Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Επίδομα κορωνοϊού και τον Μάιο – Πώς και πότε θα πληρωθεί το 800αρι



Ερχεται κι άλλο 800άρι για τον Μάιο, που θα δοθεί ως αποζημίωση μισθού λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό, τόσο σε εργαζομένους που έχουν ήδη μπει σε αναστολή σύμβασης όσο και για νέες κατηγορίες δικαιούχων από τον επιστημονικό κλάδο, για τους οποίους τώρα βγαίνουν 600 ευρώ και για τον Μάιο θα γίνουν 800 ευρώ.

Το 800άρι των εργαζομένων καλύπτει «μισθό» για 45 ημέρες από την ημέρα που δηλώνει την αναστολή σύμβασης ο εργοδότης, που  σημαίνει ότι από τα μέσα Μαΐου, ή και νωρίτερα, θα πρέπει να ανανεωθεί η παροχή για όσους εργαζομένους θα αρχίσει να λήγει το πρώτο 45ήμερο.

Οι αιτήσεις για το… μισθό του κορονοϊού αφορούν σε πρώτη φάση περίπου 750.000 μισθωτούς κλεισμένων επιχειρήσεων που δηλώνονται με αναστολή σύμβασης από τις 24 Μαρτίου ως και 10 Απριλίου (εκ παρατάσεως) και σε επόμενο στάδιο άλλους 1 εκατ. εργαζομένους από πληττόμενες επιχειρήσεις που υπολειτουργούν.

Πληρωμές

Το πρώτο πακέτο δικαιούχων θα πάρει το «μισθό» του κορονοϊού μεταξύ 10 και 15 Απριλίου, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ενώ ως 30 Απριλίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, και εφόσον γίνει αναστολή στους περισσότερους θα πάρουν το επίδομα περίπου 1 εκατ. άτομα. Οι εργαζόμενοι που καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης 800 ευρώ θα πρέπει να πάρουν ξανά το ίδιο ποσό αν η καραντίνα συνεχιστεί -όπως όλα δείχνουν- και για τον Μάιο σε αρκετούς κλάδους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η αίτηση για το 800άρι υποβάλλεται με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του εργαζομένου αφού πρώτα ειδοποιηθεί αυθημερόν από τον εργοδότη του μέσω e-mail για την αναστολή της σύμβασής του.

Επιστήμονες

Τα 800 ευρώ αποζημίωσης θα δοθούν για τον Μάιο και στους αυτοαπασχολούμενους ή έμμισθους δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, οικονομολόγους, όπως προανήγγειλε χθες ο κ.  Βρούτσης. Για τον Απριλιο οι εν λόγω επιστήμονες θα πάρουν 600 ευρώ από 14 Απριλίου με ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, στο οποίο αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή από 9 ως 20 Απριλίου στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που έχουν άδεια από το υπουργείο Παιδείας.

Τη Δευτέρα ανοίγει και η πλατφόρμα αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά τους εργοδότες που έχουν ως 5 άτομα προσωπικό για να πάρουν τόσο οι ίδιοι οι επαγγελματίες όσο και οι εργαζόμενοί τους, εφόσον τους βάλουν σε αναστολή σύμβασης, τα 800 ευρώ για τις πρώτες 45 μέρες. Με την επέκταση των δικαιούχων αναμένεται να διορθωθούν και πολλές αδικίες ή λάθη για το 800άρι, όπως για παράδειγμα η ακύρωση αναστολών συμβάσεων που περάστηκαν στην ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις που άλλαξαν γνώμη, η ένταξη όσων έχουν μπλοκάκι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά. Ειδικά για την ακύρωση των αναστολών, επειδή δεν επιτρέπεται να διορθωθούν οι λίστες που ήδη έχουν περαστεί στο σύστημα, εκείνο που μπορεί να γίνει αν ένας εργοδότης θέλει να ακυρώσει μέρος από τις συμβάσεις που ανέστειλε είναι να ειδοποιήσει τον εργαζόμενο να μην κάνει αποδοχή. Ετσι η σύμβαση θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ανασταλεί και ο εργαζόμενος θα πάρει τον κανονικό μισθό του αντί για τα 800 ευρώ.

Και ναυτικοί

Στο 800άρι μπήκαν και οι ναυτικοί με κοινή απόφαση των υπουργείων Νησιωτικής Πολιτικής και Εργασίας. Ειδικότερα, την αποζημίωση δικαιούνται α) οι ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία τα οποία έχουν διακόψει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, β) οι ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία μήκους 24 μέτρων και άνω που έχουν παύσει αλιευτική δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου 2020, γ) οι απογεγραμμένοι ναυτικοί επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν τουριστικούς και διεθνείς πλόες, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης έχει λυθεί από την 01-03-2020, έως και την 30-03-2020, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, εκτός των περιπτώσεων υπαιτιότητας του ναυτικού ή ασθένειας/τραυματισμού.

Το επίδομα των 800 ευρώ θα πληρωθεί από τον Οίκο Νάυτου αφού πρώτα οι πλοιοκτήτες υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) στο ΝΑΤ με τις συμβάσεις που τελούν σε αναστολή και στη συνέχεια υπεύθυνη δήλωση στη Λιμενική Αρχή που βρίσκεται το πλοίο όπου και θα υποβάλουν τη δική τους αίτηση οι ναυτικοί. Το αρχείο δικαιούχων από τις Λιμενικές Αρχές θα πάει στον Οίκο Ναύτου, ο οποίος θα πληρώνει το 800άρι μέσα στο μήνα από την παραλαβή των καταλόγων με τους δικαιούχους.

Σε 3 μέρες 150.000 αιτήσεις

Στο πρώτο τριήμερο του Απριλίου αφότου ξεκίνησαν οι προθεσμίες για τους εργαζομένους, έκαναν δηλώσεις αποδοχής της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους πάνω από 150.000 μισθωτοί με ΑΦΜ που έληγαν σε 1, 2 και 3. Από σήμερα και για ένα 7ήμερο αναμένονται οι αιτήσεις άλλων 600.000 εργαζομένων με ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 0, καθώς αυτό το πλήθος των εργαζομένων απασχολείται στις επιχειρήσεις που δήλωσαν μέχρι στιγμής αναστολές συμβάσεων λόγω κορονοϊού.

Υποβολή με βάση τον ΑΦΜ

Η υποβολή αιτήσεων από τους εργαζομένους για το 800άρι άρχισε από 1 Απριλίου και γίνεται στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:

*  από 1/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 1

* από 2/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2

*  από  3/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 3

* από 4/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4

* από  5/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 5

* απο  6/4/2020 για  ΑΦΜ που λήγουν σε 6

*  από 7/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 7

* από 8/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8

* από 9/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 9

* από 10/4/2020 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0.

Η προθεσμίες θα παραταθούν για δύο δεκαήμερα και η ίδια σειρά των ΑΦΜ θα επαναληφθεί από 11 ως 20/4 και από 21 ως 30/4, για όσους δεν προλάβουν τώρα.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Κορωνοϊός: Σε πλήρη καραντίνα η Ριτσώνα


Έγκαιρα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και η γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο είχαν ετοιμάσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, για την προστασία του πληθυσμού που φιλοξενείται στις δομές φιλοξενίας τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, από μια σειρά απειλών μεταξύ των οποίων και υγειονομικές απειλές, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Το σχέδιο που φέρει το όνομα «Αγνοδίκη», εντάχτηκε στον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων της ΓΓΠΠ. Περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα κλιμάκωσης, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου και αφορούσε αποκλειστικά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών. Η πλήρης εφαρμογή του ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου. Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, ο υγειονομικός αποκλεισμός των δομών έγινε προληπτικά, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για ύποπτα κρούσματα. Αποτέλεσμα είναι ότι στα ΚΥΤ των νησιών και σε αυτό του Φυλακίου υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος με αυστηρούς κανόνες, ενώ έχουμε μηδενικά επιβεβαιωμένα κρούσματα - και αυτά σε ένα πληθυσμό πάνω από 40.000 ανθρώπους, είπε ο κ. Λογοθέτης. Για την υλοποίηση του σχεδίου εργάστηκαν περίπου 500 άτομα, και αυτός ο αριθμός σχεδιάζεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες εφόσον χρειαστεί η κλιμάκωση των μέτρων. Παράλληλα, στις 23 Μαρτίου δόθηκαν οδηγίες για την προετοιμασία εφαρμογής του σχεδίου και σε όλες τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δομή μεταναστών και προσφύγων στη Ριτσώνα

Λαμβάνοντας υπόψη τα ιατρικά δεδομένα που προέκυψαν στο βράδυ της 1ης Απριλίου για την δομή της Ριτσώνας, το σχέδιο τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή, χθες . Η δομή τέθηκε σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό. Ο κ. Λογοθέτης υπενθύμισε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες δύο ημέρες πραγματοποιεί ιχνηλάτηση όλων των επαφών του βεβαιούμενου κρούσματος, σε γυναίκα φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά τον τοκετό της.

Από την ιχνηλάτηση σε 90 περίπου δείγματα προέκυψαν 23 θετικά δείγματα Covid-19, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά φιλοξενούμενους της δομής. Όλα τα δείγματα του προσωπικού της δομής ήταν αρνητικά. Τα 23 αυτά άτομα βρίσκονται σε εσωτερική απομόνωση εντός της απομονωμένης δομής, κανένα δεν έχει συμπτώματα της νόσου και κανένα δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. Σε δείγματα που ελήφθησαν εκτός της περιοχής που διέμενε η 22χρονη έγκυος, όλα ήταν αρνητικά.

«Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε πάνω στη δομή της Ρτσώνας, αλλά η επαγρύπνησή μας εξαπλώνεται και στις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών», τόνισε ο κ. Λογοθέτης.


Πηγή: iefimerida.gr



Κλείνουν οι παραλίες Πάτρας και Βόλου



Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών για τον κορονοϊό στο υπουργείο Υγείας, επιβάλλονται νέοι περιορισμοί κυκλοφορίας σε δύο περιοχές της Πάτρας αλλά και στην παραλία του Βόλου.

Οι περιορισμοί στην Πάτρα αφορούν το Νότιο Πάρκο και την Πλαζ Πάτρας και θα ισχύουν από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, από 2:00 το μεσημέρι έως τις 8:00 το πρωί. Η σχετική απόφαση, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ελήφθη έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χ. Μπονάνο.

«Ήταν μονόδρομος η απόφαση να κλείσουμε το νότιο πάρκο και την πλαζ της Αγυιάς, για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, «είχε καταγραφεί παρουσία αρκετών πολιτών στο νότιο πάρκο και μάλιστα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ελήφθη υπ΄ όψιν και το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες χρησιμοποιούσαν ο ένας μετά τον άλλον τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που έχουν τοποθετηθεί».

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε ότι «καταλυτικό ρόλο στην εισήγηση προς την Πολιτική Προστασία για τον περιορισμό της κίνησης, έπαιξε η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και λοιμωξιολόγου, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι τα ένα με δύο μέτρα απόσταση δεν προστατεύουν, όπως και το ότι η παρουσία υγρασίας βοηθάει στην μετάδοση του ιού».

Όσον αφορά στην πλαζ της Αγυιάς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «και σε αυτήν την περιοχή είχε καταγραφεί η παρουσία αρκετών πολιτών» και πρόσθεσε: «Ενώ τον προηγούμενο καιρό δεν υπήρχε τόσο μεγάλη προσέλευση πολιτών στην πλαζ, μετά την εμφάνιση του κορονοϊού η περιοχή γέμισε με ανθρώπους που ήθελαν να αθληθούν».

Επίσης, ο Χαράλαμπος Μπονάνος ανέφερε ότι «θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειάζεται για να διατηρήσουμε την καλή πορεία μέσα στην πανδημία» και επεσήμανε: «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή την στιγμή στα χέρια μας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλάσει από μία μικρή μειοψηφία η καλή πορεία που έχουμε αυτή τη στιγμή μέσα στην πανδημία».

Επίσης, ανακοινώθηκε ο περιορισμό κίνησης πολιτών και στην παραλιακή ζώνη του Βόλου, μια απόφαση που ελήφθη χθες από τις τοπικές αρχές.


Ερντογάν για τον κορονοϊό: Σε καραντίνα η Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες 30 πόλεις



Σε νέο διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θέτοντας την Κωνσταντινούπολη και άλλες 30 πόλεις σε καραντίνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα, απαγορεύεται για 15 ημέρες σε πρώτη φάση, η έξοδος και η είσοδος σε 30 μητροπολιτικές πόλεις της Τουρκίας και την πόλη Ζόγκουλνταγ (Μαύρη Θάλασσα) όπου το ποσοστό πνευμονικών παθήσεων είναι υψηλό.

Όπως μεταδίδει το Anadolu μεταξύ των μεγάλων πόλεων είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Η απαγόρευση αυτή μπορεί να παραταθεί μετά το δεκαπενθήμερο, είπε. Όλοι όσοι εργάζονται σε υπαίθριες αγορές πρέπει να φορούν μάσκες. Επίσης πρέπει να τηρείται απόσταση 3 βημάτων μεταξύ των ανθρώπων όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμο. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι απαγορεύεται η έξοδος από το σπίτι όσων είναι κάτω από 20 χρονών. Ήδη έχει απαγορευτεί η έξοδος από το σπίτι για τους άνω των 65, υπενθύμισε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Εξήρε το υγειονομικό σύστημα της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία απέφυγε τα χειρότερα αντιδρώντας νωρίς στην κρίση.

«Η Τουρκία καθυστέρησε την είσοδο στη χώρα μας της νόσου λαμβάνοντας έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες αν συγκρίνουμε τον πληθυσμό. Έχουμε συνολικό αριθμό ασθενών 20.921, 425 θανάτους και 484 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν», είπε.


Πηγή


1.480 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ



Ακόμη 1.480 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει στις 7.406.




Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στη Γαλλία



Πάνω από 599 νεκρούς εξαιτίας του κοροναϊού κατέγραψε σε ένα 24ωρο η Γαλλία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 5.091 από 4.503 την Πέμπτη, καθώς σε μια μόνο ημέρα καταγράφηκαν 599 θάνατοι.

Και ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε άνοδο από 59.105 σε 64.338.




Βρέθηκε κομμάτι χαμένης ηπείρου 3 δισ. ετών γεμάτο διαμάντια




Ανακαλύφθηκε κομμάτι μιας χαμένης ηπείρου, που κρύβεται κάτω από τον Καναδά, στους βράχους της οποίας σχηματίζονται διαμάντια. 

Η μυστική ήπειρος ήταν κρυμμένη σε ένα είδος ηφαιστειακού βράχου, όπου υπάρχουν διαμάντια, γνωστού ως kimberlite. Ο βράχος kimberlite δημιουργήθηκε από το μάγμα του πυρήνα της Γης μαζί με πετρώματα, όπως τα διαμάντια. Από το νησί Baffin στον βόρειο Καναδά, συλλέχθηκε δείμγα από μια εταιρεία εξόρυξης και κατασκευής διαμαντιών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ορυκτή χημεία του νησιού Baffin ταιριάζει με αυτό από μια αρχαία και μακρόστενη ήπειρο που σχηματίστηκε πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια και διαλύθηκε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. 

Ένα μέρος αυτής της «χαμένης» ηπείρου εξακολουθεί να συνδέεται με τμήμα της Βόρειας Αμερικής και με βάση τη θέση των δειγμάτων του kimberlite, το μέγεθος της αρχαίας πλάκας είναι περίπου 10% μεγαλύτερο από ό, τι θεωρήθηκε προηγουμένως, όπως ανέφεραν ερευνητές σε νέα μελέτη.

«Η εύρεση αυτών των "χαμένων" κομματιών είναι σαν να βρήκαμε ένα κομμάτι που λείπει από ένα παζλ», ανέφερε σε δήλωσή της η συγγραφέας της μελέτης Maya Kopylova, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά.

Οι μάζες της γης ή οι ήπειροι δεν φαίνονταν πάντα όπως τώρα. Οι πρώτες ήπειροι εμφανίστηκαν όταν η Γη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αυτές οι αρχαίες και τεράστιες βραχώδεις πλάκες, γνωστές ως τεκτονικές πλάκες, διαλύθηκαν για να σχηματίσουν μικρότερες μάζες γης.

«Ένα κομμάτι του βόρειου Ατλαντικού είναι τώρα μέρος της Σκωτίας», δήλωσε η Kopylova. Ένα άλλο κομμάτι είναι τμήμα της Γροιλανδίας και ένα ακόμη είναι κομμάτι του Λαμπραντόρ στον ανατολικό Καναδά.

«Τώρα βρήκαμε ένα ακόμα κομμάτι στο νησί Baffin», είπε.

Αν και οι πρώτες ήπειροι του πλανήτη ήταν κατεστραμμένες και χάθηκαν με τον καιρό, τα απομεινάρια των μακρινών χερσαίων μαζών σώζονται μέχρι σήμερα, ως σταθεροί πυρήνες στις σύγχρονες ηπείρους μας. Τα δείγματα του kimberlite από το νησί Baffin, που προήλθαν από βάθος περίπου 250 μιλίων (400 χιλιόμετρα), έφεραν χημικές ομοιότητες με δείγματα πετρωμάτων από την τεκτονική πλάκα στον Βόρειο Ατλαντικό, στη Γροιλανδία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τώρα, οι επιστήμονες ξέρουν «με σιγουριά» ότι ένα μέρος του νησιού Baffin συνδέθηκε σε κάποιο σημείο με την τεκτονική πλάκα στον Βόρειο Ατλαντικό, «και όχι με άλλες αρχαίες ηπείρους», σύμφωνα με την Kopylova.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στις 7 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Petrology».


Πηγή: Live Science
skai.gr


Ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής


Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Προσέρχομαι σήμερα στη Βουλή με σύνθεση αναγκαστικά ολιγομελή, όπως το επιβάλλουν οι καιροί, για να καταθέσω έναν πρώτο απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας, αλλά και για να αναφερθώ σε όσα κρίσιμα πρέπει να γίνουν τον μήνα που διανύουμε. Διότι ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον.

Τα όσα προηγήθηκαν κρύβουν φροντίδα για τον άνθρωπο, τολμηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία αλλά και τα πρώτα συγκρατημένα -τονίζω το «συγκρατημένα»- ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ενώ όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, καλό σχεδιασμό, πειθαρχία, πάνω απ’ όλα ενότητα και αλληλεγγύη. Γιατί είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην απειλή.

Βρίσκομαι όμως εδώ υπηρετώντας, κύριε Πρόεδρε, και ένα πρόταγμα πολιτικό. Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές που διανύουμε. Και θα επιμείνω σε αυτήν τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό, όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στην Ουγγαρία. Γιατί όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος τα ψέματα και οι φήμες και ο ιός της παραπλάνησης αποδεικνύεται συχνά εξίσου επικίνδυνος με τον Covid-19. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι αδιαπραγμάτευτος. Είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Θα υπενθυμίσω ότι στην αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη είτε παρέμεναν απλά θεατές, είτε συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους. Στην Ελλάδα πιστεύω ότι ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Ορίστηκαν πολύ γρήγορα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, σχολεία έκλεισαν, λίγο αργότερα ακολούθησαν και τα περισσότερα καταστήματα. Πολύ νωρίς ξεκίνησε μία καμπάνια ενημέρωσης, που εμπέδωσε στη συνείδηση των πολιτών το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι».

Προχώρησε επίσης ο σχεδιασμός των πρώτων μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ συντονισμό των δράσεων ανέλαβε η Πολιτική Προστασία, έχοντας πάντα στο πλευρό της ένα συμβουλευτικό επιτελείο ειδικών.

Και όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μία ουδέτερη χρονική στιγμή. Γιατί στον Έβρο και στο Αιγαίο μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο. Η υπεράσπιση των εθνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων από την εισβολή παράνομων μεταναστών την οποία οργάνωνε η Τουρκία. Μία μάχη η οποία, ευτυχώς για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, τελικά κερδήθηκε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η υγειονομική κρίση είναι πράγματι παγκόσμια, δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε κοινωνικές ομάδες. Η αντιμετώπιση της, ωστόσο, είναι κυρίως εθνική. Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με πολύ διαφορετική ισχύ, με πολύ διαφορετικό μέγεθος. Και στην περίπτωση αυτή, οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Η κρατική ευαισθησία, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητα, η ταχύτητα φαίνεται ότι τελικά δεν αποτελούν ζήτημα οικονομικού μεγέθους.

Στέκομαι ενδεικτικά σε δύο περιπτώσεις: Η Ολλανδία, με πληθυσμό 17 εκατομμύρια, με ταυτόχρονη εκδήλωση πρώτου κρούσματος με την Ελλάδα, έχει σήμερα παραπάνω από δεκαπλάσιους διασωληνωμένους ασθενείς. Δυστυχώς οι θάνατοι εκεί έχουν ξεπεράσει τους 700. Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Βέλγιο, μια χώρα με ίδιο πληθυσμό με την πατρίδα μας, παρουσιάζει 10 φορές περισσότερα κρούσματα, τα νοσοκομεία ήδη αγγίζουν τα όρια τους.

Και είναι αλήθεια, ότι εδώ πέρα κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη, το είπε και ο εισηγητής μας. Θυμάμαι, όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα. Το κάναμε πριν ακόμα έχουμε το πρώτο κρούσμα στην πατρίδα μας. Δεχτήκαμε, τότε, έντονη κριτική. Προς τιμήν του βέβαια ο Δήμαρχος, προερχόμενος από το Κομμουνιστικό Κόμμα, στήριξε αυτή την επιλογή μας. Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι οι πολίτες στην Πάτρα απόλυτα συνετίστηκαν. Πήραμε, όμως, μία τολμηρή απόφαση με οικονομικό κόστος, την οποία πιστεύω ότι πιστώθηκαν οι πολίτες στην Πάτρα και στην Αχαΐα και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Τα σχολεία έκλεισαν στην πατρίδα μας πριν σημειωθεί η πρώτη απώλεια. Οι περισσότερες χώρες ακολούθησαν μία ή δύο εβδομάδες αργότερα και αφού προηγουμένως είχαν ήδη θρηνήσει δεκάδες θανάτους. Θυμάμαι πολύ καλά τις συζητήσεις, έντονες συζητήσεις, που κάναμε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, όταν έπρεπε να ζυγίσουμε αποφάσεις που γνωρίζαμε ότι θα είχαν πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο και αν έπρεπε να τις πάρουμε νωρίς ή σχετικά αργά. Και καταλήξαμε ότι είναι πολύ καλύτερα αυτές τις αποφάσεις να τις πάρουμε νωρίτερα και όχι αργότερα.

Μέχρι στιγμής φαίνεται -το τονίζω το «μέχρι στιγμής»- να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό λέει μέχρι στιγμής η πραγματικότητα, ύστερα από πέντε εβδομάδες αγώνα. Όχι προφανώς, το τονίζω, χωρίς μεγάλο κόστος. Πήραμε αυστηρά μέτρα. Μέτρα πρωτόγνωρα σε συνθήκες ομαλότητας. Με μεγάλες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, με σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία. Η κοινωνία όμως, στη μεγάλη της πλειοψηφία, στήριξε αυτά τα μέτρα.

Θέλω και εδώ, από το βήμα της Βουλής, να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αντελήφθησαν την ανάγκη να επιβάλλουν σημαντικούς προσωπικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους για να προστατεύσουν τελικά το υπέρτατο αγαθό, που δεν είναι άλλο από το αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα το ξαναπώ, δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε, ίσως, στο τέλος της αρχής. Άλλωστε ο στόχος μας ήταν και παραμένει να μπορέσουμε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να μην υπερφορτωθεί, να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες αυτό το πετυχαίνουμε. Ο αριθμός των διασωληνωμένων περιστατικών υπολείπεται σήμερα σημαντικά του συνολικού αριθμού των κρεβατιών εντατικών που έχουμε στη διάθεσή μας. Και αναφέρομαι στις εντατικές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι στις εντατικές που έχουμε σε εφεδρεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αντιλαμβάνομαι, όμως, απόλυτα και την κόπωση των πολιτών. Την αγωνία για τις δουλειές τους, για το αύριο. Και επαινώ και πάλι την αντοχή, την ωριμότητα, την υπευθυνότητα της ελληνικής κοινωνίας. Καθημερινά ευγνωμονώ, ευγνωμονούμε όλοι τους ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες, αλλά και τους ένστολους, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Όμως, η κοινή προσπάθεια -και θέλω να το τονίσω και πάλι εδώ από το βήμα της Βουλής- πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.

Ήδη αξιοποιήσαμε, όπως σας είπα, πολύ καλά αυτό τον χρόνο τον οποίο κερδίσαμε. Οι 565 ΜΕΘ που παραλάβαμε έγιναν 870. Έχουμε παραπάνω από 3.300 κενές κλίνες αυτή τη στιγμή αποκλειστικά για ασθενείς Covid. Δύο ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν ενταχθεί, στο σύνολό τους, στη δύναμη του ΕΣΥ. Και τα νομοθετικά εργαλεία τα οποία καλούμαστε να επικυρώσουμε σήμερα μας δίνουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο σύνολό τους τις δυνατότητες που έχει ο ιδιωτικός τομέας, μαζί με 237 κρεβάτια από άλλες κλινικές αποφορτίζουν την πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς.

Και το νοσηλευτικό προσωπικό αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 2.000 προσλήψεις που είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο.

Κινηθήκαμε και εξακολουθούμε να κινούμαστε ταχύτατα στην προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού. Το ξέρετε πολύ καλά ότι διεξάγεται ένας παγκόσμιος διπλωματικός και εμπορικός πόλεμος για να μπορέσουμε να προμηθευτούμε μάσκες -απλές χειρουργικές μάσκες, αλλά και τις πιο προχωρημένες FPP2 και FPP3 τις οποίες χρησιμοποιούμε αποκλειστικά στα νοσοκομεία μας και ειδικά στις Εντατικές- στολές, εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά και γι’ αυτό η προμήθειά τους δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όμως, καθημερινά εξοπλίζουμε, ειδικά το υγειονομικό μας προσωπικό, αλλά και την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις, την πολιτική προστασία, τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», με αυτά τα πολεμοφόδια της ζωής.

Το κάνουμε με πρόγραμμα, το κάνουμε με απόλυτη διαφάνεια και το κάνουμε και με τη συστράτευση του ιδιωτικού τομέα. Υπό τον συντονισμό, πάντα, του Δημοσίου.

Πρώτος εγώ έχω δηλώσει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι κοινός, όμως στην άμυνα εναντίον του ο καθένας καλείται να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Με την ίδια λοιπόν παρρησία και πέρα από πολιτικά συμπλέγματα, δικαιούμαι νομίζω να αναρωτηθώ: Μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό; Γιατί ιδιώτες χρηματοδοτούν συνολικά τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Έχουν προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες. Όπως έχουν προσφέρει και προϊόντα δωρεών: Εκατομμύρια μάσκες καταφθάνουν στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες γάντια, στολές, τόνοι φαρμάκων που έχουν ανάγκη οι γιατροί μας. Όλα αυτά τα θέλω στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας.

Συγχαίρω λοιπόν όλους τους φορείς, όλα τα ιδρύματα για τις πρωτοβουλίες τους και θα ήταν καλό να βρουν και άλλους μιμητές. Σε τέτοιες στιγμές, κρίνονται και οι παρόντες αλλά και οι απόντες. Όποιοι κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν βρίσκονται.

Και με την ευκαιρία αυτή, κύριε Πρόεδρε, αξίζει να σημειωθεί και η σημαντική δωρεά της Βουλής. Είναι πολύ αξιέπαινο ότι χάρη σε αυτή τη δωρεά το Νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης στην καταπολέμηση του κορονοϊού, θα αποκτήσει σε μόνιμη βάση μια ισχυρή, σύγχρονη, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικότητας 50 κλινών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτη φροντίδα της κυβέρνησης είναι οι Έλληνες που πρέπει να παραμείνουν υγιείς, αλλά και όρθιοι, ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν όλα αυτά τα οποία γκρεμίζει η πανδημία. Και με επιχειρήσεις έτοιμες να ξαναβάλουν σε κίνηση τη μηχανή της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι σημαντική παρέμβαση, κινείται σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και η δίκαιη -τονίζω δίκαιη- και οριζόντια κοινωνική μέριμνα.

Σε πολλά κράτη, στα περισσότερα κράτη -θα το γνωρίζουν, φαντάζομαι, οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης- οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών. Διάβασα παραδείγματος χάρη, ότι στη Δανία η ανώτατη αποζημίωση την οποία μπορεί να δώσει το κράτος ξεπερνάει τις 4.000 ευρώ. Εμείς στην Ελλάδα επιλέξαμε μία οριζόντια ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία απλώθηκε σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων. Και οι πιο ωφελημένοι από αυτή την πολιτική, αυτοί οι οποίοι τελικά ζημιώνονται το λιγότερο, είναι οι χαμηλόμισθοι, είναι τα χαμηλά εισοδήματα.

Γνωρίζετε τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη. Οι απολύσεις έχουν απαγορευτεί. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν, σε πρώτη φάση, μία αμοιβή των 800 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, κάτι το οποίο ισχύει και για τους επαγγελματίες και για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο τους. Πολλοί από τους δημόσιους υπαλλήλους εργάζονται πια με τηλεργασία. Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως 15 ετών μπορούν να πάρουν ειδική άδεια, το κόστος της οποίας μοιράζονται με τον εργοδότη και το κράτος.

Σε ένα άλλο πεδίο, επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους. Όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα αναβάλλονται και οι πληρωμές οφειλών φορολογικών, εισφορών και δόσεων. Και με ένα εκτεταμένο ορίζοντα αποπληρωμής, όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα χρηματοδοτηθούν με 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το νέο εργαλείο του Υπουργείου Οικονομικών, αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι επιχειρήσεις, τέλος, αποκτούν και νέες πηγές δανεισμού και χρηματοδότησης, που μπορούν να φτάσουν τα 8 δισεκατομμύρια. Θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και από το κράτος. Κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Προφανώς δεν υπάρχει οικονομία χωρίς ζωή, δεν υπάρχει όμως ούτε καλή ζωή χωρίς ανάπτυξη, και δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ευημερία στην εργασία και χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Το πρόσφατο τέταρτο κύμα των αποφάσεών μας, το οποίο εξήγγειλαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, πριν από λίγες ημέρες, συμπλήρωσε το συνεκτικό μας σχέδιο και για το επόμενο δίμηνο. Έτσι, για τους εργαζόμενους το επίδομα των 800 ευρώ επεκτείνεται τώρα σε 1.700.000 μισθωτούς, σχεδόν στο σύνολο του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό αυτό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα συνοδεύεται από αναβολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Αν ωστόσο αυτές καταβληθούν, θα υπάρχει μία εφάπαξ έκπτωση της τάξης του 25%.

Κανείς δεν θα χάσει το δώρο το Πάσχα. Επιπλέον, μέχρι τις 10 Απριλίου μία -προτιμώ να την ονομάζω- παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί ειδικά στους αγωνιστές της πρώτης γραμμής. Η πολιτεία με αυτό τον τρόπο τιμά την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους, και θα επιβραβεύσει 108.000 γιατρούς, νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας.

Όσο για τις επιχειρήσεις, σχεδόν 800.000, δηλαδή περίπου τρεις στις τέσσερις, υπάγονται πλέον στον δείκτη προστασίας, όπως και το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, ενώ σχεδόν όλες ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις: Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και οφειλών προς την Εφορία, τρίμηνη αναστολή δόσεων στα ενήμερα τραπεζικά δάνεια, παράταση λήξης των επιταγών μέχρι την 31η Μαΐου.

Τέλος, για τους ελευθέρους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειονότητά τους, περίπου 700.000, εντάσσονται και αυτοί στους δικαιούχους των 800 ευρώ. Ειδικά οι επιστήμονες θα λάβουν αυτό το βοήθημα ξεκινώντας από τις αρχές Μαΐου. Τον Απρίλιο ωστόσο, θα μπορούν να εισπράξουν και 600 ευρώ μέσω προγραμμάτων κατάρτισης. Και παρότι ασκήθηκε αρκετή κριτική σε αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θέλω να τονίσω ότι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια που διαφορετικά, σε αυτή τη συγκυρία, θα έμεναν ανενεργά.

Τα μέτρα αυτά έχουν, βεβαίως, κόστος. Εξασφαλίσαμε, όμως, τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα καλύψουμε. Γι’ αυτό και μπορούμε σήμερα να τα διαθέσουμε ακόμα 150 εκατομμύρια ευρώ για στοχευμένες ενέργειες στήριξης του πρωτογενούς τομέα, για να στηρίξουμε τους αγρότες μας. Ήδη ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός αυξάνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών κατά περίπου 5,1 δισεκατομμύρια. Θα έρθει κι αυτός προς έγκριση στη Βουλή.

Την πρώτη στιγμή πετύχαμε και διεκδικήσαμε το προφανές, αυτό που διεκδικούν όλα τα άλλα κράτη που για την Ελλάδα όμως, που βρισκόταν σε ειδικό καθεστώς, δεν ήταν δεδομένο: Μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενταχθήκαμε, επιτέλους και εμείς, στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προφανώς ανεστάλησαν και όλοι οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα του έτους 2020. Πετύχαμε χαλάρωση στους κανόνες που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις, στα πλαίσια ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κανόνα χαλάρωσης του πλαισίου που διέπει το δίκαιο του ανταγωνισμού και τις κρατικές ενισχύσεις.

Και αύριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο ευελιξίας στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ, εξαιρετικά σημαντικό. Ενσωματώνει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις μας. Είχα στείλει προ 15 ημερών σχετική επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε εντός του 2020 ακόμα περισσότερα κονδύλια με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, μπορεί να δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα του χθες. Όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Όπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής και διακρατική, έτσι και η διαχείρισή της πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή.

Προσυπογράφω, λοιπόν, τα λόγια ενός μεγάλου Ευρωπαίου, του Ζακ Ντελόρ. Στα 94 του προειδοποίησε ότι “σε αυτή τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο”. Υποστηρίζω σθεναρά τη σύσταση, τη δημιουργία ενός καινούργιου, αποτελεσματικού μέσου κοινού δανεισμού. Τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις.

Είναι μια πρόταση την οποία εισηγούμαστε -εισηγήθηκα εγώ, υπέγραψα τη σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κύριο Michel- μαζί με ακόμα οκτώ ευρωπαίους ηγέτες. Και πιστεύω ότι κι άλλες χώρες, που δεν προσυπέγραψαν το αρχικό κείμενο, αναγνωρίζουν πια αυτή την ανάγκη.

Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί». Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ, το οποίο χτυπά ταυτόχρονα την προσφορά και τη ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Χρειαζόμαστε συνεπώς δυναμικές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε σε μία Ευρώπη, όπως την περιγράφει πάλι ο Ντελόρ, «με τον ανταγωνισμό που κινητοποιεί, με την αλληλεγγύη που ενώνει και με τη συνεργασία που ενδυναμώνει».

Ανεξάρτητα από τις σημερινές συζητήσεις και τις διαφωνίες, τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είμαι βέβαιος ότι τελικά μια λύση κοντά σε αυτό το οποίο περιέγραψα θα προκύψει. Ο σκοπός όμως είναι να μην έρθει πολύ αργά. Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από την πρώτη στιγμή αυτής της πανδημίας τόνισα ότι κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες και αν δεν το μετουσιώσουν σε καθημερινή πρακτική. Αν όλοι δεν πιστέψουμε ότι αυτός ο πρόσκαιρος περιορισμός των μετακινήσεων είναι για το καλό μας. Και αν όλοι δεν συμφωνήσουμε ότι κάποιες αλλαγές στις συνήθειές μας είναι ο ασφαλής τρόπος για να μπορούμε να τις επαναλάβουμε αύριο.

Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο μου. Ένα τέτοιο διδακτικό ρόλο, εξάλλου και λόγω ιδιοσυγκρασίας, δε θα μπορούσα να τον υπηρετήσω. Είμαι οπαδός της συναίνεσης, της πολιτικής ωριμότητας. Πιστεύω ακράδαντα στη Δημοκρατία της πειθούς, για αυτό και τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν για το κοινό συμφέρον. Και η υπομονή τους είναι σωτήρια και επιμένω να ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς που το πλήττουν. Η ανευθυνότητα τους είναι εγκληματική.

Με αληθινό ενδιαφέρον λοιπόν, καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες εκείνους που έως τώρα έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της αγάπης πρέπει φέτος να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής.

Ας μείνουμε λοιπόν πρωτοπόροι και νικητές μέχρι τέλους και ας μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι, για να γίνουμε μέρος της λύσης. Θα το ξαναπώ: Εάν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων μας όμως είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, είμαι εδώ για να ακούσω κάθε σοβαρή κριτική, κάθε χρήσιμη πρόταση. Δεν είναι όμως ώρα, για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση ούτε -πολύ περισσότερο- για χυδαίες, για διχαστικές επιθέσεις. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ασκεί κριτική για τις προσλήψεις, όταν μέσα σε λίγες εβδομάδες έγιναν οι μισές από όσες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει σε διάστημα 4,5 ετών.

Αντίθετα, ακούω με προσοχή τις παρατηρήσεις του κύριου Ξανθού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Να δεχτώ, κύριοι της αντιπολίτευσης, ότι για τις τιμές των ΜΕΘ, συγκρίνετε μήλα με πορτοκάλια, υπολογίζοντας την αξία μιας κλίνης με αυτή μιας πλήρους μονάδος. Με το ιατρικό προσωπικό, τα μηχανήματα, τα αναλώσιμα. Αναγνωρίζω ακόμα ότι αγνοείτε πως η διεθνής βιβλιογραφία υπολογίζει την τιμή μιας ΜΕΘ σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτές που καθορίσαμε. Και να σας πω επίσης ότι οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί ανήκουν στο πλαίσιο κρεβατιών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας δωρεάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό όμως το οποίο δεν πρόκειται να ανεχτώ είναι φθηνές απειλές του τύπου «όταν γυρίσουμε, θα λογαριαστούμε». Αλλά ούτε και την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών. Γιατί όλα αυτά, δυστυχώς, τα λένε και τα κάνουν επώνυμα στελέχη και βουλευτές σας. Και είναι μία ευκαιρία σήμερα, κύριε Τσίπρα, να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσωπικά δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους. Δεν θα παρασυρθώ σε εύκολες υποσχέσεις, ούτε σε απλοϊκά λόγια. Κινούμαστε αποφασιστικά αλλά και συνετά, με βήματα που στηρίζουν την οικονομία χωρίς να υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας. Γιατί όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές, είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα καινούργιο Μνημόνιο. Ας προσέχουν λοιπόν τι ζητούν, διότι εκτίθενται.

Προσωπικά θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας και θα εξακολουθήσω να εμπιστεύομαι τους ειδικούς, τους επιστήμονες, τους τεχνοκράτες. Αυτούς που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια της κρίσης και του λαϊκισμού.

Κάποιοι διάλεξαν, δυστυχώς, να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημία. Μας είπαν ότι τάχα αφορά πλούσιους, χριστιανούς. Ότι συντελείται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Μερικοί άλλοι έσπευσαν να μιλήσουν για θρίαμβο του κρατισμού. Λυπάμαι αλλά όλες αυτές οι αναλύσεις είναι απλά εκτός θέματος.

Σε αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο salus patriae, μεγαλύτερη σωτηρία της πατρίδας, από τη σωτηρία των πολιτών της. Και το κράτος μας αποδεικνύει, ευτυχώς, ότι πράγματι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ένα κράτος το οποίο προστατεύει αλλά δεν καταπιέζει, ένα κράτος το οποίο καθοδηγεί χωρίς να ποδηγετεί.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα όπλα τα οποία σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού δεν θα σιγήσουν την επόμενη μέρα. Όλα τα εργαλεία, τα οποία αναπτύσσουμε για τη θωράκιση της χώρας θα γίνουν τα μέσα για την ανοικοδόμηση του αύριο.

Μέσα σε αυτή την κρίση προχώρησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα η πύλη gov.gr, η πύλη του νέου ψηφιακού κράτους. Ήδη υπηρεσίες από 49 δημόσιες δομές παρέχονται ηλεκτρονικά χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες. Καταφέραμε και κάναμε σε λίγες εβδομάδες αυτά τα οποία προγραμματίζαμε να κάνουμε σε μήνες και αυτά τα οποία άλλοι δεν έκαναν για χρόνια.

Καθιερώθηκαν οι άυλες συνταγογραφήσεις. Πάνω από 700.000 μαθητές διδάσκονται για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από δεκάδες χιλιάδες διδάσκοντες.

Και ο κόσμος της εργασίας γνώρισε νέες προσαρμογές. Και θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά και να το καταστήσω απολύτως σαφές ότι οι εξαιρετικές παρεμβάσεις που έγιναν στην εργατική νομοθεσία αφορούν μόνο -θα το ξαναπώ μόνο- την περίοδο της κρίσης.

Κοινή ανάγκη επιτάχυνε τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στον τομέα της υγείας, και φάνηκε ότι αυτή μπορεί όντως να εξοικονομήσει δυνάμεις, να εμπλουτίσει τον ιατρικό τεχνικό εξοπλισμό, να προάγει την τεχνογνωσία και τελικά να παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα υπέρ του πολίτη.

Στην κρίση αυτή δεν στηρίζουμε απλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το προετοιμάζουμε για την νέα του πορεία στον 21ο αιώνα. Σήμερα είναι όρθιο, αύριο θα είναι ψηλότερο.

Από την περιπέτεια αυτή θα βγούμε σίγουρα λαβωμένοι, θα βγούμε όμως και κερδισμένοι. Με μεγαλύτερη πίστη στην ατομική ευαισθησία αλλά και στις συλλογικές μας δυνάμεις. Και έχοντας πλέον στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, της φιλότιμης Ελλάδος. Είτε αυτά κρύβονται πίσω από τη μάσκα του νοσηλευτή, είτε μας συμβουλεύουν με τη σεμνή φωνή του καθηγητή κυρίου Τσιόδρα. Αυτά είναι τα πρόσωπα που αξίζουν στη σύγχρονη Ελλάδα.

Όλοι μας θα αφήσουμε πίσω τη σημερινή δοκιμασία έχοντας γίνει ωριμότεροι. Έχοντας εκπαιδευτεί περισσότερο στον εθελοντισμό, έχοντας εξοικειωθεί περισσότερο με τις μεγάλες δωρεές αλλά και τις μικρές δωρεές. Έχοντας εξοικειωθεί στην πρωτοβουλία αλλά και στην ομαδική δουλειά. Κυρίως όμως, έχοντας αποκαταστήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία, προς το κράτος, αλλά και προς τον συμπολίτη τους.

Όλα αυτά συγκροτούν τον πατριωτισμό της ευθύνης και θα γίνουν και πάλι τα υλικά μιας γεωγραφικά μικρής χώρας αλλά με μεγάλους ανθρώπους, της αυριανής Ελλάδος.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με μία αναφορά του Γάλλου ιστορικού Jean Delumeau, ο οποίος έγραψε για τον φόβο στις επιδημίες. Διαβάζω: «Σε αυτές τις συνθήκες, συνθλίβεται η έννοια του μέσου ανθρώπου. Και τότε, μόνο δύο πράγματα μπορεί να είσαι, ή αδρανής ή ηρωικός. Τίποτα άλλο».

Σε αυτό το ερώτημα λοιπόν απαντάμε, αποφασίζοντας να αρθούμε πάνω από τις δυνάμεις μας και να υπερβούμε όλοι τον προσωπικό μας μέσο όρο όσο μαίνεται αυτή η μάχη, για να τον πάμε ακόμα ψηλότερα, όταν αυτή γίνει παρελθόν.

Μέχρι τότε, Μένουμε Σπίτι, σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι ακριβώς γιατί είναι ελεύθεροι.

Σας ευχαριστώ πολύ.




Der Spiegel: «Μικροπρεπής και δειλή» η άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα


«Μη-αλληλέγγυα, μικρόψυχη και δειλή» χαρακτηρίζει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης στο αίτημα για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Στο κεντρικό άρθρο της σημερινής του έκδοσης, το περιοδικό υπενθυμίζει την δήλωση της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ το 2012, κατά την διάρκεια της ευρω-κρίσης: «Όσο ζω, ευρωομόλογα δεν θα υπάρξουν» και επισημαίνει ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. πολλοί από τους ηγέτες κρατών - μελών εισέπραξαν νέα απόρριψη της Καγκελαρίου στο αίτημά τους για έκδοση ευρωομολόγων. Ο δε υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, είχε προηγουμένως κάνει λόγο για «συζήτηση - φάντασμα».

«Είτε η ηγεσία της Γερμανίας δεν αντιλαμβάνεται αυτό που απορρίπτει τόσο επιπόλαια είτε επιλέγει να μην το αντιληφθεί, από φόβο ότι η λαϊκιστική δεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί για την δική της προπαγάνδα την βοήθεια προς τους ευρωπαίους γείτονες. Ήταν άλλωστε η αντιπαράθεση για την βοήθεια προς την Ελλάδα που οδήγησε στην ίδρυση της ΑfD το 2013», υπενθυμίζει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό.

Η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ, συνεχίζει ο αρθρογράφος, αντί να εξηγήσει με ειλικρίνεια ότι σε μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει εναλλακτική από τα ευρωομόλογα, υπονοεί ότι υπάρχει κάτι «σάπιο» σε αυτά ομόλογα. Ότι στο τέλος θα κληθούν να τα πληρώσουν οι σκληρά εργαζόμενοι Γερμανοί, επειδή οι Ιταλοί υποτίθεται ότι δεν ήταν ποτέ καλοί στην διαχείριση χρήματος. «Η Καγκελάριος έχει καταφύγει σε αυτή τη ρητορική τόσες φορές που οποιαδήποτε παραχώρηση προς τους Ιταλούς και τους Ισπανούς θα έμοιαζε με ήττα. Δεν έπρεπε να το αφήσει να φτάσει τόσο μακριά - αν όχι για άλλο λόγο, έστω από συμπόνοια και αλληλεγγύη», γράφει το περιοδικό, αναφερόμενο στην ανθρωπιστική τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Ιταλία και στην Ισπανία. «Και για αυτό ευθύνονται και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες και όχι το γεγονός ότι ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους», τονίζει ο αρθρογράφος.

Ούτε όμως η ηγεσία της Ε.Ε. ξεφεύγει από την κριτική του Spiegel: «Η Ε.Ε. βρίσκεται τώρα σε υπαρξιακή κρίση. Το να ενεργεί σαν φύλακας της δημοσιονομικής αρετής σε μια τέτοια κατάσταση είναι μικροπρεπές και κακό. Ίσως θα έπρεπε για μια στιγμή να θυμηθούμε ποιος βοήθησε να εξοφληθεί η ανοικοδόμηση της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι τα ευρωομόλογα είναι κοινά ομόλογα που εκδίδονται από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης «και δεν ισοδυναμούν με μια ένωση μεταφοράς χρέους, αλλά το πλεονέκτημά τους είναι ότι θεωρούνται ασφαλής επένδυση, καθώς συμμετέχουν σε αυτά και χώρες όπως η Γερμανία, με υψηλή φερεγγυότητα, οι οποίες αναλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις των μικρότερων. Αυτό θα καταστήσει τον δανεισμό για την Γερμανία «λίγο πιο ακριβό», αλλά αισθητά φθηνότερο για την Ιταλία, υπογραμμίζεται.

Ο γερμανός αρθρογράφος προειδοποιεί ακόμη αν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία πιεστούν να διαθέσουν πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας τους, όπως αυτό που ανακοίνωσε ήδη η γερμανική κυβέρνηση, «τότε αντί για δισεκατομμύρια θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια». «Και αν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν αμέσως το μήνυμα ότι συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τότε θα κάνουν πάρτι οι λαϊκιστές, οι εχθροί της Ε.Ε. και τα φαντς στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Όπως όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της αβύσσου, πόνταραν στην κατάρρευση ολόκληρης της Ευρωζώνης. Και αυτή τη φορά θα κερδίσουν», εκτιμά ο αρθρογάφος και προσθέτει ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν από τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με τα 410 δισεκατομμύριά του. Η γερμανική κυβέρνηση, συνεχίζει, έχει δηλώσει ότι θέλει να χαλαρώσει τους κανόνες και δείχνει προς την ΕΚΤ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αγοράσει τα ομόλογα που δεν θα έχουν ζήτηση. «Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης εκμεταλλεύτηκαν την ΕΚΤ ως την τελευταία γραμμή άμυνας πριν από οκτώ χρόνια, επειδή ήταν πολύ δειλοί για να λύσουν μόνοι τα προβλήματά τους.

Τελικά όμως όλες αυτές οι προτάσεις ουσιαστικά αποτελούν μια τεράστια ανάληψη ευθύνης, ακόμη και αν δεν λέγονται ευρωομόλογα», επισημαίνει το περιοδικό και τονίζει ότι θα ήταν πιο έντιμο και αποτελεσματικό να συμφωνήσουν με την πρόσφατη γαλλική πρόταση, η οποία αρέσει ακόμη και σε επιφυλακτικούς προς τα ευρωομόλογα, τα «κορονο-ομόλογα», με περιορισμένη διάρκεια και διασύνδεση με τους σκοπούς υπέρβασης της πανδημίας. «Θα έστελναν έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, καθώς και στους πολίτες της Ευρώπης, θα αποδείκνυαν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει ο ένας τον άλλον σε μια στιγμή μεγάλης ανάγκης και ότι η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια συμμαχία εγωμανών και κάτι περισσότερο από μια απλώς καλολαδωμένη αλλά ψυχρή ενιαία αγορά η οποία διαθέτει (ακόμη) ένα κοινό νόμισμα. Και επιπλέον, τα κορονο-ομόλογα θα αποτελούσαν και μια θωρακισμένη επένδυση η οποία τελικά θα έφερνε και πάλι επιτόκια - απλώς όχι για τα φαντς», καταλήγει το άρθρο, που έρχεται να προστεθεί σε μια έντονη αντιπαράθεση που εξελίσσεται πλέον και στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σάλος με γιατρό που πρότεινε να δοκιμαστεί θεραπεία για τον κορονοϊό στην Αφρική αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη



Γάλλος γιατρός ζήτησε συγγνώμη, διότι υπονόησε ότι μια πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό θα πρέπει να δοκιμαστεί στην Αφρική, προκαλώντας την αγανάκτηση των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζαν Πολ Μιρά, ο διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Cochin στο Παρίσι, έκανε τα σχόλια αυτά την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Γαλλίας Inserm.

Ο διευθυντής ερευνών Καμίλ Λοχτ συζητούσε το θέμα του εμβολίου BCG για τη φυματίωση, που δοκιμάζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αυστραλία εναντίον του νέου κορονοϊού.


Ο Μιρά ρώτησε: «Εάν θα μπορούσα να γίνω προκλητικός, δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη μελέτη στην Αφρική, όπου δεν υπάρχουν μάσκες, αγωγή ή μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως γίνεται κάπως έτσι, παρεμπιπτόντως, σε ορισμένες έρευνες για το AIDS ή με τις ιερόδουλες;».

«Δοκιμάζουμε πράγματα, διότι γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό και δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους».


Ο Καμίλ Λοχτ, ο διευθυντής ερευνών του Inserm, απάντησε: «Έχετε δίκιο. Και παρεμπιπτόντως, βρισκόμαστε στη διαδικασία να σκεφτούμε, παράλληλα, μια έρευνα στην Αφρική... Αυτό δεν μας αποτρέπει, παράλληλα, από το σκεφτόμαστε για μια έρευνα στην Ευρώπη και την Αυστραλία».

Τα σχόλια προκάλεσαν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Αφρική δεν είναι εργαστήριο δοκιμών» έγραψε στο Twitter ο αστέρας του ποδοσφαίρου από την Ακτή Ελεφαντοστού Ντιντιέ Ντρογκμπά. «Θα ήθελα να καταδικάσω απερίφραστα αυτές τις ταπεινωτικές, ψευδείς και κυρίως βαθιά ρατσιστικές δηλώσεις».

Δικηγορικός σύλλογος από το Μαρόκο έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα μηνύσει τον Μιρά για ρατσιστική δυσφήμηση.

Σε μια ανακοίνωση σήμερα, ο εργοδότης του Μιρά, το δίκτυο νοσοκομείων του Παρισιού, ανέφερε πως ο γιατρός είπε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από εκείνους που πληγώθηκαν, σοκαρίστηκαν και ένιωσαν προσβεβλημένοι από τα σχόλια που αδέξια έκανα στο LCI αυτήν την εβδομάδα».

Ο Λοχτ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά. Το Inserm ανέφερε στο Twitter ότι το βίντεο της συνομιλίας παρερμηνεύτηκε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και σημείωσε ότι το εμβόλιο δοκιμάζεται επί του παρόντος μονάχα στην Ευρώπη και την Αυστραλία.


Πηγή


Παγώνει τις αλλαγές διευθύνσεων η ΑΑΔΕ μετά τους "έξυπνους¨που ήθελαν να πάνε στο χωριό τους



Για να σταματήσουν οι "έξυπνοι" να πηγαίνουν στις εφορίες για να αλλάξουν διεύθυνση κατοικίας, «Παγώνει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τις αλλαγές κατοικίας.

Με απόφαση του διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σταματούν να εξετάζουν τις σχετικές δηλώσεις που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, με στόχο την αποτροπή κατάχρησις τους, ενόψει της περιόδου του Πάσχα κι ενώ η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση της προσπάθειας αποφυγής της διασποράς της επιδημίας του κορωνοϊού. 

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, που εφαρμόζονται για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, και ισχύει για όσο παραμένουν σε εφαρμογή τα συγκεκριμένα μέτρα.




ACS Courier μετά τις καταγγελίες παίρνει πίσω την αύξηση



Εχθές Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της ASC πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου,  ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες πελατών της εταιρείας για μονομερή αλλαγή των συμφωνημένων όρων συνεργασίας και για αδικαιολόγητη και καταχρηστική συμπεριφορά από μέρους της εταιρείας.

Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου με κοινή ανακοίνωσή τους, γνωστοποίησαν ότι ενημέρωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ταχυμεταφορών προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της με επιπλέον επιβάρυνση κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ.

Λίγες ώρες μετά από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαστάσεις της ACS που ακολούθησε τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια ο προέδρος του ομίλου Quest στον οποίο ανήκει και η ACS Courier - απάντησε μέσω δημόσιας δήλωσης : Με λύπη μου διαπιστώνω ότι η θυγατρική μας εταιρεία ACS Courier έχει γίνει στόχος διαφόρων συκοφαντικών δημοσιευμάτων, παρά την προσπάθειά της να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπερβολικά αυξημένη ζήτηση για παραδόσεις προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου στα σπίτια.

Η ACS και τα καταστήματά της λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες υπό εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, που οφείλονται εκτός από την μεγάλη αύξηση της ζήτησης, σε απουσίες του προσωπικού και στην αποφυγή συγχρωτισμού του κοινού στα καταστήματα της, συνθήκες που αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας της.

Η εταιρεία μας σεβόμενη τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα των καταναλωτών, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της. Επίσης θα αξιολογήσει κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα επιπλέον κόστη λειτουργίας που της επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες και θα αναθεωρήσει στη συνέχεια την τιμολογιακή της πολιτική.

Συνεπώς η έκτακτη χρέωση που ανακοινώθηκε από την ACS προς τους πελάτες της την 1/4/20 δεν θα ισχύσει.




Κορονοϊός: Αυτό είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσεις και δεν ήξερες μέχρι σήμερα



Μετά τα αναπνευστικά, τα καρδιολογικά, τα γαστρεντερικά και άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα (π.χ. απώλεια γεύσης ή όσφρησης) και τις ανάλογες επιπλοκές, έρχονται να προστεθούν τα νευρολογικά συμπτώματα και προβλήματα στις επιπτώσεις της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. Μερικοί -πάντως όχι πολλοί- ασθενείς με Covid-19 εμφανίζουν νοητική σύγχυση, εγκεφαλικά επεισόδια ή επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι νευρολόγοι σε διάφορες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν νευρολογικά συμπτώματα και ένας μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζει σοβαρές διαταραχές στον εγκέφαλο. Στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ένας 74χρονος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο οποίος μολύνθηκε από τον κορονοϊό, εκτός από άλλα αναμενόμενα συμπτώματα, έχασε και την ικανότητα να μιλάει, αδυνατώντας να πει στους γιατρούς ακόμη και το όνομά του. Παράλληλα, ο ασθενής (ο οποίος έπασχε ήδη από Πάρκινσον) έκανε ανεξέλεγκτες κινήσεις των άκρων και φάνηκε να έχει επιληπτική κρίση.

Προ ημερών, στο Ντιτρόιτ, μία 58χρονη υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας, διαγνωσμένη με Covid-19, εμφάνισε σύγχυση και δεν μπορούσε να πει τίποτε άλλο πέρα από το όνομά της. Ο εγκέφαλος της -όπως έδειξαν οι εξετάσεις- εμφανιζόταν αφύσικα διογκωμένος και με φλεγμονή σε αρκετές περιοχές, ενώ εγκεφαλικά κύτταρα είχαν καταστραφεί. Οι γιατροί, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ακτινολογίας «Radiology», διέγνωσαν οξεία νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια, μία σπάνια επιπλοκή της γρίπης και άλλων λοιμώξεων από ιούς όπως του έρπη.

«Αυτό πιθανώς δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο άμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις», δήλωσε η υπεύθυνη νευρολόγος δρ Ελίσα Φόρι του Συστήματος Υγείας Χένρι Φορντ και επισήμανε ότι η ασθενής βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Γιατροί στην Ιταλία και άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.) έχουν κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις για ασθενείς με Covid-19 που εμφάνισαν εγκεφαλικά, συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, πονοκεφάλους, λήθαργο, ακροπαραισθησία, ζαλάδα, αποπροσανατολισμό, υπνηλία, απώλεια συνείδησης, ντελίριο (μερικές φορές πριν καν την εμφάνιση πυρετού ή αναπνευστικών δυσκολιών) κ.ά. Ήδη, οι επιστήμονες καλούν το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να έχει τον νου του, επειδή ασθενείς με νευρολογικά συμπτώματα μπορεί τελικά να έχουν λοίμωξη Covid-19. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για νευρολογικό πρόβλημα και τελικά βρέθηκαν θετικοί για τον κορονοϊό, παρόλο που δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε βήχα.

Ήδη, διερευνάται η νευρολογική διάσταση της νόσου, καθώς όπως είπε η νευρολόγος δρ Σέρι Τσου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, «δεν υπάρχει αναπνευστήρας για τον εγκέφαλο. Αν οι πνεύμονες έχουν πρόβλημα, μπορούμε να βάλουμε τον ασθενή σε αναπνευστήρα και να ελπίζουμε ότι θα ανακάμψει. Δεν έχουμε, όμως, την ίδια πολυτέλεια με τον εγκέφαλο».


Νευρολόγοι της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας, ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν νευρολογικά συμπτώματα σε δημοσίευσή τους τον Φεβρουάριο. Εκτίμησαν ότι οι νοσούντες σοβαρά από Covid-19 είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν και νευρολογικά συμπτώματα, σε ποσοστό περίπου 15%, έναντι μόνο 2,4% όσων έχουν ήπια συμπτώματα Covid-19.

Άλλοι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν σε πιο πρόσφατη δημοσίευσή τους πως υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλοι κορονοϊοί δεν περιορίζονταν στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά προσέβαλαν, επίσης, το κεντρικό νευρικό σύστημα, κάτι που εικάζουν ότι μπορεί να παίζει ρόλο και στην οξεία κατάρρευση των πνευμόνων ορισμένων ασθενών.

Κάποιοι ειδικοί στις ΗΠΑ τονίζουν, πάντως, ότι αυτό είναι μία υπόθεση μέχρι στιγμής και πως οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 φαίνονται φυσιολογικοί από νευρολογική άποψη. Υπογραμμίζουν ότι ακόμη είναι πρόωρο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα ή να εντοπισθούν βιολογικοί μηχανισμοί που πιθανώς συνδέουν τον κορονοϊό με το νευρικό σύστημα.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μητσοτάκης : Ανάσα έως 6,5 δισ. από την ευελιξία στο ΕΣΠΑ



Μεγάλη ευελιξία, ώστε να διοχετευθούν με μεγάλη ταχύτητα πόροι του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, εξασφάλισε η κυβέρνηση, κατόπιν επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Υπολογίζεται πως οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει κατ’ ελάχιστον 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων). Με την εξέλιξη αυτή δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα.

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και την Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε (on camera):

«Ξανασυζητάμε, σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης, τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Θυμίζω ότι -μετά από παραίνεσή σας- είχα αποστείλει στην αρμόδια Επίτροπο μία επιστολή ζητώντας μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το έτος 2020.

Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι τα αιτήματά μας ουσιαστικά έγιναν όλα αποδεκτά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

Το αντικείμενο της συζήτησης είναι να ακούσω τη σκέψη σας για το πώς -γρήγορα τώρα- θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόσθετη ευελιξία για να ρίξουμε “ζεστό” χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

Χάρη στην ευελιξία που εξασφαλίστηκε, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων μόνο με κοινοτικούς πόρους και δίχως εθνική συνδρομή, για το τρέχον έτος, γεγονός που επιτρέπει την ανακατεύθυνση χρημάτων του Προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες που έχει προκαλέσει η επιδημία του Covid-19.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς πόρων ανάμεσα σε Περιφέρειες και ανάμεσα σε διαφορετικά κοινοτικά ταμεία τα οποία κανονικά έχουν στεγανοποιημένες χρηματοδοτικές αποστολές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών, επιτρέποντας στη χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την κοινοτική χρηματοδότηση.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία για την τόνωση της ρευστότητας επιχειρήσεων και για μερική κάλυψη του εισοδήματος εργαζομένων ο οποίοι τίθενται προσωρινά σε σχήματα ευέλικτης εργασίας, λόγω των περιστάσεων.




Στα 63 τα θύματα στην Ελλάδα



Tέσσερις ακόμη νεκροί από τον κορωνοϊό καταγράφονται στην Ελλάδα, μέσα σε λίγες ώρες από τις επίσημες ανακοινώσεις Τσιόδρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 63.

Το απόγευμα της Παρασκευής ένας 68χρονος στο νοσοκομείο «Αττικόν» και δύο γυναίκες, ηλικίας 85 και 89 ετών, στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα.

Το βράδυ της Παρασκευής κατάληξε και ο 41χρονος άνδρας που έπασχε από βαρύ υποκείμενο νόσημα και είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.