Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Αεροπλάνο «παλεύει» να προσγειωθεί εν μέσω θύελλας


 

Το αεροσκάφος εκτελούσε την εσωτερική πτήση BA1307 μεταξύ Αμπερντίν της Σκωτίας και Χίθροου Λονδίνου. 

Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης, ωστόσο, το αεροσκάφος υπέφερε από τους ισχυρούς θυελλώδεις πλάγιους ανέμους που ανάγκασαν τους πιλότους να γυρίσουν για δεύτερη προσέγγιση. 

Η θύελλα «Carrie» έπληξε το Νησί και δημιούργησε αρκετές δυσκολίες.

Το Airbus A321neo εκτελούσε τις βραδινές πτήσεις BA736 και BA737 μεταξύ του Χίθροου και της Γενεύης της Ελβετίας.





Συνελήφθη ο δολοφόνος του 19χρονου Άλκη - Πρόκειται για 23χρονο Αλβανό

 


Συνελήφθη πριν από λίγο ο δολοφόνος του 19χρονου Άλκη Καμπάνου που έπεσε νεκρός από τυφλά χτυπήματα σε όλο του το σώμα και μαχαιριές από δρεπάνι. Ο δολοφόνος του Άλκη Καμπάνου είναι 23 ετών, αλβανικής καταγωγής που διαμένει στη Θεσσαλονίκη με προσωρινή άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Αναμένουμε την σύλληψη των υπολοίπων!!

«Η Ελληνική Αστυνομία πράττει το καθήκον της» έγραψε στο τουίτερ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος που ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την σύλληψη του δράστη της αποτρόπαιας δολοφονίας του 19χρονου Άλκη, κοντά στο γήπεδο Χαριλάου του Άρη Θεσσαλονίκης.



Προσωπικά δεδομένα: Πόσο εύκολα τα μοιράζονται οι Έλληνες

 


Οι τρεις στους πέντε Έλληνες (64%) ανησυχούν πολύ ή αρκετά για τα προσωπικά στοιχεία τους όταν τα μοιράζονται, ενώ το 16% καθόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari|YouGov για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στα προσωπικά δεδομένα τους, η οποία έγινε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο 2021 σε δείγμα 1.001 ατόμων 18-74 ετών.

Οι άνδρες ανησυχούν οριακά περισσότερο από τις γυναίκες (60% έναντι 59%). Οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι κάτοικοι της περιφέρειας ανησυχούν περισσότερο. Ειδικότερα, 63% οι άνω των 65 ετών έναντι 45% οι 18-24 ετών και 64% στην περιφέρεια έναντι 55% στη Θεσσαλονίκη και 56% στην Αθήνα.

Το email (61%), το όνομα (54%), η ημερομηνία γέννησης (49%) και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου (43%) είναι τα στοιχεία που δέχονται να μοιραστούν περισσότερο, ενώ πολύ λιγότεροι δηλώνουν προθυμία για να μοιραστούν το οικογενειακό ιστορικό (5%), οικονομικές πληροφορίες (6%) και το ιατρικό ιστορικό (7%). Το 17% δεν θέλει να μοιραστεί απολύτως κανένα στοιχείο.

Όταν η τεχνολογία τούς ζητά να επιτρέψουν την παρακολούθηση ή το ιστορικό της πλοήγησής τους, το 18% δεν επιτρέπουν ποτέ, το 6% πάντα, ενώ οι υπόλοιποι ανταποκρίνονται επιλεκτικά και υπό προϋποθέσεις, με συχνότερες περιπτώσεις κάποια online αγορά (57%), το «κατέβασμα» κάποιου λογισμικού/εφαρμογής (48%) και τη δυνατότητα προσωποποιημένης εξυπηρέτησης (43%).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Προσχώρηση της Ελλάδας στη Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινητικότητα των Νέων μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

 


Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσχώρησης της Ελλάδας στη Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κινητικότητα των Νέων μέσω της Κάρτας Νέων κι από τις 25-01-2022 η Ελλάδα έγινε επίσημα το 23ο συμμετέχον κράτος.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήδη από το 1991 έχει θέσει σε ισχύ την Partial Agreement with the EU European Youth Card Association (EYCA) on Youth Mobility, η οποία αφορά στην προώθηση και διευκόλυνση της κινητικότητας των νέων της Ευρώπης και της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά, απαραίτητα για την προσωπική, επαγγελματική και πολιτισμική τους ανάπτυξη.

Από τη σύμπραξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και των χωρών-μελών με τον Οργανισμό EYCA, μέσω της Partial Agreement on Youth Mobility, προσφέρονται σήμερα σε περισσότερους από 6 εκατομμύρια νέες και τους νέους πρόσθετες ευκαιρίες για πληροφόρηση, προνόμια σε θέματα φυσικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής κινητικότητας, διαμονής, πρόσβασης σε πολιτισμικά αγαθά, συμμετοχής σε μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, σε σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης σε πλήθος θεματικών, καθώς και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες και προϊόντα online και offline.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων (EYCA) και, ταυτόχρονα, η Εθνική Αρχή εποπτείας υλοποίησης της κάρτας στη χώρα.



Μνημόνιο συνεργασίας ΟΑΕΔ και Microsoft Hellas

 


Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΕΔ και Microsoft Hellas με στόχο την ανάπτυξη  των ψηφιακών δεξιοτήτων. Η συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «GR For Growth» της Microsoft και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνολογίες αιχμής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα οι δεξιότητες που προσφέρονται έχουν επιλεγεί με βασικό κριτήριο να  καλύπτουν πραγματικά κενά στην αγορά εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Η πρώτη δράση της συνεργασίας ΟΑΕΔ-Microsoft θα αφορά την δωρεάν εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη κατάρτιση 1.000 ανέργων, 18-45 ετών, με προτεραιότητα σε πτυχιούχους και αποφοίτους Πληροφορικής, μέσω της πλατφόρμας «Microsoft Skills Academy».  Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, διάρκειας 8 εβδομάδων, οι καταρτιζόμενοι θα μπορούν να λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης, με την προϋπόθεση επιτυχούς συμμετοχής σε αντίστοιχες εξετάσεις.

Η συνεργασία μεταξύ ΟΑΕΔ και  Microsoft Hellas αποτελεί  προπομπό του νέου μοντέλου κατάρτισης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ενσωματώνει -μεταξύ άλλων- συνεργασίες με τις πιο καινοτόμες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο. Το νέο αυτό μοντέλο θα παρουσιαστεί σύντομα μέσα από το νομοσχέδιο για την κατάρτιση, τις δεξιότητες και το νέο ρόλο του ΟΑΕΔ.




Ισχυρή ανάπτυξη 9,5% για το 2021 προβλέπει το ΙΟΒΕ

 


Ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάσει στο 9 - 9,5% για το 2021 και στο 4,5% - 5% το 2022 προβλέπει στην τελευταία έκθεσή του το ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του για το 4ο τρίμηνο του 2021, προβλέπει ότι το 2021 η οικονομία είναι πολύ πιθανό καλύψει την ύφεση του 9% που είχε το 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς η ανάπτυξη μπορεί να οριστικοποιηθεί ακόμη και στο 9,5%.

Η μεγέθυνση αυτή θα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και  στηρίζεται στην αύξηση της κατανάλωσης, την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στη μείωση της ανεργίας.

Για τη χρονιά που διανύουμε ο ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την δυναμική της πορεία, με ανάπτυξη από 4,5% έως 5% και βασικό μοχλό την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.




Ξεκίνησε η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών

 


Ξεκίνησε χθες Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 η λειτουργία του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, εντός του πλαισίου που θέσπισε ο Νόμος για την Προστασία της Εργασίας 4808/2021, όπως εξειδικεύθηκε με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για μέτρο που ενισχύει τη διαφάνεια στο συνδικαλισμό, καθώς από τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο Μητρώο θα προκύπτει με σαφήνεια ποιο σωματείο εκπροσωπεί ποιους και πού εντοπίζονται σωματεία-«σφραγίδες».

Η λειτουργία του Μητρώου συνιστά καινοτομία σε σχέση με το παρελθόν, καθώς η υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και αρχείων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά και μάλιστα με πρωτοβουλία και ευθύνη των ίδιων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Μετά την αρχική εγγραφή τους, οι οργανώσεις έχουν την αποκλειστική ευθύνη τήρησης των αρχείων και στοιχείων στην ψηφιακή τους μερίδα.

Το Μητρώο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή ως βάση δεδομένων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr και αποτελείται από τα εξής επιμέρους Μητρώα: α) Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και β) Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ. ΜΗ.Ο.Ε.).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Ν. 4808/2021, η εγγραφή στο μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.




Ζιφιός: «Άνθρωποι χωρίς γνώσεις τον τρυπούσαν» – «Σε ζώο 2 τόνων έβαλαν ορό για κατοικίδιο»



Σε κείμενο από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», τονίζεται ότι ο Ζιφιός που ξεβράστηκε τραυματισμένος στις ακτές του Σαρωνικού, αποκάλυψε την έλλειψη υποδομής για την περίθαλψη θαλάσσιων ζώων αλλά και την ανεπάρκεια γνώσεων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Ζιφιός είναι ένα ιδιαίτερο κητώδες που δεν προσεγγίζει ποτέ τον άνθρωπο. Όμως, «όπως όλα τα θαλάσσια θηλαστικά προσεγγίζουν τα παράκτια και αβαθή νερά όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα υγείας, έτσι και ο Ζιφιός επιχείρησε να φτάσει στα αβαθή νερά του Σαρωνικού. Οι τραυματισμοί του πιθανότατα προκλήθηκαν στις βραχώδεις ακτές».

Κατά τον Θοδωρή Τσιμπίδη που υπογράφει το κείμενο από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», η διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένων, αυστηρών πρωτοκόλλων, τα οποία εφαρμόζονται παγκοσμίως. «Οι δύτες και διασώστες που επιχείρησαν στο σημείο κατέβαλαν αξιέπαινες προσπάθειες για τη διάσωση του Ζιφιού αλλά, δυστυχώς, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό». Ο κύριος Τσιμπίδης τονίζει μάλιστα, ότι ούτε το λιμενικό έχει την απαραίτητη εκπαίδευση για να είναι σε θέση να βοηθήσει.

«Ο χειρισμός ενός ζώου, όπως ο Ζιφιός που βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση, απαιτεί, πρώτα απ’ όλα, τον περιορισμό, στο ελάχιστο, των ανθρωπογενών οχλήσεων και, κυρίως, του θορύβου, καθώς το στρες που προκαλείται μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραίο. Οι δύτες και οι διασώστες που, παρά τις δύσκολες συνθήκες και το κρύο, παρέμειναν επί ώρες στο σημείο περιγράφουν μία εικόνα που δεν τιμά τη χώρα μας. Οι κτηνιατρικές επεμβάσεις, έγιναν από ανθρώπους που δεν είχαν τις γνώσεις χειρισμού ενός τέτοιου ζώου. Επιχείρησαν δεκάδες φορές να κάνουν αιμοληψία, καταφέρνοντας πολλαπλά ανεπιτυχή τρυπήματα ενώ, σε ένα ζώο βαρύτερο από 2 τόνους, χορηγήθηκε ποσότητα ορού κατάλληλη για κατοικίδιο ζώο».

Απαράδεκτο ότι το ξαναέστειλαν προς τη θάλασσα σε αυτή την κατάσταση

Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι «η επαναπροώθηση του άρρωστου ζώου στα ανοιχτά, σε αυτή την κατάσταση, που επιπλέει μετά βίας, έχει, όπως αναφέρεται, πολλαπλά κατάγματα στο ρύγχος και ορατά τραύματα, είναι απαράδεκτη και αντιβαίνει τα επιστημονικά πρωτόκολλα και τη λογική. Δυστυχώς οι πιθανότητες επιβίωσης του είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες, καθώς το ζώο έχρηζε περίθαλψης, και υπό άλλες συνθήκες πιθανώς να είχε σωθεί».

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου

«Στον αντίποδα αυτής της πραγματικότητας, το πρώτο στο είδος του -παγκοσμίως- κέντρο περίθαλψης θαλάσσιων θηλαστικών είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει. Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου βρίσκεται στο νησί των Λειψών και υποστηρίζεται από ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων με εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία στην περίθαλψη των θαλάσσιων ειδών. Το ενεργειακά αυτόνομο και πλήρως εξοπλισμένο κτήριο του Καταφυγίου θα λειτουργήσει σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα και εξειδικευμένα πρωτόκολλα. Εντός των χερσαίων εγκαταστάσεων υπάρχει σύγχρονο κτηνιατρείο καθώς και χώροι περίθαλψης με θερμαινόμενες πισίνες, ενώ προγραμματίζεται να λειτουργήσει και θαλάσσιος χώρος περίθαλψης και προετοιμασίας επανένταξης. Η άμεση μεταφορά των ζώων που χρήζουν περίθαλψης θα μπορεί να πραγματοποιείται στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα από 2 σκάφη σε διαρκή ετοιμότητα… Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ από δημόσιους πόρους για την δημιουργία του, ενώ η βιωσιμότητά του είναι εξασφαλισμένη».

Και το κείμενο καταλήγει:

«Στόχος μας είναι η ουσιαστική προστασία των θαλασσών και της θαλάσσιας ζωής, ο τερματισμός της συστηματικής κακοποίησης των ζώων, όπου και αν συμβαίνει, και η εξάλειψη της φαιδρής εικόνας που προβάλλεται εντός και εκτός Ελλάδας, η οποία χαρακτηρίζει μέρος των συμπολιτών μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας χαρακτηρίζει συνολικά ως πολίτες αυτής της χώρας».


 newsit.gr



Έρχεται το Novavax στην Ελλάδα

 


Διαθέσιμο και στην Ελλάδα θα καταστεί από τις αρχές Μαρτίου το εμβόλιο της εταιρείας Novavax, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

H χώρα μας θα παραλάβει στις 21 Φεβρουαρίου τις πρώτες 168.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου, από το σύνολο των 474.000 δόσεων που μας αναλογούν για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Το εμβόλιο της Novavax θα είναι διαθέσιμο αρχικά σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα και σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ίσως αλλάξει τη στάση όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τα εμβόλια και δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA».

Στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ αιτήματα έχουν υποβληθεί και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Τον Δεκέμβριο προσκομίστηκαν στοιχεία στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να εξεταστεί αίτημα έγκρισης του NVX-CoV2373.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δημοσιευμένα στοιχεία το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα περίπου 90% με «ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας», σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μας προσφέρει μια διαφορετική επιλογή βασισμένο σε μια καλά μελετημένη πλατφόρμα πρωτεϊνικών εμβολίων, και μπορεί να αλλάξει το πορτφόλιο των διαθέσιμων εμβολίων για την καταπολέμηση της Covid-19», ανέφερε χθες Δευτέρα ο Στάνλεϊ Ερκ, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Novavax. Για τις ευπαθείς ομάδες (65 ετών και άνω με συννοσηρότητες) το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90,1%.

H εταιρεία είχε αναφέρει τον περασμένο Ιούνιο ότι το εμβόλιο της στις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 - που έγιναν σε ΗΠΑ και Μεξικό με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30.000 ατόμων - είχε παρουσιάσει αποτελεσματικότητα της τάξης του 90,4% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 και 100% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσησης. Για τις ευπαθείς ομάδες (65 ετών και άνω με συννοσηρότητες) το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90,1%. Στοιχεία από κλινικές δοκιμές Φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή πάνω από 15.000 ατόμων 18-84 ετών επέδειξαν συνολική αποτελεσματικότητα 89,7%, 96,4% έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού και 86,3% έναντι της μετάλλαξης Άλφα. Ενώ προσφέρει 100% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου (νοσηλεία και θάνατος) σε ότι αφορά και τα δύο στελέχη του SARS-CoV-2.

Το NVX-CoV2373 μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα κανονικό ψυγείο, σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου και έχει διάρκεια ζωής περίπου 9 μήνες.

Χορηγείται σε δύο δόσεις με τρεις εβδομάδες διαφορά μεταξύ των δόσεων και απαρτίζεται από μικρά τμήματα κορωνοϊού που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον με στόχο όταν εισέλθουν στον οργανισμό να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση. Πρόκειται δηλαδή για μια πιο «παραδοσιακή» τεχνική ανάπτυξης εμβολίου συγκριτικά με τα mRNA εμβόλια έναντι της Covid-19.

«Το διπλό δοσολογικό μας σχήμα - που περιλαμβάνει και αναμνηστική δόση - ενδεχομένως να είναι πιο ελκυστικό σε εκείνους που διστάζουν να κάνουν τα άλλα εμβόλια», σύμφωνα με τον Ερκ.

Το εμβόλιο ουσιαστικά περιέχει ανασυνδυασμένα νανοσωματίδια και ένα ανοσοενισχυτικό για την πρόκληση ανοσοαπόκρισης και υψηλών επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 οι συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της Novavax είναι γενικά ήπιες έως μέτριες και μεσοπρόθεσμες. Περιλαμβάνουν πόνο και ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκά άλγη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση. Η συχνότητα των σοβαρών παρενεργειών ήταν μικρή.



Βορίδης : Η συμπεριφορά Πολάκη στη Βουλή μού θύμισε τον Κασιδιάρη 


 

«Με τη συμπεριφορά Πολάκη θυμήθηκα ξανά κάτι το οποίο είχαμε εξαλείψει στο κοινοβούλιο, θυμήθηκα τον Κασιδιάρη. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Δημήτρη Οικονόμου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Συμπεριφορές με ύβρεις, τσίγκινα σωβρακάκια και τσίγκινα κράνη, απόλυτη περιφρόνηση θεσμικής τάξης» σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Η συμπεριφορά του Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς γίνεται ανεκτή, γίνεται μανιέρα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιλέγει την ένταση» υπογράμμισε.

«Το προεδρείο και να διαφωνούμε έχει την ευθύνη της συζήτησης, υπάρχει μομφή κατά του προέδρου αν ένα κόμμα θεωρήσει ότι αδικείται» σημείωσε ο υπουργός. Όπως εξήγησε, «κι εγώ έχει τύχει να αισθάνομαι ότι αδικούμαι ως ομιλών από τον τρόπο που συντονίζει τη συζήτηση το προεδρείο αλλά δεν τα σπάμε ούτε καταλαμβάνουμε το βήμα ούτε λέμε ότι δεν κατεβαίνουμε, ούτε λέμε ότι δεν συμμορφωνόμαστε».




Ακροαριστεροί σύντροφοι έσπασαν τις τζαμαρίες του ΟΣΕ

 


Δεν χρειάζεται να λέμε άγνωστοι γιατί κοροιδεύουμε τον κόσμο!!

Οι γνωστοί άγνωστοι είναι το σωστό, ακροαριστεροί κακοποιοί αντιεξουσιαστές, οι γνωστοί σύντροφοι συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, βάζουν γκαζάκια, σπάνε βιτρίνες, πετάνε μολότοφ, σπάνε περιουσίες πολιτών κτλπ.

Έτσι έγινε και αυτή την φορά, φθορές στην είσοδο του κτηρίου του ΟΣΕ στην Καρόλου 1 στην πλατεία Βάθη προκάλεσαν οι γνωστοί κακοποιοί με βαριοπούλες.

Η επίθεση έγινε στις 3 παρά δέκα τα ξημερώματα

Οι δύο κακοποιοί έσπαγαν τις τζαμαρίες και ο τρίτος κακοποιός τους βιντεοσκοπούσε. 

Οι δράστες έχουν καταγραφεί σύμφωνα με πληροφορίες, από τις κάμερες του κτηρίου.




Μητσοτάκης : Νέα γενναία μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 13%

 



Η κυβέρνηση προχωράει, σήμερα, σε μία νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. 

Υπερκαλύπτει, έτσι, τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία. Που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022.

Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επιμένει, όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και, την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση. Είναι μία στοιχειώδης ανταπόδοση προς όλη την κοινωνία, καθώς η πραγματική αξία της περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Το πλήρες σχέδιό μας για την ακίνητη περιουσία θα παρουσιάσει σε λίγο ο Υπουργός Οικονομικών. Πυρήνας του, πάντως, είναι η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Πρόκειται δηλαδή, για μία σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Η κλιμάκωση του φόρου γίνεται δικαιότερη. Και σ’ αυτόν έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται. Ενώ, όπως είπα, η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Η νέα πρωτοβουλία εδράζεται στη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και επιτρέπει ανάλογα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης. Επιδρά συνδυαστικά με άλλες μόνιμες ρυθμίσεις, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές. Αλλά και αθροιστικά, με έκτακτες παρεμβάσεις όπως το διπλό Εγγυημένο Εισόδημα του Δεκεμβρίου και τα αυξημένα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι, ωστόσο, μία κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια. Γιατί κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε δύο βήματα προς τα πίσω. Έτσι η πατρίδα μας έμεινε όρθια και αναπτύχθηκε μέσα στη διετή κρίση. Έτσι θα αντιμετωπίσει, τώρα, και τις πρόσκαιρες παγκόσμιες αναταράξεις. Όρθια η χώρα, αλλά και όρθιοι οι πολίτες. Με τη δική μας στήριξη και τις δικές τους δυνάμεις.





ΗΠΑ: Νεκροί από σφαίρες αστυνομικοί που φύλαγαν πανεπιστημιούπολη

 


Δύο αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των χώρων μικρού ιδιωτικού πανεπιστημίου στην πολιτεία Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλου, ο οποίος έχει πλέον συλληφθεί, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Έχουμε όλοι πάρα πολλές ερωτήσεις και ελάχιστες απαντήσεις» για την τραγωδία, συνόψισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπριτζγουότερ, ο Ντέιβιντ Μπούσμαν, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο θύματα, οι Τζον Πέιντερ και Τζέι Τζέι Τζέφερσον, ήταν φίλοι, «αγαπητοί στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς και στους υπαλλήλους».

Οι δύο αστυνομικοί επενέβησαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης όταν ειδοποιήθηκαν ότι ήταν παρών «ύποπτος» άνδρας στην πανεπιστημιούπολη. Αφού αντάλλαξαν μερικά λόγια, ο άνδρας «άνοιξε πυρ εναντίον των δύο αστυνομικών», σκοτώνοντάς τους, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βιρτζίνιας, η Κορίν Γκέλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ.

Κατόπιν ο δράστης τράπηκε σε φυγή προτού συλληφθεί και κατασχεθούν τα όπλα του, συνέχισε.

Το κίνητρο του φερόμενου ως δράστη, του Αλεξάντερ Γουάιατ Κάμπελ, 27 ετών – κατοίκου της πολιτείας, πρώην φοιτητή στο Μπριτζγουότερ, δρομέα του στίβου που είχε σπάσει το ρεκόρ της σχολής στα 5.000 μέτρα όσο φοιτούσε εκεί, κατά πληροφορίες που μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ –, είναι άγνωστο ως τώρα. Φέρει τραύμα από σφαίρα, που οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν γνωρίζουν μέχρι στιγμής εάν υπέστη από κάποιον από τους αστυνομικούς τους οποίους σκότωσε ή εάν επρόκειτο για αυτοτραυματισμό.

Του προσφέρθηκαν ιατρικές περιποιήσεις σε νοσοκομείο προτού του απαγγελθούν τέσσερις κατηγορίες και προφυλακιστεί χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής του μετά την καταβολή εγγύησης, διευκρίνισε η κυρία Γκέλερ. Η έρευνα θα ακολουθήσει τον δρόμο της, πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, ο Γκλεν Γιάνγκιν, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ότι του «ράγισε την καρδιά» η «τραγική απώλεια» των δύο ανδρών με αποστολή την «προστασία των φοιτητών και των εκπαιδευτικών». Διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σήμερα στα δημόσια κτίρια της πολιτείας προς τιμή τους.

Τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο ακυρώθηκαν για σήμερα, διευκρίνισε ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο, που απέχει κάπου 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, έχει περίπου 1.500 φοιτητές και την ασφάλειά του εγγυάται δύναμη έξι αστυνομικών, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του

 


Πρόσφυγας από τη ΛΔ Κονγκό ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε παραλία στο Ρίο ντε Ζανέιρο, και προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη Βραζιλία.

Ο Μοΐζ Καμπαγκαμπέ, 24 ετών, δολοφονήθηκε την 24η Ιανουαρίου, κοντά στο κιόσκι του παραλιακού μπαρ στην Μπάχα ντα Τσιζούκα όπου εργαζόταν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της οικογένειάς, του, υπέστη επίθεση όταν ζήτησε από τον διαχειριστή δυο μεροκάματα που του οφείλονταν.

«Ήθελε τα χρήματά του προτού γυρίσει στο σπίτι, ο διαχειριστής δεν ήθελε να τον πληρώσει. Λογόφεραν, ο διαχειριστής άρπαξε ένα ρόπαλο για τον χτυπήσει, ο Μοΐζ πήρε μια καρέκλα για να αμυνθεί», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αδερφός του θύματος, ο Σάμι Καμπαγκαμπέ, που ζει επίσης στο Ρίο.

Ο ιδιοκτήτης στο κιόσκι φώναξε να τον βοηθήσουν γνωστούς του, που ξυλοκοπούσαν για αρκετά λεπτά τον μετανάστη με ξύλα κι ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Την δολοφονία κατέγραψε κάμερα συστήματος παρακολούθησης, και αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της εφημερίδας O Globo.

Ένας από τους δολοφόνους του προσπαθεί να τον επαναφέρει στη ζωή, μάταια, μετά τον μοιραίο ξυλοδαρμό.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τρεις άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, οι δύο εκ των οποίων παρουσιάστηκαν μόνοι τους και ομολόγησαν πως συμμετείχαν στον φόνο του νεαρού.

«Γίνεται αυτοψία στον χώρο και θα αναλυθούν οι εικόνες από την κάμερα ασφαλείας», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία στο Ρίο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.






Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπεται ο Πολάκης


 

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παρέπεμψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, "για να εξηγήσει τα όσα είπε και έκανε χθες βράδυ από το βήμα της Ολομέλειας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αποφασίσει για τις ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα επιβληθούν στον κ. Πολάκη, για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.




Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί δημοσιογράφους


 

Σε ακραία πόλωση έχει επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Η πρωτοφανής επίθεση που εξαπέλυσε κατά του δημοσιογράφου Παναγιώτη Λάμψια, με αφορμή σχόλιο που έκανε στο βραδινό δελτίο του ΣΚΑΪ, είναι ενδεικτική.

Στην ανακοίνωση του κόμματος ο δημοσιογράφος εγκαλείται ότι εκφράζει ακροδεξιές απόψεις και χαρακτηρίζεται trash προσωπικότητα. Αυτά από ένα κόμμα το οποίο τις τελευταίες ημέρες έκανε σημαία του την ελευθεροτυπία, με αφορμή τη δίωξη Βαξεβάνη για την υπόθεση Novartis, και υπερασπίστηκε τον κουτσαβακισμό του Παύλου Πολάκη στη Βουλή, επειδή του στέρησαν το δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του.

Φαίνεται ότι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα δικαιώματα έχουν δύο όψεις, αυτή που τη συμφέρει και αυτή που την ενοχλεί, και στη δεύτερη περίπτωση καταγγέλλει και στοχοποιεί τους φορείς τους.

Μόνο που η εποχή άλλαξε, ο διχασμός της περιόδου 2011 - 2015, έπειτα από δύο κρίσεις, την οικονομική και την πανδημική, δεν μπορεί επαναληφθεί, παρά μόνο ως μια κακή φάρσα, όπως θα έπρεπε να έχει ήδη αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την καθήλωση των δημοσκοπικών ποσοστών του.

Και πάντως με τη δολοφονία χαρακτήρα όσων διαφωνούν μαζί του, ούτε την ηγεσία της Κεντροαριστεράς μπορεί να διεκδικεί ούτε, πολύ περισσότερο, την κυβέρνηση της χώρας.

Το σχόλιο του Παναγιώτη Λάμψια που ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η στάση του Παύλου Πολάκη δεν αφορά ένα πρόσωπο αλλά εξυπηρετεί ένα σχέδιο, το οποίο ξεκινά από το 2008 όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος αντί να βάλει τάξη στη χώρα, συνομιλούσε με τον Αλέξη Τσίπρα και αργότερα το εξαργύρωσε αυτό με μια θέση στην Προεδρία της Δημοκρατίας.




Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Λάμψιας σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι ξεπέρασε κάθε όριο. Στην προσπάθειά του να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρο του, Αλέξη Τσίπρα, και να υποστηρίξει το κυβερνητικό αδιέξοδο, έφτιαξε διάφορα σενάρια συνομωσίας γυρνώντας στο 2008, ξεχνώντας ότι μιλάει σε δελτίο ειδήσεων και όχι σε καφενειακού τύπου σύναξη ακροδεξιών.

Προφανώς το επιχείρημα περί συναλλαγής για την εκλογή του Π. Παυλόπουλου στη θέση του ΠτΔ αποδεικνύει απλώς πώς σκέπτεται ο ίδιος ο κ. Λάμψιας, ίσως γιατί έτσι έχει μάθει να πορεύεται στην ζωή του.

Είναι φυσικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη - Φουρθιώτη να στηρίζεται σε trash προσωπικότητες. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτή την παρακμή πριν βουλιάξει όλη η χώρα μέσα στον βούρκο.


iefimerida.gr




Η βία είναι το όπλο των αδύναμων και των διανοητικά προβληματικών μην το ξεχνάμε.


 

Η αθλητική βία συγκαλύπτεται με ψέματα και τα ψέματα συντηρούνται μόνο με την βία. 

Οι δράστες, οπαδικής βίας, δυστυχώς οι περισσότεροι ανήλικοι, είναι γνωστοί στους αθλητικούς κύκλους, διότι είναι ενταγμένοι στις γνωστές ομάδες κακοποιών που χρησιμοποιούν τα σωματεία. Χούλιγκαν έτοιμοι για όλα που δεν διστάζουν να γίνουν φονιάδες για τις διαφορές τους, και για να ικανοποιήσουν την ομάδα που ανήκουν.

Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ η αστυνομία γνωρίζει όλους τους κακοποιούς που κινούνται στον χώρο των σωματείων όπως και τα χτυπήματα, πολλά από αυτά πολύ σοβαρά που γίνονται και θάβονται για άγνωστους λόγους μεταξύ των χούλιγκαν. 

Οι ομάδες έχουν δήθεν συστήσει ειδικά γραφεία αντιμετώπισης της αθλητικής βίας και γνωρίζω με απόλυτη ακρίβεια ότι όσες φορές έχει ενημερώσει η αστυνομία για πράξης βίας κακοποιών τους με ονόματα και στοιχεία ζητώντας βοήθεια, η απάντηση των γραφείων αυτών είναι « Αφού το περιστατικό δεν έγινε μέσα στο γήπεδο δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ούτε να δώσουμε στοιχεία».

Επικρατεί μία ατιμωρησία και συγκάλυψη εγκληματικών πράξεων σεσημασμένων κακοποιών, και ανήλικων μπροστάρηδων, ειδικά από τα μεγάλα σωματεία αλλά και από την ίδια την αστυνομία κατά όπως φαίνεται.

Την κυριότερη ευθύνη την φέρνουν τα σωματεία, που προμηθεύουν εισιτήρια σε κάθε αγώνα σε σεσημασμένους κακοποιούς, που φοράνε μισθοφορικά κασκόλ των ομάδων που διαλέγουν για να καταταγούν ως φονικά όπλα.

Μετά έρχεται η πολιτεία, το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα είναι καθαρά και μόνο θέμα της πολιτείας, αν ήθελαν θα είχε ξεβρομίσει ο τόπος, αλλά δεν θέλουν, η δεν μπορούν, η εξυπηρετούν συμφέροντα, και αυτό είναι εγκληματικό.

Πόσες φορές ενεργοποιήθηκαν οι λεγόμενες ρήτρες βίας;;

Γιατί η πολιτεία δείχνει επιλεκτικά ευαισθησία στα θέματα βίας;;;

Πότε ο ΟΠΑΠ έκοψε για ένα χρόνο προγραμματισμένη χρηματοδότηση ομάδας για αλλεπάλληλες πράξεις βίας των κακοποιών χούλιγκαν αντιπροσώπων τους;;;

Κόψτε τους την χρηματοδότηση ειδικά στα μεγάλα σωματεία!!!!! Δώστε τους βαριά εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα και θα δείτε πώς εξαφανίζονται οι κακοποιοί από τα γήπεδα!!!!

Πότε κάθισε σοβαρά η πολιτεία να δει το κοινωνικό φαινόμενο της αθλητικής βίας; Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της εξάπλωσης; Ποιοι ελέγχουν τα μονοπάτια που μέσα από αυτά εκδηλώνεται και γιγαντώνεται η βία; Πότε έβαλαν σοβαρά κάτω να δουν ποιους ωφελεί το 10% των Ταλιμπάν δήθεν φιλάθλων, και ποιους βλάπτει το 90% που είναι οι φίλαθλοι;  Τις ίδιες τις ομάδες και απομακρύνουν τον κόσμο από τα γήπεδα.

Κατά την γνώμη μου η πολιτική ηγεσία, η αστυνομία, και η δικαιοσύνη, θα μπορούσε να γίνει περισσότερο αυστηρότερη με νομοθετικές ρυθμίσεις εναντίον τέτοιων φαινομένων, και αυστηρότερη με τις ομάδες που φέρουν την ευθύνη για τις πράξεις των κακοποιών χούλιγκαν που χρησιμοποιούν. Βέβαια το ότι η πολιετεία θέλει να κάνει κάτι είναι σίγουρο αλλά κάποιοι δεν τους αφήνουν να θέλουν με ότι αυτό συνεπάγεται, γιατί όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι πίσω από αυτά τα άθλια φαινόμενα, με ονόματα, διευθύνσεις και θύρες οπαδών, όπως και την ομάδα που ανήκει ο κάθε κακοποιός.

Το ότι το φαινόμενο της αθλητικής βίας γίνεται χειρότερο κάθε χρόνο, δείχνει δυστυχώς για τις αρχές στο σύνολο τους ότι είναι υποχείρια άλλων εγκληματιών που δρουν στο παρασκήνιο δημιουργώντας αυτό το μπάχαλο.

Ποιος δεν γνωρίζει ότι κρυμμένα μέσα στις ομάδες βρίσκονται κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος κάθε μορφής όπως αναρχικοί, διαρρήκτες, νονοί της νύχτας, δολοφόνοι, αλλοδαποί, κτλ.

Αυτοί οι οργανωμένοι στρατοί, δυστυχώς και με ανήλικα 13, 14 και 15 ετών, αποτελούμενη κυρίως από κακοποιούς των συλλόγων, δρουν ανεξάρτητα από τις επίσημες φυσικά διοικήσεις γιατί εδώ κάνουν κουμάντο οι παράγοντες που τους οργανώνουν και τους εκμεταλλεύονται αναλόγως το χτύπημα και το συμφέρον. 

Η αστυνομία έχει πλήθος αποδείξεων για το ποιοι είναι όλοι αυτοί, και ποιοι αποτελούν αυτούς τους στρατούς εγκληματιών, αλλά δεν φτάνει ποτέ στην σύλληψη ειδικά των παραγόντων που πολλές φορές αποκαλύπτονται πίσω από κάθε εγκληματική πράξη και αδιαφορούν για τις συνέπειες, ποιες συνέπειες;

Ένας άλλος πάρα πολύ σοβαρός λόγος για την επιθετική συμπεριφορά των κακοποιών οπαδών είναι τα ΜΜΕ, και κυρίως των εφημερίδων της κάθε ομάδας που προκαλούν. Πρωτοσέλιδα τύπου πολεμικών ανταποκρίσεων και γεμάτα πώρωση με λεξιλόγιο έντασης και με ακόμα χειρότερες εκφράσεις όταν τα διαβάζει ο εκκολαπτόμενος εγκληματίας θα πάει με λουλούδια στο γήπεδο; 

Οι δηλώσεις των ποδοσφαιριστών τύπου « Την Κυριακή ήρθε το τέλος σας», «Για ελάτε να δείτε τι θα πάθετε» και άλλες τέτοιες εκφράσεις γελοίες που μόνο καλό δεν κάνουν στον αθλητισμό, δεν αντιπροσωπεύουν αθλητές ανάβουν φυτίλια.

Τρομάζει τους αθλητικούς χώρους, και τους φιλάθλους, η τόσο έντονη παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στις ομάδες της χώρας μας. Τρομάζει επίσης, ειδικούς που έχουν ταξιδέψει και δει βία σε ομάδες όλων των ηπείρων.

Η αθλητική βία είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, και θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει η συζήτηση και η κάθαρση από τις ίδιες τις ομάδες με την βοήθεια των αρχών και της πολιτείας.

Στην αστυνομία, υπάρχουν εκατοντάδες, αδικήματα αθλητικής βίας καταγεγραμμένα και τα περισσότερα άφαντα από δημοσιογραφικής απόψεως, συγκαλυμμένα και αυτό δίνει θάρρος και για άλλα πολλά χτυπήματα μέχρι να πεθάνει πάλι κάποιος ώστε να ασχοληθούν για λίγες ημέρες.

Σε αυτό το έδαφος ατιμωρησίας και ανεπάρκειας από τις αρχές, εύκολα βρίσκει πεδίο ανάπτυξης και διάδοσης τόσο το οργανωμένο έγκλημα όσο και η δράση των εξτρεμιστικών οργανώσεων της τυφλής βίας.

Χρόνια τώρα, οι στρατιές των οργανωμένων κακοποιών υπό την καθοδήγηση κακοποιών στελεχών των ομάδων, καλυπτόμενοι από τις διοικήσεις των ομάδων εξορμούν να σπάσουν, να ρημάξουν μέχρι να δολοφονηθεί κάποιος και να γίνει πρωτοσέλιδο.

Πως αλλιώς βέβαια θα αντιδρούσαν οι οργανωμένοι κακοποιοί οπαδοί όταν το περιβάλλον που κινούνται περιέχει ίντριγκες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα χρειάζεται θάρρος από την πολιτεία, και πολιτικούς με κότσια, που θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν γιατί ως ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, αγγίζει και πλευρές της επίσημης πολιτείας με αμαρτωλές και ηθελημένες εν πολλοίς ενέργειες, που κάθε άλλο παρά κινούνται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής της.

Οι λύσεις και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα, είναι πάρα πολλές και αρκετές και μπορούν να είναι άμεσα εφαρμόσιμες αρκεί να θελήσει η πολιτεία.

Στο κάτω-κάτω η αποφυγή της βίας στα γήπεδα κάνει και καλό στην …υγεία μας και ο αθλητισμός μας γεμίζει με δύναμη και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μειοψηφίες κακοποιών, και παραγοντίσκων οπαδών, να απομακρύνουν τους νέους μας από τα γήπεδα.

Η βία είναι το όπλο των αδύναμων και των διανοητικά προβληματικών μην το ξεχνάμε.


ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ



Ρεκόρ δεκαετίας με την ανεργία να πέφτει στο 12,7%

 


Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψε η ανεργία τον Δεκέμβριο στην ευρωζώνη και την Ε.Ε., συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών. Σημαντική μείωση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταγράφηκε και στην Ελλάδα, όπου η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Εurostat, τον Δεκέμβριο η ανεργία κυμάνθηκε στην ευρωζώνη στο 7,0% του ενεργού πληθυσμού από 7,1% τον Νοέμβριο. Στο σύνολο της Ε.Ε. υποχώρησε στο 6,4% από 6,5%. Στα παραπάνω επίπεδα βρισκόταν η ανεργία τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2020, δηλαδή τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η ανεργία υποχώρησε στο 12,7% από 13,3% τον Νοέμβριο. Ο αριθμός των ανέργων τον Δεκέμβριο ανερχόταν στη χώρα μας σε 593.000 από 718.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Στις επιμέρους κατηγορίες, το ποσοστό στους άνδρες ήταν 9,5%, στις γυναίκες 16,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 30,5%. Στους νέους οι άνεργοι ήταν 62.000 άτομα από 85.000 τον Νοέμβριο, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση.

Την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Δεκεμβρίου 2021 η συνολική ανεργία στη χώρα μας υποχώρησε κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, που ήταν η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Σε απόλυτους αριθμούς και στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού η ανεργία μειώθηκε σε 12 μήνες κατά 125.000 άτομα.




Επιδόσεις

Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν κατά σειρά σε Γερμανία, Μάλτα και Ολλανδία, και οι χειρότερες στην Ισπανία, στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Τον Δεκέμβριο η Ε.Ε. είχε 13,612 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 11,481 εκατομμύρια αφορούσαν την ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στην Ε.Ε. κατά 210.000 άτομα και κατά 185.000 στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2020 η ανεργία υποχώρησε κατά 2,196 εκατ. άτομα στην Ε.Ε. και 1,828 εκατ. άτομα ευρωζώνη.

Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών κυμάνθηκε στο σύνολο της Ε.Ε. στα 2,748 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 2,222 εκατομμύρια στις χώρες της ευρωζώνης. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, ο αριθμός των ανέργων αυτής της κατηγορίας υποχώρησε 81.000 άτομα στην Ε.Ε. και 78.000 άτομα στην ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση δηλαδή συγκριτικά με τον Δεκέμβριο 2020, ο αριθμός των νεαρών ανέργων μειώθηκε κατά 385.000 στην Ε.Ε. και 323.000 στην ευρωζώνη.

Εκτιμήσεις

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. θα κυμανθεί σε 6,7% και 6,5% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα. Στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προβολές, θα διαμορφωθεί σε 7,5% και 7,3% τα δύο επόμενα χρόνια.

Για την Ελλάδα η Κομισιόν προβλέπει ποσοστό ανεργίας 15,0% το 2022 και 14,5% το 2023, ωστόσο η χώρα μας κινείται ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από τις παραπάνω προβλέψεις.


Bρυξέλλες, ανταπόκριση Νίκος Μπέλλος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου

 


Συνάντηση με τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παπαϊωάννου, είχε εχθές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές του ΑΠΘ σε συνάρτηση και με το πλέγμα παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εκπαιδευτικά σχέδια του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των οποίων το ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα, και να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την επόμενη χρονιά έχουν υποβληθεί παραπάνω από 250 αιτήσεις για τις 60 θέσεις που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι τέτοιες κινήσεις δείχνουν τη σημαντική συμβολή των πανεπιστημίων στην περαιτέρω τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης, σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούνται για την αναβάθμιση των υποδομών και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επίσης η πρόθεση του ΑΠΘ να δημιουργήσει καινούργια Ιατρική σχολή και εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θέρμης.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της καταπολέμησης της βίας. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρύτανη για τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον τερματισμό κατάληψης στο ΑΠΘ που κρατούσε 34 χρόνια. Σημειώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί όσον αφορά την ασφάλεια των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών αλλά και για την προστασία ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στην ασφάλεια των ΑΕΙ θα είναι σημαντική η συμβολή των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), που θα τοποθετηθούν μετά την εκπαίδευσή τους στα ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας.



Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης Πολιτισμού του, δυσφημούν, κατά συρροή, την Ελλάδα στο εξωτερικό

 


Ένα άρθρο του «Economist», δείχνει το πόσο βρώμικα και ανθελληνικά δουλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε βάρος της χώρας μας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αρμόδια τομεάρχης Πολιτισμού (Σία Αναγνωστοπούλου) δεν διστάζουν, κατά συρροή, να δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό», σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το άρθρο του «Economist» για την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «η φράση του Economist που αφορά στην Ακρόπολη αναφέρει τα εξής: “…τον Οκτώβριο του 2020, εργάτες έριξαν φαρδιά τσιμεντένια μονοπάτια γύρω από τους ναούς της. Οι Αρχές λένε ότι τα μονοπάτια βελτιώνουν την προσβασιμότητα. Κριτικές λένε ότι προκαλούν πλημμύρες. Ένας επιστήμονας κατηγόρησε τη διοίκηση του χώρου ότι χρησιμοποίησε το lockdown ως ”προπέτασμα καπνού”. Τουλάχιστον, η πρόθεση για τα μονοπάτια είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας”».

«Αυτή τη φράση εργαλειοποιεί η τομεάρχης, προκειμένου να εκθέσει τη χώρα και να επιτεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Και καταλήγει: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει αναφερθεί πολλές φορές στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υπονομεύει, για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, την Ελλάδα και την πολιτιστική της κληρονομιά. Τα έργα στην Ακρόπολη παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά από τους συμμετέχοντες στην “7η Διεθνή Συνάντηση για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως”, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, στην Αθήνα».

Σημειώνεται, ότι η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου, σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «το Economist κατατάσσει την Ακρόπολη στα μνημεία που “καταστράφηκαν” στη διάρκεια της πανδημίας» και επέκρινε την υπουργό Πολιτισμού για «ανεπανόρθωτη καταστροφή… με τραγικές συνέπειες για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».  Το βράδυ της Τρίτης η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου προέβη σε νέα ανακοίνωση-απάντηση στα όσα ανέφερε παραπάνω το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση:

«Πώς να τολμήσει η κ. Μενδώνη να απαντήσει στον Economist; Πώς να τολμήσει να εξηγήσει το ”τσιμέντωμα” της Ακρόπολης; Έτσι, πιστή στην πάγια τακτική της κυβέρνησης, απαντάει στον Εconomist μέσω… ”Μπράλου”.

Για όλα φταίει κάποιος άλλος. Και στο βάθος ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ φταίει το χιόνι που τόλμησε πέσει μέρα, δεν θα φταίει η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον Economist, που με άρθρο του ασκεί κριτική στο ”τσιμέντωμα” της Ακρόπολης;».



ΝΔ: Τα 20 fake news της ομιλίας Τσίπρα στη Βουλή

 



Τα αναληθή σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας αναδεικνύει το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά τα fake news που εντόπισε η ΝΔ στην ομιλία Τσίπρα

1. Τώρα που οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν σε απλησίαστα ύψη, θυμηθήκατε ότι το κύμα της ακρίβειας είναι ένα διεθνές φαινόμενο και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται όντως για ένα διεθνές φαινόμενο, για το οποίο όμως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως και συνεχίζει να το κάνει. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο απλώθηκε ένα δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με:

Κάλυψη τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης

Μειωμένο ΦΠΑ σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες

Διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο για όλους

Έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ατόμων με αναπηρία

Επιπλέον, για όλους τους  Έλληνες:

χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ

χαμηλότερους συντελεστές

χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα

συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

το 2022 όπως και το 2021 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ώστε να δοθεί μια σημαντική εισοδηματική στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν ένα αυξημένο κόστος ζωής.

Κόστος Ενέργειας

Η αξιωματική αντιπολίτευση μας κατηγορεί, επίσης, ότι αντιμετωπίζουμε τη διεθνή κρίση στην ενέργεια με επικοινωνιακούς όρους.

Το γεγονός ότι έχουμε λάβει τα σημαντικότερα μέτρα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη – 1,7 δις. σε πέντε μήνες – είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια για κάποιους.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των δύο πρώτων χωρών στην Ε.Ε. που προχώρησαν σε παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Είμαστε, επίσης, η μοναδική χώρα που αξιολογούμε κάθε μήνα τις διακυμάνσεις των τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας και προσαρμόζουμε τα μέτρα.

Μέτρα για νοικοκυριά:


• Επιδότηση σε όλα τα νοικοκυριά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ξεκινήσαμε με 9 ευρώ/ μήνα τον Σεπτέμβριο για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWH/μήνα και φτάσαμε στα 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο.

• Τον Ιανουάριο επιδοτούμε όλες τις κύριες κατοικίες (4,2 εκατ. παροχές) με 42 ευρώ/ μήνα.

• Υπερδιπλασιάσαμε το επίδομα θέρμανσης – Από 74 εκατ. σε 184 εκατ. ευρώ.

• Επιδοτούμε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.

• Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τον Ιανουάριο.

• Ενεργοποιήσαμε έκτακτη γραμμή ενεργειακής αλληλεγγύης (15902).

Ενώ η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρώπης που πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού για στήριξη των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των αγροτών.

• Επιδότηση 50 εκατ. ευρώ σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου.

• Αναστολή ΥΚΩ για ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Μέση Τάση και για όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

• Οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/MWh σε όλα τα επαγγελματικά και αγροτικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, για την κάλυψη του 50% του αυξημένου κόστους τον Ιανουάριο.

• Επιδότηση του ΦΑ στα 30 ευρώ/MWh σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία τον Ιανουάριο.

Και θα συνεχίσουμε και το Φεβρουάριο και για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις για τη μόνιμη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σταθερή βάση.

Προχωρούμε σε γενναία προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να μειώσει κάποιος το λογαριασμό ενέργειας είναι να καταναλώνει λιγότερη ενέργειας.

• Νέο Εξοικονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση πάνω από 50.000 κατοικιών που θα μοχλεύσει 1 δις ευρώ σε επενδύσεις αναβάθμισης. Το ενδιαφέρον των πολιτών έως τώρα τεράστιο, γι’ αυτό δώσαμε παράταση μέχρι 15 Φεβρουάριου..

• Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για το Δημόσιο, με συνολικό προϋπολογισμό 670 εκατ. ευρώ.

• «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις – 450 εκατ. Ευρώ που θα ξεκινήσει στην αρχή του καλοκαιριού.

• Συνολικά, την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που έχει γίνει στη χώρα.

• Πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Δίνουμε τη δυνατότητα σε περίπου 200.000 (για αρχή) νοικοκυριά να μειώσουν το κόστος ενέργειας με την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.

• Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε συνεργασία με Δήμους για τη τροφοδοσία σχεδόν δωρεάν ρεύματος σε πάνω από 30.000 ευάλωτα νοικοκυριών.

• Δημιουργούμε ενεργειακά αυτόνομα νοικοκυριά που θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν με την εγκατάσταση «φωτοβολταϊκών στις στέγες».

• Το ίδιο κάνουμε και με επιχειρήσεις όπου διαθέτουμε 160 εκ ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30% και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, ώστε οι επιχειρήσεις να αυτοκαταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

• Απλοποιούμε την αδειοδοτική διαδικασία για νέα έργα ΑΠΕ.

• Διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για έργα αποθήκευσης και υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς.

• Ενισχύουμε το πρόγραμμα κινούμαι ηλεκτρικά αυξάνοντας κατά 30% την επιδότηση αγοράς καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου και προωθώντας την αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων.

• Προχωράμε στην απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, κι έτσι απεξαρτόμαστε σταδιακά τα ορυκτά εισαγόμενα και ρυπογόνα καύσιμα.


2. Έχετε αφήσει τις οικογένειες να ξεπαγιάζουν μέσα στον χειμώνα

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που πήρε μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2022 έχουν δοθεί για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επαγγελματιών 1,7 δις. ευρώ  ενώ ενισχύονται ξεχωριστά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Όσο συνεχίζεται αυτό το πρωτοφανές ράλι τιμών στην ενέργεια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει.

Ιδιαίτερη πρόνοια έχει ληφθεί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς με την κρατική επιδότηση καλύπτεται το 90% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.


3. Ο λαός υποφέρει και η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν έχει να βγάλει τον μήνα


Η πραγματικότητα είναι ότι η προηγούμενη αύξηση του εισοδήματος, μέσα από τις μειώσεις φόρων και τα “πακέτα” στήριξης της κοινωνίας, αμβλύνει τις αναπόφευκτες πιέσεις από τον πληθωρισμό.

-Το 9μηνο του 2021, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών είναι αυξημένο κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019.

-Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι  αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.

-Η ανεργία μειώνεται και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

-Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρέθηκε, αυτόν τον μήνα, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 21 ετών, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


4. Ο κόσμος εγκαταλείφθηκε στην Αττική Οδό στην παγωνιά επί τριάντα ώρες χωρίς νερό και φαγητό και χωρίς καμία ενημέρωση.


Η πραγματικότητα είναι ότι περισσότεροι από 7.000 κρατικοί λειτουργοί (στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, υλοτόμοι κ.α.) έδωσαν μάχη ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τον εγκλωβισμό περίπου 2.500 οχημάτων και 4.500 επιβατών στην Αττική Οδό, εξελίχθηκε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση από την Πολιτική Προστασία, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλές Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, εθελοντές.

Τη Δευτέρα το βράδυ απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 συμπολίτες μας και 1.800 αυτοκίνητα ενώ ταυτόχρονα σε όσους έμειναν εγκλωβισμένοι διανεμήθηκε φαγητό και κουβέρτες, τους δόθηκε υγειονομική βοήθεια και σε πολλούς από αυτούς εξασφαλίστηκε διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και αίθουσες του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.


5. Ο στρατός  στην Αττική Οδό επενέβη εσπευσμένα και χωρίς σχέδιο


Η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί χρόνο για να προετοιμαστεί. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα στις 13.30, οι εντολές για εμπλοκή του στρατού δόθηκαν εντός μιας ώρας και τα κλιμάκια ήταν εκεί στις 17.00. Όλη νύχτα, οι άντρες του στρατού βρίσκονταν δίπλα στους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό, επιχειρώντας τόσο να τους απεγκλωβίσουν όσο και να τους συνδράμουν με τρόφιμα, νερό και κουβέρτες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίλεκτες μονάδες του Στρατού, βαριά μηχανήματα κλπ. καθώς και ασθενοφόρα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Στρατού, συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διανεμήθηκαν 1,040 κουβέρτες, 4,500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.


6. Από την περσινή κακοκαιρία μέχρι τη φετινή δεν διορθώσατε τα λάθη και χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα


Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντίστοιχες με αυτές που υπήρχαν πέρυσι με τη “Μήδεια”,  παρότι φέτος τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μείωσε τους χρόνους απόκρισης από 7 ημέρες σε 1 ημέρα.

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περίπου 200.000 νοικοκυριά. Οι 100.000 επανήλθαν τις πρώτες δέκα ώρες της κακοκαιρίας, ενώ την Τρίτη επανηλεκτροδοτήθηκαν περίπου 90.000 παροχές.

Για πρώτη φορά εκτός από τις αποζημιώσεις έως 600 ευρώ για τις βλάβες σε συσκευές από τις διακοπές ηλεκτροδότησης, εξετάζεται η δυνατότητα  να δοθούν αποζημιώσεις, ανεξάρτητα από τις ζημιές, για όλους όσους έμειναν χωρίς ρεύμα, για διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών.

Φέτος συγκριτικά με τη Μήδεια με 2,5 φορές περισσότερα σπίτια χωρίς ηλεκτροδότηση η αποκατάσταση έγινε στο μισό χρόνο σε σχέση με πέρυσι.

Υπήρχαν αστοχίες στη διαχείριση της χιονοθύελλας; Η απάντηση είναι ναι, αλλά θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι παραλάβαμε πριν 2 χρόνια ένα ΔΕΔΔΗΕ σε κακή κατάσταση που στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, σε μια περιοχή στην οποία κατοικούν μόλις 7.500 άνθρωποι και υπήρχαν ζημιές μόνο σε 3 γραμμές Μέσης Τάσης, χρειάστηκε να περάσουν 7 ολόκληρες μέρες για να αποκατασταθούν οι βλάβες ηλεκτροδότησης και να πάρουν ρεύμα όλοι.

Και συνεχίζουμε να προσπαθούμε με σοβαρότητα και σχεδιασμό να αναβαθμίσουμε τον οργανισμό, να αξιοποιήσουμε το ικανότατο έμψυχο δυναμικό που διαθέτει και να το ενισχύσουμε με νέους που θα πάρουν τη σκυτάλη από τους παλιότερους

Παραλάβαμε τον ΔΕΔΔΗΕ με σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη. Για να βελτιώσουμε την κακή κατάσταση και να ενισχύσουμε την πρόληψη κάναμε τα εξής:

• Προκηρύξαμε προσλήψεις 764 ατόμων το 2021 και επιπλέον 370 μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022.

• Προχωρήσαμε τα έργα υπογειώσεων του εναερίου δικτύου.

o Μέσα στο 2021 ξεκίνησαν 70 έργα, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ στην Αττική για την υπογείωση 200 χιλιομέτρων εναερίου δικτύου. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

o Σε εξέλιξη είναι αντίστοιχα έργα στα νησιά και στη Δυτική Ελλάδα, προϋπολογισμού 16,5 εκατ. ευρώ – 120 χιλιόμετρα καλωδίων θα γίνουν υπόγεια.

o Το 2022 έχουν προγραμματιστεί έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την υπογείωση 1.000 χιλιομέτρων δικτύου.

o Το 2023 150 εκατ. ευρώ για 1.500 χιλιόμετρα.


• Σε ό,τι αφορά την προμήθεια στύλων η κατάσταση επί των ημερών σας ήταν τραγική.

o 2018 – 18.700

o 2019 – 41.000

o 2020 – 75.300

o 2021 – 89.600

Περισσότεροι στύλοι σημαίνουν περισσότερες αναβαθμίσεις περισσότερες συνδέσεις και φυσικά ενίσχυση του δικτύου.

• Με νομοθετική ρύθμιση βάλαμε τέλος στο αλαλούμ στις αρμοδιότητες για τα κλαδέματα. Δώσαμε τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να εκτελέσει εργασίες με άδεια που εκδίδεται εντός 15 ημερών από τη δασική αρχή. Στη Βόρεια Αττική για παράδειγμα που ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησε βαθιά κλάδευση τα προβλήματα βλαβών φέτος ήταν μηδενικά με πολύ περισσότερο χιόνι από πέρυσι.

Ενώ προχωρούμε στην προμήθεια και εγκατάσταση 7,7 εκατομμύριών έξυπνων μετρητών με διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Δεκ του 21 ύστερα από την ακύρωση από το ΣΤΕ του προηγουμένου.

7. Δεν κάνατε τίποτα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη και  ξεπαγιάζουν στα container

Η πραγματικότητα είναι ότι για πρώτη φορά το κράτος επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Μέχρι σήμερα, μέσα σε περίπου τρεις μήνες από τον σεισμό στην Κρήτη:

-το κράτος έχει διαθέσει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr σχεδόν 41 εκατομμύρια ευρώ σε  6.670 δικαιούχους.

-με τη χορήγηση της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την ανακατασκευή ή επισκευή όλων των ιδιοκτησιών για πρώτη φορά, καταργήθηκε ο περιορισμός που υπήρχε εδώ και δεκαετίες και τα 150τ.μ. αφορούν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας.

-σε ό, τι αφορά την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών έχουν χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων.

-σχετικά με τα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν από τον σεισμό, οι Κτιριακές Υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες ενώ επισκευάστηκαν ταχύτατα 4 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που έχρηζαν μικρής κλίμακας επισκευές για να επαναλειτουργήσουν και έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση στη σχολική κοινότητα.

8. Να ζητήσετε συγγνώμη από τα χιλιάδες θύματα της πανδημίας γιατί δεν ενισχύσατε το Ε.Σ.Υ.  ενώ ακόμη και σήμερα οι δαπάνες για την Υγεία είναι μειωμένες

Η πραγματικότητα είναι ότι το Ε.Σ.Υ., το οποίο με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε αποσύνθεση, ενδυναμώθηκε από την πρώτη στιγμή.


Σήμερα, έχουμε 1300 ΜΕΘ σε λειτουργία, ενώ το 2019 είχαμε 557.

Το υγειονομικό προσωπικό ενισχύθηκε με χιλιάδες προσλήψεις.

Το 2022 διαθέτουμε για την Υγεία 6,4 δισ, και 1,5 δισ επιπλέον από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι δαπάνες για την Υγεία το 2019 ήταν 4 δισ..

9. Δεν έχετε ενισχύσει το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και εγκαταλείψατε γιατρούς και νοσηλευτές μόνους και αβοήθητουςΗ πραγματικότητα είναι ότι το σύστημα υγείας ενισχύθηκε:

+ 12.000 επικουρικό προσωπικό

+ 2.169 μόνιμους ιατρούς

+ 2.000 επικουρικούς ιατρούς

Θέλουμε να υπάρξουν μόνιμες θέσεις. Γι’ αυτό έχει προγραμματιστεί η στήριξη του ΕΣΥ με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ενισχυθεί με:

+ 4.000 μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό

+ 910 λοιπό ιατρικό προσωπικό

+ 700 θέσεις μέσα στο 2022

Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια βγήκαν προκηρύξεις για 2.780 άτομα όταν όλη την τελευταία 5ετία είχαν γίνει 2.300.

10. Στον προϋπολογισμό που ψηφίσατε κόψατε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 800 εκατομμύρια, γιατί έπρεπε να μη γίνουν σπατάλες

Η πραγματικότητα είναι ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι αυξημένες το 2022, τόσο έναντι του 2021 όσο και του 2019, όταν εκτελέστηκε ο τελευταίος προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δαπάνες αυτές φτάνουν συνολικά σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 στο 6,3% του ΑΕΠ. Οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, χωρίς τις έκτακτες δαπάνες COVID, ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 250 εκατ. ευρώ.

11. Έχετε αφήσει εκτός μάχης τα ιδιωτικά  νοσοκομεία, επιλέγουν ασθενείς και δεν παίρνουν περιστατικά covid

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και στην ουσία λειτουργούν δύο παράλληλα συστήματα. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε λάβει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες του ΕΣΥ:

500 κλίνες covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη

300 non covid στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη

300 κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο

300 κλίνες non Covid στο λεκανοπέδιο

Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στην διαχείριση του ΕΚΑΒ.


12. Οι Τσιόδρας-Λύτρας στη μελέτη τους σας έλεγαν ότι αν ενισχύατε το Ε.Σ.Υ. οι μισοί εξ αυτών που χάθηκαν εξαιτίας της πανδημίας θα είχαν σωθεί και εσείς μας λέτε ότι δεν πήρατε καμία μελέτη

Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου δεν έλαβαν ποτέ τη σχετική μελέτη, γεγονός το οποίο δεν έχει καμία σημασία αφού η κυβέρνηση δεν περίμενε καμία μελέτη για να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. και να αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, επιβάλλοντας μάλιστα το πρώτο lockdown για να κερδίσει χρόνο.

Η μελέτη των καθηγητών επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, αυτά που έχουν πει πολλές προηγούμενες μελέτες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό αλλά και όσα έχει πει ο πρωθυπουργός όλους τους προηγούμενους μήνες-ότι πρώτον, όταν το σύστημα Υγείας δέχεται μεγαλύτερο φόρτο, τότε είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και δεύτερον ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

13. Αφήσατε τα PCR τεστ να φτάσουν σε τιμές που παραπέμπουν σε μαύρη αγορά σε περίοδο κατοχής

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ.  Μετά από έρευνα που έγινε από το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τις ισχύουσες τιμές στην υπόλοιπη ΕΕ για την διενέργεια των Rapid και PCR test, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα με την ισχύουσα τιμή των 10 και 47 ευρώ αντίστοιχα είναι στο κάτω όριο σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές στις άλλες χώρες. Επιπλέον, ακόμα και όταν ήταν ελεύθερη η οικονομία στις τιμές των Rapid και PCR στην Ελλάδα, οι τιμές είχαν διαμορφωθεί στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 5 χωρών στην ΕΕ και 6η παγκοσμίως που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ και έχουν την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση. Και όλα αυτά χάρη στα εργαστηριακά τεστ που γίνονται δωρεάν από το σύστημα υγείας, τα άνω των 100 εκατομμυρίων σελφ τεστ που έχουν δοθεί σε 8 εκ. πολίτες και της διατίμησης που έχει επιβληθεί στα τεστ που πραγματοποιεί η αγορά.

14. Βάλατε πλαφόν στα PCR διπλάσιο και τριπλάσιο από τις τιμές που πετυχαίνουν οι δήμοι

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει διατίμηση. Έχει βάλει πλαφόν. Δεν επιτρέπεται να πουλήσει κανείς πάνω από 47 ευρώ, όχι κάτω από αυτό το ποσό. Το ό,τι κάποιοι δήμαρχοι έχουν πετύχει χαμηλότερη χονδρική τιμή, αυτό είναι αυτονόητο αφού αφορά χονδρική τιμή για μαζικές πωλήσεις.

15. Βάζετε «λουκέτο» στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν μπαίνει λουκέτο στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αλλά αυτό ενισχύεται, καθώς έχουν γίνει 57 προσλήψεις και το επόμενο διάστημα θα γίνουν άλλες 13. Το νοσοκομείο έχει διακόψει τις εφημερίες- για περίπου 1,5 μήνα- προκειμένου να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για τα παιδιά και πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του.

16. Προσλάβατε αριθμό ρεκόρ σε μετακλητούς

Η πραγματικότητα είναι ότι το ρεκόρ των μετακλητών παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας. Ως υψηλότερος αριθμός καταγράφονται 1.070 μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2019,  ενώ τη διετία 2020-2021 η Ν.Δ. αξιοποιούσε σε επίπεδο κυβέρνησης σταθερά κάτω από 1.000 μετακλητούς-μάλιστα, κάποιους μήνες ο συγκεκριμένος αριθμός έπεφτε και κάτω από 900.

Την ίδια ώρα καταγράφεται αύξηση των μετακλητών στους ΟΤΑ.

17. Μοιράσατε δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ με αφορμή την πανδημία χωρίς καμιά διαδικασία, χωρίς κριτήρια και χωρίς διαφάνεια με μόνο κριτήριο τον βαθμό υπακοής τους στις εντολές σας και το ποσοστό αντιγραφής των «non papers» του Μαξίμου


Η πραγματικότητα είναι πως οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ με την καμπάνια για την προστασία από την πανδημία καταρρίφθηκαν πανηγυρικά και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που οι ίδιοι ζήτησαν να συσταθεί.

Προέκυψε ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία, πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Λειτούργησε ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης ενώ καταρρίφθηκε και η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να χρηματοδοτήσει τα ΜΜΕ για να τα επηρεάσει θετικά προς αυτήν.


18. Στις πλημμύρες που ακολούθησαν τις φωτιές του καλοκαιριού το επιτελικό κράτος αρμένιζε μεταξύ δηλώσεων και υποσχέσεων…

Η πραγματικότητα είναι  ότι σε σχέση με το παρελθόν, τα αντιδιαβρωτικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας υλοποιούνται πλέον σε χρόνο ρεκόρ.

-Τα πρώτα έργα ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών τον περασμένο Αύγουστο και αφορούσαν στην απόληψη της παρόδιας καμένης βλάστησης από τους τοπικούς ΔΑΣΕ, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Παράλληλα, ξεκίνησε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιδιαβρωτικών έργων στο σύνολο της περιοχής που κάηκε, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι τα έργα στην πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015, που έκαψε 5.000 στρέμματα ξεκίνησαν ένα χρόνο μετά στην Κινέττα, εννέα μήνες μετά, στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι που κάηκαν τον Ιούλιο του 2018 αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία της καμένης έκτασης των 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019.


19. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αντιπυρική προστασία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Η πραγματικότητα είναι ότι με το πρόγραμμα Προστασίας Δασών με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν άμεσα οι καθαρισμοί και τα αντιπυρικά έργα των δασών, με σκοπό τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πιθανές πυρκαγιές στο μέλλον.

Τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχουν προβλεφθεί πόροι για την προστασία των δασών αλλά και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές. Το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί και έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει 1,76 δισ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία που θα αφορά την αναβάθμιση των υποδομών της, των λειτουργικών της συστημάτων αλλά και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Άλλα 224 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αναδάσωση των καμένων περιοχών ενώ 110 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αντιπλημμυρικά έργα. Επιπλέον πόροι θα δοθούν και για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

20. Μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας  με μειώσεις φόρων στα τρόφιμα, στην ενέργεια κ.α.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στα 4,5 χρόνια που ήταν στην εξουσία και είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει πολιτικές προστασίας των νοικοκυριών με μειώσεις φόρων έπραξε το εντελώς αντίθετο, επιβάλλοντας συνολικά 29 φόρους -είτε αυξήσεις σε υπάρχοντες φόρους, είτε εντελώς νέους φόρους.

Μεταξύ άλλων ήταν η αύξηση του Φ.Π.Α. από το 23% στο 24% και μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης από το μειωμένο συντελεστή του 13% στο συντελεστή  24%, η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, η επιβολή φόρου στο κρασί, η αύξηση των συντελεστών φόρων εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα με παράλληλη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ή η αύξηση προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 100%.