβου του για την μοίρα των παιδιών της» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Ισχυρίζεται πως ο γιος της Ισλάμ και η κόρη της Ιμάν έχουν μείνει αβοήθητοι στην Τασκένδη».

Ο 24χρονος Ισλάμ, μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι ζούσε εξόριστος στο Λονδίνο.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν πάντως δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα που λέει ότι θάφτηκε στο νεκροταφείο της Τασκένδης την νύχτα μετά τη δηλητηρίασή της και πως ο τάφος της αργότερα «ισοπεδώθηκε».

Η Galima Bukharbayeva, διευθύντρια της ιστοσελίδας, που ζει στην εξορία, δήλωσε: «Εγώ προσωπικά μίλησα με την πηγή. Πήραμε τις πληροφορίες πριν από μία εβδομάδα και όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να τις επιβεβαιώσουμε. Θα ήθελα πολύ να μην ήταν αλήθεια, διότι είναι φριχτό». Όπως μας είπε η πηγή: «Ο γιος της ο Ισλάμ μπορεί να ξεγελάστηκε και να πίστεψε πως η μητέρα του ένιωθε πολύ χάλια και πως γι’ αυτό επέστρεψε στην Τασκένδη (από το λονδίνο). Επομένως προφανώς τώρα βρίσκεται κι αυτό μαζί με την αδερφή του στην πρωτεύουσα, και ένας θεός ξέρει τι μπορεί να τους συμβεί. Η πηγή μας είπε επίσης πως ανησυχεί για τα αβοήθητα παιδιά και πως αυτός ήταν ο κύριος λόγος που μας κάλεσε. Δεν ξέρω αν η πηγή προσπάθησε να έρθει σε επαφή και με άλλα μέσα».

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν ζητήσει από τις άκρως μυστικοπαθείς αρχές του Ουζμπεκιστάν να αποδείξουν πως η  Gulnara είναι ζωντανή με το hashtag # Show Gulnara.

Η κάτοχος πτυχίου από το Harvard Gulnara, με τη μαύρη ζώνη στο τζούντο, ήταν η πλουσιότερη γυναίκα ολιγάρχης στην πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς επίσης και pop star, μοντέλο, socialite, σχεδιάστρια μόδας, ξένη διπλωμάτης, πλούσια κληρονόμος και σύμφωνα με τα δικά της λόγια «μια εξωτική ομορφιά από το Ουζμπεκιστάν».



Πηγή: Daily Mail, ΕΘΝΟΣ


«Βρώμικες πόρνες» χαρακτήρισε δημοσιογράφους ο σλοβάκος πρωθυπουργός




Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο αποκάλεσε δημοσιογράφους «βρώμικες πόρνες που στρέφονται κατά της Σλοβακίας», έπειτα από ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με καταγγελίες περί παράβασης κανόνων σύναψης δημοσίων συμβάσεων για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την εκ περιτροπής προεδρία της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, ο Φίτσο εξοργίστηκε όταν του τέθηκε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη την Κυριακή η Σουζάνα Χλάβκοβα και η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

«Κάποιοι από εσάς είστε βρομερές πόρνες που στρέφεστε εναντίον της Σλοβακίας και επιμένω σε αυτό», τόνισε ο Φίτσο, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Δεν προσφέρετε ενημέρωση, πολεμάτε την κυβέρνηση» συνέχισε.

Οπως υποστήριξε ο σλοβάκος πρωθυπουργός, οι σχετικές καταγγελίες αποτελούν στοχευμένη επίθεση δυσφήμισης της σλοβακικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία λήγει τον Δεκέμβριο.

Η Χλάβκοβα συμμετείχε σε ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και της είχε ανατεθεί η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της σλοβακικής προεδρίας στην ΕΕ, όπως μια εκδήλωση τον Φεβρουάριο για τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου της σλοβακικής προεδρίας.

«Εικονικές δημόσιες συμβάσεις»

Σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη τη Δευτέρα, από κοινού με την Διεθνή Διαφάνεια, η Χλάβκοβα κατηγόρησε τους προϊσταμένους της ότι της άσκησαν πίεση για να παρακάμψει τους κανόνες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και να επιλέξει πρακτορείο διοργάνωσης εκδηλώσεων που σχετιζόταν με το αριστερό κόμμα Σμερ του Φίτσο για τη διοργάνωση των αποκαλυπτηρίων του λογοτύπου.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι συναυλία για τον εορτασμό της έναρξης της προεδρίας τον Ιούλιο διοργανώθηκε χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες δημοσίων συμβάσεων και πως τα έξοδα διοργάνωσης της συναυλίας υπερκοστολογήθηκαν.

Η Διεθνής Διαφάνεια ανέφερε στον δικτυακό τόπο της ότι οι «εικονικές δημόσιες συμβάσεις» συνιστούν έγκλημα, σημειώνοντας πως ζήτησε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς της χώρας να προχωρήσουν σε έρευνα της υπόθεσης.

Οι σχέσεις του Φίτσο με τα μέσα ενημέρωσης που ασκούν κριτική στον ίδιο και την κυβέρνησή του είναι από καιρό προβληματική, και σε πολλές περιπτώσεις έχει αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις συγκεκριμένων δημοσιογράφων, ενώ σε κάποιες άλλες έχει καταθέσει μηνύσεις εναντίον εκπροσώπων του Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Φίτσο, επίσης αντέκρουσε τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν σύννομα.


Πηγή : tanea.gr


Ποινική δίωξη σε βάρος των εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ για απάτη



Στα χέρια του ανακριτή βρίσκεται δικογραφία που αφορά υπόθεση προσφορών σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων που φαίνεται να προχώρησαν αφού είχε γίνει προσυνεννόηση μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε, σε βάρος των υπευθύνων των δυο εταιρειών, ποινική δίωξη για το κακούργημα της απάτης η οποία αναμένεται να προσωποποιηθεί στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Η υπόθεση αφορά το αποκαλούμενο «καρτέλ των εργολάβων στα δημόσια έργα» και συγκεκριμένα τις προσφορές των δύο εταιρειών, κατά τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδώματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοιας-Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργήθηκε βρέθηκε η αλληλογραφία που φέρονται να αντάλλαξαν οι υπεύθυνοι των δύο κατασκευαστικών εταιρειών, από το 2008 έως το 2012. Από τις επίμαχες επιστολές φαίνεται να προκύπτει προσυνεννόηση μεταξύ τους με στόχο να αποσυρθεί η εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ, η οποία είχε αρχικά αναλάβει τα δύο έργα -είχε υποβάλει την πιο συμφέρουσα προσφορά- και να παραχωρήσει, τελικά, τη θέση της στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, συμφερόντων Γ. Μπόμπολα, η οποία ακολουθούσε στον πίνακα μειοδοσίας.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την έρευνα δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως είχαν γνώση όλα τα μέλη των ΔΣ των δύο κατασκευαστικών για τη συνεννόηση που φέρεται να έγινε… κάτω από το τραπέζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για την ανακαίνιση της γραμμής Ομόνοια-Μοναστηράκι υπογράφηκε το 2008 με τελικό ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αν και ήταν τρίτη στο σχετικό πίνακα μειοδοσίας.

Όσο για το μειοδοτικό διαγωνισμό του ΟΛΘ, είχε προκηρυχθεί το Φεβρουάριο του 2011 με τη δαπάνη του έργου να ανέρχεται στα περίπου 74 εκατ. ευρώ. Ο ΑΚΤΩΡ είχε υποβάλλει στο διαγωνισμό αυτό τη δεύτερη πιο συμφέρουσα προσφορά.



Πηγή : news.gr


Συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη



Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

"Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2016 με τη συμμετοχή αστυνομικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, του FBI και της Μυστικής Υπηρεσίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Την επιχείρηση υποστήριξαν η Europol, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation – EBF) καθώς και εκατόν έξι (106) τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικοί φορείς.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, με την κοινή ειδική ομάδα δράσης κυβερνοεγκλήματος J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce), σε συνεργασία με τη Eurojust και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), παρείχαν επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες.

Συνολικά, ταυτοποιήθηκαν πεντακόσιοι ογδόντα (580) μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και συνελήφθησαν εκατό εβδομήντα οκτώ (178) άτομα, ενώ τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο,  ανέρχονται σε (23.000.000) ευρώ.

Πάνω από το 95% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα (phishing, malware attacks, on-line shopping/e-Commerce fraud, payment card fraud, business e-mail compromise (BEC), online fraud, κ.α.).

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών για περαιτέρω ανάλυση.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής αστυνομικής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, ταυτοποιήθηκαν τριάντα επτά (37) μεταφορείς παράνομου χρήματος, με τριάντα εννιά (39) θύματα της παράνομης δράσης τους.

Η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής, ύστερα από πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi - disciplinary Platform Against Criminal Threats)".

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:


Ενημέρωση και συμβουλές για τους μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) έχουν επίσης, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://cyberalert.gr/money-mules/


Πηγή : thebest.gr