Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα ή με τη μέρα στα 1,9 ευρώ



Σχέδιο για την καταβολή μειωμένων τελών κυκλοφορίας από ιδιοκτήτες ΙΧ μελετά το ΥΠΟΙΚ. Στην προσπάθειά του να βρει έσοδα, σχεδιάζει να δείξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στο θέμα της επανάκτησης των πινακίδων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ευνοϊκού μέτρου για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να τα επαναφέρουν στην κυκλοφορία με την καταβολή ενός αναλογικού ποσού για το υπόλοιπο του έτους άφησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη με απάντησή της στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Χ. Κατάνα είπε:

«Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μιας ελαστικότερης αντιμετώπισης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επανενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός, την τελευταία πενταετία έχουν χαθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία λόγω μη είσπραξης τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο, τα κατ’ εκτίμηση απολεσθέντα έσοδα μόνο από τέλη κυκλοφορίας από το 2009 έως σήμερα έχουν ως εξής:

1. Ανεξαρτήτως κυβισμού, δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για 771.873 Ι.Χ., κάτι που συνεπάγεται απώλεια εσόδων ύψους 754,7 εκατ. ευρώ. Προφανώς οι ανωτέρω ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ανωτέρω ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους.

2. Στα άνω των 1.900 κυβικών Ι.Χ., δεν έχουν εισπραχθεί τέλη για 129.915 οχήματα, μία απώλεια που εκτιμάται ότι φτάνει τα 300,2 εκατ. ευρώ.

Εφόσον λοιπόν η κυβέρνηση επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις πινακίδες καταβάλλοντας τέλη για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Η νομοθεσία που ίσχυσε μέχρι τα τέλη του 2014 προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη νομοθεσία ορίζει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να μετακινούν τα αυτοκίνητά τους 2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ.

Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικώς και μόνον από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε μέρα.
Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.


Πηγή : kathimerini.gr


F 35 στο Αιγαίο το 2016 και δεν θα είναι τουρκικά!



Όσο εντός Ελλάδος η μιζέρια ,η κακοπιστία και πρώτα και πάνω απ΄ όλα η υποκρισία για τους εξοπλισμούς κυριαρχεί, όλες οι γύρω χώρες εξοπλίζονται. Για την ακρίβεια τώρα αρχίζουν να υλοποιούν όσα εδώ και πάρα πολλά χρόνια σχεδίαζαν, όσο εμείς μοιράζαμε λεφτά και μίζες για εξοπλισμούς αμφίβολης ποιότηττας και χρησιμότητας. Για να φθάσουμε στο απίστευτο, να αποφασίσουμε να μην αγοράζουμε ποτέ τίποτα για να …εξασφαλίσουμε την διαφάνεια. Και να αφήσουμε τις ελληνικές ΕΔ άοπλες.

Μέσα στο 2016 ,λοιπόν στην Μεσόγειο και σίγουρα και στο Αιγαίο θα δούμε να πετούν τα πρώτα F 35. Ευτυχώς δεν θα είναι τουρκικά και ευτυχώς θα είναι Ισραηλινά.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε χθες Πέμπτη ότι εντός του 2016 θα παραδοθούν στο Ισραήλ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ώστε η χώρα αυτή να διατηρήσει το πλεονέκτημα της από την άποψη της στρατιωτικής ισχύος στη Μέση Ανατολή.

Και γιατί θα  δούμε τα F 35 πιθανότατα και στο Αιγαίο; Ειναι γνωστό ότι η ισραηλινή ΠΑ ασκείται διαρκώς στον ελληνικό εναέριο χώρο κάνοντας ακόμη και “προσομοιώσεις” επιθέσεων στο Ιράν. Οι οποίες δεν πρόκειται να σταματήσουν παρά τη διαβεβαίωση Μπάϊντεν ότι “η όποια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ”.

Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να έρθουμε σε επικοινωνία με το F 35 πολύ πριν τα “εισάγουν” οι Τούρκοι στο Αιγαίο.

Εμείς τι κάνουμε; Έτσι όπως τα έχουμε καταφέρει τώρα το μόνο που μπορύμε είναι να κάνουμε “συμμαζέμα”. Και βέβαια να σχεδιάσουμε τώρα για το μέλλον. Το Ισραήλ και η Τουρκία παραλαμβάνουν αεροπλάνα για τα οποία είχαν αποφασίσει 15 και 20 χρόνια πίσω. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή και το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα θα σοβαρευτεί τουλάχιστον στο ευαίσθητο θέμα του εξοπλισμού των ΕΔ . Ας παραστήσουν αλλού τους “Ρομπέν των Δασών” κι όχι σ΄ αυτό το χώρο .Από τον οποίο τουλάχιστον κάποιοι έχουν πάει φυλακή και η Δικαιοσύνη έχει πραγματικά βρει την άκρη σε πάρα πολλές υποθέσεις.


Πηγή : onalert.gr


Βουλευτές παραλίγο να πιαστούν στα χέρια - Απίστευτες ύβρεις πεζοδρομίου, η παρακμή βαθαίνει στο κοινοβούλιο


Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Βουλή, με τους βουλευτές να ανταλλάσσουν «φιλοφρονήσεις» άνευ προηγουμένου, ενώ λίγο έλειψε κάποιοι να πιαστούν στα χέρια, την ώρα που συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου...
Όλα ξεκίνησαν από μία φράση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκπροσωπεί τις αιτιάσεις, τις ενστάσεις και τα συμφέροντα των δανειστών μέσα στη Βουλή.

«Ή θα εκπροσωπείτε εδώ πέρα στο 100% τις απαιτήσεις, τις αιτιάσεις, τις ενστάσεις των δανειστών της χώρας προς τη σημερινή κυβέρνηση ή θα αναχθείτε στον ρόλο σας... θα πείτε για μισθούς, συντάξεις, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις τις 'κόκκινες γραμμές' που έβαλε ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει θύελλα διαμαρτυριών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα από τη θέση του για την προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να σηκωθούν όρθιοι και με άγριες διαθέσεις να κατευθυνθούν προς το έδρανο του κ. Λοβέρδου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -οι κ. Πολάκης, Διαμαντόπουλος και Τριανταφυλλίδης- την ώρα που κινούνταν επιθετικά στα έδρανα χρησιμοποίησαν ύβρεις, ενώ την ίδια ώρα ύβρεις ακούγονταν και προς την πλευρά του κ. Μητρόπουλου, ο οποίος έδωσε τον λόγο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Βούτσης συνέχισε λέγοντας ότι χαίρεται για την ιερή αγανάκτηση και την ευαισθησία που έχουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ωστόσο πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν διότι η κριτική που διατυπώνουν στη Βουλή είναι από την ίδια όχθη των δανειστών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν από τον υπουργό να ανακαλέσει τα όσα "προσβλητικά" είπε, διαφορετικά θα αποχωρήσουν από τη Βουλή. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για σκηνικό ρήξης και ψάχνει για ενόχους και πρόσθεσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να πηδήξει από το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο η ΝΔ δεν πρόκειται να γίνει το αλεξίπτωτο της κυβέρνησης.

Η κυρία Ραχήλ Μακρή τον διέκοπτε με παρεμβάσεις εκτός μικροφώνου με αποτέλεσμα να της απαντήσει «εχετε ζαλιστεί από τις πολλές πιρουέτες. Πηγαίνετε να κάνετε καμια φωτογράφηση».



Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως «αυτό που έγινε είναι βαρύτατο ατόπημα. Στο παρελθόν είχαμε εντάσεις είχαμε και κράχτες. Ουδέποτε όμως κανείς διανοήθηκε από τα κυβερνητικά έδρανα να αποδώσει τέτοια μομφή στην αντιπολίτευση. Αυτό που έπραξε σήμερα ο υπουργός είναι πρωτοφανές ατόπημα λέγοντας και αμφισβητώντας τον πατριωτισμό συναδέλφων του εντός της αιθούσης. Κάνω έκκληση να ανακαλέσετε τώρα γιατί θίγετε επι προσωπικού τον κάθε βουλευτή που εκλέγεται με ΝΔ. Επειδή πρέπει να συμβιώσουμε σε περίοδο κρίσης … δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε την Βουλή ζούγκλα». Απευθυνόμενοι δε προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε «θα καταλήξετε να συζτάτε μόνοι σας ένα νομοσχέδιο με το οποίο Θα πάρετε την τελευταία δεκάρα των Δήμων και μετά θέλω να δω τα μούτρα σας όταν πάτε στα χωριά σας».



Σύμφωνα με καταγγελία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, την ώρα της έντασης οι κ.κ. Πολλάκης, Διαμαντόπουλος και Τριανταφυλλίδης του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν: «Αντε γαμ... γελοίοι». Ο κ. Τριανταφυλλίδης διέψευσε ότι είπε κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβρισαν και τον Αλέξη Μητρόπουλο που προήδρευε της επεισοδιακής συνεδρίασης, φωνάζοντάς του: «Τι τους δίνεις τον λόγο (σσ. των βουλευτών της αντιπολίτευσης) ρε μαλ...;».



Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι, επίσης, ότι το μικρόφωνο έπιασε και κάποιες απρεπείς εκφράσεις του κ. Βούτση την ώρα που τελείωνε την ομιλία του. Θεωρώντας ότι είχε κλείσει το μικρόφωνό του και γυρνώντας στον  διπλανό υπουργό, του είπε: «Ξέρω να χτυπάω εγώ ρε μαλ..κα»!
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, οπότε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ζητήσει η ΝΔ.


Πηγή : imerisia.gr



Καβάλα: Υπάλληλος ΕΛΤΑ υπεξαίρεσε 210.000 ευρώ



Σε επτά χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής έναν πρώην υπάλληλο του ΕΛΤΑ Κεραμωτής του Δήμου Νέστου, για υπεξαίρεση 210.000 ευρώ από το υποκατάστημα, την περίοδο του 2005.

Σύμφωνα με τα όσα ομολόγησε ο πρώην υπάλληλος, η υπεξαίρεση του ποσού έγινε κατ' ανάγκην, εξαιτίας μιας σοβαρής ασθένειας που εμφάνισε η σύζυγός του.

Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υγείας της συζύγου του, αναγκάστηκε να δανειστεί από τοκογλύφο 110.000 ευρώ και να του επιστρέψει 170.000 ευρώ, ενώ παράλληλα είχε να διαχειριστεί και ένα «φουσκωμένο» τραπεζικό δανεισμό.

Η έκβαση της υγείας της συζύγου του ήταν θετική, αλλά στη συνέχεια είχε να αντιμετωπίσει τα χρέη. Έτσι, υπεξαίρεσε τα χρήματα από το ταμείο των ΕΛΤΑ για να καλύψει τις μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες.

Στη συνέχεια, ο ίδιος κάλεσε την επιθεώρηση να του κάνει έλεγχο, όπου και ομολόγησε την υπεξαίρεση των χρημάτων.

Μέχρι στιγμής έχει επιστρέψει στα ΕΛΤΑ το ποσό των 70.000 ευρώ, το ποσό των 30.000 ευρώ από την εγγύηση που κατέβαλε για ν’ αφεθεί ελεύθερος, καθώς και το ιδιόκτητο ακίνητο που διαθέτει η οικογένειά του στην παραλία της Κεραμωτής.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πολλοί συνάδελφοί του μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για τον ίδιο, ενώ και ο πρώην δήμαρχος Κεραμωτής Μένανδρος Μαρινάκης τόνισε την δραστήρια παρουσία του κατηγορούμενου στην τοπική κοινωνία.

Το δικαστήριο, παρά το μεγάλο ποσό της υπεξαίρεσης, συνυπολόγισε στην απόφαση που έλαβε μια σειρά από ελαφρυντικά, καθώς διαπίστωσε την ειλικρινή μεταμέλειά του πρώην υπαλλήλου.

Η συνολική ποινή που του επιβλήθηκε από το δικαστήριο είναι επτά χρόνια κάθειρξη, με τριετή αναστολή, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση κάθε πρώτη του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.


Πηγή : Nooz.gr


Σε κάθε γωνιά του κόσμου οι Αρμένιοι τιμούν τους νεκρούς τους


Στην οδυνηρή επέτειο των 100 χρόνων από την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, οι Αρμένιοι σε κάθε γωνιά του κόσμου τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του 1915 -μία τραγωδία στην καρδιά της αρμενικής ταυτότητας που η Τουρκία αρνείται έως σήμερα να αναγνωρίσει.




Επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης είναι το Γερεβάν, όπου οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρων των προέδρων Γαλλίας, Ρωσίας, Κύπρου και Σερβίας.


Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας, στα υψώματα του Γερεβάν, συνοδευόμενος από ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι κατέθεσαν επίσης από ένα κίτρινο τριαντάφυλλο.



Έπειτα από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων, ο πρόεδρος της Αρμενίας ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες που παρέστησαν στις τελετές.

«Θυμόμαστε και απαιτούμε» την αναγνώριση του χαρακτήρα γενοκτονίας των σφαγών που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους ανάμεσα στο 1915 και το 1917. Υποκλίνομαι στη μνήμη των θυμάτων και έρχομαι να πω στους φίλους μου Αρμένιους ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις τραγωδίες που έχει περάσει ο λαός του» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.


Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας απέναντι στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Τουρκία πρόφερε «σημαντικά λόγια» για την αρμενική γενοκτονία, αλλά «αναμένονται και άλλα», εννοώντας την επίσημη αναγνώριση του όρου γενοκτονία από την τουρκική ηγεσία , «ώστε το μοίρασμα της οδύνης να μπορεί να γίνει μοίρασμα μοίρας».





Πηγή


Βαρουφάκης: Θέλω συμφωνία που θα μπορώ να φέρω στη Βουλή



«Εντονη» η συζήτηση στο Eurogroup. Θα πρέπει να μπορώ να υπερασπιστώ τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, τόνισε ο υπουργός. Αισιόδοξος για συμφωνία. Πού λέει «όχι» η Αθήνα.
Βαρουφάκης: Θέλω συμφωνία που θα μπορώ να φέρω στη Βουλή

«Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας από τη Ρίγα της Λετονίας για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.

Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.

Ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως συνέχισε τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.

Θα υπάρξει σύντομα συμφωνία - Οι διαφορές θα γεφυρωθούν

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, διατύπωσε νωρίτερα από τη Ρίγα της Λετονίας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup.

Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Ανέφερε ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.

«Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όπως ανέφερε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».

«Η Ελλάδα εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδιους πόρους»

Στο γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα προς την Ελλάδα απέδωσε o Έλληνας υπουργός οικονομικών, τη στενότητα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ερωτηθείς αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για το επόμενο διάστημα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα το σχολιάσει.

Δήλωσε, όμως, ότι ο λόγος για τον οποίο η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση στενότητας, είναι ότι πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων από δικούς της πόρους, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχει υπάρξει εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Ελλάδα είναι συνεπής και εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδια αποθέματα ρευστότητας και αυτό είναι "αξιοσημείωτο".

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται σημαντική σύγκλιση απόψεων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε, επίσης, ότι οι διαδικασίες της «παλιάς σχολής Τρόικας» ήταν εξαιρετικά αργές και δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση.


Πηγή : euro2day.gr


Πολύ βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα - Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα δοθούν χρήματα



Πολύ βαρύ το κλίμα για την ελληνική αποστολή στη Ρίγα καθώς οι επίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης έδειξαν ότι επικρατεί μεγάλη δυσφορία σχετικά με την στάση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τελειώνουν τα περιθώρια» ήταν το συμπέρασμα του Eurogroup ανατρέποντας έτσι το ευνοϊκό κλίμα που είχε διαμορφωθεί.

«Ο χρόνος τελειώνει» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup, δηλώνοντας ότι υπάρχει κάποια πρόοδος αλλά οι διαφορές με την Ελλάδα είναι μεγάλες.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν χρήματα», ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο Eurogroup του Μαϊου.
«Εχει σημειωθεί πρόοδος αλλά περιορισμένη. Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε συμφωνία» δήλωσε αμέσως μετά ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβίσι Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών είναι η μόνη λύση για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Το μήνυμά μας σήμερα είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να επιταχύνουμε... δεν υπάρχει άλλη λύση για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι μία σταθερή ευημερούσα Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
«Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για «περιορισμένη πρόοδο» τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Από τη μια χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της αλλά πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές.
Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ όταν πήρε τον λόγο σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο στο τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο κλίμα, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, που δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως σημειώθηκε «πλήρης κατάρρευση στην επικοινωνία».

«Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά μιλάμε διαφορετική γλώσσα», δήλωσε.
Την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, εξέφρασαν στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε μέσω Twitter, αμέσως μετά τη λήξη των συζητήσεων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Διαπιστώθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν επειγόντος οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.


Πηγή : imerisia.gr


Χαμός στη Βουλή! Μόνο ξύλο που δεν έπαιξαν! Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία - Ντόρα: Σιωπή εσείς κυρία μου!


Μπάχαλο για άλλη μια μέρα η Βουλή, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται σφοδρότατα με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των δημοσίων φορέων.

Ξεχώρισε ο καυγάς του Νίκου Βούτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Ανδρέα Λοβέρδο στον οποίο κινήθηκαν απειλητικά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλα αυτά μια ατάκα της Ντόρας Μπακογιάννη ξεχώρισε  " Σιωπή εσείς κυρία μου" που στόχο είχε μιά συνάδελφο της σε άλλη πτέρυγα και ήταν αποτέλεσμα της αγανάκτησης που ένιωθε για τα όσα συμβαίνουν.


Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ύφος τραμπούκων κινήθηκαν προς τον Ανδρέα Λοβέρδο


Οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και με άγριες διαθέσεις κατευθύνθηκαν προς το έδρανο του κ. Λοβέρδου

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από την θέση του διαμαρτυρόταν έντονα για την προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται τις απαιτήσεις των δανειστών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να σηκωθούν όρθιοι και με άγριες διαθέσεις να κατευθυνθούν προς το έδρανο του κ. Λοβέρδου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.







Απάτη με προπληρωμένες κάρτες



Απάτη ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων που πωλούν προπληρωμένες κάρτες για διαδικτυακές αγορές εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από έρευνα που έγινε μετά από πολλές καταγγελίες προέκυψε ότι ένας 32χρονος πήγαινε σε διάφορα καταστήματα για δήθεν αγορά προϊόντων, μεταξύ των οποίων και προπληρωμένες κάρτες, και ενώ περίμενε να εξυπηρετηθεί, φωτογράφιζε με κινητό, τάμπλετ κ.λπ. τους αριθμούς έκδοσης που αναγράφονταν στις κάρτες και στη συνέχεια προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες δεν τις αγόραζε και τις επέστρεφε.

Στη συνέχεια προέβαινε σε άμεση χρήση - ενεργοποίηση τους σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Η δράση του 32χρονου ταυτοποιήθηκε μετά από αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και με τις ιστοσελίδες αγορών που χρησιμοποιήθηκαν οι επίμαχες κάρτες.

Ο δράστης δεν συνελήφθη, λόγω παρέλευσης της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Ερευνάται παράλληλα η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.


Πηγή



Ντόρα Μπακογιάννη: Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροδεξιά


Αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά για συρρίκνωση της ΝΔ άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, δύο ημέρες μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, που εγκάλεσε για εσωστρέφεια και «αντι-νεοδημοκρατική κίνηση» όσους θέτουν ζήτημα ηγεσίας.

«H χώρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ισχυρή, συλλογική και δημοκρατική. Σήμερα την έχει; Η απάντηση είναι όχι, δεν την έχει. Πρέπει να την αποκτήσει; Ναι, πρέπει να την αποκτήσει και πάντως κάποιοι από εμάς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αποκτήσει» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια πολύ μεγάλη ήττα και πρόσθεσε ότι «έχει υποχρέωση να κάνει την αυτοκριτική της σε βάθος».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι «η Ελλάδα έφτασε στο αμήν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει προσωπικά μια πολύ μεγάλη απόφαση». Όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, ή «θα πάει με στόχο να κάνει μια συμφωνία, η οποία δεν θα είναι πολιτική και θα μάς επιτρέψει πράγματι να ανασάνουμε ή θα πάρει την απόφαση ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια και θα είναι ο συντομότερος σε διάρκεια πρωθυπουργός αυτής της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι «σήμερα τα ταμεία έτσι όπως είναι δομημένα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επικουρικές συντάξεις, άρα μια μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι μέσα σε αυτά που πρέπει να κάνουμε».


Newsroom ΔΟΛ


Συγκλονιστικές φωτογραφίες: Οι τζιχαντιστές αγκαλιάζουν ομοφυλόφιλους πριν τους λιθοβολήσουν!


Με σκοπό να δείξουν τον «καλό τους εαυτό» οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διοχέτευσαν στο διαδίκτυο τις σοκαριστικές φωτογραφίες

Νεαροί άνδρες και παιδιά συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη σε ερημική τοποθεσία, στην πόλη Χομς της Συρίας, που έχει καταληφθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να παρακολουθήσουν την δια λιθοβολισμού εκτέλεση δύο ανδρών, που κατηγορήθηκαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι.


Οι φωτογραφίες από την αποτρόπαια εκτέλεση κυκλοφόρησαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους με απώτερο στόχο να φανεί μια άγνωστη μέχρι σήμερα πλευρά των τζιχαντιστών, η «καλοσύνη» τους! Στις επίμαχες φωτογραφίες οι δήμιοι των δύο νεαρών, που είναι τέσσερις μαχητές του Ισλαμικού χαλιφάτου, αγκαλιάζουν τα θύματά τους, προτού τα εκτελέσουν, σε μια ένδειξη συμπόνοιας, αλλά και συγχώρεσης των αμαρτιών τους!


Τα δύο θύματα παραμένουν ψύχραιμα και θεωρείται ότι τους έχει χορηγηθεί ένα κοκτέιλ φαρμάκων, προκειμένου να μην είναι ανήσυχοι, λίγα λεπτά πριν την απάνθρωπη δια λιθοβολισμού εκτέλεσή τους. Το πλήθος, που ατάραχο παρακολουθεί την εκτέλεση, διψάει για αίμα και ένας προσεκτικός παρατηρητής θα δει ότι στην ερημική τοποθεσία της εκτέλεσης, έξω από την πόλη Χομς, υπάρχουν και αρκετές μοτοσικλέτες, κάτι που αποδεικνύει ότι κάποιοι ήρθαν από μακριά για να παρακολουθήσουν την  εκτέλεση των δύο ανδρών.


Στις φωτογραφίες εικονίζεται ένας από τους δήμιους να αγκαλιάζει με «συμπόνοια» ένα από τα θύματα, έναν νεαρό άνδρα με μαύρα μαλλιά και δερμάτινο τζάκετ, που μοιάζει να είναι εξαιρετικά ήρεμος. Τα πλήθη παρακολουθούν την εκτέλεση σε ημικύκλιο και στην τελευταία φωτογραφία τα δύο θύματα κείτονται νεκρά στο έδαφος, με τους τέσσερις εκτελεστές να συνεχίζουν να τους ρίχνουν «βροχή» από πέτρες!





Πηγή : protothema.gr



Οι Σπέτσες δείχνουν το δρόμο για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν


Το success story των Σπετσών εν μέσω κρίσης δείχνει το δρόμο και στα άλλα ελληνικά νησιά.

Η αριστοκρατική φυσιογνωμία του νησιού, ποντάροντας στον επιλεκτικό τουρισμό, κάνει δυναμικά την επανεμφάνιση του στον τουριστικό χάρτη. Η ιδέα για το Spetses Mini Marathon το 2011 και το Spetses Triathlon (Spetsathlon) το 2013 είχε ως στόχο την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθιστώντας το νησί επίκεντρο πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων.

 Όταν ξεκίνησαν,  το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν ανακοινώθηκε ο μίνι μαραθώνιος κάποιοι το θεώρησαν ανέκδοτο. «Ποιος θα έρθει στις Σπέτσες για να τρέξει» αναρωτήθηκαν. Πέρα από τον πόλεμο που δέχθηκαν από τοπικούς φορείς, οι εμπνευστές του εγχειρήματος είχαν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων.

Ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω. Δημιούργησαν ένα project με υπόσταση και αξίες, επιδιώκοντας  να γίνει θεσμός. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα, ένα αναγνωρίσιμο brand name, που βασικός στόχος ήταν να προάγει διεθνούς επιπέδου αθλητικές διοργανώσεις που θα προσελκύσουν πέρα από το εγχώριο, και το διεθνές ενδιαφέρον.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με εθελοντική παράλληλα εργασία περισσοτέρων από 200 ντόπιων, έκανε θαύματα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία το 2013 έφτασε το 100%! Συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα, εκ των οποίων το 20% ήταν ξένοι. Αθλητές ξεκίνησαν από 17 διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων ήταν η Αυστραλία, η  Αμερική, το  Κατάρ, για να συμμετάσχουν. Το 2014 η εικόνα ήταν ακόμη καλύτερη, καθώς το τριήμερο 10-12 του Οκτωβρίου συνέrρευσαν 10.000 επισκέπτες, αφήνοντας στο νησί ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι διοργανώσεις ήρθαν να δέσουν με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά των Σπετσών, με τους συμμετέχοντες  να βρίσκονται από την αρχή σε ένα περιβάλλον ονειρικό, όπου τα αυτοκίνητα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Οι δρομείς του Spetses Mini Marathon διανύουν μια απόσταση 26 χιλιομέτρων, όπου τρέχουν πάντα έχοντας δεξιά τους τη θάλασσα και αριστερά τους το βουνό και τα πεύκα, ενώ παράλληλα γίνονται μάρτυρες της αρχιτεκτονικής ιστορίας και του πολιτισμού των Σπετσών.
Ξεκινώντας τον κολυμβητικό αγώνα το 2012 με 200 αθλητές, σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με 800 συμμετέχοντες και άνω το 2014.
 
Μία ακόμα τονωτική ένεση για τον τουρισμό αποτελεί και το Spetses Classic Yacht Race του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2011, με διοργανωτή φιλοξενίας το φημισμένο Poseidonion Grand Hotel. Ένας αγώνας διεθνών προδιαγραφών στα ελληνικά ύδατα, που συμβάλλει στην προβολή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ελληνικών παραδοσιακών σκαριών. Ο αγώνας των Σπετσών έχει παράλληλα και κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Εκτός από τα κλασικά σκάφη συμμετέχουν και καΐκια, κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο, αρμενίζοντας και πάλι στα ελληνικά πέλαγα προκαλώντας συγκίνηση και αποτελώντας ζωντανή παρέλαση της ναυτικής ιστορίας.

Επίσης, θέλοντας να τιμήσει την μοναδικότητα των Σπετσών, ως ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα, το Poseidonion Grand Hotel φιλοξενεί το Εαρινό Ράλι Κλασικών Αυτοκινήτων και υποδέχεται για λίγες μόνο ώρες κλασσικές αντίκες ανεκτίμητης αξίας, όπως Rolls Royce, Porsche, Jaguar και Ferrari του περασμένου αιώνα. Στηρίζει επιπλέον το συναρπαστικό θεσμό του Tweed Run, όπου μετά την επιτυχημένη έναρξή του στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, ήρθε ξανά στις Σπέτσες  για τους  λάτρεις της ποδηλατάδας παλιάς εποχής. Επιπροσθέτως, φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής καθώς επίσης και μαθήματα μαγειρικής από επιφανείς  chef συντέλεσαν στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Με φρέσκες προτάσεις, που αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο του νησιού, οι Σπέτσες επιχειρούν και κατορθώνουν να προσελκύουν νέους αλλά και παλιούς γνώριμους. Ένα στοίχημα που κερδίζουν χρόνο με τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 70% των συμμετεχόντων επιστρέφουν στο νησί κάθε χρόνο, ενώ ένας στους δύο επιστρέφει την ίδια χρονιά για διακοπές ή προετοιμασία.. Αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Σπέτσες βρίσκουν μιμητές, καθώς, όπως φαίνεται, δείχνουν το δρόμο και στα άλλα μικρά, και όχι μόνο, νησιά μας με τη Σέριφο και την Ύδρα να προχωρούν σε ανάλογο εγχείρημα. Μάλιστα, ακόμη και αθλητικοί σύλλογοι του εξωτερικού ζητούν συμβουλές σε επίπεδο know-how.



Πηγή: συνεργατικό άρθρο της Μαρκέλλας Γιαννή και του Γιάννη Πρωτοπαπαδάκη


Η Αυστραλία έχει λύσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, η Ευρώπη μπορεί να κάνει το ίδιο;



Με αφορμή τις μαύρες σελίδες που γράφτηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες με τα απανωτά ναυάγια και τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αντιπαραθέτει το παράδειγμα της Αυστραλίας.
Συγκεκριμένα, μέσα στο 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πνίγηκαν στη Μεσόγειο συνολικά 3.072 μετανάστες, ενώ αντίθετα στη θάλασσα της Αυστραλίας το νούμερο είναι μηδενικό.
Ο λόγος είναι η αλλαγή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ θέσπισε από τον Σεπτέμβριο του 2013 την πολιτική «Κυρίαρχα Σύνορα», βάσει της οποίας οριζόταν ότι οποιοσδήποτε, είτε ήταν πρόσφυγας είτε όχι, δεν θα γινόταν δεκτός στη χώρα αν δεν έφερε βίζα.
Η νομοθεσία αυτή απέτρεψε τα καραβάνια μεταναστών κυρίως από τη Σρι Λάνκα, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Βιετνάμ.
Βέβαια, επισημαίνεται και από τη γαλλική εφημερίδα ότι πρόκειται για μια «πολύ αυστηρή πολιτική η οποία ενισχύθηκε και από τη στρατιωτική συμβολή», καθιστώντας την Αυστραλία στη χώρα με την «πιο σκληρή νομοθεσία που έχει ποτέ υιοθετηθεί για την προστασία των συνόρων».
Ριζοσπαστική η αυστραλιανή μεταναστευτική πολιτική με ριζοσπαστικά αποτελέσματα
«Είναι μια ριζοσπαστική μέθοδος η οποία φέρει ριζοσπαστικά αποτελέσματα» σχολιάζει η Monde, παραθέτοντας τα αμείλικτα στοιχεία: «Κανένας παράνομος μετανάστης δεν εντοπίστηκε να μπαίνει στο αυστραλιανό έδαφος διά θαλάσσης κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση μέσα στον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2015».
Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον έπειτα από 18 μήνες εφαρμογής της νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας: «Μόνο μία βάρκα έφτασε στην Αυστραλία, όλες οι άλλες απέτυχαν. Καταγράφηκαν 534 παράνομες είσοδοι από τη θάλασσα σε σχέση με τις 35.000 που καταγράφονταν προηγουμένως».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός τόνισε ότι εδώ και 15 μήνες, δεν σημειώθηκε κανένας πνιγμός παράνομου μετανάστη, ενώ από το 2001 μέχρι και το 2013 είχαν βρει τον θάνατο περίπου 1.000 άτομα, ήτοι πνίγονταν περίπου 2 τον χρόνο.
Εδώ και 15 μήνες δεν πνίγηκε κανένας μετανάστης
«Ωστόσο», επισημαίνει η Monde, ότι «ο Αμποτ παρομοιάζει τη μάχη του κατά της παράνομης μετανάστευσης με μία μάχη σε καθεστώς πολέμου» και σύμφωνα με πληροφορίες, η αυστραλιανή κυβέρνηση χαρακτηρίζει εντάσσει τη νέα της πολιτική στο πλαίσιο της «μυστικής άμυνας».
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως δεν σημειώθηκε κανένας πνιγμός δεν σημαίνει ότι δεν εισήλθε στη χώρα και κανένας παράτυπος μετανάστης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, μέσα στους τελευταίους 15 μήνες οι Αρχές της Αυστραλίας άλλαξαν πορεία σε συνολικά 908 βάρκες που πλησίαζαν τα σύνορα.
«Οι μετανάστες λοιπόν που συνελήφθησαν εν πλω έχουν την επιλογή
  • είτε να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους
  • είτε να μεταφερθούν στο Κέντρο Κράτησης που βρίσκεται εκτός του Αυστραλιανού εδάφους.
Εκεί, κρατούνται επί μακρόν μέχρι να ετοιμαστεί και να μελετηθεί ο φάκελός τους με την αίτηση για άσυλο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν θα πατήσουν το πόδι τους σε αυστραλιανό έδαφος, αλλά εγκαθίστανται σε χώρες-εταίρους» της Κοινοπολιτείας διευκρινίζει για τους Ευρωπαίους αναγνώστες η Monde.
Σημειώνεται ότι η τόσο σκληρή μεταναστευτική νομοθεσία στέλνει τους πρόσφυγες από την Αυστραλία
  1. στο νησί Μάνους της Παπούας-Νέας Γουινέας, όπου υπάρχει ένα κι από τα κέντρα φιλοξενίας,
  2. στο μικρό νησί Ναουρού το οποίο συμφώνησε τον Αύγουστο του 2013 να δέχεται τους πρόσφυγες έπειτα από οικονομικά ανταλλάγματα και
  3. στην Καμπότζη η οποία από το 2014 δέχεται τους μετανάστες που δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο Ναουρού έναντι 40 εκατ. δολαρίων (30 εκατ. Ευρώ).
Παραβιάζονται ανθρωπινα δικαιώματα -Οργή από τη Διεθνή Αμνηστία για την Αυστραλία
Ομως, το σύνολο αυτής της πολιτικής αγγίζει τα όρια της παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, η Αυστραλία παραβιάζει τη Σύμβαση του 1951 για το καθεστώς των Προσφύγων, την οποία έχει υπογράψει. Το να κρατά τους πρόσφυγες στα σύνορά της συνιστά καθαρή παραβίαση.
Μάλιστα, στα τέλη του 2013, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Αυστραλία για τις «απάνθρωπες» συνθήκες μέσα στις οποίες κρατούνται οι μετανάστες, χωρίς την «αξιολόγηση κάθε περίπτωσης μίας προς μία». Κατά την έκθεση της οργάνωσης, οι συνθήκες κράτησης είναι «τρομερές και εξευτελιστικές»: υπερπληθυσμός, λεκτική και σωματική βία, σεξουαλική κακοποίηση, ελλιπείς και υποδομές και παροχές υγείας και ανεπαρκής επικοινωνία.
Πολυέξοδη η αυστραλιανή πολιτική
Παράλληλα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η απουσία δημόσιας ενημέρωσης αναφορικά με τους ακριβείας πόρους για την επιχείρηση “Κυρίαρχα Σύνορα”, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές κόστος της χρηματοδότησής της, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πολυέξοδη επιχείρηση».
Σύμφωνα με έναν think-tank της χώρας, τον Ιούλιο του 2013, το κόστος προστασίας των συνόρων ανήλθε στα 262 εκατ. δολάρια τον χρόνο, χωρίς μέσα σε αυτό να συνυπολογίζονται και τα χρηματικά ανταλλάγματα που παίρνουν οι χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες.
Ανέφικτη αυτή η πολιτική για την ΕΕ
Κατά τη «Le Mοnde», αυτή η αυστηρή που αγγίζει τα όρια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολυέξοδη μεταναστευτική πολιτική είναι μια πολιτική «ανέφικτη» για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι λόγοι έχουν ήδη προαναφερθεί: «είναι υπερβολικά ακριβή και σε πλήρη αντίθεση με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και εν τέλει ανίκανη να δώσει μια απάντηση σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για την εισροή των μεταναστών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μέσα στη θάλασσα».
«Το ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων στους παράνομους μετανάστες είναι εντελώς ανέφικτο για την ΕΕ» συμπεραίνει η Monde. Κι επιπλέον, «καμία γειτονική χώρα της ΕΕ δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μια συμφωνία η οποία θα όριζε τη φύλαξη των μεταναστών στο έδαφός της σε αντάλλαγμα μιας οικονομικής βοήθειας, στο πρότυπο της Παπούας-Νέας Γουινέας και της Καμπότζης».



Πηγή:  iefimerida.gr 


Αυτοσχεδιασμοί στου χρεοκοπημένου το κεφάλι



Του Δημήτρη Τσιόδρα

Μπλόφες, πόκερ, σκληρός παίχτης... Λέξεις από το χώρο του τζόγου προκειμένου να αναλυθεί η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Η αίσθηση που κυριαρχεί δεν είναι πως η διαπραγμάτευση είναι μια υψηλή τέχνη, που απαιτεί γνώση των κανόνων της, σοβαρή μελέτη, ευφυή στρατηγική και προσεκτική προετοιμασία, αλλά ότι αποτελεί προσωπική υπόθεση του πρωθυπουργού και κάποιων υπουργών, που αν είναι σκληροί και λένε διαρκώς "όχι" στο τέλος θα κερδίσουν.

Όσοι έχουν μελετήσει διαπραγματευτική τακτική αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε θεμελιώδη λάθη κι έφθασε να διαπραγματεύεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους. "Απειλεί με χρεωκοπία κι έτσι ενισχύει τη θέση της" έρχεται ο αντίλογος από τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές. Μα η χρεοκοπία, θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα απ΄ όλα για εμάς. Είναι σαν να πεις σε κάποιον "πρόσεξε γιατί θα αυτοκτονήσω εδώ μπροστά σου και θα σου λερώσω το χαλί". Όσοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο αγνοούν ότι άλλο διαπραγμάτευση άλλο εκβιασμός. Μπορεί στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης να εκβιάσεις κάποιον, αλλά μόνο όταν πρόκειται για επιμεριστική διαπραγμάτευση, όπου ό,τι χάνει ο ένας το κερδίζει ο άλλος και μόνο όταν δεν θα τον ξαναδείς ποτέ. Ο εκβιασμός είναι όπλο με μία σφαίρα. Στο πλαίσιο μιας σχέσης εταίρων, είτε αφορά κράτη είτε ακόμη και εταιρείες, αν εκβιάσεις κάποιον σήμερα, ακόμη κι αν πετύχεις κάτι τώρα, θα τον βρεις μπροστά σου αύριο. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον εκβιάζουν και αυτό θα το έχουν κατά νου στην ΕΕ  όταν θα διαπραγματευόμαστε βοήθεια για τη μετανάστευση, αγροτικές αποζημιώσεις, χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα κλπ.

Ποια λάθη έκανε η κυβέρνηση

α) Διαμόρφωση στρατηγικής

Το πρώτο πράγμα που κάνεις πριν καθίσεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι είναι να καταστρώσεις τη στρατηγική σου. Να κατανοήσεις τι πραγματικά θέλεις και τι πραγματικά θέλουν οι άλλοι (αντί να αναλώνεσαι σε ναρκισσιστικές συνεντεύξεις και λεονταρισμούς). Να ξέρεις τι θέλεις και να σχεδιάσεις τα βήματα για να το πετύχεις. Να λαμβάνεις υπόψιν όχι μόνο τις δικές σου επιθυμίες, αλλά και τις δυνατότητες εκπλήρωσης τους. Να μελετάς τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των υπολοίπων που κάθονται γύρω από το τραπέζι και να εκτιμάς τα όρια τους. Όταν δε η "άλλη πλευρά" δεν είναι ένας αλλά 18, συν κάποιοι θεσμοί (ΔΝΤ, ΕΚΤ κλπ), τότε μιλάς όχι για διμερή, αλλά για πολυμερή διαπραγμάτευση, που σημαίνει ότι πρέπει να εκμεταλλευθείς με τον καλύτερο τρόπο τις μεταξύ τους αντιθέσεις.  Τι από τα παραπάνω έχει κάνει η κυβέρνηση; Έχει στρατηγικούς στόχους; Αν οι στόχοι της ήταν αυτοί που διακήρυττε δημοσίως, είναι σαφές πως ήταν ανέφικτοι (κούρεμα μεγάλου μέρους του χρέους, ακύρωση των μνημονιακών νόμων, χρησιμοποίηση χρημάτων του ΤΧΣ για τις ανάγκες της οικονομίας κλπ). Σε επίπεδο συμμαχιών οι υπολογισμοί ήταν επίσης λάθος. Όταν ξεκινάς με στόχο "μέτωπο των χωρών του Νότου" και καταλήγεις να έχεις απέναντι όλους τους υπόλοιπους, ακόμη και την Κύπρο, προφανώς κάτι δεν έχεις μετρήσει σωστά. Κι αν έχεις μελετήσει λάθος την άλλη πλευρά, όλη η στρατηγική σου είναι λάθος και δεν έχεις τύχη στη διαπραγμάτευση.

Μέγιστο στρατηγικό σφάλμα ήταν η κακή εκτίμηση του χρόνου. Ο χρόνος δεν ήταν  σύμμαχός μας λόγω των στενών περιθωρίων με βάση τη συμφωνία που είχε συνάψει  η προηγούμενη κυβέρνηση κι έληγε στις 28 Φεβρουαρίου. Σήμερα ο χρόνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αντίπαλός μας. Ύστερα από 3 μήνες, η ελληνική οικονομία έχει στραγγίξει από ρευστό κι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Η αγορά στενάζει και τα σενάρια χρεοκοπίας δίνουν και παίρνουν τροφοδοτούμενα κι από δηλώσεις υπουργών (Βούτσης, Σκουρλέτης). Έχουμε βρεθεί με το πιστόλι στον κρόταφο και με μόνο επιχείρημα ότι "η δική μας αυτοκτονία θα κοστίσει και σε σας". Είναι προφανές ότι και η στρατηγική (αν υπήρχε) ήταν λάθος και οι τακτικές κινήσεις λανθασμένες.

β) Εσωτερική διαπραγμάτευση

 Όταν ηγείσαι μιας χώρας, ενός κόμματος, ακόμη κι όταν είσαι εκπρόσωπος μιας εταιρείας, πριν καθίσεις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχεις συνεννοηθεί με αυτούς που εκπροσωπείς ώστε οι θέσεις που καταθέτεις να τους εκφράζουν κατά το δυνατόν. Πριν καθίσουμε στο τραπέζι με τους άλλους, πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει μεταξύ μας τις διαφορές. Φυσικά σε περίπτωση διαφωνιών κάποιος ή κάποιοι λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Φαίνεται κάτι τέτοιο ή η εικόνα που δίνεται είναι πως "απόψε αυτοσχεδιάζουμε"; Ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν  εντονότατες  διαφωνίες για το τι πρέπει να διαπραγματευτούμε, ενώ στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει πλήρης άγνοια για τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν ήρθε καν για συζήτηση στη Βουλή. Όσοι λένε δε ότι "όταν πας σε διαπραγμάτευση, δεν πας με ανοιχτά χαρτιά" ξεχνούν ότι η διαμόρφωση ενός πλαισίου (όχι λεπτομερών κινήσεων και ορίων) με ευρεία στήριξη  ενισχύει και δεν αποδυναμώνει την διαπραγματευτική θέση.

γ) "Κόκκινες γραμμές"

Τις "κόκκινες γραμμές", που έχουν γίνει προπαγανδιστική καραμέλα, σε μία διαπραγμάτευση τις ξέρεις εσύ και μόνον εσύ. Αν ξέρουν και οι άλλοι μέχρι που είσαι διατεθειμένος να υποχωρήσεις, γιατί να σου προσφέρουν κάτι καλύτερο από αυτό; Αν πχ πουλάς ένα αυτοκίνητο και πεις ότι εγώ το πουλάω 8.000 ευρώ αλλά δεν θα πέσω από τις 5.000, είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τις 5.000 κι όχι από τις 8.000. Εκτός αν δε σε ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση αυτή καθεαυτή, αλλά μόνο η εικόνα που έχει το κοινό σου για τη διαπραγμάτευση που κάνεις.

δ) Επιλογή ομάδας

Αφού καταλήξεις στις θέσεις και στη στρατηγική σου, συγκροτείς τη διαπραγματευτική σου ομάδα. Η ομάδα υπηρετεί τον κοινό στόχο στο πλαίσιο του οποίου γίνεται και κατανομή ρόλων (άλλος πιο άκαμπτος, άλλος περισσότερο διαλλακτικός κλπ).  Η ελληνική ομάδα δεν φαίνεται να έχει ούτε συνοχή ούτε στόχους, ενώ είναι εμφανής η απουσία στρατηγικής. Δείχνει να μην γνωρίζει ο Βαρουφάκης τι ποιεί ο Δραγασάκης. Άλλα λέει ο Χουλιαράκης, άλλα η Παναρίτη. Στελέχη που εκπροσωπούν τη χώρα εμφανίζονται εντελώς αναξιόπιστα (έως  γραφικά) στα μάτια αυτών που κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Το ατού του φρέσκου και διαφορετικού κάηκε σε λίγο χρόνο, με προσάναμμα αερολογίες και κασκόλ burberry΄s.

ε) Προδιαπραγμάτευση

Στο στάδιο της προδιαπραγμάτευσης ανιχνεύεις αν αυτά που έχεις κατα νου μπορούν  να επιτευχθούν. Κι αυτό το επιτυγχάνεις μέσα από τις διμερείς επαφές και τις προκαταρκτικές συζητήσεις. O Αλ. Τσίπρας έκανε τις πρώτες περιοδείες και είχε τις πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις. Από αυτές προέκυψε μεγάλη απόκλιση απόψεων.  Οφείλεις λοιπόν ή να κάνεις κινήσεις που θα μεταστρέψουν τη στάση των "απέναντι" ή να προσαρμόσεις την τακτική σου στις συνθήκες που συναντάς. Η κυβέρνηση ανάλωσε το στάδιο της προδιαπραγμάτευσης για να αντιληφθεί ποια είναι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Κατάλαβε βέβαια ότι αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση ηχούσαν στα αυτιά των άλλων μόνο ως ανέκδοτα κι άρχισε να προσαρμόζεται. Έχασε όμως πολύτιμο χρόνο. Τα εντατικά μαθήματα προσγείωσης στον πραγματικό κόσμο, είχαν τεράστιες συνέπειες στην οικονομία.

στ) Διαπραγμάτευση γύρω από συμφέροντα, όχι γύρω από θέσεις

Αυτό που θέλεις από μια διαπραγμάτευση είναι να διασφαλίσεις τα συμφέροντά σου, που σημαίνει ότι δεν στέκεσαι σε όρους και μεγέθη που έχουν τεθεί στο τραπέζι, αλλά προτείνεις εναλλακτικές ώστε να φτάσεις σε αποτέλεσμα από διαφορετικό δρόμο. Αντί να ξεκινήσουμε από εκεί, σπαταλήσαμε περίπου δύο μήνες να συζητάμε για τη μετονομασία της τρόικας σε θεσμούς, των τεχνικών κλιμακίων σε Brussels Group και Αthens Group και αν οι συνεδριάσεις θα γίνονται στα υπουργεία ή σε πολυτελή ξενοδοχεία (μάλλον πιο βολικό για τα στελέχη της τρόικας). Όλα αυτά  μπορεί να έχουν επικοινωνιακή αξία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς που θέλουν να πιστεύουν παραμύθια, αλλά όχι σε σοβαρούς ανθρώπους.

ζ) Καλύτερη εναλλακτική

Το Α και το Ω μιας διαπραγμάτευσης είναι να έχεις καλύτερη εναλλακτική πρόταση (Best Alternative To a Negotiated Agreement). Αν δεν έχεις εναλλακτική, δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή διαπραγμάτευση.  Από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί η επιστροφή στη δραχμή (και καλώς έχει αποκλειστεί ως εναλλακτική) και σοβαρές πηγές χρηματοδότησης εκτός ΕΕ δεν υπάρχουν, τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Όταν μάλιστα αποκαλύπτεις ότι σου τελειώνουν τα χρήματα σε 15 μέρες, τότε είσαι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Ο αποτελεσματικός διαπραγματευτής είναι εκείνος που φεύγει από το τραπέζι με μια συμφωνία καλύτερη από την εναλλακτική που έχει. Αν δεν έχει καλύτερη εναλλακτική, φεύγει με ό,τι περισσότερο μπορεί να πάρει και δηλώνει κι ευχαριστημένος.
 
Η σύγκριση του αποτελέσματος δεν είναι με το mail Χαρδούβελη. Αυτό αφορά την κομματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, που ακολούθησαν επίσης εντελώς λάθος στρατηγική, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές. Η σύγκριση γίνεται με τους στόχους που είχε η ελληνική πλευρά, όταν ξεκινούσε τη διαπραγμάτευση. Στη ζυγαριά μπαίνουν επίσης και οι ζημιές που έχει υποστεί η οικονομία μέχρι σήμερα, αλλά και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά για τα επόμενα χρόνια τη στιγμή που θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια.

Ο  Σουν Τζου  (Η Τέχνη του Πολέμου)λέει: "αν ξέρεις τους άλλους και ξέρεις και τον εαυτό σου δεν θα διατρέξεις κίνδυνο ακόμη και σε εκατό μάχες. Αν δεν ξέρεις τους άλλους αλλά ξέρεις τον εαυτό σου, θα χάνεις μια μάχη και θα κερδίζεις μια άλλη. Αν δεν ξέρεις τους άλλους και δεν ξέρεις ούτε τον εαυτό σου, θα κινδυνεύεις σε κάθε μάχη". Δυστυχώς στην περίπτωση της κυβέρνησης ισχύει το τελευταίο.


Πηγή: capital.gr


Νέα δεδομένα για την ελληνική διπλωματία από την κρίση στα Σκόπια



Η σοβούσα πολιτική κρίση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δημιουργεί νέα δεδομένα για την ελληνική διπλωματία, σε μία περίοδο που το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη γειτονική χώρα, αλλά και τις προοπτικές δημιουργίας ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Τουρκία και την Ελλάδα, μέσω Σκοπίων και Σερβίας προς την Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο συμπεριελήφθη για πρώτη φορά σε κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου ένα λεκτικό που θα μπορούσε, αν όχι να ενταφιάσει, τουλάχιστον να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μελλοντική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φορά που η Κομισιόν συμπεριέλαβε σχετική σύσταση στην ετήσια έκθεση προόδου της για την πΓΔΜ ήταν το 2009 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το Κείμενο Συμπερασμάτων, «το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, που συνιστούν δημοκρατικές αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ και της πολιτικής διεύρυνσης».

Η κατάσταση στα Σκόπια κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου έπειτα από το σκάνδαλο υποκλοπών και διαφθοράς που έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις του ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τόσο ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι όσο - και κυρίως ο Σάσο Μιχάλκοφ, ξάδελφος του Γκρούεφσκι και επικεφαλής των κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας εμφανίζονται να αγνοούν τις νόμιμες διαδικασίες και να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προερχόμενος από το SDSM καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις για την ανατροιπή του καθεστώτος Γκρούεφσκι, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό ακούγεται το γεγονός ότι περίπου 40 ένοπλοι Αλβανοί που φορούσαν στολές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) εισέβαλαν πριν από λίγες ημέρες σε αστυνομικό φυλάκιο στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, κρατώντας για αρκετές ώρες αστυνομικούς ως ομήρους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν το τελευταίο διάστημα ερωτηματικά για την ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς της πρόθεσης για ΜΟΕ με την ΠΓΔΜ. Τα ερωτηματικά εστιάζουν πριν από όλα στην ύπαρξη ή μη αξιόπιστου συνομιλητή στη χώρα. Την ίδια στιγμή πάντως, υπάρχουν και άλλοι δύο παράγοντες που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι στα Βαλκάνια διαφαίνεται αυτή την περίοδο μία υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας με έπαθλο την οικονομική επιρροή. Η έμφαση δίδεται στα Δυτικά Βαλκάνια.

Φαίνεται ότι η γερμανική πλευρά επιδιώκει, κυρίως μέσω επενδύσεων, να προσδέσει τις χώρες της περιοχής στο άρμα της και να μην επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει ή και να αυξήσει την επιρροή της - και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο μη προώθησης νέου κύματος διεύρυνσης, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει την Αθήνα να διαλέξει μεταξύ Βερολίνου - Μόσχας.

Το δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με αυτή καθ' αυτή την αστάθεια στην ΠΓΔΜ. Πιθανή διάχυση της σημερινής πολιτικής κρίσης σε εθνοτικό επίπεδο θα έθετε επιτακτικά ζήτημα διατήρησης της κρατικής υπόστασης (statehood) της ΠΓΔΜ. Σε αυτή την περίπτωση, ο κίνδυνος αστάθειας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε πιέσεις προς την Αθήνα να πάψει να τηρεί αρνητική στάση σε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία.


Αγγελος Αθανασόπουλος

Newsroom ΔΟΛ


Η Belle Gibson έφτιαξε μια ολόκληρη αυτοκρατορία λέγοντας ψέματα πως έχει καρκίνο


Η Belle Gibson έχτισε μια ολόκληρη αυτοκρατορία διατροφής και ευεξίας πάνω στο γεγονός πως κατάφερε να επιβιώσει από τον καρκίνο στον εγκέφαλο με τον οποίο διαγνώστηκε το 2009, μόνο και μόνο επειδή έκοψε τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά και αφιερώθηκε στην ολιστική ιατρική.

«Πιστεύω πως οι άνθρωποι έχουν έρθει σε αυτό τον κόσμο για να γίνουν δάσκαλοι. Και ξέρω πως αψήφησα τόσους πολλούς κανόνες της ζωής και του σύμπαντος για κάποιο λόγο», είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, σωστά; Και αυτό γιατί, τελικά, ήταν όλα ένα μεγάλο ψέμα.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην αυστραλιανή έκδοση του Women's Weekly η οποία και θα κυκλοφορήσει ολόκληρη σήμερα, Πέμπτη 23 Απριλίου, η Belle Gibson αποκαλύπτει πως δεν είχε ποτέ καρκίνο και πάλευε εδώ και χρόνια με τα ψέματα που έλεγε στον κόσμο.


«Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Δεν ζητώ συγχώρεση. Απλά πιστεύω πως το να μιλήσω (δημόσια) για αυτό ήταν το υπεύθυνο πράγμα που έπρεπε να κάνω. Πάνω από όλα, θα ήθελα ο κόσμος να πει “OK, άνθρωπος είναι”», λέει σε ένα απόσπασμα της συνέντευξη που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Όχι, η Belle δεν μας δουλεύει, μάλλον προσπαθεί να καλύψει την απάτη της όπως όπως.

Κάτι που δεν καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία (το παράξενο θα ήταν να τα κατάφερνε) καθώς μέχρι και η δημοσιογράφος που της πήρε την επίμαχη συνέντευξη, η Clair Weaver, παραδέχεται πως δεν μπορεί να είναι σίγουρη για τίποτα από όσα της είπε η Gibson:

«Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται αφελής, μπερδεμένη και ευάλωτη συναισθηματικά. Λέει ιστορίες που είναι απογοητευτικά ασαφείς, ανεξέλεγκτες και μερικές φορές παρατραβηγμένες. Όταν πιέζεται από το περιοδικό, συχνά δυσκολεύεται να παρέχει πληροφορίες όπως ονόματα, τοποθεσίες και ημερομηνίες. Ή να εξηγήσει την συμπεριφορά της -ακόμα και με δικά της λόγια, εμφανίζεται παράλογη.
Για παράδειγμα, γιατί δεν έκανε ποτέ μαγνητική εγκεφάλου; Δεν τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε πως ήταν έγκυος με τον γιο της, αφού υποτίθεται πως της είχαν δώσει λίγους μήνες ζωής; Γιατί αφιέρωσε τόσο χρόνο και ενέργεια για να δημιουργήσει την εφαρμογή της The Whole Pantry (συμπεριλαμβανομένου χρόνου μακριά από το γιο της), αν πίστευε πως επρόκειτο να πεθάνει;
Η απάντησή της είναι πως ήταν αφελής, πως εμπιστεύθηκε τα λάθος άτομα και πως πραγματικά πίστευε πως θεράπευε τον εαυτό της από τον καρκίνο. Λέει πως δεν είχε μια μητρική φιγούρα να την καθοδηγήσει».


Όλα αυτά τα χρόνια η Gibson κυκλοφόρησε βιβλία, έδωσε άπειρες συνεντεύξεις, δημιούργησε την ψηφιακή εφαρμογή The Whole Pantry η οποία μάλιστα ήταν και από τις πρώτες που ήταν διαθέσιμες για εγκατάσταση στο Apple Watch, και «ενέπνεε» περισσότερους από 200.000 ακόλουθους στο Instagram.

Στις αρχές Μαρτίου, όμως, η εφημερίδα The Australian αποφάσισε να κάνει μια έρευνα πίσω από όλη αυτή τη φιλοσοφία του «η καθαρή διατροφή και η ολιστική ιατρική είναι αρκετές για να καταπολεμήσεις τον καρκίνο» της Gibson. Μιλώντας μαζί της και αμφισβητώντας ανοιχτά την ιστορία της, η εφημερίδα κατάφερε να κάνει την Gibson να παραδεχτεί πως, ίσως τελικά, η διάγνωσή του 2009 που την ήθελε να έχει καρκίνο στον εγκέφαλο ήταν λανθασμένη. Παρόλα αυτά, η ίδια είχε ενημερώσει τους ακόλουθούς της το 2014 πως ο καρκίνος της είχε εξαπλωθεί στην σπλήνα, το συκώτι, την μήτρα και το αίμα. Χωρίς να δώσει το όνομα του γιατρού της, χωρίς να αποκαλύψει την ειδικότητά του, χωρίς να μιλά καθαρά για τίποτε από όλα αυτά.


«Ξαφνικά η Gibson ξέσπασε σε λυγμούς, λέγοντας πως ποτέ δεν ήθελε οι προσωπικές της ιατρικές λεπτομέρειες να γίνουν δημόσια περιουσία. “Θέλω πίσω κάποια από την ιδιωτικότητά μου”, είπε», αναφέρει η Clair Weaver. Πλέον, όμως, είναι λίγο αργά για αυτό.


«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Απλά είναι πολύ τρομακτικό, για να είμαι ειλικρινής» / απόσπασμα από τη συνέντευξη της Gibson στο Women's Weekly

Ήδη μετά από τις πρώτες αποκαλύψεις της The Australian, οι εκδότες της απέσυραν το βιβλίο της από την Αυστραλία και ακύρωσαν την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, δηλώνοντας πως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την ιστορία της.

Αυτό όμως που, ίσως, είναι πιο τρομακτικό από την τεραστίων διαστάσεων απάτη της Belle Gibson είναι το πόσο γρήγορα, εύκολα και χωρίς καμία απολύτως δεύτερη σκέψη την πίστεψαν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι. Και αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο από την ανάγκη μιας κοπέλας να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της.


Πηγή : huffingtonpost.gr


Στην Ελλάδα της κρίσης ο ΟΑΕΕ είναι ένας λόγος για να μην ανοίξει μια νέα επιχείρηση



Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Εδώ και μια 5ετία βρισκόμαστε σε άθλια κατάσταση ως χώρα και λαός και προσπαθούν οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν δήθεν την «σωτηρία» μας να βρουν τρόπους να εξοφλήσουν τους δανειστές και να φέρουν την προσδοκώμενη ανάπτυξη μήπως και ξεκλειδώσει η οικονομία.

Μία σοβαρή κυβέρνηση το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να βελτιώσει προς το απλούστατο τη  έννοια της επιχειρηματικότητας, δηλαδή ένα απλό φορολογικό σύστημα και μια δυνατότητα ασφάλιση αλλά σε λογική τιμή...

Αυτά τα δύο απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να τολμήσει να επιχειρήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητα εδώ δυστυχώς μικρή ατομική εταιρία κάνεις, Α.Ε. εταιρία δημιουργήσεις η ζωή σου θα γίνει πάρα πολύ δύσκολη και η βιωσιμότητα είναι αμφίβολή.

Στην Ελλάδα ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει και δεν έχει γίνει μάθημα σε κανένα να φτιάξει ένα απλό φορολογικό σύστημα και ούτε λόγος για ασφάλιση σε λογικές τιμές.

Στην Ελλάδα του 2015 ο κάθε υποψήφιος ιδιώτης που θα τολμήσει να επιχειρήσει σ αυτά εδώ τα χώματα πρόκειται εξ αρχής να την πατήσει και αυτό κάνει την οποιαδήποτε επένδυση μεγάλο ρίσκο.

Θα καταντήσει σίγουρα και μαθηματικά σε ζημιές. Στην καλύτερη θα βρεθεί με μηδενικό κέρδος άρα κανένα κέρδος ή στην χειρότερη καταχρεωμένος.

Πως άλλωστε ακόμα και ο πιο μικρός επιχειρηματίας που διατηρεί ένα π.χ μπακάλικο στη γειτονιά θα μπορέσει να πληρώσει τις αλλεπάλληλες και ξαφνικές αλλαγές στο δαιδαλώδες, ασταθή ελληνικό και άδικο φορολογικό σύστημα;
Πως θα μπορέσει να πληρώσει την υποχρεωτική πάγια ασφάλιση του ΟΑΕΕ που σαν διμηνιαίο χαράτσι πρέπει να πληρώνεται πάραυτα ακόμα και να τύχει εκείνη τη περίοδο να μην έχει έσοδα ;

Το θέμα με τον ΟΑΕΕ καίει όλους τους Ελεύθερους Επαγγελματίες στην Ελλάδα και αυτό γιατί είναι ότι πιο εξωφρενικό μπορεί κανείς αμύητος στα του ΟΑΕΕ να φανταστεί.

Διαβάστε :

1. Αν αποφασίσεις αύριο να ανοίξεις μια οποιαδήποτε ατομική, ΕΠΕ, ΑΕ κτλ επιχείρηση στην Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστείς στον ΟΑΕΕ θέλεις δεν θέλεις και δεν σου δίνεται κανένα δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού ταμείο άλλου πέραν του ΟΑΕΕ, ούτε σου δίδεται δικαίωμα επιλογής του τύπου της σύνταξης σου, ούτε των χαρακτηριστικών της, ούτε και του ύψους της εισφοράς που θα καταβάλεις.

2. Το ποσό που υποχρεωτικά θα πρέπει να πληρώνεις καθορίζεται απο τον ΟΑΕΕ για εσένα δίχως να λαμβάνονται αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία για εσένα και την επιχείρησή σου. Έτσι πληρώνεις όσα θέλει ο ΟΑΕΕ έχεις δεν έχεις . Π.χ αν ένα μήνα δεν έχεις καθόλου έσοδα οικονομική κρίση έχουμε, έγινε σεισμός, έπαθες έμφραγμα από αυτά που τραβάς καθημερινά, τον ΟΑΕΕ δεν τον νοιάζει καθόλου και θα πρέπει να κόψεις το λαιμό σου να πληρώσεις την εισφορά που σoυ ζητάει !!!

3. Όταν δεν έχεις να πληρώσεις λοιπόν μια φορά τον ΟΑΕΕ, ο ΟΑΕΕ λέει ότι θα πρέπει να κλείσεις ως επιχείρηση επειδή δεν τον πληρώνεις ! Σου στερεί δηλαδή μια υποχρεωτική και παρά τη θέληση σου ασφάλιση που σου επιβάλετε με το ζόρι το δικαίωμα να επιχειρείς ως ελεύθερος πολίτης.

4. Δεν έχεις τη δυνατότητα να πεις ότι δεν θέλεις την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Από τη στιγμή που θέλεις να ανοίξεις από μπακάλικο έως ξενοδοχείο σου απαγορεύεται να επιλέξεις π.χ ιδιωτική ασφάλιση αντί του ΟΑΕΕ.

5. Ακόμα και αν παρουσιάσεις από τη φορολογική σου δήλωση ότι βγάζεις 100ευρώ το μήνα ..στον ΟΑΕΕ πρέπει να πληρώνεις 400 ευρώ το 2 μηνο τουλάχιστον.

Αυτά είναι αδιανόητα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου εκεί μπορείς να επιλέξεις την ασφάλιση σου, σε μερικές ακόμα και αν θέλεις να έχεις ασφάλιση μπορείς να επιλέξεις.
Ενώ στη πλειονότητα των χωρών οι κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές μοιάζουν ΠΑΜΦΘΗΝΕΣ σε σχέση με τις ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ του ΟΑΕΕ και προσφέρουν περισσότερα σε παροχές από ότι ο ΟΑΕΕ.


Για να αναφερθούμε μην μιλήσουμε για τις ποιες; Τις υποτυπώδης  υπηρεσίες υγείας που προσφέρει ο ΟΑΕΕ και για την απαράδεχτη τριτοκοσμική ιατρική κάλυψη που έχεις.

Συμπέρασμα κυρίες και κύριοι, επιχειρείς στην Ελλάδα της κρίσης για να βοηθήσεις στην ανάπτυξη;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ και ένας από τους πολλούς λόγους είναι ο ΟΑΕΕ και η διμηνιαία υποχρεωτική ασφαλιστική του εισφορά, που έχει καταντήσει να είναι πιο ακριβή ακόμη και απο τα σταθερά πάγια των λογαριασμών της ΔΕΗ ή του ΝΕΡΟΥ ή του ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ !

Στην Ελλάδα  λοιπόν της κρίσης ένας από τους πολλούς λόγους για να κλείσει μια επιχείρηση πρίν καν αρχίσει να λειτουργεί είναι ο ΟΑΕΕ και εάν δεν γίνει κάτι όχι ανάπτυξη αλλά ρημαδιό θα γίνουν οι πολύπαθες επιχειρήσεις ειδικά των μικροεμπόρων.



Ευ. Τσακαλώτος: Λάθος που δεν πήραμε χρήματα από τις 20/2


Για λάθος της κυβέρνησης που δεν εξασφάλισε χρήματα από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

"Εμείς κάναμε ένα λάθος. Ήταν λάθος μας που στις 20/2 δεν σιγουρέψαμε ότι αυτή η συμφωνία θα ήταν το σήμα η ΕΚΤ να αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για να δώσει λεφτά. Δεν το σιγουρέψαμε αυτό, αυτό ήταν λάθος. Τακτικό, στρατηγικό λάθος", είπε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους.

"Αν φθάσει ο κόμπος στο χτένι και δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, τότε υπάρχει μια πολιτική κρίση και εκεί θα φανούν οι συσχετισμοί για την υποστήριξη που έχουμε. Θεωρώ ότι αν έχεις μια διαπραγματευτική ομάδα δεν μπορεί να πει στους άλλους, αν κάνετε το Α εμείς θα κάνουμε το Β και αν κάνετε εσείς το Γ θα κάνουμε εμείς το Δ. Εγώ λέω θα υπάρχει πολιτικό ζήτημα και με ωριμότητα με τον κόσμο που μας υποστηρίζει θα αποφασίσουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε με όλα ανοιχτά τα ενδεχόμενα", δήλωσε.


Πηγή : mega.gr


Η ΠΝΠ απειλεί την υγεία



Παράλυση στα δημόσια νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ θα φέρει η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων τους. Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι οι φορείς, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας υποχρεούνται να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεών τους σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων.

Με ηλεκτρονικό μήνυμα η οικονομική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας κοινοποίησε άμεσα προχθές την ΠΝΠ στους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας και τους εποπτεύοντες φορείς.

Χθες δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της εφημερίδας «Τα Νέα» μετέφεραν διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή ότι δεν θα μεταφερθούν στην ΤτΕ τα διαθέσιμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Αργά χθες το απόγευμα η Ν.Δ. ζήτησε την παραίτηση του υπουργού, ο οποίος από τη μια κοινοποιεί την ΠΝΠ στους διοικητές και από την άλλη διαβεβαιώνει τα ΜΜΕ ότι δεν θα μεταφερθούν τα διαθέσιμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ. «Ουδεμία επίσημη διαρροή υπήρξε από το υπουργείο σχετικά με τα διαθέσιμα των νοσοκομείων.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. στερείται οποιασδήποτε βασιμότητας», ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα...



Ντάνι Βέργου

Πηγή : efsyn.gr


Τζιτζικώστας: Αυτή η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση



Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μιλώντας στον Real Fm και στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου είπε πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αναγεννηθεί, καθώς πρέπει να αναγεννηθεί η κεντροδεξιά παράταξη. Όπως είπε «ο μόνος ισχυρός πυλώνας αυτή τη στιγμή είναι η νέα κυβέρνηση και πως δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή εαν εννοεί ότι η ΝΔ δεν είναι αξιόπιστη λύση απάντησε ξεκάθαρα πως «η ΝΔ δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή αξιόπιστη εναλλακτική λύση». «Δεν μπορείς να αποτελέσεις αξιοπιστη εναλλακτική μόνο με όρους προσωπικής δικαιωσης», πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά. «Μόνο όταν δίνεις προοπτική, όταν έχεις έναλλακτική», πρόσθεσε και τόνισε πως «χρειάζεται συνέδριο και εκεί μπορεί να μπει και το θέμα της ηγεσίας».

Στην ερώτηση αν θέλει να είναι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «αυτή τη στιγμή αποκλειστική προτεραιότητα είναι η περιφέρεια. Δεν έχω καμία πρόθεση για τέτοιου είδους πράγματα» ενώ πρόσθεσε πως «η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αναγεννηθεί, καθώς ο μόνος ισχυρός πυλώνας αυτή τη στιγμή είναι η νέα κυβέρνηση και πως δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση».

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους Δήμους και τις Περιφέρειες είπε πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα κινδυνέψουν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων επειδή κάποιοι δεν θέλουν να βάλουν πλάτη αλλά να ξέρουμε τι και πώς».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είπε πως «προσωπικά ήμουν ξεκάθαρος ότι όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα» και πρόσθεσε πως «όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην προσπάθεια που βρίσκεται η χώρα, η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης που πρέπει να απολογηθεί το πώς και το γιατί οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση».

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε πως πρέπει «να βάλουμε όλοι πλάτη». «Ττο θέμα είναι να μην κάνουμε κάτι που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία το πρώτο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας που είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες. Ζητούμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό να πούμε ποιες είναι οι δυνατότητές μας να προσφέρουμε στη χώρα χωρίς να προκληθεί όμως αυτός ο στραγγαλισμός που προκαλείται τώρα».

Ο περιφερειάρχης είπε πως έχει 100 εκατ. ευρώ διαθέσιμα αλλά είναι ονοματισμένα. «Το κάθε ευρώ έχει ταμπέλα για το πού πάει. Αν φύγουν και δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψει υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Αν μας έλεγαν δώστα για 15 μερες και σε 1 μήνα θα τα πάρεις πίσω θα τα έδινα με κλειστά μάτια», είπε. «Φοβάμαι ότι η χώρα δεν κυβερνάται έχει επιλέξει μια τακτική βλέποντας και κάνοντας σε όλα τα επίπεδα. Άλλα λένε το πρωί άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ», τόνισε.

ΠΗΓΗ: newpost.gr


«Νάρκες» στο Eurogroup βάζουν Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ - Τι ζητούν οι δανειστές


Ούτε το καλό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, ούτε οι ελπίδες για συμφωνία που θα περιορίσει την πιστωτική ασφυξία, ήταν ικανά να φέρουν αισιοδοξία και στη Ρίγα της Λετονίας όπου οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάσουν.

Το κλίμα για την Ελλάδα χάλασε από το πρωί και οι προσδοκίες για διέξοδο ψαλιδίστηκαν από τις δηλώσεις των γνωστών «αντιδραστικών», δηλαδή του Β. Σόιμπλε και του Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρώτος μάλιστα σε ειρωνικό τόνο προέτρεψε όλους να πάνε για.. τουρισμό στην πόλη διότι απόφαση δεν θα υπάρξει στο Eurogroup.

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε αστειευόμενος στους δημοσιογράφους «να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα δεν θα δείτε».

Σε ανάλογο κλίμα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όχι για το Eurogroup, αλλά για την Ελλάδα», τόνισε προσερχόμενος ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τις ανάγκες της, εξήγησε ο κύριος Ντάισελμπλουμ, όταν ρωτήθηκε αν τα περιθώρια για συμφωνία έως τέλος Απριλίου είναι πιεστικά. «Δεν είμαστε ακόμα στο τέλος Απριλίου», πρόσθεσε.
«Μίλησα με τους συναδέλφους μου στην Αθήνα, είναι αποφασισμένοι για λύση καθώς  ο χρόνος τελειώνει», επεσήμανε.
«Ακουσα κάποια καλά νέα από την Ελλάδα, αλλά θέλω να ακούσω περισσότερα στοιχεία» τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσήλθε στη συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit απάντησε ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η έως τώρα πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετή για να καταλήξει σε αποτέλεσμα το σημερινό Eurogroup», δήλωσε από τη Ρίγα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και πως θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ta αγκάθια είναι πολλά καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν σε θέματα που αποτελούν «κόκκινες» γραμμές για την ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βάζουν ξανά στο τραπέζι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό και απαιτούν να μη δοθεί η 13η σύνταξη που ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει.

Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως στο αυριανό Eurogroup αναμένεται να δοθούν εκ νέου οδηγίες και συστάσεις προς όλες τις πλευρές έτσι ώστε να ενταθούν οι προσπάθειες για να υπάρξει μία συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι διαφωνίες παραμένουν με τους δανειστές να ζητούν μία συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα και να μην μεταφερθούν θέματα, όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Επίσης οι δανειστές ζητούν μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα είναι στον χαμηλό ΦΠΑ να πάνε στον υψηλό, κάτι που σημαίνει αύξηση ΦΠΑ και επιπλέον επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών. Ζητούν όμως και να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που υπάρχουν στον ΦΠΑ τα νησιά.

Φαίνεται επίσης πως δεν κάνουν βήμα πίσω στη μείωση των επικουρικών συντάξεων ενώ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην καταβάλει τη 13η σύνταξη.



Πηγή : imerisia.gr