Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 44χρονος Γάλλος χειριστής του ταχύπλοου




Ο 44χρονος Γάλλος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και της εισαγγελέως.

Ο κατηγορούμενος για τους θανάτους των δύο αδελφών στο Πόρτο Χέλι -και τον τραυματισμό της αδελφής τους- αφέθηκε ελεύθερος με τους εξής περιοριστικούς όρους:

α) Την εμφάνισή του στην ελληνική προξενική Αρχή, κοντά στον τόπο κατοικίας του στο Βέλγιο, το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα
β) Την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ, η οποία πρέπει να δοθεί μέχρι τις 16 Αυγούστου



Ένας στους δύο φοιτητές του ΑΠΘ αξιολογεί ως σημαντικό πρόβλημα την έλλειψης ασφάλειας



Ένας στους δύο φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αξιολογεί το θέμα της έλλειψης ασφάλειας και αστυνόμευσης στο πανεπιστημιακό campus ως σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη φοιτητική του ζωή.

Το εύρημα, όπως και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα για τον σχεδιασμό εφαρμογής της διάταξης που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, μέσω της εξομοίωσης του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων, προσφέρει έρευνα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, η οποία θα παρουσιαστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα σε διεθνές συνέδριο.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.788 φοιτητές όλων των τμημάτων και των σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, καταγράφει τις απόψεις τους ως προς την αξιολόγηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον του Πανεπιστήμιου. Θα παρουσιαστεί στο σύνολό της το 16ο Διεθνές Συνέδριο ανάλυσης δεδομένων της International Federation of Classification Societies (IFCS), που θα φιλοξενήσει το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της IFCS και της Ελληνικής Εταιρείας Ανάλυσης Δεδομένων.

«Διαφορές σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ»

Η έρευνα διενεργήθηκε κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε τυχαίο δείγμα φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Τα βασικά συμπεράσματα, όπως προκύπτουν από την αρχική επεξεργασία των δεδομένων, είναι τα εξής:

– Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με υψηλή συχνότητα επιλέγουν ως σημαντικότερα προβλήματα στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούν την έλλειψη ασφάλειας και αστυνόμευσης (49%), την έλλειψη χρηματοδότησης (46%), την έλλειψη καθαριότητας (41%). Με 33% ακολουθούν οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων.

– Αντίστοιχα στο ΠΑΜΑΚ οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με υψηλή συχνότητα επιλέγουν ως σημαντικότερα προβλήματα στο πανεπιστήμιο όπου φοιτούν τον μεγάλο αριθμό εισακτέων (41%), την έλλειψη επικοινωνίας διδασκόντων-διδασκομένων (38%), τις συγκοινωνίες (31%). Με 31% ακολουθούν η χρηματοδότηση και με 28% η πληροφόρηση.

«Προφανώς έχει να κάνει με το ότι το ΠΑΜΑΚ είναι ένα κτήριο και το ΑΠΘ ένα campus. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον ανοικτό χώρο, στον οποίο υπάρχει η αίσθηση παραβατικών συμπεριφορών. Στα κτήρια και του ΑΠΘ ευτυχώς είναι λίγα έως ελάχιστα τα φαινόμενα αυτά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τη διαφοροποίηση της αξιολόγησης των προβλημάτων σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής Θεόδωρος Χατζηπαντελής, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του 16ου Διεθνούς συνεδρίου της IFCS.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν έρευνες σχετικά με τις προσδοκίες των φοιτητών από την εφαρμογή της νέας διάταξης, αλλά και για την αποτίμηση των ενεργειών εφαρμογής της μετά από από κάποιους μήνες ο καθηγητής απαντά: «Πιθανόν στο επόμενο εξάμηνο να βάλουμε κάποιες σχετικές ερωτήσεις. Ίσως αν δούμε ότι το θέμα υποχωρεί σε σημαντικότητα να μπορούμε έμμεσα να αξιολογήσουμε το νέο πλαίσιο. Πάντως για να υπάρξουν αποτελέσματα πρέπει να υπάρξει διαφορετική πολιτική από τις δυνάμεις τάξης, όπως για παράδειγμα περιπολίες το βράδυ στο ΑΠΘ, παρουσία στα σημεία τριβής, όπως το ΑΧΕΠΑ κλπ».

Σε ό,τι αφορά την συνεισφορά στοχευμένων ερευνών γνώμης στην πανεπιστημιακή κοινότητα, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον πανεπιστημιακό χώρο, ο κ. Χατζηπαντελής διευκρινίζει: «Δεν νομίζω ότι είναι θέμα έρευνας. Οι λύσεις είναι γνωστές. Η γενική θέση της πλειονότητας είναι ότι πρέπει ο δημόσιος χώρος να αστυνομεύεται όπως όλος ο υπόλοιπος χώρος. Πέρασε η εποχή που οι φοιτητές είχαν ένα διαφορετικό προφίλ, που ο συνήθης αστυνομικός μπορεί να θεωρούσε προφίλ παραβατικού ατόμου. Τη δεκαετία του 1970 οι φοιτητές είχαν διαφορετικό ντύσιμο, διαφορετική κόμμωση διέφεραν από την υπόλοιπη νεολαία. Τώρα είναι ίδιοι με το γενικό πληθυσμό. Ασφαλώς η παρουσία ανθρώπων και οι δραστηριότητες αποθαρρύνουν ή ελαχιστοποιούν τέτοιες ενέργειες. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύουν την εμφάνιση παραβατικών συμπεριφορών. Αν σκεφτούμε ότι με την πολυκοσμία παρατηρούμε κλοπές τηλεφώνων και πορτοφολιών».

Στην έρευνα, εξάλλου, ανιχνεύεται η στάση των νέων φοιτητών αναφορικά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον βαθμό πολιτικής γνώσης, την πολιτική κινητοποίηση, την θέση στην κλίμακα Δεξιά-Αριστερά, την πρόθεση στάσης στις Ευρωεκλογές, το ενδιαφέρον για την πολιτική, τις πηγές ενημέρωσης, τις αξίες, τις αντιλήψεις για τη Δημοκρατία καθώς και την αξιολόγηση των κριτηρίων (κόμματα: ιδεολογική ταυτότητα και κοσμοαντίληψη, πρόσωπα: υποψηφίους και πολιτικό προσωπικό, θέματα: προτάσεις πολιτικής και πρόγραμμα, συνεργασία: πρόθεση και διάθεση για αναζήτηση κοινών πολιτικών διακυβέρνησης) με βάση τα οποία οι πολίτες επιλέγουν στις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ζούλας και Γαμπρίτσος στο τιμόνι της ΕΡΤ



Τους υποψήφιους που θα προτείνει για την ηγεσία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, για τη θέση του Προέδρου προτείνεται ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας και για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ο μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών Μέσων, Γιώργος Γαμπρίτσος.



Μας τελείωσε η Θάνου και επίσημα!



Εκδόθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις που προβλέπουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και τρία άλλα στελέχη της επιτροπής εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Διαβάστε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης:

Εξεδόθησαν σήμερα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι διαπιστωτικές πράξεις για την αυτοδίκαιη έκπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 12 του Ν. 3959/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του Ν. 4623/2019 και ισχύει,

-της Προέδρου κ. Βασιλικής Θάνου – Χριστοφίλου,

-της Αντιπροέδρου κ. Άννας Νάκου

-και των Εισηγητών – τακτικών Μελών κ. Ιωάννη Παύλοβιτς και κ. Νικολάου Ζευγώλη.

Η ως άνω έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του Ν. 4623/2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 9-8-2019.


«Σήκωσαν κεφάλι» τα έσοδα τον Ιούλιο



Βαθιά ανάσα πήραν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο μετά τη «βουτιά» κατά 15% που είχαν καταγράψει τον Ιούνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εισπράχθηκαν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ συνολικά στο ταμείο μπήκαν (προ επιστροφών) 5,566 δισ. ευρώ ή 205 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα.

Οι εισπράξεις του Ιουλίου δίνουν «αέρα» στο στόχο του υπουργείου Οικονομικών για μηδενική απόκλιση έναντι της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου, αισιοδοξία την οποία έχει μεταφέρει και στους θεσμούς αναφορικά με την εντός στόχων εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Εντός της εβδομάδας, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να δείξουν συνολικές εισπράξεις εσόδων στο επτάμηνο ύψους 31,041 δισ. ευρώ με υπέρβαση 8,1% έναντι του στόχου των 28,715 δισ. ευρώ (έσοδα προ μείωσης επιστροφών). Οι επιστροφές φόρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται στο επτάμηνο στα 2,512 δισ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με το στόχο (2,259 δισ. ευρώ) κατά 11,20% οδηγώντας τελικά σε καθαρά έσοδα 28,529 δισ. ευρώ με υπέρβαση 7,84% (έναντι του στόχου για 26,456 δισ. ευρώ).

Η καλή πορεία των εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αποτελεί θετικό μεν στοιχείο, αλλά ενδεχομένως να μην είναι αρκετό προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες που άνοιξαν εξαιτίας των προεκλογικών παροχών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες συνεχίστηκαν μετεκλογικά (αν και με σαφώς μικρότερη δημοσιονομική ένταση) από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αρχικά οι θεσμοί είχαν προειδοποιήσει με αποκλίσεις έναντι του στόχου οι οποίες θα μπορούσαν να υπερβούν ακόμα και τη μία μονάδα του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές αμβλύνθηκαν στη συνέχεια και μένει να φανεί με την έλευση των θεσμών στις 23 Σεπτέμβρη και την αξιολόγηση των πιο πρόσφατων δεδομένων εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά κυρίως της πορείας των 120 δόσεων, προς τα πού γέρνει η ζυγαριά του πλεονάσματος. Αποκλίσεις οριακές δεν αποκλείονται από πηγές με γνώση των διεργασιών, οι μεγάλες διαφορές, όμως, φαίνεται να έχουν εξισορροπηθεί.

Έλενα Λάσκαρη
euro2day.gr


Κώστας Μπακογιάννης στην «Κ»: Αλλαγές στην Αθήνα από την πρώτη μέρα


Λίγο πριν αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του δημάρχου Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης μιλά στην «Κ» για το πώς σχεδιάζει την επόμενη μέρα της πρωτεύουσας: Από την «πρότυπη γειτονιά» στα Εξάρχεια, καταπολεμώντας τη βία και την ανομία σε μία από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, μέχρι τις παρεμβάσεις σε ολόκληρο τον αστικό ιστό. Δηλώνοντας έτοιμος «για τα αυτονόητα» δεσμεύεται, πως «κάθε μέρα» οι Αθηναίοι θα βλέπουν «μία μικρή αλλαγή».

– Κύριε δήμαρχε, μέσα στην εβδομάδα είχατε συνάντηση εργασίας με μέλη του υπουργικού συμβουλίου για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την Αθήνα.  Μεταξύ άλλων, μιλήσατε για την εφαρμογή του μοντέλου της «πρότυπης γειτονιάς» στην περιοχή των Εξαρχείων. 

 – Αναλαμβάνουμε επίσημα καθήκοντα 1η του Σεπτέμβρη και δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε μέρα.  Η συνάντηση  με  τους συναρμόδιους υπουργούς  ήταν πολύ χρήσιμη. Στόχος μας είναι  η  καθιέρωση της συνεργασίας,  ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις όπου χρειάζονται συνέργειες δήμου  - κυβέρνησης.  Από  τη θεσμοθέτηση  ενιαίου  συντονιστικού  κέντρου  για την ασφάλεια,  με τη συνεργασία της ελληνικής και της δημοτικής αστυνομίας  και  το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων, μέχρι  την  αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ, την παροχή κινήτρων  για την επιχειρηματικότητα  στην  πόλη  και τη στρατηγική ανάδειξης  του  πλούσιου πολιτιστικού  μας  κεφαλαίου.  Και για τις 129 γειτονιές της Αθήνας. Γι’ αυτό και σχεδιάσαμε προεκλογικά την πρότυπη γειτονιά. Με άλλα λόγια, ποιες υποδομές και ποιες υπηρεσίες οφείλει να προσφέρει ο δήμος,  βάσει προγραμματισμού, για  μια πόλη φιλική η οποία σέβεται τον κάτοικο, τον επαγγελματία, τον επισκέπτη. Σε αυτό το πλαίσιο  συζητήσαμε και για τα Εξάρχεια  και παρουσιάσαμε  το  σχέδιό μας για  να  γίνουν  πρότυπη γειτονιά. Αφετηρία μας είναι η παραδοχή ότι το «πρέπει να» τελείωσε. Ηρθε η ώρα του «πάμε να». Μαζί με τους  απελπισμένους  κατοίκους της περιοχής που σήμερα κρατούνται σε ομηρία,  εργαζόμαστε  για  μια αληθινά ανοιχτή γειτονιά.

 – Μπορείτε να μας αναλύσετε περί τίνος πρόκειται και ποιο είναι τελικά το σχέδιό σας για τα Εξάρχεια;
– Προχωράμε  από κάτω προς τα πάνω, με έναν βιώσιμο σχεδιασμό για την αναζωογόνηση των Εξαρχείων.  Αμεσα  δίνουμε  έμφαση στην  καθημερινότητα.  Την καθαριότητα, το anti-graffiti, την αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού, των φθορών στον δημόσιο χώρο και το πράσινο. Βραχυπρόθεσμα,  μικρής κλίμακας έργα σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια και περισσότερο πράσινο, όπως για παράδειγμα στη Νοταρά και στη  Θεμιστοκλέους,  επέκταση του προγράμματος των «ανοιχτών σχολείων» και στα τέσσερα  που υπάρχουν στην  περιοχή  και πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων. Μεσοπρόθεσμα, παρεμβάσεις στον λόφο του  Στρέφη, με την αποκατάσταση  της λειτουργίας της  παιδικής χαράς, των αθλητικών εγκαταστάσεων, του αναψυκτηρίου, του αμφιθεάτρου, του ηλεκτροφωτισμού, των μονοπατιών και δίνοντας έμφαση στα όμβρια, στην άρδευση και στην πυροπροστασία. Ταυτόχρονα, εξετάζουμε τη σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον  λόφο, μέσω πράσινων διαδρομών στην Τοσίτσα και στη  Στουρνάρη  και τμήματος της  Ζωσιμάδων, με  διαπλάτυνση των πεζοδρομιών, νέες φυτεύσεις και νέο αστικό εξοπλισμό. Επίσης,  στόχος μας είναι να παραδώσουμε  επιτέλους  στους  Αθηναίους  τους θεσμοθετημένους πεζοδρόμους της Κουντουριώτη και τμημάτων της Βαλτετσίου. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε κίνητρα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στα Εξάρχεια, μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το τοπικό οικονομικό οικοσύστημα, ειδικά σε τομείς της δημιουργικής βιομηχανίας, του τουρισμού, των εκδόσεων, των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Μακροπρόθεσμα, μεγάλης σημασίας είναι το μετρό στα Εξάρχεια, όπως προβλέπεται στη Γραμμή 4, η οποία προχωράει. Αλλά η μεγαλύτερη, πραγματικά ζωοποιός, παρέμβαση είναι η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η συνένωσή του με το Πολυτεχνείο και το  Ακροπόλ. Είναι το λεγόμενο Μεσογειακό Λούβρο που μπορεί να  αλλάξει τη μοίρα της Αθήνας.  Εννοείται πως χρειαζόμαστε  τη  βοήθεια της κυβέρνησης για την υλοποίηση του σχεδίου μας και χαίρομαι που κάναμε μια πολύ θετική αρχή.

 – Τα όσα περιγράψατε παραπάνω πώς μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της παραβατικότητας σε μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «άβατο»; Φοβάστε ότι αν «πειράξετε» τις ισορροπίες θα υπάρξουν αντιδράσεις από  αντιεξουσιαστές; 
– Ο  δήμαρχος δεν είναι σερίφης.  Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό ή ιδεολογικό.  Μόνο άλλοθι κατασκευάζεις όταν το μετατρέπεις σε τέτοιο.  Στα Εξάρχεια, εκτός από τη βία που γνωρίζουμε, μεταξύ των άλλων, γίνεται οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων,  ενώ  υπάρχει αυξημένος αριθμός σεξιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων. Οι κάτοικοι έχουν φτάσει σε απόγνωση.  Διαμαρτύρονται.  Γι’ αυτό και απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μας με ταχύτητα και επιτυχία είναι η ασφάλεια. Ας μην ξεχνάμε  όμως  πως  τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ωραίες γειτονιές της Αθήνας.  Προχωράμε, με απόλυτο σεβασμό στην  ιστορία, στην  ταυτότητα και στην κουλτούρα της περιοχής και στο δικαίωμα  της  ελευθερίας της έκφρασης  και  της δημιουργικής αμφισβήτησης, αλλά και με σεβασμό στο δικαίωμα  των κατοίκων και των επισκεπτών  να ζουν  απελευθερωμένοι  από τον φόβο.

 – Μιλάτε διαρκώς για την «καθημερινότητα των πολιτών». Ποια είναι τα πρώτα βασικά σχέδιά σας για την αναβάθμιση της καθημερινότητας και με ποια σειρά τα ιεραρχείτε; 
 – Οι προτεραιότητες του δήμου οφείλουν να ταυτίζονται με αυτές των δημοτών. Αυτό θα ήταν προφανές αν εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι δεν αισθάνονταν σήμερα αόρατοι και ξεχασμένοι.  Το στοίχημα και η δέσμευση είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητας. Η καθαριότητα, το φως, το πράσινο.  Τα αυτονόητα μας  λείπουν.  Πρώτη  του Σεπτέμβρη, λοιπόν, θα ξεκινήσω όχι από το γραφείο δημάρχου στην Κοτζιά, αλλά από τη Διεύθυνση  Καθαριότητας  στην Ιερά Οδό,  τη Διεύθυνση  Ηλεκτρολογικού  για τον φωτισμό στο  Μετς  και τη Διεύθυνση  Πρασίνου  στο Γουδί.  Ταυτόχρονα, θέτουμε σε άμεση  προτεραιότητα αστικές παρεμβάσεις που αγγίζουν την πραγματική ζωή, με τη  συντήρηση  και  τον  εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού,  τη  σταδιακή αποκατάσταση πεζοδρομίων και αντίστοιχες  αποκαταστάσεις  του οδοστρώματος και στις επτά δημοτικές κοινότητες.

 – Οι αλλαγές που σχεδιάζετε πότε θα γίνουν ορατές στους πολίτες της Αθήνας;
 – Αλίμονο αν σας πω οποιαδήποτε στιγμή στα επόμενα τέσσερα χρόνια πως είμαι ικανοποιημένος. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.  Αλλωστε, δεν έχω αυταπάτες, είμαστε έτοιμοι για  το  τι μας περιμένει. Θέλει δουλειά, θέλει λάντζα, θέλει κόπο και θέλει χρόνο. Δεν υπάρχουν μάγοι, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Εχουμε, όμως, ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με χρονοδιαγράμματα.  Από την πρώτη μέρα και κάθε μέρα, θα βλέπετε μια μικρή αλλαγή.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για… χειρουργικές επεμβάσεις σε ΑΕΙ



«Χαρτογράφηση» πανεπιστημίων και εγχειρίδιο… χειρουργικών αστυνομικών ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα που διαπιστώνεται είναι μερικά από τα σημεία σχεδίων επέμβασης και ειρηνικής εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όταν καταγράφονται έκνομες ενέργειες.

Αυτά τα σχέδια έχουν αποτυπωθεί από επικεφαλής αξιωματικούς της αστυνομίας σε αρκετές συσκέψεις πριν την ψήφιση κατάργησης του ασύλου, στο πλαίσιο προετοιμασίας των αστυνομικών ενεργειών.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές παρεμβάσεις με προσοχή και σύνεση και όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα. Τα πρώτα σχέδια αφορούν Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ, Πάντειο, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Το σχέδιο

Αρχικά, έχει γίνει μια χαρτογράφηση, τοπογραφική ανάλυση, εσωτερικά και εξωτερικά των πανεπιστημίων για την καλύτερη γνώση των χώρων τους σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Ανάλυση όλων των σημείων εισόδου-εξόδου σε αυτά για την ασφαλή προσέγγιση, αναχώρηση και ενδεχόμενη εκκένωσή τους. Ειδικές «ομάδες κρούσης», στις οποίες ανάλογα με την περίσταση, θα χρησιμοποιούνται μικτά ή μεμονωμένα κλιμάκια αστυνομικών των MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. και Ασφάλειας.

Εχουν ήδη αποτυπωθεί σε εγχειρίδιο-Manual οι αστυνομικές ενέργειες ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, όπως ρίψεις μολότοφ, βανδαλισμοί, διακίνηση ναρκωτικών ή παρεμπόριο. Από εκεί και έπειτα θα γίνονται «χειρουργικές» αστυνομικές επεμβάσεις αντιμετώπισής τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, με ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών. Παράλληλα καταγράφονται τρόποι εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καταγραφή προσαχθέντων και δημιουργία «τράπεζας» δεδομένων.

Περιμετρική επέκταση

Στις περιπτώσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, τα αστυνομικά σχέδια περιλαμβάνουν την επέκταση των προληπτικών και στοχευμένων επιχειρήσεων. Αναφορικά με το Πολυτεχνείο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια «ημιμόνιμη» εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια προκειμένου οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα εξελίσσονταν καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Την περασμένη Παρασκευή αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης προέβησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ελέγχθηκαν 2.850 άτομα (2.073 ημεδαποί και 777 αλλοδαποί) καθώς και 2.969 οχήματα, προσήχθησαν 788 άτομα (345 ημεδαποί και 433 αλλοδαποί), ενώ συνελήφθησαν 105 άτομα (23 ημεδαποί και 82 αλλοδαποί). Οι 8 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 19 για κλοπές, 3 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 8 για καταδικαστικές αποφάσεις, 58 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και 9 για άλλα αδικήματα. Βρέθηκαν και 8 κλεμμένα οχήματα.

Την ίδια ημέρα εξελίχθηκε επιχείρηση της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Προσήχθησαν 8 αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν τέσσερις για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, των ναρκωτικών και του νόμου περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, ο πρώτος κατείχε πλαστό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπής αρχής, ο δεύτερος εννέα συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης περίπου 13 γραμμαρίων και οι άλλοι δύο στερούνταν εγγράφων παραμονής στη χώρα μας.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Πηγή: eleftherostypos.gr



Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 6 ανηλίκων μελών εγκληματικής ομάδας που διέπρατταν ληστείες και κλοπές στο κέντρο της Αθήνας και στην Καλλιθέα



Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος έξι ανηλίκων κατηγορούμενων για σύσταση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες και κλοπές.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω, από αρχές του έτους είχαν συστήσει συμμορία και προέβαιναν στη διάπραξη ληστειών σε βάρος άλλων ανηλίκων καθώς και κλοπών από καταστήματα και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στην Καλλιθέα.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι ανωτέρω προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα και με την απειλή μαχαιριού ή με τη χρήση βίας, αποσπούσαν κινητά τηλέφωνα και διάφορα τιμαλφή. Σε άλλες περιπτώσεις, παραβίαζαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και αφαιρούσαν από το εσωτερικό τους τσάντες και διάφορα αντικείμενα ενώ επιπλέον προέβαιναν και σε κλοπές από καταστήματα.

Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν:

-4- περιπτώσεις ληστειών
-2- περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα
-3- κλοπές από αυτοκίνητα
-1- κλοπή δίκυκλης μοτοσυκλέτας
Κατά την διάρκεια των ερευνών για την ανεύρεση των δραστών, εντοπίστηκε απογευματινές ώρες της 8-8-2019 στην πλατεία Μοναστηρακίου, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, ένας εκ των ανήλικων και στη συνέχεια, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε, συνελήφθη.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Φωτογράφιζε ανήλικα κορίτσια σε παραλία της Αμφιλοχίας



Η παρατηρητικότητα ενός πατέρα οδήγησε στη δικαιοσύνη τον 59χρονο.

Η παρατηρητικότητα του πατέρα ενός ανήλικου κοριτσιού οδήγησε στην δικαιοσύνη έναν 59χρονο Έλληνα κάτοικο χωριού της Άρτας ο οποίος φωτογράφιζε με το κινητό του τα ανήλικα κορίτσια που έκαναν μπάνιο στην παραλία Μενίδι της Αμφιλοχίας!

Ο γονέας αντιλήφθηκε τι έκανε ο 59χρονος και απαίτησε να του δείξει τα αρχεία στο κινητό του, όμως εκείνος αρνήθηκε και ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ τους. Κάποιοι ειδοποίησαν τις αρχές, και στην παραλία έφτασαν άνδρες του Λιμενικού Τμήματος Αμφιλοχίας, οι οποίοι έκαναν έλεγχο στο κινητό του δράστη και ανακάλυψαν πλήθος από φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών.

Όλα έδειχναν ότι ο 59χρονος φωτογράφιζε και τις προηγούμενες ημέρες ανυποψίαστα κοριτσάκια. Έτσι συνελήφθη, και το κινητό του εστάλη στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής υπηρεσίας της Αστυνομίας για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ θα ελεγχθούν οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο πατέρας του κοριτσιού, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, και κατ’ αρχήν αντιμετωπίζει την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.



Πηγή : protothema.gr


Στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίδειξης όταν έπεσαν στο κενό από ελικόπτερο - Βίντεο




Δύο κολομβιανοί υπαξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή όταν το σχοινί που τους συνέδεε με το ελικόπτερο από το οποίο κρέμονταν υποχώρησε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης στη Μεδεγίν.

«Η αεροπορία στρατού θρηνεί την απώλεια των δύο θαρραλέων ανδρών (...), που έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα που σημειώθηκε στο άκρο της πίστας του αεροδρομίου Ολάγια Ερέρα στη Μεδεγίν», ανέφερε το γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κρεμασμένοι από σχοινί δεμένο σε ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού, οι δύο υπαξιωματικοί, ο Χεσούς Μοσκέρα και ο Σεμπαστιάν Γκαμπόα, κράταγαν μια γιγαντιαία σημαία της Κολομβίας καθώς πετούσαν πάνω από τη στρατιωτική παρέλαση που έκλεινε τη Γιορτή των Λουλουδιών, που οργανώθηκε όπως κάθε χρόνο στη Μεδεγίν.

Το σχοινί έσπασε και οι δύο στρατιωτικοί έπεσαν στο κενό.







Γέμισαν με πλαστά χαρτιά λαθρομετανάστες για παραμονή στην Ελλάδα


Δύο πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων, εντοπίσθηκαν σε οικία στο Ελληνικό και σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής, μεσημβρινές ώρες της 9-8-2019.

Συνελήφθησαν, δύο αλλοδαποί ηλικίας 38 και 40 ετών, ως πλαστογράφοι- διακινητές ενώ αναζητείται μια 32χρονη αλλοδαπή συνεργός τους, ιδιοκτήτρια του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οκτώ υπό διακίνηση αλλοδαποί.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης εξόδου και παράνομης διαμονής μεταναστών, της παράνομης κατοχής εγγράφων τρίτου προσώπου καθώς και για αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με άτομα που διαμένουν στα νότια προάστια και δραστηριοποιούνται τόσο στην κατάρτιση ταξιδιωτικών εγγράφων όσο και στην παράνομη διακίνηση αλλοδαπών σε Ευρωπαϊκές Χώρες μέσω εναέριων ή ακτοπλοϊκών μέσων, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, κατάφερε να εντοπίσει, στο Ελληνικό και στην Γλυφάδα, δύο εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων καθώς και τους πλαστογράφους-διακινητές.

Από την έρευνα στους χώρους, βρέθηκε και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός του εργαστηρίου ο οποίος απαρτίζονταν ενδεικτικά από εκτυπωτές, μηχανήματα πλαστικοποίησης, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολυμηχάνηματα scanner καθώς διάφορα εργαλεία και αναλώσιμα υλικά.



Επίσης, κατασχέθηκαν:

Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα
Ατομικά σωσίβια θαλάσσης
Το χρηματικό ποσό των -5.180- ευρώ
Κινητά τηλέφωνα
Σκληροί δίσκοι
Ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

Περαιτέρω, από το σύνολο των συλλεχθέντων στοιχείων, την μεθοδολογία δράσης και τα κατασχεθέντα αντικείμενα, εκτιμάται ότι οι δράστες, το τελευταίο τρίμηνο, αποκόμισαν κέρδη που υπερβαίνουν τις -71.000- ευρώ ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αποτελούν μέλη ευρύτερου κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω θαλάσσης.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Από σήμερα απαγορεύεται η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στα Σκόπια



Από σήμερα Δευτέρα, απαγορεύεται επισήμως η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας στα Σκόπια όπως προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας που χρησιμοποίησαν τα Σκόπια παράνομα για αλυτρωτικούς λόγους στην πρώτη της σημαία αφότου όταν ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη χώρα πρέπει να αφαιρεθεί από μνημεία, βιβλία, ιδρύματα ή δημόσιους χώρους όπως προβλέπεται στη συμφωνία που υπεγράφη στις 12 Ιουνίου του 2018 και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019.

Η συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε εξάμηνη μεταβατική περίοδο πριν να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση γιατί όπως τονίζεται στη συμφωνία, ο Ήλιος της Βεργίνας είναι μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. 


Σεισμός 4,8 Ρίχτερ βόρεια της Κρήτης! Τρόμαξαν στην Σαντορίνη



Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών την κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε πριν από λίγο, 40 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 68χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 55,2χλμ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Σαντορίνη τρομοκρατώντας τους τουρίστες και τους κατοίκους του νησιού.


Μητσοτάκης: Παράδειγμα αλληλεγγύης ο ήρωας - ψαράς Κώστας Αρβανίτης



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε παρακάτω ανάρτηση στο Twitter για την απώλεια του Κώστα Αρβανίτη: «Ο Κώστας Αρβανίτης ήταν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και η απώλειά του μας γέμισε θλίψη.

Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη, ως ένα δείγμα της ευγνωμοσύνης όλων μας απέναντι στη γενναιότητα που έδειξε το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, όταν έσωσε 70 συνανθρώπους μας από τη θάλασσα».

Kyriakos Mitsotakis
19 ώρες πριν
Ο Κώστας Αρβανίτης ήταν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και προσφοράς για όλους μας και η απώλειά του μας γέμισε θλίψη. Κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με την οικογένειά του, η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Είναι ένα μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης όλων μας απέναντι στη γενναιότητα που έδειξε το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, όταν χωρίς δεύτερη σκέψη έσπευσε να σώσει 70 συνανθρώπους μας που κινδύνευαν από τη θάλασσα.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
5 χιλ.
292
200


Έκλεβε την εφορία με ειδικό λογισμικό ιδιοκτήτης παγωτατζίδικου στη Χερσόνησο!



Επί τρεις ώρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μελετούσαν το σύστημα έκδοσης αποδείξεων στο συγκεκριμένο μαγαζί. Και είδαν με τα… μάτια τους πως ο ιδιοκτήτης «έσβηνε» αποδείξεις και ουσιαστικά έκρυβε εισοδήματα από την εφορία.

Τι είχε κάνει ο πολυμήχανος ιδιοκτήτης; Είχε εγκαταστήσει ένα ειδικό λογισμικό, που στο τέλος κάθε ημέρας διέγραφε το 80% των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί και εμφάνιζε στην εφορία μόνον το 20% από αυτές.

Το κλιμάκιο των ελεγκτών διαπίστωσε πως μόνο σε μια μέρα το λογισμικό είχε σβήσει 291 αποδείξεις και εκτιμά ότι το τελευταίο 15νθήμερο είχαν διαγραφεί περισσότερες από 3.000 αποδείξεις.

Ο δαιμόνιος ιδιοκτήτης δεν γλίτωσε το 48ωρο λουκέτο στην επιχείρησή του. Και όχι μόνο αυτό. Τώρα, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά τόσο για την τρέχουσα χρήση, όσο και για τις χρήσεις των προηγούμενων ετών για το εισόδημα και τον ΦΠΑ που έχει αποκρυφτεί από την εφορία.


Πηγή : newsit.gr


Τζιπ παρασύρει ποδηλάτη στο Μπρούκλιν



Ένα βίντεο από κάμερα σε όχημα κατέγραψε ένα φοβερό τροχαίο δυστύχημα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με ένα ποδηλάτη νεκρό.

Ένα γκρι αμάξι να κινείται στην ευθεία προς μία διασταύρωση, όταν ξαφνικά και με μεγάλη ταχύτητα εμφανίζεται από αριστερά ένα μπλε τζιπ. Ο οδηγός δεν καταφέρνει να αντιδράσει και τα δύο οχήματα συγκρούονται σφοδρά. 

Το τζιπ φεύγει από την πορεία του και χτυπά έναν ποδηλάτη που στεκόταν στο φανάρι στην απέναντι πλευρά της διασταύρωσης και δυστυχώς από την σύγκρουση έχασε τη ζωή του.




Μπλακ άουτ στην Πιερία αποκαταστάθηκε το δίκτυο ακινητοποιήθηκαν οδηγοί



Αρκετοί ήταν οι οδηγοί που βρέθηκαν ακινητοποιημένοι στο σκοτάδι μέσα στη σήραγγα Τ3 του Πλαταμώνα. Λόγω του μπλακ άουτ εκτός λειτουργίας τέθηκαν και τα διόδια στην Λεπτοκαρυά.

Το ρεύμα επανήλθε μετά τα μεσάνυχτα και τόσο το τμήμα της Ε.Ο όσο και η σήραγγα Τ3 στο ύψος του Πλαταμώνα επανήλθαν ξανά σε κανονική λειτουργία. 




Αιχμές Τσιάρα για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Τσίπρα



Αιχμές για απόπειρες παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Σε πολλές περιπτώσεις είχε επιχειρηθεί να προκαταληφθεί η κρίση των λειτουργών της Δικαιοσύνης», τονίζει και δηλώνει βέβαιος ότι οι δικαστές που ερευνούν τις καταγγελίες για τον ρόλο του περιβόητου «Ρασπούτιν» θα βρουν και θα αναδείξουν την αλήθεια. «Σε κάθε περίπτωση η προσωπική μου άποψη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κινείται για πάντα στο σκοτάδι», αναφέρει ο κ. Τσιάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσιάρας δηλώνει ότι θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την υφ’ όρους απόλυση βαρυποινιτών και την αποφυλάκιση αμετανόητων εγκληματιών και τρομοκρατών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση «να συγκρουστούμε με τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις και να διευκολύνουμε στην πράξη το έργο των Ελλήνων δικαστών».  Ο κ. Τσιάρας ζητά από τους δικαστές τη συνδρομή τους στην επίλυση του προβλήματος και δεσμεύεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια , όπου εξειδικευμένοι δικαστές θα εκδικάζουν υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων κ.λπ.

Τέλος, χαρακτηρίζει πιθανή τη συγχώνευση της Οικονομικής Εισαγγελίας με την Εισαγγελία Διαφθοράς.



Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
in.gr


11 φακέλους με εμπλοκή ΣΥΡΙΖΑ στέλνει στην δικαιοσύνη η κυβέρνηση



Δέκα συν μία υποθέσεις που φωνάζουν σκάνδαλο και απασχόλησαν την πολιτική επικαιρότητα τα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει στα χέρια του το Μαξίμου. Πρόθεση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να σταλούν όλες προς διερεύνηση στην ελληνική Δικαιοσύνη προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως και να αναζητηθούν πέρα από τις πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των «Νέων», οι φάκελοι που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου για τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ αφορούν: 

Το υποτιθέμενο, όπως το αναφέρουν στη ΝΔ, σκάνδαλο της Novartis
Το πώς οδηγηθήκαμε στο δημοψήφισμα και στα capital controls
Αναβάθμιση F-16 
Πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία 
Αναβάθμιση αεροσκαφών P-3Β 
Ταξίδια Παππά σε Βενεζουέλα
Κατασκευαστικά, οδικοί άξονες
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες 
Σίτιση και στέγαση προσφύγων
Καταγγελίες Καμμένου για Κοτζιά και βίζες 


Ελέγχεται η φωτιά στην Παιανία



Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, τα ξημερώματα της Δευτέρας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή της Παιανίας στην Αττική, στους πρόποδες του Υμηττού.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 141 Πυροσβέστες με 46 οχήματα, πέντε Α/Φ, πέντε Ε/Π, ένα Ε/Π ως συντονιστικό και δύο Ε/Π του Ε.Σ.

Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν:

61 Πυροσβέστες με 27 οχήματα
38 Πυροσβέστες με 19 οχήματα Μ.Ε.Τ.Π.Ε. 
Έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 42 Πυροσβέστες. 
Συνδράμουν δύο μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και δύο της Περιφέρειας καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.