Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Το 65% λέει μειώστε τους φόρους αντί για φιλοδώρημα σε ψηφοφόρους



Πώς πρέπει να διανεμηθεί το πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ που επετεύχθη το 2017 - Η πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη με τη διανομή του για ψηφοθηρία - «Όχι» λέει το 67% στον «ταξικό» ΚΟΚ - «Ναι» στις παρελάσεις από το 80%

Κόκκινο στην κυβερνητική παροχολογία ανάβει η ελληνική κοινωνία, εκπέμποντας SOS για την υπερφορολόγηση στην οποία υποβάλλονται οι πολίτες που δείχνουν να μην πείθονται από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και το αφήγημα περί επερχόμενης εξόδου από την κρίση.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ισχυρισμοί των κυβερνώντων, σύμφωνα με τους οποίους τους επόμενους μήνες η οικονομία θα κινηθεί σε θετική πορεία και οι συνθήκες στην αγορά θα βελτιωθούν, απορρίπτονται όχι μόνο από την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά ακόμη και από εκείνους οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ηπειρο ισχυριζόταν ότι «αρχίζει σιγά-σιγά να αισθάνεται και ο τελευταίος Ελληνας ότι έχουμε μπροστά μας τα τελευταία μέτρα για να βγούμε από αυτήν την πολύχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος», τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Μarc δείχνουν ότι οι διαθέσεις της κοινής γνώμης κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ειδικότερα, ένας στους δύο συμμετέχοντες στη μέτρηση, η οποία έτρεχε την ίδια περίοδο, απάντησε ότι παραμένει απαισιόδοξος. Δηλαδή, το 50,7% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι αρνητικές. Από τους υπόλοιπους, το 32,1% εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει και μόνο το 16,6% υιοθέτησε την κυβερνητική αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορεί να κινηθούν προς το καλύτερο. Στους τελευταίους περιλαμβάνεται το 30,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 7,8% όσων προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία και το 11,1% από τη δεξαμενή όσων είχαν κάνει άλλη επιλογή. 

Ακόμη πιο αποκαλυπτικές για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο θέλουν οι πολίτες να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα. Δύο στους τρεις, ή ποσοστό 64,6%, διατυπώνουν την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί συνολικά η φορολογία και μόλις το 28,1% υιοθετεί την κυβερνητική πρόθεση για διανομή στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, κατά το προηγούμενο που ακολουθήθηκε πριν από έναν χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η πρόταση για μείωση της φορολογίας υιοθετείται οριζόντια, καθώς βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία τόσο όσων ψήφισαν Ν.Δ. (σε ποσοστό 72,8%), όσο και εκείνων που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ (σε ποσοστό 56,2%) ή άλλο κόμμα (67,4%).



80%  «Ναι» στις παρελάσεις

Τη συνέχιση των παρελάσεων επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες σε σχετικό ερώτημα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στη μέτρηση της Marc απάντησαν ότι επιθυμούν να συνεχιστούν οι παρελάσεις, έναντι ποσοστού 15,4% που επιθυμεί την κατάργησή τους. Στους αντιρρησίες ανήκουν το 20,8% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 4,1% των νεοδημοκρατών.


«Οχι» στα F-16

Ενδεικτική για το πόσο μακριά από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης κινούνται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι και η αρνητική προαίρεση που φαίνεται να διακατέχει τους πολίτες στην προοπτική να δαπανηθούν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, όπως ανακοινώθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το 55% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασε την άποψη ότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει μια τέτοια απόφαση, έναντι του 32,1% που συμφωνεί μαζί της. Θετικά διάκεινται το 42,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 27,2% των νεοδημοκρατών. Ενώ αρνητικά εκφράζονται το 43,8% από όσους υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα και το 61,3% εκείνων που επέλεξαν το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.


67% όχι στον «ταξικό» ΚΟΚ   

Οι πολίτες απορρίπτουν και τη φαεινή ιδέα των κυβερνώντων να εφαρμόσουν... ταξικά χαρακτηριστικά στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά, σε ποσοστό 66,8%, ότι δεν πρέπει να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τις παραβάσεις του ΚΟΚ και πρέπει να πληρώνουν όλοι το ίδιο πρόστιμο. 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου