Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Νοσοκομεία δανείζονται γιατρούς και υλικά το ένα από το άλλο για να αντέξουν




Σύριγγες, γάντια, επιδέσμους... Το ένα νοσοκομείο δανείζεται από το άλλο, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις που έχουν προκαλέσει οι συνεχείς περικοπές προϋπολογισμών τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η περίεργη πρακτική, που έκανε την εμφάνιση της μαζί με την κρίση το 2010, έχει ενταθεί πλέον ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» και το 2015 ο δανεισμός έγινε ακόμη πιο συχνός.

Το σύστημα αυτό του δανεισμού εφαρμόζεται συνήθως μεταξύ κοντινών νοσοκομείων ή μεταξύ νοσοκομείων των ίδιων ειδικοτήτων, όταν πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά. Και όταν το νοσοκομείο παραλάβει τις δικές του προμήθειες, τότε θα επιστρέψει τα υλικά που δανείστηκε.

Ομως, ο δανεισμός δεν περιορίζεται μόνο στο υλικό, αλλά ακόμη και σε ιατρικό προσωπικό. Για παράδειγμα, διοικητής μονάδας υγείας αποκαλύπτει στην εφημερίδα την περίπτωση που δέχθηκε απεγνωσμένο τηλεφώνημα από υποδιοικητή νοσοκομείο, επειδή δεν είχαν αιματολόγο. «Συμφώνησα με αιματολόγο του νοσοκομείου, που δέχθηκε να βοηθήσει για λίγους μήνες το άλλο νοσοκομείο», προσθέτει ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, στα 1,2 δισ. ευρώ φτάνουν τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Για το 2015, έχει προϋπολογιστεί για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων 1,38 δισ. και ο προϋπολογισμός για τις αγορές της χρονιάς έχει ήδη εξαντληθεί.



Πηγή: iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου