Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Έδωσε και κατάλαβε η φρεγάτα Λήμνος στην φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις»! Αυτή είναι η ζημιά

 


Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλο στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιπλοίαρχο Γιάννη Σαλιάρη ήλθαν λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» του τουρκικού ναυτικού, έπειτα από λανθασμένο ελιγμό του Τούρκου κυβερνήτη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις». Η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε. Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», τα ξημερώματα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση. Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε χθες, δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Χθες, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενόψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στο Βερολίνο, την επόμενη Τετάρτη. Η συνομιλία συμπεριέλαβε και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε γνωστό ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Αθήνα έχει ετοιμότητα να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου «υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Κραμπ - Κάρενμπαουερ συμμερίστηκε την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος.




«Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» κατά του κορωνοϊού στην Αυστραλία



Οι αρχές της Αυστραλίας πρόκειται να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, επιτρέποντας εξαιρέσεις μόνο για ιατρικούς λόγους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Ο Μόρισον είχε ανακοινώσει χθες Τρίτη ότι η χώρα του διασφάλισε την προμήθεια ενός «υποσχόμενου» εμβολίου της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, το οποίο παράγεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ εξήγησε ότι αυτό θα παρασκευάζεται στην Αυστραλία και θα διανέμεται δωρεάν.

Σήμερα ο ίδιος εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός «θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός, στο μέτρο που αυτό μπορεί να είναι υποχρεωτικό».

«Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον εμβολιασμό, για ιατρικούς λόγους, αλλά αυτές θα είναι οι μοναδικές», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 3AW στη Μελβούρνη.

Επικρίνοντας τους αντιεμβολιαστές, ο Μόρισον υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να επιτραπεί στην ασθένεια να συνεχίσει να εξαπλώνεται ελεύθερα. «Μιλάμε για μια πανδημία η οποία κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσμο», εξήγησε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκτιμά ότι το 95% του πληθυσμού της χώρας θα χρειαστεί να αποκτήσει αντισώματα στην covid-19 προκειμένου να εξαλειφθεί ο ιός.

Ο εμβολιασμός κατά διάφορων ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα και ο τέτανος, είναι ήδη υποχρεωτικός για τα παιδιά στην Αυστραλία προτού πάνε σχολείο. Όμως η συζήτηση για τα εμβόλια συνεχίζεται στη χώρα, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η υποχρέωση καταπατά τις ατομικές τους ελευθερίες, ενώ ομάδες αντιεμβολιαστών στο διαδίκτυο προωθούν θεωρίες συνωμοσίας και παραπληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους των εμβολίων.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού είναι ένα από τα πέντε που βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, με τους ερευνητές να ελπίζουν να έχουν αποτελέσματα ως το τέλος του έτους.

Η Αυστραλία θεωρείται μία από τις χώρες που κατάφερε να ελέγξει καλύτερα την πανδημία, προτού αυτή επανεμφανιστεί στην πολιτεία Βικτόρια.

Οι αρχές της πολιτείας έχουν επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων, μέτρα που θα ισχύσουν τουλάχιστον ως τις 13 Σεπτεμβρίου στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. Στη χώρα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 24.000 κρούσματα και 438 θάνατοι από την covid-19 σε σύνολο πληθυσμού 25 εκατομμυρίων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



17 κρούσματα στο «νησί των ανέμων»



Ανησυχία έχει προκαλέσει η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τα 269 νέα κρούσματα επιβεβαιώνουν την ανησυχία.

Η Αττική με 98 και η Θεσσαλονίκη με 70 κρούσματα, έρχονται πρώτες και ο συνωστισμός των ημερών από ανεξέλεγκτα πάρτι σε βίλες και μπαρ στην Μύκονο, έχουν προκαλέσει 17 κρούσματα προερχόμενα από το νησί των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα στη Μύκονο κατεγράφησαν 9 κρούσματα στο νησί και 8 μέσα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο από τις πτήσεις εξωτερικού. Ειδικά τα κρούσματα από το αεροδρόμιο αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού αριθμού όσων καταγράφηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.



12 νέα κρούσματα κοροναϊού σε γηροκομείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης



12 άτομα από τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» που ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στον Εύοσμο έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κορωνοϊό.

Πρόκειται για 11 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στον οίκο ευγηρίας και ένα άτομο από το νοσηλευτικό προσωπικό. 

Οι εννέα εξ αυτών έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και οι άλλοι τρεις στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Τα κρούσματα έγιναν γνωστά όταν κάποιοι από τους ηλικιωμένους εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο γηροκομείο ανέρχεται σε 45.



Δένδιας: Οι τουρκικές προκλήσεις συνιστούν επιλογή «ταραξία» που προδίδει το αδιέξοδο των επιλογών της

 


Για κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας και διαρκή συντονισμό σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνιστούν επιλογή «ταραξία» που προδίδει το αδιέξοδο των επιλογών της και πρόσθεσε ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της για διάλογο δεν πείθουν κανέναν.

«Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφορονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, επισήμανε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου «στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς και συμβάλλουν στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Μάλιστα, στις επόμενες ημέρες οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν μαζί στο άτυπο συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει την θεσμική υποχρέωση να παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετωπιση της», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας συμπληρώνοντας ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί και στο ανώτατο επίπεδο: Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις απολύτως καταδικαστέες, όπως τις χαρακτήρισε, παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της. Είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά. Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Τέλος, τόνισε ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

skai.gr



Κτήνη επικίνδυνα για την κοινωνία βασάνισαν μέχρι θανάτου μικρά σκυλιά στα Χανιά



Δεν είναι η πρώτη φορά που ορισμένα ανθρωπόμορφα κτήνη που ζουν στην Κρήτη και είναι επικίνδυνα για την κοινωνία, δείχνουν άσχημη εικόνα για το νησί και τους ανθρώπους του.

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι καταγγελίες για δύο μικρά σκυλιά που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, στα Χανιά από επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών ανθρωπόμορφα κτήνη.

Ο φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων» αναφέρει ότι «έφυγε η κηδεμόνας λίγες ημέρες από την κατοικία της, εμπιστευόμενη τους δυο σκύλους της σε κοντινό της πρόσωπο. Οι σκύλοι εξαφανίστηκαν και μετά από πέντε μέρες αδιάκοπης αναζήτησης, βρέθηκαν κρεμασμένοι και κατακρεουργημένοι στα Κεραμειά Χανίων».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ας αποδείξει η Ελληνική Αστυνομία ότι δεν επικρατεί άλλος νόμος εκεί πάνω, διενεργώντας ενδελεχή έρευνα και συλλαμβάνοντας τον δράστη, ο οποίος προφανώς κάνει “προθέρμανση” για τα βιαιότερα εγκλήματα που θα ακολουθήσουν. Δεν είμαστε μάντεις κακών, η επιστήμη το βεβαιώνει, το ζήσαμε και πέρσι στα Αφράτα, όπου τα στόματα άνοιξαν μετά το φρικτό έγκλημα..

Ως σύλλογος προστασίας των ζώων εκπέμπουμε SOS, η βία στον τόπο μας εντείνεται, γίνεται όλο και σκληρότερη…».

Η προστασία των ζώων,Χανιά/Chania animal protection
12 ώρες πριν

Οι λέξεις δεν φτάνουν για να περιγράψουμε την #βία που ανυπεράσπιστα, άκακα πλάσματα βιώνουν μέχρι θανάτου στην #Ελλάδα. Έφυγε η κηδεμόνας λίγες ημέρες από την κατοικία της, εμπιστευόμενη τους δυο σκύλους της σε κοντινό της πρόσωπο. Οι #σκύλοι εξαφανίστηκαν και μετά από πέντε μέρες αδιάκοπης αναζήτησης, βρέθηκαν κρεμασμένοι και κατακρεουργημένοι στα #Κεραμειά #Χανίων. Ας αποδείξει η #Ελληνική_Αστυνομία ότι δεν επικρατεί άλλος νόμος εκεί πάνω, διενεργώντας ενδελεχή έρευνα και ...

Δείτε περισσότερα
Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα που στέκονται, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες


Κομήτης περνάει πάνω από την Ελλάδα video από Χανιά και Κέρκυρα



Δύο εκπληκτικά βίντεο αποτυπώνουν τον κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE) την στιγμή που περνάει πάνω από τον Μπάλο και την Κέρκυρα.

Ένας ξεχωριστός επισκέπτης που θα εμφανιστεί ξανά στον ουρανό μας μετά από περίπου 6800 χρόνια.




Νέα καραγκιοζιλίκια των Τούρκων με απειλές Τσελίκ : «Το παιχνίδι της Ελλάδας μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία»



Κάθε μέρα με τις δηλώσεις τους και τις προκλήσεις τους αποδεικνύουν πόσο Τούρκοι είναι και αυτό δεν καταλαβαίνουν ότι δεν θα τους βγεί σε καλό.

Νέο καραγκιοζιλίκι με απειλές απο τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας για την κατάσταση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της χώρας μας στη διάρκεια ομιλίας του για την κυβερνητική ατζέντα δείχνοντας και πάλι στην κοινή γνώμη πόσο επικίνδυνο είναι το καθεστώς του δικτάτορα Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚP, προκαλώντας, είπε: «Η Ελλάδα παίζει λάθος το παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνούν το μέγεθός της. Προειδοποιούμε την Ελλάδα. Αυτό το παιχνίδι που παίζετε, μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζετε ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας. Θέλουν να πετύχουν κάτι ανάλογο με τη Συνθήκη των Σεβρών».

Και συνέχισε το παραλλήρημα του: «Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει μια de facto κατάστυαση στην περιοχή. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους. Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή, χωρίς την αξιοπιστία που παρέχουν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή δημοκρατία».




Γερμανικό πείραμα: Μισθός 1.200 επί τρία χρόνια άνευ εργασίας για 120 άτομα



Πώς αλλάζει η ζωή κάποιου οποίος όταν παίρνει μισθό 1200 ευρώ το μήνα ...δωρεάν, δηλαδή χωρίς να εργάζεται; Μια μελέτη φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις. Στην έρευνα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Γερμανικό Ιντιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, καθώς επίσης και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.

Χρήματα από το κράτος για όλους - έτσι απλά. Αυτή η ιδέα μιας άνευ όρων παροχής βασικού εισοδήματος προκαλεί μια παθιασμένη αντιπαράθεση. 120 άτομα θα λαμβάνουν 1200 ευρώ κάθε μήνα επί τρία χρόνια, θα τους υποβάλλονται συστηματικά ερωτήσεις και θα συγκρίνονται εξίσου συστηματικά με μια άλλη ομάδα η οποία δεν θα λαμβάνει το ποσό αυτό.

Ο στόχος είναι να αποκτηθούν βασικές επιστημονικές γνώσεις σχετικά με το πώς αλλάζει η συμπεριφορά και η στάση των ανθρώπων όταν λαμβάνουν τακτικά χρήματα άνευ όρων: Γίνονται τεμπέληδες  ή δημιουργικοί; Μειώνουν τις ώρες εργασίας τους ή εγκαταλείπουν εντελώς τη δουλειά τους; Χρησιμοποιούν τον επιπλέον χρόνο και τα χρήματα μόνο για τον εαυτό τους - ή στρατεύονται υπέρ του κοινωνικού συνόλου; Οι υπεύθυνοι της μελέτης θέλουν να βρουν μέχρι τον Νοέμβριο ένα εκατομμύριο αιτούντες για να συμμετάσχουν στην έρευνα και από αυτούς θα επιλεγούν οι 120 τυχεροί. Προϋπόθεση να διαμένουν μόνιμα στην Γερμανία.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό το «Πιλοτικό Πρόγραμμα Βασικού Εισοδήματος» είναι σχετικά ασυνήθιστη: η ιδέα ξεκίνησε από την Ένωση «Το βασικό μου εισόδημα», η οποία εδώ και έξι χρόνια κληρώνει 1000 ευρώ μηνιαίως, και χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές. Για άλλη μια φορά, η Ένωση οργανώνει τη χρηματοδότηση βασικού εισοδήματος και, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, έχει ήδη κερδίσει 140.000 ιδιώτες δωρητές. Αλλά οι ακτιβιστές προσέλκυσαν αυτή τη φορά και  διάσημους επιστήμονες: οικονομολόγους συμπεριφοράς, ψυχολόγους και ερευνητές δημόσιας ευημερίας.

Ένας από τους σημαντικότερους εταίρους από τον επιστημονικό κλάδο είναι το φημισμένο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Ο ερευνητής του DIW Γιούργκεν Σουπ, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την κατάσταση και την στάση ζωής των Γερμανών, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, δεδομένου ότι εργάζεται για την Κοινωνικοοικονομική Επιτροπή (SOEP) από το 1984 - και υπήρξε επί χρόνια  χρόνια διευθυντής της. 


Πηγή: Der Spiegel, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων



Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ενημέρωσαν τους πολίτες σχετικά με τον κορονοϊό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων τις οποίες κάνουν οι γιατροί και συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ, τις οποίες διέψευσαν τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος περιοχών ώστε να παρθεί απόφαση για περιορισμούς, αλλά λαμβάνεται υπ’ όψιν η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αναφερόμενος και στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

“Ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι” είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

“Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα από τις άλλες χώρες. Έχουμε άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας” τόνισε. Για άλλη μια φορά κάλεσε σε αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ και πάλι έκανε αναφορά στους νέους της χώρας ζητώντας τους να φερθούν υπεύθυνα, όπως και κάνουν μέχρι τώρα όπως είπε.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε 400 προσλήψεις στα νοσοκομεία από Σεπτέμβρη. Επίσης ανέφερε πως δημιουργούνται 50 νέες ΜΕΘ.



269 κρούσματα στην χώρα - 25 διασωληνομένοι



Σύμφωνα με τα χθεσίνα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 269, εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα.

Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Αττική καταγράφηκαν 98 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 70 κρούσματα εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι ο αριθμός των ημερήσιων αναφερόμενων κρουσμάτων είναι απόρροια του αριθμού των μοριακών διαγνωστικών τεστ που γίνονται ημερησίως τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας όσο και στις υπόλοιπες περιοχές.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διασπορά έχει ως εξής:

39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

70 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

3  κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

6 κρούσματα στην  Π.Ε. Ημαθίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κέρκυρας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Διασωληνομένοι νοσηλεύονται 25 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 233 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 82 (35.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.




Κεραμέως : Υπό συζήτηση η ηλικία των παιδιών που θα φοράνε μάσκα στο σχολείο

 


«Ήταν ομόφωνη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας εχθές στον ΑΝΤ1.

Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι η μάσκα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές». Επίσης, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους δήμους, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών διευκρίνισε η υπουργός.

Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα. Επεσήμανε, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου».

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί.









Βρέθηκαν 14 κρούσματα κορωνοϊού βρέθηκαν στο ΑΧΕΠΑ- Κλειστό μέχρι και 21/8



Λόγω της εμφάνισης 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, μέχρι και τις 21/8 το Νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.

Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια.







Πραξικόπημα στο Μαλί! Στα χέρια στασιαστών ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Μαλί



Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουμπού Σισέ συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης από στασιαστές στρατιώτες, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ηγέτες της ανταρσίας.

«Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του προέδρου», είπε ο στρατιωτικός.

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του βρίσκονται σε ένα θωρακισμένο όχημα, καθ’ οδόν για το Κατί», το στρατόπεδο, στα προάστια της πρωτεύουσας, απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί η στάση, είπε άλλη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμακό για να «γιορτάσουν», δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο Κεϊτά.

Νωρίτερα, υο απόγευμα ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ είχε εκδώσει μια λακωνική ανακοίνωση με την οποία ζητούσε τη διεξαγωγή διαλόγου για να τερματιστεί η κρίση. Δεν διευκρίνισε όμως με ποιους θέλει να κάνει διάλογο. «Το ξέσπασμα που παρατηρείται αντικατοπτρίζει μια κάποια απογοήτευση που μπορεί να είναι δικαιολογημένη», σχολίασε.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες εμπλέκονται στη στάση. Ένας εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη βάση του Κατί, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Από το Κατί είχε ξεκινήσει η στάση του 2012 που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ και συνέβαλε στην πτώση του βόρειου Μαλί στα χέρια των τζιχαντιστών οι οποίοι συνεχίζουν να δρουν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ένας «σχετικά μικρός αριθμός» μελών της Εθνοφρουράς, που ήταν δυσαρεστημένοι λόγω μιας καθυστέρησης στην καταβολή του μισθού τους, κατέλαβαν μια αποθήκη πυρομαχικών αλλά στη συνέχεια περικυκλώθηκαν από άλλα κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Μπαμακό, γύρω από το Μνημείο της Ανεξαρτηρίας, επιτέθηκαν στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και πυρπόλησαν κάποια από αυτά, είπε ένας μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, τα κυβερνητικά κτίρια εκκενώθηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης ORTM εκκενώθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον Καλίφα Ναμάν, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν επίθεση στο κανάλι, το οποίο εξακολουθεί να μεταδίδει μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Ένας κάτοικος του Μπαμακό είπε ότι ένοπλοι απέκλεισαν την πρόσβαση σε δύο γέφυρες του ποταμού Νίγηρα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ