Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Σε φύλαξη στόχων οι μισοί «μάχιμοι» αστυνομικοί




Περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς που υπηρετούν στις «μάχιμες» μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., όπως οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) απασχολούνται, όχι στην αντιμετώπιση του εγκλήματος αλλά στη φρούρηση στόχων, όπως γραφεία κομμάτων, σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού, σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια κ.ά. 

Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα, στα «πάρεργα» των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ που έχουν ως βασική αποστολή τους τη δίωξη της λεγόμενης «βαριάς» εγκληματικότητας, έχει προστεθεί η 24ωρη φρούρηση της «βίλας Ζωγράφου» και του κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου, που μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό κατάληψη και εκκενώθηκαν από την αστυνομία. Καθημερινά, υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ απασχολούνται εκτός του «τομέα» ευθύνης τους, ενώ τα Σαββατοκύριακα το ποσοστό αγγίζει το 80% λόγω των αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Το θέμα ανέδειξε με χθεσινή καταγγελία του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΕΦΕΑΑ). «Οι υπηρεσίες εποχούμενης περιπολίας (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ) έχουν απολέσει κάθε επαφή με την αποστολή τους και τον λόγο δημιουργίας τους, απουσιάζουν από τις γειτονιές και μαζί τους απουσιάζει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ειδικών φρουρών και καταλήγουν με την επισήμανση - προτροπή: «Οι λίγες αστυνομικές δυνάμεις που απέμειναν για την προστασία των ανυπεράσπιστων πολιτών πρέπει να επιστρέψουν σ’ αυτούς».

Ενδεικτικά, στη φρούρηση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, απασχολούνται τις ημέρες που δεν διατίθεται διμοιρία των ΜΑΤ, δύο ομάδες ΔΙ.ΑΣ. σε κάθε βάρδια, δηλαδή οκτώ αστυνομικοί με τέσσερις μηχανές. Αντίστοιχα, τρεις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. επιτηρούν σε 24ωρη βάση τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., στην Πειραιώς. Δικυκλιστές της ίδιας μονάδας διατίθενται ως στατική φρουρά στα σπίτια και στα γραφεία αξιωματούχων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, ενώ τα Σαββατοκύριακα εννέα «σταθμοί» (ομάδες) της ΔΙ.ΑΣ. σταθμεύουν έξω από σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, υπό τον φόβο επεισοδίων μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, βανδαλισμών επικυρωτικών μηχανημάτων κ.ά. Τις τελευταίες εβδομάδες στον κατάλογο των «στόχων» έχει προστεθεί σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια (έχει γίνει στόχος επιθέσεων) αλλά και το κτίριο του «Ερυθρού Σταυρού» στην Αλκιβιάδου που εκκενώθηκε και υπάρχει ανησυχία για ανακατάληψή του. Αντίστοιχα, τη «βίλα Ζωγράφου» επιτηρεί μια ΟΠΚΕ, ενώ αστυνομικοί της ίδιας υπηρεσίας φρουρούν το Μέγαρο Μαξίμου και το σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στα Εξάρχεια. Οι εναπομείνασες ΟΠΚΕ περιπολούν σε Ζεφύρι, Μενίδι, Λιόσια και Καματερό.




Πηγή: kathimerini.gr


Ο «δράκος με το ποδήλατο»: Φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. ότι τα παιδιά-θύματά του είναι περισσότερα




Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσε ο «δράκος με το ποδήλατο», όπως τον χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί, ο οποίος βίαζε ανήλικα κορίτσια σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο παιδόφιλος από το 2011 έως σήμερα περνούσε με το ποδήλατό του από περιοχές, όπως η Ομόνοια, ο Κολωνός, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Βοτανικός και τα Πατήσια, και αποπλανούσε παιδιά, ηλικίας από 10 έως 17 ετών, έξω από τις εισόδους των πολυκατοικιών τους.

Ο 33χρονος συνήθιζε να προσποιείται τον αστυνομικό αναφέροντας στα θύματά του ότι ερευνά κλοπή που έγινε στο σχολείο τους. Στη συνέχεια, οδηγούσε τα κορίτσια στην πυλωτή της πολυκατοικίας, όπου προχωρούσε στις αποτρόπαιες πράξεις του. Με τον ίδιο τρόπο δράσης αποπλάνησε έξι ανήλικα κορίτσια, ενώ οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι τα θύματά του είναι πολύ περισσότερα διότι πρόκειται για αδίκημα που πολύ συχνά δεν καταγγέλλεται. Η σύλληψή του έγινε την περασμένη Τετάρτη από κλιμάκιο αστυνομικών που τον παρακολουθούσε εδώ και πολλές ημέρες.

Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ είχε φυλακιστεί δύο φορές στο παρελθόν κυκλοφορούσε από το 2014 ελεύθερος. Την πρώτη φορά είχε καταλήξει στη φυλακή για ληστεία και τη δεύτερη για βιασμό ενήλικης γυναίκας.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής κατάσχεσαν από το σπίτι του τα δύο ποδήλατα που χρησιμοποιούσε και τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα με τη σε βάρος του δικογραφία για αποπλάνηση ανηλίκου, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, παράνομη βία κατά συρροή και αντιποίηση κατά της Αρχής. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευτούν, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η ταυτότητά του και η φωτογραφία του, προκειμένου να βρεθούν και άλλα θύματά του.



Πηγή : huffingtonpost.gr


Κάθε δύο ώρες επιθέσεις σε διμοιρίες




Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ομάδα νεαρών προσέγγισε τη διμοιρία, που φυλάσσει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, από την οδό Διδότου και εκσφενδόνισαν βόμβα μολότοφ. 

Προκάλεσε υλικές ζημιές σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, αλλά δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. Δύο ώρες αργότερα, στις 01:55, σειρά είχε η διμοιρία στην Πατησίων με τους επιτιθέμενους να βγαίνουν από το Πολυτεχνείο στην οδό Τοσίτσα και να πετούν πέτρες και μπουκάλια. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στις 03:55.


Πηγή : bloko.gr


Σκληροί κακοποιοί στην Ηλεία πυροβολούν δολοφονούν και κακοποιούν σκυλάκια




Όργιο κακοποίησης και δολοφονίας αθώων ψυχών γίνεται στην περιοχή της Ηλείας με σκληρούς κακοποιούς να πυροβολούν και να κακοποιούν μικρά σκυλάκια.

Σημειωτέων ότι οι συγκεκριμένοι κακοποιοί είναι επικίνδυνοι και για την ασφάλεια ανθρώπων αφού η συμπεριφορά τους στα αθώα σκυλάκια δείχνει το πόσο αδίστακτοι είναι στο να διαπράξουν κακουργήματα με πρώτο την δολοφονία και σε συνανθρώπους μας.



Σύμφωνα με το dete.gr τα φαινόμενα στην περιοχή είναι συχνά 

Νέο κρούσμα απίστευτης βαρβαρότητας, με θύματα μικρά σκυλάκια, σημειώθηκε την Κυριακή, στην πόλη της Βάρδας.

Επιτήδειος δηλητηρίασε με φόλες όχι ένα, όχι δύο αλλά δεκάξι σκυλιά. Ο δράστης αναζητείται από τις αρχές, καθώς το περιστατικό καταγγέλθηκε τόσο στο Α.Τ. Βάρδας, όσο και στη φιλοζωική.



Κουρτέσι: Το μικρό σκυλάκι βγήκε από το σπίτι και κάποιος το πυροβόλησε με αεροβόλο! Το σκυλί μεταφέρθηκε από την ιδιοκτήτριά του στην κτηνίατρο κ.Παναγιώτα Τσάγκου που δεν είναι η πρώτη φορά που χειρουργεί σκύλο πυροβολημένο.

Στρούσι: Η εικόνα ήταν σοκαριστική. Με δεμένα πόδια και με βγαλμένο το ένα του μάτι μετά από άγριο ξυλοδαρμό βρέθηκε να ψυχορραγεί στην άκρη του δρόμου στο Στρούσι ένα σκυλί. Μάλιστα ο βασανιστής του το είχε κτυπήσει με μανία στο κεφάλι με σκοπό να του ανοίξει το κρανίο με αποτέλεσμα το μάτι του σκύλου να πεταχτεί έξω!

Η Αντα Παναγιωτοπούλου μέλος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Λεχαινών σοκαρίστηκε όταν είδε το σκυλί. Χωρίς καθυστέρηση, μετέφερε αμέσως το δύστυχο ζώο στο κτηνιατρείο της Παναγιώτας Τσάγκου στα Λεχαινά . Σήμερα το σκυλί θα χειρουργηθεί.

Λεχαινά: Αυτοκίνητο χτυπά κουτάβι τριών-τεσσάρων μηνών. Το σκυλί τραυματίζεται στα πίσω πόδια του και ουρλιάζει από τον πόνο. Ο οδηγός που το κτύπησε δεν σταμάτησε. Κάποιοι άλλοι κοιτούν το σκυλί και συνεχίζουν το δρόμο τους. Το σκυλί προσπαθεί να πάει στην άκρη του δρόμου, και το κτυπά ευτυχώς ελαφρά, ένα άλλο ΙΧ. Ούτε αυτός ο οδηγός σταματά. Ευτυχώς για το δύστυχο κουτάβι, βρέθηκε μετά από λίγο κάποιος συνάνθρωπός μας και το μετέφερε βαριά τραυματισμένο πάλι στην Παναγιώτα Τσάγκου.

Η κατάσταση όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ είναι πάρα πολύ σοβαρή στην περιοχή και η αστυνομία επιβάλλεται να ερευνήσει και να συλλάβει τους κακοποιούς που διαπράττουν τόσο σοβαρά εγκλήματα τα οποία όπως προείπαμε είναι θέμα χρόνου να γυρίσουν και σε ανθρώπινες ζωές γιατί η συμπεριφορά των δραστών μόνο με σκληρών κακοποιών μπορεί να συγκριθεί.






Μπροστά η Νέα Δημοκρατία με 23,9% και πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 10,6% σε νέα Δημοσκόπηση



Δεν έχει τέλος η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ που κοντεύει να φτάσει σε μονοψήφια νούμερα.

Η δημοσκόπηση της Palmos Analysis δίνει ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου για την Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου: Το 23,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά το 10,6%, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 5,9% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη  4,2%, Χρυσή Αυγή  4%, Ένωση Κεντρώων 1,6%, Πλεύση Ελευθερίας  1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,8%, Ποτάμι  0,7%, Ανεξάρτητoι Έλληνες  0,6% και Λαϊκή Ενότητα 0,6%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 76% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται μόλις στο 13%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 19%. 


Στην εκλογική επιρροή, με πολλαπλή αναγωγή, η ΝΔ συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, το ΚΚΕ 9,0%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 7,0%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, η Ένωση Κεντρώων 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 2%, το Ποτάμι 2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%, 1,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 1,5% η Λαϊκή Ενότητα. Υπάρχει ένα 6% το οποίο δήλωσε πως θα ψηφίσει «Άλλο Κόμμα».



Κανείς δεν πίστευε ότι τον ξυπνάει έτσι η σκυλίτσα του μέχρι που το βιντεοσκόπησε [vid]



Η Lexi είναι ένα χαριτωμένο σκυλάκι που κάθε πρωί αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο! Ξυπνά τον "μπαμπά" της με τον πιο αξιολάτρευτο τρόπο. Δείτε το βίντεο και θα "λιώσετε".

Θα "λιώσετε" με το παρακάτω βίντεο. Η γλυκιά σκυλίτσα Lexi ξυπνά τον ιδιοκτήτης το πρωί με τον πιο γλυκό τρόπο. Πώς; Απλώνει το άκρο στο στέρνο και το κεφάλι του "μπαμπά" της και τον γλύφει για να ξυπνήσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτήν την σκυλίτσα, κανείς δεν χρειάζεται ξυπνητήρι!

Δείτε την απίστευτη προσπάθεια της Lexi να τον ξυπνήσει...Είστε σίγουροι ότι θέλετε σκύλο;!



Πηγή : newsit.gr


Νέα Δημοκρατία : Απόλυτη ανεπάρκεια στο Υπουργείο Υγείας




Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνεται καθημερινά με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. 

Παρότι η σχετική προθεσμία για την πολυδιαφημισμένη λίστα χειρουργείων εξέπνευσε στις 23 Μαρτίου, ακόμα παραμένει όνειρο θερινής νυκτός για την μεγάλη πλειοψηφία των νοσοκομείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ημερήσιο τύπο, ακόμα και στην περίπτωση που η λίστα αρχίζει να δημοσιοποιείται, η λειτουργία της θα είναι τουλάχιστον προβληματική, εξαιτίας της κακής προετοιμασίας από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.


Μία ακόμα δήθεν "τομή" στο χώρο της Υγείας πέφτει στο κενό. 

Η ανεπάρκεια και ο λάθος σχεδιασμός είναι πλέον ξεκάθαρος για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ό,τι και αν κάνουν αποτυγχάνει, αφού τους λείπει το πιο βασικό. Η γνώση και η βούληση για μεταρρυθμίσεις. 

Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για την Υγεία και κυρίως για τους πολίτες».


Βυθίζεται στο χάος η Παραγουάη



Διαδηλωτές κατέλαβαν και πυρπόλησαν το κτίριο του κογκρέσου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του Κογκρέσου της Παραγουάης και του έβαλαν φωτιά εν μέσω των κινητοποιήσεων εναντίον της μυστικής ψηφοφορίας στη Γερουσία χθες Παρασκευή για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Οράσιο Καρτές να είναι ξανά υποψήφιος για το αξίωμα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ποτέ πια δικτατορία», εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο.

Κατόπιν διέλυσαν γραφεία γερουσιαστών που τάχθηκαν υπέρ της αναθεώρησης πριν βάλουν φωτιά και σχεδόν πυρπολήσουν το κτίριο.

Υπήρξαν εκτεταμένες συμπλοκές με την αστυνομία και τουλάχιστον τριάντα αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πλάνα που μετέδωσαν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εικονίζουν διαδηλωτές να σπάνε τα παράθυρα του Κογκρέσου έπειτα από πολύωρες συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, εναντιώνονται στην πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Παραγουάης ώστε να επιτρέπεται η επανεκλογή του προέδρου της χώρας στο αξίωμα.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Γερουσίας της Παραγουάης, ο Ροβέρτο Ασεβέδο, και ο βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος των φιλελεύθερων, ο Έντγκαρ Ακόστα, τραυματίστηκαν στο κεφάλι και στον θώρακα από σφαίρες από καουτσούκ.








Πηγή : newsbeast.gr


Χάνεται και το ορόσημο της 7ης Απριλίου



Άλλο ένα ορόσημο, αυτό του Eurogroup της Μάλτας, στις 7 Απριλίου, είναι από χθες οριστικά χαμένο για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, θέτοντας σε κίνδυνο τον σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα, της ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας δεν θα επιτευχθεί στο επόμενο Eurogroup», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη, και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να την εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς».

«Στον αέρα» εξακολουθεί να είναι, εν τω μεταξύ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, καθώς οι διαφωνίες στα επιμέρους θέματα και κυρίως στο ασφαλιστικό παραμένουν έντονες. Μετά την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες, η ημερομηνία επιστροφής δεν ορίστηκε, ενώ σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δύσκολα θα ληφθεί σχετική απόφαση τα επόμενα 24ωρα.

«Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν θα είναι εύκολο», ανέφερε άλλη ευρωπαϊκή πηγή. «Εξαρτάται από το πόσο κοντά θα έρθουν τις επόμενες μέρες στα ανοιχτά θέματα». Σημειώνεται ότι πάγια θέση των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει το 80%-90% της συμφωνίας.

Η εμπλοκή προέκυψε όταν κατέστη σαφές ότι οι θεσμοί –και όχι μόνο το ΔΝΤ– επέμεναν να εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 και όχι το 2020. Δύο ευρωπαϊκές πηγές διαβεβαίωναν χθες ότι αυτή ήταν εξαρχής η θέση των θεσμών, αντίθετα με ό,τι άφηναν να εννοηθεί εδώ οι κυβερνητικές πηγές, ότι δηλαδή οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει για μείωση των συντάξεων από το 2020 και αρκούνταν στη μείωση του αφορολογήτου από το 2019. «Η κυβέρνηση, ωστόσο, επί πολύ μεγάλο διάστημα δεν είχε απαντήσει, αφήνοντας αυτό το σημείο να συζητηθεί στα τελικά στάδια», εξηγούσε η μία ευρωπαϊκή πηγή.

Τελικά, το θέμα συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, 21-24 Μαρτίου, και, σύμφωνα με την άλλη ευρωπαϊκή πηγή, εκεί το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε για την έναρξη των περικοπών από το 2019. Υπό διαπραγμάτευση εξακολουθούσε να είναι η έκταση των περικοπών.

Υπαναχώρηση

Στη συνέχεια, όμως, επιστρέφοντας στην Αθήνα, οι πληροφορίες από την ίδια πηγή αναφέρουν ότι η κυβέρνηση υπαναχώρησε, με αποτέλεσμα να προκληθεί ενόχληση στους θεσμούς και να επαναφέρει το ΔΝΤ ακόμη και θέμα αύξησης του ορίου των απολύσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί με πιο ομαλό τρόπο δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτοί από το ΔΝΤ.

Ετσι, αυτή τη στιγμή παραμένει ανοικτό όλο το πακέτο. Με αυτά τα δεδομένα, οι ελπίδες ακόμη και για συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της Μάλτας έχουν απομακρυνθεί και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει απλώς μια νέα ευκαιρία να βρεθούν οι επικεφαλής των θεσμών από κοντά και να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. «Στην καλύτερη περίπτωση», αναφέρει πηγή, «θα διαπιστώσουν ότι έχουν έρθει κοντά και ότι οι θεσμοί μπορούν στη συνέχεια να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση».

Εν τω μεταξύ, οι τριγμοί γίνονται έντονα αισθητοί στην οικονομία. Οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι τον Μάρτιο η εκροή καταθέσεων σκαρφάλωσε στο 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα συνολικά το τρίμηνο να έχουν φύγει 4 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» (23/3/2015).




ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Έντυπη Καθημερινή


Βενεζουέλα: «Ξεχείλισε» στους δρόμους η οργή για τον Μαδούρο


Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν τους δρόμους της χώρας - Αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας κατά του προέδρου - Κολομβία, Περού και  Χιλή ανακάλεσαν του πρεσβευτές τους  - Στο πλευρό του Μαδούρο η Ρωσία  

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βενεζουέλας την ώρα που αυξάνεται η πίεση της διεθνούς κοινότητας μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να αναλάβει το ίδιο τις εξουσίες του κοινοβουλίου και να στερήσει από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους. 

«Δεν θα ανεχτούμε τον σφετερισμό (των εξουσιών) από το Ανώτατο Δικαστήριο» είπαν μέλη μιας φοιτητικής οργάνωσης στο Καράκας ενώ κατευθύνονταν προς το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

Επιπλέον, οι διαδηλωτές έκλεισαν έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Καράκας, έχοντας στο πλευρό τους τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο. «Δεν πρέπει να παραδοθούμε ή να σταματήσουμε, πρέπει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας» τόνισε ο βουλευτής. 

Έχοντας καταργήσει τα περισσότερα από τα μέτρα που έλαβε το κοινοβούλιο αφότου η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο το 2015, το δικαστήριο που στηρίζει τον Νίκολας Μαδούρο γνωστοποίησε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νομοθετικού σώματος, διότι επιδεικνύει ασέβεια προς το νόμο.

Εξοργισμένοι επικριτές του προέδρου της Βενεζουέλας, τον κατηγόρησαν ότι διοργανώνει ένα «πραξικόπημα» εναντίον του σώματος που συγκροτήθηκε νόμιμα έπειτα από τη διενέργεια εκλογών.

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασαν οι ΗΠΑ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σημείωσε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «ο διαχωρισμός των εξουσιών είναι απαραίτητος προκειμένου να λειτουργήσει η Δημοκρατία και το να κρατάμε ανοικτούς τους χώρους άσκησης της Δημοκρατίας είναι αναγκαίο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται».

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν απηύθυνε έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας να επανεξετάσει την απόφασή του. Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το μόνιμο Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογήσει την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Βενεζουέλας, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, να αφήσει ήσυχη τη Βενεζουέλα.
«Οι εξωτερικές δυνάμεις δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στην φωτιά της διαμάχης στο εσωτερικό της Βενεζουέλας» τονίζεται.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».
Από την πλευρά του ο Νικολά Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι ηγείται των προσπαθειών ανατροπής του στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης κατά αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Η Κολομβία, από την άλλη, έκανε σήμερα γνωστό ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της στο Καράκας, καθώς εκτιμά ότι ένα «όριο» παραβιάστηκε στη Βενεζουέλα.
«Τον κάλεσα για να μας ενημερώσει» για την κατάσταση, δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κολομβίας Μαρία Άνχελα Ολγκίν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol Radio.
«Η απόφαση του (Ανώτατου) Δικαστηρίου χθες παραβίασε ένα όριο το οποίο δεν είχε παραβιαστεί έως σήμερα» συμπλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών.

«Είμαι πεπεισμένη ότι το μόνο ζήτημα (που πρέπει να επιλυθεί) είναι η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση να συμφωνήσουν προς όφελος μιας βιώσιμης χώρας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Εκτός της Κολομβίας, το Περού και η Χιλή κάλεσαν για εξηγήσεις τους πρεσβευτές τους.






Πηγή : protothema.gr


Αυστρία: Απαγόρευση του καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών από τα μέσα του 2018

Φωτογραφία: Pixabay


Στην απαγόρευση του καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών προχωρά η Αυστρία από τα μέσα του 2018.

Αυτό συμφωνήθηκε σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων -καθώς σε αυτά βρίσκεται η αρμοδιότητα ως προς το κάπνισμα- να υιοθετηθεί η σχετική πρόταση της Αυστριακής υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας, Σοφί Καρμάζιν, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Σημειώνεται, ότι η Αυστρία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται από τα 16 χρόνια, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ μικρή, η νεότερη στην Ευρώπη, μόλις στα ένδεκα τους χρόνια και πως στους δεκαπεντάχρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι στα μεν κορίτσια 26% στα δε αγόρια 24%.

Σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, έπειτα από την ολοκλήρωση ενός διήμερου συνεδρίου στην πόλη Κρεμς, η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας χαρακτήρισε «σταθμό στην πολιτική για την Υγεία και τη Νεολαία» την πρόθεση όλων των κρατιδίων να ψηφίσουν σχετικό νόμο στα τοπικά κοινοβούλια τους, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόθεση της Πολιτείας να επεξεργαστεί αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

Την ίδια πρόταση για απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών, η Αυστριακή υπουργός είχε πρωτοπαρουσιάσει πριν δύο χρόνια, με την κεντρική κυβέρνηση να μην μπορεί να προχωρήσει σε απαγορεύσεις ως προς την πώληση και χρήση προϊόντων καπνού.

Κατά τις έντονες συζητήσεις μέσα στους τελευταίους μήνες, αρχικά μόνον τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια έδειξαν την πρόθεση να αποδεχθούν μία ενιαία ρύθμιση του ζητήματος, ενώ διαφορές απόψεων καταγράφονταν μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ διατεινόταν έως πρόσφατα πως «τη στιγμή που κάποιος πηγαίνει να ψηφίσει στα 16 χρόνια του, μπορεί να αποφασίζει και για ένα τσιγάρο», ενώ, αντίθετα το κόμμα των Πράσινων χαιρέτιζε εξ αρχής με έμφαση την πρωτοβουλία της υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας.

Ταυτόχρονα οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξουν επιπλέον μέτρα που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση των νέων στο κάπνισμα, επισημαίνοντας πως πολλοί άρχισαν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία και ανέπτυξαν ένα δυναμικό εθισμού, που δεν μπορούν πλέον να το αντιμετωπίσουν εύκολα.

Με σχετικό νόμο για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία, που είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή τον Μάιο του 2015 και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2018 -όπως και για την απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18- δίνεται οριστικό τέλος στο κάπνισμα στη γαστρονομία στην Αυστρία, έπειτα από μια μακρόχρονη συζήτηση που διαρκούσε πάνω από δώδεκα χρόνια.

Ο έως τώρα νόμος περί «προστασίας των μη καπνιστών» ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010. Σύμφωνα με αυτόν, που θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου του 2018, όλες οι επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.
Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία -για καπνιστές και μη καπνιστές- θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους ίδιων διαστάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.

Θεωρητικά, η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε πολλές ταλαντεύσεις, στους χώρους εργασίας. Όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές τηρούνται από την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Πάντως, έρευνα που είχε διενεργηθεί στο παρελθόν, είχε διαπιστώσει πως τελικά δεν είναι η Ελλάδα που κατέχει τα «πρωτεία» στο κάπνισμα, αλλά η Αυστρία, στην οποία το ποσοστό καπνιστών είναι το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, και αυτό σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με την έρευνα, με ένα ποσοστό καπνιστών 36,3% του πληθυσμού της, η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 35% και τρίτη την Ουγγαρία με 23,8%.




Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ, iefimerida.gr 


Αρτέμης Σώρρας: Η σύζυγός μου δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση για την οποία καταδικαστήκαμε



Με νέα του παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ε» ο Πατρινός καταζητούμενος Αρτέμης Σώρρας επιχειρεί να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη της υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο ίδιος και η σύζυγός της με αντίδικο τον Φ. Λεπίδα. Στην δήλωση που μετέφεραν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του ο κ. Σώρρας δηλώνει ότι σέβεται την ελληνική δικαιοσύνη και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη υποστηρίζονται ότι η γυναίκα του δεν φέρει καμία ευθύνη και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει σε σχετική γραπτή δήλωση στα δικαστήρια Πατρών. Επιπλέον ισχυρίζεται ότι η αλήθεια θα λάμψει όταν θα γίνει σε δεύτερο βαθμό η δίκη με τον κ. Λεπίδα ενώ δεν αποδέχεται τις υπόλοιπες κατηγορίες που του απευθύνονται. Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας μεταφέροντας την θέση της συζύγου του κ. Σώρρα υποστηρίζει ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση ή ενεργό συμμετοχή στο αδίκημα και ζητά να σεβαστούν το γεγονός ότι είναι μητέρα 4 παιδιών.

Επίσης ο κ. Βασίλης Νουζέλας σημειώνει ότι η επίσης καταζητούμενη δεν εμφανίζεται για δικούς της υποκειμενικούς λόγους και θεωρεί ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας μετά τν απόφαση της δικαιοσύνης.



Πηγή


Κυβερνητική ανοχή στο λαθρεμπόριο καυσίμων



Η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Αττικής, κ.Θανάσης Μπούρας, για την απουσία ελέγχων στην αγορά καυσίμων, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Τις προβλέψεις για ύφεση 1,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 αντανακλούν απολύτως τα στοιχεία για τη ζήτηση των καυσίμων κίνησης τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου η ζήτηση υποχώρησε σε ποσοστό 4% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2016. Ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση, της τάξης του 6%, σημείωσε, το ίδιο διάστημα, το πετρέλαιο κίνησης. Την “παρτίδα” για τις εταιρείες και τα πρατήρια έσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης, η ζήτηση του οποίου αυξήθηκε κατά 24% λόγω της παρατεταμένης παγωνιάς στη χώρα.

Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν έντονη ανησυχία για την αρνητική εξέλιξη της ζήτησης στα δυο βασικά προϊόντα κίνησης (βενζίνη και πετρέλαιο), την οποία συνδέουν με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ένα μέρος της υποχώρησης οφείλεται στη ενίσχυση του λαθρεμπορίου μετά την αύξηση της φορολογίας από τις αρχές του έτους. 

Επίσης, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την παντελή έλλειψη ελέγχων από τα συνεργεία των εποπτευόμενων Υπουργείων, καθώς και τις εκκρεμότητες στην εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Το γεγονός ότι τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραμένουν ανενεργά, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αποδυναμώνει το πρόγραμμα ελέγχων στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, που οι ευσυνείδητοι επιχειρηματίες παλεύουν να σταθούν όρθιοι και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας, η απουσία των ελέγχων συντηρεί το όργιο της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας σε βάρος των νομοταγών επιχειρηματιών. Ταυτόχρονα, η απουσία ελέγχων θέτει ερωτηματικά για την ποιότητα των αγαθών, τη δημόσια υγεία και την τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων.

Η αδυναμία αντιμετώπισης μίας χρόνιας παθογένειας της ελληνικής οικονομίας, όπως εκείνης του λαθρεμπορίου καυσίμων, συμβάλλει δυστυχώς στην παρατεταμένη αιμορραγία των δημόσιων ταμείων.

Μετά από όλα αυτά, οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, έχουν την υποχρέωση να απαντήσουν:


  • Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά εξαιτίας του φαινομένου του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής;
  • Εάν έχουν σχέδιο για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής;
  • Πότε θα εφαρμόσουν το νόμο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου;
  • Εάν υπάρχει πλάνο ελέγχου από τα συνεργεία των εποπτευόμενων υπουργείων ενόψει των εορτών του Πάσχα και της θερινής περιόδου;


Δολοφονική επίθεση αγνώστων σε φοιτητή




Επίθεση από άγνωστα άτομα – σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής – επιτέθηκαν στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής σε 24χρονο φοιτητή στην οδό Παπαδά στη περιοχή Ελληνορώσων στην Αθήνα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν.

Σύμφωνα με καταγγελίες που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. ο φοιτητής την στιγμή που επέστρεφε σπίτι του από τη Σχολή του δέχθηκε την επίθεση από άγνωστους που τον χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές σε διάφορα σημεία του σώματος του. Στη συνέχεια του αφαίρεσαν ένα σακίδιο μέσα στο οποίο υπήρχε ένα κινητό τηλέφωνο και μια φωτογραφική μηχανή και τράπηκαν σε φυγή.

Ακολούθως ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» ενώ η ΕΛ.ΑΣ. διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που εκτιμάται ότι επιτέθηκαν στον νεαρό καθώς τον θεώρησαν μέλος της ομάδας που λίγο νωρίτερα είχε κάνει καταδρομική επίθεση στην είσοδο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Μεσογείων. Για τη συγκεκριμένη ενέργεια έγιναν 11 προσαγωγές ατόμων τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα.



Πηγή


Πρωτοφανής απόφαση για Πανελλαδικές



Υπό την πίεση των αντιδράσεων μερίδας υποψηφίων και (δη) των γονέων τους, το υπουργείο Παιδείας καταφέρει πλήγμα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, προκαλώντας αλαλούμ. Χθες, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Παντής ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στους υποψηφίους να εξεταστούν σε επιπλέον μαθήματα εάν το επιθυμούν. Το... δώρο είναι άνευ αντικρίσματος, αφού οι υποψήφιοι εδώ και δύο χρόνια έχουν αποφασίσει –και άρα προετοιμαστεί μέσα στη διετία– σε πόσα μαθήματα θα εξεταστούν. Μάλιστα, το μέγεθος της αβελτηρίας του υπουργείου καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ούτε οι αντιδρώντες γονείς ικανοποιούνται, επιτροπή των οποίων κάνει λόγο για πολιτικό τερτίπι και εμπαιγμό και καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει.

Ειδικότερα, με βάση τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα εάν επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση στις σχολές μόνον ενός επιστημονικού πεδίου (π.χ. ή ανθρωπιστικές ή υγείας ή οικονομικά ή παιδαγωγικά ή θετικές σπουδές). Εάν θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές και από δεύτερο πεδίο (π.χ. ιατρικές και πολυτεχνεία) οι 18χρονοι πρέπει να εξεταστούν σε πέμπτο μάθημα. Χθες ο κ. Παντής, σε πρωινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, είπε ότι «είναι αίτημα εύλογο, σωστό να ανοίξουμε τη διαδικασία για δυνατότητα δήλωσης από τους υποψηφίους πέμπτου μαθήματος. Από Δευτέρα το υπουργείο θα δει το αίτημα και θα το κάνει», προσθέτοντας ότι «αυτό ζητούν οι γονείς».

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο δίνει ένα... τυράκι στους υποψηφίους για να κάμψει τις αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, έως τώρα μερίδα υποψηφίων διαμαρτύρεται για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές. Ενδεικτικά, στις επτά ιατρικές σχολές κόπηκαν συνολικά 220 θέσεις (-21%). Πολλοί υποψήφιοι επειδή στοχεύουν μόνον στις ιατρικές δήλωσαν τον Φεβρουάριο να εξεταστούν μόνο σε 4 μαθήματα για να έχουν λιγότερο φόρτο και να περισσότερο χρόνο προετοιμασίας. Χαρακτηριστικά, πέρυσι μόνο το 25% των υποψηφίων εξετάστηκε σε πέμπτο μάθημα. Ωστόσο, με το φετινό «ψαλίδι» σε περιζήτητες θέσεις που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, οι πιθανότητες εισαγωγής περιορίζονται. Ετσι, το υπουργείο, επειδή όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν σχεδιάζει να αναιρέσει την περικοπή θέσεων, εκτιμά ότι με το άνοιγμα της διαδικασίας για το 5ο μάθημα βοηθάει τους υποψηφίους να αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής.

Ωστόσο, εκτός από πρωτοφανής, η απόφαση είναι και «άδωρη», αφού θεωρείται αδύνατον ένας υποψήφιος να προετοιμαστεί επαρκώς σε ένα επιπλέον μάθημα μέσα σε μόλις δύο μήνες έως τις εξετάσεις. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους, εκτός από τις ιατρικές, και στις πολυτεχνικές σχολές πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά. Μάλιστα, οι δηλώσεις Παντή προκάλεσαν την οργή γονέων. «Στην ουσία, η κίνηση που προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας είναι ένα πολιτικό τερτίπι και ένας τεράστιος εμπαιγμός στις δεκάδες χιλιάδων μαθητών», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας. Πάντως κ. Παντής, μιλώντας αργά το απόγευμα στην «Κ», διευκρίνισε ότι το θέμα είναι υπό εξέταση και δεν υπάρχει οριστική απόφαση, αρνούμενος ότι η υπαναχώρηση οφείλεται στις αρνητικές επιπτώσεις της πρωινής εξαγγελίας.




ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Έντυπη Καθημερινή