Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Από διαφορετικές αφετηρίες ξεκινούν την αξιολόγηση Αθήνα και πιστωτές




Μετά από ένα μήνα και κάτι ημέρες προεκλογικής «ανάπαυλας», ξεκινάει από αυτή την εβδομάδα η μεγάλη «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την
επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν αρχικά οι εξελίξεις στον προϋπολογισμό, με τις δύο πλευρές να έχουν διαφορετική αφετηρία και τους δανειστές να «βλέπουν» ήδη την ανάγκη για προσδιορισμό των νέων μέτρων. Το συνολικό «πακέτο» που θα πρέπει να κλείσει, όμως, θα είναι πολύ πιο βαρύ, καθώς περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη που μίλησαν στην «Κ», αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν στην Αθήνα τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να εξετάσουν την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Στο μέτωπο των δημοσιονομικών μέτρων θα δοθεί και η πρώτη «μάχη», καθώς κυβερνητικά στελέχη δίνουν μία εικόνα ομαλής πορείας του προϋπολογισμού –σε βαθμό υπεραπόδοσης έναντι των στόχων– ενώ από την πλευρά των δανειστών υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν εφαρμόζονται πλήρως και ενδεχομένως να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη διαμορφώσει τα επιχειρήματα γύρω από τα οποία θα «οχυρώσουν» τη θέση τους:

• Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι εφόσον εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει υπεραπόδοση επί του φετινού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν, δε, ότι το πρωτογενές ισοζύγιο μπορεί να είναι κοντά στο μηδέν ή και ελαφρώς πλεονασματικό. Επίσης, με την προϋπόθεση της πλήρους υλοποίησης των εν λόγω μέτρων, προβλέπουν ότι μπορεί να επιτευχθεί και ο στόχος του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αυτές αναμένεται να αποτυπωθούν και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται –εκτός απροόπτου– και η αναθεωρημένη επί τα βελτίω εκτίμηση για την ύφεση φέτος. Στο Μνημόνιο προβλεπόταν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3%, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι το ποσοστό μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 1%-1,5%.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θέλει να αποκρούσει τις όποιες πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

• Οι θεσμοί έχουν εντοπίσει παρεμβάσεις που έχουν ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί. Για παράδειγμα τον Αύγουστο ψηφίστηκε η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά έως τώρα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου. Αντίστοιχα, δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και στο ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειστές θέλουν πρώτα να δουν τα ψηφισμένα μέτρα να τίθενται σε ισχύ, ώστε να αξιολογήσουν κατά πόσον αποδίδουν τα προσδοκώμενα έσοδα και διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των συζητήσεων στο εσωτερικό των θεσμών αναφέρουν στην «Κ» ότι ακόμα κι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, δεν είναι βέβαιο ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι. Πολύ περισσότερο ότι υπάρχει και υπεραπόδοση, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.

Γι’ αυτό και το πρώτο κλιμάκιο που θα καταφθάσει στην Αθήνα θα ασχοληθεί με τα δημοσιονομικά ζητήματα, καθώς και ο χρόνος που υπάρχει είναι περιορισμένος.

Πέραν αυτής της διάστασης που υπάρχει πριν από την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και για ένα άλλο πακέτο μέτρων. Στο Μνημόνιο υπάρχουν τρεις επιπλέον κατηγορίες παρεμβάσεων που θα πρέπει να αναληφθούν:

1. Μέτρα που έχουν προσδιοριστεί και πρέπει να εφαρμοστούν το 2016, αλλά δεν έχουν εξειδικευθεί και δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί. Σημαντικότερο όλων είναι η νέα μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποιες αλλαγές θα γίνουν, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει στο ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να αποδώσει περί το 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, στα προσδιορισμένα, αλλά μη ποσοτικοποιημένα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017, από 13% που είναι σήμερα.

• Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, η φορολόγηση 30% στα VLT’s, η αύξηση του φόρου στα ενοίκια στο 15% από 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως και στο 35% από 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

• Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2016.

• Καλύτερη στόχευση επιδόματος θέρμανσης, με απώτερο σκοπό τη μείωση του κονδυλίου του προϋπολογισμού στο μισό για το 2016 (εξοικονόμηση περίπου 200 εκατ. ευρώ).

2. Μέτρα για την αποκατάσταση των όποιων απωλειών προκύψουν για τον προϋπολογισμό από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις συντάξεις. Υπολογίζεται ότι αυτά τα ισοδύναμα θα πρέπει να ανέλθουν στα 2 δισ. ευρώ, αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει την αναγκαιότητά τους για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αποφύγει νέα μέτρα.

3. Μέτρα ύψους 0,75% του ΑΕΠ για το 2017 (περί το 1,5 δισ. ευρώ) και 0,25% του ΑΕΠ για το 2018 (περί τα 500 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν έχουν προσδιοριστεί στο Μνημόνιο και ενδεχομένως αυτό να γίνει και αργότερα.

Προαπαιτούμενα για τα 3 δισ. ευρώ
Μέσα στην εβδομάδα θα καθοριστεί –εκτός απροόπτου– η οριστική λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως τις αρχές Νοεμβρίου για να εκταμιευτούν σε δύο φάσεις οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ έως τα μέσα Οκτωβρίου και 1 δισ. ευρώ έως τις αρχές Νοεμβρίου).

Η προτεινόμενη από την Ευρωζώνη λίστα περιελάμβανε σχεδόν το σύνολο των μέτρων που πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τον Νοέμβριο και περιγράφονται στο μνημόνιο. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει το οριστικό «ξεκαθάρισμα» και η τελική λίστα θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου.

Πάντως, στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου και ανεξαρτήτως του εάν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστούν ως προαπαιτούμενες δράσεις ή όχι, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές για μια σειρά ανοικτών μετώπων:

• Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ρύθμιση «κόκκινων» δανείων, διοίκηση ΤΧΣ.

• Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

• Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και τις δύο εργαλειοθήκες, καθώς και να προετοιμάσει ένα νέο τρίτο πακέτο αλλαγών.

• Ιδιωτικοποιήσεις και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

• Εργασιακές σχέσεις με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

• Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα θέματα του πρώτου ελέγχου δεν εξαντλούνται στα παραπάνω, αλλά αυτά θεωρούνται τα κρισιμότερα για να ολοκληρωθεί επιτυχώς.


του Σωτήρη Νίκα

Πηγή : Καθημερινή


Ο άνθρωπος που ίδρυσε το ISIS: Ο βίαιος τρομοκράτης που σόκαρε ακόμα και την Αλ Κάιντα



Το ISIS τον τελευταίο χρόνο έχει μετατραπεί στην πιο πολυσυζητημένη και βίαιη τρομοκρατική οργάνωση που έχει αιματοκυλήσει τη Συρία και αναστατώσει Ευρώπη και ΗΠΑ. Πώς
όμως ξεκίνησε;

Το νέο βιβλίο του Τζον Γούορικ με τίτλο «Adapted from Black Flags: The Rise Of ISIS» παρακολουθεί την άνοδο και την πορεία του ιδρυτή του ISIS από την αφάνεια στην κορυφή της τρομοκρατίας και στο θάνατο του.

Ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι εκτοξεύθηκε από τη σχετική αφάνεια στην κορυφή της τρομοκρατίας. Ο πρώην μικροεγκληματίας είχε φύγει από τη γενέτειρά του, την Ιορδανία και πολέμησε στο Αφγανιστάν, όπου συνάντησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Τον Οκτώβριο του 2002 συνδέθηκε με τη δολοφονία ενός Αμερικανού διπλωμάτη στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν και τότε η κυβέρνηση Μπους άρχισε να αποκτά ένα έντονο ενδιαφέρον για αυτόν, με τον Λευκό Οίκο να ψάχνει για συνδέσεις μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Σαντάμ Χουσεΐν.
Αγνοώντας τις επιφυλάξεις της CIA, ο τότε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, έδωσε μια ομιλία, κάνοντας λόγο για πόλεμο, το 2003 και δηλώνοντας ότι ο Ζαρκάουι ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ του Ιράκ και της τραγωδίας των Δίδυμων Πύργων.

Από τη στιγμή που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τον, ως τότε αφανή, Ζαρκάουι, ως δικαιολογία για την έναρξη ενός νέου μετώπου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Λευκός Οίκος άθελά του τον έκανε σούπερ σταρ στους ισλαμιστές και ο Ζαρκάουι απάντησε μετατρέποντας όλες τις προειδοποιήσεις τους για τρομοκρατία σε πραγματικότητα.



Μετά την πτώση της Βαγδάτης τον Απρίλιο του 2003, ο Ζαρκάουι εξαπέλυσε ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ με στόχο την ανάδευση του μίσους μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών, ενώ ταυτόχρονα χτυπά και την Αμερική.

Τον Ιανουάριο του 2004, δέκα μήνες μετά την άφιξή του στη Βαγδάτη και καθώς η εξέγερση ανθεί, έστειλε ένα μήνυμα στον Μπιν Λάντεν ζητώντας του μια χάρη. Η οργάνωσή του, αν και μικρή, ήταν πίσω από σχεδόν όλες τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ, αλλά θα μπορούσε να επιτύχει πολύ περισσότερα με την επίσημη έγκριση και τους πόρους της Αλ Κάιντα. «Το μόνο που ελπίζουμε είναι ότι θα είμαστε η αιχμή του δόρατος, η δυνατότητα πρωτοπορίας και η γέφυρα που θα οδηγήσει το ισλαμικό έθνος στη δόξα» έγραφε.

Στις 10 Μαΐου, ο Ζαρκάουι έστειλε ένα μήνυμα στον κόσμο, σε ένα κακής ποιότητας εξάλεπτο βίντεο. Ντυμένος στα μαύρα και με το πρόσωπό του σκεπασμένο με μάσκα του σκι, ο Ζαρκάουι στεκόταν πίσω από μία γονατισμένη φιγούρα με πορτοκαλί στολή.
Ο Αμερικανός Νίκολας Μπεργκ, ένας επίδοξος επιχειρηματίας ο οποίος είχε πάει στο Ιράκ για να κανονίσει τις συμβάσεις για την επιχείρηση επισκευής ηλεκτρονικών του, δεν έδειχνε κανένα σημάδι επίγνωσης του τι επρόκειτο να του συμβεί.

«Έθνος του Ισλάμ, μεγάλη είδηση!» Είπε ο Ζαρκάουι, που ήταν πλαισιωμένος από τέσσερις ένοπλους άνδρες. «Τα σημάδια της αυγής έχουν αρχίσει και οι άνεμοι φυσούν προς τη νίκη».
Συνέχισε για αρκετά λεπτά, πριν από την προειδοποίηση: «Δεν θα δείτε τίποτα από εμάς εκτός από πτώματα και φέρετρα εκείνων που σφάξαμε με αυτό τον τρόπο» είπε και με αυτά τα λόγια τράβηξε ένα μακρύ μαχαίρι από μια θήκη, έκοψε τον λαιμό του Μπεργκ και το κράτησε ψηλά σαν τρόπαιο.
Το αποτρόπαιο βίντεο κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο και οι θαυμαστές του Ζαρκάουι του έδωσαν ένα νέο ψευδώνυμο «ο σεϊχης των σφαγέων»


Στους επόμενους μήνες, οι άνδρες του Ζαρκάουι πραγματοποίησαν δεκάδες δολοφονίες, πολλές από τις οποίες καταγράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων των αποκεφαλισμών ενός Βούλγαρου οδηγού φορτηγού, ενός Νοτιοκορεάτη μεταφραστή και ενός Αιγύπτιου εργολάβου.
Βλέποντας το αιματοκύλισμα να μην έχει τέλος, τον Ιούλιο του 2004, η Ουάσιγκτον αύξησε την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του Ζαρκάουι από 6.000.000 σε 15.000.000 δολάρια, φτάνοντας σχεδόν την τιμή για πληροφορίες για τον Μπιν Λάντεν.
Παράλληλα ο Ζαρκάουι γιόρτασε την νέα του δημοσιότητα του με ένα άλλο βίντεο. Μίλησε για τους διάσημους μουσουλμάνους πολεμιστές, υπονοώντας τη δική του θέση στην αλυσίδα των μεγάλων ανδρών, πριν κάνει μια παθιασμένη έκκληση για τους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να ενωθούν.

Επιπλέον, ο Μπιν Λάντεν έδωσε την ευλογία του, ανακοινώνοντας σε μια εκπομπήπου στάλθηκε με κασέτα στα Αραβικά κανάλια ειδήσεων ότι «ο Μουτζαχεντίν αδελφός Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι είναι ο εμίρης της Αλ Κάιντα και του Τζιχάντ στο κρατίδιο των δύο ποταμών». Με την αποδοχή του Ζαρκάουι, η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να μοιραστεί την πίστωση για τις επιτυχίες του.
Αλλά η βιαιότητα του Ζαρκάουι τον οδήγησε στο να κάνει εχθρούς στο Ιράκ, κάτι που εύκολα έμαθε η CIA.

Πληροφορίες αποκάλυπταν ότι στις 20 Φεβρουαρίου 2005, ο Ζαρκάουι θα πήγαινε οδικώς από τη Φαλούτζα στο Ραμάντι και έτσι ένα drone και ομάδες κομάντος είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τον παρακολουθήσουν. Στα μέσα του απογεύματος, ο drone κλείδωσε σε ένα φορτηγό το οποίο κατευθυνόταν προς ένα αγρόκτημα μέσα σε πυκνό φοινικόδασος και μία ομάδα ανδρών βγήκε έξω. Ωστόσο ένα τεχνικό πρόβλημα με την κάμερα του drone εμπόδισε την άμεση επέμβαση των ειδικών δυνάμεων και η καθυστέρηση επέτρεψε στους άνδρες να ξεφύγουν, αλλά οι στρατιώτες που έφτασαν στο σημείο έκαναν μια εξαιρετική ανακάλυψη. Στο κάθισμα του οχήματος ήταν το laptop του Ζαρκάουι.

Χρειάστηκαν εβδομάδες για να σπάσουν την κρυπτογράφηση. Οι περισσότερες από τις διευθύνσεις, τα σχέδια και τους αριθμούς τηλεφώνου ήταν άνευ αντικειμένου. Ωστόσο, ο φορητός υπολογιστής ήταν υλικό ανεκτίμητης αξίας: ήταν το πιο κοντινό στα σχέδια του Ζαρκάουι που οι αναλυτές είχαν καταφέρει να φτάσουν.

Ο υπολογιστής περιείχε μια σειρά από φωτογραφίες διαβατηρίου που έδειχναν τον Ζαρκάουι σε διάφορες μεταμφιέσεις. Υπήρχαν σημειώματα για τη μεταβαλλόμενη δομή της τρομοκρατικής οργάνωσης, στην οποία ο Ζαρκάουι αναφερόταν ως «επιχειρησιακός διοικητής».
Αλλοι φάκελοι περιείχαν μαγνητοσκοπήσεις των συνεδριάσεων του διευθυντικού συμβουλίου του Ζαρκάουι. Σε μία από αυτές μίλησε για το όραμά του για το πώς οι τζιχαντιστές θα θέσουν τα θεμέλια για κάτι που ήταν εντελώς νέο, αλλά ταυτόχρονα τόσο παλιό όσο και το Ισλάμ, κάνοντας λόγο για την αποκατάσταση του χαλιφάτου από τη χρυσή εποχή του Ισλάμ, όταν όλοι οι μουσουλμάνοι ζούσαν κάτω από μια ενιαία θρησκευτική αρχή που έσβηνε τα εθνικά σύνορα που είχε επιβάλλει η Δύση.


Αλλά ο Ζαρκάουι δεν μιλούσε για ένα μακρινό μέλλον. Μιλούσε σε ενεστώτα χρόνο, με τον εαυτό του ως τον ηγέτη του απελευθερωτικού στρατού του. Οι ψυχολόγοι της CIA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ζαρκάουι ήταν ένας κλασικός ναρκισσιστής ο οποίος είδε τον εαυτό του ως έναν από τους αρχαίους ισλαμικούς πολεμιστές που τόσο θαύμαζε -άσχετα αν τα αρχαία Ισλαμικά δόγματα, απαγόρευαν πχ τη δολοφονία αθώων.

Πέντε μήνες αργότερα, η CIA καταφέρνει να εντοπίσει μια επιστολή προς τον Ζαρκάουι από τον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Ήταν ένα γράμμα 6.000 λέξεων που εξέφραζε την ανησυχία της οργάνωσης για το αιματοκύλισμα που ο Ζαρκάουι είχε ξεκινήσει, προστατευόμενος από την Αλ Κάιντα.

Ο Ζαουάχρι έγραψε ότι ήταν μια χαρά να σκοτώνει Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς, αλλά ότι οι βομβιστικές επιθέσεις, οι επιθέσεις τζαμιά σιιτών και οι φρικιαστικές εκτελέσεις στα βντεο έστελναν λάθος μηνύματα. Για τους απλούς μουσουλμάνους, οι εικόνες νεκρών παιδιών και οι αποκεφαλισμοί, δεν ήταν ενθαρρυντικοί, ήταν απλά φρικιαστικοί.
«Το κίνημα των Μουτζαχεντίν πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που οι μάζες δεν καταλαβαίνουν ή δεν εγκρίνουν» προειδοποίησε ο Ζαουάχρι. «Δεν το χρειαζόμαστε αυτό». Ο Ζαρκάουι προκλητικά του απάντησε ότι όλα όσα έκανε ήταν σύμφωνο με τους κανόνες των Μουτζαχεντίν.

Στα μάτια του Ζαρκάουι, ως επικεφαλής ενός στρατού που αριθμούσε χιλιάδες μαχητές που αντιμετώπιζαν τους Αμερικανούς σε καθημερινή βάση, θεωρούνταν υπερδύναμη. Στον πόλεμο θεωρούσε ότι είχε επιτυχία. Γιατί λοιπόν να θέλει να λάβει συμβουλές από τον Ζαουάχρι;
Ο Ζαρκάουι το παρατράβηξε, όταν η Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις της Ιορδανίας: τρεις ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχείο τον Νοέμβριο του 2005 που σκότωσαν 60 ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς, καλεσμένοι σε γάμο.
Καθώς ο Ζαρκάουι και η Αλ Κάιντα έσπασαν, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους συγκάλεσε την πρώτη συνάντηση ασφάλειας του Λευκού Οίκου αφιερωμένη κυρίως στην Ιορδανό τρομοκράτη. Ο Μακ Κρίσταλ, επικεφαλής της ομάδας που κυνηγούσε τον Ζαρκάουι, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη: Ο Ζαρκάουι είχε έναν πνευματικό σύμβουλο, έναν Ιρακινό ιμάμη από τη Βαγδάτη, τον Σιχ αμπντ Αλ-Ραχμάν. Οι δύο άνδρες συναντιόντουσαν κάθε 7 με 10 μέρες.

Για δύο εβδομάδες, drones παρακολουθούσαν το ακριβό σπίτι Ραχμάν και το ασημί σεντάν του, όταν ο ίδιος οδηγούσε έξω από την πόλη.
Στις 7 Ιουνίου, 2006, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των Αμερικανών, ο Ραχμάν συνάντησε τον Ζαρκάουι.

Μια ομάδα ελίτ κομάντος Delta που βρίσκονταν στη Βαγδάτη ετοιμάστηκαν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο τους, αλλά αντιμετώπισαν μηχανικό πρόβλημα κι έτσι κάλεσαν ένα F-16 μαχητικό που βρισκόταν σε περιπολία πάνω από το κέντρο του Ιράκ.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε», είπε ένας βοηθός του Μακ Κρίσταλ, που είχε εξουσιοδοτηθεί να δώσει την εντολή. «Πρέπει να τον βομβαρδίσετε». Ηταν σχεδόν 18:00, όταν ήρθε η εντολή: «ρίξτε τη βόμβα.»

Η οθόνη του F-16 έδειξε μια έντονη λάμψη που την ακολούθησαν τρεις πίδακες καπνού και σκόνης. Ενα λεπτό αργότερα, μια δεύτερη βόμβα χτύπησε το ίδιο σημείο. Οταν ο καπνός καθάρισε, δεν υπήρχε καν το σπίτι πια.

Οι κομάντος Delta πήγαν στο σημείο 20 λεπτά αργότερα, για να βρουν την ιρακινή αστυνομία να φορτώνει ένα φορείο σε ένα ασθενοφόρο δίπλα από τα ερείπια που πριν λίγη ώρα ήταν το κρησφύγετο του Ζαρκάουι. Οι Ιρακινοί έκαναν πίσω και σύντομα οι στρατιώτες κοιτούσαν το ματωμένο πρόσωπο του διαβόητου στόχου τους.


Τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά ήταν ακόμη ζωντανός, ο Ζαρκάουι άνοιξε τα μάτια του, μουρμούρισε κάτι και προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να ξεφύγει.

Χρόνια αργότερα, ορισμένοι από τους παρόντες θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι οι κομάντος του έδωσαν το τελικό χτύπημα, αλλά μετά τον βομβαρδισμό δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα εσωτερικά όργανα του Ζαρκάουι είχαν συνθλιβεί από την έκρηξη.
Ο Ζαρκάουι πέθανε στις 19:04, αλλά η οργάνωσή του έμεινε. Οι ακόλουθοί του απλώς υποχώρησαν, ήσυχα μαζεύαν δύναμη σε άνομες επαρχίες της Συρίας, μέχρι να βγουν ξανά σε κοινή θέα το 2013 - όχι απλώς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ως ένας στρατός. Οι διάδοχοι του Ζαρκάουι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους με διαφορετικά ονόματα πριν καταλήξουν στο ISIS, ενώ συνέχιζαν να αναφέρονται στον Ζαρκάουι ως ο «σείχης Μουτζαχεντίν», αναγνωρίζοντας τον ως τον ιδρυτή που προσπάθησε να αναδιατυπώσει τους χάρτες της Μέσης Ανατολής. Και, όπως ο Ζαρκάουι, πιστεύουν ότι κατακτήσεις τους δεν θα τελείωναν εκεί.




Πηγή : iefimerida.gr


Ο Φίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Γενοκτονία των Ποντίων




Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Για πολλούς πολίτες είναι σημαντική η θέση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Έχει δημιουργηθεί εκτεταμένο ζήτημα μετά την επαναφορά στο προσκήνιο παλαιότερου άρθρου που είχε γράψει ο Ν. Φίλης στην Αυγή στις 20 Αυγούστου του 2014, για το ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας, με αφορμή το αίτημα 38 βουλευτών της Ν.Δ. τότε να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα «η άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι)».

Οι συζητήσεις και αντιδράσεις σε κοινωνικά δίκτυα και άλλους χώρους αναφορικά με την μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον νέο υπουργό Παιδείας, είναι έντονες αλλά χωρίς να αναδεικνύουν πάντα την αλήθεια.

Στο άρθρο του ο Νίκος Φίλης όντως σημειώνει ότι ο όρος γενοκτονία «καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική(…)επιδίωξη εξαφάνισης ενός ολόκληρου έθνους.» και τονίζει ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο ο όρος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό χρησιμοθηρικά. Δηλώνει μάλιστα ότι «η όψιμη μετακίνηση σε επίπεδο ορολογίας υποκρύπτει απόπειρα μετάλλαξης της ιστορικής εμπειρίας και των γεγονότων, η οποία μάλιστα «επισημοποιείται» με την παραγωγή μιας νέας, μεροληπτικής ιστορίας».

Στο ίδιο άρθρο σημειώνει ότι το ιστορικό γεγονός της «αιματηρής εκδίωξης των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη είναι τυπικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης» και όχι γενοκτονίας. Τονίζει μάλιστα τη βασική διαφορά της γενοκτονίας ως όρου «απόλυτου» που «αφορά ένα ολόκληρο έθνος, όπου κι αν κατοικεί».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επίσημη θέση για τη γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι εύκολο να βρει κανείς, τουλάχιστον όσον αφορά Δελτία Τύπου πρόσφατων επετείων. Από την άλλη πλευρά η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ τότε, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας σήμερα, σε ανακοίνωσή της στις 19 Μαΐου 2012, έγραφε ότι «απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ξεκάθαρα σε «επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων» η οποία γράφτηκε στην ιστορία».

Σε αντίστοιχη δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλου, μία ημέρα πριν τη φετινή επέτειο ανέφερε σε δήλωσή του ότι η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού «αποτελεί ντροπή για τη ανθρωπότητα και είναι χρέος της τουρκικής κυβέρνησης να την καταδικάσει» και συμπλήρωνε αλλού ότι «Σήμερα που η χώρα μας παλεύει να σταθεί όρθια, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να εμπνευστεί από το σθένος με το οποίο οργανώθηκαν εκείνη την περίοδο των δολοφονιών και των διωγμών οι Έλληνες του Πόντου, ώστε να αγωνιστεί για την αξιοπρέπειά του».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το αφιέρωμα που είχε κάνει η εφημερίδα του Δρόμου της Αριστεράς που πρόσκειται στην ΚΟΕ, οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, η οποία ωστόσο έχει διακόψει τους δεσμούς της με το ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τρίτο Μνημόνιο, στο οποίο συμμετείχαν με άρθρα τους 6 Τούρκοι διανοούμενοι οι οποίοι τάσσονταν ξεκάθαρα υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής, με τίτλους όπως:

– Fikret Baskaya : Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει,
– Ahmet Oral: Για το Αρμενικό, Ελληνικό, Κουρδικό και Αλεβίτικο Ζήτημα,
– Attila Tuygan: Γενοκτονία για την “ιερή πατρίδα”,
-Taner Akçam: Οι εκτοπίσεις και οι σφαγές των Ελλήνων του 1913-1914: Πρόβα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
– Sait Çetinoğlu: Η ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Το Τέλος του Κινήματος και η Εκδίωξη
– Pervin Erbil: Μια τραγική σελίδα στην εκκαθάριση των Ρωμιών, 1914-1924.

Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι το ζήτημα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής από τους νεότουρκους, από το 1916 έως το 1923 είναι πιθανόν ένα θέμα από εκείνα που δεν είναι πλήρως λυμένα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει και με άλλα. Αναγνωρίζουμε ωστόσο τη διαφορά, ότι στο συγκεκριμένο ευαίσθητο ζήτημα είναι και οι απόψεις των ιστορικών που συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτό πάντως που είναι κοινός τόπος και για τα κόμματα που ομοφώνως αναγνωρίζουν τη γενοκτονία είναι ότι ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέση το θέμα της γενοκτονίας σε διεθνή φόρα και ότι πάντα χρησιμοποιόταν για το εσωτερικό ακροατήριο.


Πηγή : rizopoulospost.com


Νοσοκομεία δανείζονται γιατρούς και υλικά το ένα από το άλλο για να αντέξουν




Σύριγγες, γάντια, επιδέσμους... Το ένα νοσοκομείο δανείζεται από το άλλο, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς περικοπές προϋπολογισμών τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η περίεργη πρακτική, που έκανε την εμφάνιση της μαζί με την κρίση το 2010, έχει ενταθεί πλέον ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» και το 2015 ο δανεισμός έγινε ακόμη πιο συχνός.

Το σύστημα αυτό του δανεισμού εφαρμόζεται συνήθως μεταξύ κοντινών νοσοκομείων ή μεταξύ νοσοκομείων των ίδιων ειδικοτήτων, όταν πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά. Και όταν το νοσοκομείο παραλάβει τις δικές του προμήθειες, τότε θα επιστρέψει τα υλικά που δανείστηκε.

Ομως, ο δανεισμός δεν περιορίζεται μόνο στο υλικό, αλλά ακόμη και σε ιατρικό προσωπικό. Για παράδειγμα, διοικητής μονάδας υγείας αποκαλύπτει στην εφημερίδα την περίπτωση που δέχθηκε απεγνωσμένο τηλεφώνημα από υποδιοικητή νοσοκομείο, επειδή δεν είχαν αιματολόγο. «Συμφώνησα με αιματολόγο του νοσοκομείου, που δέχθηκε να βοηθήσει για λίγους μήνες το άλλο νοσοκομείο», προσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, στα 1,2 δισ. ευρώ φτάνουν τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Για το 2015, έχει προϋπολογιστεί για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων 1,38 δισ. και ο προϋπολογισμός για τις αγορές της χρονιάς έχει ήδη εξαντληθεί.



Πηγή: iefimerida.gr


Το σχέδιο του Νίκου Φίλη για πλήρη οπισθοδρόμηση και απαξίωση της παιδείας




Επιστρέφουν άσυλο, «αιώνιοι» φοιτητές και αλλάζουν οι Πανελλαδικές

Μεγάλες αλλαγές σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο αλλά και στα σχολικά βιβλία προγραμματίζει ο νέος υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

Το περίφημο πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας προ μηνών καταργεί στην ουσία τους περισσότερους νόμους της τελευταίας δεκαπενταετίας. Από τα κυριότερα θέματα που επιστρέφουν είναι το ακαδημαϊκό άσυλο στα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ, ενώ καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων και οι νόμοι για την αξιολόγηση ενώ παράλληλα αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.

Σχετικά με τις πρυτανικές εκλογές, οι φοιτητές θα ψηφίζουν στο σύνολό τους σε αυτές με αυξημένη συμμετοχή μάλιστα σε σχέση με παλαιότερους νόμους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι σύλλογοι και οι παρατάξεις. Οι εκλογές των μελών ΔΕΠ επιστρέφουν επίσης στα τμήματα. Οι «αιώνιοι» φοιτητές που διαγράφηκαν επιστρέφουν, αν θέλουν, με έγγραφη αίτησή τους. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διευθυντών των σχολείων.

Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το οποίο θα εξεταστούν την επόμενη χρονιά οι μαθητές της Γ’ λυκείου προβλέπει ότι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα αντί για έξι, ενώ η προσθήκη ενός πέμπτου προαιρετικού μαθήματος θα τους εξασφαλίσει μία γέφυρα μεταξύ των πεδίων, προκειμένου να διευρυνθούν οι επιλογές τους. Το σύστημα προσομοιάζει με το σύστημα των δεσμών ενώ θα υπάρχουν και σχολές-μπαλαντέρ, όπως οι Παιδαγωγικές, που θα τις δηλώνουν οι υποψήφιοι από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα γίνουν διπλές Πανελλαδικές του χρόνου για να μπορέσουν να εξεταστούν και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών, δηλαδή οι εξετάσεις θα γίνουν ως εξής:

- Με το ισχύον σύστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν οι απόφοιτοι λυκείου παλαιοτέρων ετών.
- Με το νέο σύστημα, το οποίο θα αφορά μόνο τους μαθητές που θα φοιτήσουν το επόμενο σχολικό έτος στη Γ’ λυκείου.



Πηγή:  iefimerida.gr


Θύελλα αντιδράσεων για τον «αλβανικό αετό» του Λίλα



Με γιούχα «στόλισαν» τον Άντι Λίλα οι φίλοι του Ολυμπιακού για τον πανηγυρισμό του στο γκολ που πέτυχε

Με ένταση ολοκληρώθηκε ένα γενικά ήρεμο παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Αφορμή γι' αυτό στάθηκε ο πανηγυρισμός του Άντι Λίλα όταν σκόραρε και διαμόρφωσε ουσιαστικά το τελικό 5-1. Ο Αλβανός μέσος του ΠΑΣ σχημάτισε τον αλβανικό αετό (συμβολίζοντας ουσιαστικά την «Μεγάλη Αλβανία») και οι φίλοι του Ολυμπιακού εξερράγησαν.

Έντονες αποδοκιμασίες, παρατεταμένη γιούχα και «γαλλικά» προς τον διεθνή άσο συνέθεσαν το παζλ των επόμενων λεπτών, με την ενέργειά του να μην περνά απαρατήρητη, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.


Πηγή





Ύποπτη για... λογοκλοπή η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και στενή συνεργάτιδα της Μέρκελ




Ύποπτη για λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή της στην Ιατρική είναι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα ωστόσο με το γερμανικό Τύπο και συγκεκριμένα το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται έναν εκπρόσωπο του υπουργείου, η φον ντερ Λάιεν «δεν απορρίπτει απλώς αυτές τις κατηγορίες, αλλά ζήτησε από τη Σχολή Ιατρικής του Ανόβερου», από την οποία πήρε το διδακτορικό της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, «να εξετασθεί (η διδακτορική διατριβή της) από μια ανεξάρτητη και ικανή επιτροπή».

Οι κατηγορίες, που αποκαλύφθηκαν σήμερα από το Der Spiegel και δημοσιοποιήθηκαν ευρύτατα μέσω του Ίντερνετ (αν και η ίδια της γνωρίζει από τον Αύγουστο), διατυπώνονται από μια ιντερνετική πλατφόρμα, τη «VroniPlag Wiki», που παρακολουθεί και καταγράφει τα κρούσματα λογοκλοπής σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, «στοιχεία λογοκλοπής βρέθηκαν σε 27 από τις 62 σελίδες» της διατριβής της φον ντερ Λάιεν που είχαν εξετασθεί μέχρι τότε, δηλαδή «μια αναλογία 43,5%», αναφέρει χαρακτηριστικά η VroniPlag.

Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Ντάνεμαν, καθηγητής του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και μέλος της πλατφόρμας, τον οποίο επικαλείται το Der Spiegel, «37 αποσπάσματα» αντιβαίνουν σε ακαδημαϊκούς κανόνες, όπως η επανάληψη φράσεων από ξένα κείμενα χωρίς ο συγγραφέας να αναφέρει πως πρόκειται για βιβλιογραφικές αναφορές.

«Η συχνότητα αυτών των λαθών και η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί δείχνει μια χονδροειδώς πρόχειρη δουλειά», υποστήριξε ο Ντάνεμαν στη Sueddeutsche Zeitung.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011, ο υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, καθώς διαπιστώθηκε πως είχε καταφύγει σε λογοκλοπή σε μεγάλα τμήματα της διδακτορικής διατριβής του.

Η Ανέτε Σαβάν, υπουργός Παιδείας και στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου, αναγκάσθηκε να κάνει το ίδιο τον Φεβρουάριο του 2013.

Όπως επίσης και η Σιλβάνα Κοχ-Μέριν, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2011.
Παράλληλα, ο τίτλος του «δόκτορα», ο οποίος είναι πολύ σεβαστός στη Γερμανία και αναφέρεται συστηματικά όταν προσφωνείται κάποιος, αφαιρέθηκε από όλους…


Πηγή : newsbomb.gr


Ντοκουμέντο με τη γυναίκα συνεργό των Μαζιώτη - Πετρακάκου




Νέο ντοκουμέντο από κλειστό κύκλωμα δείχνει μια μυστηριώδη γυναίκα που φέρεται ως συνεργός του αρχιτρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη και του Γιώργου Πετρακάκου, η οποία έπαιρνε μέρος και σε ληστείες.

Όπως αποκάλυψε το Mega, εικόνα από κάμερα αφαλείας από τράπεζα στις Σπέτσες δείχνει τη γυναίκα την ώρα της ληστείας και οι κινήσεις της, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής, δείχνουν ότι είναι εκπαιδευμένη.

Η γυναίκα κρατάει όπλο, φοράει γάντι στο ένα χέρι και γυαλιά ηλίου. Τα χρήματα από τη ληστεία εκτιμούν οι αστυνομικοί ότι πήγαν στο επαναστικό ταμείο τρομοκρατικής οργάνωσης ενώ αναζητούν εάν η γυναίκα έχει σχέση με τη σύντροφο του Πετρακάκου που συνελήφθη μαζί του στο Βόλο.

Η σύντροφός του πάντως υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν γνώριζε για τις ληστείες αλλά δεν γνώριζε καν το παρελθόν του Πετρακάκου.

Την ίδια ώρα, η αντιτρομοκρατική αναζητάει κρησφύγετο - γιάφκα του Πετρακάκου στην Αττική που μπορεί να έχει νοικιάσει με τα στοιχεία Τσαγκαράκης ή Καπατσώρης.
Ο Πετρακάκος ερχόταν συνέχει στην Αγία Παρασκευή ενώ κυκλοφορούσε χωρίς να γίνεται αντιληπτός καθώς έπαιρνε όλες τις προφυλάξεις.

Η ΕΛΑΣ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ευρήματα από τα κρησφύγετα του Πετρακάκου στο Βόλο και τη Φθιώτιδα, ενώ η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει να αναζητά πιθανή γιάφκα του συλληφθέντα και στην Αθήνα.












Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κρησφύγετο αυτό μπορεί να έχει ενοικιαστεί με τα ονόματα Τσαγκαράκης ή Καπατσώρης, τα οποία αναγράφονταν στις πλαστές ταυτότητες, οι οποίες βρέθηκαν στο σπίτι του Βόλου.

Καθαρά» είναι πάντως τα δύο όπλα που εντοπίστηκαν, καθώς από την έρευνα των εγκληματολογικών εργαστηρίων διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες.
Εξετάζεται ακόμη από τις Αρχές το γεγονός ότι ο Πετρακάκος συστηνόταν στο Βόλο ως επενδυτής γης, ενδεχομένως και για να «ξεπλύνει» τα χρήματα από τις ληστείας.


Πηγή : ethnos.gr


Φλαμπουράρης: Η λαϊκή εντολή που πήραμε δεσμεύει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ




«Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η πληγή που άνοιξε με την αποχώρηση των συντρόφων της Λ.Α.Ε. έκλεισε»

«Η λαϊκή εντολή που πήραμε δεσμεύει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στην «Κίνηση των 53» και στο πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν διαφοροποιήσεις σε θέματα εφαρμογής του μνημονίου.

Ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι «μετά το αποτέλεσμα των εκλογών η πληγή που άνοιξε με την αποχώρηση των συντρόφων της Λ.Α.Ε. έκλεισε».

Προβλέπει δε, ότι «με άξονες τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και την αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα του κυβερνητικού σχήματος, που οφείλουμε όλοι και όλες να σεβόμαστε, θα φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας».

Σχετικά με το επικείμενο νομοθετικό έργο, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία αλλά και της κρίσιμης φάσης στην οποία βρίσκεται η διαπραγμάτευση», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «οι βουλευτές μας είναι σε θέση μάχης για να προωθήσουμε το σύνολο του νομοθετικού έργου που κρίνεται απαραίτητα».

Όσον αφορά το αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει συναινέσεις ή και συνεργασίες και με άλλα κόμματα, ο κ. Φλαμπουράρης δηλώνει: «θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση στη βάση των προεκλογικών, προγραμματικών μας δεσμεύσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά στις εκλογές «έχει δημιουργήσει κρίση ταυτότητας σε αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ταυτόχρονα εξηγεί ότι «η σοσιαλδημοκρατία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε κρίση λόγω της ανάδυσης μίας νέας Αριστεράς, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια», αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή Κόρμπιν στην ηγεσία του βρετανικού Εργατικού κόμματος.

Σχετικά με την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, αναφέρει ότι «η εξέταση του Φαλτσιάνι στο Παρίσι από Έλληνες εισαγγελείς που καθυστέρησε αρκετά χρόνια είναι μόνο η αρχή μίας επίπονης και δύσκολης προσπάθειας που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους».

Τέλος, σχετικά με την ανάμειξη του ονόματός του σε υπόθεση κατασκευαστικής εταιρίας, ο κ. Φλαμπουράρης αφού χαρακτηρίζει τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος του «αβάσιμες», τονίζει ότι «επιδίωξαν να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και κατά προέκταση το πρόσωπο του πρωθυπουργού», προσθέτοντας ότι «απέτυχαν παταγωδώς».


Πηγή : newsbeast.gr


Ο κ. Facebook και ο κ. Microsoft υπόσχονται «καθολική πρόσβαση στο Ίντερνετ»




Ζούκεμπεργκ και Γκέιτς θα διαθέσουν πόρους για το σκοπό - Η δράση τους εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσαν σήμερα στον ΟΗΕ ότι θα θέσουν τους πόρους τους στην υπηρεσία ενός προσφιλή τους στόχου: να εξασφαλίσουν έως το 2020 την καθολική πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Η δράση τους εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας έως το 2030, έναν από τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη που ορίσθηκαν από τον Οργανισμό.

Το Ίντερνετ είναι κάτι συνηθισμένο στις ανεπτυγμένες χώρες από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όμως ο ΟΗΕ εκτιμά πως ο μισός πλανήτης δεν έχει αξιόπιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, η εκπαίδευση των οποίων έχει ζωτική σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

"Όταν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα εργαλεία και στη γνώση του Ίντερνετ, έχουν πρόσβαση σε μέσα που καθιστουν τη ζωή καλύτερη για όλους μας", αναφέρεται σε δήλωση που υπογράφεται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που έχουν αφιερώσει την περιουσία τους στη φιλανθρωπία.

"Το Ίντερνετ ανήκει σε όλους, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο απ'όλους", προστίθεται στη δήλωση.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ διευκρίνισε στο Facebook πως σε κάθε 10 ανθρώπους που συνδέονται στο Ίντερνετ, ένας καταφέρνει να βγει από τη φτώχεια.

"Αν συνδέσουμε τους πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν προς το παρόν πρόσβαση στο Ίντερνετ, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να τραβήξουμε ολόκληρο τον κόσμο προς τα πάνω μέσα στις επόμενες δεκαετίες", έγραψε.

Οι άλλοι υπογράφοντες τη δήλωση είναι ο Τζίμι Γουέιλς, συνιδρυτής της δωρεάν διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, και ο τραγουδιστής Μπόνο, επικεφαλης του ροκ συγκροτήματος U2.

Οι υπογράφοντες δεν γνωστοποίησαν πόσα θα δώσουν, όμως ο ΟΗΕ έχουν αναφέρει ότι 3,5 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για 15 έτη, ακόμη και περισσότερα, είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των 17 στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.


Πηγή


Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Απόστολος Τζιτζικώστας




Στην κούρσα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μπήκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και γίνεται ο δεύτερος επίσημος υποψήφιος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη δήλωσή του που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγές και την ανάγκη «νικηφόρας σύγκρουσης με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος».

Ολόκληρη η δήλωση Τζιτζικώστα

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν.
Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.
Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.
Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.
Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.
Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων.
Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα.

Απόστολος Τζιτζικώστας


Κοντά στην κατάθεση της δικής του υποψηφιότητας βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ενώ πιθανολογείται και συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο κ.Μεϊμαράκης δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι για την ηγεσία του κόμματος και πολλοί είναι αυτοί στη Συγγρού που αναμένουν τη δική του απόφαση από την οποία θα κριθεί και η δική τους στάση.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι δέχεται πιέσεις και προτροπές να κατέβει ως υποψήφιος, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε πρέπει και να υποβληθούν όλες οι υποψηφιότητες.
Μέχρι στιγμής, επισήμως έχει υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία φαίνεται να προτιμάει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη αλλά και να μην αποκλείει να διεκδικήσει η ίδια την αρχηγία εάν ο κ. Μεϊμαράκης αποφασίσει να μην κατέλθει υποψήφιος.

«Τα σκέφτομαι όλα, δεν το έχω αποφασίσει», απαντά στο Βήμα της Κυριακής και σε ερώτηση για το έαν θα τεθεί αντιμέτωπη απέναντι στον αδελφό της.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, λέγοντας: "Δεν είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μου. Δεν το αποκλείω κιόλας". Η απόφασή του, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από τις "υπόλοιπες υποψηφιότητες και το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο που θα δώσουν".
Ερωτηθείς αν συναρτά την απόφασή του από το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος ο Μάκης Βορίδης απάντησε ότι έχουν μια στενή προσωπική σχέση, αλλά και μια πολιτική σχέση δεν έχει νόημα να είναι και οι δύο υποψήφιοι.

Στη λίστα των υποψηφίων προστίθεται και ο Βασίλης Κικίλιας αν και ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά του εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εκφράσει τις νεότερες γενιές και να λειτουργήσει ως αντι- Τσίπρας.

Από την άλλη, η Όλγα Κεφαλογιάννη εκφράζει τη γενιά των 40ρηδων και είναι η μοναδική υποψήφια γυναίκα σε αυτή την ηλικία. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βγει δυναμικά μπροστά εκφράζοντας το νέο και προς αυτή την κατεύθυνση δέχεται εισηγήσεις να είναι υποψήφια.
Και εκείνη όμως κρατάει κλειστά τα χαρτιά της ενώ συνεργάτες της επισημαίνουν ότι για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκλογή αρχηγού θα πρέπει να υπάρχουν σταθεροί κανόνες και ανοιχτή διαδικασία ώστε το κόμμα να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες ψηφοφόρους της.

Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζεται για τη μάχη και ο Μάκης Βορίδης. Όπως λέει δεν τον ενδιαφέρει η μάχη των μηχανισμών, ούτε επιθυμεί να εμφανίζεται ως η υποψηφιότητα που στηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Η ΝΔ αναφέρουν συνεργάτες του πρέπει να εκφράσει την κεντροδεξιά και να έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με την Αριστερά.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει και ο Νίκος Δένδιας που δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής: «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε με τη στάση μας το κύρος και την απήχηση της ΝΔ στην κοινωνία».
Την Τρίτη θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος δηλώνει ότι θα μπει στην κούρσα μόνο εάν δεν είναι υποψήφιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θα ψηφίσουν μόνο αρχηγό αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό, λέει σε συνεργάτες του. Τυπικά οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή.


Πηγή


Ο Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις φορούσε... "κοριό" - "Τον συμβούλευαν συνεχώς οι ΗΠΑ" λέει απόρρητο έγγραφο



Με την επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τις επαφές που θα έχει σε κορυφαίο επίπεδο, κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που άνοιξαν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από... επαναστατικές διακηρύξεις και καταλήγοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Όλα αυτά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Πηγή φωτό - Καθημερινή της Κυριακής

Όπως αποκαλύπτει η Καθηερινή της Κυριακής, τέσσερις ημέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών, στις 16 Ιουλίου 2015, ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Ουάσιγκτον - Αθήνας, με στόχο να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα του Βερολίνου, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να υπάρξει συμφωνία με διάρκεια στον χρόνο. Όπως αναφέρει, είχε επικοινωνία «με τακτικό συνομιλητή του, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ», ο οποίος «μου μετέφερε εντυπώσεις από τη σημερινή συνάντηση Lew - Schauble, η οποία φαίνεται ότι διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, τουλάχιστον σε σκέλος που αφορούσε το ζήτημα της χώρας μας».

Από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου, προκύπτει ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ συμβούλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η βασική προτροπή ήταν ότι «η αμερικανική πλευρά αναμένει βήματα της ελληνικής πλευράς, επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνημένων» και ότι η Αθήνα έπρεπε «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)», καθώς στόχος ήταν «η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου με τη σειρά τους να προσφέρουν τη στήριξή τους έναντι της Γερμανίας».
Η στρατηγική αυτή εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι εφαρμόστηκε κατά το δυνατόν από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Με βάση την περίφημη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είναι προφανές ότι οι χώρες που αναφέρονται στο έγγραφο ως οι σύμμαχοι της Αθήνας τήρησαν θετική στάση και συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας. Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της τη θέση πως «δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του», δηλαδή δεν έπρεπε η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ πράγματι είχαν άλλο οικονομικό και γεωπολιτικό δόγμα από τη Γερμανία και ανησυχούσαν μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, κάτι που είναι αντίθετο με τα αμερικανικά συμφέροντα.
Μάλιστα, με επίκεντρο την ελληνική υπόθεση, «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους». Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». Ως προς τη γεωπολιτική πτυχή, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το δυτικό σύστημα ασφάλειας από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας. Η ανάδειξη της γεωπολιτικής παραμέτρου ήταν αμερικανική έμπνευση, ενώ ως γνωστόν και η πτυχή αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Αθήνα μέχρι τέλους.

Συνεχείς επαφές

Με ικανοποίηση ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από μια απλή συνεργασία, καθώς ενεπλάκησαν, πέραν του Λευκού Οίκου, υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ολοι αυτοί βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία όχι μόνο με την Αθήνα, αλλά και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μην καταρρεύσει η Ελλάδα, να μείνει ζωντανή η Ευρωζώνη και παράλληλα να μην υπάρξει κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Βερολίνου.

Είναι επίσης ενδεικτικό το σημείο εκείνο του τηλεγραφήματος, όπου ο Ελληνας πρέσβης αναφέρει ότι «από οικονομία συζήτησης προκύπτει πως η αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει, κατά την παρούσα συγκυρία, (να) μεταβάλει (τη) γερμανική στάση και συγκεκριμένα (τη) "φιλοσοφική-θεολογική" προσέγγιση (του) κ. Σόιμπλε, (η) οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου (να) παραμείνει (η) Ευρωζώνη ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και (το) ευρώ ως νόμισμα ισχυρό, κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση σκληρών μέτρων και όχι συμβιβασμοί». Οι ΗΠΑ, συνεχίζει ο Ελληνας πρέσβης, «προσεγγίζουν (τη) θέση αυτή υπό διαφορετικό πρίσμα, θεωρώντας ότι για να είναι πειστική (η) Ευρωζώνη (θα) πρέπει να παραμείνει αρραγής».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέλος, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Ετσι, την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα - δανειστών, στις 20 Ιουνίου ο αναπλ. Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Βέρσμποου τονίζει ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία».


Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής



Μήνυμα Παπαγγελόπουλου: Ό,τι χρειαστεί να αλλάξει στη Δικαιοσύνη, θα αλλάξει



Σαρωτικές αλλαγές στη δικαιοσύνη προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Ενώσεως Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο περιστύλιο του Ζαπείου.

Ο κ. Παπαγγελοπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει πληθώρα νομοθετικών αλλαγών για τη δικαιοσύνη, τονίζοντας με έμφαση «ότι χρειαστεί να αλλάξει θα αλλάξει», ενώ πρόσθεσε «όταν έρχεται το νέο το παλιό τελειώνει».

Ο υπουργός μετέφερε στους εισαγγελείς χαιρετισμό του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι σέβεται, τιμά και εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Στην εκδήλωση παρέστη η Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί εκπρόσωποι των κομμάτων εισαγγελείς και δικαστές όλων των βαθμίδων.

Για τον ρόλο των εισαγγελέων τις προκλήσεις των καιρών και τη θεσμική τους προσφορά μίλησαν ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλας αλλά και ο τέως πρόεδρος της Ενώσεως Παν. Μπρακουμάτσος.

Ειδική μνεία έγινε στον Πρώην πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγιας που έχασε πρόωρα τη ζωή του για τον οποίο ο κ. Παπαγγελόπουλος απένειμε στην οικογένεια του τιμητική πλακέτα ενώ τιμή αποδόθηκε σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της Ενώσεως Εισαγγελέων



Πηγή