Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Γελάει ο κόσμος με τον Αποστολάκη, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους αντάρτες της Ν.Δ. για να μην εκλεγούν οι υποψήφιοι της Ν.Δ.

 


Μυαλό Συριζαίου κομπάρσου στα βίντεο του Κασσελάκη, σκέφτηκε να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τους αντάρτες της Ν.Δ. που είναι Ν.Δ. για να μην εκλεγούν οι υποψήφιοι της Ν.Δ. που είναι Ν.Δ.

Η αποκάλυψη του σχεδίου από τον Αποστολάκη, προκάλεσε γέλιο και στον κάθε πικραμένο. Όλα αυτά στο πάνελ του ACTION 24, όπου ήταν καλεσμένος των δημοσιογράφων Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο οποίο συμμετείχε η Σοφία Βούλτεψη από τη Νέα Δημοκρατία και ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ. 

Η συζήτηση αφορούσε τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τη στήριξη που θα παρέχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σε δήμους και περιφέρειες που ο υποψήφιός τους δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είπε ξεκάθαρα ότι ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη, τον κύριο Αγγελούδη, καθώς και όλους τους αντάρτες της ΝΔ, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τις επίσημες υποψηφιότητες του κόμματος! 

Και να σκεφτείτε ότι αυτός ο απίθανος τύπος ο άνθρωπος υπήρξε Α/ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας, τον πιάνει σύγκρυο.

Η δήλωση Αποστολάκη

Γιώργος Κακούσης: «Εσείς ποιους θα στηρίξετε στις περιφέρειες, αυτές που δεν έχουν υποψήφιό σας, είναι το θέμα. Υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες υπάρχει ο καθαρός υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και ένας δεξιός αντάρτης. Εκεί τι καλείτε τους ψηφοφόρους σας να κάνουν;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Εκεί έχει πάρει σαφή θέση το κόμμα, πού θα υποστηρίξει και ποιον, νομίζω ότι έχει ανακοινωθεί κιόλας».

Γιώργος Κακούσης: «Εγώ δεν την έχω ξεκάθαρη. Αν μπορείτε, αρχηγέ, να την ξεκαθαρίσω. Τι θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Στη Θεσσαλία έχουμε πει τον κύριο Κουρέτα. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε πει τον κύριο Αγγελούδη».

Σοφία Βούλτεψη: «Α, στηρίζετε τον κύριο Αγγελούδη; Ε πείτε το στους Θεσσαλονικείς, να πάνε να ψηφίσουν τον Ζέρβα, να τελειώνουν. Δεν το ξέραμε αυτό».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «. Έχω την αίσθηση ότι -δεν ξέρω αν έχει ανακοινωθεί- στηρίζουμε τον κύριο Αγγελούδη. Στην Αθήνα βέβαια τον κύριο Δούκα, κι από εκεί και μετά, σε κάθε περιφέρεια που μπορούμε να βοηθήσουμε αυτόν που είναι και πιο...».

Γιώργος Κακούσης: «Θα στηρίξετε τους Αντάρτες της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Θα στηρίξουμε»

Γιώργος Κακούσης: «Δηλαδή ο κύριος Μουντζούρης στην μια περίπτωση; Ο κύριος Αμανατίδης στην άλλη περίπτωση; Στο Ιόνιο τον αντίπαλο της κυρίας Κράτσα; Αυτή είναι η γραμμή για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;»

Σοφία Βούλτεψη: «Να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, εννοείτε, τους αντάρτες; Εγώ έχω μείνει άναυδη».

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Αυτό το να βαφτίζουμε τους αντάρτες "Νέα Δημοκρατία" για να πέφτει η τελευταία πινελιά στην περιοχή, αυτό είναι λίγο περίεργο».

Γιώργος Κακούσης: «Θα στηρίξετε λοιπόν τους αντάρτες απέναντι στις υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας; Με ποια απόφαση;»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Εγώ δεν έχω συνεννοηθεί με κανέναν αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω ποιες είναι οι επίσημες θέσεις. Αυτά που σας λέω είναι αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί».
Οι τρομοκράτες της Χαμάς εκτελούν τέσσερις Ισραηλινούς ομήρους

 


Τα βίντεο φρίκης με τις θηριωδίες των τρομοκρατών της Χαμάς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σοκάρουν τους πάντες. 

Τέσσερις Ισραηλινοί, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο απήχθησαν ως όμηροι από τη Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ, μετά από λίγα λεπτά εκτελέστηκαν από τα Παλαιστινιακά ΚΤΗΝΗ της Χαμάς στη μέση του δρόμου, σύμφωνα με βίντεο που ανέλυσε η Washington Post.

Το βίντεο, το οποίο αρχικά ανέβηκε στο Telegram στις 8 Οκτωβρίου και επαληθεύτηκε η γνησιότητά του από την Washington Post, δείχνει πολλά πτώματα στον δρόμο στο Μπεερί, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ. Το αρχικό βίντεο με τους τέσσερις Ισραηλινούς τραβήχτηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της εισβολής και ήταν από τα πρώτα ντοκουμέντα που έδειχναν μαχητές της Χαμάς να αιχμαλωτίζουν Ισραηλινούς πολίτες.

Στο βίντεο οι πολίτες φαίνεται να έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και οδηγούνται από τρομοκράτες που φορούσαν στρατιωτικές στολές και κρατούσαν όπλα. Μάλιστα, ορισμένοι από τους πολίτες που είχαν απαχθεί περπατούσαν ξυπόλυτοι. Το άτομο που βιντεοσκοπεί φωνάζει προς την ομάδα καθώς πλησιάζει σε μια διασταύρωση που φυλάσσεται από μια πύλη, η οποία οδηγεί έξω από το Μπεερί προς τη Γάζα. Ακολουθεί ένα δεύτερο βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο διακρίνονται τέσσερα πτώματα κοντά σε αυτή την πύλη. Και αυτό το βίντεο ανέβηκε αρχικά στο Telegram στις 8 Οκτωβρίου και η γνησιότητά του επαληθεύτηκε από ανεξάρτητα Μέσα.

Όπως γράφει η Washington Post, τα τέσσερα πτώματα που καταγράφει το βίντεο φαίνεται να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως μαλλιά και ρούχα, με τους τέσσερις πολίτες που εμφανίζονταν ζωντανοί στο προηγούμενο βίντεο και είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.

Στο τέλος του πρώτου βίντεο οι όμηροι είναι ζωντανοί, ενώ, όταν η κάμερα γυρίζει στο τέλος του δεύτερου βίντεο, φαίνονται νεκροί.Νέα βίντεο από τις σφαγές αμάχων από τους τρομοκράτες της Χαμάς

 Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για τα ΚΤΗΝΗ, τα ζώα τρομοκράτες της Χαμάς. 

Αυτό αποδεικνύεται από τα βίντεο που βλέπουν διαρκώς το φως της δημοσιότητας όταν σκότωναν ψυχρά αθώους ανθρώπους

Στα βίντεο που θα δείτε – το ένα αναλύθηκε από τους δημοσιογράφους της Washington Post – 4 άμαχοι πέφτουν θύματα απαγωγής από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Λίγη ώρα αργότερα κείτονται νεκροί στη μέση του δρόμου. 

Στο δεύτερο βίντεο, κάμερα ασφαλείας καταγράφει την εκτέλεση αγνώστου αριθμού αμάχων που είχαν κρυφτεί σε καταφύγιο, από τα ζώα της Χαμάς. 

Όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν εκτελέστηκαν και για να βεβαιωθούν ότι τους σκότωσαν όλους έριξαν μέσα στο καταφύγιο χειροβομβίδα. Προκαλούν οι τρομοκράτες της Χαμάς : Πετύχαμε τον σκοπό μας τώρα είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις για ανακωχή

 


Με τις φρικαλεότητες σε βάρος των Ισραηλινών και άλλων ξένων υπηκόων να έχουν σοκάρει την διεθνή κοινότητα, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς προκλητικά υποστηρίζει τώρα ότι είναι ανοιχτή σε συζητήσεις περί εκεχειρίας. 

Εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης φέρεται να δήλωσε ειδικότερα: «Η Χαμάς είναι ανοιχτή να συζητήσει τα περί ανακωχής με το Ισραήλ». 

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε προκλητικά στο δίκτυο Al Jazeera ότι η Χαμάς «πέτυχε τους στόχους της».

Στην ερώτηση εάν η ισλαμιστική οργάνωση προτίθεται να συζητήσει για πιθανή εκεχειρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι ανοιχτοί σε «κάτι τέτοιο» όπως και σε «πολιτικούς διαλόγους».

Η τελευταία δήλωση από την πλευρά της Χαμάς προκαλεί, αν μη τι άλλο, εντύπωση εάν σκεφτεί κανείς ότι λίγο νωρίτερα εξαπέλυσαν σφοδρές απειλές κατά των Ισραηλινών, και αυτό δείχνει ότι έχουν στριμωχθεί γιατί δεν περίμεναν ότι θα τους ισοπεδώσουν και θα τους κυνηγήσουν μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης της Χαμάς. 

H ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, απείλησε ειδικότερα ότι από εδώ και στο εξής θα εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπός της, Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι ενεργούν σύμφωνα με τις ισλαμικές οδηγίες, κρατώντας τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους ασφαλείς και υγιείς, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, «επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση».

Η απάντηση ήρθε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέλοντας να δείξει ότι η απάντηση του Τελ Αβίβ έναντι της Χαμάς θα είναι σκληρή.

Δημοσιοποιώντας βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ: «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει».Τρία βραβεία στην Ελλάδα από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA

 Τρία βραβεία απένειμε στην Ελλάδα ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA που εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο της διεθνούς αγοράς τεχνολογίας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία που πραγματοποιήθηκε για το 2023 στη Μαλαισία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 αντιπροσώπων από 80 χώρες. Συγκεκριμένα:

 • Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έλαβε για το Κέντρο Διαλειτουργικότητας το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της χρονιάς» (Digital Transformation of the Year) για τον Δημόσιο Τομέα και το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακή Ευκαιρία/Βραβείο Συμπερίληψης» (Digital Opportunity/Inclusion Award) για τον Δημόσιο Τομέα για την υπηρεσία myDESKlive
  • Το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ), αποτελεί κεντρικό κόμβο (ενιαίο περιβάλλον-υποδομή) για τη διασύνδεση όλων  των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να αντλούνται άμεσα τα απαιτούμενα επιχειρησιακά δεδομένα για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις  και την διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών.
  • Tο myDeskLive είναι μια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να προγραμματίσουν ραντεβού για συναλλαγές με τους φορείς, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη μέσω του ίδιου ψηφιακού περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 400.000 ανάλογα «ψηφιακά ραντεβού».
 • Ακόμη, ο WITSA απένειμε στην ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας. Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για την υλοποίηση από κοινού με το Υπουργείο Υγείας του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. 


Η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα

 Σε σχέση με την ανακοίνωση του Εκλεκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 • «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.
 • Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση  θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».


Οι πολίτες επιβεβαίωσαν ξανά την εμπιστοσύνη τους στη Ν.Δ.


 

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών:

 • Ως προς το πολιτικό μήνυμα αυτής της κάλπης, οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε
 • Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 Περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Και πράγματι, κατ’ ελάχιστον επτά Περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο
 • Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας με ποσοστό που φαίνεται να ξεπερνάει το 46%, αλλά και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό που φαίνεται ότι ξεπερνά το 60%. Να επισημάνω, επίσης, τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν Περιφερειάρχες σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος -πολύ πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας. 
 • Θέλω επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι φαίνεται μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα.
 • Από εκεί και πέρα, το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα.
 • Να πω ότι ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που η Νέα Δημοκρατία έδωσε σε αυτές τις εκλογές, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε Περιφερειάρχη και με κάθε Δήμαρχο. Αυτό κάναμε εξάλλου και αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Έχουμε προικήσει την αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους, πολλά σημαντικά έργα δρομολογούνται σε επίπεδο Περιφερειών αλλά και σε επίπεδο Δήμων. Αλλά, βέβαια, οι πολίτες ζητούν ταυτόχρονα και λογοδοσία και διαφάνεια. Και γι’ αυτό και αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βάζει ακριβώς αυτούς τους δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με το καλό την επόμενη Κυριακή. 


Προκλητικός ο Σοφιανός υπέρ των τρομοκρατών της Χαμάς - Βούλτεψη: Η Χαμάς είναι τρομοκράτες

 


Καβγάς μεταξύ της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφίας Βούλτεψη και του υποψήφιου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ για τον Δήμο της Αθήνας, Νίκου Σοφιανού.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό η κυρία Βούλτεψη τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Το ΚΚΕ επειδή πήρε δύο - τρία ποσοστά σε μερικούς Δήμους νομίζει γίναμε μπολσεβίκοι όλοι. Κάντε μας τη χάρη. Μην παίρνετε αέρα. Είμαι θυμωμένη μαζί σας αυτόν τον καιρό. Έχετε φτάσει να στηρίζετε τη Χαμάς».

«Στηρίζετε ένα εγκληματικό κράτος και μας λέτε για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αντισταθεί; Πότε θα θυμηθείτε ότι αυτή η χώρα είναι υπό κατοχή; Ο παλαιστινιακός λαός είναι κράτος, έχει οντότητα» ανέφερε από την πλευρά του προκλητικά ο Σοφιανός.

«Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός, είναι τρομοκράτες πληρωμένοι. Κι εσείς τους στηρίζετε» απάντησε σε έντονο ύφος η Βούλτεψη.

Με την ίδια να συμπληρώνει: «Καβαλήσαμε και το καλάμι τώρα... ότι θα λύσουμε και το Μεσανατολικό! Να βιάζουν και να σκοτώνουν και εσείς να λέτε μπράβο».
Ισραήλ: Ζευγάρι 30χρονων έκρυψε τα 10 μηνών δίδυμα παιδιά τους - Τους σκότωσαν τρομοκράτες της Χαμάς

 Συγκινούν τα ανθρώπινα δράματα που έρχονται στην δημοσιότητα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που έχει προκαλέσει τον θάνατο 900 Ισραηλινών - πολιτών και στρατιωτών - και την ομηρία δεκάδων άλλων.

Μια τέτοια ιστορία αποκάλυψε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κολομβία, Γκάλι Ντράγκαν, με τραγικούς πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι 30χρονων Ισραηλινών οι οποίοι πρόλαβαν να κρύψουν τα δίδυμα 10 μηνών βρέφη τους πριν να πέσουν νεκροί από τα πυρά των τρομοκρατών της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό διπλωμάτη ο Ιτάι και η Χαντάρ Μπερδισέφσκι βρίσκονταν στο σπίτι τους όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς και είχαν δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να πάρουν μια απόφαση για τα παιδιά τους τα οποία τελικά έκρυψαν σε ένα ασφαλές καταφύγιο.

Το ζευγάρι των 30χρονων «πολέμησε γενναία» όπως αναφέρει ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κολομβία πριν να πέσουν νεκροί από τα πυρά των ενόπλων της Χαμάς.Ευτυχώς οι εισβολείς της Χαμάς δεν κατάφεραν να βρουν τα δύο βρέφη τα οποία εντόπισαν ζωντανά ισραηλινοί στρατιώτες δώδεκα ώρες μετά την δολοφονία των γονέων τους.

«Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τα παιδιά τους. Τα έκρυψαν σε ένα καταφύγιο πριν οι τρομοκράτες να μπουν στο σπίτι τους. Ο Ιτάι και η Χαντάρ δολοφονήθηκαν βάναυσα αφού πολέμησαν γενναία απέναντι στους τρομοκράτες» έγραψε ο Γκάλι Ντράγκαν.

«Δύο τρομοκρατημένοι γονείς έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σώσουν τα παιδιά τους που τώρα ορφάνεψαν. Ας είναι ευλογημένη η μνήμη αυτών των ηρώων» κατέληξε στην ανάρτησή του ο Ισραηλινός διπλωμάτης.
Συνεχίζουν οι τρομοκράτες της Χαμάς να απειλούν ότι θα εκτελέσουν τους ομήρους

 


Βλέποντας οι τρομοκράτες της Χαμάς, ότι δεν θα μείνει κανένας ζωντανός μετά τα εγκλήματα που διέπραξαν, απειλούν το Ισραήλ ότι θα εκτελέσουν τους ομήρους έτσι και συνεχίσουν τους βομβαρδισμούς.

Η τρομοκρατική οργάνωση απείλησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί δημοσίως αιχμαλώτους Ισραηλινούς πολίτες, σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα.

Ο τρομοκράτης εκπρόσωπος της οργάνωσης, Άμπου Ομπάιντα, είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς.

Είχε το θράσος να επιρρίψει την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, οι εξτρεμιστές της Χαμάς απειλούν να εκτελούν δημοσίως τους ομήρους και να βιντεοσκοπούν τη φρικιαστική πράξη τους.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση είναι ανένδοτη και έχει ορκιστεί ότι δεν θα μείνει κανένας ζωντανός μετά το έγκλημα που διέπραξαν δολοφονώντας αθώους ανθρώπους.Η λίστα των θυμάτων από τις θηριωδίες των τρομοκρατών της Χαμάς - Όλες οι χώρες που έχασαν αθώους

 Πόλεμος στο Ισραήλ: Η λίστα με τα θύματα, τους τραυματίες και τους ομήρους, ανά χώρα

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους είναι οι εξής:


Ταϊλάνδη: 12 νεκροί, 8 τραυματίες, 11 όμηροι


Δώδεκα Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οκτώ τραυματίστηκαν και 11 απήχθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ, οι περισσότεροι ως αγρεργάτες.


Νεπάλ: 10 νεκροί, 4 τραυματίες, ένας αγνοούμενος


Το Νεπάλ μετρά 10 νεκρούς, σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στο Τελ Αβίβ. Άλλοι τέσσερις Νεπαλέζοι τραυματίστηκαν, ενώ έχουν χαθεί τα ίχνη ενός πέμπτου.


Στο Ισραήλ ζουν 265 Νεπαλέζοι φοιτητές, οι 17 εκ των οποίων φιλοξενούνταν στο κιμπούτς Αλουμίμ, στα νότια, που στοχοθετήθηκε από τη Χαμάς.


ΗΠΑ: 9 νεκροί


Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο εννέα Αμερικανών πολιτών, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία πληροφορία για ορισμένους πολίτες της και συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές για να τους εντοπίσει.


Ουκρανία: 2 νεκρές


Δύο γυναίκες που ζούσαν στο Ισραήλ εδώ και πολύ καιρό σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Γαλλία: 2 νεκροί, 8 αγνοούμενοι


Μία Γαλλίδα και ένας Γάλλος σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προσπαθεί να εξακριβώσει την κατάσταση των Γάλλων πολιτών που δεν έχουν δώσει ακόμη κάποιο στίγμα.


Νωρίτερα, ο βουλευτής Μεγιέρ Χαμπίμπ είπε ότι αγνοούνται «τουλάχιστον 8 Γάλλοι», μεταξύ των οποίων και ο Αβιντάν Τ., 26 ετών, ο οποίος κατάγεται από το Μπορντό και πιστεύεται ότι έχει απαχθεί.


Βρετανία: Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος


Ο 26χρονος Τζέικ Μάρλοου αγνοείται, ανακοίνωσε η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, χωρίς να επιβεβαιώσει αν έχει απαχθεί. Ο Μάρλοου ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στο ρέιβ πάρτι.


Η μητέρα του, Λάιζα, είπε στην εφημερίδα «Jewish News» ότι της τηλεφώνησε το Σάββατο στις 4.30 το πρωί και της περιέγραψε την επίθεση με τις ρουκέτες. Μία ώρα αργότερα της έστειλε μήνυμα, στο οποίο έλεγε ότι «η σύνδεση είναι κακή, όλα πάνε καλά, θα σε κρατώ ενήμερη, σου το υπόσχομαι». Από εκείνη τη στιγμή αγνοείται η τύχη του.


Ο Ναθάνιελ Γιανγκ, 20 ετών, υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό και σκοτώθηκε στα σύνορα, σύμφωνα με την οικογένειά του.


Καμπότζη: Ένας νεκρός


Ο πρωθυπουργός Χουν Μάνετ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός φοιτητή, ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ.


Γερμανία: Πολλοί όμηροι


Πολλοί Γερμανοί, εκ των οποίων κάποιοι έχουν και την ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν απαχθεί, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών.


Το υπουργείο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγωγή της 22χρονης Σάνι Λουκ, η μητέρα της οποίας είπε ότι την αναγνώρισε σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η νεαρή γυναίκα είχε πάει με φίλους της στο ρέιβ πάρτι.


Καναδάς: Ένας νεκρός, 2 αγνοούμενοι


Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επαληθεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας Καναδός σκοτώθηκε και δύο άλλοι αγνοούνται.


Μεξικό: 2 όμηροι


Η υπουργός Εξωτερικών, Αλίσια Μπάρσενα, είπε ότι δύο Μεξικανοί έχουν απαχθεί.


Ρωσία: Τουλάχιστον 4 αγνοούμενοι


Η ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ ανέφερε ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με εννέα άτομα που διέμεναν μόνιμα ή προσωρινά στο Ισραήλ. Οι τέσσερις από αυτούς περιλαμβάνονται στις λίστες των αγνοουμένων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές.


Βραζιλία: Ένας τραυματίας, 3 αγνοούμενοι


Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για τρεις αγνοούμενους και έναν τραυματία. Και οι τέσσερις είχαν και την ισραηλινή υπηκοότητα και συμμετείχαν στο ρέιβ πάρτι.


Παραγουάη: 2 αγνοούμενοι


Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αγνοούνται δύο Παραγουανοί, μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ.


Κολομβία: 2 αγνοούμενοι


Ο πρεσβευτής της Κολομβίας είπε ότι έχουν χαθεί τα ίχνη δύο ανθρώπων, της Ιβόν Ρούμπιο και του Αντόνιο Μεσίας Μοτάνιο. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη την πληροφορία.


Παναμάς: Μία αγνοούμενη


Η Παναμέζα Νταριέλι Ντενίσες Σάες Μπατίστα περιλαμβάνεται στη λίστα των αγνοουμένων.


Ιρλανδία: Μία αγνοούμενη


Η 22χρονη Ιρλανδο-ισραηλινή Κιμ Κάμτι συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι. Επικοινώνησε με τους δικούς της για τελευταία φορά στις 7 το πρωί του Σαββάτου, λέγοντας ότι έτρεχε να φτάσει σε ένα αυτοκίνητο για να φύγει, καθώς στην περιοχή έπεφταν ρουκέτες.Νετανιάχου: Οι θηριωδίες της Χαμάς συγκρίνονται μόνο με του Ισλαμικού Κράτους

 


Απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι φρικαλεότητες που έχει διαπράξει η Χαμάς συγκρίνονται μόνο με του ISIS.

Χαρακτηρίζοντας την ενότητα «ύψιστο καθήκον», είπε πως «ο λαός είναι ενωμένος και οι ηγέτες πρέπει επίσης να είναι ενωμένοι». «Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τόνισε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ αντικατοπτρίζουν εκείνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, περιγράφοντας εκτελέσεις γυναικόπαιδων σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος. Και θα τη νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει», διαμήνυσε.

Διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει «για πολλές γενιές», υποστήριξε.
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας

 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τους φίλους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και με την εξαιρετικά χρήσιμη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυρίας Επιτρόπου, επιβεβαιώσαμε σήμερα τις πραγματικές εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Ταυτόχρονα, όμως, συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, τόσο σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή, και αυτό, άλλωστε, δηλώνει η παρουσία εδώ στο Euxinograd και του Υπουργού Ενέργειας της Μολδαβίας.

Τη συνάντησή μας σκιάζει, βεβαίως, η τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στο έδαφός του. Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, καταδικάζουμε τις πραγματικά φρικτές εικόνες που είδαμε, με πυρά εναντίον αμάχων, απαγωγές αθώων πολιτών, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Και ασφαλώς αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν.

Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι αντιμετωπίζουν, άλλωστε, όλα τα καίρια θέματα από θέσεις οι οποίες συγκλίνουν. Και αυτό, μάλιστα, αποτυπώνεται καθαρά και στην κοινή διακήρυξη την οποία μόλις υπογράψαμε, εστιάζοντας, όπως είπε και ο φίλος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, στη νέα μορφή που μπορεί να πάρει αυτή η τριμερής σύμπλευση και πώς το σχήμα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εντός άλλων διεθνών οργανισμών.

Συζητήσαμε, παραδείγματος χάρη, την καθοριστική σημασία που έχει η συνεργασία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έργα όπως η αναβάθμιση του αγωγού καυσίμων Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρουμανίας είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Όπως ανέφερα και στη Σύνοδο, η Ελλάδα παίζει και φιλοδοξεί να παίξει, έναν κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών μας.

Από πέρσι έχουμε τετραπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας. Ο αγωγός «IGB» συμπλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας του και μάλιστα μεταφέρουμε καύσιμο μέχρι και την Μολδαβία, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και σύντομα, μάλιστα, όπως ξέρετε, θα εγκαινιαστεί και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, το γνωστό FSRU.

Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και βέβαια θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας, αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, σε ένα κέντρο διεθνών διασυνδέσεων και διακίνησης πράσινης ενέργειας. Με πρώτους σταθμούς, προφανώς, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι το οποίο βέβαια απαιτεί, όπως συζητήσαμε, και την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, που και αυτές έχουν μια ξεχωριστή θέση στο νέο περιφερειακό ενεργειακό όραμα το οποίο αναπτύσσουμε.

Με τους ομολόγους μου συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και των ανατολικών γειτόνων μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή.

Θυμίζω, άλλωστε, ότι η Ελλάδα, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και παραπάνω από είκοσι χρόνια. Από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003, από εκεί ξεκίνησε και η διαδρομή των χωρών αυτών προς την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη διαδρομή, προοπτική, περνά μέσα από την προσαρμογή των υποψήφιων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που σημαίνει, προφανώς, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου. Και σε αυτό, προφανώς, είμαστε και οι τρεις χώρες έτοιμες να συνδράμουμε.

Μάς απασχόλησαν πολύ οι μεταφορές, εξου και η παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου, με αιχμή τους κάθετους οδικούς, αλλά κυρίως σιδηροδρομικούς άξονες συνδεδεμένους με στρατηγικά λιμάνια. Και πρέπει να πω ότι χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Ευξείνου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους. Είναι μία μόνο απόδειξη του πώς όταν οι χώρες μας μπορούν να συνεργάζονται για τέτοια μεγάλα έργα υποδομής, μπορούν να διεκδικήσουν τελικά περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα τα οποία αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά τολμώ να πω και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης, ευρύτερα.

Προσθετικά σε αυτό λειτουργεί ασφαλώς και η πρόσφατη ένταξη της χώρας μας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», οι οποίες βέβαια τώρα πια θα πρέπει να ονομάζονται μάλλον «Τέσσερις Θάλασσες», καθώς πια συμπεριλαμβάνουν και το Αιγαίο.

Ανανεώσαμε, επίσης, τη συνάντησή μας. Ελπίζουμε η επόμενη συνάντηση να μπορέσει να λάβει χώρα στην όμορφη και φιλόξενη Αλεξανδρούπολη, μία πόλη η οποία ίσως συμβολίζει ακριβώς τη σημασία την οποία αποδίδουμε σε αυτή τη νέα διασυνδεσιμότητα μεταξύ των τριών χωρών μας. Πάντοτε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μας προωθούν ένα υπόδειγμα διακρατικής σύμπλευσης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής μας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, αγαπητέ Nikolai, για την πολύ όμορφη φιλοξενία σε αυτό το πράγματι θαυμάσιο μέρος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει ανεπιφύλακτα την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν και αυτό για δύο λόγους: ο πρώτος είναι λόγος αρχής και τήρησης των ευρωπαϊκών κανόνων, χωρίς επιλεκτικές διακρίσεις που άπτονται πολιτικών προτεραιοτήτων συγκεκριμένων κρατών-μελών. Η ευρωπαϊκή μας οικογένεια είναι μία οικογένεια που στηρίζεται σε αρχές, σε διαδικασίες.

Τελικός θεματοφύλακας υλοποίησης των προϋποθέσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε και ο κ. Αντιπρόεδρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν κάνει όλα όσα τους ζητήθηκαν ή κάνουν όλα όσα τους ζητούνται σχετικά με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Βουλγαρία υλοποίησε για ζητήματα κράτους δικαίου. Άρα, οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν αδικαιολόγητη.

Αλλά βέβαια, η Ελλάδα έχει και ένα ίδιο οικονομικό συμφέρον από την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν. Αυτή τη στιγμή εμείς δεν έχουμε χερσαία σύνορα ελεύθερης διακίνησης αγαθών και πολιτών. Και προφανώς, εάν θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ενός πιο ενιαίου οικονομικού χώρου, περισσότερου εμπορίου, μεγαλύτερης διασυνδεσιμότητας, περισσότερων τουριστικών ροών -θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι χώρα που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών από τη Βουλγαρία και από τη Ρουμανία, αλλά και αντίστροφων ροών από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία- είναι προφανές ότι έχουμε και ίδιο συμφέρον στο να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατόν.

Και στο βαθμό που με αφορά, όσο μπορώ να εξαντλήσω τη δική μου επιχειρηματολογία γιατί η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα κάνει τελικά συνολικά την Ευρώπη πιο ασφαλή, θα φροντίσω να το κάνω, έτσι ώστε να πείσω -όσο μπορώ και εγώ- αυτούς τους λίγους ομολόγους μου ότι πρέπει πια να αφήσουν στην άκρη τις επιφυλάξεις τους και να συμφωνήσουν να ενταχθεί η Βουλγαρία και η Ρουμανία στη ζώνη του Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.

Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Η ερώτησή μου απευθύνεται στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, είναι σχετική με τα νερά του Άρδα. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις καθώς η σχετική συμφωνία λήγει σε λίγους μήνες από τώρα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2024.

Και μια συμπληρωματική ερώτηση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό: Κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε την Ελληνική Κυβέρνηση να τοποθετεί συνεχώς κομμάτια σε ένα παζλ που δημιουργούν την εικόνα μιας στρατηγικής για την περαιτέρω εμβάθυνση του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή.

Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς βλέπετε στο πλαίσιο αυτό τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στην μεταφορά ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να προσυπογράψω με τη σειρά μου αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας: ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα προσχέδιο επίτευξης συμφωνίας για το ζήτημα των νερών του Άρδα μέχρι το τέλος του έτους.

Πράγματι, όπως σωστά επισημάνατε, η συμφωνία αυτή η οποία έρχεται από πολλές δεκαετίες πίσω, λήγει στα τέλη του επόμενου έτους και νομίζω ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών να καταλήξουν, συντομότερα παρά αργότερα, στο νέο πλαίσιο της συμφωνίας που θα λαμβάνει προφανώς υπόψη και τις ευαισθησίες των δύο χωρών, αλλά και ζητήματα τα οποία έθιξε ο κ. Πρωθυπουργός, περίπλοκα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι τα νερά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για αρδευτικούς σκοπούς, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά φράγματα της Βουλγαρίας. Πιστεύω ότι με καλή διάθεση και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των αρμοδίων Υπουργών, θα καταλήξουμε σε μια αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία.

Για την Ελλάδα, προφανώς, το θέμα αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν αφορά μόνο την άρδευση όλης της ευρύτερης κοιλάδας του Έβρου, αλλά και την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Η χώρα μας, έχοντας πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες, έχει προφανώς μια πολύ μεγάλη, μια πολύ αυξημένη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά.

Τώρα, η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει προχωρήσει στην δυναμική ανάπτυξη όλων των λιμένων της, έτσι ώστε να καταστεί σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Ήδη, προχωρεί η ανάπτυξη και σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έχουμε προς το παρόν αποφασίσει, για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, να μην προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά να δεσμεύσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε, σε πρώτο χρόνο, να προχωρήσουμε ως Ελληνική Κυβέρνηση στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Προφανώς και έχουμε κάθε λόγο να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξάγονται ουκρανικά σιτηρά και μέσα από τους ελληνικούς λιμένες. Με πρώτο, τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Θα χρειαστούν κάποιες αναβαθμίσεις από ελληνικής πλευράς προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την οικονομική δραστηριότητα. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει, πρώτα πιλοτικά, να διερευνήσουμε το εμπορικό ενδιαφέρον το οποίο μπορεί να υπάρχει για μία τέτοια μεταφορά σιτηρών, προς το νότο μέσω της Αλεξανδρούπολης και περαιτέρω εξαγωγής τους προς τις παγκόσμιες αγορές.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό και με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σίγουρα θέλουμε να παίξουμε και εμείς το ρόλο που μάς αναλογεί σε αυτή την προσπάθεια. Και θα έλεγα ότι ένα τέτοιο έργο, ένα τέτοιο project μάλλον, θα ήταν μία πρώτη απτή βραχυπρόθεσμη απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι χώρες μας μπορούν να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τις πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις της εποχής μας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνεργασία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και για την απαλλαγή τής Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τη μεταφορά αερίου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρουμανία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυρία Επίτροπος μίλησε για την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τη στρατιωτική κινητικότητα, το «military mobility», και είναι σαφές ότι οι υποδομές για τις οποίες γίνεται συζήτηση έχουν ταυτόχρονα μία εμπορική, αλλά και μία στρατιωτική διάσταση.

Και γι΄ αυτό και νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό να ληφθεί υπόψη και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση στα πλαίσια ενδεχομένως και της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που αναμένεται να συζητηθεί τους επόμενους μήνες.

Όπως γνωρίζετε -και νομίζω ότι είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε- σημαντικό στρατιωτικό υλικό έχει εισέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και για να φτάσει προς τον βορρά χρειάζεται τις κατάλληλες υποδομές, για να φτάσει γρήγορα και με ασφάλεια.

Ως προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης, πιστεύω ότι συνολικά έχουμε κάθε λόγο ως Ευρωπαϊκή Ένωση να είμαστε ικανοποιημένοι για την ταχύτητα με την οποία απεξαρτηθήκαμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πιστεύουμε ότι και η Ελλάδα με τον τρόπο της έχει παίξει έναν ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Σταθήκαμε κοντά στη Βουλγαρία σε δύσκολες εποχές, όταν χρειαζόταν εναλλακτική τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Στεκόμαστε κοντά στη Μολδαβία. Ελληνικές εταιρείες αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστούν στην τροφοδοσία της Μολδαβίας με φυσικό αέριο και με τη λειτουργία του FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τη δυνατότητα υποδοχής LNG στα βορειοανατολικά σύνορά μας.

Προφανώς αυτό το αέριο δεν το χρειαζόμαστε μόνο εμείς, αλλά πρωτίστως έχουμε διάθεση να το εξάγουμε μέσα από υφιστάμενους αγωγούς, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να πρέπει και να αναβαθμιστούν έτσι ώστε να μπορεί να αυξηθεί και η χωρητικότητά τους.

Ακολουθεί η Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των Πρωθυπουργών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας: εδώ.Καμία έκπληξη! Ο δικτάτορας της Βενεζουέλας κατηγορεί το Ισραήλ και όχι την ΧαμάςΌλα τα καθεστώτα, όλοι οι δικτάτορες, όλες οι ηγεσίες κρατών που διαπράττουν εγκλήματα, είναι πάντα με το λάθος και όχι με το δίκαιο.

Ο δικτάτορας πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε χθες Δευτέρα, όχι την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς για τα εγκλήματα που διέπραξε, αλλά το Ισραήλ που αμύνεται, ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων, μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος σε ανακοίνωση Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, μια ανακοίνωση συναγερμού μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο κ. Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά για τα εγκλήματα των τρομοκρατών της Χαμάς που ξεκίνησαν τον πόλεμο.