Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Από τις σημαντικότερες συνιστώσες της εθνικής προσπάθειας ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

 


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

  • Ξεκινώ, λοιπόν, τη σημερινή ανασκόπηση με το ψηφιακό φροντιστήριο, όπου είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το πρώτο μάθημα που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε! Στο μάθημα αυτό καταγράφηκαν 4.000 ταυτόχρονες συνδέσεις, ενδεικτικό της σημαντικότητας και της αποδοχής αυτής της δράσης. Σε πρώτη φάση προσφέρεται ενισχυτική διδασκαλία για 11 πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ με τη συνδρομή 79 καθηγητών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, η live τηλεκπαίδευση θα καλύπτει 45 μαθήματα, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα υποστήριξης στη νοηματική. Επιπλέον, το on-demand μέρος του Ψηφιακού Φροντιστηρίου θα περιλαμβάνει 2.500 μαγνητοσκοπημένα βίντεο που θα καλύπτουν όλη τη διδακτέα ύλη για 49 μαθήματα, από την Ε' δημοτικού μέχρι τη Γ' λυκείου. Αυτή τη στιγμή, καλύπτονται τα μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσας και των μαθηματικών για όλες τις τάξεις του γυμνασίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά θα μπορούν να στέλνουν ερωτήσεις στους καθηγητές για ό,τι τους δυσκολεύει. Είναι μια από τις 11 αλλαγές που εισάγονται φέτος στην εκπαίδευση, προσφέροντας ελεύθερη, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες ανά την Ελλάδα. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε το οικογενειακό εισόδημα με δωρεάν, ποιοτική συμπληρωματική εκπαίδευση. Επίσης πάρα πολύ σημαντική θεωρώ και τη δέσμευση για την απαγόρευση στη χρήση κινητών στο σχολείο. Το κινητό πρέπει να μένει στην τσάντα την ώρα του μαθήματος και πιστεύω όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό βοηθάει πρωτίστως τα παιδιά, τη μαθησιακή διαδικασία αλλά και την κοινωνικοποίησή τους. Σκεφτόμαστε να προμηθεύσουμε τα σχολεία με lockers -δοκιμαστικά στην αρχή- για να κλειδώνουν τα κινητά τους οι μαθητές και οι μαθήτριες και να τα παίρνουν όταν φεύγουν.
  • Δεύτερο θέμα για σήμερα, τα επιπλέον καλά νέα που αφορούν το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που δρομολογούμε από τον προσεχή Ιανουάριο με συνολικά 2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Θυμίζω πως με αυτό το πρόγραμμα, περίπου 20.000 συμπολίτες μας από 25 έως 50 ετών θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή που θα πλήρωναν για ένα ενοίκιο για αντίστοιχο σπίτι. Τι ανακοινώσαμε λοιπόν αυτήν την εβδομάδα; Ότι θα παρέχουμε δύο νέες διευκολύνσεις για όσους θελήσουν να υποβάλλουν αίτηση: πρώτον διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων σε βάθος τριετίας, δηλαδή επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Δεύτερον, η προέγκριση θα είναι σε ισχύ έως ότου εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι, δεν θα εκπνέει δηλαδή λίγους μήνες αργότερα, όπως ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με το οποίο -να θυμίσω εδώ- εγκρίθηκαν σχεδόν 10.000 δάνεια και εκταμιεύθηκαν ήδη πάνω από 7.500 σε συμπολίτες μας που απέκτησαν τη δική τους κατοικία. Το «Σπίτι μου 2» έχει ακόμη πιο ευνοϊκές πρόνοιες για τρίτεκνους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Για τη στήριξη της οικογένεια έχουμε θέσει σε εφαρμογή -όπως γνωρίζετε- και το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που αυτή τη στιγμή υλοποιείται πιλοτικά σε 62 δήμους σε όλη τη χώρα. Αφορά -θυμίζω- τη φύλαξη παιδιών έως 2,5 ετών από επιμελητές και επιμελήτριες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Από την έναρξη του προγράμματος, τον Δεκέμβριο του 2023, μέχρι και σήμερα, έχουν υπογραφεί συμφωνητικά με 855 γονείς, τα ωφελούμενα παιδιά είναι 918 και έχουν απασχοληθεί 784 επιμελήτριες και επιμελητές. Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κατέβαλε μέχρι την Παρασκευή, όπως είχαμε δεσμευτεί, τις αποζημιώσεις στους 1.238 ωφελούμενους του προγράμματος, ενώ έχουν εξασφαλιστεί και 100 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για πλήρη εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα. Η οκτάωρη υπηρεσία φύλαξης αποζημιώνεται με 500 ευρώ και η ημιαπασχόληση με 300 ευρώ, μαζί με το εργόσημο του εργαζομένου που αποτελεί επιπλέον κίνητρο για τις «Νταντάδες».
  • Θέλουμε η πολιτική στήριξης της νέας οικογένειας που σχεδιάζουμε να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις επενδυτικές και εργασιακές ευκαιρίες που προσφέρει η οικονομική ανάπτυξη. Μέσα από τα φορολογικά κίνητρα που έχουμε θεσπίσει, όπως η 50% μειωμένη φορολογία εισοδήματος για 7 χρόνια, αλλά και τα νέα προγράμματα στέγασης, θέλουμε να δώσουμε στους νέους τη δυνατότητα να χτίσουν το μέλλον τους στην πατρίδα. Και όπως φαίνεται, οι πολιτικές αυτές φέρνουν αποτέλεσμα, καθώς τα νέα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του ΣΕΒΕ, 1 στις 4 επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν, δηλαδή 400 από τις 1600 επιχειρήσεις, έχουν προσλάβει Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν επαναπατριστεί την τελευταία τριετία. Ενδεικτικό παράδειγμα προσλήψεων με καλούς μισθούς συμπατριωτών μας που επέστρεψαν, είναι οι ανάδοχες εταιρίες του προγράμματος μικροδορυφόρων που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα κατασκευαστούν εδώ στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα. Να θυμίσω ότι σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT του περασμένου Μαρτίου, έχουν επαναπατριστεί περίπου 350.000 Έλληνες του εξωτερικού από τις 680.000 που έφυγαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπως τους έχει υπολογίσει η ΤτΕ.
  • Επιμένω πολύ στα ζητήματα που διαμορφώνουν τον λεγόμενο «πολιτισμό της καθημερινότητας»:
    • Μια τέτοια εμβληματική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε στην προηγούμενη θητεία μας είναι η αντικαπνιστική νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους εστίασης. Πρόκειται για μια συλλογική κατάκτηση που πετύχαμε όλοι μαζί και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ατονήσει. Οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, της Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Υγείας είναι και πάλι εντατικοί. Μάλιστα, τις περασμένες ημέρες επιβλήθηκαν 15 πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο και το Μοναστηράκι, που δεν τηρούσαν τη νομοθεσία. Το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους είναι μια βλαβερή και αντικοινωνική συνήθεια που πρέπει να μας βρει όλους απέναντι.
    • Προστέθηκαν επιπλέον 20 νέα λεωφορεία στον στόλο που εξυπηρετεί τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Ανατολικής Αττικής, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των καινούργιων οχημάτων σε 50. Τα οχήματα αυτά τα αποκτήσαμε στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού του ΟΑΣΑ για την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα, φιλικά προς το περιβάλλον και αναβαθμίζουν σημαντικά τις συνθήκες των μετακινήσεων από και προς τις ανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου, με συχνότερα δρομολόγια, μεγαλύτερη αξιοπιστία και καλύτερες υπηρεσίες. Παράλληλα με την προμήθεια των νέων λεωφορείων, έχουμε προχωρήσει και στην πλήρη ανάταξη παλαιότερων παροπλισμένων οχημάτων κι έτσι, 10 οχήματα επιστρέφουν στους δρόμους της Αθήνας. Η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών θα συνεχιστεί, καθώς στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση των μετακινήσεων για όλους τους πολίτες, με έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να περάσω στον νέο Δικαστικό Χάρτη, μια ιστορική μεταρρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα, με την έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους. Όπως σας είχα πει, στόχος μας είναι να μειώσουμε τον χρόνο απονομής Δικαιοσύνης, που στη χώρα μας είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω εν τάχει τι κάνουμε:
    • Ενοποιούμε τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, καταργώντας την παλιά, πολύπλοκη διαδικασία που καθυστερούσε σημαντικά την έκδοση αποφάσεων, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Αυτή είναι μια προσπάθεια που κρατά έναν αιώνα. Όμως εμείς το κάναμε.
    • Οι περίπου 950 πρώην Ειρηνοδίκες το επόμενο εξάμηνο θα παρακολουθήσουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια από τη Σχολή Δικαστών ώστε σταδιακά να αξιοποιηθούν για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων πρώτου βαθμού.
    • Ο «Καλλικράτης» της Δικαιοσύνης -γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται- θα επιτρέψει την ορθολογική κατανομή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων πλέον σε 113 δικαστικούς σχηματισμούς (αντί των άνω των 200 που λειτουργούσαν έως πρότινος) στην Επικράτεια, με ειδικές πρόνοιες για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
    • Η νέα αρχιτεκτονική του χώρου που περιλαμβάνει νέες θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, θεσμικές αλλαγές στους Κώδικες, ψηφιοποίηση σε όλα τα στάδια, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026.
  • Μένοντας στον τομέα της Δικαιοσύνης, να αναφέρω ότι έχουμε τα πρώτα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα από τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους. Από την ημέρα εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης περίπου 10.000 υποθέσεις που αφορούν υποθέσεις χωρίς αντιδικία (ίδρυση Σωματείων, εγγραφές, εξαλείψεις προσημειώσεων και έκδοση κληρονομητηρίων) έχουν μεταφερθεί προς επίλυση από τους δικαστές στους δικηγόρους και έχουν εκδοθεί περίπου 125.000 ένορκες βεβαιώσεις. Αυτό σημαίνει απαλλαγή φόρτου εργασίας από τους δικαστές, ουσιαστική ενίσχυση του δικηγορικού σώματος και ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Θα συνεχίσω με την καθέλκυση της φρεγάτας «Νέαρχος»,στα ναυπηγεία της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας. Είναι η δεύτερη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα αποκτήσει το Πολεμικό μας Ναυτικό, ενισχύοντας την επιχειρησιακή δυνατότητά του. Η φρεγάτα «Κίμων» κατασκευάζεται ήδη και θα την παραλάβουμε το 2025, ενώ θα ακολουθήσει ο «Φορμίωνας». Όπως ανακοινώσαμε την Πέμπτη, θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Belharra. Ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2030 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες της εθνικής προσπάθειας για μια Ισχυρή Ελλάδα, ικανή να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε ψηφιακή χαρτογράφηση του ελληνικού αθλητισμού μέσω της πλατφόρμας e-Kouros. Έχουν ταυτοποιηθεί 6.969 αθλητικά σωματεία από όλα τα αθλήματα κι έτσι, οποιοσδήποτε πολίτης επισκέπτεται την πλατφόρμα θα μπορεί να βρει στοιχεία για ολόκληρο το αθλητικό οικοσύστημα (ομοσπονδίες, σωματεία, αθλητές, προπονητές). Με λίγα λόγια, το e-Kouros θα αποτελέσει την «ΕΡΓΑΝΗ» του αθλητισμού, αποτυπώνοντας στο έπακρο κάθε τομέα του, από τον επαγγελματικό ως τον ερασιτεχνικό.
  • Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με το «νέο φως» που εκπέμπει ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα της πατρίδας μας. Ο εντυπωσιακός καινούργιος φωτισμός του αρχαίου οικοδομήματος αναδεικνύει τη μοναδικής ομορφιάς γεωμετρία του και το βραχώδες ανάγλυφο περιβάλλον του από κάθε γωνιά, είτε το αντικρίζουμε από τη θάλασσα είτε από τη στεριά. Και πάλι μπράβο σε όσους συνέβαλαν: στην Ελευθερία Ντεκώ και την ομάδα της, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία Metlen και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, για τη γενναιόδωρη χορηγία τους, ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Σας προτείνω να επισκεφθείτε τον Ναό, είμαι σίγουρος ότι θα σας εντυπωσιάσει. Με την ευκαιρία να σας πω πως την Τρίτη επαναπατρίστηκαν από την Ατλάντα των ΗΠΑ τρεις ελληνικές αρχαιότητες που είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα μας σε άγνωστο χρόνο. Πρόκειται για ένα τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου και ένα χάλκινο αγαλμάτιο νεαρού άνδρα. Η επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για τη χώρα και θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ενέργειές του.

 



Ο Πολάκης τρολάρει Κασσελάκη που άρχισε τα θεατρικά και λιώσαμε στο γέλιο

 


Λιώσαμε στο γέλιο με τον θίασο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανεξάντλητα νούμερα για να μας διασκεδάσουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άρχισε τα θεατρικά με αφίσες όλο νόημα!

«Είμαι εδώ» δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης, που με ανάρτησή του στο Facebook προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανάρτηση, σε μαύρο και μωβ φόντο, έχει τη φωτογραφία του Στέφανου Κασσελάκη και γράφει: «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνοντας το #Ειμαι_εδω που ξεκίνησε ως hashtag μετά την εκδίωξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος. 



Ο Παύλος Πολάκης απάντησε αμέσως στο θεατρικό του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας: «Κι εγώ εδώ είμαι».

Ο υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης με ασπρόμαυρη φωτογραφία προφίλ έκανε μια ανάρτηση ανάλογη αυτής του έκπτωτου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που λίγες ώρες πριν έκανε προαναγγελία υποψηφιότητας με το σύνθημα #Ειμαι_Εδω αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη σοβαρής συζήτησης. «Καμιά σοβαρή κουβέντα θα πούμε;» είναι το ερώτημα που απευθύνει.

«Εγώ έχω βάλει υποψηφιότητα. Άλλος;» γράφει ο βουλευτής Χανίων.

Ο ίδιος ρωτά αν τα μέλη του κόμματος θα εγγυηθούν την ενωτική πορεία σταματώντας τις διχαστικές τοποθετήσεις ένθεν κακείθεν, αν θα γίνει συζήτηση για ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο και τι χαρακτήρα θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εκλογές.




Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:


ΚΙ ΕΓΩ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ !!

Παρακατω….

1) Εγω εχω βαλει υποψηφιοτητα.

Αλλος;;

2)Καμια σοβαρη κουβεντα θα πουμε;;

-Θα εγγυηθουμε την ενωτικη πορεία σταματωντας τις διχαστικες τοποθετησεις ενθεν κακειθεν;

-Θα συζητησουμε για ξεκαθαρο προγραμματικο λογο σε συγκρουση με τη διαπλοκη,για αναδιανομη υπερ της εργασιας ,με ξεκαθαρες κοκκινες γραμμες στην εξωτερικη πολιτικη ,με δημοσιο ελεγχο σε μια τραπεζα τη ΔΕΗ και το ενα διυλιστηριο ,με προστασια δανειοληπτων και πρωτης κατοικίας, με ισχυρο κοινωνικο κρατος κρατος;

-Θα ξεκαθαρισουμε πως δεν θελουμε ενα ΣΥΡΙΖΑ μικρο και περιθωριακο ή χρησιμο συμπληρωμα σε ελεγχόμενες κεντροαριστερές λυσεις ΑΛΛΑ ενα ΣΥΡΙΖΑ κορμο της προοδευτικης παραταξης με ισχυρες κοινωνικες συμμαχιες που θα αποτελεσει την εναλλακτικη ΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ,στο συστημα Μητσοτακη που κλεινει τον κυκλο του;;;



Η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε σπείρα διαρρηκτών που είχαν ανοίξει πάνω από 110 σπίτια στην Αττική


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας στην Αττική μεγάλη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών για την εξάρθρωση συμμορίας που εμπλέκεται σε σωρεία διαρρήξεων και κλοπών.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη προχωρήσει σε 11 συλλήψεις και τουλάχιστον 18 προσαγωγές, και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 20 έρευνες σε σπίτια και χώρους αποθήκευσης κλοπιμαίων, ενώ παράλληλα έχουν εντοπιστεί όπλα, ναρκωτικά και διάφορα τιμαλφή που είχαν κλαπεί.

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν πως από την έρευνα της Αστυνομίας έχει προκύψει πως τα μέλη της συμμορίας φέρονται να εμπλέκονται σε περισσότερες από 110 διαρρήξεις σπιτιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.








Διαγραφή Σαλμά απο την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας παραμένει μέλος του κόμματος

 


Διεγράφη και επίσημα από την ΚΟ της ΝΔ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος, Μάριος Σαλμάς, αλλά όχι απο το κόμμα στο οποίο παραμένει στέλεχος εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Μάριος Σαλμάς έφτασε στη Βουλή λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, καθώς είχε κληθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έμεινε ούτε 5 λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησε.

Ο Μάριος Σαλμάς μετά την παρουσία του στην επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ, η οποία και αποφάσισε τη διαγραφή του από το κόμμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί μίλησα για τις περιουσίες που χάνονται από τα κόκκινα δάνεια. Αν με διαγράφει επειδή αντιτάχθηκα στην γουοκ ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν με διαγράφει γιατί παρουσία του διαφώνησα για τον τρόπο λήψης της απόφασης από το επιτελικό κράτος ερήμην των βουλευτών. Αν με διαγράφει γιατί του του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια. Αν με διαγράφει για του επισήμανα την ανάγκη να στραφούμε στους πολλούς , τότε είναι τιμή μου. Αν με διαγράφει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν όμως ως πρόφαση για την διαγραφή μου χρησιμοποιείται το γεγονός ότι παρουσία του αλλά και στην βουλή θεσμικά ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε μια εταιρεία, χωρίς συναγωνισμό και στην ελάχιστη τιμή, τότε θέλω να θυμίσω και να δηλώσω ότι ο έλεγχος των υπουργών από τους βουλευτές αλλά και η απεριόριστη ελευθερία λόγου και κρίσης τους είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν συνιστά λόγος διαγραφής».



Συνελήφθη 46χρονος πεζός που προκάλεσε τροχαίο στην Ιερά οδό με θύμα 36χρονο μοτοσυκλετιστή

 


Κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει και ας άργησε!! Η ανεξέλεγκτη πορεία πεζών σε λεωφόρους αδιαφορώντας για τις ειδικές διαβάσεις, προκαλούν πολλά τροχαία, βάζοντας τους ίδιους και τους οδηγούς σε κίνδυνο της ζωής τους.

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στο Γκάζι τα ξημερώματα της Κυριακής με θύμα έναν 36χρονο αναβάτης μοτοσυκλέτας, και υπεύθυνο ένα 46χρονο πεζό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Mega οι Αρχές συνέλαβαν έναν 46χρονο πεζό, ο οποίος φέρεται να ήταν η αιτία που ο άτυχος αναβάτης της μηχανής έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της Κυριακής στο Γκάζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μηχανή με οδηγό έναν 36χρονο, κινούμενη επί της Λ. Κωνσταντινουπόλεως με κατεύθυνση από την οδό Χαμοστέρνας προς την Ιερά Οδό, παρέσυρε έναν 46χρονο πεζό, ο οποίος διέσχιζε το οδόστρωμα εκτός διάβασης πεζών και με αδιευκρίνιστη κατεύθυνση σε σχέση με την πορεία της μηχανής.

Ο 46χρονος πεζός με εντολή εισαγγελέα συνελήφθη για την εμπλοκή που είχε το τροχαίο δυστύχημα στο Γκάζι.




Κατάρρευση κτιρίου στην Ιταλία: Δυο παιδιά και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους

 



Δυο μικρά παιδιά, αδελφός και αδελφή, καθώς και γυναίκα έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή κοντά στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, όταν κατέρρευσε το ακίνητο στο οποίο διέμεναν, ανακοίνωσε το ιταλικό πυροσβεστικό σώμα.

Ακίνητο δύο ορόφων στην πόλη Σαβιάνο κατέρρευσε χθες το πρωί, εξήγησαν οι αρχές. «Οι πυροσβέστες βρήκαν πατέρα και νεογέννητο στη ζωή και, δυστυχώς, τα άψυχα σώματα άλλων δύο παιδιών», ανέφερε η πυροσβεστική μέσω X.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, το κοριτσάκι ήταν 4 ετών, ο αδελφός του 6.

Έπειτα από πολύωρες έρευνες, πυροσβέστες, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, βρήκαν στα συντρίμμια το πτώμα τρίτου θύματος, γυναίκας, που επισήμως «δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί», όπως σημείωσε ο Λούκα Κάρι, εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, στην κάμερα του RaiNews 24.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι ιδιαίτερα περίπλοκη.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή ήταν η γιαγιά των νεκρών παιδιών, που διέμενε στον δεύτερο όροφο του ακινήτου.

Η μητέρα εξακολουθεί να αγνοείται, κατά τις ίδιες πηγές.

Πάνω από 60 εθελοντές της πολιτικής προστασίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην Καμπανία.

Ο πατέρας και το νήπιο που ανασύρθηκαν στη ζωή από τα συντρίμμια διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Ο άνδρας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Η κατάρρευση εκτιμάται πως οφειλόταν σε έκρηξη αερίου, κατά δημοσιεύματα.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Το τριτοκοσμικό Αφγανιστάν απαγορεύει στους άντρες να κοιτάνε άλλες γυναίκες, και πρέπει να αφήνουν γένια

 


Το Αφγανιστάν βυθίζεται στον σκοταδισμό των Ταλιμπάν

Στην αρχή, στόχος ήταν οι γυναίκες, από πάντα, με νόμους τριτοκοσμικούς, που επιβάλλει το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Και τώρα στόχος των τριτοκοσμικών Ταλιμπάν είναι και οι άντρες.

Τρία χρόνια τώρα, απ' όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες ήρθαν αντιμέτωπες με κάθε είδους περιορισμό των ατομικών τους δικαιαωμάτων και της προσωπικής τους ελευθερίας, ξεκινώντας από το ντύσιμό τους. Στον αντίποδα, οι άνδρες, κυρίως στα αστικά κέντρα της χώρας, συνέχιζαν να απολαμβάνουν τα προνόμια της ελεύθερης ζωής.

Εδώ και έναν μήνα, ωστόσο, όπως παρατηρεί η Washington Post, το καθεστώς έχει προχωρήσει στην επιβολή νόμων, που επηρεάζουν πλέον και τον ελεύθερο βίο των αντρών. Οι νέοι νόμοι επιβάλλουν στους άνδρες να... αναπτύσσουν γενειάδα σε μήκος μίας γροθιάς, τους απαγορεύουν να μιμούνται τους μη μουσουλμάνους στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά -κάτι που ερμηνεύεται ευρέως ως απαγόρευση των τζιν παντελονιών- ενώ βάζουν «φρένο» στα κουρέματα που αντιβαίνουν στον ισλαμικό νόμο -ουσιαστικά, αυτό σημαίνει τέλος στο κοντό ή δυτικό στιλ κουρέματος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στους άνδρες απαγορεύεται πλέον ακόμα και να... κοιτάζουν άλλες γυναίκες, πέρα από τις συζύγους ή τις συγγενείς τους.

Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι αφήνουν γένια, κουβαλούν χαλιά προσευχής και αφήνουν τα τζιν τους στο σπίτι.

Αυτοί οι πρώτοι σοβαροί περιορισμοί για τους άνδρες αποτέλεσαν έκπληξη για πολλούς στο Αφγανιστάν. Σε μια κοινωνία όπου η φωνή του άνδρα θεωρείται σαφώς πολύ πιο ισχυρή από τη φωνή της γυναίκας, ορισμένοι αναρωτιούνται τώρα αν θα έπρεπε να είχαν μιλήσει νωρίτερα, για να υπερασπιστούν τις ελευθερίες των συζύγων και των θυγατέρων τους -και, κατ' επέκταση, και τις δικές τους.

«Αν οι άνδρες είχαμε υψώσει τη φωνή μας, ίσως να βρισκόμασταν και εμείς σε διαφορετική κατάσταση τώρα» δήλωσε κάτοικος της πρωτεύουσας Καμπούλ, ο οποίος, όπως και άλλοι που μίλησαν τηλεφωνικά στη Washington Post, παραχώρησε συνέντευξη υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. «Τώρα, όλοι αφήνουμε γένια, επειδή δεν θέλουμε να μας αμφισβητούν, να μας ταπεινώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νέοι κανόνες των Ταλιμπάν για τους άνδρες, βέβαια, ωχριούν μπροστά στους περιορισμούς που έχει θέσει η κυβέρνηση στα κορίτσια και τις γυναίκες, οι οποίες εξακολουθούν να απαγορεύεται να πηγαίνουν στο σχολείο πάνω από την έκτη τάξη, να αποκλείονται από τα πανεπιστήμια και τους απαγορεύτηκε πρόσφατα να υψώνουν τη φωνή τους δημοσίως, μεταξύ πολλών άλλων κανόνων.

Όμως οι πρόσφατα εξουσιοδοτημένοι «αξιωματικοί θρησκευτικής ηθικής», γνωστοί για τις λευκές τους ρόμπες, χτυπούν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε ορισμένες περιοχές της Καμπούλ τις πόρτες των ανδρών, που δεν έχουν... τακτική παρουσία στο τζαμί, για να προσευχηθούν. Κυβερνητικοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι φοβούνται πως θα τους απολύσουν επειδή δεν κατάφεραν ν' αφήσουν τα γένια τους να μακρύνουν και ορισμένοι κουρείς αρνούνται πλέον να τους κουρέψουν. Όλο και συχνότερα, άνδρες οδηγοί ταξί αναγκάζονται να σταματήσουν στη μέση του δρόμου, επειδή παραβιάζουν τους κανόνες διαχωρισμού των φύλων, μεταφέροντας στα οχήματά τους τους γυναίκες χωρίς συνοδεία, ή επειδή παίζουν μουσική.

Οι νέοι νόμοι δίνουν στην αστυνομία ηθών την εξουσία να κρατάει υπόπτους έως και τρεις ημέρες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως η επανειλημμένη παράλειψη προσευχής στο τζαμί, οι ύποπτοι μπορούν να παραδοθούν σε δικαστήρια για δίκη και καταδίκη με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία. Οι παραβιάσεις των νέων κανόνων αναμένεται να τιμωρούνται με πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης. Όμως, οι άνθρωποι που κρίνονται ένοχοι για ορισμένες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η μοιχεία, θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε μαστίγωμα ή θάνατο με λιθοβολισμό.

Ο Αμίρ, κάτοικος που ζει στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε ότι υποστήριζε τους Ταλιμπάν μέχρι τους τελευταίους περιορισμούς. Αλλά τώρα αισθάνεται ότι τον εκφοβίζει η «αστυνομία ηθών». «Όλοι μας είμαστε πιστοί μουσουλμάνοι και ξέρουμε τι είναι υποχρεωτικό και τι όχι. Αλλά είναι απαράδεκτο να μας ασκούν βία» λέει και προσθέτει: «Ακόμη και άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει τους Ταλιμπάν, προσπαθούν τώρα να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Οι περισσότεροι άνδρες που μίλησαν για για το θέμα αυτό ζουν στην Καμπούλ ή σε άλλες αστικές περιοχές. Οι κάτοικοι των πιο συντηρητικών και παραδοσιακών περιοχών του Αφγανιστάν, από ,την άλλη, λένε ότι δεν έχουν παρατηρήσει σχεδόν καμία αλλαγή. Ένας άνδρας, κάτοικος της αγροτικής Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι κανείς στο χωριό του δεν έχει ανησυχίες και ότι τέτοιοι κανόνες είναι από καιρό συνηθισμένοι εκεί. «Μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί εδώ καμία αστυνομία ηθών. Επικεντρώνονται στις πόλεις» είπε.

Οι νέοι περιορισμοί φαίνεται να αντανακλούν μια ευρύτερη μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων στο εσωτερικό των Ταλιμπάν, με τα πιο συντηρητικά στοιχεία είτε να αποκτούν επιρροή είτε να επιδιώκουν να επιβληθούν πιο «επιθετικά» στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και Αφγανούς επικριτές των Ταλιμπάν.

Η καταστολή από την «αστυνομία ηθών» στις αστικές περιοχές, όπου ορισμένοι θρησκευτικοί κανόνες εφαρμόζονταν σπάνια, έχει αυξήσει την ανησυχία των γυναικών. Για τους άνδρες, πάλι, όπως επισημαίνει συμπερασματικά η Washington Post, ήταν ένα σοκ...


Πηγή



Πανηγυρίσει ακόμα έναν τίτλο η Team Europe στο τένις

 


Από τη στιγμή που ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ πήρε τον αγώνα από τον Φράνσις Τιάφο η Team Europe είχε τον πρώτο λόγο να κατακτήσει το Laver Cup.

Ο Κάρλος Αλκαράθ δεν άφησε την ευκαιρία, στο παιχνίδι που είχε χαρακτήρα τελικού, νίκησε τον Τέιλορ Φριτζ με 6-2, 7-5 στην Uber Arena του Βερολίνου και κάπως έτσι o τίτλος επέστρεψε έπειτα από τρία χρόνια στα χέρια της Team Europe.

Έπειτα από επτά διοργανώσεις οι επιμέρους κατακτήσεις είναι στο 5-2 υπέρ της Team Europe, έναντι της Team World.

Mέρος της επιτυχίας ανήκει και στον Στέφανο Τσιτσιπά, καθώς στην 4η συμμετοχή του, έφθασε για 3η φορά τον τίτλο ως μέλος της Team Europe. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2025 στο Chase Center του Σαν Φρανσίσκο.

Αποτελέσματα

Παρασκευή 20/9

Κάσπερ Ρουντ - Φρανσίσκο Τσερούντολο 4-6, 4-6

Στέφανος Τσιτσιπάς - Θανάσης Κοκκινάκης 6-1, 6-4

Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ - Αλεχάντρο Ταμπίλο 7-6(4), 7-6(2)

Αλκαράθ/Ζβέρεφ - Φριτζ/Σέλτον 6-7(5), 4-6.

Σάββατο 21/9

Μεντβέντεφ-Τιάφο 3-6, 4-6, 5-10

Αλκαράθ-Σέλτον 6-4, 6-4

Ζβέρεφ-Φριτζ 4-6, 5-7

Τσιτσιπάς/Ρουντ-Σέλτον/Ταμπίλο 1-6, 2-6.

Κυριακή 22/9

Αλκαράθ/Ρουντ - Σέλτον/Τιάφο 6-2, 7-6(6)

Μεντβέντεφ - Σέλτον 7-6(6), 5-7, 7-10

Ζβέρεφ - Τιάφο 6-7(5), 7-5, 10-5

Αλκαράθ - Φριτζ 6-2, 7-5

H βαθμολογία

Τeam Europe 13

Team World 11

Oι νικήτριες oμάδες

2017 Team Europe (Πράγα)

2018 Team Europe (Σικάγο)

2019 Team Europe (Γενεύη)

2021 Team Europe (Βοστώνη)

2022 Team World (Λονδίνο)

2023 Team World (Βανκούβερ)

2024 Team Europe (Βερολίνο)




Αναζήτηση πληροφοριών για θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα πρωινές ώρες της 19-9-2024 στη Λεωφ. Π. Ράλλη, περιοχής Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη

 


Αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα πρωινές ώρες της 19-9-2024 στη Λεωφ. Π. Ράλλη, περιοχής Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Την Πέμπτη 19-9-2024 και περί ώρα 05:40’, επί της Λεωφ. Π. Ράλλη στο ύψος του οδικού αριθμού 50, ρεύμα κυκλοφορίας προς Νίκαια, περιοχής Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, δίκυκλη μοτοσυκλέτα εξετράπη της πορείας της δεξιά και προσέκρουσε σε δέντρο και κολώνα στήριξης πληροφοριακής πινακίδας, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού αυτής.

Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, να επικοινωνήσει με το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Πειραιώς στα τηλέφωνα: 2104139263-269-270. 



Παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον


 

Παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον.



Εξοχότατοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα, ξεκινώντας, να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στον Γενικό Γραμματέα, χάρη στον οποίο είμαστε σήμερα εδώ για να εγκρίνουμε το Σύμφωνο για το Μέλλον, καθώς και στους συντονιστές, Γερμανία και Ναμίμπια. Σας ευχαριστώ, που αναλάβατε αυτό το σημαντικό και εξαιρετικά σύνθετο έργο.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εδώ σήμερα αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για να υλοποιήσουμε τις πολλές αναλυτικές, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που περιγράφονται στο Σύμφωνο για το Μέλλον. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια διακυβέρνηση, μία εμπιστοσύνη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο. Για το δικό μας καλό και για το καλό των μελλοντικών γενεών.

Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία -και δεν ήταν εύκολο-, σε μια εποχή αυξημένης δυσπιστίας, διχόνοιας, πόλωσης και σύγκρουσης. Καταλήξαμε ωστόσο σε συναίνεση, επειδή γνωρίζουμε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι οι παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουμε από κοινού ως διεθνής κοινότητα υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιμέρους συμφέροντα περιοχών, χωρών ή κυβερνήσεων.

Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος δημιουργίας των Ηνωμένων Εθνών, πριν από σχεδόν 80 χρόνια. Στον πυρήνα της ίδρυσής τους ήταν η αναγνώριση ότι υπάρχει κάτι που θα αποκαλούσαμε ζήτημα οικουμενικού συμφέροντος, ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό για την ανθρωπότητα, το οποίο βρίσκεται πάνω και πέρα από τα μεμονωμένα συμφέροντα των κρατών μελών.

Η γενιά που δημιούργησε τα Ηνωμένα Έθνη και υιοθέτησε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ μας άφησε μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Ωστόσο, μία σημαντική διαφορά μεταξύ της δικής τους ιστορικής τους στιγμής και της δικής μας είναι η εξής: εκείνοι δημιούργησαν το διεθνές σύστημα αφού υπέστησαν έναν καταστροφικό και πρωτοφανή παγκόσμιο όλεθρο, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμείς, από την άλλη πλευρά, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι προτού είναι πολύ αργά, πριν φτάσουμε στην επόμενη πραγματική παγκόσμια κρίση. Έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αποτρέψουμε την καταστροφή που θα μπορούσε να προκληθεί από τις σημερινές παγκόσμιες απειλές με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Το Σύμφωνό μας για το Μέλλον, ως σημείο παγκόσμιας συναίνεσης, αποτελεί μονάχα ένα πρώτο βήμα. Αλλά είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Είναι, τελικά, μια πολιτική δήλωση για δράση. Και η πολιτική βούληση είναι η απαραίτητη κινητήρια δύναμη για δράση, σε εθνικό επίπεδο και, συλλογικά, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ελλάδα, ως νεοεκλεγέν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επόμενα δύο χρόνια, συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση. Πιστεύουμε ότι καταλήξαμε σε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα και σημειώνω με ικανοποίηση τη συμπερίληψη παραγράφων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για εμάς, όπως η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του πολιτισμού ως αναπόσπαστου στοιχείου της βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι σημαντικό ότι σήμερα ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο πολυμερές σύστημα και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε αυτό. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν αναγκαία αυτή η επαναβεβαίωση, η «επιστροφή στα βασικά» του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Εφεξής, μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και να επιλύσουμε από κοινού τις κύριες προκλήσεις της εποχής μας. Αποτελούν παγκόσμιες προκλήσεις και απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Με το Σύμφωνο για το Μέλλον, έχουμε έναν «οδικό χάρτη» που θα μας οδηγήσει εκεί. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.




Παπαζάχος για σεισμό στη Χαλκιδική: «Δεν αποκλείεται να σπάσει το ρήγμα με δόνηση 6 Ρίχτερ»

 



Αναστάτωση προκάλεσαν οι δύο μεγάλοι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Άγιο Όρος, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακολουθία στο συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμούς έχουμε καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο πόδι που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» ανέφερε ο καθηγητής.





Πηγή



Στη φυλακή όσοι είναι ελεύθεροι με όρους και κάνουν νέα αδικήματα, με νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης

 


Υποχρεωτική θα είναι πλέον η προφυλάκιση για όσους διαπράττουν νέα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ κυκλοφορούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για άλλα αδικήματα. Αντίθετα, στην κρίση του ανακριτή ή του δικαστικού συμβουλίου είναι η μετατροπή της προσωρινής κράτησης σε προφυλάκιση για όσους διαπράττουν εκ νέου αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα ενόσω είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Αυτό προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και αποσκοπεί στην πάταξη της εγκληματικότητας κάθε μορφής, αλλά και στην πάταξη της μικροεγκληματικότητας η οποία έχει αυξητική πορεία.

Στην αναγκαιότητα της νέας νομοθετικής ρύθμισης του κ. Φλωρίδη υπήρξε απόλυτη κυβερνητική σύμπνοια. Μάλιστα, τη νέα ρύθμιση τη στήριξαν με δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων, αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα από άτομα που διαπράττουν νέα αδικήματα, ενώ τους έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες για άλλες παράνομες πράξεις και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αλλά δεν έχουν ακόμη δικαστεί για τις πρώτες κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί. Οι περιοριστικοί όροι συνήθως είναι η υποχρεωτική παρουσίαση κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει ο κατηγορούμενος, η χρηματική εγγύηση και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Με το ισχύον δικονομικό ποινικό πλαίσιο, οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αντικατασταθούν με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος τους παραβιάσει. Δηλαδή, δεν εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα ή κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις φυγής, δεν παρουσιάζεται στον ανακριτή ή στο δικαστήριο παρότι έχει νόμιμα κληθεί κ.λπ.

Έτσι, από την εφαρμογή της νέας νομοθετικής ρύθμισης του κ. Φλωρίδη, όποιος διαπράττει νέο αδίκημα ενώ έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για άλλη ποινικά κολάσιμη πράξη που έχει διαπράξει προηγούμενα, υποχρεωτικά πλέον θα αντικαθίστανται οι περιοριστικοί όροι που του έχουν επιβληθεί με προφυλάκιση εφόσον τα σε βάρος του αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Αναλυτικότερα, κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την προσθήκη περίπτωσης υποχρεωτικής αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση για συγκεκριμένη κατηγορία κακουργημάτων ιδιάζουσας ποινικής απαξίας και κοινωνικής επικινδυνότητας που προσβάλλουν τα θεμελιώδη έννομα αγαθά, όπως είναι της ζωής, της δημόσιας τάξης, της γενετήσιας ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε ως κριτήριο για την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση την επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Δηλαδή τη σε βάρος του άσκηση νέας ποινικής δίωξης για κάποιο έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο τέλεσε κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών όρων που ήδη του είχαν επιβληθεί. Τότε στις περιπτώσεις αυτές, αμελλητί θα αντικαθίστανται υποχρεωτικά οι περιοριστικοί όροι με προσωρινή κράτηση.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις τέλεσης κάποιου πλημμελήματος, από κατηγορούμενο που έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, η αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προφυλάκιση είναι δυνητική και εναπόκειται στην κρίση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου.

Η φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι ότι στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και της δικαιοκρατικής ισορροπίας δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστο τον νομοθέτη η ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, όταν εκείνος εκ νέου περιφρονεί την έννομη τάξη, με την εμπλοκή του σε νέες σοβαρές αξιόποινες πράξεις κατά τον χρόνο που δοκιμάζεται η συμμόρφωσή του στους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί. Καθώς, μάλιστα, οι περιοριστικοί όροι πρωτίστως αποσκοπούν στην αποτροπή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Συνεπώς, η γνωστοποίηση της νέας ποινικής δίωξης από τον έχοντα την υποχρέωση εισαγγελικό λειτουργό προς τον ανακριτή ή το δικαστικό συμβούλιο, αυτό αμελλητί μεταφράζεται ότι οι περιοριστικοί όροι αντικαθίστανται με προφυλάκιση.

Η ρύθμιση

Ετσι, κρίθηκε αναγκαία η προσθήκη νέου εδαφίου στο άρθρο 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορά τους λόγους αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο άρθρο 296 του Κ.Π.Δ., μετά την προσθήκη του νέου εδαφίου, έχει ως έξης:

«Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο είναι δυνατό να αντικατασταθούν με προσωρινή κράτηση:

α/ αν, μολονότι προσκλήθηκε νόμιμα, δεν εμφανίζεται στον ανακριτή ή στο δικαστήριο για να δικαστεί, χωρίς να συντρέχουν εύλογα κωλύματα που να κάνουν αδύνατη την εμφάνισή του,

β/ αν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής,

γ/ αν παραβιάζει τους όρους που του επιβλήθηκαν ή δεν δηλώσει τη μεταβολή της κατοικίας του σύμφωνα με το επόμενο άρθρο.

Οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο σε περιπτώσεις κακουργημάτων, τρομοκρατικών πράξεων, τρομοκρατικής ή εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, βαριάς ή θανατηφόρας σωματικής βλάβης, σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων, αρπαγής, κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων ή στρεφόμενων κατά των συγκοινωνιών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, ληστείας, εκβίασης, απάτης, των νόμων περί όπλων ή ναρκωτικών, αντικαθίστανται με προσωρινή κράτηση:

α/ αν ασκηθεί σε βάρος του νέα ποινική δίωξη για κάποιο από τα παραπάνω κακουργήματα,

β/ δυνητικά, αν ασκηθεί ποινική δίωξη για περίπτωση πλημμελήματος των ανωτέρω πράξεων, που φέρεται ότι τέλεσε μετά την επιβολή περιοριστικών όρων και κατά τη διάρκεια της ισχύος τους».


Παναγιώτης Τσιμπούκης

protothema.gr



Συνελήφθη μέλος της Greek Mafia που είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ το 2014

 


Εκτελεστικό όργανο γνωστού βαρυποινίτη της Greek Mafia με πλήθος εμπλοκών σε πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν κατά καιρούς την κοινή γνώμη είναι ο δράστης πυροβολισμών εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στις 22 Νοεμβρίου 2014.

Ο 41χρονος ήταν επαφή του «Ράμπο», που εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 2023 έξω από το σπίτι του στον Κορυδαλλό μαζί με τον κουνιάδο του. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του μετά από νέες πληροφορίες σχετικά με το άτομο που πυροβόλησε πέντε φορές με καλάσνικοφ κατά των αστυνομικών εκείνο το βράδυ, αλλά είχε καταφέρει να διαφύγει τη σύλληψη. Ο δράστης είναι ο ηλικίας 41 ετών σήμερα, Γ.Φ., εργαζόμενος σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Χαϊδάρι.

Ειδικότερα :

Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε επίθεση με πολεμικό τυφέκιο, σε βάρος Αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή της Νέας Ιωνίας το 2014.

Για την υπόθεση συνελήφθη, δυνάμει σχετικού εντάλματος, 41χρονος ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, το Νοέμβριο του 2014, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν δύο άτομα να επιβαίνουν σε μοτοσικλέτα και, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο, ανέπτυξαν ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε, ο συνεπιβάτης πυροβόλησε σε βάρος των αστυνομικών πέντε φορές με πολεμικό τυφέκιο, το οποίο είχε κρυμμένο στο εσωτερικό του μπουφάν του.

Στη συνέχεια, η μοτοσικλέτα εξετράπη της πορείας της και ο συνεπιβάτης κατάφερε να διαφύγει, ενώ συνελήφθη ο 43χρονος συνεργός του και οδηγός της μοτοσικλέτας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο κατασχέθηκε εξοπλισμός μοτοσικλέτας (κράνος μοτοσικλετιστή, ζεύγος γαντιών και κουκούλα τύπου full-face, τα οποία έφεραν επικολλημένα τμήματα ταινίας) καθώς και πολεμικό τυφέκιο με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με 23 φυσίγγια.

Για την υπόθεση είχε σχηματισθεί δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, καθώς και παράβαση του νόμου περί όπλων, η οποία είχε υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή το 2014.

Από την επακόλουθη συλλογή και αξιολόγηση νεότερων πληροφοριακών στοιχείων, διακριβώθηκε ότι συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα ήταν ο 41χρονος και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων, ενώ η εργαστηριακή εξέταση βιολογικού υλικού, το οποίο ελήφθη από τον 41χρονο με διάταξη του αρμόδιου Ανακριτή, κατέδειξε ότι πρόκειται ότι πρόκειται για το αναζητούμενο άτομο.

Επισημαίνεται ότι ο 41χρονος είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα και στη συνέχεια σε ανακριτή, απ’ όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί.