Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Συνεργάτης Μπάιντεν: Σημαντική διπλωματική επιτυχία Ελλάδας η αποκλιμάκωση της έντασης με Άγκυρα




«Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία με την αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα» και «εφεξής, οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια ισχυρή, συντονισμένη συνεργασία των ΗΠΑ με την ΕΕ», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Μάικλ Κάρπεντερ, διευθυντής του αμερικανικού ιδρύματος Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement και συνεργάτης του υποψήφιου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ κάνει, επίσης, retweet το ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε με τίτλο «Η Ελλάδα λέει ότι η ένταση αποκλιμακώνεται στην διαμάχη με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι εντάσεις στην πολύχρονη διαμάχη των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος ανατολικά των ελληνικών νησιών της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελλόριζου. Η πρωτοβουλία επικρίθηκε δημοσίως από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμεινε αγκυροβολημένο στο νοτιοανατολικό τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για 1.000 κρούσματα κοροναϊού! Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι

Λινού: Αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για 1.000 κρούσματα κοροναϊού

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κοροναϊού αν δεν ληφθούν μέτρα κρούει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λίνου τονίζοντας πως «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας εξέφρασε την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα  και τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν.

Όπως δήλωσε η κ. Λινού, «αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα» προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.
Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιος χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο χθες καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα επτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι» τόνισε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, αναφορικά με τη μάσκα, ανέφερε πως οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας.
«Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Open, ενώ πρόσθεσε:
«Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς.
Επίσης εξήγησε ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια.


«Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι... διακοσμητικές».




Φωτογραφίες ντοκουμέντο από την δολοφονική επίθεση στον Στέφανο Χίο



Φωτογραφίες καταγράφουν Καρέ-καρέ την απόπειρα δολοφονίας κατά του Στέφανου Χίου, 4 βίντεο και 30 φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος «Μακελειό», αποκαλύπτουν τους δράστες.

Το εν λόγω υλικό, που έχει ήδη παραδοθεί στην αστυνομία, φέρεται να καταγράφει τον δράστη της επίθεσης. Ο άνδρας που είχε στήσει καρτέρι στον δημοσιογράφο έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια ήταν, σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε εχθές ο ίδιος ο Στέφανος Χίος στις Αρχές, χαμηλού αναστήματος και με σχιστά μάτια.







Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ


Το τριήμερο από 24 έως 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν αλκοτέστ σε (11.819) οδηγούς και βεβαιώθηκαν (430) παραβάσεις

Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα των θανατηφόρων.

Το τριήμερο από Παρασκευή 24 Ιουλίου έως την Κυριακή 26 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα (11.819) έλεγχοι (αλκοτέστ) και βεβαιώθηκαν (430) παραβάσεις, ως ακολούθως:

85 στην Κρήτη ,
66 στην Κεντρική Μακεδονία,
62 στην Αττική,
54 στην Πελοπόννησο,
33 στη Θεσσαλονίκη,
25 στη Θεσσαλία,
24 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
19 στο Νότιο Αιγαίο,
19 στη Δυτική Ελλάδα,
13 στην Ήπειρο ,
11 στη Στερεά Ελλάδα,
 8 στα Ιόνια Νησιά,
 7 στο Βόρειο Αιγαίο και
 4 στη Δυτική Μακεδονία

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι το (3,64%) των οδηγών που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Επιπλέον, από τους (430) συνολικά παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt (πλημμεληματική παράβαση) οδηγούσαν (47) άτομα.

Οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς, με στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στη χώρα.


Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ΥΠ. Εξωτερικών της Ισπανίας Arancha González Laya



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha González Laya.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις. Επεσήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δυο πλευρών προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Σε κρίσιμη κατάσταση μαθητής που κατανάλωσε δηλητηριώδη μανιτάρια



Με ειδική πτήση αεροσκάφους, διασωληνωμένος και με συνοδεία γιατρού, μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομείο του Μονάχου στη Γερμανία ένας 16χρονος από το Βαρικό Φλώρινας που έπαθε δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση άγριων μανιταριών.

Ο νεαρός μαθητής του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε από τον πατέρα του στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας με έντονα σημάδια αδιαθεσίας. Από τις εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι δείκτες στο αίμα του ήταν αρκετά υψηλοί και αυτό έθεσε σε συναγερμό τους γιατρούς ότι πρόκειται για δηλητηρίαση από κατανάλωση μανιταριών. Το παιδί εσπευσμένα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με κάτοικο του Βαρικού Φλώρινας, ο νεαρός με τον πατέρα του και κάποιον φίλο τους από το χωριό, μάζεψαν άγρια μανιτάρια από το δάσος, τα οποία στη συνέχεια κατανάλωσαν.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του Βαρικού σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, προετοιμάζουν πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση χρημάτων ώστε να υποστηριχτεί η νοσηλεία του νεαρού μαθητή. Η μητέρα του, που το τελευταίο διάστημα ζει μόνιμα στη Γερμανία, ήταν αυτή που δρομολόγησε όλες τις ενέργειες ώστε να μεταφερθεί το παιδί σε νοσοκομείο της γερμανικής πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Γερμανική φρεγάτα στη Μεσόγειο για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη


Η Γερμανία θα στείλει στη Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα τη φρεγάτα «Αμβούργο» προκειμένου να ενισχυθεί η ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Λιβύη. 

Σε αυτήν θα επιβαίνουν 250 πεζοναύτες, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στον επιχειρησιακή τους περιοχή στα μέσα Αυγούστου.

Για περίπου 250 Γερμανούς πεζοναύτες ξεκινά την επόμενη εβδομάδα μια ευαίσθητη αποστολή: θα πρέπει να ελέγχουν την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Λιβύη, αποστολή κατά την οποία, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), μπορεί να προκύψει ένα απρόοπτο γεγονός, όπως πρόσφατα το επεισόδιο με γαλλική φρεγάτα που παρεμποδίστηκε όταν επιχείρησε να κάνει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο, το οποίο συνοδευόταν από πολεμικά πλοία, εάν μετέφερε όπλα στην Λιβύη.

Στόχοι της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, της βορειοαφρικανικής χώρας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, καθώς επίσης και η υποστήριξη της πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.

Εκτός από το λαθρεμπόριο όπλων, η ευρωπαϊκή αυτή επιχείρηση θα πρέπει επίσης να αποτρέψει το λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίλυση της σύγκρουσης είναι σημαντική, πολλώ δε μάλλον όταν οι συνθήκες χάους που επικρατούν στη Λιβύη ευνοούν συμμορίες λαθροδιακινητών, οι οποίοι περνούν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Η φρεγάτα «Αμβούργο», έχει μήκος 143 μέτρα και είναι εξειδικευμένη μεταξύ άλλων στον έλεγχο του ναυτικού χώρου. Αυτήν την εποχή το πλήρωμα του «Αμβούργου» θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται σε εκπαιδευτικό ταξίδι στον Ινδικό Ωκεανό για να επισκεφθεί και την Αυστραλία. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτό το ταξίδι αναβλήθηκε.


Πηγή


Ο Τραμπ τα γυρίζει πάλι για τον κορωνοϊό: Μίλησε υπέρ της υδροξυχλωροκίνης, ειρωνεύτηκε τον Φαούτσι


Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε νέες αντιφατικές δηλώσεις στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, που προκαλούν εκ νέου σύγχυση στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε ξανά υπέρ της χρήσης υδροξυχλωροκίνης, ενώ αυτοπαρουσιάστηκε ως θύμα άδικων επικρίσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Μοιάζοντας κουρασμένος, ο ένοικος του Λευκού Οίκου άφησε να φανεί η πικρία του για τη δημοφιλία του ανοσολόγου Δρ. Άνθονι Φάουτσι και διαφόρων άλλων επιστημόνων οι οποίοι συμμετέχουν στο κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης στην αμερικανική προεδρία.
«Χαίρουν μεγάλου σεβασμού, αλλά σε κανέναν δεν αρέσω εγώ, θα φταίει μάλλον η προσωπικότητά μου, αυτό είναι όλο», πέταξε, μάλλον ειρωνικά για άλλη μία φορά, ενώ απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες ως τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν φέρεται να διατηρεί ευρύ προβάδισμα απέναντί του σε εθνικό επίπεδο και σε πολιτείες-κλειδιά, κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η ανάρτηση στο Twitter για την υδροξυχλωροκίνη που κατέβηκε

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, διαχειριστές του Twitter αφαίρεσαν βίντεο για την πανδημία που μοιράστηκε μέσω της υπηρεσίας ο πρόεδρος της ισχυρότερης δύναμης του κόσμου. Το βίντεο παραβιάζει «την πολιτική μας όσον αφορά την παραπληροφόρηση» για την πανδημία του κορωνοϊού, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Twitter.

Στο βίντεο, το οποίο ήδη επίσης κατέβηκε από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook και την πλατφόρμα YouTube, γιατροί διατείνονται, μεταξύ άλλων, ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται, αλλά και ότι «υπάρχει φάρμακο» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού: η υδροξυχλωροκίνη.


Το ανθελονοσιακό σκεύασμα αυτό διαφημίστηκε πολύ από τον Τραμπ όταν ακόμα η πανδημία άρχιζε να εξαπλώνεται, όμως επιστημονικές μελέτες διαπίστωσαν ότι δεν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κορωνοϊού. Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (Food & Drug Administration, FDA) συνέστησε στα μέσα του Ιουνίου να μη συνταγογραφείται, ούτε να χορηγείται σε ασθενείς με την COVID-19.

Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί προβάλλει ξανά το φάρμακο, παρότι μελέτες έδειξαν πως δεν έχει όφελος για τους ασθενείς με τον SARS-CoV-2, ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε το ένστικτο και τα αναγνώσματά του. «Έχω διαβάσει πολύ για την υδροξύ», είπε, συντομεύοντας την ονομασία του φαρμάκου, προτού ισχυριστεί ότι το θέμα έχει «πολιτικές» προεκτάσεις.

«Όταν συστήνω κάτι, αρέσει σε κάποιους να λένε: μην το χρησιμοποιείτε», πρόσθεσε, χωρίς να ξεκαθαρίσει σε ποιους αναφερόταν.

Εντυπωσιακή κατά τον Τραμπ γιατρός που μιλά για «κακά πνεύματα»

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για μια από τις γιατρούς που υμνούν την υδροξυχλωροκίνη, τη Στέλλα Ιμάνιουελ, η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα στο βίντεο που αναπαρήγαγε ο Τραμπ μέσω Twitter, ο πρόεδρος τη χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή».

Οι ψευδοεπιστημονικές και ενίοτε εξωφρενικές θέσεις αυτής της τελευταίας — θεωρεί φερ’ ειπείν ότι οι ΗΠΑ έχουν κυβερνηθεί από «πνεύματα ερπετών», «μισούς ανθρώπους, μισούς εξωγήινους», ότι τα γυναικολογικά προβλήματα οφείλονται στο σεξ με «κακά πνεύματα», ότι δεν χρειάζεται χειρουργική μάσκα για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, και ούτω καθεξής — έχουν προκαλέσει έντονες αμφισβητήσεις της αξιοπιστίας της.

Η χαλαρή αντίδραση Φαούτσι για την «χολή» Τραμπ

Ο Δρ. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, παρά τα νέα σχόλια του Τραμπ για το πρόσωπό του, όταν ρωτήθηκε διατήρησε τη συνηθισμένη του ψυχραιμία. «Πώς μπορείτε και συνεχίζετε τη δουλειά σας όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέτει δημόσια εν αμφιβόλω την αξιοπιστία σας;» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος Τζορτζ Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που του πήρε για το ABC.

«Δεν κάνω αναρτήσεις στο Twitter. Δεν διαβάζω tweets», απάντησε απλά ο επιστήμονας. «Συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου διότι τη θεωρώ πολύ σημαντική. Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, εν μέσω πανδημίας», εξήγησε ο ίδιος.


Πηγή: iefimerida.gr



Απολογήθηκε για την χυδαία συμπεριφορά του ο βουλευτής Κ. Μάρκου



Τη λύπη του εξέφρασε δημόσια από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, για τη συμπεριφορά του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, των πορισμάτων της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Λυπάμαι και απολογούμαι γιατί έχασα την ψυχραιμία μου όταν με είπαν διαπλεκόμενο. Δεν προχώρησα σε απρεπείς εκφράσεις, οι χειρονομίες μου έδωσαν αφορμή για ερμηνείες που δεν ήταν στην πρόθεση μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκου με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, όπως του είχε ζητήσει και ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας.




Προειδοποίηση Σύψα: «Μη γίνουμε Βελιγράδι»



Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Όπως σημείωσε, η επιδημία μάς πιέζει και από τα εισαγόμενα και από τα ενδογενή κρούσματα στην Αττική, αποτέλεσμα της χαλαρότητας και των συνωστισμών.

«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε.

«Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μες το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

«Να μη γίνουμε Βελιγράδι»

Μάλιστα, όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, το σημείο που είμαστε μπορεί να εκτραπεί σε πολύ χειρότερο.

«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα».

Συμπληρωματικό μέτρο η μάσκα

Σχολιάζοντας την εκ νέου καθιέρωση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, ο κ. Σύψας είπε ότι η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, το κύριο μέτρο είναι οι αποστάσεις.

«Ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει αν έχουμε συνωστισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ίσως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βιάστηκε να αίρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα.

Για το μισό ασπίδιο που έχει καθιερωθεί από πολλούς εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Σύψας σχολίασε ότι είναι καλύτερο το ασπίδιο από το τίποτα. Ωστόσο, η προσωπίδα πρέπει να είναι εναλλακτική της μάσκας και όχι κύρια προστασία.

Τέλος, αν χρειαστεί να επιβληθούν οι μάσκες σε ανοιχτούς χώρους, όπως έγινε στην Ισπανία, τότε «θα έχουμε φτάσει σε απελπιστικό σημείο».

Το σενάριο για τα σχολεία

Ακόμα είναι νωρίς για απόφαση για τα σχολεία, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. «Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου» αποσαφήνισε ο κ. Σύψας.


ΤΑ ΝΕΑ


Σε ποιους χώρους είναι υποχρεωτική η μάσκα από σήμερα




Χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν περισσότεροι χώροι όπου απαιτείται μάσκα τόσο από τους εργαζομένους όσο και από το κοινό.

Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ), τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
καταστήματα τροφίμων (φούρνοι κτλ)
καταστήματα λιανικής
κομμωτήρια
κέντρα αισθητικής
Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

ΜΜΜ
ταξί για επιβάτες και οδηγούς
σούπερ μάρκετ,
ασανσέρ,
καταστήματα εστίασης (για εργαζόμενους)


Έκρηξη στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά



Έκρηξη προκλήθηκε σε κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στην Καστέλα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία, η έκρηξη σημειώθηκε στις 03.50, στην οδό Παπαναστασίου, στην Καστέλλα.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία καθώς και το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Επί τόπου βρίσκονται άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και συλλέγουν στοιχεία, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.