Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Είχε κρυμμένο τον εραστή της στη σοφίτα για δέκα χρόνια χωρίς να το γνωρίζει ο άντρας της, μέχρι που τον δολοφόνησαν. Πώς κατάφεραν να μείνουν ατιμώρητοι...



Όταν η Ντόλι Έστεραϊχ γνώρισε τον 17χρονο Ότο Σανχούμπερ τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Ήταν υπάλληλος στο εργοστάσιο ενδυμάτων του συζύγου της. Εκείνος παράτησε τα πάντα και έγινε «σκλάβος» της. Τον είχε κλείσει, με την θέληση του, στη σοφίτα του σπιτιού, επί τουλάχιστον δέκα χρόνια κρυφά από τον άντρα της. Οι δυο τους έζησαν τον θυελλώδη έρωτά τους, αφήνοντας πίσω έναν νεκρό: τον σύζυγο της Ντόλι, Φρέντ Έστεραϊχ, ο οποίος αποτελούσε εμπόδιο στη σχέση τους. 

Οι πρώτες υποψίες Το παντρεμένο ζευγάρι έδειχνε ευτυχισμένο, όμως η σύζυγος είχε μεγαλώσει με στερήσεις και ήθελε να ζήσει δίχως όρια την ζωή της. Αυτός ήταν ο λόγος που έκανε πλούσιο γάμο. Με την πρόφαση ότι χαλούσε συνεχώς η ραπτομηχανή της, καλούσε τον νεαρό στο σπίτι της. Τα αισθήματα ήταν έντονα από την πρώτη στιγμή. Συνδέθηκαν ερωτικά από την δεύτερη, κιόλας, επίσκεψη του Ότο. Συναντιόντουσαν τα πρωινά, όταν ο Φρεντ ήταν στο εργοστάσιο.... 


Ντόλι και Ότο…Οι συχνές επισκέψεις του νεαρού προκάλεσαν σχόλια στην γειτονιά. Η Ντόλι, στην προσπάθεια της να πείσει τον κύκλο της ότι δεν συμβαίνει κάτι, είπε ότι ο Σανχούμπερ ήταν ο ατίθασος ετεροθαλής αδερφός της...


Κάποια χρόνια αργότερα, το ζεύγος Έστεραϊχ μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Ούτε αυτό στάθηκε εμπόδιο για το παράνομο ζευγάρι. Η Ντόλι επέμενε να βρουν σπίτι με σοφίτα – δυσεύρετο εκείνη την εποχή. Τελικά, βρήκε το σπίτι των ονείρων της και πριν μετακομίσει εκεί με τον σύζυγό της, έστειλε τον εραστή της με σκοπό να εγκατασταθεί στη σοφίτα. 

Ένα στρώμα, ένα μεταλλικό δοχείο ούρησης, μια λάμπα και γραφική ύλη ήταν τα μοναδικά υπάρχοντα του Ότο. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν πότε θα ανοίξει η πόρτα για να συνευρεθεί ερωτικά με την Ντόλι. Όταν δεν ήταν μαζί, εκείνος έγραφε. 

Είχε προσπαθήσει να πουλήσει  κάποια κομμάτια του σε εφημερίδες και έντυπα της εποχής, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Δεν είχε χρήματα. Η Ντόλι του έδινε κάποια κέρματα την εβδομάδα, που δεν έφταναν ούτε για ένα μπουκάλι γάλα και μια φρατζόλα ψωμί. Η  γυναίκα είχε σκοπό να κάνει τον εραστή της υποχείριο, για να μην τον χάσει. Το διάστημα της «συγκατοίκησης» ο Φρεντ Έστεραϊχ παραπονιόταν ότι άκουγε περίεργους θορύβους, ενώ είχε παρατηρήσει ότι συχνά έλειπαν τσιγάρα από την ταμπακιέρα που άφηνε στο σπίτι. 

Η Ντόλι, φοβόταν ότι το «μυστικό της σοφίτας», ήταν ένα βήμα πριν από τη μοιραία αποκάλυψη του. Μετέφερε τις σκέψεις της και στον Ότο, ο οποίος έψαχνε τρόπο να απαλλαγεί από την παρουσία του συζύγου. Έτσι κάποια μέρα, πάνω σε έντονο καβγά του ζευγαριού, ο Ότο βγήκε από τη σοφίτα και πυροβόλησε τρεις φορές τον Φρεντ, σκοτώνοντας τον ακαριαία. 

Η πρώτη αντίδραση της Ντόλι, ήταν να βγάλει το διαμαντένιο ρολόι από το χέρι του συζύγου της. Ήθελε να κάνει το σκηνικό να θυμίζει ληστεία. Έπειτα, είπε στον Ότο να την κλειδώσει στη ντουλάπα και να εξαφανίσει τα κλειδιά. Όταν έφτασε η αστυνομία στον τόπο του εγκλήματος, αντίκρισε ένα καλοστημένο σκηνικό. Όσες υποψίες και αν υπήρχαν για την Ντόλι, εξανεμίστηκαν λόγω του άλλοθι της ντουλάπας....

Το ζεύγος Φρεντ και Ντόλι Έστεραϊχ...


Ο «άνδρας – νυχτερίδα» 

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Χέρμαν Σαπίρο, λίγο καιρό μετά την δολοφονία του Έστεραϊχ, ανακάλυψε ότι η γυναίκα του έχει κρυμμένο το διαμαντένιο ρολόι, που υποτίθεται είχε κλαπεί. Μαζί με αυτό, η αστυνομία ανακάλυψε και δυο όπλα, που είχε κρύψει η Ντόλι σε γειτονικό σπίτι. Φυλακίστηκε, αλλά η μοναδική της έννοια ήταν ο πεινασμένος και φοβισμένος εραστής της, που την περίμενε στη σοφίτα. 

Παρακάλεσε τον δικηγόρο της να πάει να του δώσει κάτι να φάει. Όταν τον αντίκρισε και ξεκίνησε να μιλάει μαζί του κατάλαβε ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος πέρα από την ερωμένη του, με τον οποίο μιλούσε τα τελευταία 10 χρόνια. Μέσα από την συζήτηση τον έπεισε να ξεχάσει την ερωμένη του. Τον αποκάλεσε «άνδρα – νυχτερίδα», επειδή ζούσε τόσα χρόνια κλεισμένος στη σοφίτα Η ζωή της Ντόλι είχε πλέον καταστραφεί. 

Ο Ότο με τον φόβο ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, άλλαζε πόλη, όνομα και ζωή. Ήταν για όλους ο φιλήσυχος Γουόλτερ Κλάιν. Παντρεύτηκε και ξεκίνησε από το μηδέν. Το ότι δεν φυλακίστηκε κανείς για τον φόνο του Φρεντ Έστεραϊχ, ήταν κάτι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά, για έναν λόγο: Ήταν από τις λίγες φορές που το άλλοθι ήταν τόσο ισχυρό. 

Οι δυο εραστές χάθηκαν. Η Ντόλι άλλαξε κατοικία και έζησε με νέο εραστή μέχρι το 1961, που έφυγε από τη ζωή.... 



Πηγή : mixanitouxronou.gr





ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ! Σπίρτζης : Σήμερα γιορτάζουμε την έξοδο από την κρίση! Δραγασάκης : Μιλάμε για τη μετά το Μνημόνιο περίοδο



Δεν έχει καταλάβει κανένας μέσα και έξω από την χώρα γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας;;;;

Γιατί πανηγυρίζει για την νέα της αποτυχία;;;

 Μόνο ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση με την συμπεριφορά των στελεχών της ακόμα ποιο επικίνδυνα.

ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ φώναξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δηλώνοντας από τα Ιωάννινα :

«Η σημερινή ημέρα, η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, συμπίπτει με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά από πολύ μεγάλη μάχη για τη χώρα. Όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το ηθικό φρόνημα των Ελλήνων είχε ανέβει και με την απελευθέρωση της πόλης άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας, γιορτάζουμε σήμερα και την έξοδο από την κρίση με τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τελεσφορούν να βγει επιτέλους ο ελληνικός λαός από το χάλι που μπήκε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε πως τελειώνει αυτός ο κατήφορος, τελειώνει η ύφεση»

Από εκείνη την ώρα δεν μπορεί να συνέλθει απο τα γέλια όλη Ελλάδα το Εξωτερικό και το διαδίκτυο.

Του άρεσε και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αυτή η απελευθέρωση και το λέω ότι θέλω για να προπαγανδίσω και φώναξε και αυτός σήμερα ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ!! Δηλώνοντας  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 «έχουμε μια "νέα κατάσταση" μετά την απόφαση του Εurogroup. Μιλάμε για τη "μετά το Μνημόνιο"» περίοδο, έχουμε μια μετατόπιση από τη φάση της λιτότητας στη φάση "μετά τη λιτότητα"».

Δεν συνεχίζουμε άλλο απλά εδώ που φτάσαμε ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ!!!


Πολάκης: Είσαι χωμένος στα σκ... - Άδωνις: Είσαι τρελός, θα πας φυλακή!




Το ΚΕΕΛΠΝΟ, το δελτίο φαρμάκων και πολλά ακόμα θέματα στην κόντρα των δύο πολιτικών

Νέα κόντρα, με πολύ σκληρές εκφράσεις, μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη, με αφορμή τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν ζήτησε να παρέμβει τηλεφωνικά ο κύριος Πολάκης. 

Ο υπουργός ξεκίνησε επιθετικά: «Ο κύριος Γεωργιάδης έχει λερωμένη τη φωλιά του, λέει μπούρδες κρεμαστές», για να απαντήσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ: «Αλ Καπόνε», σχολιάζοντας το ύφος του πολιτικού του αντιπάλου. 

Η διαμάχη συνεχίστηκε σε ανάλογο ύφος, όταν ο υπουργός είπε: «Τώρα μουρ-μουρ, πήρα τηλέφωνο να πω δέκα πράγματα. Ο κύριος Γεωργιάδης έχει βγει γύρα στα κανάλια, προσπαθώντας να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας».

Και λίγο αργότερα, «μη μου κάνεις τσιριτζάκια εμένα, μη με κόβεις, μη με κόβεις, γιατί είσαι χωμένος μέχρι το λαιμό στα σκ..»! 

Όταν ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τον κύριο Γεωργιάδη ότι άλλαξε με ειδική ρύθμιση την τιμή συγκεκριμένου φαρμάκου, εκείνος του απάντησε: «Έχω αλλάξει εγώ την πρόταση της επιτροπής τιμών; Είσαι τρελός»!

«Όσο για την μπούρδα που πέταξες σε σχέση με το δελτίο τιμών φαρμάκων του 2015, βγήκε στο τέλος της χρονιάς» είπε ο κύριος Πολάκης, προκαλώντας την απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη: «Κατάλαβες τι είπες τώρα; Παραδέχθηκες ποινικό αδίκημα και θα πας φυλακή για αυτό».




Πηγή : protothema.gr


Η εκκωφαντική σιωπή του Ευκλείδη




Αλέκος Παπαναστασίου

Δύο ημέρες από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες και από την κυβέρνηση έχουν βγει όλοι να πανηγυρίσουν – ακούσαμε μέχρι και ότι «σήμερα γιορτάζουμε το τέλος της κρίσης». Αλλά ο μόνος που δεν έχει μιλήσει είναι ο Τσακαλώτος. Γιατί άραγε;

Μέχρι στιγμής για τη συμφωνία του Eurogroup έχουν μιλήσει όλοι, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, που εντάξει τη δουλειά του κάνει, μέχρι τον Χρήστο Σπίρτζη που έφθασε στο σημείο να μας πει ότι «σήμερα γιορτάζουμε την έξοδο από την κρίση» – κι αυτός βέβαια τη «δουλειά» του κάνει. Μια διόρθωση. Δεν έχουν μιλήσει ακριβώς όλοι. Σιωπά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο καθ’ ύλην αρμόδιος δηλαδή, αυτός που θα έπρεπε να μας εξηγήσει με λεπτομέρειες τι συνέβη στις Βρυξέλλες, τι πήραμε και τι δώσαμε.

Εχει πολύ ενδιαφέρον ότι τη Δευτέρα και ενώ ακόμα δεν είχαν γίνει οι επίσημες δηλώσεις των εκπροσώπων του Εurogroup το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει να εκδώσει το θριαμβευτικό non paper για το «τέλος της λιτότητας». Ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος δεν προέβη σε καμία δήλωση, αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν στις Βρυξέλλες ότι «δεν θα κάνω δήλωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζετε. Σας ευχαριστώ πολύ». Κάποιοι είπαν ότι ήταν κουρασμένος και προβληματισμένος. Ούτε όμως το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε κάποιο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, δεν έγινε καν μια κάποια διαρροή. Για επίσημη ανακοίνωση ή δελτίο Τύπου ας το ξεχάσουμε καλύτερα, κάτι τέτοια σπανίζουν στα χρόνια των non papers.

Είναι μια παραδοξότητα. Είναι σαν να τελειώνει το ματς, να έχεις νικήσει και να μην ρωτάς τους θριαμβευτές παίκτες αλλά τους φιλάθλους.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η απόσταση που ήδη χώριζε τον κ. Τσακαλώτο με την ομάδα Τσίπρα στην καρδιά του Μαξίμου μεγάλωσε ακόμα περισσότερο μετά την επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος του Eurogroup.

Και πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσακαλώτο να μην είναι σύμφωνος με τη γραμμή που ακολούθησε η κυβέρνηση στη διαχείριση της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Ας μην γελιόμαστε. Η κυβέρνηση επέμεινε και χθες –δια του κ. Τζανακόπουλου– ότι πρόκειται για «πολιτική συμφωνία», μολονότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν το επιβεβαίωσε. Με αυτού του επιπέδου και του στιλ προπαγάνδας, που βρίσκει την ιδανική αντανάκλασή της στις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, φέρεται να διαφωνεί ο υπουργός Οικονομικών.

Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν τον κ. Τσακαλώτο να διαφωνεί κατ’ αρχάς με τον τρόπο που πανηγύρισε το Μαξίμου για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα –ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί με το σύνθημα ότι θα έδιωχνε την τρόικα– και βεβαίως με την άποψη ότι αυτή η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών σηματοδοτεί το τέλος της λιτότητας. Και σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν είχε μιλήσει καν για το περιεχόμενο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες και το Μαξίμου εξέδιδε το περίφημο non paper.

Σε αυτό το σκηνικό κάποιοι διαβλέπουν ότι πίσω από την ανισορροπία, τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας, ανάμεσα στην ηγεσία της κυβέρνησης και στο υπουργείο Οικονομικών, κρύβεται η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να πιστωθεί ο ίδιος την «πολιτική διαπραγμάτευση» – με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Την ίδια ώρα ο κ. Τσακαλώτος μολονότι έχει αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης, στον βαθμό ακόμα και της ταπείνωσης των επιστολών μετάνοιας μετά τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, τώρα φαίνεται να περιορίζεται σε έναν δεύτερο ρόλο. Αρα τι να κάνει; Σιωπά.



Πηγή : protagon.gr


Χρυσόγονος: Χάνουμε τα Eurogroup Μαΐου-Απριλίου, αν πάμε Ιούνιο θα είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο




Για να βγούμε από τη λιτότητα πρέπει να περάσουμε όχι μια αλλά δύο αξιολογήσεις ακόμα εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική άποψη για την έξοδο από τη λιτότητα σε σχέση με αυτή που διατύπωσε ο Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «για να έρθει το τέλος της κρίσης πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρουμε τη δόση και να περάσουμε και άλλη μια αξιολόγηση γιατί αυτή η δόση δεν μας φτάνει».

Παράλληλα πρέπει κατά τον κ. Χρυσόγονο «να μπούμε σε ποσοτική χαλάρωση, να διευθετηθεί το θέμα του χρέους, να πέσουν τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα και όλα αυτά να γίνουν σε μια σταθερή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, δεν φτάνει το 2,7 το 2017 αλλά πρέπει το ίδιο να κάνουμε και το 2018, το 2019, το 2020 κοκ».

Σε αυτό το πνεύμα πρέπει κατά τον κ. Χρυσόγονο να αλλάξει πλήρως το κράτος «γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει πάτος στο βαρέλι».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις γιατί δυστυχώς τα δανεικά τους τα χρειαζόμαστε γιατί μετά βίας μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τον Ιούλιο» μιλώντας για «ανυπέρβλητο εμπόδιο όσον αφορά τα 7,5 δισ. του Ιουλίου».


Ερωτηθείς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το αν υπήρξε καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι «αυτό έχει δύο πλευρές. Εάν πας να κλείσεις συμφωνία εσπευσμένα θα αναγκαστείς να πάρεις μέτρα που πιστεύεις ότι ίσως θα μπορούσες να αποφύγεις στη συνέχεια αλλά από ένα χρονικό σημείο και μετά η διαπραγματευτική ισχύ μειώνεται γιατί φτάνει η ημερομηνία της κρίσεως, της χρεοκοπίας».

Η εκτίμησή του, τέλος, ήταν ότι «φοβάμαι ότι τα Eurogroup του Μαρτίου και του Απριλίου είναι χαμένα, πάμε για αυτά στις 22ας Μαίου ή της 15ης Ιουνίου όπου στο δεύτερο θα είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο».



Πηγή : protothema.gr


Όπου φύγει, φύγει οι γιατροί- Δεν αντέχεται το νέο ασφαλιστικό- φορολογικό



«Ο ιατρικός κόσμος που έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση απειλείται με το νέο ασφαλιστικό με επαγγελματική εξαθλίωση», λέει μιλώντας στο iatropedia ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Και συνεχίζει ο κ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: "Ήδη ο πληθωρισμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς.

Την  ώρα λοιπόν που μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση έχει να αντιμετωπίσει  μια  πραγματική  φοροκαταιγίδα,  ένα ασφαλιστικό  και φορολογικό σύστημα  άδικο και κοινωνικά ανάλγητο το οποίο επιβλήθηκε  χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα ιατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς είναι αδύνατον να επιβιώσουν και είναι σίγουρο ότι η υγεία θα παραδοθεί στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ήδη υπάρχει   ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το "πιο υψηλά’ εξειδικευμένο  προσωπικό της χώρας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο ,σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί μια  μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα και συγκροτούμε πανυγειονομικό μέτωπο ενάντια στον ανθρωποκτόνο ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο".

Κι αν νομίζετε ότι υπερβάλλει ο κ. Πατούλης δείτε τι λένε τα στοιχεία για την μετανάστευση των Ελλήνων γιατρών από τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας:

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως τις 24 Οκτωβρίου 2016 είχαν εκδοθεί από τον Σύλλογο για γιατρούς-μέλη του 1.018 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Το 2015, ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.521 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, το 2014 έβγαλε 1.380 πιστοποιητικά και το 2013 εκδόθηκαν 1.488 πιστοποιητικά. Η χρονιά με τη μεγαλύτερη «διαρροή» γιατρών της Αθήνας προς το εξωτερικό παραμένει το 2012, οπότε ο ΙΣΑ εξέδωσε 1.808 πιστοποιητικά. Συνολικά από το 2010 έως και την Δευτέρα 24/10, ο ΙΣΑ έχει εκδώσει σε γιατρούς-μέλη του συνολικά 9.330 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης τουλάχιστον 18.000 Έλληνες γιατροί έχουν αναζητήσει καλύτερη εργασία σε χώρες του εξωτερικού.

Η πλειονότητα των πιστοποιητικών που εκδόθηκαν το 2016 από τον ΙΣΑ (719) αφορούσε σε γιατρούς που είχαν ήδη λάβει την ειδικότητά τους στην Ελλάδα αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά. Οι πρώτες χώρες στις προτιμήσεις των γιατρών που ζήτησαν πιστοποιητικό για το εξωτερικό παραμένουν και το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο (487), η Γερμανία (102), η Κύπρος (77) και η Γαλλία (75) και ακολουθούν η Ελβετία και η Σουηδία (58 και 44 αντίστοιχα). Σταθερά τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τόπος εργασίας για Έλληνες γιατρούς. Από τις αρχές του 2016 έως και την περασμένη Δευτέρα, ο ΙΣΑ είχε εκδώσει 44 πιστοποιητικά σε μέλη του που ήθελαν να εργαστούν σε αυτές τις χώρες.




Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Σύλληψη-σοκ Φραγκισκανού μετά από καταγγελία ότι ασελγούσε σε παιδιά




Ο συλληφθείς φιλοξενούσε κατά διαστήματα τέσσερα αγόρια, ηλικίας 14 έως 17 ετών, στο σπίτι του στην Τούμπα και ασελγούσε επανειλημμένα σε βάρος τους. Είχε έλθει στη χώρα μας στο πλαίσιο προγραμμάτων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ένας 52χρονος Γάλλος, μέλος του καθολικού τάγματος των Φραγκισκανών, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από καταγγελίες ότι ασελγούσε σε βάρος τεσσάρων ασυνόδευτων ανήλικων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Ο συλληφθείς φιλοξενούσε κατά διαστήματα τα τέσσερα αγόρια από το Πακιστάν, ηλικίας 14 έως 17 ετών, στο σπίτι του στην Τούμπα. Τους προσέφερε τροφή και εκμεταλλευόμενος την κοινωνική τους θέση είχε ασελγήσει επανειλημμένα σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 52χρονος είχε φτάσει στο σημείο σεξουαλικής συνεύρεσης κάποιας μορφής με τα παιδιά, χωρίς όμως να στοιχειοθετείται υπόθεση βιασμού.

Ο συλληφθείς είχε έλθει στη χώρα μας στο πλαίσιο προγραμμάτων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να είναι ακόμα γνωστή η θέση του στο τάγμα των Φραγκισκανών. Τα παιδιά που φιλοξενούσε ήταν ασυνόδευτα και άστεγα, όμως τώρα έχουν μεταφερθεί σε κέντρα φιλοξενίας.

Η δράση του ήλθε στο φως τον Ιανουάριο, όταν τα παιδιά κατήγγειλαν το περιστατικό στις Αρχές.

Ακολούθησε έρευνα της Αστυνομίας στο σπίτι του συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έξι σκληροί δίσκοι, μία κάρτα αποθήκευσης δεδομένων και ναρκωτικά με μορφή χαπιών.

Η σύλληψη έγινε για τα χάπια, όμως η δικογραφία αφορά τις καταγγελίες για ασέλγεια.

Ο 52χρονος κρατείται και αύριο Πέμπτη αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.




Πηγή: skai.gr


Λοβέρδος: Να αποχωρήσει η αντιπολίτευση όταν ψηφίζονται τα μέτρα



«Όχι παιχνίδια με εμάς, φτάνει πια με τα παιχνίδια», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρώην υπουργός μάλιστα πρότεινε «να φύγει όλη η αντιπολίτευση από την Βουλή όταν θα ψηφίζονται τα μέτρα» και «να μείνουν μόνοι τους οι 153 να ψηφίσουν τα μέτρα και ανέφερε πως αυτή θα είναι η πρόταση που θα καταθέσει στα όργανα του κόμματος».

Όσον αφορά την συμφωνία σχολίασε πως «καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, συμφώνησαν να συμφωνήσουν. Το πότε θα συμφωνήσουν, θα δούμε» και εκτίμησε ακόμη πως κάτι τέτοιο, η ψήφιση των μέτρων και η επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλαδή, δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο Μάρτιο και πως πιθανώς μιλάμε για Απρίλιο ή για Μάιο.



Πηγή


Handelsblatt: Κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις



Τα γερμανικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά την πορεία του ελληνικού ζητήματος. Το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής, η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο και η επίσκεψη Νουί στην Αθήνα είναι μερικά από τα σημερινά θέματα που μεταδίδει η DW.

Από την πλευρά της η Handelsblatt  δεν εστιάζει τόσο στην θέση που θα έχει η ελληνική κρίση στην συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ όσο στην επικείμενη επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (SSM) στην Αθήνα εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα το πρόσφατο Eurogroup δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. «Αυτό το αδιέξοδο στρέφει όμως και πάλι τις τράπεζες μακριά από την κερδοφορία. Αυτό διαφαίνεται από μια ολόκληρη σειρά συμπτωμάτων κρίσης. Η διευθέτηση δανειακών χαρτοφυλακίων μένει στάσιμη. Συγχρόνως οι καταθέσεις συρρικνώνονται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, πιθανώς όμως με ευθύνη των μετόχων κι των πιστωτών».

Η τελευταία επίσκεψη της επικεφαλής της SSM στην Αθήνα ήταν το 2016, αλλά όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτή τη φορά «οι μάνατζερ των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν έχουν κανένα καλό νέο για τη Νουί». Σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, η κακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τη στασιμότητα  στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος από τους δανειστές. Σε αυτό προστίθεται η αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δανειακής βοήθειας αλλά και τα νέα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Handelsblatt, τα χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν. «Η ώρα της αλήθειας θα έρθει το αργότερο με το stresstest της ΕΚΤ που προβλέπεται για το 2018»».



Πηγή : newsbeast.gr


Νηστεία Σαρακοστής και Διαβήτης: πρέπει να την αποφεύγουμε;



Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί μία διατροφή με ιδιαίτερη σύσταση και απαιτεί προσοχή όταν εφαρμόζεται από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι, ακολουθούν τη νηστεία της Σαρακοστής, απέχοντας από τροφές κυρίως ζωικής προέλευσης, με σκοπό την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Ποια τρόφιμα περιλαμβάνει η Νηστεία;

Τα τρόφιμα που κυρίως αποκλείονται στην παραδοσιακή νηστεία είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί, το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό καθώς και όλα τα διατροφικά προϊόντα που τα περιλαμβάνουν. Είναι λοιπόν μία δίαιτα που περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα όπως φρούτα, σαλατικά και λαχανικά, ζυμαρικά και ρύζι, ψωμί και προϊόντα άρτου, όσπρια, λαδερά φαγητά, ξηρούς καρπούς και από το ζωικό βασίλειο μόνο τα θαλασσινά. Η νηστήσιμη διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και υδατάνθρακες, πλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε μονοακόρεστα, αλλά και σε ω-3 λιπαρά οξέα και για αυτό η νηστεία έχει καρδιαγγειακά οφέλη, συμβάλλει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών, καθώς και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Νηστεία και Διαβήτης

Μπορεί όμως ένα πρόγραμμα αυτής της διαιτητική σύστασης, όπως είναι το πρόγραμμα της νηστείας, να ακολουθηθεί από ένα άτομο με διαβήτη; Ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη ρύθμιση του σακχάρου του;

Η δίαιτα του διαβήτη είναι έτσι και αλλιώς ένα πρόγραμμα που από τη μία απαιτεί την υψηλή παρουσία φυτικών ινών μέσα από λαχανικά και σαλάτες και από την άλλη θέλει χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και δεν απαγορεύει τους υδατάνθρακες από τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως ίσχυε παλιότερα. Έτσι, τα λαδερά φαγητά που είναι και νηστίσιμα, όπως τα φασολάκια, λιγότερο ο αρακάς, τα όσπρια, το μπριάμ, οι αγκινάρες αλά πολίτα και οι λαδερές μελιτζάνες τα γεμιστά με ρύζι (ίσως και σόγια) αλλά ιδιαίτερα πλούσιες πηγές υδατανθράκων είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα, να έχουν σχετικά λίγο λάδι (ελαιόλαδο) και να συνοδεύονται, όταν αυτό είναι εφικτό, με φυλλώδη λαχανικά για περισσότερες φυτικές ίνες.

Προσοχή χρειάζεται επίσης λόγω της πλήρους αποχής από το κρέας, τα πουλερικά, και το ψάρι, το τυρί και τα αυγά, για το 40ήμερο της νηστείας. Το κενό αυτό το καλύπτουν τα θαλασσινά, τα οποία μπορούν να αναπληρώσουν εν μέρει τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, και η σόγια με τα προϊόντα της. Τα καλαμάρια, οι σουπιές, το χταπόδι, οι γαρίδες, οι καραβίδες και τα καβούρια μπορούν να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο νηστείας, όπου μπορούν να συνδυαστούν με καστανό ρύζι ή σπυρωτό μπασμάτι, ζυμαρικά ολικής. Τα θαλασσινά, αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που είναι καρδιοπροστατευτικά. Επίσης, ο συνδυασμός των οσπρίων με ρύζι ή ψωμί δίνει ως αποτέλεσμα πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και υψηλή διατροφική αξία.

Έτσι, με κατάλληλους συνδυασμούς, αποφυγή υπερβολικών ποσοτήτων λαδιού και αμύλου, αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής (πιο εύκολο στα εντατικοποιημένα σχήματα ινσουλίνης) ο διαβήτης μπορεί να συνδυαστεί με τη νηστεία, οδηγώντας ακόμα και σε μία καλύτερη ρύθμιση του.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε πως η νηστεία του Πάσχα αντενδείκνυται στα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο χρόνων, σε ενηλίκους με έλλειψη π.χ. βιταμίνης Β12 και σιδήρου (σε αυτές τι περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί και κάποιο συμπλήρωμα με πολυβιταμίνες).



Γράφει o
Χάρης Δημοσθενόπουλος,M MedSci. SRD
Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος
kalikardia.gr


Reuters: Επτά χρόνια διάσωσης και οι Έλληνες βουλιάζουν πιο βαθιά στη φτώχεια



Μετά από επτά χρόνια προγραμμάτων διάσωσης, με δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν εισρεύσει στην χώρα, τα ποσοστά φτώχειας στην Ελλάδα όχι απλώς δεν βελτιώνονται, αλλά επιδεινώνονται με ρυθμό που δεν παρατηρείται σε καμία αλλη χώρα της Ε.Ε, αναφέρει το Reuters, παραθέτοντας συγκεκριμένες ιστορίες ανθρώπων.

Η Δήμητρα, συνταξιούχος, λέει ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έφτανε στο σημείο να ζει από τις διανομές τροφίμων: λίγο ρύζι, δύο πακέτα μακαρόνια, ένα πακέτο ρεβίθια, λίγους χουρμάδες και ένα κουτί γάλα για ένα μήνα.

Όπως σχολιάζει το Reuters, στα 73 της χρόνια, η Δήμητρα, που κάποτε βοηθούσε η ίδια τους άπορους μέσω του Ερυθρού Σταυρού, είναι μία ακόμη περίπτωση ανάμεσα στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

«Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου», λέει η Δήμητρα, που αρνήθηκε να δημοσιευθεί το επίθετό της λόγω του «στίγματος» που συνοδεύει τους ανθρώπους που ζουν από τα συσσίτια. «Ζούσα λιτά. Ποτέ δεν πήγα διακοπές. Τίποτα, τίποτα, τίποτα».

Τώρα πια περισσότερα από τα μισά χρήματα από τα 332 ευρώ που κερδίζει τον μήνα πηγαίνουν στο ενοίκιο για ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα πάνε στους λογαριασμούς.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ανάγκασε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης να στραφούν προς διεθνείς δανειστές. Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος ακολούθησαν προγράμματα διάσωσης και ανέκαμψαν, οι οικονομίες τους αναπτύσσονται ξανά. Όμως στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα που μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, χρειάστηκαν τρία μνημόνια. 

Τα πακέτα διάσωσης των δανειστών (της ΕΕ και του ΔΝΤ) έσωσαν την Ελλάδα από την χρεοκοπία, ωστόσο, οι πολιτικές λιτότητας και οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές την υιοθέτηση των οποίων έθεσαν ως όρους οι δανειστές προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα συνέβαλαν στο βάθεμα της ύφεσης και την μετατροπή της σε κατάθλιψη, τονίζει το Reuters. Όπως προσθέτει, πολλά από τα τεράστια χρηματοδοτικά ποσά κατευθύνθηκαν με τη μορφή νέου χρέους για την αποπληρωμή παλαιών δανείων

O έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η αριστερή κυβέρνηση υστερεί πλέον στις δημοσκοπήσεις, έχει προσπαθήσει να αναδείξει τα δεινά των Ελλήνων ως ύσταστο όπλο στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων απέναντι στο μπλόκο των δανειστών για την εκταμίευση νέας δόσης βοήθειας. «Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί προς μια χώρα που έχει λεηλατηθεί και ανθρώπους που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν, τόσες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης», ανέφερε αυτόν τον μήνα.

Ανεξαρτήτως ποιος ευθύνεται, συνεχίζει το Reuters, για την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, τα στοιχεία της φτώχειας από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ είναι εντυπωσιακή.

Αν και η Ελλάδα δεν είναι το φτωχότερο μέλος της Ε.Ε, τα ποσοστά φτώχειας είναι υψηλότερα σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με την Ελλάδα να ακολουθεί στην τρίτη θέση με 22,2% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει σοβαρή στέρηση υλικών αγαθών το 2015, ο ρυθμός αύξηση είναι ανησυχητικός, σημειώνει το Reuters.

Ενώ τα ποσοστά φτώχειας των πρώην κομμουνιστικών βαλκανικών κρατών έχουν μειωθεί σημαντικά -κατά σχεδόν ένα τρίτο στην περίπτωση της Ρουμανίας- το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008. Συνολικά στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό έχει υποχωρήσει από το 8,5% στο 8,1% την ίδια περίοδο.

Τεράστιες οι ανάγκες

Απτή απόδειξη των παραπάνω στατιστικών στοιχείων η κατάσταση που επικρατεί στα κοινωνικά παντοπωλεία. Δεκάδες Έλληνες περιμένουν υπονομονετικά με το κουπόνι στο χέρι να πάρουν το μερίδιο τους, ανήκοντας στις λίστες όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ήτοι με περίπου 370 ευρώ το μήνα.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες» τονίζει η Ελένη Κατσούλη, υπεύθυνη του εν λόγω προγράμματος και συμπληρώνει:

«Περίπου 11.000 οικογένειες -26.000 άτομα- είναι εγγεγραμμένες, ενώ το 2012 ήταν 2.500 και το 2014 ήταν 6.000. Περίπου 5.000 εγγεγραμμένοι είναι παιδιά».

Πολλά ράφια και ψυγεία στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας παραμένουν άδεια. Οι διανομές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δωρεές πολιτών και επιχειρηματιών.

«Ανησυχούμε γιατί δεν γνωρίζουμε αν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των ατόμων», λέει η κ. Κατσούλη και συμπληρώνει: «Υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά που δεν έχουν καν γάλα».

«Απλώς υπάρχουμε»

Διεθνείς Οργανισμοί, περιλαμβανομένου του ΟΟΣΑ, κρούουν κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας.

Αν και η ανεργία έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 28% σε 23%, ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, το ποσοστό αυτό παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε. Από την αρχή της κρίσης το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο.

Υπάρχουν ελπίδες για την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, ωστόσο τα στοιχεία δειχνουν ότι συρρικνώθηκε και πάλι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανάκαμψης, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης δείχνει πιο μακριά από ποτέ: Πάνω από 75% των νοικοκυριών είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την μελέτη των ΓΣΕΒΕΕ και MARC. Το ένα τρίτο των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα μέλος άνεργο και το 40% δήλωσε ότι έχει περιορίσει τα έξοδα για φαγητό.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των πολιτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Σε φτωχή γειτονιά της Αθήνας, κοινωνική κουζίνα που λειτουργεί με την αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος, σερβίρονται 400 γεύματα καθημερινά σε διάστημα 2 ωρών.

«Όλοι περνάμε δύσκολα, όλη η Ελλάδα περνά δύσκολα» λέει η Εύα Αγκισαλάκη, 61 ετών, πρώην εκπαιδευτικός που εργάζεται εκεί ως εθελόντρια. 

Η κυρία Αγκισαλάκη δεν έχει καταφέρει να πάρει σύνταξη καθώς η σύμβασή της έληξε όταν το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε στα 67 έτη και δεν κατάφερε να βρει άλλη δουλειά. Από τη σύνταξη του συζύγου της που έχει μειωθεί στα 600 από 980 ευρώ βοηθά και τις οικογένειες των παιδιών της.

Ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που προσφέρει εθελοντικά, η κυρία Αγκισαλάκη λαμβάνει τρόφιμα για εκείνη και την οικογένειά της. «Φυτοζωούμε», λέει καθώς καθαρίζει ένα τραπέζι. «Απλώς υπάρχουμε. Οι περισσότεροι Έλληνες απλώς υπάρχουν», συμπληρώνει.

Η υπεύθυνη του εστιατορίου, Ευαγγελία Κώνστα, λέει ότι ο αριθμός των πολιτών που τρώνε εκεί έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και η εκκλησία συχνά καλύπτει και τα έξοδα του ρεύματος και του νερού ορισμένων οικογενειών.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν, δεν βελτιώνονται και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ανάγκες των ανθρώπων», λέει η κυρία Κώνστα και σημειώνει ότι «υπάρχουν άτομα που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ».

Τα λόγια της έρχονται να επιβεβαιώσουν οι εικόνες με τους αστέγους στους δρόμους της Αθήνας.

«Βλέπεις τα ίδια πρόσωπα, αλλά και νέα», λέει ο Φάνης Τσόνας συνιδρυτής της «Ιθάκης», υπηρεσίας κινητού πλυντηρίου για αστέγους.

Ελάχιστοι δε ελπίζουν σε καλύτερες μέρες, τονίζει το Reuters.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να μην φοβάται το μέλλον» λέει η κύρια Δήμητρα, ενώ σφίγγει στα χέρια της τη σακούλα με τα τρόφιμα που μόλις παρέλαβε.



Πηγή


Σενάρια συνωμοσίας για τις πυρκαγιές του 2007



Στελέχη της Πυροσβεστικής χαρακτηρίζουν αστήρικτα τα στοιχεία που συνδέουν την πύρινη λαίλαπα εκείνης της χρονιάς με επιχείρηση υπονόμευσης του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Ερωτήματα έχουν προκαλέσει στις τάξεις νυν και πρώην αξιωματικών της Πυροσβεστικής τα αναφερόμενα σε βιβλίο όπου επιχειρείται - μέσα από την παράθεση των γεγονότων - να συνδεθούν οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές με τους περίπου 70 νεκρούς του 2007 με διεθνές σχέδιο «ανατροπής» του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και το περιώνυμο όσο και αμφιλεγόμενο σχέδιο «Πυθία» για την υπονόμευσή του.

Στελέχη της Πυροσβεστικής όσο και άλλοι κρατικοί λειτουργοί μιλούν για «αστήρικτες αναφορές που διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής και άλλα δεδομένα και οι οποίες έχουν παρασύρει τον κ. Καραμανλή ο οποίος παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου». Οπως δε συμπληρώνουν, «το περιεχόμενο του βιβλίου εμφανίζεται αντίθετο και με αυτό που είχε πει το 2007 στη μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνας Πολύδωρας περί "στρατηγού ανέμου"».

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, με τίτλο «Οι ασύμμετρες πυρκαγιές του 2007 στην Ελλάδα», έχει γραφεί από δύο πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με θητεία και στο γραφείο Τύπου. Οπως ανέφεραν σε ανάρτησή τους, «ο χαρακτήρας των εμπρησμών αυτών ξεπέρασε το σύνηθες, συγκρότησε μια στρατηγική εγκληματικής δράσης λαμβάνοντας το αντικειμενικό κριτήριο του πολιτικού εγκλήματος». Συμπληρώνοντας ότι «τότε δεν ξέραμε για το σχέδιο "Πυθία". Αυτό που ξέραμε για τη μεγάλη καταστροφή ήταν ότι στο σύνολο των δασικών πυρκαγιών του 2007 το 51,75% είναι άγνωστης αιτίας, ενώ στο σύνολο των αγροτικών πυρκαγιών το ποσοστό της ανέρχεται στο 54,1%».

Επτά αντιρρήσεις

Στελέχη της Πυροσβεστικής παρέθεσαν επτά λόγους για τους οποίους θεωρούν αστήρικτα τα στοιχεία του εν λόγω βιβλίου:

n Η βασική αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 ήταν ένας συνδυασμός ξηρασίας - λόγω των μικρών βροχοπτώσεων του χειμώνα - και δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό έχει επισημανθεί σε έρευνες σειράς επιστημόνων και εξειδικευμένων αναλυτών, όπως των κ.κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου, Μιλτιάδη Αθανασίου και άλλων.

n Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι εκείνη τη χρονιά εκδηλώθηκαν περισσότερες πυρκαγιές από κάποια τάχα ύποπτη μεθόδευση. Το 2007 εκδηλώθηκαν 11.868 πυρκαγιές και κατεστράφησαν 2.645.000 στρέμματα. Το 2008, όπως και άλλες χρονιές - πριν και μετά τον πύρινο όλεθρο του 2007 -, οι πυρκαγιές ήταν περισσότερες και οι καταστροφές της τάξης μόνο των 150.000 -350.000 στρεμμάτων. Ωστόσο τις άλλες χρονιές δεν υπήρχε αυτός ο συνδυασμός ανομβρίας, ξηρασίας με τις δυσμενείς συνθήκες (ισχυροί άνεμοι) που προκάλεσαν την τρομακτική πυρκαγιά εκείνης της χρονιάς.

n Από τις δικαστικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχουν βρεθεί πώς προκλήθηκαν αρκετές από τις τάχα «περίεργες» καταστροφικές πυρκαγιές. Η φονική πυρκαγιά στην Ηλεία φαίνεται να προήλθε από βράσιμο... κόλλυβων από μια ηλικιωμένη και με ευθύνη ενός πυροφύλακα (σχετική απόφαση 940/2015 του Αρείου Πάγου). Στην επικαλούμενη μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας (σε υποτιθέμενο συνδυασμό με τον αγωγό φυσικού αερίου) προέκυψε ως επέκταση πυρκαγιάς που είχε ξεκινήσει από τη Χασιά από κολόνα της ΔΕΗ και δεν ελέγχθηκε από τους πυροσβέστες. Δεν επιβεβαιώνεται δηλαδή η εμπλοκή... συνωμοτών - εμπρηστών που αφήνει ως υπονοούμενο το βιβλίο.

n Οπως προκύπτει και από μελέτες του ειδικού αναλυτή, πρώην ανώτατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, το ποσοστό των πυρκαγιών με άγνωστα αιτία είναι κάθε χρονιά της τάξης του 35%-60% κι αυτό που αναφέρεται στο βιβλίο για «ύποπτο 51,7% άγνωστης προέλευσης πυρκαγιών το 2007» δεν αποτελεί εξαίρεση.

n Επειδή και τότε είχαν διατυπωθεί ισχυρισμοί περί «συντονισμένου σχεδίου» με... πολιτικές προεκτάσεις ή για πυρκαγιές-«προβοκάτσια», είχαν υπάρξει έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ που δεν είχαν επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο.

n Συμπληρώνεται ότι οι πυρκαγιές του 2007 δεν είχαν κανένα πολιτικό κόστος για τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος είχε επανεκλεγεί με σημαντικό ποσοστό λίγες εβδομάδες αργότερα.

n Αναφέρεται ακόμη ότι το αναφερόμενο σχέδιο «Πυθία», όπως παρουσιάστηκε τουλάχιστον από την ΕΥΠ, με υπόνοιες παρακολουθήσεων της αυτοκινητοπομπής του κ. Καραμανλή, φέρεται να αφορά την περίοδο 2008-2009.



Βασίλης Λαμπρόπουλος
Πηγή : tovima.gr


Διεθνής Αμνηστία κατά Τραμπ: Ο κόσμος έγινε πιο ασταθής με τη ρητορική μίσους




Tη «δηλητηριώδη» προεκλογική ρητορική του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύει η Διεθνής Αμνηστία σε ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η δηλητηριώδης προεκλογική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παράδειγμα μιας παγκόσμιας τάσης για την υιοθέτηση επιθετικής και διχαστικής πολιτικής» αναφέρει η οργάνωση. Σημειώνει ακόμη πως «οι πρώτες ενδείξεις είναι δηλωτικές (...) ότι ο Τραμπ προτείνει την υιοθέτηση μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα υποβαθμίσει σημαντικά την πολυεθνική συνεργασία και θα οδηγήσει σε μία εποχή μεγαλύτερης αστάθειας, αλλά και αμοιβαίας καχυποψίας».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο κόσμος «έγινε πιο σκοτεινός...και ασταθής» με τη ρητορική του μίσους για τους πρόσφυγες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Όπως διαπιστώνει η οργάνωση, οι επιπτώσεις της ρητορικής «εμείς εναντίον αυτών», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.




Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, naftemporiki


Χάος στο ΕΦΚΑ! Έχασαν δεδομένα ασφαλισμένων! Δεν υπάρχει χαρτί να εκτυπωθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις




Ιστορίες καθημερινής τρέλας στην Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

διαβάζουμε στο Έθνος

Απόλυτο χάος στο νέο υπερταμείο - Ποια προβλήματα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δυσλειτουργίες στα πρώτα βήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εντοπίζουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και προχωρούν σε στάση εργασίας την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ - ΙΚΑ καταγγέλλουν:

• Λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τα Μητρώα των πρώην Ταμείων στο μητρώο του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τονίζουν οι εργαζόμενοι, να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ.

• Αύξηση των υπηρεσιακών σημειωμάτων που στέλνονται για διόρθωση λαθών από εντασσόμενους φορείς ανά την Ελλάδα με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες κεντρικής διαχείρισης στην Αθήνα.

• Υποστελέχωση του HELP DESK του ΕΦΚΑ, ασάφεια αρμοδιοτήτων, δυσλειτουργίες και άγνοια διαχείρισης του συστήματος από τους υπαλλήλους.

• Δεκάδες άλλα λειτουργικά προβλήματα: π.χ. υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης βενζίνης. Σύμφωνα με τους εργαζομένους προκαλούνται δυσχέρειες στη διακίνηση αλληλογραφίας, συνταξιοδοτικών φακέλων κ.λπ., αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ.

• Ελλειψη ειδικού χαρτιού και μη εκτύπωση εκατοντάδων συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε κάποιες υπηρεσίες κυρίως του πρ. ΟΑΕΕ.

«Μόνο οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν αρχίσει να αποκτούν ενιαίο οργανωτικό χαρακτήρα, ενώ όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως παλιά», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Ο ίδιος δεν κρύβει την ανησυχία του για τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σχετικά με την αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ κατεβάζουν ρολά στον νεοσύστατο φορέα την Πέμπτη 2 Μαρτίου από τις 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας.



Νέα Δημοκρατία: Αναπάντητα ερωτήματα από τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ



Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα από τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η εκκρεμότητα στη σύμβαση της ειδικής αγωγής παραμένει. Ο κλειστός προϋπολογισμός της  για το 2017 δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, παρ’ όλες τις επίμονες ερωτήσεις μας. Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν δεσμεύτηκαν για τα χρήματα που θα δοθούν στην ειδική αγωγή, κρατώντας σε ανασφάλεια χιλιάδες οικογένειες και επαγγελματίες υγείας.

  Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 700.000.000 ευρώ το χρόνο παραπάνω εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, όμως, ο Υπουργός Υγείας ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ κρατήθηκαν για την πληρωμή συντάξεων, στερώντας τα χρήματα από την Υγεία.

  Την ίδια στιγμή, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ παραμένουν στα επίπεδα του 2014 ακόμα και μετά την γενναία χρηματοδότηση του 2016 και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ. 

   Η αναμόρφωση των παλαιών συμβάσεων καθυστερεί δραματικά. 

   Οι νέοι γιατροί εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ. 

   Η επιτροπή διαπραγμάτευσης του οργανισμού, μετά από ένα χρόνο, δεν έχει διαπραγματευτεί καμία μείωση για κανένα φάρμακο. Ούτε και για το φάρμακο της ηπατίτιδας C όταν είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς περιμένουν με αγωνία την χορήγηση του. 

   Την ίδια στιγμή, 650.000.000 ευρώ από το clawback που έπρεπε να επιστρέψουν οι πάροχοι υγείας ακόμα αναζητούνται, δημιουργώντας τουλάχιστον πολλά ερωτηματικά, για τον λόγο της μη εφαρμογής του νόμου.

   Τέλος, στις κούτες με τα χιλιάδες έγγραφα προστέθηκαν και οι ουρές των ασφαλισμένων για παροχές. 

   Για τα δεδομένα και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που δεν δόθηκαν επαρκείς  απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ θα διεκδικήσουμε την πλήρη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την επιτάχυνση του έργου του ΕΟΠΥΥ μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις παρεμβάσεις μας, οι οποίες θα είναι συνεχείς».


Χαράτσι 450 ως 600 ευρώ - Μείωση συντάξεων από 660 ευρώ και πάνω



Μπορεί πλέον τα μέτρα να λέγονται μεταρρυθμίσεις, εντός και εκτός της χώρας, όμως όπως... μετέφρασε ο ίδιος ο Β. Σόμπλε τη συμφωνία του eurogroup η κυβέρνηση συμφώνησε να τα λάβει. Τα μέτρα λοιπόν αυτά δεν οδηγούν παρά σε νέο χαράτσι για όλους όσοι έχουν αμοιβές πάνω από τα 500 ευρώ το μήνα, αλλά και μειώσεις ή πάγωμα για τις συντάξεις πιθανότατα πάνω από τα 660 ευρώ, δηλαδή για τους μισούς και πλέον συνταξιούχους στην Ελλάδα.

Τα δύο σενάρια για το αφορολόγητο μιλούν τώρα για μείωση από τα 8.636 ευρώ στα 5.900 με 6.600 ευρώ.

Το πόσο θα πέσει το αφορολόγητο θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα απαιτηθεί τις επόμενες ημέρες μετά την επάνοδο των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ το ετήσιο χαράτσι θα ξεκινάει από τα 22 ευρώ για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και θα φτάνει ως τα 600 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 8.500 ευρώ το χρόνο. 

Η έκπτωση του φόρου θα πέσει δηλαδή από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο στα 1.300 με 1.350 ευρώ.

Εάν απαιτηθούν λιγότερα χρήματα, τότε το αφορολόγητο θα πέσει στα 6.600 ευρώ και έτσι η μείωση του φόρου θα είναι στα 1.450 ευρώ και οι αντίστοιχες ετήσιες απώλειες θα ξεκινούν από τα 22 ευρώ και θα φτάνουν ως και τα 450 ευρώ.

Αυτό καθώς δεν διαφαίνεται ακόμη συμφωνία στην αλλαγή των συντελεστών φορολόγησης.

Στο επίπεδο των συντάξεων η μάχη δίδεται για το ποσό το οποίο θα τεθεί ως πλαφόν. Απ' την ελληνική πλευρά, βάσει των δηλώσεων Αχτσιόγλου φαίνεται να μπαίνει άτυπα ένα πλαφόν στα 660 ευρώ το μήνα, ποσό που λαμβάνει το 46% των συνταξιούχων στην Ελλάδα.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εξαλειφθεί άμεσα η προσωπική διαφορά γεγονός που θα σημάνει μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις 14% καθώς οι περικοπές θα ξεκινούν από το 7% και θα ξεπερνούν στις υψηλές συντάξεις το 30%.



Πηγή : newsit.gr


Γερμανία προς ΕΕ: Προχωρήστε σε ομαδικές απελάσεις προσφύγων



Κλονίζονται οι θεμελιώδεις εγγυήσεις για τους Πρόσφυγες και του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ μετά την αποκάλυψη, από το Reuters, ενός εγγράφου το οποίο προτείνει μαζικές απελάσεις χωρίς να έχει καν εκδοθεί οριστική απόφαση για τις υποθέσεις των προσφύγων και των μεταναστών. Το Παρίσι διαψεύδει πως συμμετείχε στην κατάρτισή του.

Γερμανοί αξιωματούχοι προτείνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατεβάσει τον πήχυ σε ό,τι αφορά την προστασία ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου πολλοί περισσότεροι αιτούντες άσυλο να μπορούν να απελαύνονται χωρίς να έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τις υποθέσεις τους, σύμφωνα με ένα έγγραφο εργασίας το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το έγγραφο αυτό πάντως είναι ανάμεσα στα πολλά που τελούν υπό συζήτηση στις Βρυξέλλες καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, που υποδέχθηκαν πάνω από 1,3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τις αρχές του 2015, καθιστούν πολύ πιο αυστηρούς τους όρους βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η είσοδός τους και η χορήγηση άδειας παραμονής ή διεθνούς προστασίας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η πρόταση θα τυγχάνει εφαρμογής μόνο στις περιπτώσεις που καταγράφεται «μαζική εισροή» ανθρώπων στην Ευρώπη. «Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο στις προσπάθειες να δοθεί ώθηση στους επαναπατρισμούς ανθρώπων από όπου κι αν έχουν έλθει», διευκρίνισε ένας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Ως σήμερα, η ΕΕ έχει συνάψει μια συμφωνία για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο μόνο με την κυβέρνηση της Τουρκίας. Εάν εγκριθεί, η πρόταση μπορεί να επιτρέψει την ίδια πρακτική και σε άλλες χώρες, ακόμη και κράτη στη νότια Μεσόγειο, εξήγησαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Η ΕΕ συζητά το τρέχον διάστημα με τις κυβερνήσεις της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου, με στόχο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Αν και η ΕΕ λέει πως έχει δικαίωμα να απελαύνει όλους τους οικονομικούς μετανάστες εάν το επιλέξει, το ισχύον νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορίζει πως οι αιτούντες άσυλο που περιμένουν να κριθούν οι υποθέσεις τους μπορεί να επαναπροωθούνται μόνο σε κράτη που εκπληρώνουν συγκεκριμένα κριτήρια.

Ορισμένες από τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με το έγγραφο, ξεπερνούν τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Δεν διευκρινίζεται ποιες εγγυήσεις θα μπορούσαν να πάψουν να λαμβάνονται υπόψη, αλλά σημειώνεται ότι οι μαζικές απελάσεις θα συνεχίσουν να αποφεύγονται και ότι θα ζητείται από τις χώρες όπου θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες θα τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.
Η γαλλική αποστολή στην ΕΕ διέψευσε ότι έχουν εργαστεί πάνω σε αυτή την πρόταση γάλλοι διπλωμάτες. Κατά πηγές στο Βερολίνο, προφανώς δεν πρόκειται για επίσημη πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πρόταση.

Η Σκα Κέλερ, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε ότι η πρόταση αυτή «ανατρέπει το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες», κάνοντας λόγο περί μιας «προδοσίας» και «απανθρωπιάς» από μέρους των συντακτών της.



Φωτό: sooc.gr
Πηγή : news247.gr


Νέα Δημοκρατία : Ρουσφέτια για τους βαρυποινίτες! Αποφυλακίζονται και διαπράττουν χειρότερα κακουργήματα.



Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ολοένα και ανεβαίνει ο αριθμός των περιστατικών, όπου φυλακισμένοι κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του νόμου Παρασκευόπουλου, αποφυλακίζονται και διαπράττουν χειρότερα κακουργήματα. Πρόσφατο το παράδειγμα της δολοφονίας ενός άτυχου  συνταξιούχου. 

  Το δόγμα αυτής της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο. 

 Ρουσφέτια για τους βαρυποινίτες και τους “γνωστούς – αγνώστους” σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών».


Η «κόκκινη γραμμή» που πλησίασε η Τουρκία στο Αιγαίο



Τα πραγματικά πυρά στο φαρμακονήσι που έφεραν την Αθήνα στα όριά της

Να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο, επιχειρεί η Τουρκία, σύμφωνα με τα περιστατικά που περιγράφουν καθημερινά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ φαίνεται ότι σε μία τουλάχιστον περίπτωση πλησίασε την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας.

Χθες η εφημερίδα Ηurriyet της Τουρκίας περιέγραψε με εκτενές δημοσίευμα της ένα νέο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή των Ιμίων, ενώ αργά το απόγευμα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu περιέγραψε και δεύτερο. Τα περιστατικά αυτά διαψεύδονται από τις ελληνικές αρχές ωστόσο ο προβληματισμός είναι έντονος για το κλίμα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά.

Δίνοντας συνέχεια στην τεχνητή ένταση που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι γείτονες, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έγραψε χθες ότι πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής «έδεσε» στις βραχονησίδες των Ιμίων και στη συνέχεια οι αξιωματικοί άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα ανέφερε ότι ένα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή από την Καλόλιμνο και ότι στην περιοχή παρέμεναν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τρία της τουρκικής.

Ωστόσο το πραγματικό περιστατικό που έφερε την Ελλάδα κόντα στην κόκκινη γραμμή της έγινε πριν λίγες μέρες στο Φαρμακονήσι.

«Το παιχνίδι που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στο επεισόδιο με την εκτέλεση βολών από τουρκική ακταιωρό σε θαλάσσια περιοχή σε ελληνικά χωρικά ύδατα την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα πριν λίγες μέρες πυρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, εκτέλεσε περιπολικό σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού,  όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν navtex η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, από τις 7.00 έως τις 9.00.

Μετά εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε άμεσα navtex από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την τουρκική navtex άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια.

Στην περιοχή έσπευσε η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος», ωστόσο το τουρκικό περιπολικό εκτέλεσε πυρά. Το τουρκικό σκάφος καθ’όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθείτο από την ελληνική κανονιοφόρο, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ελληνικά χωρικά ύδατα καθώς και διακοπής των πυρών.

Μετά την εκτέλεση των πυρών το τουρκικό σκάφος κινήθηκε βόρεια και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Κοτζιάς: Κάνει ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τρίτης, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι επρόκειτο για μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε εκ νέου την Τουρκία «νευρική δύναμη», εκτιμώντας ότι «κάποιοι στην Τουρκία νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελούσε μία Συρία ή ένα Ιράκ». Τόνισε επίσης ότι η Αθήνα έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα για τις «κόκκινες γραμμές» και, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι στο Φαρμακονήσι, η Τουρκία κόντεψε να πατήσει αυτήν την «κόκκινη γραμμή».

Για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη νευρικότητα της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Αθήνα έχει κάνει συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχει ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και έχει κάνει και τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία, για τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και τη γενικότητα συμπεριφορά της γείτονος.

«Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά θέλω να το ξαναπώ, δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για την πιθανότητα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, τόνισε ότι «αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα σε δικαστήριο και σε πόλεμο, θα επέλεγα το δικαστήριο. Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στο δικαστήριο και μια διμερή, ουσιαστική, πραγματική συμφωνία και διαδικασία συμφωνίας, θα επέλεγα το δεύτερο. Και προς το παρόν είμαστε σε αυτό το δεύτερο. Με τις δυσκολίες που έχει λόγω της κατάστασης της Τουρκίας».

«Εγώ δεν βλέπω άλλο δρόμο που μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας, από τη διπλωματία και από το Δίκαιο, και κατά προέκταση, και εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά πλαίσια που υπάρχουν στη διεθνή κοινωνία», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.



Πηγή : newsbeast.gr


Λογοθεραπεύτρια έκραξε τον Πολάκη σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ




Τα... άκουσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης .

Η ερώτηση που του απηύθυνε μία λογοθεραπεύτρια στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μία λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του ίδιου και των γονέων αλλά και επαγγελματιών του κλάδου.

«Έχω το δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας το 2015, 1η Ιουλίου του 2015», ανέφερε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η λογοθεραπεύτρια.  Η απάντησή του ήταν: «άλλοι παπάδες ήρθανε, άλλα χαρτιά βαστούνε».

Χωρίς να σχολιάσει την παρέμβαση του υπουργού, συνέχισε: Συνεχίζεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Εγώ είμαι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμώ και το δικό σας έργο.

«Δεν θέλουμε τέτοιους», παρενέβη κάποιος από το κοινό της εκδήλωσης, με την γυναίκα να παίρνει και πάλι τον λόγο: Δεν θέλετε τέτοιους; Αλήθεια; Τι θέλετε, τι θέλετε κύριε; Θέλετε ανθρώπους που να γλύφουν τους υπουργούς;

Τότε ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο σπατάλες προηγουμένων ετών, ενώ τόνισε πως «θα αλλάξει το παραμύθι αυτό. Αυτό θα γίνει. Και επειδή εμείς δεν πέσαμε από τον Άρη, ξέρουμε τι συμβαίνει και θα δώσουμε μία δίκαιη λύση»






Πηγή:  iefimerida.gr 


Φίλης και άλλοι δεκατρείς απ' την «ομάδα των 53» εναντίον F-35



Διέρρευσαν στη Βουλή ερώτηση με τις υπογραφές τους, αλλά χωρίς να την καταθέσουν -Διαβάστε τι αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης

Τις κινήσεις εσωκομματικής τακτικής που παραπέμπουν ευθέως σε επίδειξη δύναμης συνεχίζει ο κ. Νίκος Φίλης επιχειρώντας να εκνευρίσει το Μέγαρο Μαξίμου και να τεντώσει το σχοινί της κυβερνητικής συνοχής.

Οι αρχικές διαρροές από το στρατόπεδο του πρώην υπουργού Παιδείας πως θα ενεργοποιήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχίστηκαν σήμερα με νέα διαρροή του κειμένου της σχετικής ερώτησης το οποίο μάλιστα φέρει την υπογραφή του κ. Φίλη και άλλων δεκατριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ταξινομούνται στην λεγόμενη ομάδα των «53».

Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογεί διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για την αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35 και την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Οι ίδιοι, αναγνωρίζουν – όπως επισημαίνουν – «την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» ακολουθώντας όμως κατά πόδας την τοποθέτηση του κ. Φίλη στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος υπογραμμίζουν ότι «η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη».

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Παιδείας άσκησε κριτική στην κυβερνητική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και υποστήριξε ότι το κόμμα του πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς όπως το ΠΑΣΟΚ «ακόμα και αν είναι βρώμικο».

Οι αναφορές του κ. Φίλη προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στο Μέγαρο Μαξίμου και σκληρή αντίδραση από τους ΑΝΕΛ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Δημήτρης Καμμένος μετά από συνεννόηση όπως είπε με τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν επιδοκιμάζει τις δηλώσεις του κ. Φίλη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν τηλεφωνική συνομιλία το περασμένο Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνοντας την αρμονική τους συνεργασία.

Ωστόσο, το «νέο χτύπημα» από τον κ. Φίλη με την διαρροή του κειμένου της ερώτησης χαρακτηρίζεται ως αναβαθμισμένο καθώς ενισχύεται από την παρουσία δεκατριών ακόμα βουλευτών της πτέρυγας των «53». Εμπειροι πολιτικοί παρατηρητές πάντως αποκλείουν την ένταξη του πρώην υπουργού Παιδείας στην συγκεκριμένη «τάση» και προκρίνουν ως πιθανότερο σενάριο την πρόθεση του κ. Φίλη να ηγηθεί ενός ευρύτερου εσωκομματικού μετώπου.

Αναλυτικά η ερώτηση όπως διέρρευσε  έχει ως εξής:



Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία και ταυτόχρονα προωθείται η αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35 καθώς και η αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκδηλώθηκε ήδη ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση (Letter of Request for Offer and Acceptance) για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35).

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου 7 χρόνια και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,7 και 2 δισ. Ευρώ, ενώ το κόστος ενός εκάστου F-35 υπολογίζεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Επειδή, μετά από μια περίοδο εξοπλιστικής φρενίτιδας με τις γνωστές σκανδαλώδεις παρενέργειες, οι ελληνικές κυβερνήσεις, την τελευταία δεκαετία, υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις εξοπλιστικές δαπάνες οι οποίες όμως εξακολουθούν να είναι στο 2,38% του ΑΕΠ, όταν το προτεινόμενο ποσοστό από το ΝΑΤΟ είναι οι αμυντικές δαπάνες να φθάνουν το 2% του ΑΕΠκαι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αντιστοιχούν στο 1,56% του ΑΕΠ

Επειδή, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επέβαλε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και συνολικά στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη ( SIPRI)

Επειδή, παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη

Επειδή, πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση κατάφερε να καταβάλει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους και έχει προγραμματίσει να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ. σε 700.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών και για την αποστολή Letter of Request for Offer and Acceptance στην Αμερικανική Κυβέρνηση;

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις στις οποίες αναφέρεται ο τύπος;

Σε περίπτωση έγκρισης των σχετικών προμηθειών πώς προβλέπεται να αποπληρωθούν οι σχετικές πιστώσεις;

Προτίθεται να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Letter of Request for Offer and Acceptance καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

1. Νίκος Φίλης

2. Χρήστος Καραγιαννίδης

3. Αθανασία Αναγνωστοπούλου

4. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

5. Χριστόφορος Παπαδόπουλος

6. Γεράσιμος Μπαλαούρας

7. Γιώργος Πάλλης

8. Μαρία Θελερίτη

9. Γιάννης Γκιόλας

10. Αφροδίτη Σταμπουλή

11. Κατερίνα Ιγγλέζη

12. Αννέτα Καββαδία

13. Βάλια Βαγιωνάκη

14. Γιώργος Ντζιμάνης




Xρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr