Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ρήτρα για αναδρομικό «κούρεμα» στις συντάξεις- Ανυποψιάστοι οι ασφαλισμένοι



Ωρολογιακή βόμβα, που μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή σε βάρος των ασφαλισμένων κόβοντας αναδρομικά συντάξεις, είναι η πρακτική των ασφαλιστικών Ταμείων να εκδίδουν συντξαιοδοτοκές αποφάσεις με επιφύλαξη για αναθεώρηση των καταβαλλόμενων ποσών.

Πρόκειται στην ουσία για ρήτρα με αναδρομικό κούρεμα, όταν οριστικοποιηθούν οι οδηγίες για την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή του νόμου 4336  που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015. Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι  ασφαλισμένοι είναι ανυποψίαστοι για τα όσα κρύβουν οι ρήτρες επιφύλαξης, καθώς σπεύδουν να υπογράψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην τους προλάβουν τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό και κυρίως για να μην πέσουν πάνω στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και πάρουν ακόμη πιο μικρές συντάξεις.

Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν είναι να υποβάλουν ένσταση και να απαιτήσουν την έκδοση της απόφασης χωρίς επιφύλαξη. Με αυτόν τον τρόπο θα θέσουν προ των ευθυνών τους τις διοικήσεις των Ταμείων για τις αποφάσεις που κρύβουν μειώσεις συντάξεων.

Κανένα από τα Ταμεία δεν εφαρμόζει τις ήδη ψηφισμένες διατάξεις του περασμένου καλοκαιριού, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν βγει όλες οι απαραίτητες οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας. Με αυτή την πρόφαση οι συτνάξεις που βγάζουν είναι κατά «προσέγγιση» και για να μην έχουν οι διοικήσεις και οι διευθυντές των καταστημάτων την ευθύνη για τυχόν λάθος ποσά, ζητούν από τους ασφαλισμένους ότα θα υποβάλουν τις αιτήσεις του για να πάρουν την προσωρινή σύνταξη να υπογράφουν και υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα επιστρέψουν εντόκως και εφάπαξ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έλαβαν, αν διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται σύνταξη μετά τη λεπτομερή εφαρμογή των οδηγιών που απορρέουν από το νόμο για τα νέα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η μεγάλη βόμβα κρύβεται στις οριστικές αποφάσεις, αυτές δηλαδή που βγαίνουν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ασφαλιστικών προϋποθέσεων και γίνει ο ακριβής υπολογισμός του τελικού ποσού σύνταξης. Σε αυτές τις οριστικές αποφάσεις υπάρχει ρήτρα επιφύλαξης και αναπροσαρμογής ων ποσών, γιατί τα Ταμεία γνωρίζουν ότι πληρώνουν συντάξεις με τον παλιά και όχι με το νέο τρόπο υπολογισμού που ισχύει για αιτήσεις που υποβάλλονται μετά από 1/7/2015 και από 1/9/2015 και μετά. Με ρήτρα αναπροσαρμογής ποσού εκδίδονται ακόμη και οι οριστικές αποφάσεις για όσους υπέβαλα αιτήσεις πριν από την 1/7/2015, που δεν ίσχυαν οι αλλαγές για τη μείωση των κατώτατων ορίων ούτε για τον διπλό υπολογισμό από την εφαρμογή του νόμου 3863/10.





Πηγή: iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου