Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Οι Σπέτσες δείχνουν το δρόμο για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν


Το success story των Σπετσών εν μέσω κρίσης δείχνει το δρόμο και στα άλλα ελληνικά νησιά.

Η αριστοκρατική φυσιογνωμία του νησιού, ποντάροντας στον επιλεκτικό τουρισμό, κάνει δυναμικά την επανεμφάνιση του στον τουριστικό χάρτη. Η ιδέα για το Spetses Mini Marathon το 2011 και το Spetses Triathlon (Spetsathlon) το 2013 είχε ως στόχο την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν καθιστώντας το νησί επίκεντρο πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων.

 Όταν ξεκίνησαν,  το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα. Δεν είναι τυχαίο, ότι όταν ανακοινώθηκε ο μίνι μαραθώνιος κάποιοι το θεώρησαν ανέκδοτο. «Ποιος θα έρθει στις Σπέτσες για να τρέξει» αναρωτήθηκαν. Πέρα από τον πόλεμο που δέχθηκαν από τοπικούς φορείς, οι εμπνευστές του εγχειρήματος είχαν να αντιμετωπίσουν και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων.

Ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω. Δημιούργησαν ένα project με υπόσταση και αξίες, επιδιώκοντας  να γίνει θεσμός. Σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα, ένα αναγνωρίσιμο brand name, που βασικός στόχος ήταν να προάγει διεθνούς επιπέδου αθλητικές διοργανώσεις που θα προσελκύσουν πέρα από το εγχώριο, και το διεθνές ενδιαφέρον.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με εθελοντική παράλληλα εργασία περισσοτέρων από 200 ντόπιων, έκανε θαύματα. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία το 2013 έφτασε το 100%! Συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα, εκ των οποίων το 20% ήταν ξένοι. Αθλητές ξεκίνησαν από 17 διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων ήταν η Αυστραλία, η  Αμερική, το  Κατάρ, για να συμμετάσχουν. Το 2014 η εικόνα ήταν ακόμη καλύτερη, καθώς το τριήμερο 10-12 του Οκτωβρίου συνέrρευσαν 10.000 επισκέπτες, αφήνοντας στο νησί ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι διοργανώσεις ήρθαν να δέσουν με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά των Σπετσών, με τους συμμετέχοντες  να βρίσκονται από την αρχή σε ένα περιβάλλον ονειρικό, όπου τα αυτοκίνητα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Οι δρομείς του Spetses Mini Marathon διανύουν μια απόσταση 26 χιλιομέτρων, όπου τρέχουν πάντα έχοντας δεξιά τους τη θάλασσα και αριστερά τους το βουνό και τα πεύκα, ενώ παράλληλα γίνονται μάρτυρες της αρχιτεκτονικής ιστορίας και του πολιτισμού των Σπετσών.
Ξεκινώντας τον κολυμβητικό αγώνα το 2012 με 200 αθλητές, σήμερα αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με 800 συμμετέχοντες και άνω το 2014.
 
Μία ακόμα τονωτική ένεση για τον τουρισμό αποτελεί και το Spetses Classic Yacht Race του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2011, με διοργανωτή φιλοξενίας το φημισμένο Poseidonion Grand Hotel. Ένας αγώνας διεθνών προδιαγραφών στα ελληνικά ύδατα, που συμβάλλει στην προβολή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ελληνικών παραδοσιακών σκαριών. Ο αγώνας των Σπετσών έχει παράλληλα και κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο. Εκτός από τα κλασικά σκάφη συμμετέχουν και καΐκια, κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο, αρμενίζοντας και πάλι στα ελληνικά πέλαγα προκαλώντας συγκίνηση και αποτελώντας ζωντανή παρέλαση της ναυτικής ιστορίας.

Επίσης, θέλοντας να τιμήσει την μοναδικότητα των Σπετσών, ως ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα, το Poseidonion Grand Hotel φιλοξενεί το Εαρινό Ράλι Κλασικών Αυτοκινήτων και υποδέχεται για λίγες μόνο ώρες κλασσικές αντίκες ανεκτίμητης αξίας, όπως Rolls Royce, Porsche, Jaguar και Ferrari του περασμένου αιώνα. Στηρίζει επιπλέον το συναρπαστικό θεσμό του Tweed Run, όπου μετά την επιτυχημένη έναρξή του στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, ήρθε ξανά στις Σπέτσες  για τους  λάτρεις της ποδηλατάδας παλιάς εποχής. Επιπροσθέτως, φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής καθώς επίσης και μαθήματα μαγειρικής από επιφανείς  chef συντέλεσαν στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Με φρέσκες προτάσεις, που αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο του νησιού, οι Σπέτσες επιχειρούν και κατορθώνουν να προσελκύουν νέους αλλά και παλιούς γνώριμους. Ένα στοίχημα που κερδίζουν χρόνο με τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 70% των συμμετεχόντων επιστρέφουν στο νησί κάθε χρόνο, ενώ ένας στους δύο επιστρέφει την ίδια χρονιά για διακοπές ή προετοιμασία.. Αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Σπέτσες βρίσκουν μιμητές, καθώς, όπως φαίνεται, δείχνουν το δρόμο και στα άλλα μικρά, και όχι μόνο, νησιά μας με τη Σέριφο και την Ύδρα να προχωρούν σε ανάλογο εγχείρημα. Μάλιστα, ακόμη και αθλητικοί σύλλογοι του εξωτερικού ζητούν συμβουλές σε επίπεδο know-how.



Πηγή: συνεργατικό άρθρο της Μαρκέλλας Γιαννή και του Γιάννη Πρωτοπαπαδάκη


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου