Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Υπεγράφη συμφωνία με τον Frontex για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών

 


Σχέδιο δράσης για την προστασία της ασφάλειας των συνόρων της Ε.Ε., αλλά και την προστασία και ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών που αποπειράθηκαν να διέλθουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θέτει σε εφαρμογή η Ελλάδα σε συνεργασία με τον Frontex. Το σχέδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του μεταναστευτικού, περιλαμβάνει σειρά κοινών δράσεων μεταξύ των αρμόδιων Ελληνικών Αρχών και του Frontex με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία, ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των επιστροφών. Για τον σκοπό αυτό υπεγράφη χθες Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ αφενός του Frontex και αφετέρου των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Κυβέρνηση -όπως τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος-   υλοποιεί την επέκταση του φράχτη, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου των επόμενων 35 χιλιομέτρων.

Η Ελληνική Αστυνομία, εργάζεται για τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον FRONTEX, για να εκπληρώσουμε τον κοινό μας σκοπό, που είναι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία. Ενισχύοντας τις δυνάμεις και τα μέσα για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ενισχύοντας τις κοινές εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δράσεις με το FRONTEX, προκειμένου να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια -όπως σημείωσε  ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης-  καταφέραμε πρώτον, να μειώσουμε δραστικά τις ροές, δεύτερον να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και διαμονής για το προσωπικό μας και για τους αιτούντες άσυλο και τρίτον να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Το 2022 το σύνολο των επιστροφών έφτασε σε 4.462 δείχνοντας την συντονισμένη προσπάθεια όλων των συναρμόδιων φορέων έτσι ώστε τα αιτήματα ασύλου που απαντώνται αρνητικά να μετουσιώνονται σε επιστροφές και απελάσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4825 του 2021 αυστηροποιήθηκαν οι  διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών και εξαλείφθηκαν αρρυθμίες του παρελθόντος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου