Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ρόδος: Δύο 13χρονοι και ένας 11χρονος έκλεψαν πάνω από 10 δίκυκλα



Στις επτά κλοπές που είχαν εξιχνιαστεί όταν συνελήφθησαν  πριν από δυο εβδομάδες, προστέθηκαν άλλες τρεις και η έρευνα συνεχίζεται

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την δράση της συμμορίας των τριών πιτσιρικάδων ηλικίας 13, 13 και 11 χρόνων που έκλεβαν μηχανάκια από διάφορα σημεία στην πόλη της Ρόδου. Στις επτά κλοπές που είχαν εξιχνιαστεί όταν συνελήφθησαν  πριν από δυο εβδομάδες, προστέθηκαν άλλες τρεις και η έρευνα συνεχίζεται!

Τα λιλιπούτει κλεφτρόνια είχαν πέσει στα χέρια των ανδρών της Ασφάλειας στις 15 Οκτωβρίου, όταν εντοπίστηκαν να επιβαίνουν “τρικάβαλο” σε ένα μοτοποδήλατο που αποδείχθηκε κλεμμένο. Από την έρευνα τότε, είχε διαπιστωθεί ότι από τις 25 Αυγούστου είχαν κλέψει συνολικά έξι μοτοποδήλατα και μια μοτοσυκλέτα, τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Η εξέλιξη της προανάκρισης αποκάλυψε ότι ο ένας από τους δυο 13χρονους είχε κλέψει τους τελευταίους τρεις μήνες άλλα τρία δίκυκλα, τα οποία επίσης βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους! Έτσι, σε βάρος του σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία η οποία υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των γονέων των τριών ανηλίκων είχε ασκηθεί δίωξη για παραμέληση της εποπτείας τους.


Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Καταδικάστηκε κτηνοτρόφος της Ρόδου για το θάνατο κυνηγόσκυλου



Ένοχος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου 45χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος κατηγορείται ότι τοποθέτησε ισχυρό δηλητήριο μέσα σε δασική περιοχή κοντά στ’ Απόλλωνα, προκαλώντας έτσι το θάνατο σε ένα κυνηγόσκυλο.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από τρία χρόνια και ο κτηνοτρόφος είχε συλληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2014 από προσωπικό της Θηροφυλακής του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δηλητηρίαση ζώου συντροφιάς με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 45χρονος τοποθετούσε ισχυρές δόσεις του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου ΛΑΝΕΪΤ μέσα σε ψόφια κατσίκια, προκειμένου να σκοτώσει όπως ισχυρίστηκε αλεπούδες που του είχαν ρημάξει το κοπάδι του.  Ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει το  κυνηγόσκυλο 47χρονου.

Ο ιδιοκτήτης του ζώου προσέφυγε στη δικαιοσύνη και χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο κ. Δημήτρη Βερβέρη, ενώ την υπεράσπιση του κατηγορουμένου είχε ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 45χρονο κτηνοτρόφο για την κατηγορία της δηλητηρίασης του ζώου και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5000 ευρώ, ενώ έπαυσε εφ’ όρου με το νέο νόμο (4411/2016) η ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράνομης κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Ωστόσο με την ίδια απόφαση το δικαστήριο διέταξε τη δήμευση του όπλου του κτηνοτρόφου, ο οποίος άσκησε έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.



Πηγή : rodiaki.gr


Πτώχευση επιχειρήσεων: Πλήρης κάλυψη των τραπεζών για τα νέα δάνεια -Με άδεια χέρια οι εργαζόμενοι



Την ώρα που από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαρρέουν ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν προτεραιότητα στα οφειλόμενα από τις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται για «κανόνι», ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα οδηγεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην αποδυνάμωση της θέσης των εργαζομένων! 

Όπως προκύπτει από το μακρύ κατάλογο των 95 προαπαιτούμενων, ως το τέλος Σεπτεμβρίου οι ελληνικές Αρχές θα έπρεπε να τροποποιήσουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Πτωχευτικό και άλλους συναφείς νόμους, έτσι ώστε να ενισχυθεί η θέση των εξασφαλισμένων πιστωτών- δηλαδή των τραπεζών- προχωρώντας σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Φως σε αυτό το μάλλον ασαφές προαπαιτούμενο ρίχνει η τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ, όπου αποκαλύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση να φέρει διάταξη- και μάλιστα ως διαρθρωτικό ορόσημο (Structural Benchmark)- με την οποία οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερη ή πλήρη κάλυψη για τα νέα εγγυημένα δάνεια!

Ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει στην επίμαχη έκθεση το ΔΝΤ, στο κεφάλαιο για τις πολιτικές που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: «Κοιτάζοντας μπροστά, για να διευκολυνθεί η παροχή πίστωσης, θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση των εξασφαλισμένων πιστωτών. Παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το υπάρχον σύστημα παραμένει αναποτελεσματικό στη στήριξη του δανεισμού, δεδομένου ότι εγγυάται μόνο ότι οι εξασφαλισμένοι πιστωτές λαμβάνουν ένα μέρος των εσόδων της εξασφάλισης (65%). Ένας τέτοιος κανόνας είναι μοναδικός στην Ευρώπη και ενδέχεται να παρεμποδίσει την παροχή πίστωσης. Οι Αρχές σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν την κατάταξη των αξιώσεων, προκειμένου να παράσχουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε νέα εξασφαλισμένα δάνεια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές (τέλος Σεπτεμβρίου).»

|Ποιες είναι αυτές οι περιβόητες «βέλτιστες πρακτικές», με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να ευθυγραμμιστεί; Όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση του ΔΝΤ, με εξαίρεση τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου διατηρούνται κάποια ελάχιστα ποσοστά προστασίας για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες οι τράπεζες ικανοποιούνται πλήρως και κατά προτεραιότητα, δηλαδή στο 100%. 

Παρά τις παραπάνω δεσμεύσεις, που απορρέουν από το Μνημόνιο, οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, στο περιθώριο των διαβουλεύσεων για τον Εξωδικαστικό, κινούνται σε άλλη κατεύθυνση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητά ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων στην πτωχευτική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή, οι απαιτήσεις των εργαζομένων κατατάσσονται πίσω από το Δημόσιο και τις τράπεζες. Μιλώντας  στο Κόκκινο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, κάνοντας λόγο για… χαραμάδα, που άνοιξε με τον Εξωδικαστικό. 

Όπως σημείωσε, «στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προϋπόθεση για να μπει κάποιος στη διαδικασία των ρυθμίσεων ήταν να πληρώσει ή να ρυθμίσει πληρωμές δεδουλευμένων των εργαζόμενων που απασχολεί. Ήταν η πρώτη "χαραμάδα" που άνοιξε για δεδουλευμένα εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα. Αυτό πάει να γενικευτεί, είτε σε επιχειρήσεις που δεν έχουν θέματα δανειακών υποχρεώσεων είτε με την πτωχευτική διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά και πλέον το λόγο έχουν οι Θεσμοί, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την εφαρμογή του «καυτού» προαπαιτούμενου, που ενισχύει τη θέση των τραπεζών.


Γιώργος Παππούς
Πηγή:  iefimerida.gr 


Φοιτητής ΑμεΑ που ξυλοκοπήθηκε: Στην ΑΣΟΕΕ επικρατεί ομερτά



Ο φοιτητής ανέφερε ότι ρώτησε τον πρύτανη «αν επιτρέπεται να ξαναπάμε στην ΑΣΟΕΕ», ωστόσο δε δέχθηκε ποτέ απάντηση

Ομερτά (συμφωνία σιωπής), αλλά και ομηρεία από μια ομάδα που ασκεί βία, κατήγγειλε στην ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) ο φοιτητής, και πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση που ξυλοκοπήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης δήλωσε δε ότι απέστειλε στον πρύτανη του πανεπιστημίου Μανώλη Γιακουμάκη email για τον ξυλοδαρμό, στο οποίο ο κ. Γιακουμάκης απάντησε αμέσως, ζητώντας του συγγνώμη. Ωστόσο, όταν ο φοιτητής ρώτησε τον πρύτανη «αν επιτρέπεται να ξαναπάμε στην ΑΣΟΕΕ» εκείνος δεν απάντησε ποτέ.

«Δεν θεωρώ ότι σε ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο είναι δυνατόν να μας βγάζουν σηκωτούς (…) Επικρατεί ομερτα κρυφού σχολειού στην ΑΣΟΕΕ, στην πρυτανεία αποδέχονται ότι μια ομάδα είναι κυρίαρχη ακύρωσαν τις επόμενες εκδηλώσεις της παγκόσμιας ΜΚΟ AIESEC, επομένως έχουν παραδώσει το πανεπιστήμιο σε ομάδα που ασκεί βία και επιβάλλει την ιδεολογία της… Aποδέχονται την ομηρεία» κατήγγειλε. 

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης είπε ότι είχε πάει στην ΑΣΟΕΕ καλεσμένος της AIESEC για να μιλήσει για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών με Κυστική Ίνωση. «Είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια πριν μπω, μέσα είδα ένα παιδί που είχε ανοιχτή τη μύτη του είχαν χτυπηθεί δυο φοιτητές, η μια φοιτήτρια. Είδα ότι είχε ηρεμήσει η κατάσταση και μπήκα, πήρα το φυλλάδιο κατά της εκδήλωσης, το κοίταξα και το πέταξα και αυτό που το μοίραζαν θεώρησαν ότι ήταν προσβλητικό αυτό που έκανα. Με κόλλησαν στον τοίχο, έχω αναπνευστική ανεπάρκεια τελευταίου σταδίου και δεν μπορούσα να μιλήσω» είπε. «Στην αρχή ήταν δέκα άτομα, οι υπόλοιποι μαζεύτηκαν μετά, δεν μπορούσα να απαντήσω» ανέφερε ακόμα. 





Πηγή: skai.gr


Γεμάτος μαζούτ ο Σαρωνικός από τον Πειραιά μέχρι τον Φλοίσβο


Οι τελευταίες μετρήσεις αποκαλύπτουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οι παραλίες από τον Πειραιά έως το Καβούρι – Ποσότητες μαζούτ από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» που έχουν κατακαθήσει στον πυθμένα καλύπτονται σιγά σιγά με άμμο και θα μείνουν εκεί για πάνω από 10 με 15 χρόνια.

Κόκκινο χτυπάει η θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή σε αρκετές περιοχές του Σαρωνικού, σχεδόν δύο μήνες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Και μπορεί με το πέρασμα των ημερών οι συγκεντρώσεις να εμφανίζονται χαμηλότερες - σε σχέση με τις πρώτες μέρες του ναυαγίου -, ωστόσο δεν παύουν, σε αρκετές περιοχές, να παραμένουν πολύ υψηλότερες σε σχέση με τυπικές διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), περιοχές ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πετρελαϊκή ρύπανση είναι τα Σελήνια και η Κυνοσούρα στη Σαλαμίνα, αλλά και τμήματα παραλίας στον Αγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα.



Οι τελευταίες δειγματοληψίες (με δείγμα νερού από τις παράκτιες ζώνες) που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ στις 3, 10 και 23 Οκτωβρίου έδειξαν υψηλές τιμές πετρελαϊκών υδρογονανθράκων που έφτασαν ακόμη και τα 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (10 Οκτωβρίου στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά).

Την ίδια ώρα, και ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την έκταση της ρύπανσης (εκκρεμούν οι αναλύσεις από τα δείγματα του βυθού) και οι δειγματοληψίες από την παράκτια ζώνη δεν είναι ικανές από μόνες τους να αποτυπώσουν την κατάσταση (σε ένα ήδη επιβαρημένο περιβάλλον όπως είναι ο Σαρωνικός), στο υπουργείο Ναυτιλίας στήνουν φιέστες παράδοσης παραλιών...

Τα ανώτατα όρια

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο μέτρησης είναι τα 1.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (πάνω από αυτό το όριο ό,τι ανιχνεύεται είναι πετρέλαιο).

Επιπλέον, επειδή από τη νομοθεσία δεν έχουν τεθεί όρια για τη μέτρηση υδρογονανθράκων στο νερό, οι επιστήμονες έχουν θεσπίσει - για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα - μια φυσιολογική τιμή που κυμαίνεται από 0,5 έως 2 μικρογραμμάρια πετρελαϊκών υδρογονανθράκων ανά λίτρο. Στον Σαρωνικό - εξαιτίας της μεγάλης κυκλοφορίας πλοίων - οι τιμές που έχουν θεσπιστεί κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Πάνω από 1.500 μg/lt

Σημειώνεται ότι στις πρώτες μετρήσεις, όλες οι περιοχές (Αγιος Κοσμάς, παραλίες Γλυφάδας, Τύμβος Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, Φλοίσβος, Ναυτικός Ομιλος Αιγυπτιωτών, μαρίνα Γλυφάδας, Ασκληπιείο Βούλας, Μεγάλο Καβούρι και άλλες) που ελέγχθηκαν αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα, μιας και οι τιμές πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στο θαλασσινό νερό υπερέβαιναν κατά πολύ το ανώτατο όριο μέτρησης, τα 1.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Οπως προαναφέρθηκε, οι μετρήσεις έγιναν σε δείγματα από την παράκτια ζώνη. Μπορεί να τιμές των συγκεντρώσεων να έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά δεν υπάρχει συνολική εικόνα του προβλήματος, αφού σε ό,τι αφορά τη μελέτη των δειγμάτων από τον βυθό, αυτή θα ολοκληρωθεί - αν δεν υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση - τον ερχόμενο μήνα. Τα δείγματα από τον βυθό έχουν συλλεχθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αναλύσεις τους.

Στις μετρήσεις που έγιναν στην ανοιχτή θάλασσα (21 και 22 Σεπτεμβρίου) και σε βάθη μέχρι 30 μέτρων από την Ελευσίνα μέχρι την Ανάβυσσο, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ δρα Γιάννη Χατζανέστη «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή η οποία ανιχνεύεται σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του ναυαγίου»,  υποστηρίζει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

«Οι συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανίζονται πλέον χαμηλές, αλλά είναι πάντα ψηλότερες από τις τυπικές διακυμάνσεις 2,5 - 5 μg/lt. Ακόμη και από τις τυπικές τιμές του Σαρωνικού που κυμαίνονται στα 20 μg/lt».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαραλαμπίδη «το μεγάλο κενό για την ώρα είναι η εικόνα της κατάστασης στον πυθμένα του Σαρωνικού».

Οπως λέει, «μακροσκοπικά γνωρίζουμε ότι ποσότητες μαζούτ έχουν κατακαθίσει σε περιοχές του πυθμένα. Αυτές, σιγά σιγά θα καλυφθούν με άμμο και μπορεί να μείνουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στο παρελθόν έχουμε εντοπίσει στον πυθμένα πετρελαϊκή ρύπανση η οποία προερχόταν από ατύχημα που είχε γίνει 10 - 15 χρόνια πριν. Το συγκεκριμένο μέρος του πυθμένα μπορεί να θεωρηθεί νεκρό για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι επιπτώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση του φαινομένου».

Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις

Κατά τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, «οι επιπτώσεις στον πυθμένα είναι οι πιο σοβαρές και είναι αυτές για τις οποίες απαιτείται το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να αποκατασταθεί το οικοσύστημα».

Και συμπληρώνει: «Το ΕΛΚΕΘΕ αναμένεται να ξεκινήσει δειγματοληψίες και μετρήσεις του πυθμένα μέσα στον Νοέμβριο. Αυτές λογικά θα φωτίσουν με στοιχεία την κατάσταση που επικρατεί στον πυθμένα».

«Οι μετρήσεις που έχουν γίνει δεν είναι σταθερές (το θαλάσσιο περιβάλλον αλλάζει ανά πάσα στιγμή) γι' αυτό και παρατηρείται τόσο μεγάλη διακύμανση στα αποτελέσματα» λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα θαλάσσια ρεύματα, η αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων κ.ά. συμβάλλουν στο να μην έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος σε μια ήδη επιβαρημένη από πετρελαιοειδή περιοχή. Η βιασύνη να δείξουμε "καλά αποτελέσματα", όπως η γρήγορη παράδοση παραλιών δεν είναι καλός σύμβουλος. Πρέπει για τη δημόσια υγεία να έχουμε τα αποτελέσματα από μακροχρόνιες μετρήσεις».

Από το υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει η διαβεβαίωση - μετά και την εντολή τού αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλής - πως το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο θα ανελκυστεί.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή έγινε γνωστό πως εστάλη επιστολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά από τον Ομιλο Σπανόπουλος - που έχει αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού - ότι αρχίζει τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, η εταιρεία έχει προχωρήσει στις διαδικασίες προετοιμασίας και κινητοποίησης του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθεί και το απαιτούμενο σχέδιο ανέλκυσης του ναυαγισμένου δεξαμενόπλοιου. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, με την υποβολή και έγκριση του σχεδίου ανέλκυσης, η όλη επιχείρηση δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από έναν μήνα.

Μυστήριο γύρω από το ναυάγιο

Στο μεταξύ, άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο τρόπος βύθισης του δεξαμενόπλοιου. Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι πολλά αλλά επίσημες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο καταγγελίες, εικασίες και εκτιμήσεις.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει «κάτσει» στον βυθό με τη δεξιά πλευρά. Η πρύμνη (το πίσω μέρος) βρίσκεται σε βάθος 17 μέτρων και η πλώρη (το μπρος τμήμα) σε βάθος 33 μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σημεία που έχουν ερευνήσει οι δύτες (με εξαίρεση τη δεξιά μεριά όπου δεν μπορούν να δουν) δεν έχει εντοπιστεί κάποιο εμφανές ρήγμα που να δικαιολογεί το ναυάγιο.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαραλαμπίδης θέτει και ένα άλλο ζήτημα. Αυτό της άσκησης πίεσης προς τις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες για την άμεση και πλήρη κάλυψη του κόστους των ζημιών.

«Αυτό το θέμα πρέπει να μπει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης» λέει. «Το συγκεκριμένο ατύχημα ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ναυτοσύνης και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας συγκεκριμένα, το οποίο στο παρελθόν έχει επιδείξει πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Το σχέδιο ανέλκυσης του μοιραίου δεξαμενόπλοιου


Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθεί το απαιτούμενο σχέδιο ανέλκυσης του ναυαγισμένου δεξαμενόπλοιου. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, με την υποβολή και έγκριση του σχεδίου ανέλκυσης, η όλη επιχείρηση δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από έναν μήνα.


ΤΑ ΝΕΑ


Aνεμοστρόβιλος σε επιχείρηση στο Μάλεμε σήκωσε τα πάντα



Πρωτοφανές φαινόμενο ο προχτεσινός υδροστρόβιλος που μεταλλάχτηκε σε ανεμοστρόβιλο στο Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά!

Ξεκίνησε από βαθιά μέσα στο πέλαγος ερχόμενος με ορμή προς την ακτή. Συνήθως τέτοιου είδους φαινόμενα όταν φτάσουν στην ακτή εξασθενούν στα πρώτα μέτρα. Ο προχτεσινός όμως που έκανε την εμφάνιση του μέσα στην καταιγίδα "Δαίδαλος" αφήνοντας στο πέρασμα του εκατοντάδες καταστροφές, ήρθε και έδωσε με τη σειρά του ένα μεγάλο χτύπημα σε επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη στην επιχείρηση "Ageri" στην παραλία του Μάλεμε.

Οι καταστροφές όπως βλέπετε στο video που ακολουθεί, με αποκλειστικά πλάνα που δημοσιεύει το plataniasnews.gr, είναι απίστευτες, ξεπερνώντας τις 60000 ευρώ. Γκρεμίζει την πέργκολα του εστιατορίου σαν να είναι τραπουλόχαρτο, πετάει τα stand του διπλανού τουριστικού καταστήματος, παρασύρει τους ανθρώπους σαν να είναι χάρτινες κούκλες, εξαφανίζει στην κυριολεξία τους κάδους ανακύκλωσης στην πίσω πλευρά της επιχείρησης, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο πίσω parking.


Κανένας από τους κατοίκους δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος των καταστροφών που θα προκαλούσε η καταιγίδα "Δαίδαλος". Και να μπορούσε να φανταστεί, τι είδους προφύλαξη θα μπορούσε να πάρει όταν μεσα σε λίγα δευτερόλεπτα περνάει και καταστρέφει ότι βρει μπροστά του;

Ας ευχηθούμε να μην έχουμε τέτοιου είδους καταστροφικά φυσικά φαινόμενα στο μέλλον!

Ας αρχίσουμε να αγαπάμε τη φύση και να απολαμβάνουμε τα αγαθά που μας προσφέρει απλόχερα χωρίς να την "βιάζουμε" καθημερινά!


Πηγή : plataniasnews.gr


Οι Γεωργιανοί που «σιδέρωσαν» την 85χρονη είχαν αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου



Τρεις από τους επτά που συνελήφθησαν από την αστυνομία είχαν βγει πρόσφατα από τις φυλακές, χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές για σκληρούς κακοποιούς διατάξεις του εγκληματικού για την κοινωνία νόμου Παρασκευόπουλου.

Θύμα των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου φαίνεται ότι ήταν η 85χρονη στην Κυψέλη που γνώρισε στιγμές τρόμου στα χέρια των Γεωργιανών που την έκαψαν με σίδερο προκειμένου να τους αποκαλύψει πού είχε χρήματα στο σπίτι της.

Αυτό λέει η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής που εξιχνίασε την υπόθεση, καθώς τρεις από τους επτά αδίστακτους ληστές είχαν πρόσφατα αποφυλακισθεί χάρη στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Τα αλλεπάλληλα κρούσματα αυξανόμενης εγκληματικότητας από αποφυλακισθέντες,  σκληρούς κακοποιούς με τον εγκληματικό νόμο Παρασκευόπουλου, δεν φαίνεται να ανησυχούν τον τωρινό υπουργό δικαιοσύνης κ. Κοντονή, αφού δεν τον αγγίζουν γιατί δεν κυκλοφορεί μέσα στην κοινωνία, αδιαφορεί για την εγκληματικότητα και φυλάσσεται από φρουρά, οπότε σφυρίζει αδιάφορα χωρίς να ενεργεί προς την κατάργηση ενός εγκλήματος κατά της κοινωνίας που έφερε με νόμο το κόμμα του και η κυβέρνηση του. 


Κατάθεση χιλιάδων πινακίδων αυτοκινήτων στην εφορία



Τι θα αποφύγετε αν υποβάλλετε «δηλώσεις ακινησίας» και καταθέσετε πινακίδες.

Με τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2018 να βρίσκονται προ των ηλεκτρονικών πυλών του Taxisnet, δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που σκέφτονται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους στην εφορία.

Από τη στιγμή μάλιστα, που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην προχωρήσει ούτε φέτος σε ριζικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, βάζοντας για άλλη μια φορά στο συρτάρι το σχέδιο με τις μειώσεις ειδικά για όσους κατέχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό στις εφορίες με τους φορολογούμενους που στήνονται στην ουρά για να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία.

Οι κάτοχοι ΙΧ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018 αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα Ι.Χ. άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών. Αρκεί να τα θέσουν σε ακινησία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 31-12-2017 θα αποφύγουν:

1. Την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2018. Τα τέλη παραμένουν ακριβά κυρίως για όσους κατέχουν Ι.Χ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 αφού το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αλλαγή. Τα τέλη για τη συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων κυμαίνονται από 615 έως 1.380 ευρώ. 

2. Το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνουν οι κάτοχοι Ι.Χ. κυβισμού 1.029 κυβικών εκατοστών και άνω. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ξεκινά από τα 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού από 1.929 κ. εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για ΙΧ 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών. 

3. Την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια ανάλογα με την παλαιότητα και το κυβισμό του αυτοκινήτου ξεκινούν από 2.000 ευρώ για αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών άνω των 10 ετών και φθάνουν στα 23.800 ευρώ για αυτοκίνητο 3.500 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως 5 ετών.

Όσοι σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.:

- Δήλωση ακινησίας

- Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).

- Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75), στην οποία δηλώνεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.

Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα ΙΧ (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας υποβληθούν στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.


Πηγή : tovima.gr


Ο κ. Τόσκας προκλητικά και με θράσος μας λέει ότι όλα καλά δεν υπάρχει εγκληματικότητα



Προκλητικός ο Νίκος Τόσκας εξαγρίωσε τον ελληνικό λαό προσπαθώντας ψυχρά να παίξει με την νοημοσύνη του και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

«Ο Ελληνας πολίτης ζει σε πιο ήσυχο περιβάλλον παρά ποτέ» δήλωσε χωρίς ντροπή σήμερα Δευτέρα ο Νίκος Τόσκας, αποδίδοντας σε «φθηνά κολπάκια των συνδικαλιστών και φθηνή προπαγάνδα της ΝΔ» τα περί ανομίας αδιαφορώντας για τα όσα συμβαίνουν και την ανασφάλεια που επικρατεί στους πολίτες.

«Γίνονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας σε περιοχές που δεν θα τολμούσε κανείς, τα άλλα έχουν να κάνουν με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στον ΑΝΤ1, ρίχνοντας την ευθύνη της ανικανότητας του και της προκλητικής ανοχής που δείχνει ο ίδιος και η κυβέρνηση, στην Νέα Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία, επί ημερών του και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία δείχνουν πως οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, οι εμπρησμοί στα Εξάρχεια κτλ. έχουν μειωθεί.

Ο Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε μάλιστα το πρόβλημα με τα Εξάρχεια ως ένα «διαχρονικό πρόβλημα», που δεν έλυσε ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είπε με θράσος ο υπουργός ότι «Δεν υπάρχει κλίμα ανασφάλειας, υπάρχουν προβλήματα… Το να δημιουργούμε κλίμα ανασφάλειας πέρα από τις πραγματικές του διαστάσεις δεν είναι σωστό» εξοργίζοντας με τις δηλώσεις του του Έλληνες πολύπαθους πολίτες του κέντρου.

Για τον Ρουβίκωνα και άλλες ομάδες, ο Νίκος Τσόκας υποστήριξε πως «είτε πρόκειται για ακτιβιστικές ενέργειες είτε για παραβατικές ενέργειες, η αστυνομία συλλαμβάνει και αναλαμβάνει η δικαιοσύνη. Είμαστε αντίθετοι στους ακτιβισμούς που υπερβαίνουν κάποια όρια, και στην περίπτωση του Ευαγγελισμού».

Προσπάθησε να φέρει ο Νίκος Τόσκας και ένα παράδειγμα για να γελάει ο κόσμος μέσα στην οργή του λέγοντας : «Το κλίμα της ανησυχίας το βλέπουν μερικά κανάλια, αλλά δεν το βλέπει ο πρόεδρος της Γαλλίας που έκανε βόλτα στην Ερμού. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να το κάνει αλλού», εννοώντας μάλλον σε μια άλλη χώρα.


Υπουργός βάφτισε τον γιο του κρυφά σε ...νεκροταφείο



Η επιλογή του σημείου για τη βάφτιση είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη. Ο πασίγνωστος υπουργός και η σύντροφός του επέλεξαν τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο νεκροταφείο Παπάγου για μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής τους, τη βάφτιση του γιου τους.



Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η σύντροφός του Κωνσταντίνα Κιντώνη επέλεξαν αυτή την τοποθεσία για να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο μπαμπάς μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, έκανε την εμφάνισή του στην εκκλησία με ένα κουτί γλυκά για τα κεράσματα, ενώ ο νεοφώτιστος έκανε την εμφάνισή του στην αγκαλιά της μαμάς.

Η βάφτιση έγινε το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι σε στενό οικογενειακό κύκλο και μάλλον θα γραφτεί στα χρονικά, αφού όπως είπε και ο ιερέας του Ναού, τέτοιο μυστήριο στον συγκεκριμένο χώρο πρώτη φορά τελείται…


Πηγή : thetoc.gr


Με τις «πλάτες» του Μαξίμου το διπλωματικό επεισόδιο με τον πρέσβη της Ισπανίας


Ο Ισπανός διπλωμάτης εξέφρασε δυσφορία για την απουσία δηλώσεων από την ελληνική κυβέρνηση υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και για την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία - Προσβάλλετε το Σύνταγμα της Ελλάδας, είστε σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση, απαντά το ΥΠΕΞ - Koυμουτσάκος: Δεν διασύρεις έτσι πρέσβη φίλης χώρας

Η δυσφορία του Ισπανού πρέσβη προκάλεσε την οργή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Ένα θερμό διπλωματικό επεισόδιο βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε δύο χώρες που μέχρι χθες φημίζονταν για τις αδιατάρακτα καλές τους σχέσεις.

Η γεμάτη αιχμές συνέντευξή του Ενρίκε Βιγκέρα στην οποία επέκρινε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της
Καταλονίας αλλά και την πρόσφατη εισβολή του Ρουβίκωνα στην ισπανική πρεσβεία, δεν έμεινε αναπάντητη. Το υπουργείο Εξωτερικών σήκωσε το γάντι και τους τόνους. Η ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή που εξέδωσε δεν αποτέλεσε μονομερή αντίδραση του Νίκου Κοτζιά. Για την κίνηση αυτή πήρε το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου, πηγές του οποίου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας». 

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στο υπουργείο Εξωτερικών με έναν έμπειρο διπλωμάτη να σχολιάζει: «Ο Ισπανός πρέσβης φαίνεται να αγνοεί τους στοιχειώδεις κανόνες της διπλωματίας με τη συνέντευξη αυτή. Η αναφορά του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο υποτιθέμενος διαχωρισμός του από την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ατυχής. Το ίδιο ισχύει και για την αναφορά του στην αξιωματική αντιπολίτευση». 

Η πραγματικότητα είναι ότι το κλίμα μύριζε μπαρούτι εδώ και καιρό... Μετά την εισβολή του Ρουβίκωνα στην ισπανική πρεσβεία, ο πρέσβης είχε κάνει αρκετές δηλώσεις δεξιά και αριστερά με τις οποίες δεν έκρυβε την ενόχλησή του και τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό αυτό. Η δράση του Ρουβίκωνα έχει διχάσει και την ίδια την κυβέρνηση με μέλη της να κάνουν λόγο για υπερβολική ανοχή εκ μέρους των αρχών. 

Όπως και να έχει, τα παράπονα του πρέσβη περί «έλλειψης συμπαράστασης» της Ελλάδας στην πρόσφατη κρίση που βιώνει η Ισπανία με το θέμα της Καταλονίας είναι που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μάλιστα τον καλεί να ανακαλέσει. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί την κριτική αυτή «από το πουθενά», καθώς υπέρ της Μαδρίτης και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Πράγματι στις 4 Οκτωβρίου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «τι σκέφτεται η κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως την είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης». «Τα γεγονότα στην Καταλονία, τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων...».

Λίγες ημέρες νωρίτερα και ενώ η κρίση μαίνεται κάνει μια ακόμα δήλωση. «Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη», τονίζει και συμπληρώνει ότι δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές μονομερείς ενέργειες. «Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας». 

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρέσβης θεώρησε ότι κάτι τέτοιο κατέστη σαφές μόνο μετά από πιέσεις ή ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πηγές, ενοχλήθηκε από την σιωπή που επικράτησε τις ημέρες του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Καταλονίας από κυβερνητικά στελέχη.

Όπως και να έχει, είναι βέβαιο ότι θα γίνει προσπάθεια αποκλιμάκωσης και από τις δυο πλευρές. Η Ισπανία βρίσκεται σε πρωτόγνωρη πολιτική κρίση και η Μαδρίτη γνωρίζει ότι έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ σύσσωμους όλους τους συμμάχους της. Από την πλευρά της η Ελλάδα, ξέρει καλά ότι δεν είναι καιρός για μανιάτικα... 

Αναμένονται εκατέρωθεν τηλεφωνήματα, ακόμα και κατ' ίδιαν συναντήσεις που θα επαναφέρουν την πρότερη άριστη σχέση.

Η ανακοίνωση από ΥΠΕΞ

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση» ανέφερε το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. Και συνέχισε: «Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση». «Ο Ισπανός πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας. Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μη συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση» κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο, σημειωτέον, είχε νωρίτερα εκδώσει ανακοίνωση -αν και με δύο μέρες καθυστέρηση- για τις εξελίξεις στην Καταλονία, ξεκαθαρίζοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας.

Koυμουτσάκος: Δεν διασύρεις έτσι πρέσβη φίλης χώρας 

Η κυβέρνηση καθυστέρησε, και σιώπησε, αδικαιολόγητα στο Καταλανικό ζήτημα, και κατόπιν προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον ισπανό πρέσβη στην Αθήνα.
  
O βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι ο ισπανός πρέσβης σε συνέντευξή του απλώς αναρωτήθηκε για το λόγο της μέχρι τότε σιωπής της ελληνικής κυβέρνησης, και παρέθεσε στοιχεία, δηλώνοντας ότι η ΝΔ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκαν στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας. 

«Η χθεσινή (Κυριακή) ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εμπλέκει τον πρέσβη σε δήθεν συνεννοήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει απώλεια ψυχραιμίας, λογικής και μέτρου. Για να καλύψει τα λάθη της έκανε νέο ατόπημα, προχώρησε σε αδικαιολόγητη υπεραντίδραση» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, είναι ανήκουστη αντίδραση να επιτιμάται πρέσβης δημοσίως, καθώς οι πρέσβεις καλούνται και τους υποδεικνύεται το σφάλμα. Δεν διασύρεις, είπε, πρέσβη φίλης χώρας προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος συνέκρινε δε τη στάση της κυβέρνησης έναντι του πρέσβη της Ισπανίας με τη στάση της έναντι της Βενεζουέλας και του πρέσβη της. «Είναι κρίμα, έχασαν την ψυχραιμία τους» σχολίασε. 



Πηγή : protothema.gr


Στα χέρια της Αστυνομίας οι ληστές ΠΟΥ "σιδέρωσαν" την άτυχη 85χρονη


Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται οι αδίστακτοι ληστές που βασάνισαν με το σίδερο την άτυχη 85χρονη.

Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε επτά Γεωργιανούς που αποτελούσαν μια από τις πιο άγριες συμμορίες διαρρηκτών στην Αττική.

Η αστυνομία παρακολουθούσε την συμμορία εδώ και καιρό και με αφορμή το τελευταίο περιστατικό ληστείας, με θύμα μια 85χρονη στην Κυψέλη, η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε άμεσα και τους συνέλαβε σε περιοχές των νοτίων προαστίων. 

Τελευταίο θύμα της συμμορίας ήταν μια 85χρονη γυναίκα στην Κυψέλη, όπου οι δράστες εισήλθαν στο διαμέρισμα της γυναίκας, την χτύπησαν πολύ σκληρά με γροθιές και την έκαψαν με σίδερο, προκειμένου να τους αποκαλύψει πού είχε κρυμμένα χρήματα.

Στήν κατοχή των ληστών βρέθηκα πολλά κλοπιμαία. 


Ο 79χρονος «τιμωρός της Δράμας» είχε ξανασκοτώσει διαρρήκτη πριν 20 χρόνια!



Νεκρός έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής ένας άνδρας που προσπαθούσε να διαρρήξει ένα κατάστημα αργυροχρυσοχοΐας στον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας.

Όπως αναφέρει το seleo.gr, το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 4:30 τα ξημερώματα όταν ένας 29χρονος προσπάθησε να κλέψει το κατάστημα του 79χρονου ιδιοκτήτη.

Ο ιδιοκτήτης που μένει πάνω από τα κατάστημα, κατάλαβε τον διαρρήκτη τον στόχευσε με πυροβόλο όπλο και τον σκότωσε.

Ο 29χρονος επίδοξος διαρρήκτης σωριάστηκε νεκρός στο έδαφος και οι περίοικοι που άκουσαν τον κρότο του πυροβολισμού και βγήκαν από τα σπίτια τους, είδαν τον ηλικιωμένο να κρατάει ακόμη το όπλο. Οι αστυνομικοί που ειδοποιήθηκαν συνέλαβαν τον 79χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίζουν δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία με την οποία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 79χρονος σκότωσε επίδοξο διαρρήκτη.

Το σκηνικό είχε επαναληφθεί το 1996 όταν και τότε πήγαν να του κλέψουν το κατάστημα, πάλι βράδυ. Σύμφωνα με το τοπικό site και τότε ο 79χρονος είχε πυροβολήσει από το μπαλκόνι του σπιτιού του, σκοτώνοντας τον διαρρήκτη. Τότε και πάλι είχε συλληφθεί αλλά είχε αθωωθεί στο δικαστήριο.


Πηγή : eleftherostypos.gr


Αχτσιόγλου : Kούρεμα προσαυξήσεων της τάξεως του 80% για την αποπληρωμή χρεών έως 120 δόσεις



Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία ανέλυσε η υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Σύμφωνα με την κα. Αχτσιόγλου:

-"Έχει κλείσει η συμφωνία (σ.σ. με τους θεσμούς) σε ό,τι αφορά τις οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ". 

-"Έχουνε συμφωνηθεί οι βασικές παράμετροι, δηλαδή ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό κούρεμα προσαυξήσεων της τάξεως του 80%".

-" Η αποπληρωμή θα γίνεται έως 120 δόσεις"

-"Το βασικό κριτήριο για την ένταξη θα είναι ένας έλεγχος βιωσιμότητας που θα βασίζεται σε ένα "λόγο" του βασικού χρέους προς το εισόδημα. Με τον τρόπο που διαμορφώνεται σε ότι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τα στοιχεία που έχουμε ένα πολύς μεγάλος όγκος οφειλετών θα μπορέσει να ενταχθεί στην ρύθμιση".

-"Να υπενθυμίσω σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτοί που θα μπορούν να υπαχθούν θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί δηλαδή) ανεξαρτήτως ύψους της οφειλής τους, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα (έμποροι δηλ. ) είτε χρωστάνε λιγότερο από 20.000, είτε χρωστάνε περίπου το 85% στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτοί όλοι θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση που θα κάνουμε με την υπουργική απόφαση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αντίθετη περίπτωση εάν δηλαδή έχουμε εμπόρους των οποίων οι οφειλές πάνω από  20.000 θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πάλι με τις βασικές παραμέτρους που περιέγραψα (έλεγχος βιωσιμότητας κλπ).  ", σύμφωνα με την ίδια. 

Η κα. Αχτσιόγλου σημείωσε πως "τις υπουργικές αποφάσεις τις έχουμε σχεδόν σχεδιάσει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να έχουμε μια τελική συμφωνία έτσι ώστε τις επόμενες δύο εβδομάδες να εκδοθούν. "


Πηγή : capitla.gr


Το 65% λέει μειώστε τους φόρους αντί για φιλοδώρημα σε ψηφοφόρους



Πώς πρέπει να διανεμηθεί το πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ που επετεύχθη το 2017 - Η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη με τη διανομή του για ψηφοθηρία - «Όχι» λέει το 67% στον «ταξικό» ΚΟΚ - «Ναι» στις παρελάσεις από το 80%

Κόκκινο στην κυβερνητική παροχολογία ανάβει η ελληνική κοινωνία, εκπέμποντας SOS για την υπερφορολόγηση στην οποία υποβάλλονται οι πολίτες που δείχνουν να μην πείθονται από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και το αφήγημα περί επερχόμενης εξόδου από την κρίση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ισχυρισμοί των κυβερνώντων, σύμφωνα με τους οποίους τους επόμενους μήνες η οικονομία θα κινηθεί σε θετική πορεία και οι συνθήκες στην αγορά θα βελτιωθούν, απορρίπτονται όχι μόνο από την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά ακόμη και από εκείνους οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ηπειρο ισχυριζόταν ότι «αρχίζει σιγά-σιγά να αισθάνεται και ο τελευταίος Ελληνας ότι έχουμε μπροστά μας τα τελευταία μέτρα για να βγούμε από αυτήν την πολύχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος», τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Μarc δείχνουν ότι οι διαθέσεις της κοινής γνώμης κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ειδικότερα, ένας στους δύο συμμετέχοντες στη μέτρηση, η οποία έτρεχε την ίδια περίοδο, απάντησε ότι παραμένει απαισιόδοξος. Δηλαδή, το 50,7% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι αρνητικές. Από τους υπόλοιπους, το 32,1% εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει και μόνο το 16,6% υιοθέτησε την κυβερνητική αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορεί να κινηθούν προς το καλύτερο. Στους τελευταίους περιλαμβάνεται το 30,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 7,8% όσων προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία και το 11,1% από τη δεξαμενή όσων είχαν κάνει άλλη επιλογή. 

Ακόμη πιο αποκαλυπτικές για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι πολίτες να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα. Δύο στους τρεις, ή ποσοστό 64,6%, διατυπώνουν την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί συνολικά η φορολογία και μόλις το 28,1% υιοθετεί την κυβερνητική πρόθεση για διανομή στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, κατά το προηγούμενο που ακολουθήθηκε πριν από έναν χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η πρόταση για μείωση της φορολογίας υιοθετείται οριζόντια, καθώς βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία τόσο όσων ψήφισαν Ν.Δ. (σε ποσοστό 72,8%), όσο και εκείνων που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ (σε ποσοστό 56,2%) ή άλλο κόμμα (67,4%).



80%  «Ναι» στις παρελάσεις

Τη συνέχιση των παρελάσεων επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες σε σχετικό ερώτημα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στη μέτρηση της Marc απάντησαν ότι επιθυμούν να συνεχιστούν οι παρελάσεις, έναντι ποσοστού 15,4% που επιθυμεί την κατάργησή τους. Στους αντιρρησίες ανήκουν το 20,8% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 4,1% των νεοδημοκρατών.


«Οχι» στα F-16

Ενδεικτική για το πόσο μακριά από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης κινούνται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι και η αρνητική προαίρεση που φαίνεται να διακατέχει τους πολίτες στην προοπτική να δαπανηθούν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, όπως ανακοινώθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το 55% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασε την άποψη ότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει μια τέτοια απόφαση, έναντι του 32,1% που συμφωνεί μαζί της. Θετικά διάκεινται το 42,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 27,2% των νεοδημοκρατών. Ενώ αρνητικά εκφράζονται το 43,8% από όσους υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα και το 61,3% εκείνων που επέλεξαν το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.


67% όχι στον «ταξικό» ΚΟΚ   

Οι πολίτες απορρίπτουν και τη φαεινή ιδέα των κυβερνώντων να εφαρμόσουν... ταξικά χαρακτηριστικά στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά, σε ποσοστό 66,8%, ότι δεν πρέπει να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τις παραβάσεις του ΚΟΚ και πρέπει να πληρώνουν όλοι το ίδιο πρόστιμο. 



Πηγή : protothema.gr


Τα ευρήματα που βρέθηκαν και κατασχεθήκαν, μετά τη σύλληψη του 29χρονου για τρομοκρατία




Ο 29χρονος συνελήφθη 28/10/2017 το πρωί, εξερχόμενος από πολυκατοικία, όπου είχε νοικιάσει διαμέρισμα, με τη χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας, ενώ στην κατοχή του έφερε (3) ταξιδιωτικούς σάκους, τσαντάκι μέσης και σακούλα σκουπιδιών, όπου περιείχαν:

8 πλαστές ταυτότητες,
2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,
πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη,
δοχείο, βάρους 3310 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία,
δοχείο, βάρους 8830 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία, πιθανώς ζελατινοδυναμίτιδα,
3 τεμάχια, βάρους 200 γραμμαρίων έκαστο, στερεάς ουσίας, πιθανώς TNT ,
πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), φυτιλιών, κροτίδων και ηλεκτρικών σπίρτων,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
επιστολικοί φάκελοι και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες,
3 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων ( USB ),
2 πλαστικά επιτραπέζια ρολόγια,
2 ξύλινα μανταλάκια, στο σημείο κλεισίματος των οποίων υπήρχαν προσαρμοσμένες 2 μεταλλικές πινέζες,
πλαστικό μανταλάκι, με επικολλημένο κομμάτι χαρτιού με άγνωστη στερεή ουσία,
συσκευασίες με ράβδους σιλικόνης, πιστόλι σιλικόνης, συσκευασίες κόλλας, μονωτικές ταινίες και πλήθος μπαταριών και εργαλείων (κόφτες, πένσες, μέτρα κλπ),
τεμάχια χαρτονιού με διαγραμμίσεις,
φορητή συσκευή μέτρησης τάσης ρεύματος,
2 κινητά τηλέφωνα, 5 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας και 5 κάρτες μνήμης,
61,7 γραμμάρια ινδικής κάνναβης, καθώς και
το χρηματικό ποσό των 840 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία από την οποία εξήλθε ο συλληφθείς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κινητό τηλέφωνο,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
κάρτα sim ,
πλήθος εναυσματικών φιτιλιών κροτίδων και
πλαστικό δοχείο με ποσότητα υγρού.
Σημειώνεται, ότι ο 29χρονος είχε νοικιάσει την παραπάνω οικία με πλαστά στοιχεία ταυτότητας ημεδαπού, από το Δεκέμβριο του 2015, ενώ αυτή είχε πληρωθεί προσφάτως έως και το Δεκέμβριο του 2017.























3ο Προσυνέδριο Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα: «Έμφαση στους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση»



Με στόχο να καταδείξει πως η φτώχεια μπορεί να ξεριζωθεί με δουλειές και όχι με προσωρινά και ψηφοθηρικά επιδόματα, η Νέα Δημοκρατία πραγματοποιεί το 3ο Προσυνέδριό της, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, στα Ιωάννινα. Το Προσυνέδριο θα έχει στο επίκεντρό του τους Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση και αποτελούν κεντρική προτεραιότητα του κοινωνικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
                   
Στο Προσυνέδριο των Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξηγήσει μεταξύ άλλων, την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ θα εξαγγείλει και αρκετές από τις προτάσεις της επόμενης Κυβέρνησης για το πως θα καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και το πως θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της Υγείας.

Το Προσυνέδριο θα εξελιχθεί σε τρεις ενότητες:

- Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που το έχουν ανάγκη.

- Οι σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους.

- H επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση.

Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις των πολιτών μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου μέσα από το ερωτηματολόγιο που μπορούν να συμπληρώσουν στη διεύθυνση:





Δεν θα διαγραφεί η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ -Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ τα σενάρια που κυκλοφόρησαν



Πέντε δόσεις προβλέπει ο νόμος για το ΕΝΦΙΑ, πέντε δόσεις θα πληρωθούν, καθώς από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν σενάρια περί διαγραφής της τελευταίας δόσης του φόρου ακινήτων μέσω του κοινωνικού μερίσματος, που κατά την τελευταία εκδοχή μπορεί να φτάσει στα 1,2 δισ ευρώ.

“Δεν υπάρχει ούτε σκέψη, ούτε πρόταση” απάντησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο iefimerida, σε ερώτηση για το αν συζητείται το ενδεχόμενο να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, με κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους από το υπερπλεόνασμα, δηλαδή από το κοινωνικό μέρισμα.

Η στόχευση του μερίσματος, όπως προκύπτει από την περσινή επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς κι από τις προβλέψεις του Μνημονίου, είναι η ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και βέβαια η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το σενάριο περί διαγραφής της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ πάσχει εκ... γενετής σε δύο σημεία:

• Δεν αφορά άρα δεν καλύπτει τα πιο “ευαίσθητα” στρώματα ήτοι ανέργους, άπορους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι πολύ απλά δεν έχουν κάποιο ακίνητο, συνεπώς δεν έχουν το παραμικρό όφελος από ένα τέτοιο μέτρο

• Η συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα 5,573 εκατομμύρια επί συνόλου 6,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, βαρύνονται με φόρο ως 607 ευρώ κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος από διαγραφή της πέμπτης δόσης θα ήταν περίπου 120 ευρώ. Αντιθέτως οι περισσότερο ωφελημένοι θα ήταν οι έχοντες μεγαλύτερη ως πολύ μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι από τη διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ θα είχαν όφελος 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ, χωρίς να “ακουμπάμε” τις ακραίες περιπτώσεις όπου οι δόσεις ξεπερνάνε τις 10.000- 50.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι πέρα από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που απέφερε στα κρατικά ταμεία κάτι παραπάνω από 1 δισ ευρώ, λόγω των πολλών εφάπαξ πληρωμών του φόρου, οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις διαμορφώνονται στα περίπου 430 εκατ. Ευρώ.


Γιώργος Παππούς
Πηγή: iefimerida.gr 


Βαρύ κατηγορητήριο για τον 29χρονο βομβιστή: Μέλος «Πυρήνων», εκτελεστής της επίθεσης κατά Παπαδήμου



Από τις αρχές του Δεκέμβριου 2016, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συντάξει σε βάρος του ο ειδικός εφέτης ανακριτής για θέματα τρομοκρατίας, ο 29χρόνος φέρεται να εντάχθηκε ως μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 

Στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ειδικός εφέτης ανακριτής  κ. Νικόπουλος, αποδίδεται στον 29χρόνο η επίθεση με παγιδευμένο φάκελο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδήμος στις 25 Μαΐου 2017 την ώρα που βρισκόταν στο αυτοκίνητο του, το οποίο στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να τραυματιστεί ο ίδιος σοβαρά και οι άλλοι δυο επιβαίνοντες ελαφρότερα.

Επίσης στον νεαρό αποδίδεται και η αποστολή των οκτώ παγιδευμένων δεμάτων που εντοπίστηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την άνοιξη του 2017.

Αναλυτικά, οι δικαστικές αρχές αποδίδουν στον 29χρόνο την επίθεση σε βάρος του κ. Παπαδήμου και συγκεκριμένα του καταλογίζουν ότι «έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενοι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, λογικά αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο».

Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού δεν ολοκληρώθηκε από αίτια «εξωτερικά» και συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η «έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης και έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας στον Λουκά Παπαδήμο και τους δύο ακόμα επιβαίνοντες στο όχημα».

Επίσης κατά πληροφορίες, στον 29χρόνο αποδίδεται από τις δικαστικές αρχές ότι είναι ο κατασκευαστής των οκτώ τρομοδεμάτων που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής  στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 29χρόνος προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες και τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονερι Αττικης.

Η ποινική δίωξη

Σε βάρος του 29χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

1. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

2. Τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών με σκοπό τη χρήση τους σε πρόκληση κοινού κινδύνου 

3. Τρομοκρατικές πράξεις για παράνομη κατοχή πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων

Όλα αυτά τελέστηκαν με τρόπο σε έκταση και υπό τις συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά τη χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν έναν πληθυσμό και να βλάψουν τις θεμελιώδεις συνταγματικές, πολιτικές και οικονομικές δομές της χώρας.

4. Πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων

5. Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής από κοινού και κατ´επάγγελμα

6. Διακίνηση ναρκωτικών

Παραπέμφθηκε σε ανακριτή κα πήρε προθεσμία για Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο δεύτερος συλληφθείς που σχετίζεται με την υπόθεση (συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας) έχει κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα για κατοχή κροτίδων και παραπέμφθηκε σε αυτόφωρο μονομελές για αύριο, Δευτέρα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε γι’ αυτόν είναι ξεχωριστή αλλά έγινε από κοινού η μεταγωγή τους.


Ιωάννα Μάνδρου
Καθημερινή