Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ντόρα ότι ποιο σοβαρό διαθέτουμε στην πολιτική ζωή της χώρας!



Κώστας Βουκελάτος


Όπως κάθε φορά έτσι και σήμερα το πρωί παρακολούθησα με ενδιαφέρον την Ντόρα στο ΣΚΑΙ. Φυσικά και είχα δώσει σύρμα σε κολλητούς και φίλους να παρακολουθήσουν έναν από τους τελευταίους σοβαρούς πολιτικούς που διαθέτει η χώρα για να την δουν ώστε να έχουν κάποιες ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα πράγματα και θα σοβαρευτούμε ως λαός για να διαλέγουμε να μας εκπροσωπούν μόνο σοβαροί άνθρωποι στην Ευρώπη για να γυρίσει η αξιοπρέπεια μας την οποία έχει διαλύσει ο Τσίπρας και οι ότι να' ναι που έχει για κυβέρνηση.

Μία Ντόρα σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ όπως την ξέρουμε χωρίς να μασάει τα λόγια της, όπως δηλαδή μας έχει συνηθίσει καθαρά και λαϊκά για να καταλαβαίνει και ο απλός πολίτης τι λέει πώς το λέει και τι εννοεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημοσιογράφων δίπλα της να την φορτώσουν με ερωτηματικά γιατί δεν τους έβγαινε μάλλον ο τηλεοπτικός χρόνος και έτσι πίεζαν χωρίς να προλαβαίνει να τελειώσει την φράση της.

Η Ντόρα λοιπόν για ακόμα μία φορά όπως την ξέρουν όλοι όσοι παρακολουθούν την πολιτική της πορεία αυτά τα χρόνια δεν μασάει τα λόγια της και αυτό φάνηκε με τον χαρακτηρισμό που έδωσε στον Π. Τόμσεν ως αντιπαθέστατου λέγοντας : "Είναι αντιπαθέστατος, μια φορά τον είδα και μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι".

«Είναι αντιπαθέστατος, μια φορά τον είδα και μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: "Δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω την έκπληξη της κυβέρνησης. Στο blog του o κ. Τόμσεν τα λέει όλα αυτά. Χρειαζόμαστε τη διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτή η συνομιλία δεν έχει καταγραφεί από την Ελλάδα.Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ εδώ και 7 μήνες πάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα".

Εξέφρασε για ακόμα μία φορά την ανησυχία της για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση λέγοντας : "είναι διαφορετική η θέση των θεσμών για το χρέος, όφειλε να το γνωρίζει η κυβέρνηση. Αν έρθει πιστωτικό γεγονός, θα έρθει με ευθύνη της κυβέρνησης. Κάθε μέρα που περνάει, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αδυνατίζει".

Ζητώντας της από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα έγιναν την Τρίτη στην Βουλή η Ντόρα είπε με μία πρόταση την κατάληξη αυτής της προσπάθειας του Τσίπρα να αποπροσανατολίσει λέγοντας :  "ο Τσίπρας δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε ένα όνομα της διαπλοκής"

Για την διενέργεια εκλογών η απάντηση της ήταν : "Ο ελληνικός λαός θέλει εκλογές και άλλη κυβέρνηση. Το κόστος των εκλογών είναι μικρότερο από το κόστος παραμονής αυτή της κυβέρνησης.  Αυτή η κυβέρνηση θα περάσει πολλά μέσα σε μια νύχτα. Δεν έχω ξαναδεί μετά από 180 μέρες από τις εκλογές, να έχει κατρακυλήσει η εικόνα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τόσο χαμηλά. Η παραμονή αυτή της κυβέρνησης εγκυμονεί κινδύνους στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Είναι καλός ρήτορας ο κ. Τσίπρας, αλλά ανασφαλής και χωρίς επιχειρήματα στη συζήτηση για τη διαπλοκή". 

Τι άλλο να προσθέσεις όταν ακούς την Ντόρα να μην μασάει τα λόγια της.




ΕΓΚΛΗΜΑ : Στην αναμονή έξι μήνες για μια ακτινοθεραπεία



Προσπαθείς να το φανταστείς αλλά είναι αδύνατον. Δεν το χωράει ο νους πώς είναι να σου ανακοινώνεται η βαριά διάγνωση –καρκίνος– και κατόπιν ότι για την πρώτη σου θεραπεία θα χρειαστεί να περιμένεις έξι μήνες. Πώς περιμένεις μισό χρόνο για να ξεκινήσεις τη μάχη; Με τι σθένος θα παλέψεις για τη ζωή σου; Πόσο θα έχει προχωρήσει η ασθένεια ώς τότε;

Ομως αυτή είναι η πραγματικότητα για χιλιάδες καρκινοπαθείς στη χώρα μας σήμερα. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία στον «Αγιο Σάββα» φτάνει τους έξι μήνες, κάτι λιγότερο είναι στο «Αττικόν» και στους «Αγίους Αναργύρους», ενώ «μόλις» δύο μήνες είναι στο «Μεταξά». Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, τρία από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας που δώρισε το 2014 το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνολικά επτά νοσοκομεία της περιφέρειας, ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, καθώς δεν έχει προσληφθεί το κατάλληλο προσωπικό. Σημειώνεται ότι περίπου 25.500 είναι οι καρκινοπαθείς που έχουν ανάγκη από ακτινοθεραπεία κάθε χρόνο στη χώρα μας.

«Οταν δεν μπορείς να κάνεις τις ακτινοβολίες σου όταν πρέπει να τις κάνεις, ο κίνδυνος είναι μεγάλος», λέει στην «Κ» η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ.

«Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα, απλώς, δεν κάνουν θεραπεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την πορεία της νόσου, και όσοι μπορούν, οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και απευθύνονται σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο». Το κόστος μιας τέτοιας θεραπείας σε ιδιωτικό θεραπευτήριο κυμαίνεται από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Μολονότι επισήμως διαψεύδεται, πληροφορίες αναφέρουν ότι πράγματι τους τελευταίους μήνες λόγω της κατάστασης στη δημόσια υγεία η ζήτηση για τέτοιου είδους θεραπείες έχει αυξηθεί σε κέντρα όπως το «Ιατρόπολις», το «Μετροπόλιταν», το «Υγεία», τα οποία διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας.

Σε άλλες εποχές...

Παλαιότερα, κάποιος ασφαλισμένος μπορούσε να υποβληθεί σε θεραπεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο, καταβάλλοντας ο ίδιος απλώς την αμοιβή του γιατρού. Σήμερα, με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί, σχεδόν ολόκληρο το κόστος μετακυλίεται στον ασθενή. Και όπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργος Πισσάκας, παλιά οι 2.000-5.000 ευρώ ήταν ένα ποσό που ο «μέσος άνθρωπος» μπορούσε να αντέξει, σήμερα όχι. «Η αντιμετώπιση της νόσου θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλους και, ανάλογα με το Ταμείο του καθενός, ο ασθενής να επιλέγει εάν θα κάνει τις θεραπείες του σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο. Ο ασθενής σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνει τις θεραπείες στην ώρα που πρέπει να τις κάνει. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι δεν έχουν λύση. Βλέπουμε στα μάτια των ασθενών κάποιους που δεν βλέπουν λύση. Ερχόμαστε οι ογκολόγοι αντιμέτωποι με το χειρότερο κομμάτι της ιατρικής. Αποκτούμε σχέση ζωής με τους ασθενείς μας και οφείλουμε να τους δίνουμε αξιοπρεπείς λύσεις. Σήμερα, τους βλέπουμε να γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να πάρουν μια απάντηση, αποδιοργανωμένοι. Κι όλα αυτά γιατί δεν προσλαμβάνουμε 40 άτομα να λειτουργήσουν τα μηχανήματα που κάποιος δώρισε στο κράτος».

Οταν τον Ιούλιο του 2014 το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε τη δωρεά ύψους 16 εκατ. ευρώ, είχε θέσει ως προϋπόθεση την πρόσληψη ειδικού προσωπικού που θα μπορούσε να λειτουργήσει τα νέα μηχανήματα. Ωστόσο, η προθεσμία κινδυνεύει να εκπνεύσει και η ευκαιρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας να αποκτήσουν σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά κέντρα να χαθεί. «Το ίδρυμα έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για τη δωρεά, όπως θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος», αναφέρει στην «Κ» ο εκτελών χρέη διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Πνευματικός (δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα νέος διοικητής). «Εμείς μόλις καταφέραμε να συμπληρώσουμε τις τρεις θέσεις ΔΕΠ με ακτινοθεραπευτές - ογκολόγους που απαιτούνταν, και άμεσα στέλνουμε τα χαρτιά στην υγειονομική περιφέρεια για τα περαιτέρω. Εάν δεν ενεργήσουν άμεσα, κινδυνεύουμε να χάσουμε τη δωρεά, η προθεσμία λήγει τον Ιούνιο».

Το κράτος ολιγωρεί, ενώ δεν χρειάζεται να δαπανήσει χρήματα

«Είναι ντροπή να χάνουμε τη μάχη με τον καρκίνο για μερικά εκατομμύρια ευρώ. Ο καρκίνος δεν περιμένει». Τη φράση του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλου επαναλαμβάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Γιώργος Πισσάκας. «Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν πρόκειται καν για χρήματα του κράτους», λέει στην «Κ», σχεδόν μονολογώντας.

«Με τις δωρεές όπως του Ιδρύματος Νιάρχου και τα ΕΣΠΑ, το κράτος όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτα για τα μηχανήματα αυτά, αλλά εισπράττει και τον ΦΠΑ. Μόνο από τη δωρεά του Νιάρχου το κράτος θα εισπράξει τρία εκατομμύρια ευρώ μέσω ΦΠΑ. Κι όμως δεν κάνουμε τίποτα, δεν μπορούμε να προσλάβουμε 40 ανθρώπους να λειτουργήσουν τα μηχανήματα. Δεν είναι η οικονομική κρίση το πρόβλημα. Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Είναι θέμα έγνοιας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σκύψουν κάποιοι με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από αυτούς που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο, γιατί η ποιοτική και στον σωστό χρόνο ακτινοθεραπεία θα τους χαρίσει και περισσότερη και καλύτερη ζωή». Για τους ειδικούς γιατρούς και τους συλλόγους καρκινοπαθών έχουν σωθεί πια οι λέξεις. Στο ΚΕΦΙ τα τηλέφωνα είναι καθημερινά. «Οι άνθρωποι μαθαίνουν τα νέα και ότι δεν μπορούν άμεσα να πάνε για θεραπεία και πέφτουν σε κατάθλιψη», λέει στην «Κ» η κ. Γραμματόγλου. «Ακόμα μία έκκληση κάνω στην πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν το 2016 να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσει τα μηχανήματα».



ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών η πορεία Πάτρα - Αθήνα κατά της ανεργίας



Ξεκίνησε η μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας, που διοργανώνει ο δήμος Πατρέων. "Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους" δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης 

Ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής η πορεία που οργανώνει ο δήμος Πατρέων, από την αχαϊκή πρωτεύουσα μέχρι την Αθήνα, με σκοπό τη διεκδίκηση και την υλοποίηση μέτρων κατά της ανεργίας.

Επικεφαλής της πορείας, που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου, είναι ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και συμμετέχουν αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων, καθώς και πολλοί πολίτες.



Όπως δήλωσε ο κ. Πελετίδης, «απαιτούμε από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων, ενώ με τη συμμετοχή μας στην πορεία, στέλνουμε ελπιδοφόρο μήνυμα ότι δεν περνά η πολιτική που μας θέλει άβουλους, θεατές, πρόβατα έτοιμα να θυσιαστούν χωρίς να πουν λέξη».

«Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους με δικαιώματα, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Τα 220 χιλιόμετρα της πορείας μας σε 8 ημέρες, είναι δρόμος συμμετοχής, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης. Εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χθες και σήμερα, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία», προσέθεσε.

Όσον αφορά στην πορεία, ο δήμαρχος είπε ότι «θα είναι ένα μεγάλο λαϊκό ποτάμι, όπου θα συναντηθούν οι δήμοι της Αιγιάλειας, του Ξυλοκάστρου, του Κιάτου, του Βέλου-Βόχα, της Κορίνθου, του Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, των Μεγάρων, της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, του Χαϊδαρίου, για να φτάσουμε στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 10 Απριλίου».

Κατά τη διάρκεια της πορείας, ανέφερε, «θα γίνουν σε όλες τις πόλεις όπου θα διανυκτερεύσουμε, συγκεντρώσεις, συναυλίες, διαδηλώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις». Ειδικότερα, στάσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αίγιο, στην Ακράτα, στο Ξυλόκαστρο, στην Κόρινθο , στους Αγίους Θεοδώρους, στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα και στο Χαϊδάρι, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία θα διανυκτερεύουν σε αθλητικά κέντρα των προαναφερόμενων πόλεων.

Στο πίσω μέρος της πορείας θα ακολουθούν οχήματα του δήμου Πατρέων για την ξεκούραση των συμμετεχόντων και την αποθήκευση των αποσκευών.

Επίσης, κάθε πρωί θα αναχωρούν από την Πάτρα λεωφορεία για να μεταφέρουν όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που θα γίνονται στις πόλεις απ΄ όπου θα περνά η πορεία και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στην Πάτρα.

Την Κυριακή 10 Απριλίου θα αναχωρήσουν λεωφορεία για την Αθήνα, προκειμένου να μεταφέρουν στην πρωτεύουσα, όσους θέλουν να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, βίντεο και φωτό: patrastimes.gr και news247.gr)






Πάσχετε από διαβήτη; Αυτός είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματος του φαγητού



Τα φαγητά που προορίζονται για τους διαβητικούς πρέπει να είναι μαγειρεμένα με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να αποφεύγονται οι παρενέργειες.

Στο πλαίσιο έρευνας, αμερικανοί επιστήμονες χώρισαν ένα μεγάλο αριθμό διαβητικών σε δύο ομάδες και τους υπέβαλαν σε κοινό διαιτολόγιο. Η μοναδική διαφορά ήταν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας μαγείρευαν με κανονικούς ρυθμούς, ενώ εκείνα της δεύτερης προετοίμαζαν αργά το φαγητό τους, σε χαμηλές θερμοκρασίες, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη τοξικών ουσιών, γνωστών ως «τελικών προϊόντων της γλυκονοζυλίωσης (AGEs)».

Τα εν λόγω παράγωγα προκύπτουν από την ταυτόχρονη ζέση των σακχάρων, πρωτεϊνών και λιπών που περιέχονται στις τροφές.

Όταν οι ερευνητές σύγκριναν τα δείγματα αίματος που παρέλαβαν από τους συμμετέχοντες μετά το πέρας της μελέτης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας είχαν υψηλά επίπεδα των τοξικών ουσιών AGEs σε σχέση με τα άτομα της δεύτερης ομάδας. Επιπλέον, διέθεταν αυξημένα επίπεδα μιας ουσίας, η οποία ευθύνεται για την εκδήλωση φλεγμονής στα τοιχώματα των αγγείων.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το αργό βράσιμο των φαγητών που προορίζονται για τους διαβητικούς μπορεί να τους προφυλάξει από την εκδήλωση σοβαρών αγγειακών παθήσεων.

Αντίθετα, η προετοιμασία των φαγητών σε υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τα επίπεδα ανάπτυξης τοξικών ουσιών, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον οργανισμό όσων πάσχουν από διαβήτη.



Τζένη Βαρουτά
Πηγή : newsitamea.gr


Χ. Θεοχάρης: Η διαρροή της συνομιλίας δείχνει ότι κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τίποτα



Η σημερινή διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου είναι κόλαφος και αποδεικνύει ότι: η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τίποτα σήμερα, αλλά και δεν διαπραγματεύτηκε σωστά το καλοκαίρι.

Πρώτον, το ΔΝΤ ζητάει αλλαγή των στόχων γιατί τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ανέφικτα και θα καταστρέψουν την οικονομία. Ζητά μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 2% του ΑΕΠ ή €3,4δις.

Δεύτερον, ζητά καλύτερα και λιγότερα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση προτιμάει να πάρει περισσότερα και χειρότερα, εγκληματώντας απέναντι στην ελληνική οικονομία με συνένοχο την Κομισιόν.

Ο κ. Τσίπρας ζητά την απομάκρυνση του ΔΝΤ, αντί να το χρησιμοποιήσει ως σύμμαχο που θα μπορούσε να επιτρέψει και την μείωση του χρέους και λιγότερα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες.

Αντιθέτως, οι κύριοι Τσίπρας- Καμμένος καταστρέφουν την μεσαία τάξη, προκειμένου να πάρουν όπως όπως τα χρήματα για να τα δώσουν στους ημέτερους.

Πρόκειται για συνειδητή καταστροφή της χώρας για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν.


Πηγή : liberal.gr


Εθνικός διάλογος για τη Δικαιοσύνη από τη ΝΔ




Εθνικό διάλογο για τη Δικαιοσύνη προτείνει να διεξαχθεί ο υπεύθυνος του τομέα της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Με αφορμή όσα διαδραματίζονται καθημερινά στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης προτείνει να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι οι δικαστικές ενώσεις, οι δικηγορικοί σύλλογοι αλλά και ενώσεις πολιτών για να συμφωνήσουν σε μια εθνική στρατηγική.

Επιπλέον ανακοινώνεται η δημιουργία τριών κλάδων εντός του τομέα και προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση ο κλάδος για τη διαφάνεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν γπήρχε ως σήμερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση για την πρωτοβουλία της ΝΔ έχει ως εξής: «Υπό την προεδρία του υπευθύνου του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ηλείας κ. Κώστα Τζαβάρα, συνεδρίασε εν ολομελεία στις 30 Μαρτίου στα γραφεία του κόμματος ο Τομέας. Κατά την συνεδρίαση συζητήθηκε διεξοδικά η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, εξαιτίας των συστηματικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τον επηρεασμό της δικαστικής κρίσης σε επιλεγμένες υποθέσεις.

Παράλληλα, η ανικανότητα και τελικώς η αδυναμία των αρμοδίων υπουργών να επιλύσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, της έλλειψης σύγχρονων υποδομών με παράλληλη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογία για τις διαδικαστικές ανάγκες κάθε δίκης, καθώς και της ελλιπούς στελέχωσης των δικαστηρίων της χώρας έχει επιδεινώσει την κατάσταση στον υπερθετικό βαθμό. Επίσης επισημάνθηκε η παντελής έλλειψη ασφάλειας δικαίου καθώς και η απουσία προβλέψιμης δικαστικής κρίσης.

Τα προβλήματα αυτά ήδη έχουν μετεξελιχθεί σε συστημικές αδυναμίες των δικαστικών θεσμών της χώρας, ώστε σήμερα, εν όψει και της σοβούσας οικονομικής κρίσης, να επιβάλλουν την αναθεώρηση βασικών δομών του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, ώστε να υλοποιηθούν αναγκαίες και ώριμες μεταρρυθμίσεις, που δεν θα εκσυγχρονίσουν απλώς αλλά θα θεσπίσουν εγγυήσεις απόδοσης στους πολίτες ουσιαστικής και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης.

Με τις διαπιστώσεις αυτές ο Τομέας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει έναν "Εθνικό Διάλογο για τη Δικαιοσύνη", για τις αλλαγές και ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν στον πολίτη ένα δικαστικό σύστημα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, αποτελεσματικό και προ πάντων δίκαιο.

Στον διάλογο αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Ενώσεις των Δικαστών, η Ένωση των Εισαγγελέων, οι Σύλλογοι των δικαστικών υπαλλήλων, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι επιστημονικές ενώσεις, οι νομικές σχολές, ενώσεις πολιτών και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας ή πολίτης. Ήδη ο Τομέας επεξεργάζεται προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να οργανωθεί και να διεξαχθεί ο εθνικός αυτός διάλογος, για να είναι γόνιμος και να καταλήξει σε μια σύνθεση.

Τέλος, αποφασίστηκε η διαίρεση του τομέα σε τρεις ομάδες εργασίας, αντίστοιχες με τις Γραμματείες του αρμόδιου υπουργείου ήτοι: Ομάδα Εργασίας Δικαιοσύνης, Ομάδα Εργασίας Αντεγκληματικής Πολιτικής και Ομάδα Εργασίας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».


Πηγή : tovima.gr


Ρήτρα για αναδρομικό «κούρεμα» στις συντάξεις- Ανυποψιάστοι οι ασφαλισμένοι



Ωρολογιακή βόμβα, που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή σε βάρος των ασφαλισμένων κόβοντας αναδρομικά συντάξεις, είναι η πρακτική των ασφαλιστικών Ταμείων να εκδίδουν συντξαιοδοτοκές αποφάσεις με επιφύλαξη για αναθεώρηση των καταβαλλόμενων ποσών.

Πρόκειται στην ουσία για ρήτρα με αναδρομικό κούρεμα, όταν οριστικοποιηθούν οι οδηγίες για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή του νόμου 4336  που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι  ασφαλισμένοι είναι ανυποψίαστοι για τα όσα κρύβουν οι ρήτρες επιφύλαξης, καθώς σπεύδουν να υπογράψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην τους προλάβουν τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό και κυρίως για να μην πέσουν πάνω στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και πάρουν ακόμη πιο μικρές συντάξεις.

Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν είναι να υποβάλουν ένσταση και να απαιτήσουν την έκδοση της απόφασης χωρίς επιφύλαξη. Με αυτόν τον τρόπο θα θέσουν προ των ευθυνών τους τις διοικήσεις των Ταμείων για τις αποφάσεις που κρύβουν μειώσεις συντάξεων.

Κανένα από τα Ταμεία δεν εφαρμόζει τις ήδη ψηφισμένες διατάξεις του περασμένου καλοκαιριού, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν βγει όλες οι απαραίτητες οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας. Με αυτή την πρόφαση οι συτνάξεις που βγάζουν είναι κατά «προσέγγιση» και για να μην έχουν οι διοικήσεις και οι διευθυντές των καταστημάτων την ευθύνη για τυχόν λάθος ποσά, ζητούν από τους ασφαλισμένους ότα θα υποβάλουν τις αιτήσεις του για να πάρουν την προσωρινή σύνταξη να υπογράφουν και υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα επιστρέψουν εντόκως και εφάπαξ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έλαβαν, αν διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται σύνταξη μετά τη λεπτομερή εφαρμογή των οδηγιών που απορρέουν από το νόμο για τα νέα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η μεγάλη βόμβα κρύβεται στις οριστικές αποφάσεις, αυτές δηλαδή που βγαίνουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ασφαλιστικών προϋποθέσεων και γίνει ο ακριβής υπολογισμός του τελικού ποσού σύνταξης. Σε αυτές τις οριστικές αποφάσεις υπάρχει ρήτρα επιφύλαξης και αναπροσαρμογής ων ποσών, γιατί τα Ταμεία γνωρίζουν ότι πληρώνουν συντάξεις με τον παλιά και όχι με το νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει για αιτήσεις που υποβάλλονται μετά από 1/7/2015 και από 1/9/2015 και μετά. Με ρήτρα αναπροσαρμογής ποσού εκδίδονται ακόμη και οι οριστικές αποφάσεις για όσους υπέβαλα αιτήσεις πριν από την 1/7/2015, που δεν ίσχυαν οι αλλαγές για τη μείωση των κατώτατων ορίων ούτε για τον διπλό υπολογισμό από την εφαρμογή του νόμου 3863/10.





Πηγή: iefimerida.gr 


Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στην πλατεία Κλαυθμώνος



Την Κυριακή 3 Απριλίου, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων ζώων, μια μεγάλη αγκαλιά για τους τετράποδους, αδέσποτους φίλους μας θα ανοίξει στην Πλατεία Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι atenistas.

Από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη φιλοζωική δράση, μια γιορτή υιοθεσίας ώστε τα αδέσποτα ζωάκια να βρουν λίγη ζεστασιά, φροντίδα και κυρίως συντροφιά. Στην πλατεία Κλαυθμώνος θα βρίσκονται δεκάδες μικρά και μεγάλα σκυλάκια που φιλοξενούνται στα καταφύγια των οργανώσεων και υποδομών και έχουν ανάγκη από ένα σπίτι, ενώ η δράση με σύνθημα Υιοθετώ! Δεν αγοράζω πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Οι Οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι οι:

– Τμήμα αστικής πανίδας Δήμου Αθηναίων-Υπηρεσία Αδέσποτων
– Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
– Ζωοφιλικός Σύλλογος Περάματος
– Φιλοζωικο Σωματείο «Αδεσποτη Ελπίδα»
– Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας-Κερατσινιου
– StrayCare.gr Αδέσποτη Φροντίδα
– SCARS – Second Chance Animal Rescue Society,

Αξίζει να αναφερθεί πως όσοι υιοθετήσουν θα λάβουν για τα σκυλάκια 6 μήνες δωρεάν τροφή (εκτός από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης που καλύπτει με άλλο πρόγραμμα) καθώς και εμβολιασμό (και στείρωση στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων).

Οι υιοθεσίες θα πραγματοποιούνται μέσω των οργανώσεων, με συμβόλαιο υιοθεσίας, και με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο.



Πηγή : in.gr


Κινδυνεύει σοβαρά να βγει εκτός κούρσας ο Τραμπ



Μειώθηκαν στο 44% οι πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Η πιθανότητα να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο Ντόναλντ Τραμπ έπεσε κατακόρυφα από την περασμένη εβδομάδα ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα το ενδεχόμενο το συνέδριο του κόμματος να επιλέξει κάποιον άλλον υποψήφιο για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διαδικτυακού ιστότοπου PredictIt.

Από 67% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, η πιθανότητα να κερδίσει το χρίσμα ο Τραμπ έπεσε σήμερα στο 44%, υποστηρίζει ο εξειδικευμένος ιστότοπος που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια της Ουέλινγκτον, στη Νέα Ζηλανδία. Αντιθέτως, αυξήθηκαν στο 34% οι πιθανότητες του Τεντ Κρουζ, του γερουσιαστή από το Τέξας, στον οποίο ο ιστότοπος έδινε ποσοστό μόλις 14%.

Έχει επίσης αυξηθεί στο 69% (από 43% την περασμένη εβδομάδα) η πιθανότητα να φτάσουν οι υποψήφιοι στο συνέδριο χωρίς κανείς τους να έχει αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία σε εκλέκτορες ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, να διεξαχθεί δηλαδή ένα αποκαλούμενο "συνέδριο υπό διαπραγμάτευση".

Μια νίκη του Κρουζ στις προκριματικές εκλογές του Γουισκόνσιν, την Τρίτη, θα δυσκόλευε την προσπάθεια του Τραμπ να συγκεντρώσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει το χρίσμα πριν από το συνέδριο, τον Ιούλιο. Στην περίπτωση αυτή το κόμμα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με την πιθανότητα να χρειαστούν τα ηγετικά στελέχη του να διαπραγματευτούν μεταξύ τους προκειμένου να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινσιτούτου Gallup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επτά στις δέκα Αμερικανίδες (ποσοστό 70%) έχουν αρνητική άποψη για τον Τραμπ και μόνο το 23% τον βλέπει θετικά.


Πηγή : News.gr


Απλήρωτες επί οκτώ μήνες οι καθαρίστριες στο υπ. Εργασίας



H πρόσληψή τους έγινε απευθείας από το υπουργείο με σύμβαση έργου, χωρίς όμως να υπάρξει διαγωνισμός και έτσι η μισθοδοσία τους δεν έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Οι καθαρίστριες, που αποτέλεσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ σύμβολο δικαιοσύνης και αποκατάστασης των καταπατημένων εργασιακών δικαιωμάτων προεκλογικά, παραμένουν απλήρωτες για οκτώ μήνες.

Ο υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησε το Σεπτέμβριο του 2015 στην πρόσληψη στο υπουργείο Εργασίας, καθαριστριών. Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν, μέχρι τώρα δουλεύουν χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μισθό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» αυτό συμβαίνει καθώς η πρόσληψή τους έγινε απευθείας από το υπουργείο με σύμβαση έργου, χωρίς όμως να υπάρξει διαγωνισμός και έτσι η μισθοδοσία τους δεν έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα διοικητικής  φύσης, το οποί ο εκτιμάται ότι δεν είναι εύκολο να λυθεί, καθώς για να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές θα πρέπει να παρακαμφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, που υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες πρόσληψης δεν είναι σύννομες. 

Ετσι, για να βγει με κάποιοι τρόπο θετική γνωμοδότηση θα πρέπει είτε να παραβιαστούν οι κανόνες της νομολογίας που διέπουν τους όρους αμοιβής για όσους απασχολεί το Δημόσιο χωρίς προκήρυξη είτε να τις απολύσουν και να τις επαναπροσλάβουν με άλλη σύμβαση και με άλλες διαδικασίες, που θα είναι σύννομες  για το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Πηγή : protothema.gr


Μητσοτάκης: «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πως και γιατί υπεκλάπη αυτή η συνομιλία»



Δήλωση για τις  αποκαλύψεις του  Wikileaks σχετικά με το διάλογο του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την  Λάρισα  σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «οι όποιες εσωτερικές διαφορές των θεσμών είναι γνωστές σε όλους και δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη δραματοποίηση της διαπραγμάτευσης» συνέχισε λέγοντας :  «Ας σταματήσει ο κ. Τσίπρας να ανακαλύπτει εξωτερικούς εχθρούς» αφήνοντας την αιχμή στον σχολιασμό του :«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το πως και γιατί υπεκλάπη αυτή η συνομιλία»


Αποκάλυψη Σ. Θεοδωράκη: Εταιρεία έλαβε €854.000 και τη δουλειά έκαναν οι φαντάροι!



Σε μια καταγγελία-σοκ προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, o κ. Θεοδωράκης αποκάλυψε ότι μια εταιρεία που εδρεύει στην Αργυρούπολη έλαβε το ποσό των 854.000 ευρώ και οι φαντάροι έκαναν την δουλειά.

«Για το Hot Spot της Χίου μια εταιρεία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες Ευρώ. Τι έφτιαξε με αυτά τα 854 χιλ. Ευρώ; Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο δήμος.  Τα container του Hot Spot είναι δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων.  Τις υπόλοιπες εργασίες τις έκαναν φαντάροι.  Στρατιώτες σκούπιζαν το χώρο. Στρατιώτες κουβαλούσαν κρεβάτια», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Κρεβάτια είναι παρμένα από τις μονάδες τους.  Τα θυμάστε όσοι υπηρετήσατε.  Στρατιώτες παντού και λίγοι εργάτες, προφανώς της εταιρείας. Ένας εργολάβος χωρίς σύμβαση εργασίας  και δουλειές χωρίς τιμολόγια».

Μάλιστα ο κ. Θεοδωράκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και τις σχετικές φωτογραφίες, οι οποίες καταδεικνύουν του λόγου του αληθές:






Παράλληλα κατήγγειλε ότι υπάρχουν καταγγελίες στην Αργολίδα και αλλού για ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. «Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν και ρωτούν τον κ. Καμμένο, γιατί επιλέχθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά, εταιρείες από την Αθήνα και όχι από τα νησιά; Είναι και δικό μας ερώτημα».


Πηγή : liberal.gr


Έκανε δωρεές 1 εκατ. ευρώ και δεν της έδιναν… βιβλιάριο ασθενείας!





Η κ. Γιαννούλα Γκουντάνη, η οποία επέστρεψε στην χώρα μας μετά από δεκαετίες στην Αυστραλία, έκανε δωρεές στο «Παναρκαδικό» νοσοκομείο στη μνήμη του συζύγου της που ξεπερνούν συνολικά το 1 εκατ. ευρώ. Χάριν αυτών μάλιστα υπάρχει σήμερα ένα υπερσύγχρονο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο της Τρίπολης. Κι όμως … Η Ελληνίδα αυτή είναι ανασφάλιστη χωρίς βιβλιάριο ασθενείας!

Αυτό αποκάλυψε ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, μιλώντας σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης αφού είχε λάβει την εξουσιοδότηση από την ίδια την κυρία Γκουντάνη, για να το αναφέρει δημοσίως...

Λίγη ώρα μετά την βράβευση της που έγινε στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, Βενετσάνος Πονηράκος, ενώπιον του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ανακοίνωσε ότι δίνεται εφ’ όρου ζωής υγειονομική περίθαλψη στην κ. Γιαννούλα Γκουντάνη, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε τους υπευθύνους για την απόφαση αυτή.

Χρειαζόταν άραγε να γίνει αναφορά από την Δήμαρχο; Μία δωρεά 1 εκατ. ευρώ δεν είναι συνηθισμένη ούτε και μένει μυστική, πόσο μάλλον όταν ο δωρητής είναι πια μόνιμος κάτοικος της περιοχής και εν...ζωή!



Πηγή: kalimera-arkadia.gr, iatropedia.gr


Στήνουν το σκηνικό…



Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του κάνουν μία αγωνιώδη προσπάθεια να δραματοποιήσουν μία συνομιλία που είναι προϊόν υποκλοπής, για την οποία και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι αληθινή. Την ίδια ώρα «κτυπά» με δηλώσεις του και ο κ. Παυλόπουλος. Μετά από τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού ανακάλυψε και την ευθύνη της ΕΕ που δεν έχει ακόμη αναλάβει το ρόλο του ΔΝΤ…

Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα πέταγε την σκούφια του από την χαρά του αν βρισκότανε κάποιος να του δώσει πίσω τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη ξοδέψει στην ελληνική υπόθεση. Κάποιοι στην Ελλάδα μπορεί να θεωρούν ψίχουλα αυτά τα χρήματα και να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν τα χρήματα αυτά εφόσον πιεστούν. Δεν πιστεύουν, όμως, το ίδιο και στην Ευρώπη…

Οποιαδήποτε απόφαση  θα πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ. Μία νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας με τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ του ΔΝΤ και με ένα ακόμη επιπλέον ποσό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το κενό που θα αφήσει στο πρόγραμμα  η αποχώρηση του ΔΝΤ, είναι προτάσεις που δεν περνάνε σε ξένα Κοινοβούλια! 

Σήμερα βγήκε στον αέρα μία συνομιλία. Σωστή ή λάθος, είναι προϊόν υποκλοπής. Το γιατί βγήκε στον αέρα είναι ένα θέμα. Το τι δηλαδή εξυπηρετεί. Πιο σοβαρό όμως είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας έσπευσε να υιοθετήσει το προϊόν της υποκλοπής ως αληθινό. Αν αυτό δεν είναι προβληματικό από μόνο του, ας το χαρακτηρίσει κάποιος όπως αλλιώς νομίζει!

Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι για το ίδιο θέμα έσπευσε να κάνει με μεγάλη ταχύτητα δήλωση και ο κ. Παυλόπουλος. Ο οποίος πριν δύο μέρες ανακάλυψε τον Μινώταυρο του νεοφιλελευθερισμού. Ο υπερκομματικός πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η ΕΕ έπρεπε να είχε αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ. Προφανώς με κάποιον το έχει συζητήσει το θέμα. Θα τον έχει ρωτήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ποιος μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό και τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει κάποιος πρόθυμος να πληρώσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας κινητοποιείται και ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αν δεν είναι ένα καλά σκηνοθετημένο έργο που θα μας οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, τότε πρόκειται για ένα ακόμη κακοπαιγμένο θεατρικό έργο. Το πιο πιθανό πάντως είναι το πρώτο σενάριο, να βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις. Αυτό δηλώνει και η παρουσία του κ. Παυλόπουλου. Ας μην ξεχνάμε ότι σε άλλα θέματα, όπως εκείνο των παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη, δεν μίλησε και παρά το γεγονός ότι έχει τις γνώσεις και το ειδικό βάρος για να αναφερθεί σχετικά. Με την Οικονομία δεν είχε ποτέ καλή σχέση, αν κρίνουμε και από την περίοδο που ήταν υπουργός…

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή : liberal.gr


Mε αντιρρησίες συνείδησης θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ! Μπαλώματα και προχειρότητες



Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας - Στον αέρα οι προεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα… παρουσιάζονται πλέον οι αντιρρησίες συνείδησης. Συνεχίζοντας την τακτική του πρόχειρου «μπαλώματος» στις τρύπες των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανοίγει τις πόρτες του ΕΣΥ στους αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή σε όσους για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους αρνούνται να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ζητεί από τα νοσοκομεία (την ώρα που στερούνται των αναγκαίων για τους ασθενείς), να τους παρέχουν είτε τροφή και στέγη είτε να τους δίδουν μηνιαίως ένα ποσό.  

Παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, στον ένα και πλέον χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕλ οι χιλιάδες κενές θέσεις στο ΕΣΥ καλύπτονται όπως όπως με προσωπικό που δεν έχει εμπειρία στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας. Έτσι, στη Βαβέλ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνει εκτός από το μόνιμο προσωπικό, εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως τους επικουρικούς, δηλαδή τους συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση, τους 5μηνίτες (νοσηλευτές κυρίως ΥΕ) και τους εργαζόμενους από σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα προστεθούν και οι αντιρρησίες συνείδησης. 

Οι αντιρρησίες συνείδησης αποτελούν την πιο πρόσφατη –αλλά μάλλον όχι τελευταία- προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να κλείσει τις «τρύπες» του προσωπικού στα νοσοκομεία τακτοποιώντας παράλληλα όσους και όπως μπορεί από τους ψηφοφόρους της, και όχι μόνο. Μάλιστα, στο θέμα της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης τα δύο αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, καταθέτουν τη δική τους… καινοτομία: επιτρέπουν για πρώτη φορά στους αντιρρησίες συνείδησης να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία και στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου. 

Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, αυτό απαγορευόταν. Η εναλλακτική θητεία αφορούσε μόνο φορείς του δημοσίου και ιδίως την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε περιοχές εκτός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, εκτός των αστικών κέντρων μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας (Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα) καθώς κι εκτός των περιοχών γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων.

Οι εξαιρέσεις αυτές πλέον έχουν αρθεί και οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να εκπληρώσουν τη θητεία τους όπου επιθυμούν. Όπως προκύπτει από το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής κ. Άγγελος Παπαδόπουλος ζητεί από τα 25 δημόσια νοσοκομεία που έχει στην αρμοδιότητά του να αποστείλουν (μέχρι και τις 23 Μαρτίου) σε ειδικό έντυπο αριθμό θέσεων, ειδικότητες και αντικείμενα απασχόλησης για τους αντιρρησίες συνείδησης. Τα νοσοκομεία που θα δεχτούν άτομα για την εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας υποχρεούνται είτε να διασφαλίσουν τροφή και στέγη στους αντιρρησίες συνείδησης είτε να τους χορηγούν το ποσό των 223,53 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό ορίζει ο νόμος είναι «ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών». 

Απορίας άξιον είναι ωστόσο για πολλά στελέχη νοσοκομείων πού θα βρεθούν είτε η μία παροχή (στέγη και φαγητό) είτε η άλλη για τους αντιρρησίες, με δεδομένους τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων αλλά και τις καθυστερήσεις στη ροή της χρηματοδότησης. Διότι, ακόμη και αν παραβλέψει κάποιος την εμβαλωματική, εάν όχι επικίνδυνη τακτική που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΥ, δύσκολα θα παραβλέψει το πρακτικό σκέλος της: ότι η οικονομική κάλυψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της εναλλακτικής υπηρεσίας μετακυλίεται στα απισχνασμένα νοσοκομεία. 

Ο ορισμός του αντιρρησία

Αντιρρησίες συνείδησης καλούνται όσοι για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή να κρατήσουν και να χρησιμοποιήσουν όπλο. Για να αναγνωριστεί κάποιος ως αντιρρησίας συνείδησης θα πρέπει να το δηλώσει και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη σχετική Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αποφαίνεται αν ο ενδιαφερόμενος θα αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης. Η διάρκεια της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης για υπόχρεους πλήρους θητείας είναι 15 μήνες. 

Σαφή στοιχεία για τους  αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέχρι και το 2010 οι αντιρρησίες συνείδησης που ζητούσαν να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πλέον καταγράφεται μια αυξητική τάση με τον ετήσιο αριθμό των αντιρρησιών συνείδησης να κυμαίνεται σε διψήφιο αριθμό. 

Η αύξηση των αιτούντων την εναλλακτική υπηρεσία όπως την ονομάζει πλέον ο νόμος κινητοποίησε και τα αντανακλαστικά των δημοσίων φορέων. Μέχρι πρότινος οι λίγοι αντιρρησίες συνείδησης εκπλήρωναν τη θητεία τους κυρίως σε Εφορίες, Ταχυδρομεία, ΟΑΕΔ, Κέντρα Αποθεραπείας και Φυσικής Αποκατάστασης ή Κέντρα Χρονίων Παθήσεων. Τον περασμένο Δεκέμβριο κλήθηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών τους με αντιρρησίες συνείδησης. 

Εφόσον δεν προσφέρονται θέσεις αντίστοιχες με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, ο φορέας εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού και ο αντιρρησίας εκπληρώνει τη θητεία του σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. 



Πηγή : protothema.gr


Αυξάνονται κύριος και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, καταργούνται φοροαπαλλαγές





Αλλάζει άρδην η φορολογία των ακινήτων - Έρχονται επιβαρύνσεις σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές - Κατασχέσεις και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου - Έρχεται «τσουνάμι» φορο-ελέγχων.

Την εκ βάθρων αναμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και των λοιπών φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται από φέτος σε περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί περαιτέρω για όσους ήδη επιβαρύνονται από αυτόν. 

Επιπλέον, εξετάζονται μέτρα που θα προκαλέσουν την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων. Όπως αποκαλύπτεται από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για το έτος 2016, το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, έως το τέλος Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα έχουν υποβάλει την εισήγησή τους για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της φορολογίας ακινήτων. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχεδιάζονται ήδη τροποποιήσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ, όπως αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 ευρώ στις 150.000-200.000 ευρώ, αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

 Όλες αυτές οι επώδυνες για τους φορολογούμενους αλλαγές σχεδιάζονται όχι μόνο για να καλυφθούν οι απώλειες φορολογικών εσόδων από τις μειώσεις που έγιναν πρόσφατα στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και για να εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 200-300 εκατομμυρίων ευρώ από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, ώστε οι συνολικές ετήσιες εισπράξεις από αυτή την πηγή να φθάσουν τα 2,8-2,9 ευρώ, από 2,65 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα. Πέραν των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, προωθούνται σχέδια που προβλέπουν την επαναφορά του φόρου υπεραξίας ακινήτων από 1/1/2017, περικοπές στα αφορολόγητα όρια και αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων. 

Επιπλέον, όπως ήδη έχουν αποκαλύψει τα dikaiologitika.gr, με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για το τρέχον έτος, η ΓΓΔΕ προανήγγειλε την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα. Ουσιαστικά, η ΓΓΔΕ αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για εκατομμύρια φορολογούμενους, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν στο στόχαστρο όσες εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές έχουν απομείνει στην φορολογία εισοδήματος, όπως: - η μείωση του ετήσιου φόρου εισοδήματος που παρέχεται στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, - η έκπτωση του 10% των εξόδων για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη από το φόρο εισοδήματος, - η έκπτωση του 10% των δωρεών από το φόρο εισοδήματος, - οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τους ανάπηρους, - οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους, Επίσης θα επανεξεταστούν και θα καταργηθούν ή θα περικοπούν οι μειώσεις των τεκμηρίων για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, οι απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων κ.λπ. 

Στο επιχειρησιακό της σχέδιο η ΓΓΔΕ προανήγγειλε επίσης και νέες παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη διασύνδεση του αριθμού των δόσεων και του επιτοκίου με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα κάθε οφειλέτη. Η ΓΓΔΕ αποκάλυψε εξάλλου ότι σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και γενικότερα στο διαδίκτυο για να αντλούν πληροφορίες αναγκαίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων φοροδιαφυγής. Από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΔΕ προκύπτει, τέλος, ότι η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου μετατίθεται για το τέλος Ιουνίου του 2017, ότι εξετάζεται η επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στις θυρίδες των οφειλετών του Δημοσίου κι ότι συνολικά για όλο το 2016 έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 103.770 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι.


Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Πηγή : dikaiologitika.gr





Οι 17 νέες «βόμβες» της Ζωής κατά Τσίπρα με αφορμή το ΔΝΤ




Σκληρή κριτική κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ασκεί η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της συζήτησης Τόμσεν – Βελκουλέκσου – Πετρόβα, από τα Wikileaks.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζητεί από τον πρωθυπουργό Τσίπρα να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς, κατηγορώντας τον πως παίζει παιχνίδια επιζητώντας την άνευ όρων αποχώρηση μόνο του ΔΝΤ και όχι συνολικά της Τρόικας και των Δανειστών, διευκολύνει το ΔΝΤ στο να μην αποζημιώσει τη χώρα για την τεράστια ζημιά που της έχει ενσυνειδήτως και δολίως προκαλέσει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “αφού δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας σε καμμία από τις ερωτήσεις που του έθεσα την Τρίτη σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ας απαντήσει στις ακόλουθες, που αφορούν το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, αντί να επιλέγει να μιλά μόνο μέσα από φιλοτεχνημένες διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον κ. Παυλόπουλο ή στο προστατευμένο περιβάλλον μιας Βουλής χωρίς αντιπολίτευση”

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου

Αντίθετα, εκείνο το οποίο ο ίδιος δεν εξηγεί είναι γιατί δεν αξιοποίησε και δεν αξιοποιεί ούτε τότε ούτε τώρα τα όπλα της χώρας εναντίον των δανειστών και του ΔΝΤ. Αντίθετα, στην πραγματικότητα, επιζητώντας άνευ όρων αποχώρηση μόνο του ΔΝΤ και όχι συνολικά της Τρόικας και των Δανειστών, διευκολύνει το ΔΝΤ στο να μην αποζημιώσει τη χώρα για την τεράστια ζημιά που της έχει ενσυνειδήτως και δολίως προκαλέσει.

Αφού δεν απάντησε ο κ. Τσίπρας σε καμμία από τις ερωτήσεις που του έθεσα την Τρίτη σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ας απαντήσει στις ακόλουθες, που αφορούν το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, αντί να επιλέγει να μιλά μόνο μέσα από φιλοτεχνημένες διαρροές τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον κ. Παυλόπουλο ή στο προστατευμένο περιβάλλον μιας Βουλής χωρίς αντιπολίτευση

1. Γιατί το καλοκαίρι του 2015 δεν αξιοποίησε την Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία ανέδειξε ότι το ΔΝΤ γνώριζε από το 2010 ότι το Ελληνικό Χρέος ήταν μη βιώσιμο και το απέκρυψε για να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, σε συνεννόηση με την Γερμανική και τη Γαλλική Κυβέρνηση (της οποίας η κ. Λαγκάρντ ήταν η αρμόδια Υπουργός Οικονομικών τον κρίσιμο χρόνο); 

2. Γιατί δεν αξιοποίησε ούτε το γεγονός ότι το ΔΝΤ, πανικόβλητο από αυτήν την αποκάλυψη, δημοσίευσε δύο εκθέσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2015, με τις οποίες συνομολογούσε για πρώτη φορά δημόσια τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πρότεινε το κούρεμά του;

3. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διεκδικήσει αποζημίωση από το ΔΝΤ, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και δημοσιοποιηθεί τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ενσυνείδητη εκ μέρους του ΔΝΤ παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών του και του Καταστατικού του;

4. Γιατί, ενώ η κ. Λαγκάρντ προσπάθησε με επιστολή της να αποτρέψει την αποκαλυπτικότατη κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη ενώπιον της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους στις 15-6-2015, με απειλητικές/δελεαστικές αναφορές στο αποκλειστικό δικαίωμα του ΔΝΤ να άρει την ασυλία του, η Κυβέρνησηπαρασιωπά το ρόλο της κυρίας Λαγκάρντ;

5. Γιατί δια στόματος κ. Τσακαλώτου, στην προ εβδομάδας συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (…) μιλά για «το καλό ΔΝΤ της κας Λαγκάρντ και το κακό ΔΝΤ των τεχνοκρατών, αλλά όχι όλων»;

6. Γιατί ο κ. Τσίπρας στη σημερινή του επιστολή, μετά από τις αποκαλύψεις, της προσφέρει τη διέξοδο υποβάθμισης του θέματος σε ζήτημα που αφορά μόνον την Βελκουλέσκου και τον Τόμσεν; 

7. Γιατί επιμένει να μην διεκδικεί το παραμικρό από το ΔΝΤ και απλώς παρακαλεί για την «τροχιοδρόμηση» της αξιολόγησης; 

8. Γιατί ενώ σήμερα Τσίπρας και Παυλόπουλος σπεύδουν να δώσουν διαρροές της μεταξύ τους συνομιλίας, ουσιαστικά υπαγορεύοντας σε πρόθυμα ΜΜΕ το κατ’ αυτούς περιεχόμενο, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν, δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της συνάντησης των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6/7/2015, ως όφειλαν και όπως είχε ζητηθεί επισήμως από εμένα με την ιδιότητα της Προέδρου της Βουλής από τον Ιούλιο 2015;

9. Γιατί Τσίπρας και Παυλόπουλος επιμένουν να αναδεικνύουν ως δήθεν «καλούς δανειστές» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, μετά το φοβερό πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού εναντίον του λαού, που εξήγειρε τις συνειδήσεις των δημοκρατικών πολιτών σε όλο τον πλανήτη;

10. Γιατί Τσίπρας και Παυλόπουλος αναλαμβάνουν τόσο άκομψα το ρόλο των εκπροσώπων ενός μέρους μόνο των δανειστών, παραβιάζοντας τόσο απροκάλυπτα τις υποχρεώσεις τους προς τον Ελληνικό Λαό και τη Δημοκρατία;

11. Θα δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται και των θέσεων που παίρνει η Κυβέρνησή του για το ασφαλιστικό, το φορολογικό (συμπεριλαμβανομένων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ), αλλά και το εργασιακό, στα οποία γίνεται ευθεία αναφορά στη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου;

12. Θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση του Μαξίμου για την διαγραφή χρέους, για την οποία ο κ. Τόμσεν δηλώνει τη βεβαιότητα ότι «δεν θα γίνει», αλλά και ότι πρέπει να εξαρτηθεί από τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ; 

13. Θα απαιτήσει την άμεση δημοσιοποίηση της συγκαλυπτόμενης Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρονται συγκεκριμένα οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου στη συνομιλία τους, συνωμοτώντας για το πότε θα την δημοσιοποιήσουν, ακολουθώντας την ίδια πρακτική παρασιώπησης, συγκάλυψης και απάτης που ακολουθεί εξ αρχής το ΔΝΤ από το 2010; 

14. Θα αξιοποιήσει την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την οποία απενεργοποίησε με απόφασή του ο κ. Βούτσης και η οποία ενίσχυσε όσο τίποτε στο παρελθόν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αφού συγκρότησε εμπεριστατωμένα επιχειρήματα για την διαγραφή του χρέους και το τέλος στους εκβιασμούς;

15. Θα γνωστοποιήσει εάν συντρέχει σε μέλη της Κυβέρνησής του σύγκρουση συμφερόντων, προσωπική, οικογενειακή ή οικονομική, που τους αποτρέπει από το να πράξουν εδώ και 1 χρόνο και πλέον το αυτονόητο για την υπεράσπιση της χώρας και του λαού;

16. Θα εξηγήσει γιατί σήμερα μόνος του υπερασπίζεται τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Ολάντ, εμφανίζοντάς τους ως «καλούς δανειστές» εν αντιθέσει με τον αναλώσιμο Τόμσεν («Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη»;)

17. Ήταν τόσο «πολλά τα λεφτά» που θα διανεμηθούν σε ημετέρους για το προσφυγικό, που ξέχασε όσα έλεγε το Σεπτέμβρη;

Προφανώς και ο κ. Τσίπρας δεν θα απαντήσει ούτε σε αυτά τα ερωτήματα. Είναι απασχολημένος με τους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς για να διασώσει το προφίλ του πριν την επόμενη κίνηση. Βεβαίως, έχει στερέψει η έμπνευση, αφού επέλεξε το κακότεχνο θέατρο της σύγκρουσης με τη διαπλοκή με πανομοιότυπο τρόπο και σε ανάλογη συγκυρία με την περυσινή σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, την οποία ο ίδιος στη συνέχεια διέλυσε πριν ολοκληρωθεί το έργο της.
Εν τω μεταξύ, εκχωρεί τα πάντα, ακόμη και τον πολιτισμό της χώρας σε αμφισβητούμενα ξενόφερτα πρόσωπα, που, εν μέσω κρίσης, βρήκαν την ευκαιρία να προβάλουν το προσωπικό τους έργο και συμφέρον με δημόσιο χρήμα. Δυστυχώς, άλλο Γιαν Φαμπρ, άλλο Ερίκ Τουσέν, που δούλεψε αμισθί, ανιδιοτελώς και άοκνα, επί μήνες, για να προσφέρει στην Ελλάδα. Ευτυχώς, ο πρώτος παραιτήθηκε, υπό το βάρος της δίκαιης κατακραυγής. Δυστυχώς, τον δεύτερο προσπαθεί λυσσαλέα να τον απενεργοποιήσει η Κυβέρνηση και ο κ. Βούτσης, υπό το φώς της γενικής κοινωνικής αποδοχής του έργου του.

Εν τω μεταξύ, εχθές ψηφίσθηκε η πιο εκτρωματική διεθνής συμφωνία, που κατακρημνίζει όλο το κεκτημένο διεθνούς δικαίου, ανθρωπιστικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τελευταίου αιώνα. Και η Κυβέρνηση ήδη κουτοπόνηρα διαχειρίζεται την προσδοκία ροκανίσματος των σχετικών κονδυλίων από πρόχειρα συγκροτημένες δομές με τη συμμετοχή«ημετέρων».


Πηγή : imerisia.gr


«Το ΔΝΤ στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης»



«Το ΔΝΤ δρα αποσταθεροποιητικά για την Ευρώπη» αναμένεται να τονίσει σε Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ ο Έλληνας πρωθυπουργός στις προγραμματισμένες για σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες που θα έχει μαζί τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr, θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ προσεχώς προγραμματίζεται συνομιλία και με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να τονίσει στους συνομιλητές του πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για το επόμενο τρίμηνο, τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης, το προσφυγικό που βρίσκεται σε πολύ λεπτό σημείο, την τρομοκρατία που αποσταθεροποιεί την περιοχή και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Η δράση του ΔΝΤ στο σημείο αυτό, όπως προκύπτει από το διάλογο, συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της Ευρώπης», είναι η εκτίμησή του.

Η Αθήνα επιδιώκει, εκμεταλλευόμενη τη διαρροή του διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου, να παροτρύνει τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ. 

Ο Τόμσεν, άλλωστε, έδειξε ότι στο στόχαστρό του είναι τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ένα Βrexit, με προηγούμενο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. 

Στο Eurogroup

Με τα σημερινά δεδομένα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να θέσει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου τον ρόλο του ΔΝΤ και το μέλλον του στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με συνέντευξή του σήμερα στη Realnews, τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του ΔΝΤ και την αντικατάστασή του από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Αναμένεται η απάντηση

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα. 

Αν δηλαδή οι θέσεις Τόμσεν είναι και θέσεις του ΔΝΤ και με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τον καλύψει ή εάν θα πάρει αποστάσεις, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολο.

Θα έχουν θέση Τόμσεν-Βελκουλέσκου;

Σε περίπτωση που η ηγεσία του ΔΝΤ λάβει αποστάσεις είναι σαφές ότι Τόμσεν και Βελκουλέσκου δεν θα έχουν θέση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. 

Ούτως ή άλλως, το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι το ξεκαθάρισμα των σχέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών με το IMF. 

Η Αθήνα θέτει θέμα για Τόμσεν

Με την επιστολή του στη Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, ο πρωθυπουργός, θέτοντας θέμα εμπιστοσύνης ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, βάζει ευθέως ζήτημα παρουσίας του Πολ Τόμσεν στις συζητήσεις.



Σκουρής Βασίλης
Πηγή : real.gr