Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Ψυχίατροι βεβαίωναν ότι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις ναρκωτικών ήταν τοξικομανείς, για να πέσουν στα μαλακά


 

Τουλάχιστον 100 ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες που αφορούν εμπλεκόμενους σε υποθέσεις ναρκωτικών τίθενται στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών, Μαρίας Γκανέ, ξεκινά εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν εσωτερικές αναφορές σχετικά με ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες, με τις οποίες βεβαιωνόταν ότι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις ναρκωτικών είναι τοξικομανείς, με αποτέλεσμα να πέφτουν στα «μαλακά».

Στο στόχαστρο μπαίνουν σε πρώτη φάση δύο ψυχίατροι-πραγματογνώμονες, οι οποίοι ορίζονται από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων και φέρονται να έχουν διενεργήσει τις επίμαχες πραγματογνωμοσύνες την τελευταία διετία, που ως επί το πλείστον απορρίπτονταν από τα δικαστικά συμβούλια με σχετικά βουλεύματα.


iefimerida.gr



ΝΔ για Μανιό: Το ύφος και η λογική Πολάκη κυριαρχούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ

 


Ανακοίνωση μετά την σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα πρωτοφανή είπε ο πρώην βουλευτής του κόμματος Νίκος Μανιός, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό «Ιμπραήμ», εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. “Φαίνεται ότι το ύφος και η λογική του κ.Πολάκη κυριαρχούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε αλλωστε και από το γεγονός ότι απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα στο Συνέδριο”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ομιλία του κ.Μανιού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άλλη μια γραφική πινελιά σε ένα Συνέδριο που προσέφερε άφθονο υλικό στους συγγραφείς θεατρικών επιθεωρήσεων.

Όταν όμως η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Γεροβασίλη την βρίσκει εξαιρετική, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Προφανώς επικροτεί και αυτά που είπε περι Ιμπραήμ, αλλά και την προτροπή του να ενωθούν στρατιωτικοί και πολιτικοί για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι το ύφος και η λογική του κ.Πολάκη κυριαρχούν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα στο Συνέδριο.



Κορωνοϊός: Η Ελλάδα στις χώρες με μικρότερη αύξηση θνησιμότητας


 

Η νέα έρευνα του Lancet για την αύξηση της θνησιμότητας σε όλο τον πλανήτη, τη διετία 2020-2021, εξαιτίας της πανδημίας έρχεται να επιβεβαιώσει πως παρά τις απώλειες και τα προβλήματα που δημιούργησε στην κοινωνία και την οικονομία η πανδημία, η χώρα κατάφερε να σταθεί όρθια. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και αποδεικνύουν το πόσο καλύτερη είναι η εικόνα στην Ελλάδα – ακόμα και σε σχέση με χώρες που έχουν ισχυρότερη οικονομία και συστήματα υγείας – αποτελούν μια επιβεβαίωση των προσπαθειών που έγιναν την τελευταία διετία έτσι ώστε να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός και να υπάρξει η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας και των ανθρωπίνων ζωών.


Ενδεικτικός της εικόνας που έχει σχηματιστεί, σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνησιμότητας, είναι ο χάρτης που δημοσιεύτηκε από το Lancet και ο οποίος συνοδεύει την πλήρη ανάλυση και δημοσίευση της έρευνας που διεξήχθη. Σε αυτόν τον χάρτη η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που ναι μεν μετρούν απώλειες από τον κορονοϊό, όχι όμως τόσο αυξημένες όσο σε άλλες χώρες όπου η θνησιμότητα εκτινάχθηκε στα ύψη. Ειδικότερα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, στην Αφρική αλλά και στις ΗΠΑ τα ποσοστά αυξήθηκαν ραγδαία και καταγράφηκαν μερικά από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και στο κείμενο με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της έρευνας, η Ελλάδα δεν αναφέρεται ανάμεσα στις χώρες όπου τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν τεράστια λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο ποσοστό υπερβολικής θνησιμότητας όλων των ηλικιών λόγω της πανδημίας ήταν 120,3 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ για την Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 104,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Αν λάβει κανείς υπόψη του όλους τους δημογραφικούς, πληθυσμιακούς και υγειονομικούς παράγοντες, αντιλαμβάνεται την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, και το γεγονός ότι έγιναν όσο το δυνατό ταχύτερες και καλύτερες παρεμβάσεις προς όφελος της δημόσιας υγείας. Τόσο με τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, όσο και με την προσπάθεια ενδυνάμωσης του ΕΣΥ αλλά κυρίως με την ταχεία ανάπτυξη του δικτύου εμβολιασμού που βοήθησε έτσι ώστε να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας των πολιτών από την Covid-19.


protothema



Βενζίνη, diesel και LPG: Πόσο μακριά φθάνω με 50 ευρώ;

 


Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, το πρώτο Πάσχα «ελευθερίας» βάζει στο προσκήνιο το κόστος του καυσίμου για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσουμε. Πόση λοιπόν απόσταση θα πραγματοποιήσουμε με ένα «50άρικο»;

Με τις τιμές καυσίμων να έχουν ανέβει στα ύψη, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο μακριά θα φθάσει με 50 ευρώ σήμερα ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου με διαφορετικό καύσιμο (βενζίνη, diesel ή LPG), αλλά και με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με την προϋπόθεση βέβαια στην τελευταία περίπτωση να υπάρχει φορτιστής στο σημείο όπου κοντεύει να αδειάσει η μπαταρία.

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το κόστος του κάθε καυσίμου και αυτό, με βάση τις επίσημες μέσες τιμές καυσίμου αυτή τη στιγμή είναι:

Βενζίνη (αμόλυβδη 95 οκτανίων): 2,05 ευρώ/λίτρο

Diesel (απλό): 1,799 ευρώ/λίτρο

LPG: 1,116 ευρώ/λίτρο

Ηλεκτρικό: 0,496 ευρώ/κιλοβατώρα (σε AC έως 22 kW φορτιστή) ή 0,62 ευρώ/κιλοβατώρα (σε DC, 50 kW φορτιστή)

Στη συνέχεια πρέπει να λάβουμε υπόψιν τη μέση κατανάλωση ενός αυτοκινήτου. Εμείς, ως παράδειγμα πήραμε ένα μικρομεσαίο (C-Segment) αυτοκίνητο, «οικογενειακό» όπως πλέον το λέμε στην Ελλάδα, με τις παρακάτω καταναλώσεις να αφορούν στο πόσο «καίει» στην εθνική το αυτοκίνητο με 4 επιβάτες και τις αποσκευές τους, παίρνοντας ως βάση τις μετρήσεις των δημοσιογράφων του carandmotor.gr.

Ανά καύσιμο η κατανάλωση στην εθνική με 4 επιβάτες και αποσκευές είναι:

Βενζινοκίνητο μικρομεσαίο: 8,0 λτ./100 χλμ.

Diesel μικρομεσαίο: 6,5 λτ./100 χλμ.

LPG μικρομεσαίο: 9,5 κιλά/100 χλμ.

Ηλεκτρικό μικρομεσαίο: 20 kWh/100 χλμ.

Έχοντας ως βάση όλα τα παραπάνω, είναι εύκολο να υπολογίσουμε το πόσο θα διανύσουμε με κάθε ένα αυτοκίνητο-διαφορετικό καύσιμο πληρώνοντας 50 ευρώ στο βενζινάδικο ή στον σταθμό φόρτισης:

Βενζινοκίνητο: 305 χιλιόμετρα

Diesel: 428 χιλιόμετρα

LPG: 472 χιλιόμετρα

Ηλεκτρικό: 504 χιλιόμετρα σε AC φορτιστή ή 403 χιλιόμετρα σε DC φορτιστή

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη χρέωση του AC φορτιστή θα διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλο καύσιμο. Μετά, ακολουθεί το LPG, στη συνέχεια το diesel, έπειτα το ηλεκτρικό στο DC φορτιστή (όπου θα φορτίσει πολύ πιο γρήγορα) και τέλος, κατατάσσεται το βενζινοκίνητο.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε κάποιες παρατηρήσεις. Πρώτον, στο LPG με 50 ευρώ και την τιμή στα 1,116 ευρώ/λίτρο το αυτοκίνητο γεμίζει με 45 λίτρα οπότε θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχης χωρητικότητας δεξαμενή, αφού αλλιώς μιλάμε για θεωρητική αυτονομία. Φυσικά, σε όλα τα LPG το σύστημα γυρίζει στη βενζίνη όταν τελειώσει το υγραέριο, αυξάνοντας περαιτέρω την αυτονομία, αλλά και ανεβάζοντας και το κόστος από τη στιγμή που η βενζίνη είναι ακριβότερη.

Στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο λάβαμε υπόψιν τις τιμές που ισχύουν για φόρτιση σε δίκτυο φορτιστών κάποιου παρόχου, όπου περιλαμβάνονται και οι φορτιστές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Εθνική Οδό. Οι τιμές αυτές δεν αφορούν σε φόρτιση στο σπίτι, εκεί όπου το κόστος είναι χαμηλότερο ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ισχύει το νυχτερινό-μειωμένο τιμολόγιο.

Όπως συμβαίνει και με το LPG, έτσι και εδώ πρόκειται για θεωρητική αυτονομία αφού πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν μπαταρία με χωρητικότητα τόση ώστε να πετύχουν 504 χιλιόμετρα με μια φόρτιση στην εθνική.


carandmotor.gr



Ολοκλήρωσε το ερωτηματολόγιο της ΕΕ η Ουκρανία- Ένα ακόμη βήμα για την ένταξη

 


Η Ουκρανία συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Τη δήλωση γι’ αυτήν τη σημαντική εξέλιξη έκανε ο Iγκόρ Ζόβκβα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν παρέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο στις 8 Απριλίου, δεσμευόμενη για ταχύτερη έναρξη της προσπάθειας της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Σήμερα, μπορώ να πω ότι το έγγραφο έχει ολοκληρωθεί από την ουκρανική πλευρά», είπε ο Ζόβκβα στον ουκρανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό την Κυριακή (17 Απριλίου) το απόγευμα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει σύσταση σχετικά με τη συμμόρφωση της Ουκρανίας με τα απαραίτητα κριτήρια ένταξης.

«Αναμένουμε ότι η σύσταση θα είναι θετική και τότε η μπάλα θα είναι στην πλευρά των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Ζόβκβα πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 23-24 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συμβουλίου στον ιστότοπό του.


Η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ

Υποβάλλεται επίσημη αίτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ από την ευρωπαϊκή χώρα που πληροί τα κριτήρια που περιέχονται στο άρθρο 2 της ΣΕΕ. Το Συμβούλιο της ΕΕ ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εθνικά κοινοβούλια για το αίτημα.

Κατόπιν διαβουλεύσεων με το Συμβούλιο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδοτεί για την αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ που υπέβαλε η ενδιαφερόμενη χώρα.

Το καθεστώς μιας χώρας ως υποψήφιας για ένταξη αναγνωρίζεται ομόφωνα από το Συμβούλιο της ΕΕ ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου της εε. Διεξάγονται σε διακυβερνητικές διασκέψεις μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ και της κυβέρνησης της υποψήφιας χώρας.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τελικό κλείσιμο όλων των κεφαλαίων σε ένα πακέτο, εκπονείται και οριστικοποιείται η συνθήκη προσχώρησης μέσω συνεδρίου σύνταξης των κρατών μελών της ΕΕ (χώρες). Η προσχώρηση πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο της ΕΕ και να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολούθως, η συνθήκη υπογράφεται από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και από την υπό προσχώρηση χώρα. Πριν τη θέση της σε ισχύ, η συνθήκη προσχώρησης πρέπει να κυρωθεί από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και από την υπό προσχώρηση χώρα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνταγματικές διαδικασίες τους.


iefimerida.gr



Ο ακροαριστερός φασισμός Μανιού συνεχίστηκε επιμένοντας να ρίξει την κυβέρνηση

 


Επιμένει ο Μανιός στο «Ιμπραήμ», ατυχές λέει το «καραβανάδες».

Ο Ν. Μανιός ονομάζει τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας, "Ιμπραήμ" και ζήτησε από τους Έλληνες στρατιωτικούς, να συμπράξουν με πολιτικούς, για να τον ανατρέψουν. 

Δεν βρέθηκε ένας δήθεν "Δημοκράτης" μέσα στο συνέδριο, να του φωνάξει

"Κάτσε κάτω ρε φασίστα, που υποκινείς πραξικόπημα.."

Αυτός είναι ο συριζαίος ακροαριστερός, με ονειρώξεις για επαναστάσεις, κινήματα, πραξικοπήματα, ανατροπές, γιατί όχι και πηγάδες. Σε θεωρητικό πάντα και καλά επίπεδο, γιατί φοβούνται της φάπες που θα φάνε έτσι και κάνουν ότι ονειρεύονται.

Μία ημέρα μετά το συνέδριο, ημέρα Δευτέρα, ο Νίκος Μανιός, μετά τις αντιδράσεις, επέμεινε στον χαρακτηρισμό «Ιμπραήμ» για τον πρωθυπουργό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107.7FM, σημειώνοντας μάλιστα, όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που τον αποκαλεί έτσι και δεν ντράπηκε που το είπε.

«Στη χώρα έχει έρθει ο Ιμπραήμ. Θα την καταστρέψει. Κι όποιος δε βλέπει πού οδηγεί αυτή η κυβέρνηση, με αυτόν τον πρωθυπουργό… Αν είναι πρωτοβουλίες του, ή είναι καθοδηγούμενος, γιατί δεν τον έχω ικανό να μπορεί να κουμαντάρει αυτός μια τέτοια καταστροφή, άλλοι του λένε τι να κάνει, επομένως… Εγώ πάντα έχω δημοσίως τις απόψεις μου εκφράσει» δήλωσε ο κ. Μανιός, εμμένοντας στον χαρακτηρισμό του για τον κ. Μητσοτάκη.

«Παραμένει ο χαρακτηρισμός Ιμπραήμ και, δυστυχώς, εάν η κουβέντα αυτή γινόταν την 1η Δεκεμβρίου, που εγώ το είπα σε έναν κύκλο συντρόφων, δεν θα καταλάβαινε και κανένας. Αλλά άμα τώρα γίνει κουβέντα, και δη, δυο – τρία πράγματα, τι έκανε με την ενέργεια, πριν βγει ο πόλεμος, τι κάνει με τον πόλεμο που είναι μια κρίσιμη και άγνωστη πτυχή τού τι μπορεί να γίνει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η δήλωσή του για «καραβανάδες σημερινούς, στρατευμένους, και πολιτικούς που πρέπει να ενωθούν, ενάντια σ' αυτούς που μας έχουν στο ίδιο καθεστώς από το 1824», ο πρώην βουλευτής απάντησε στον Status:

«Το καραβανάδες είναι μια ατυχής έκφραση. Ηθελα να πω ό,τι έγινε το ’24, το ’25. Και οι στρατιωτικοί -γιατί έτσι τους έλεγαν τότε-, και οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί. Να ενωθούν όπως ενωθήκανε. Δύο φορές ενωθήκανε». «Σταματάνε τον εμφύλιο και ενώνονται για να συνεχίσουν την Επανάσταση».



Κατατέθηκε η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση ονομάτων αυτών που κερδοσκοπούν

 


Κατατέθηκε τροπολογία για τη δημοσιοποίηση, επιχειρήσεων και απατεώνων που κερδοσκοπούν, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται πλαφόν κέρδους και στα αγροτικά προϊόντα.

Με αυτή την τροπολογία, απατεώνες και επιχειρήσεις που δεν σέβονται τους καταναλωτές, θα το σκεφτούν καλά για να αισχροκερδίσουν.

Η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών όσων πουλάνε με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από το επιτρεπόμενο έφτασε στη Βουλή και πλέον εκτός από το πρόστιμο δίπλα θα αναγράφεται και  «όνομα με διεύθυνση».

Η ισχύς της διάταξης είναι ως τέλος Ιουνίου.

Η τροπολογία

Άρθρο 1

Δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης

1. Για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή σε περιόδους κρίσης, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α' 124), περί εκτάκτων μέτρων περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης λαμβάνει χώρα αν:α) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύφους μεγαλύτερου από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ή,β) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος ως «εμπορική επωνυμία» μιας επιχείρησης νοείται το όνομα, ή η εμπορική ή εταιρική επωνυμία, ή ο διακριτικός τίτλος αυτής, ή άλλο ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα ή σημείο, με το οποίο η επιχείρηση, κατά τρόπο ευδιάκριτο, καθίσταται γνωστή και το οποίο χρησιμοποιεί στην εμπορική της δραστηριότητα, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της, κατά τον χρόνο παραβίασης του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

3. Οι εμπορικές επωνυμίες των επιχειρήσεων της παρ. 1 μπορούν να δημοσιοποιούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Η προθεσμία υποβολής και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου της δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας της επιχείρησης.

4. Το παρόν εφαρμόζεται έως τις 30.6.2022.

Άρθρο 2

Περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 58 του ν. 4818/2021

Η παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α'124) τροποποιείται, ως προς το εύρος του πεδίου εφαρμογής της με την προσθήκη σε αυτό των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος και έως την 30ή.6.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης.9.2021».




Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ για την επίθεση του αναρχοτραμπούκου στον Ανδρουλάκη


 

Δεν θα ακολουθήσουμε τον Παύλο Πολάκη στη χυδαιότητα, απαντά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επιθέσεις του γνωστού ακροαριστερού τραμπούκου Παύλου Πολάκη, κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο Πολάκης κατά του Νίκου Αδρουλάκη μέσω facebook «μη συνεχίσεις έτσι! Την επόμενη φορά θα είμαι λιγότερο ευγενής…», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, σε ανάρτησή του έσπευσε να σχολιάσει με νόημα: «Την απάντηση που αδυνατεί ή αρνείται να του δώσει το κόμμα του, θα του τη δώσει οριστικά ο λαός».

Η ανάρτηση του Δημήτρη Μάντζου για τον Παύλο Πολάκη:

«Σφιχταγκάλιασμα με τους ΑΝΕΛ, επίθεση στους αρμούς της εξουσίας, αντιεπιστημονικά μηνύματα για τα εμβόλια, συστηματικές απειλές σε αντιπάλους. Αυτή είναι η ''προοδευτική'' ταυτότητα όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη.

»Αναβαθμισμένος μετά τη νίκη του στο Συνέδριο, ο κ. Πολακης ανέλαβε για μία ακόμη φορά τον ρόλο του αντι-Τσίπρα για να επιτεθεί στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και στις ξεκάθαρες θέσεις που εκφράζει.

»Δεν θα τον ακολουθήσουμε στη χυδαιότητα.

»Την απάντηση που αδυνατεί ή αρνείται να του δώσει το κόμμα του, θα του τη δώσει οριστικά ο λαός».





Ο ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» την τρανς Άννα Πήλιου για την αθλιότητα κατά της Φώφης Γεννηματά

 


Ανακοίνωση με την οποία παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις της τράνς Άννας Πήλιου εξέδωσε η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε δύσκολη θέση μετά την έκταση που πήρε η χυδαιότητα της Άννας Πήλιου.


Η ανακοίνωση της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Οι αναφορές της Άννας Πήλιου, που δεν παρίστατο στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως σύνεδρος αλλά ως απλός παρατηρητής, δικαίωμα που είχε ο κάθε πολίτης της χώρας, κατά της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, είναι άστοχες και αυτονόητα καταδικαστέες», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσο συντηρητικές πολιτικές και αν έχει ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ, τέτοιες δηλώσεις δεν απηχούν τις θέσεις ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ούτε του τμήματος ΛΟΑΤΚΙ+».

Υπενθυμίζεται πως η τρανς ακτιβίστρια μίλησε από το βήμα του Συνεδρίου για τη στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ έναντι των τρανς και ΛΟΑΤΚΙ, λέγοντας «δεν ξεχνάμε τους φασίστες σοσιαλιστές πασόκους», ενώ επιτέθηκε και κατά της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Για να προσθέσει: «Έχουμε βέβαια και κάποια ΛΟΑΤΚΙ συντροφάκια μέσα στην κοινότητα που είναι πολύ νεοφιλελέ και τολμούν να κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ»



Βίκτορ Μεντβεντσούκ : «Να με ανταλλάξετε με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης»

 


Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δημοσιοποίησαν εχθές ένα βίντεο του Ουκρανού βουλευτή και επιχειρηματία Βίκτορ Μεντβεντσούκ, προσώπου από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν που συνελήφθη πρόσφατα, ο οποίος ζητά να τον ανταλλάξουν με στρατιώτες και αμάχους από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

«Θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το αίτημα να με ανταλλάξουν από την ουκρανική πλευρά με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων της», δήλωσε ο Μεντβεντσούκ σε αυτό το σύντομο βίντεο που δεν φέρει ημερομηνία, στο οποίο είναι ντυμένος με μαύρα ρούχα και κάθεται σε ένα τραπέζι.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα την «ανταλλαγή» του 67χρονου επιχειρηματία και εξέχοντος φιλορώσου πολιτικού, ο οποίος συνελήφθη χθες σε επιχείρηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, με αιχμαλώτους πολέμου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Προτείνω στη Ρωσική Ομοσπονδία να ανταλλάξουμε αυτόν τον άνδρα με τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία στη Ρωσία. (...) Είναι σημαντικό οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας να εξετάσουν επίσης αυτή την πιθανότητα», είπε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Ο κ. Μεντβεντσούκ «να γίνει παράδειγμα για εσάς. Ακόμα κι ο πρώην ολιγάρχης δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Χωρίς να μιλήσουμε για λιγότερο σημαντικούς εγκληματίες (...). Τους πιάσαμε όλους», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.



Καρφί 5 εκατοστών σφηνώθηκε στο κεφάλι άνδρα

 


Ένα περίεργο ατύχημα στην Καλαμπάκα, με εργάτη που βρέθηκε ξαφνικά με ένα καρφί 5 εκατοστών σφηνωμένο στο κεφάλι του.

Σύμφωνα με το tameteora.gr, εκτός από το αρχικό τράνταγμα που ένιωσε κατά τη διάρκεια εργασιών που έκανε, ο άνδρας δεν ένιωσε πόνο, ούτε είχε κάποιο άλλο σύμπτωμα.



Ο τυχερός πάνω στην ατυχία του εργάτης μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση και του αφαιρέθηκε το καρφί με επιτυχία.

Ο άνδρας αναρρώνει υπό την παρακολούθηση των γιατρών. Εκτιμάται ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο η υγεία του. Πρόκειται πραγματικά για ένα σπάνιο περιστατικό, καθώς αν το καρφί βρισκόταν ελάχιστα χιλιοστά από το σημείο που σφηνώθηκε, θα ήταν πολύ επικίνδυνο.



Η Μαριούπολη αντιστέκεται - 800 Ουκρανοί απέναντι σε χιλιάδες Ρώσους με πυροβολικό και αεροπλάνα


 

Θέμα χρόνου θεωρείται η πτώση της Μαριούπολης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό, ενώ δεκάδες χιλιάδες ηρωικοί κάτοκοι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή δίχως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρικό. Ωστόσο, η μάχη για την πτώση της Μαριούπολης έχει ήδη χαραχθεί στην ιστορία ως λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και ηρωισμού, όχι μόνο των αμάχων, που είναι τα πραγματικά θύματα κάθε πολέμου, αλλά και των Ουκρανών στρατιωτών που αντιστέκονται με ελάχιστα μέσα, απέναντι σε μία πλήρως εξοπλισμένη στρατιά, που υποστηρίζεται από βαρύ πυροβολικό και σύγχρονα -πλέον- εναέρια μέσα.

Πόσοι είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες που προβάλουν σθεναρή αντίσταση απέναντι στον στρατό του Πούτιν; Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές του BBC, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800. Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες άρτια εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει έναν κυριολεκτικά ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής, «στραγγαλίζοντας» τόσο τους αμάχους, όσο και τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, δεν έχουν καταλάβει ολόκληρη την πόλη, η οποία αποτελεί βασικό στόχο στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο χάρτης του BBC από το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών είναι χαρακτηριστικός: 


Βρετανία: Οι Ρώσοι δοκιμάζονται από τη συντονισμένη ουκρανική άμυνα

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σχολιάζει σε πρωινό σημείωμα για τις στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας από την Ουκρανία ότι «οι Ρώσοι διοικητές θα ανησυχούν για το χρόνο που παίρνει να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη».

Προσθέτει ότι η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση έχει δοκιμάσει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις, εκτρέποντας προσωπικό και στρατιωτικό υλικό, καθυστερώντας τη ρωσική προέλαση αλλού.

Το σημείωμα του βρετανικού υπουργείου τονίζει επίσης πως η προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν τη Μαριούπολη έχει συνοδευθεί από σημαντικό κόστος για τους κατοίκους, καθώς έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες αμάχων και μεγάλες περιοχές υποδομών έχουν καταστραφεί.


«Η στόχευση κατοικημένων περιοχών εντός της Μαριούπολης ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση της Ρωσίας στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016. Αυτό γίνεται παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ότι η Ρωσία ούτε θα έπληττε πόλεις ούτε θα απειλούσε τον ουκρανικό πληθυσμό», καταλήγει η νεότερη ενημέρωση από το Λονδίνο.

Πολλοί άμαχοι στο εργοστάσιο Azovstal, το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Στο τελευταίο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη Μόσχα, το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Πυραυλική επίθεση στη Λβίβ Επτά νεκροί, 11 τραυματίες 

Επτά νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός από τα πλήγματα πυραύλων στην πόλη Λβιβ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι. Ο Κοτζίτσκι ανέφερε ότι την πόλη έπληξαν τέσσερις πύραυλοι, τρεις χτύπησαν αποθήκες, ενώ ο τέταρτος χτύπησε ένα γκαράζ. 

"11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί. Τρία από τα θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση, το παιδί τραυματίστηκε ελαφρά" δήλωσε. Στην επίθεση καταστράφηκαν και δεκάδες οχήματα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των Ουκρανών, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφος από την κατεύθυνση της Κασπίας. 

Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι επρόκειτο για πέντε "ισχυρά πυραυλικά πλήγματα σε υποδομές αμάχων" στην Λβιβ, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση με πυραύλους και πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή.


Πηγή: skai.gr



Νέες στρατηγικές επενδύσεις από Microsoft και ΤΕΡΝΑ


 

Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft Hellas και την επένδυση «Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)» της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», που συνολικά αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από  400 νέες θέσεις εργασίας.

Η επένδυση της Microsoft αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), σε δύο περιοχές της Αττικής. Αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης φτάνει τα 976 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας.

Η επένδυση της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» αφορά στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών (μονάδες ΑΠΕ). Θα συνδυάζει υδροηλεκτρική και αιολική παραγωγή γεγονός που δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης θα φτάσει τα 240 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.




Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 


Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο σε επενδυτικό επίπεδο όσο και στην κάλυψη της ζήτησης.

Κατά το διήμερο 1ης και 2ας Απριλίου οι πράσινες τεχνολογίες κάλυψαν το 67% και 68% αντίστοιχα των ενεργειακών αναγκών της χώρας, μεγέθη που αποτελούν νέο ρεκόρ. Είναι χαρακτηριστικό της δυναμικής των ΑΠΕ επίσης, το γεγονός ότι στις 2 Απριλίου επίσης για πρώτη φορά έγινε και απόρριψη ισχύος 500 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές, για λόγους ευστάθειας του δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι αν υπήρχε η δυνατότητα απορρόφησης αυτών των μεγεθών, η διείσδυση των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας.

Η λειτουργία του συστήματος με 68% συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών αποτελεί εξαιρετική επίδοση για σήμερα, όμως θα είναι ο κανόνας σε λίγα χρόνια καθώς ο στόχος για το 2030 είναι, το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Τα μεγάλα έργα αποθήκευσης είναι απαραίτητα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος".

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υποδοχή ανανεώσιμων πηγών ισχύος 29 γιγαβάτ ως το 2030. Σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης) η ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα θα σπάσει εφέτος το όριο των 10 γιγαβάτ. Η πρόβλεψη, με βάση την ενημέρωση για τις μονάδες που είναι υπό κατασκευή, είναι ότι το "φράγμα" των 10 γιγαβάτ θα σπάσει τον Σεπτέμβριο ενώ η συνολική ισχύς θα φθάσει στο τέλος του χρόνου στα 10,5 γιγαβάτ.

Η εξέλιξη των ΑΠΕ από το 2019 είναι ενδεικτική της τάσης στην αγορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ:


Το 2019 τέθηκαν σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ ισχύος 905 MW (εξ αυτών 746 MW αιολικά, 148 MW Φωτοβολταϊκά).

Το 2020 συνδέθηκαν 999,3 νέα MW (535,6 MW αιολικά, 447 Φωτοβολταϊκά)

Το 2021 εντάχθηκαν 1.233 MW (398 MW αιολικά, 808 MW Φωτοβολταϊκά)

Η πρόβλεψη για το 2022 ανεβάζει την ισχύ των νέων μονάδων στα 1.900 MW (910 MW Αιολικά, 950 MW Φωτοβολταϊκά)

Οι προβλέψεις για το 2022, δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ (είναι ο ειδικός λογαριασμός για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ, ακόμη και μετά την εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στη χρονιά για την επιδότηση της ενεργειακής κατανάλωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς τους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της KWh , οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή.




Επιστολή της Ελλάδας στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη

 


Επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζητώντας να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων στην Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου στην αρχή του πολέμου υπήρχαν θύματα ομογενείς.

Για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, όπου εδώ και αιώνες διαβιεί το ελληνικό στοιχείο.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει, ως θεμελιώδη αρχή, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Παρά τους ιστορικούς δεσμούς που έχει η χώρα μας με τη Ρωσία, η Ελλάδα δεν είχε ουδεμία επιλογή. Έκανε αυτό που υπαγορεύουν οι αρχές που υπηρετεί, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: Σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε εισβολή ως θέση αρχής. Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας π.χ. στο Κυπριακό, δεν υπερασπιζόμασταν τις ίδιες αρχές σε κάθε περίπτωση.

Με τις ενέργειές της, η Ρωσία, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε επιλογή. Το επίπεδο των ελληνο-ρωσικών σχέσεων είναι το αποτέλεσμα των επιλογών της ρωσικής κυβέρνησης, όχι της χώρας μας.




Εθνικό σχέδιο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση

 


Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 2ου προσυνέδριου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του Λίντο στο Ηράκλειο:

Θα το ξαναπώ όμως καθαρά. Ξέρω, το γνωρίζω, ότι το βάρος από τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για πολλούς δυσβάστακτο και όσο και αν το περιορίζουμε παραμένει πολύ μεγάλο για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι αν δεν υπάρξει τελικά μια ευρωπαϊκή λύση, η χώρα μας θα εκπονήσει μόνη της ένα πρόσθετο και μεγαλύτερο σχέδιο στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις, ο πολίτης πρέπει να ξέρει ότι έχει και το κράτος δίπλα του. Όπως ακραίες καταστάσεις ήταν και η αντιμετώπιση της πανδημίας που σπεύσαμε εμείς, η φιλελεύθερη παράταξη, να δρομολογήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχει ποτέ δρομολογηθεί στη χώρα μας, γιατί έπρεπε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, έπρεπε να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις.



Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι κοινωνική πολιτική


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και συντελούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων  ανέφερε:

Μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες «αλλάξτε το Κράτος». Αυτό ακριβώς κάνουμε. Το κάνουμε στην πράξη. Κάθε μέρα δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως εργαλείο όχι ως αυτοσκοπό.

Η περιφρόνηση του πολίτη από το Κράτος αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα της ρήξης στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Κράτους. Εάν ο πολίτης αισθάνεται ότι πληρώνει τους φόρους του, αλλά το Κράτος τον περιφρονεί και δεν τον σέβεται, θα ακούσει πολύ πιο εύκολα λαϊκίστικες φωνές που θα του παρουσιάζουν απλοϊκές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε είναι  -στον πυρήνα της- και μία άσκηση ενδυνάμωσης της ίδιας της Δημοκρατίας και των θεσμών μας. Διότι με αυτό τον τρόπο χτίζονται τελικά σχέσεις εμπιστοσύνης, οι οποίες επιτρέπουν σε δύσκολες στιγμές, να ριζώσει ακόμα περισσότερο η Δημοκρατία μας και οι θεσμοί μας να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος και ακόμα περισσότερο περιεχόμενο για τον πολίτη.

Η τεχνολογία βοηθάει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας: τους ανάπηρους οι οποίοι μπορεί να μην μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, όπως και τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών οι οποίοι μέσα από το σπίτι τους μπορούν να επικοινωνήσουν, μέσω βιντεοκλήσης, με κάποιον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος μπορεί να τους εξυπηρετήσει. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας είναι συνήθως τα μεγαλύτερα θύματα της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας που συχνά αυτή συνεπάγεται.

Θα συνεχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε το Κράτος, να δείχνουμε σεβασμό στον πολίτη και να κάνουμε πράξη το σύνθημα της σημερινής μας εκδήλωσης, ότι «η εξυπηρέτηση είναι πράγματι κοινωνική πολιτική».

Οι σημαντικότερες δράσεις για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών στον τομέα αυτό αφορούν:


Το νέο αριθμό εξυπηρέτησης 1555. Όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον να καλούν δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο και με ελάχιστο χρόνο αναμονής για εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά ζητήματα. Ήδη μέσα στους 8 πρώτους μήνες λειτουργίας του εξυπηρέτησε πάνω από 1,7 εκατομμύριο κλήσεις πολιτών, με 8 στους 10 να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο εξυπηρέτησης.

Τις πάνω από 200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας. Οι περισσότερες αναπτύχθηκαν από το 2019 και μετά. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν διενεργηθεί πάνω από 260 εκατομμύρια συναλλαγές.

Τα ηλεκτρονικά ραντεβού. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην αρχή της πανδημίας και διατηρήθηκε στη συνέχεια, καταργώντας τις ουρές στα γκισέ του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και διευκόλυνε την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και των υπαλλήλων. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 3,8 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ.

Τις υπηρεσίες myEFKAlive και το myOAEDlive. Η υπηρεσία αυτή αφορά την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από υπάλληλο των Φορέων. Ιδιαίτερα χρήσιμη σε κατοίκους απομακρυσμένων ορεινών ή νησιωτικών περιοχών ή ανάπηρους συμπολίτες κ.λπ. Πάνω από 12.000 τηλεδιασκέψεις τους τελευταίους 8 μήνες.

Τη χρήση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ και μέσω των ΚΕΠ. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω ΚΕΠ.

Την αναβάθμιση των ιστοσελίδων τόσο του Υπουργείου όσο και των Φορέων με αντίστοιχη ενίσχυση της προβολής των ψηφιακών υπηρεσιών.