Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πολύ βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα - Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα δοθούν χρήματα



Πολύ βαρύ το κλίμα για την ελληνική αποστολή στη Ρίγα καθώς οι επίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης έδειξαν ότι επικρατεί μεγάλη δυσφορία σχετικά με την στάση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τελειώνουν τα περιθώρια» ήταν το συμπέρασμα του Eurogroup ανατρέποντας έτσι το ευνοϊκό κλίμα που είχε διαμορφωθεί.

«Ο χρόνος τελειώνει» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup, δηλώνοντας ότι υπάρχει κάποια πρόοδος αλλά οι διαφορές με την Ελλάδα είναι μεγάλες.

«Ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν χρήματα», ενώ τόνισε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στο Eurogroup του Μαϊου.
«Εχει σημειωθεί πρόοδος αλλά περιορισμένη. Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε συμφωνία» δήλωσε αμέσως μετά ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβίσι Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών είναι η μόνη λύση για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

«Το μήνυμά μας σήμερα είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να επιταχύνουμε... δεν υπάρχει άλλη λύση για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι μία σταθερή ευημερούσα Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
«Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο για «περιορισμένη πρόοδο» τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Από τη μια χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της αλλά πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές.
Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ όταν πήρε τον λόγο σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο στο τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Στο ίδιο κλίμα, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, που δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως σημειώθηκε «πλήρης κατάρρευση στην επικοινωνία».

«Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά μιλάμε διαφορετική γλώσσα», δήλωσε.
Την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, εξέφρασαν στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε μέσω Twitter, αμέσως μετά τη λήξη των συζητήσεων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Διαπιστώθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν επειγόντος οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.


Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου