Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Καίνε και τους πρόποδες της Πάρνηθας οι κατά του 41%

 



Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, μετά από κλήση για πυρκαγιά και στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στη Μονή Κλειστών, ξεκάθαρος εμπρησμός και αυτός από τους κατά του 41%.

Ήδη, έχει σταλεί μήνυμα μέσω του «112» για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. 

Ανησυχία υπάρχει για τις μοναχές που βρίσκονται στη Μονή Κλειστών, καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να περικυκλώσουν το μοναστήρι. Η πυροσβεστική προσπαθεί να ανοίξει δρόμο για να απεγκλωβίσει τις μοναχές που βρίσκονται στη μονή. 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αυξήθηκαν, καθώς στο σημείο επιχειρούν 23 οχήματα με 56 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11:56 σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών». 

Η φωτιά βρίσκεται σε χαμηλή βλάστηση αλλά σε δύσβατο σημείο, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και όπως δείχνουν τα πράγματα είναι ακόμα ένα εμπρησμός για να κάνουν κακό στην χώρα, σε πολίτες και περιουσίες πολιτών.



1.000 μέτωπα σε ένα μήνα, δεν μπορούν να χωνέψουν το 41%, δείχνοντας ξεκάθαρα το σχέδιο κάψτε την χώρα

 


Αυτή που δεν θέλει σίγουρα το κακό της χώρας είναι η κυβέρνηση, αυτοί που θέλουν σίγουρα το κακό της χώρας, και εάν είναι δυνατόν και κάποιους νεκρούς είναι όσοι δεν μπορούν να χωνέψουν το 41% του Μητσοτάκη, και την πλήρη απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ που διαλύθηκε.

Υπάρχουν αναρτήσεις που παρακινούν τον κόσμο να εξεγερθεί στο 41%, δείχνοντας ότι είναι συνεργοί στο σχέδιο κάψτε την χώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, «Είναι πρωτοφανή αυτά που ζούμε», και αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια με χίλια πύρινα μέτωπα σε ένα μήνα, οργανωμένο σχέδιο εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, για το οποίο πανηγυρίζουν επικίνδυνα παρτάλια που κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, την ακροαριστερά και τους ψεκασμένους.

Σε ένα μήνα ξεπεράσαμε τα χίλια μέτωπα, αρχές Αυγούστου, είχαμε φτάσει να είμαστε κοντά στα 700 μέτωπα μέσα σε τρεις εβδομάδες, από αυτά τα 700 μέτωπα είχαν ξεφύγει πέντε. Συμπολίτες μας έχασαν περιουσίες, σπίτια, ζωντανά, είναι μία πρωτοφανής κατάσταση, απαιτεί σοβαρότητα, απαιτεί όλο και ταχύτερη προετοιμασία, και είναι ξεκάθαρα οργανωμένο σχέδιο από αυτούς που εν μπορούν να χωνέψουν το 41%.

Επειδή ο εσωτερικός και εξωτερικό εχθρός δεν θα σταματήσει, χρειάζεται καινούργια στρατηγική για να προστατευτεί η χώρα, από ακροαριστερά, ακροδεξιά, ψεκασμένους, και εξωτερικούς εχθρούς που δεν διστάζουν πουθενά και σε τίποτα.



Ξεκινάει άμεσα η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων

 


Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ξεκινάει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών ορεινών υδρονομικών έργων, σε όλη τη χώρα.

  • Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως, ήδη, έχει οριστεί η «Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου» ως ανάδοχος αποκατάστασης, με σκοπό την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής για τις καείσες δασικές εκτάσεις της από 18.07.2023 πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
  • Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα οριστούν ανάδοχοι αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν κίνδυνοι. Ιδιαίτερη προτεραιότητα, λόγω της σημασίας της λεκάνης απορροής, έχει η προσφάτως πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή των Δερβενοχωρίων.
  • Για λόγους επείγουσας ανάγκης, εγκρίνεται, επιπλέον, η απ’ ευθείας ανάθεση από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, εξειδικευμένων εργασιών (π.χ. κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. και εγκατάστασή τους), σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ), οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών.
  • Σημειώνεται πως στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, με σκοπό την αποκατάστασή τους, οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος.


ΔΕΘ 2023: έμφαση στις μεταρρυθμίσεις


 

Είθισται κάθε Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ να εξαγγέλλει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της οικονομικής χρονιάς. Επί χρόνια το δημοσιογραφικό κλισέ, αφορά στο “καλάθι” που θα κρατάει, λες και υπάρχουν κάπου “παρκαρισμένα” λεφτά τα οποία θα μοιράσει κατά το δοκούν. Η αντίληψη ότι η οικονομική πολιτική είναι ταυτισμένη με ένα “καλάθι” παροχών, δεν είναι απλά αναχρονιστική, είναι λάθος. Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, συνδέεται με τις πολιτικές ανάπτυξης και τις μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες προκύπτει και το μέρισμα που διανέμεται στη συνέχεια. Το αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα κάνουν την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα, στους τομείς που υστερεί βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Με δεδομένο ότι οι προεκλογικές οικονομικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονταν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που έχει ήδη ψηφιστεί, η έμφαση στη φετινή ΔΕΘ θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού στον οποίο έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.   

Να θυμίσουμε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο:

  • Αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Επέκταση του Market Pass έως και τον Οκτώβριο του 2023
  • Αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 20 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 50 ευρώ για κάθε επόμενο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
  • Οριζόντια αύξηση -η πρώτη μετά από 14 χρόνια- 70 ευρώ στον βασικό μισθό σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους από το 2024
  • Αύξηση του επιδόματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης στο Δημόσιο
  • Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Επίδομα 150 ευρώ σε 18άρηδες και 19άρηδες
  • Επεκτείνεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και ο έλεγχος επί των περιθωρίων κέρδους, μέχρι την 31/12/2023
  • Απαλλαγή 200.000 ευάλωτων συμπολιτών μας από την συμμετοχή τους στα φάρμακα


Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κύπρο και επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη»: Καταδικάζουμε την επίθεση και παρακολουθούμε την κατάσταση

 


Τα σοβαρά επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη» της Πύλας με καταστροφές οχημάτων του ΟΗΕ και, τραυματισμούς, τέθηκαν στο Συμβούλιο του ΟΗΕ ενώ ανακοίνωση εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδικάζει την επίθεση

σε προσωπικό της UNFICYP και οχήματα του ΟΗΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε προσωπικό της UNFICYP και οχήματα του ΟΗΕ στην Πύλα/Σωρό και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να εκπληρώσει την αποστολή της όπως έχει δοθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο για να δημιουργήσει τον πολιτικό χώρο για μια μόνιμη διευθέτηση συμφωνία βασισμένη σε ψηφίσματα του Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών».



Τύποι σαν τον Νάτσιο μαζί με ορισμένους κληρικούς δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων με ψεκασμένες θεωρίες

 



Εκμεταλλεύονται αδαείς πολίτες και τους σπρώχνουν στο εξευτελισμό, υιοθετόντας ψεκασμένες θεωρίες που μόνο ένας βλάκας θα μπορούσε να πιστέψει.

Δεν διστάζουν να εκμεταλλεύονται και την θρησκεία, το όνομα του Ιησού και πολλούς προφήτες για να πείσουν τους αδαείς να ξεφτιλιστούν.

Πρώτος στον χορό των ψεκασμένων ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη Δημήτρης Νατσιός, που υιοθετεί τις γελοιότητες.

Τι λέει λοιπόν αυτή η τραγική προσωπικότητα των ψεκασμένων Νάτσιος «Η αντίδραση, ανησυχία και διαμαρτυρία από πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες είναι απόλυτα δικαιολογημένη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Η ΝΙΚΗ πρώτη έθεσε στο Κοινοβούλιο το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, με τις οποίες δήλωσε εξαρχής την κάθετη αντίρρησή της, παροτρύνοντας μάλιστα τον ελληνικό λαό να μην βιαστεί να παραλάβει τις νέες ψηφιακές ταυτότητες».

Σύμφωνα με τον ψεκασμένο Νατσιό, «είναι στο συμφέρον του Έλληνα πολίτη να έχουμε ένα ασφαλές μέσον ταυτοποίησης. Οι ταυτότητες μπορούν να είναι εξαιρετικά ασφαλείς χωρίς μικροτσίπ, όπως πχ είναι τα διπλώματα οδήγησης. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στα κράτη μέλη να έχουν ασφαλείς ταυτότητες αλλά δεν υποχρεώνει κανένα κράτος στη χρήση μικροτσίπ. Ωστόσο, οι νέες ταυτότητες όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, είναι ταυτότητες που φέρουν μικροτσίπ και τεχνολογία ανέπαφης ανταλλαγής δεδομένων RFID (αρ εφ αϊ ντι). Δηλαδή θα μπορούν να αποθηκεύουν πληροφορίες για τις οποίες θα έχει άγνοια ο κάτοχός της. Θα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να γίνεται και κάρτα πολίτη, κάρτα δικαιωμάτων δηλαδή».

Αναφέρει επίσης χωρίς ίχνος ντροπής πώς  «οι ταυτότητες αυτές εξελίσσονται σε στυγνό φακέλωμα του πολίτη, μάλιστα από μία κυβέρνηση η οποία έχει πάρει πρωτάθλημα στις υποκλοπές, τη χειραγώγηση και την υποχρεωτικότητα. Θυμίζουμε ότι τα κόμματα της εξουσίας έκαναν τόση φασαρία στο παρελθόν να αφαιρέσουν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες αλλά τώρα τις φορτώνουν με την δυνατότητα να αποθηκεύονται όλες μας οι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Αυτό είναι υποκρισία και φακέλωμα και η ΝΙΚΗ το καταδικάζει».

Χειρότερα τα κάνουν και οι σκοταδιστές μοναχοί και κληρικοί που μόνο τον θεό δεν υπηρετούν, αλλά θέλουν να μπαίνουν στα μυαλά των ανθρώπων δηλητηριάζοντας τους με αθλιότητες.

Ετοιμάζουν συλλαλητήρια που τα ακούει ο θεός και γελάει μαζί τους για την κατάντια τους, με τις γραφικότητες, τα fake news που τα πετάνε ασύστολα χωρίς ίχνος ντροπής.

Το σίγουρο είναι ότι οι ταυτότητες δεν έχουν τίποτα από όσα ψευδώς ισχυρίζονται, αντίθετα θα πρέπει όλοι οι ψεκασμένοι να κάψουν και να πετάξουν τα κινητά τους τηλέφωνα γιατί αυτά έχουν όλα όσα ισχυρίζονται και φοβούνται!!




Θρασύτατος Τούρκος σπάει μπάρες διοδίων στον Λαγκαδά, προσεύχεται σε... χαλάκι, επιτίθεται σε πυροσβέστες

 


Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και δέκα μηνών καταδικάστηκε 31χρονος θρασύτατος Τούρκος, ο οποίος έσπασε μπάρα στα διόδια Λαγκαδά, καθώς έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και στη συνέχεια επιτέθηκε στους δύο πυροσβέστες που έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Ο Τούρκος κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνη οδήγηση, βία κατά υπαλλήλων, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Παρότι το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή του να μην ανασταλεί, η έφεση που άσκησε έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Voria, μετά τη σύγκρουση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, το όχημα που οδηγούσε ο 31χρονος για να μεταβεί στην Αυστρία ανατράπηκε και η μηχανή εκτοξεύτηκε στα 50 μέτρα, προκαλώντας φωτιά σε ξερά χόρτα.

Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο για τον βοηθήσουν και τον βρήκαν να προσεύχεται σε ειδικό χαλάκι. Τότε, ο θρασύτατος φανατικός κατηγορούμενος τους επιτέθηκε, καθώς, όπως είπε αργότερα στους αστυνομικούς, οι πυροσβέστες πάτησαν πάνω στο χαλί του, κάτι που θεώρησε ασέβεια.

Όπως δείχνει το βίντεο ο Τούρκος κάνει πισώπλατη επίθεση ρίχνοντας μπουνιές στους πυροσβέστες.

Οι δύο πυροσβέστες που κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες τόνισαν ότι, βλέποντάς τον σε κατάσταση προσευχής, περίμεναν μέχρι να τελειώσει και δεν τον ενόχλησαν.

«Δεν πατήσαμε στο στρωμένο χαλάκι και, αφού διαπιστώσαμε πως είναι καλά, περιμέναμε να τελειώσει την προσευχή του. Ξαφνικά ο συνάδελφός μου δέχθηκε σωρεία χτυπημάτων και στη συνέχεια χτύπησε κι εμένα. Έδειξε με το δάχτυλο ψηλά και είπε "Αλλάχ Ακμπάρ"», κατέθεσε ο ένας πυροσβέστης.

«Ήταν γονατιστός με κλειστά μάτια και δεν τον ενοχλήσαμε καθόλου. Τον πλησίασα μόνο για να δω αν είναι καλά γιατί είχε χτυπήσει. Αιφνιδιάστηκα όταν μας επιτέθηκε», τόνισε με τη σειρά του ο δεύτερος.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν είδε τη μπάρα των διοδίων όταν οδηγούσε και ότι στη συνέχεια δεν επιτέθηκε ο ίδιος στους πυροσβέστες αλλά πως τον χτύπησαν αυτοί πρώτοι.

Μόλις άκουσε την ποινή που του επιβλήθηκε από το Τριμελές

Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 31χρονος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως τρία χρόνια είναι πάρα πολλά για το παράπτωμά του.

Το βίντεο δείχνει το πόσο θρασύς ήταν ο Τούρκος.





Αθλιότητα του Συριζαίου Ξυδάκη, έγινε συνήγορος του Έντυ Ράμα και ντράπηκε και η ντροπή


 

Αθλιότητα του Συριζαίου και πρώην αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, που έγινε συνήγορος του καθεστώτος Έντυ Ράμα, και κατά ενός ανθρώπου του βρίσκεται στην φυλακή με έωλες κατηγορίες.

Ποιος ο ρόλος του Ξυδάκη για να κάνει τέτοια δήλωση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα κατά οποιουδήποτε Ελληνικού στοιχείου, όπως θα είναι πάντα με τον Ερντογάν, έτσι είναι θα είναι και με τον Ράμα, έτσι θα είναι και με τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Πούτιν, έτσι θα είναι πάντα κατά του Ελληνικού στοιχείου, όπου και εάν βρίσκεται.

Αυτός ο τύπος λοιπόν κατηγορεί τον Μπελέρη, όταν το κόμμα του έχει για υποψήφιο πρόεδρο τον Νίκο Παππά, ένα καταδικασμένο τελεσίδικα από το ειδικό δικαστήριο, με μαύρο παρελθόν, περίεργες επαφές με την Βενεζουέλα και άλλους σκοτεινούς ανθρώπους.

 




Τι αναφέρει το κείμενο για την Ουκρανία που υπέγραψαν οι 11 ηγέτες στο Μαξίμου - Στεναχώρια σε φιλοπουτινικούς της Ελλάδας

 


Φιλοπουτινικοί, και λάτρες του καταζητούμενου δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ΣΥΡΙΖΑ, οι ψεκασμένοι της ΕΛ.ΛΥΣ. του Βελόπουλου, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και ψεκασμένοι του Νίκη, ανατρίχιασαν και μόνο που πάτησε το πόδι του στην χώρα ο Ζελένσκι.

Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνει τον ξεκάθαρο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Την ακλόνητη υποστήριξή τους «στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα» εξέφρασαν οι 11 ηγέτες των βαλκανικών χωρών συνυπογράφοντας τη Διακήρυξη των Αθηνών που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και άλλες θηριωδίες, όπως οι επιθέσεις κατά αμάχων και η καταστροφή υποδομών και ότι όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν" καθώς επίσης ότι ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Η Διακήρυξη των Αθηνών η οποία περιλαμβάνει οκτώ θέσεις που υιοθέτησαν οι ηγέτες, δόθηκε στη δημοσιότητα στα αγγλικά, και αναφέρει επίσης ότι πέρα από τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, που γειτνιάζουν γεωγραφικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, και "ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό οι περιοχές αυτές να αγκαλιαστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας"

Ολόκληρη η Διακήρυξη των Αθηνών

Εμείς ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić, η Πρόεδρος Maia Sandu, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, ο Πρόεδρος Jakov Milatović, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός Ion-Marcel Ciolacu, ο Πρωθυπουργός Albin Kurti, η Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Borjana Krišto, ο Πρωθυπουργός Dimitar Kovachevski, ο Πρωθυπουργός Nikolai Denkov, και ο Πρωθυπουργός Andrej Plenković, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, και εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:


1. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κομβική στιγμή για την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο συνειδητοποίησης των κοινών αρχών, της ενότητας και του κοινού μέλλοντος εντός της ΕΕ. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου. Οι νόμοι και οι αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή και προβλέψιμη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν παραβιαστεί και γινόμαστε εκ νέου μάρτυρες της εκδήλωσης των καταστροφικών συνεπειών του αναθεωρητισμού.



2. Απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, εκφράζουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.


3. Κατά τις συζητήσεις μας στην Αθήνα σήμερα, εκφράσαμε την υποστήριξη και την εκτίμησή μας για τις σοβαρές προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy να θέσει τις αρχές για την ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη Φόρμουλα Ειρήνης του. Χαιρετίσαμε επίσης τις προσπάθειες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.


4. Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και άλλες θηριωδίες, όπως οι επιθέσεις κατά αμάχων και η καταστροφή υποδομών και ότι όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.


5. Πριν από είκοσι χρόνια, η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αναγνώρισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σήμερα η δήλωση αυτή παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο κλιμακούμενος επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ ως ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των λαών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.



6. Τονίσαμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, που γειτνιάζουν γεωγραφικά με τα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό οι περιοχές αυτές να αγκαλιαστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.


7. Σήμερα στην Αθήνα, συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε, προκειμένου να κάνουμε αυτό το όραμα της Ευρώπης πραγματικότητα. Υπογραμμίσαμε τη σημασία του να θέσουμε έναν στόχο για την ολοκλήρωση του οράματος μιας ΕΕ εμπλουτισμένης με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για μια αναζωογονημένη και επαναπροσανατολισμένη διαδικασία διεύρυνσης, η οποία θα είναι απτή και αξιόπιστη, χωρίς παρακάμψεις στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Εκφράσαμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τη Μολδαβία να κάνουν τα επόμενα βήματα στην ενταξιακή τους διαδικασία μόλις ολοκληρώσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


8. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι 20 χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, έχει έρθει η ώρα να υιοθετηθεί ένας τολμηρός και φιλόδοξος τελικός στόχος που θα χρησιμεύσει ως οδηγός, έμπνευση και πλαίσιο.


Το πρωτότυπο κείμενο:


We, President Aleksandar Vučić, President Maia Sandu, President Volodymyr Zelenskyy, President Jakov Milatović, Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister Ion-Marcel Ciolacu, Prime Minister Albin Kurti, Chairwoman of the Council of Ministers Borjana Krišto, Prime Minister Dimitar Kovachevski, Prime Minister Nikolai Denkov, and Prime Minister Andrej Plenković, in the presence of the President of the European Council and the President of the European Commission, met in Athens today, twenty years after the historic EU-Western Balkans Summit in Thessaloniki, and issued the following statement:


1. The Russian invasion of Ukraine is a pivotal moment for Europe, creating a new level of awareness of shared principles, unity and common future within the EU. This is a critical time for the security, peace and stability of our European continent. The laws and principles that contributed to a stable and predictable European security order for so long have been violated and we witness anew the manifestation of the disastrous effects of revisionism.


2. In the face of Russian aggression, we express our unwavering support for Ukraine's independence, sovereignty and territorial integrity within its internationally recognized borders, based on the values of democracy and rule of law.


3. In our discussions in Athens today, we expressed support and appreciation for the earnest efforts by Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy in setting out the principles for peace in line with the UN Charter, in his Peace Formula. We also welcomed the efforts of the UN General Assembly to promote a comprehensive, just, and lasting peace in Ukraine.



4. We agreed that there can be no impunity for war crimes and other atrocities, such as attacks against civilians and the destruction of infrastructure and all those responsible must be held accountable.


5. Twenty years ago, the Thessaloniki Summit acknowledged that the Western Balkans belong to the European Union. We firmly believe that today this statement remains more relevant than ever. The escalating war of aggression against Ukraine revealed the urgent need for a strong, resilient and inclusive EU as a cornerstone of peace and prosperity among our peoples during these challenging times.


6. We stressed that the Western Balkans, Ukraine and the Republic of Moldova, geographically adjacent to EU Member States, have a common European heritage, history and a future defined by shared opportunities and challenges. As a strategic investment in peace, security and stability in Europe, it is important for these regions to be embraced as full-fledged members of the European family.


7. Today in Athens, we discussed the way forward, in order to make this vision of Europe a reality. We underlined the importance of setting ourselves a target for the completion of the vision of an EU enriched with the Western Balkans, Ukraine and the Republic of Moldova. We underlined the need for a re-energized and re-focused enlargement process that is tangible and credible, without shortcuts to the set conditions. We expressed our commitment to support Ukraine and Moldova to take the next steps in their accession process as soon as they have completed the necessary reforms.



8. We firmly believe that 20 years after the Thessaloniki Summit and in light of the new geopolitical reality, the time has come to adopt a bold and ambitious end goal that will serve as guide, inspiration and context.



Δεν γλίτωσε η Αλεξανδρούπολη από το σχέδιο εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών


 

Η κατάσταση είναι τραγική, και σίγουρα τίποτα δεν είναι τυχαίο, όπως σίγουρα δεν μπορεί να έπεσαν σε διαφορετικές εστίες κεραυνοί.

Η Αλεξανδούπολη ήταν θέμα χρόνου να μπεί στο στόχαστρο και ήρθε η ώρα, να προσπαθήσουν κάποιοι να καταστρέψουν ότι μπορούν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κόμβος και για τα σιτηρά και για το φυσικό αέριο με εμπλοκή της Ουκρανίας.

Το πύρινο μέτωπο που καίει ανεξέλεγκτα για τρίτη μέρα την περιοχή πλησιάζει τις αποθήκες πυρομαχικών του στρατού, ενώ εστάλη νέο μήνυμα του 112 για να εκκενωθούν ακόμα 8 οικισμοί.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη και Άγιος Γεώργιος με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη.






Είχε προηγηθεί μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να μετακινηθούν προς Αλεξανδούπολη.

Ηδη στην περιοχή προσγειώθηκε και ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ, ενώ σύμφωνα πάντα με τα τοπικά μέσα όλα τα στελέχη του στρατού στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν να παραστούν στις μονάδες τους.

Στις 22.52 εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ περίπου δύο ώρες νωρίτερα άρχισε η προληπτική εκκένωση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα και διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά που τυχόν μεταφερθούν, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη είναι πιο σοβαρή από οπουδήποτε αλλού αυτή τη στιγμή, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της της πόλης.

Οι φλόγες όπου φθάνουν, καίνε ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους.

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθεις των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά. Στις 21:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν προληπτικά οι οικισμοί Πυλαίας, Μελίας και Κοίλων.

Στις 22:52 με 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Παλινοστούντες Παλαγιάς να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη. Κλήθηκαν οι πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών, όπου υπήρχε λεωφορείο που είχε καλέσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Από την πλατεία της Παλαγίας μεταφέρθηκαν προς Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. 

Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Παραμένουν επιτόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ και συνδράμουν και εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, όπως ο ελληνικός στρατός και η ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί και από όλους τους στρατιωτικούς των μονάδων της Αλεξανδρούπολης να βρίσκονται στα στρατόπεδα.

Σε ετοιμότητα για απομάκρυνση κατοίκων, εάν ζητηθεί, βρίσκεται και ένα φεριμπότ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.