Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Δύο νεκροί όμηροι σε επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα


ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες τον θάνατο δύο ομήρων, ενός Αμερικανού και ενός Ιταλού, σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά της Αλ Κάιντα τον Ιανουάριο στη μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν.

Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκε ο αμερικανικής καταγωγής αρχηγός της Αλ Κάιντα, ενώ και δεύτερος Αμερικανός που ανήκε στους κόλπους του τρομοκρατικού δικτύου σκοτώθηκε σε διαφορετική επιχείρηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, εκφράζει θλίψη για τον θάνατο των ομήρων, επισημαίνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα λόγο να πιστεύουν πως στο σημείο που κτυπήθηκε κρατούνταν όμηροι.

Η προεδρία των ΗΠΑ αναφέρει ότι πρόσφατα οι Αρχές κατέληξαν πως στην επιχείρηση σκοτώθηκαν ο Αμερικανός γιατρός Ουόρεν Ουένστιν και ο Ιταλός Τζοβάνι Λο Πόρτο. Στην ίδια επιχείρηση έπεσε νεκρός ο Αχμέντ Φαρούκ, αρχηγός της Αλ Κάιντα, ενώ και δεύτερος Αμερικανός, ο Άνταμ Γκάνταχ, σκοτώθηκε πιθανότατα σε διαφορετική αμερικανική επιχείρηση, επίσης στη μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

2 χιλιάδες νεκροί από τις επιδρομές

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έχουν σκοτωθεί στη Συρία κατά τους βομβαρδισμούς που διεξάγει εδώ και επτά μήνες ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «1.922 μαχητές του ΙΚ, στην πλειοψηφία τους ξένοι, έχουν σκοτωθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2014 στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων και βάσεων του ΙΚ, καθώς και σε πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς» σε όλη τη Συρία.

Οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει κυρίως τις θέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης στις επαρχίες Χομς και Χάμα της κεντρικής Συρίας, στις βόρειες συνοικίες του Χαλεπίου και της Ράκας, στη βορειοανατολική επαρχία Χασάκα και στη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική χώρα. Επίσης, 90 μαχητές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, του συριακού σκέλους της Αλ Κάιντα και αντίπαλης οργάνωσης του ΙΚ, σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς εναντίον βάσεών τους κυρίως στον Βορρά, μαζί με έναν ισλαμιστή αντάρτη που σκοτώθηκε σε επιδρομή ενώ ήταν αιχμάλωτος του ΙΚ.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει, επίσης, 66 Σύρους αμάχους, μεταξύ τους 10 παιδιά, αναφέρει το Παρατηρητήριο. Οι επιδρομές του συνασπισμού βοήθησαν τις κουρδικές δυνάμεις να εκδιώξουν το ΙΚ στα τέλη Ιανουαρίου από την πόλη Κομπανί, στα τουρκικά σύνορα. Η ειρηνική εξέγερση, που άρχισε στις 15 Μαρτίου του 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και καταστάλθηκε, μετατράπηκε σε έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η σύγκρουση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη το 2014 με την άνοδο των τζιχαντιστών, κυρίως αυτών του ΙΚ που ελέγχουν βόρειες και ανατολικές περιοχές, και πολεμούν τις διάφορες δυνάμεις επί του πεδίου. Σε τέσσερα χρόνια, η βία στη Συρία προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 220.000 ανθρώπων και ανάγκασε 11,2 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου