Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Το άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

 



Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα μέσα σε 3,5 χρόνια πραγματοποίησε εκπληκτικό άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που δεν μπορεί ούτε να ακυρώνεται, ούτε να υποβαθμίζεται από τους οπαδούς της ισοπέδωσης και από τη λειτουργία τομέων που έχουν μείνει στις εποχές του κακού παρελθόντος, όπως αυτές που παρατηρούμε στο σταθμαρχείο της Λάρισας.


Το 2019 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου ήταν 500 και υπολειτουργούσαν. Σήμερα, αφού συγκεντρώθηκαν στο gov.gr, ξεπερνούν τις 1.500 και αυξάνονται διαρκώς. Υπάγονται σε 11 μεγάλες κατηγορίες και καλύπτουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της επαγγελματικής ή της επιχειρηματικής ζωής, από την εκπαίδευση, την εργασία και την ασφάλιση έως την υγεία, την οικογένεια και τον πολιτισμό.

Το 2018, οι ψηφιακές συναλλαγές ανέρχονταν σε 8,8 εκατομμύρια, και το 2022 ξεπέρασαν το 1 δισ. Εξοικονομούνται έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ώρες από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάθε πολίτης γλίτωσε περίπου 100 επισκέψεις σε υπηρεσίες ή φορείς σε ένα χρόνο.

Το gov.gr, η κεντρική πύλη παροχής υπηρεσιών του ψηφιακού κράτους, έχει εξυπηρετήσει τουλάχιστον μία φορά περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια πολίτες την πρώτη τριετία λειτουργίας του, αριθμός που αντιστοιχεί στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Ανάμεσα στα άλλα, ιδιαίτερη εξυπηρέτηση στον πολίτη παρέχουν:


Η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και δημιουργία της «άυλης συνταγογράφησης» μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται με SMS για κάθε συνταγογράφηση και παραπεμπτικό από τον γιατρό τους, καθώς και μπορούν να πραγματοποιήσουν την εκτέλεση της συνταγής δείχνοντας απλά το σχετικό SMS.

Παράλληλα η εφαρμογή Υγείας για έξυπνα κινητά (ΜyHealth mobile app) παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία που περιέχονται στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά για τον πολίτη.

Υλοποιείται ο Ψηφιακός Φάκελος Ασθενή, ο οποίος επιτρέπει στους ασθενείς να εκδίδουν ψηφιακά τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεις νοσηλείας και επίσκεψης σε ΤΕΠ.

Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο COVID19, αξιοποιήθηκαν οι ψηφιακές δυνατότητες που επέτρεψε την υποδειγματική εφαρμογή του προγράμματος «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, τη χρησιμοποιηση του 13033, καθώς και την υλοποίηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, που αποτέλεσε καλή πρακτική για το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Μπήκε σε λειτουργία η πλατφόρμα των ψηφιακών ΚΕΠΑ μέσω της οποίας απλοποιείται η διαδικασία απόκτησης πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς και η ψηφιακής κάρτας αναπηρίας.

Από την 1 Ιανουαρίου 2020 βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το «112», αξιοποιώντας τη δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης των πολιτών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, δίνοντας τέλος στις ουρές των πολιτών και εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών.

Αξιοποιήθηκε η ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση, εφαρμόστηκε στην πανδημία -και μπορεί να εφαρμόζεται όποτε χρειαστεί- η τηλεκπαίδευση. Δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες υποδομές, αποκτήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Οι πολίτες έχουν σήμερα τη δυνατότητα ψηφιακής χρήσης της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης μέσω της εφαρμογής wallet στο κινητό τους, ενώ διαθέτουν και εφαρμογή gov στο κινητό.

Δημιουργήθηκε η ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση και εξουσιοδότηση και η υπηρεσία «ψηφιακής βεβαίωσης εγγράφου» μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν και να επικυρώσουν ψηφιακά οποιοδήποτε έγγραφο.

Εκδίδονται ψηφιακά σειρά πιστοποιητικών όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης  το πιστοποιητικό γέννησης και οι ληξιαρχικές e-πράξεις.

Δόθηκε πρόσβαση προς όλους στα ανοιχτά δεδομένα που προσφέρει πλέον το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για θέματα γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες των ακινήτων τους που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο.

Αναβαθμίστηκε η ψηφιακή υπηρεσία εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έτσι ώστε ο αγρότης να μην απαιτείται πλέον να προσκομίζει έγγραφα στις υπηρεσίες προς εξακρίβωση των δεδομένων που δηλώνει.

Με το πρόγραμμα SMART CITIES, 315 Δήμοι της χώρας θα αξιοποιήσουν κονδύλια ύψους 332 εκατομμυρίων ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης.




Υπεγράφη συμφωνία με τον Frontex για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών

 


Σχέδιο δράσης για την προστασία της ασφάλειας των συνόρων της Ε.Ε., αλλά και την προστασία και ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών που αποπειράθηκαν να διέλθουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θέτει σε εφαρμογή η Ελλάδα σε συνεργασία με τον Frontex. Το σχέδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του μεταναστευτικού, περιλαμβάνει σειρά κοινών δράσεων μεταξύ των αρμόδιων Ελληνικών Αρχών και του Frontex με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία, ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των επιστροφών. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη χθες Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ αφενός του Frontex και αφετέρου των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Κυβέρνηση -όπως τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος-   υλοποιεί την επέκταση του φράχτη, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου των επόμενων 35 χιλιομέτρων.

Η Ελληνική Αστυνομία, εργάζεται για τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον FRONTEX, για να εκπληρώσουμε τον κοινό μας σκοπό, που είναι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία. Ενισχύοντας τις δυνάμεις και τα μέσα για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ενισχύοντας τις κοινές εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δράσεις με το FRONTEX, προκειμένου να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια -όπως σημείωσε  ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης-  καταφέραμε πρώτον, να μειώσουμε δραστικά τις ροές, δεύτερον να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και διαμονής για το προσωπικό μας και για τους αιτούντες άσυλο και τρίτον να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Το 2022 το σύνολο των επιστροφών έφτασε σε 4.462 δείχνοντας την συντονισμένη προσπάθεια όλων των συναρμόδιων φορέων έτσι ώστε τα αιτήματα ασύλου που απαντώνται αρνητικά να μετουσιώνονται σε επιστροφές και απελάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4825 του 2021 αυστηροποιήθηκαν οι  διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών και εξαλείφθηκαν αρρυθμίες του παρελθόντος.



Από τις 22 Μαρτίου η σταδιακή επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου με αυξημένες εγγυήσεις ασφαλείας

 


Στις ράγες μπαίνει και πάλι ο σιδηρόδρομος από τις 22 Μαρτίου με ενισχυμένες εγγυήσεις ασφάλειας, όπως την υποχρεωτική παρουσία δύο σταθμαρχών σε κάθε σταθμό. Η επανεκκίνηση ενός σιδηροδρομικού δικτύου ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής δρομολογίων απαιτεί σειρά ενεργειών ώστε αυτά να ξεκινήσουν με όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Οι ενέργειες αυτές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: επιθεώρηση υποδομών και έναρξη δρομολογίων.


Επιθεώρηση υποδομών. Όταν διακόπτεται η κυκλοφορία των τρένων, εμφανίζονται προβλήματα στις υποδομές. Ειδικότερα, η σιδηροτροχιά οξειδώνεται και καλύπτεται από σκουριά με αποτέλεσμα να χάνεται η συνεχής επαφή της γραμμής με τους τροχούς των τρένων. Έτσι, δεν ανιχνεύεται η θέση του τρένου από τον σηματοδότη. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κινηθεί δοκιμαστικά ένα τρένο για να απομακρύνει τη σκουριά. Επιπλέον, στην επιφάνεια των γραμμών μπορεί να υφίστανται εμπόδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας, όπως θραύση σιδηροτροχιάς, πέτρες, λάστιχα και φερτά από καθιζήσεις. Οπτικός έλεγχος και ειδικές δρεζίνες θα πρέπει να διατρέξουν το δίκτυο, ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο. Η επιθεώρηση όλου του δικτύου υπολογίζεται να διαρκέσει περί τις 4 ημέρες.

Έναρξη δρομολογίων. Όταν έχει γίνει καθολική διακοπή δρομολογίων σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο για ικανό χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των 3 ημερών, η επανεκκίνηση γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου μερικών εβδομάδων. Κριτήρια για τον καθορισμό των φάσεων της σταδιακής επανεκκίνησης είναι: κοινωνικές ανάγκες, κυρίως σε δρομολόγια προαστιακού και περιαστικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους· διεθνείς υποχρεώσεις για λειτουργία εμπορευματικών γραμμών · ανάγκες που συνδέονται με τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες (πχ δρομολόγια οδοντωτού). Υπό το φως των ανωτέρω, θα υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση λειτουργίας σε 5 φάσεις (ανά πενθήμερο) με προτεινόμενη έναρξη την 22.03.2023. Το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη ξεκινά ξανά την 1η Απριλίου. 

Όταν θα έρθει με το καλό η ολοκλήρωση των έργων, στις αρχές του επόμενου φθινοπώρου, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα μηχανολογικά πολύ αναβαθμισμένο σύστημα προστασίας και ασφάλειας.




Αντίπαλός μας είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού

 



Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της σύσκεψης με αντικείμενο την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού έργου:

Η ανάταξη των σιδηροδρόμων μας δεν αποτελεί απλά ένα καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί πια κι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα και αυτό άλλωστε είναι και το περιεχόμενο της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από πλευράς μου. Είναι μία αναγνώριση διαχρονικών παθογενειών που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, είναι όμως και η άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Και με αυτές τις αιτίες έχουμε κηρύξει όλοι πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν πρέπει να τον κερδίσουμε.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι ένα ασφαλές -το τονίζω το ασφαλές- σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μας, ενδεχομένως όπως μας υποδείξετε με ένα περιορισμένο συγκοινωνιακό φορτίο, αλλά με όσο το δυνατόν περισσότερες πρόσθετες δικλείδες προστασίας και ασφάλειας των επιβατών, αλλά και όσων εργάζονται στα τρένα μας.

Και φυσικά, η δεύτερη καθοριστική προτεραιότητα που αφορά πρωτίστως την ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον ΟΣΕ με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούμε, αλλά και την Hellenic Train, είναι η επιτάχυνση πια της ολοκληρωμένης εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης στον κεντρικό άξονα της χώρας.

Και πιστεύω επίσης ότι σύντομα το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά και η τεχνική βοήθεια που έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούν να μας επιτρέψουν να χαράξουμε ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για τους σιδηροδρόμους πια του 2030.

Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμένα τα τρένα και οι γραμμές που έχουμε, να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια πριν συζητήσουμε για μελλοντικές επεκτάσεις των τρένων μας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα. Όπως βέβαια να εξασφαλίσουμε ότι ο ΟΣΕ θα έχει μια σταθερή χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορεί να συντηρεί τις γραμμές του με τον τρόπο που απαιτείται για το δικό μας σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τέλος, θέλω να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

 



Ομαλά εξελίσσεται η υλοποίηση των εθνικής σημασίας προγραμμάτων “Αρχύτας” και “Γρύπας”

 



Τα δύο προγράμματα “Αρχύτας” και “Γρύπας”, που έχει δρομολογήσει, χρηματοδοτεί και εποπτεύει το Υπουργείο Οικονομικών και τα οποία έχουν στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομων αεροχημάτων (drone) με συνεργασία της ΕΑΒ και των Πανεπιστημίων – Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πατρών (ΠΠ), Δημοκρίτειου Θράκης (ΑΠΘ) και Θεσσαλίας (ΠΘ) –, βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποίησης. Ανά τρίμηνο ο Υπουργός Οικονομικών λογοδοτεί στους πολίτες για την πορεία υλοποίησής τους. Ειδικότερα:


 Πρόγραμμα “Αρχύτας”


Η υλοποίησή του ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το τελευταίο τρίμηνο:

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές τού υπό κλίμακα μοντέλου από τα αρμόδια στελέχη του ΑΠΘ.

Πραγματοποιήθηκε η Τελική Σύσκεψη Ανασκόπησης της Σχεδίασης (Critical Design Review – CDR), η οποία πιστοποίησε την ολοκλήρωση της Σχεδίασης.

Ολοκληρώθηκε από την ΕΑΒ η συγκρότηση του ειδικού χώρου για την παραγωγή τόσο των δύο πρωτοτύπων όσο και για τη βιομηχανική γραμμή παραγωγής.

Η ΕΑΒ έχει παραλάβει σημαντικό ποσοστό των απαιτούμενων υλικών και συσκευών, ενώ άλλα αναμένονται, αφού παρουσιάζουν καθυστερήσεις λόγω διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η ΕΑΒ έκανε δοκιμαστική κατασκευή μικρού μέρους των απαιτούμενων καλουπιών, με σκοπό την επιβεβαίωση της σχεδίασής τους.

Τα δοκίμια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμαστική κατασκευή μέρους της πτέρυγας του αεροχήματος, με απόλυτη επιτυχία στην επιβεβαίωση της σχεδίασης.

Την παραλαβή των συσκευών του συστήματος ακολουθούν οι εργαστηριακές δοκιμές των συσκευών και της διασύνδεσής τους, από το ΠΘ, το ΔΠΘ και την ΕΑΒ.

Δίνεται παραγγελία τελικής κατασκευής του συνόλου των καλουπιών, καθώς και παραγγελία των απαιτούμενων σύνθετων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του «Αρχύτα» και αμέσως μετά αρχίζει η φάση παραγωγής των δύο πρωτοτύπων.

Ακολουθούν δοκιμές του αεροχήματος στο έδαφος, δοκιμαστικές πτήσεις και πτήσεις αξιολόγησης των επιδόσεων του UAV (ως προς τις προδιαγραφές).

Περί το τέλος του τρέχοντος έτους, με το πέρας των ελέγχων, η ΕΑΒ θα είναι έτοιμη να αναλάβει παραγγελίες κατασκευής αεροχημάτων, για διάφορες χρήσεις.


 


Πρόγραμμα “Γρύπας”


Η έναρξη του προγράμματος έγινε τη 15η Ιανουαρίου 2023. Στις 3 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη (Kick-off Meeting) των εμπλεκομένων.

Η πρώτη Φάση του προγράμματος προβλέπει την καταγραφή και ανάλυση των επιχειρήσεων, στις οποίες οι χρήστες επιθυμούν τη συμμετοχή του αεροχήματος.

Θα ακολουθήσουν οι φάσεις της ανάλυσης των απαιτήσεων των χρηστών και οι επιδράσεις τους στο έργο που έχει αναλάβει ο κάθε συμμετέχων στο πρόγραμμα.

Ο συμμετέχων στο πρόγραμμα εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με την ΕΑΒ, έχει ετοιμάσει αναλυτική καταγραφή των ανωτέρω, βάσει διεθνών προτύπων, με σκοπό την ανασκόπηση και κατάλληλη τροποποίησή τους από τους χρήστες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Με τη μέθοδο αυτή επιδιώκεται η σημαντική μείωση του χρόνου απόκρισης των τριών χρηστών, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος ανάλυσης των απαιτήσεών τους. Για το αμέσως προσεχές διάστημα, προγραμματίζονται, επισκέψεις-συσκέψεις στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεπώς, η υλοποίηση των δύο εθνικής σημασίας προγραμμάτων με συνεργασία της ΕΑΒ και των Πανεπιστημίων ΑΠΘ, ΠΠ, ΔΠΘ, ΠΘ, που χρηματοδοτούν οι Έλληνες πολίτες δια του Υπουργείου Οικονομικών, εξελίσσεται ομαλά.


 



Οι πρώτοι Προσωπικοί Βοηθοί ξεκινούν να εργάζονται δίπλα στους συμπολίτες μας με αναπηρία

 



Οι συμπολίτες μας με αναπηρία μπορούν να αποκτήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, με την Πολιτεία να παρέχει έως 1.663 ευρώ ανά μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων και λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν.


Ήδη, οι πρώτοι 176 συμπολίτες μας, που έχουν αξιολογηθεί, μπορούν από σήμερα να εισέρχονται με τους κωδικούς τους στην ειδική πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr ώστε:

να δουν το αποτέλεσμα της απόφασης της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης,

να δουν την απόφαση του ΟΠΕΚΑ, με την οποία τους απονέμεται συγκεκριμένο χρηματικό ποσό που μπορούν να αξιοποιούν κάθε μήνα για την αμοιβή του Προσωπικού Βοηθού τους,

να αναζητήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της προτίμησής τους, στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών,

να υποβάλουν το συμφωνητικό τους με τον Προσωπικό Βοηθό, ώστε να ξεκινήσει η αμειβόμενη παροχή της υπηρεσίας.

Μέχρι σήμερα 520 άτομα έχουν αιτηθεί να γίνουν Προσωπικοί Βοηθοί και καθημερινώς αυξάνονται. Ήδη από αυτούς οι 241 έχουν ήδη ολοκληρώσει την ειδική επιμόρφωση, που παρέχεται δωρεάν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε να είναι διαθέσιμοι στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και των υπολοίπων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προσωπικός Βοηθός μπορεί να απασχολείται είτε ως ωρομίσθιος είτε σε καθεστώς συνοίκησης, δηλαδή να ζει στο σπίτι ενός ωφελούμενου. Στην πρώτη περίπτωση η αμοιβή του ανέρχεται σε 6 ευρώ μικτά ανά ώρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο μεν Προσωπικός Βοηθός αμείβεται με 1.200 ευρώ μικτά μηνιαίως, ο δε ωφελούμενος 250 ευρώ μηνιαίως για τα έξοδα που θα κάνει για τον Προσωπικό Βοηθό. Η καταβολή των χρημάτων γίνεται κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνουν οι δικαιούχοι.

Από τους 176 συμπολίτες μας με αναπηρία που ήδη αξιολογήθηκαν, για 97 κρίθηκε ότι τελούν σε «απόλυτη και διαρκή εξάρτηση» από Προσωπικό Βοηθό και θα λάβουν ποσό 1.663 ευρώ το μήνα, για 56 ωφελούμενους κρίθηκε ότι τελούν σε μεγάλη ανάγκη και θα λάβουν 1.247 ευρώ, για 12 κρίθηκε ότι τελούν σε μέτρια ανάγκη και θα λάβουν 831 ευρώ, για 6 κρίθηκε ότι τελούν σε μικρή ανάγκη και θα λάβουν 416 ευρώ, ενώ για 5 κρίθηκε ότι δεν είναι επιλέξιμοι.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες αξιολογήσεις, καθώς και η έναρξη της β’ φάσης του πιλοτικού προγράμματος εκτός της Αττικής.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

 



Δράσεις για τους νέους που βρίσκονται σε εξέλιξη

 



Η Κυβέρνηση, πέρα από την αυτονόητη υποχρέωση διαρκούς αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, έχει αναπτύξει σειρά δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες  στους νέους. Για τον σκοπό αυτό κινείται σε παράλληλους άξονες που αφορούν:


Πρώτον, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφασίζεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, έτσι ώστε να καλύπτει από το ξεκίνημά της την τουριστική περίοδο. Σημειώνεται ότι από την περασμένη χρονιά ο κατώτατος μισθός, από τα 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στα 713 ευρώ χάρη σε δύο αυξήσεις.

Δεύτερο, την τόνωση της απασχόλησης των νέων. Περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας «Πρώτο Ένσημο». Τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18-29 ετών, προγράμματα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της Μαθητείας για τους νέους έως 29 ετών.

Τρίτον, δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνουν: Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ. Διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών. Τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων.

Τέταρτον, τη νέα στεγαστική πολιτική για νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.




Αποφασισμένοι να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν

 



Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά  τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη:

… Όσο λυπημένοι και θυμωμένοι νιώθουμε, τόσο αποφασισμένοι είμαστε να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν. Κενά δεκαετιών στις υποδομές, αλλά και απαράδεκτες συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων που επίσης, δυστυχώς, έρχονται από το χθες. Αναλαμβάνοντας μάλιστα πλήρως την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, ένα δήλωσα και δηλώνω: ότι θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε «νησίδα» του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. …

Διαχρονικά, άλλωστε, είμαστε δίπλα-δίπλα στην ίδια πλευρά και πάντα με τα ίδια συναισθήματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ειδικά μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία. ... Η στενή μας συνεργασία ξεκινάει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. …

Και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα βρεθούν στο επίκεντρο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο: Η οικονομία, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η διαφύλαξη της ενιαίας αγοράς, η προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. …

Αντίθετα, είναι πλέον καιρός το ευρωπαϊκό κεκτημένο να απλωθεί σε όλο το νησί, στο πλαίσιο της επανενωμένης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην οποία όλοι συμφωνούμε. …

Ξεκινάμε, λοιπόν, μία νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού. Οι νέες προκλήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στη γειτονιά μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν και εγρήγορση και συνεργασία με όλους τους εταίρους και όλους τους συμμάχους μας. Και πιστεύω ότι μία πρώτη πολύ θετική έκφραση αυτού του νέου ξεκινήματος είναι αυτό το οποίο ανακοινώνουμε σήμερα, η θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας…

Συνεχίζουμε, λοιπόν, αυτή την κοινή μας πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με εμένα πάντα στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο.




Ο Μηταράκης κοινοποίησε το πτυχίο του για να απαντήσει στον Τσιριγωτάκη που ήθελε να εκδικηθεί

 


Ο δημοσιογράφος Λάμπης Τσιριγωτάκης, χωρίς να ελέγξει τις πηγές του και όπως φαίνεται από ανάρτηση του υπουργού για να εκδικηθεί τον Μηταράκη , με ανάρτησή του στο Facebook αμφισβητούσε το κατά πόσο ο κ. Μηταράκης έχει το πτυχίο που ο ίδιος έχει δηλώσει στο βιογραφικό του.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος διαβάζοντας το βιογραφικό βλέπει ότι δηλώνει πως έχει πτυχίο στις βιομηχανικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Από ποιο κολλέγιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πήρε το πτυχίο του, γιατί οι δικές μου πληροφορίες δεν συμφωνούν με το συγκεκριμένο περιεχόμενο στο βιογραφικό του κ. Μηταράκη»

Η ανάρτησή του Λάμπη Τσιριγωτάκη:

Labis Tsirigotakis
23 ώρες πριν

Διαβασα συμπτωματικα το βιογραφικο του υπουργου μεταναστευσης Νοτη Μηταρακη.Σχετικα με τις σπουδες του αναφερει οτι εχει πτυχειο στις βιομηχανικες επιστημες απο το πανεπιστημιο της Οξφορδης.Μηπως θα μπορουσε να μας πει ο κ.υπουργος απο ποιο κολλεγιο του πανεπιστημιου της Οξφορδης πηρε το πτυχειο του.Γιατι οι δικες μου πληροφοριες δεν συμφωνουν με το συγκεκριμενο περιεχομενο στο βιογραφικο του κ.Μηταρακη.Μηπως περασε σαν απλος τουριστας απο το πανεπιστημιο της οξφορδης.

101
38
28

Ο κ. Μηταράκης αναγκάστηκε για να διαψεύσει τον δημοσιογράφο που κατηγορούσε χωρίς να έχει ελέγξει τις πηγές του, ανήρτησε στο Twitter το πτυχίο που έλαβε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στοιχείο που είχε αμφισβητήσει ο επί χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Λονδίνο.

Παράλληλα με την δημοσίευση του πτυχίου, ο υπουργός κάνει και την παρακάτω καταγγελία για να δείξει γιατί ε'ίπε ψέματα και τον κατηγόρησε χωρίς στοιχεία ο δημοσιογράφος : «Γνωστός δημοσιογράφος το 2019 ζητά παρέμβασή μου για χρέη προς ΕΦΚΑ, που προφανώς δεν έκανα. Γραπτώς διαμαρτύρεται. Προχθές με καλεί σε εκδήλωση βιβλίου του, που δεν πήγα. Με SMS με λέει ανάγωγο. Για να "εκδικηθεί" λέει ότι δήθεν δεν έχω πτυχίο από Οξφόρδη… Κρίμα και τον σεβόμουν»

«Για το αρχείο σας» έγραψε ο Νότης Μηταράκης στη λεζάντα της φωτογραφίας του πτυχίου του.
































Ο Τσίπρας φοβάται τον Ντογιάκο και την έρευνα του στοχοποιώντας τον




Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί την δικαιοσύνη και τους δικαστές επειδή φοβάται την αλήθεια και τις αποκαλύψεις.

Με καταδικασμένους δύο υπουργούς ο ΣΥΡΙΖΑ που και οι δύο ενήργησαν με εντολές του Τσίπρα για να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας, μόνο να φοβάται το μέλλον μπορεί και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και την αγωνία του για την εισαγγελική έρευνα.

Με το φόβο τι θα αποκαλυφθεί πάλι για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να αμφισβητήσει ανοιχτά την πορεία των ερευνών για την τραγωδία των Τεμπών, στοχοποιώντας τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Με ακροαριστερό Συριζαίικο θράσος υποστήριξε μάλιστα ότι έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, εμφανώς ταραγμένος για τις αποκαλύψεις που θα έρθουν στο φως για την κυβέρνηση του, ο Τσίπρας εξέφρασε ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Αλέξης Τσίπρας!! 

Με λίγα λόγια ο ακροαριστερός επικίνδυνος και ανεύθυνος Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα στην κοινωνία εάν θα πρέπει να δεν εμπιστοσύνη στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.




Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσίας- Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone

 


Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον μετά την κατάρριψη από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα μετέφερε ισχυρό μήνυμα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το περιστατικό και την κατάρριψη αμερικανικού drone, δήλωσε ο Πράις στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 πραγματοποίησε αναχαίτιση ενός drone MQ-9 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε αποστολή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε κάποιο σημείο της διαδικασίας αναχαίτισης, το ρωσικό αεροσκάφος συγκρούστηκε με το drone, προκαλώντας τη συντριβή του στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί αν κατέπεσε και το Sukhoi.

Το Reuters ανέφερε πως το ρωσικό μαχητικό Su-27 χτύπησε την προπέλα του αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης «Reaper», πράξη που καταδικάστηκε ως «απερίσκεπτη» από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός, Τζέιμς Χέκερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» αποκάλεσε τη ρωσική αναχαίτιση και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αφότου ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Μόσχας.



Γελάει ο κόσμος με τον Μπάρκα και δεν είναι η πρώτη φορά

 


Ο Παύλος Μαρινάκης βρέθηκε σε πάνελ, στο ACTION 24, με τον Κώστα Μπάρκα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πάντα προκλητικός και σε τρικυμία εν κρανίω, αφού λέει πάντα άλλα αντί άλλων, τόσο που μπερδεύεται και ο ίδιος, προκαλώντας γέλια σε όσους τον ακούν.

Η συζήτηση έφτασε στο χρόνο των εκλογών, και ξαφνικά ο Μπάρκας έμεινε βουβός χωρίς να ξέρει τι να πεί.

Κ.Μπάρκας: «Ο κύριος Μητσοτάκης θα τραβήξει όσο το δυνατόν μακρύτερα τις εθνικές εκλογές. Ξέρετε γιατί; Θα σας πω γιατί. Το είπε ο σύμβουλος της αντιπροεδρίας, ο κ. Ψαριανός. Ο λόγος είναι ότι η ΝΔ αντιλαμβάνεται την ένταση που δημιουργείται στην κοινωνία λόγω του ατυχήματος των Τεμπών. Καταλαβαίνει ότι η νεολαία σύσσωμη της γυρίζει την πλάτη. Ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να βγάλει εκτός εκλογικής διαδικασίας τη νεολαία».

Π.Μαρινάκης: «Κάνατε και εσείς Ιούλιο εκλογές βέβαια. Εσείς δηλαδή που κάνατε Ιούλιο εκλογές το 2019 θέλατε να βάλετε τη νεολαία εκτός εκλογών; Τις φέρατε νωρίτερα κύριε Μπάρκα τις εκλογές. Θέλατε να βάλετε τη νεολαία απέναντι;»

Κ.Μπάρκας: «Καλά».





Τσίπρας στριμωγμένος - εκνευρισμένος αποχώρησε από το στούντιο πριν την αποφώνηση

 



Προκλητικός και ψεύτης ολκής για ακόμα μία φορά, σε σημείο που πολίτες που πήγαν να τον ακούσουν γύρναγαν κανάλι.

Ο φιαδρός και προκλητικός Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να αντέξει τις ερωτήσεις για την τραγωδία στο Μάτι, για τον ακροαριστερό φασίστα και σύντροφο του Πολάκη, για την ήττα του 2019 και αν επιλέξει να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια ενδεχόμενη νέα ήττα, που είναι και αναμενόμενη.

Όλες αυτές οι ερωτήσεις που δεν τις περίμενε για να λέμε και την αλήθεια του προκάλεσαν εκνευρισμό, σε σημείο αποχώρησης από το στούντιο πριν την ολοκλήρωση της αποφώνησης.

Εάν οι δημοσιογράφοι του mega τον στρίμωχναν,  ρωτώντας τον και για τη στάση που ο ίδιος τήρησε εκείνο το μοιραίο βράδυ δίνοντας παράσταση στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπως και για το πώς διαχειρίστηκε το μετά, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ζητήσει συγνώμη, θα ήταν από τις κορυφαίες και πλήρης και αντικειμενικές συνεντεύξεις του mega σε πολιτικό αρχηγό.

Αυτό που όμως προκάλεσε τη βασική αιτία του εκνευρισμού του Αλέξη Τσίπρα ήταν η ερώτηση ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον ο βαθιά ακροαριστερός και καθεστωτικός πέρασε το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προτίθεται να πάει πουθενά, εκεί θα μείνει, αρχηγός για πάντα.




ΝΔ: Τα τέσσερα ψέματα του Τσίπρα και η αλήθεια

 


Ένας Τσίπρας αλλά Σπίρτζης, που δείχνει το πόσο φαιδρό κόμμα είναι που συντονίζονται να λένε ακριβώς τα ίδια μέχρι τελείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμολάει το παραμύθι αδιαφορώντας για την κατάληξη που θα έχει και εάν θα ξεφτιλιστεί.

Το παραμύθι ότι μέχρι το 2019 ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε τέλεια, συνεχίζει και ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Η Ν.Δ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αποκαλύπτει τα τέσσερα μεγάλα ψέματά του για να παραπλανήσει και να εξαπατήσει όσους τον άκουγαν.

Τα τέσσερα ψέματα του Τσίπρα έχουν ως εξής:


Ψέμα 1ο: «Παραδώσαμε το 68% του έργου»


Η αλήθεια: Η σύμβαση, η οποία ξεκίνησε στο τέλος του 2014, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως το 2016, αναπτύχθηκε έως το 2017 μερικώς. Είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου, στο οποίο δυστυχώς, όμως, «υπήρχαν σοβαρότατα σφάλματα, κατ’ αποτέλεσμα ένα ποσοστό όχι πάνω από 18% ήταν αυτό που ήταν γνήσια λειτουργικό τα δύο αυτά χρόνια.


Το υπόλοιπο χρειαζόταν να ανακατασκευαστεί. Το 2017 σταματά στην πραγματικότητα η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν σοβαρότατα λάθη στην εφαρμογή». Το περίφημο 68% αναφέρεται σε ποσοστά απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων και όχι σε λειτουργικά τμήματα τα οποία παραδόθηκαν.


Επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκαν 17 σταθμοί, σε σύνολο 52, εκ των οποίων οι μισοί ανακατασκευάστηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ και κατασκευάστηκαν 19 επιπλέον. Σχετικά με το ETCS, μέχρι το 2020 είχαν παραδοθεί μηδέν (0) σταθμοί, ενώ μεταξύ 2020-2023 παραδόθηκαν 21 σταθμοί για χρήση στον ΟΣΕ, ήτοι το 40% του έργου.


Ψέμα 2ο: «Στη Λάρισα, υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης που υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς. Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις έκαναν»


Η αλήθεια:  Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε πλήρως από τον Νοέμβριο του 2022». Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ο τοπικός σταθμός σηματοδότησης στη Λάρισα. Η τηλεδιοίκηση ήταν ενεργή, όμως, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ, δεν λειτουργούσε, δεν τους επέτρεπε να δουν τίποτα πλην ενός πολύ μικρού τμήματος, μέχρι την πυρκαγιά του 2019, οπότε και καταστράφηκε.


Ο νέος τοπικός σταθμός παραδόθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ τον Νοέμβριο του 2022. Άρα ο σταθμάρχης, όπως έχουν βεβαιώσει όλοι με επιτόπια έρευνα, θα μπορούσε και να χαράξει ηλεκτρονικά την πορεία και να δει το τρένο για 5,5 χιλιόμετρα. Δεν έκανε τίποτα από τα δύο.


Ψέμα 3ο: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό»


Η αλήθεια:  Ποτέ δεν υπήρχε υποχρέωση για δύο σταθμάρχες. Αρκει να κοιτάξει κάποιος τους πίνακες υπηρεσίας για να το διαπιστώσει. Υπάρχουν 3 βάρδιες στις οποίες επιμερίζεται το έργο. Το ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι ο προϊστάμενος είναι εκείνος που καθορίζει τις βάρδιες.


Ψέμα 4ο: «Υπήρχε σύστημα στην Καρόλου με το οποίο μπορούσες να δεις που ήταν το κάθε τρένο»


Η αλήθεια: Στην πραγματικότητα, υπήρχε ένα σύστημα GPS, το οποίο όμως δεν έδειχνε σε ποιες ράγες κινείται το τρένο, αλλά απλά το στίγμα της τοποθεσίας του.


Άρα, όταν υπάρχουν δύο γραμμές, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δει αν κινείται στη σωστή ή στη λάθος γραμμή. Αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί αν λειτουργούσε το σύστημα της τηλεδιεύθυνσης το οποίο δεν είχε εγκατασταθεί.



Απίστευτα προκλητικός ο Τσίπρας ούτε τώρα συγνώμη : "δεν φταίω για Μάτι ήταν φυσικό φαινόμενο"

 


Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να πληγώνουν τους συγγενείς των 104 θυμάτων στο Μάτι, να τους προκαλούν, και να αμαυρώνουν την μνήμη των θυμάτων, αφού ο φαιδρός Τσίπρας δεν ζητάει ούτε σήμερα συγνώμη ρίχνοντας τις ευθύνες στα φυσικά φαινόμενα.

Ο προκλητικός και αμετανόητος πολιτικός απατεώνας κυνικός και αδιάφορος για τις 104 ζωές που πήρε στο λαιμό του, είπε εχθές στο mega ότι δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση του για το Μάτι ήταν φυσικό φαινόμενο.

Αυτός λοιπόν ο προκλητικός και θρασύς ακροαριστερός πολιτικός, θέλει να χρεώσει στα φυσικά φαινόμενα το ότι

Δέν πέταξαν τα εναέρια μέσα,

Ότι δεν εκκένωσαν την περιοχή με σχέδιο,

Ότι το Λιμενικό δεν έσωσε κανένα και εάν δεν ήταν οι ψαράδες θα είχαμε διπλάσιους νεκρούς,

Ότι έστηνε θέατρο στο συντονιστικό κοροιδεύοντας όλη την χώρα,

Ότι έβριζαν τα θύματα,

Ότι διέδιδαν fake news για δήθεν εμπρησμό και σχέδιο κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,

Ότι δεν έδωσε χρηματική βοήθεια στα θύματα για να μην τα σπαταλήσουν,

Ότι απειλούν μέχρι σήμερα τους πραγματογνώμονες,

Ότι δεν υπήρχε πολιτική προστασία και πυροσβεστική,

Αυτά και άλλα πολλά είναι φυσικά φαινόμενα για τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας!!!!