Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ ο Απόστολος Τζιτζικώστας




Στην κούρσα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας μπήκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και γίνεται ο δεύτερος επίσημος υποψήφιος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη δήλωσή του που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγές και την ανάγκη «νικηφόρας σύγκρουσης με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος».

Ολόκληρη η δήλωση Τζιτζικώστα

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν.
Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.
Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.
Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.
Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.
Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.
Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων.
Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα.

Απόστολος Τζιτζικώστας


Κοντά στην κατάθεση της δικής του υποψηφιότητας βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, ενώ πιθανολογείται και συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο κ.Μεϊμαράκης δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι για την ηγεσία του κόμματος και πολλοί είναι αυτοί στη Συγγρού που αναμένουν τη δική του απόφαση από την οποία θα κριθεί και η δική τους στάση.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι δέχεται πιέσεις και προτροπές να κατέβει ως υποψήφιος, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, οπότε πρέπει και να υποβληθούν όλες οι υποψηφιότητες.
Μέχρι στιγμής, επισήμως έχει υποβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία φαίνεται να προτιμάει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη αλλά και να μην αποκλείει να διεκδικήσει η ίδια την αρχηγία εάν ο κ. Μεϊμαράκης αποφασίσει να μην κατέλθει υποψήφιος.

«Τα σκέφτομαι όλα, δεν το έχω αποφασίσει», απαντά στο Βήμα της Κυριακής και σε ερώτηση για το έαν θα τεθεί αντιμέτωπη απέναντι στον αδελφό της.

Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, λέγοντας: "Δεν είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές μου. Δεν το αποκλείω κιόλας". Η απόφασή του, όπως είπε, θα εξαρτηθεί από τις "υπόλοιπες υποψηφιότητες και το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο που θα δώσουν".
Ερωτηθείς αν συναρτά την απόφασή του από το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος ο Μάκης Βορίδης απάντησε ότι έχουν μια στενή προσωπική σχέση, αλλά και μια πολιτική σχέση δεν έχει νόημα να είναι και οι δύο υποψήφιοι.

Στη λίστα των υποψηφίων προστίθεται και ο Βασίλης Κικίλιας αν και ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά του εκτιμούν ότι θα μπορούσε να εκφράσει τις νεότερες γενιές και να λειτουργήσει ως αντι- Τσίπρας.

Από την άλλη, η Όλγα Κεφαλογιάννη εκφράζει τη γενιά των 40ρηδων και είναι η μοναδική υποψήφια γυναίκα σε αυτή την ηλικία. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βγει δυναμικά μπροστά εκφράζοντας το νέο και προς αυτή την κατεύθυνση δέχεται εισηγήσεις να είναι υποψήφια.
Και εκείνη όμως κρατάει κλειστά τα χαρτιά της ενώ συνεργάτες της επισημαίνουν ότι για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εκλογή αρχηγού θα πρέπει να υπάρχουν σταθεροί κανόνες και ανοιχτή διαδικασία ώστε το κόμμα να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες ψηφοφόρους της.

Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζεται για τη μάχη και ο Μάκης Βορίδης. Όπως λέει δεν τον ενδιαφέρει η μάχη των μηχανισμών, ούτε επιθυμεί να εμφανίζεται ως η υποψηφιότητα που στηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Η ΝΔ αναφέρουν συνεργάτες του πρέπει να εκφράσει την κεντροδεξιά και να έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με την Αριστερά.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει και ο Νίκος Δένδιας που δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής: «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε με τη στάση μας το κύρος και την απήχηση της ΝΔ στην κοινωνία».
Την Τρίτη θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος δηλώνει ότι θα μπει στην κούρσα μόνο εάν δεν είναι υποψήφιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θα ψηφίσουν μόνο αρχηγό αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό, λέει σε συνεργάτες του. Τυπικά οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου