Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Νέα Δημοκρατία: Αναπάντητα ερωτήματα από τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ



Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα από τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η εκκρεμότητα στη σύμβαση της ειδικής αγωγής παραμένει. Ο κλειστός προϋπολογισμός της  για το 2017 δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, παρ’ όλες τις επίμονες ερωτήσεις μας. Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν δεσμεύτηκαν για τα χρήματα που θα δοθούν στην ειδική αγωγή, κρατώντας σε ανασφάλεια χιλιάδες οικογένειες και επαγγελματίες υγείας.

  Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι πληρώνουν με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 700.000.000 ευρώ το χρόνο παραπάνω εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, όμως, ο Υπουργός Υγείας ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι οι αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ κρατήθηκαν για την πληρωμή συντάξεων, στερώντας τα χρήματα από την Υγεία.

  Την ίδια στιγμή, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ παραμένουν στα επίπεδα του 2014 ακόμα και μετά την γενναία χρηματοδότηση του 2016 και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ. 

   Η αναμόρφωση των παλαιών συμβάσεων καθυστερεί δραματικά. 

   Οι νέοι γιατροί εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ. 

   Η επιτροπή διαπραγμάτευσης του οργανισμού, μετά από ένα χρόνο, δεν έχει διαπραγματευτεί καμία μείωση για κανένα φάρμακο. Ούτε και για το φάρμακο της ηπατίτιδας C όταν είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς περιμένουν με αγωνία την χορήγηση του. 

   Την ίδια στιγμή, 650.000.000 ευρώ από το clawback που έπρεπε να επιστρέψουν οι πάροχοι υγείας ακόμα αναζητούνται, δημιουργώντας τουλάχιστον πολλά ερωτηματικά, για τον λόγο της μη εφαρμογής του νόμου.

   Τέλος, στις κούτες με τα χιλιάδες έγγραφα προστέθηκαν και οι ουρές των ασφαλισμένων για παροχές. 

   Για τα δεδομένα και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ που δεν δόθηκαν επαρκείς  απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ θα διεκδικήσουμε την πλήρη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την επιτάχυνση του έργου του ΕΟΠΥΥ μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις παρεμβάσεις μας, οι οποίες θα είναι συνεχείς».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου