Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Συναγερμός στο Ελπίς: Θετικοί σε κορωνοϊό τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια



Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια που εργάζονται στο νοσοκομείο Ελπίς.

Ήδη γίνεται ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ενώ γίνεται απολύμανση στην Καρδιολογική και Παθολογική πτέρυγα του νοσοκομείου.


Και ο θεός βοηθός : Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες ενόψει καύσωνα το Σαββατοκύριακο



Και ο θεός βοηθός!!!

Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, όπως αποφάσισαν οι αρχές.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξουν οργανωμένα πλέον οι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι αναμένεται να ενημερωθούν οι δήμαρχοι των περιοχών που υπάρχουν οργανωμένες παραλίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν οι διαχειριστές των πλαζ προκειμένου να υποδεχθούν με ασφάλεια τους λουόμενους.


Ανεξέλεγκτοι και ανεύθυνοι οι Ρομά διασπείρουν την πανδημία



Είναι ανεξέλεγκτοι η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά στην Λάρισα.

Σαρωτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης στη Λάρισα με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περιγράφεται το Επιχειρησιακό «Σχέδιο Ημέρα 0- Ημέρα 7- Ημέρα 14», ενώ επισημαίνονται τα εξής:

«Τα συνεχόμενα θετικά κρούσματα των τελευταίων ημερών μέσα στον οικισμό, σήμαναν συναγερμό τόσο στον θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όσο και στις αυτοδιοικητικές αρχές της ευρύτερης περιοχής.



Ρωσικό υποθαλάσσιο drone εφτασε στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη, στην τάφρο των Μαριανών



Το βαθυσκάφος Vityaz έφτασε στη βαθύτερη περιοχή του πλανήτη, τοποθετώντας ένα ενθύμιο για τα 75 χρόνια από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων βρέθηκε ένα αυτόνομο ρωσικό drone, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό -που εντοπίζεται ως το βαθύτερο σημείο της θάλασσας-, όπου μετέφερε και ένα αντικείμενο σαν σημαδούρα, προς τιμήν της Ημέρας της Νίκης, ώστε να ταλαντεύεται για πάντα στα βάθη του ωκεανού.

Το βαθύτερο σημείο έχει καταγραφεί στα 10.028 μέτρα, σύμφωνα με το Ρωσικό Ίδρυμα για Εξελιγμένα Ερευνητικά Προγράμματα, ένας οργανισμός άμυνας που χρηματοδότησε και τη δημιουργία του drone.

Το βαθυσκάφος θα μπορούσε να είχε φτάσει βαθύτερα, αν επρόκειτο να βυθιστεί στο Challenger Deep, το πιο βαθύ σημείο της τάφρου, το οποίο έχει υπολογιστεί πως απέχει από την επιφάνεια της θάλασσας 11 χιλιόμετρα, αλλά η ομάδα επέλεξε ένα σημείο όπου θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πιο πολλούς ελιγμούς.

Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό, καθώς μόλις μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα μη επανδρωμένα βαθυσκάφη που έχουν φτάσει σε βάθη μεγαλύτερα των 10 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων του ιαπωνικού Kaiko και ABISMO, του κινέζικου Haidoy-1 και το αμερικανικό Nereus.

Το ρωσικό ρομποτικό σκάφος Vityaza ωστόσο ξεχωρίζει, καθώς δεν είναι ένα παραδοσιακό τηλεμεταχειριζόμενο όχημα, αλλά ένα πλήρες αυτόνομο drone για βαθιά νερά.

Η αποστολή αποτελεί μέρος των θαλάσσιων δοκιμών του νέου ρωσικού σκάφους, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητές του. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως μπορεί να λειτουργήσει κάτω από επίπεδα πίεσης που εντοπίζονται σε βάθη 12 χιλιομέτρων, αν ένα τέτοιο σημείο θα μπορούσε να εντοπιστεί στον πλανήτη.

​Ο ηλεκτρονικός του εγκέφαλος χρησιμοποιεί αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει και να αποφεύγει εμπόδια σε περιορισμένους χώρους.

Οι στρατιωτικές δυνατότητες ενός τέτοιου σκάφους αποτελούν ένα καυτό πεδίο συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης. Υποστηρίζεται πως το ρωσικό drone μπορεί να συνεργαστεί με έναν υποθαλάσσιο σταθμό. Το Vityaz και ο σταθμός μπορούν να επικοινωνούν με ένα σκάφος στην επιφάνεια μέσω υδροακουστικού καναλιού σε πραγματικό χρόνο.

Το ρωσικό ναυτικό δεν αποκαλύπτει τα σχέδιά του, αλλά ενδεχομένως θα δεχόταν την ιδέα ενός υποθαλάσσιου σταθμού, ικανού να εντοπίζει εχθρικά υποβρύχια, σε βάθη όπου τα συμβατικά μέσα δεν μπορούν να δουλέψουν.

 Το όνομα του drone είναι μια παλιά ρωσική λέξη που σημαίνει «πολεμιστής», αλλά ουσιαστικά είναι ονομασμένο από ένα παλιό σοβιετικό ερευνητικό σκάφος. Το συγκεκριμένο σκάφος, το οποίο ήταν πολιτικό πλοίο όταν κατασκευάστηκε, για μια περίοδο αποτέλεσε συνοδευτικό σκάφος για το ναυτικό της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά ύστερα άλλαξε και πήρε την σοβιετική σημαία το 1949, διενεργώντας για δύο δεκαετίες ερευνητικές εργασίες. Το συγκεκριμένο σκάφος μάλιστα, συμμετείχε σε μετρήσεις της τάφρου των Μαριανών το 1957.

​Το μοντέρνο βαθυσκάφος επέστρεψε στο χάσμα του θαλάσσιου βυθού, μένοντας για περίπου τρεις ώρες κοντά στον βυθό του ωκεανού, διενεργώντας χαρτογράφηση, συλλέγοντας δείγματα και τοποθετώντας ένα λάβαρο.

Αν και το βαθυσκάφος Μιρ τοποθέτησε τη ρωσική σημαία στον βυθό κατά τη διάρκεια αποστολής στην Αρκτική το 2007, η συγκεκριμένη αποστολή τοποθέτησε μόνο ένα μικρό ενθύμιο για τα 75 χρόνια από τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας, την οποία γιόρτασε η Ρωσία το Σάββατο.


Πηγή : sputniknews.gr


Και άλλο fake news διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξαπατήσει τους πολίτες



Δεν έχουν τέλος τα ψέματα και η εξαπάτηση των πολιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί με αυτό τον άθλιο τρόπο να μειώσει την δύναμη της κυβέρνησης.

Επειδή όμως είναι fake news και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αποκαλύπτεται η τακτική τους, βγαίνει η αλήθεια και ξεφτιλίζονται στην κοινωνία.

Ακόμη ένα fake news από τον ΣΥΡIΖΑ σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, απαντήθηκε απο το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή που έδωσε με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ απάντηση στο fake news ΣΥΡΙΖΑ:

O ΣΥΡΙΖΑ, και οι αρμόδιοι Τομεάρχες του, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όχι μόνο δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά δεν διαβάζουν καν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προτού τοποθετηθούν, με αποτέλεσμα να εκτίθενται από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους.

Προς απάντησή τους, επαναλαμβάνουμε τα εξής:

1ον. Επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ, έλαβαν σήμερα 8.652 επιχειρήσεις. Όσοι, περίπου, υπέβαλαν οριστική δήλωση μέχρι χθες το βράδυ. Αυτό δεν είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν!

Όλες οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι και θα οριστικοποιήσουν έως την Παρασκευή 15 Μαΐου την Αίτηση Χορήγησης, θα λάβουν την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση που τους αναλογεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με δεύτερη καταβολή την Παρασκευή, σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «την επιστρεπτέα προκαταβολή θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις». Να ενημερώσουμε, μάλιστα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ήδη ο συγκεκριμένος αριθμός έχει υπερβεί τις 22.300 οριστικοποιημένες αιτήσεις (στοιχεία 8.00 μ.μ.)!

2ον. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο. Όσον αφορά στο παράδειγμα που επικαλούνται οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους, μία επιχείρηση με τζίρο 400.000 ευρώ και τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει, κατ’ ελάχιστο 4.000 ευρώ, και όχι 933 ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν, ενώ ανάλογα με την πτώση του τζίρου και τα στοιχεία εισροών της, μπορεί να λάβει – με βάση τον μαθηματικό τύπο – πολλαπλάσια ποσά. Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθιστεί στα «ψίχουλα» της διακυβέρνησής του.

3ον. Το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει το σύνολο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους, και θα επαναλάβει το εν λόγω χρηματοδοτικό σχήμα, με πρόσθετο 1 δισ. ευρώ τον μήνα Ιούνιο.

Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθούν την ειδική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), που περίπου κάθε τέσσερις ώρες επικαιροποιεί τα στοιχεία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ώστε να μην εκτεθούν ξανά.

Ευχόμαστε, διαβάζοντάς την, να προσγειωθούν στη γη, από το διάστημα…


Στους 154 τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα




Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άντρα 53 ετών με ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα και αναπνευστική ανεπάρκεια που κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία στις 06:00 το πρωί σήμερα Τετάρτη.

Με τον θάνατό του ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στην Ελλάδα σε 154.


Προειδοποίηση Τσιόδρα για δημόσιες συγκοινωνίες και μαζικές συγκεντρώσεις


«Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη με τον ιό». Με αυτά τα λόγια ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε κατά την απογευματινή ενημέρωση ότι δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού όσον αφορά τον κορονοϊό. «Χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα, κατέγραψαν σταδιακή αύξηση των περιστατικών» σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισήμανε και πρόσθεσε ότι «θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες από την αρχή της άρσης των μέτρων ώστε να δούμε αν τα καλά δεδομένα παραμένουν ίδια». Βέβαια όπως τόνισε, αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους και τη συμπεριφορά μας.

«Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας και γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στα φαινόμενο συγχρωτισμού σε πλατείες τονίζοντας πως «οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν άγνοια κινδύνου και υποτίμηση της προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες να αναζητούν εναλλακτική λύση για τη μετακίνηση τους -αν μπορούν - και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επίσης όπως είπε «όταν πρέπει να τα χρησιμοποιούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν την υγιεινή των χεριών». Στο σημείο αυτό, μίλησε και στην λανθασμένη χρήση μάσκας. «Είδα πολλά λάθη, όπου η μάσκα κάλυπτε μόνο το στόμα η μόνο το πιγούνι. Η χρήση μάσκας είναι σημαντικό να συνοδεύεται από αντισηπτικό και ένα σακουλάκι όπου θα μπορεί να αποθηκεύεται και να απορρίπτεται εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί. Αν δε χρησιμοποιείται σωστά κάνει κακό αντί για καλό» είπε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής και στην υγιεινή των χεριών. Όπως παρατήρησε «δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές με ανθρώπους που είχαμε να δούμε πολύ καιρό. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την υγιεινή των χεριών, ιδίως μετά από κάθε επαφή με άψυχα αντικείμενα όπως πόμολα κουμπιά χειρολαβές και αλλά να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας όταν γυρίζουμε στο σπίτι». Επίσης αναφέρθηκε στους εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε αυτούς ιδίως όταν σημειώνεται υψηλός συγχρωτισμός. Συνέστησε ακόμα να αποφεύγουμε τις επαφές με πολλά και διαφορετικά άτομα την περίοδο αυτή και να παραμένουμε σε ένα δικό μας στενό φιλικό οικογενειακό εργασιακό κύκλο, προκειμένου να μην εκτιθέμεθα περισσότερο στον ιο. Τόνισε τέλος ότι η επιτήρηση της υγείας μας, παραμένει εξαιρετικά σημαντική και οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει σε αυτά του κορονοϊού θα πρέπει άμεσα να μας κινητοποιεί.

Οι τρεις κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσει ο τουρισμός

«Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας». Με αυτά τα λόγια ο Σ.Τσιόδρας απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ και πρόσθεσε: « θεωρώ ότι θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα.

Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα επιτρέπεται ο τουρισμός θα υπάρχουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο ιδίως αν αυτός μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο» . Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση μάσκας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός υπόπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς, και ένας τρίτος κανόνας όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας είναι η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου και « φαντάζομαι δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο μένουν άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο». Αναφερόμενος στο μέσο μεταφοράς που θα μας πάει στο χώρο των διακοπών είπε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο « παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων , εάν και εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων».

Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες όπως είπε και πρόσθεσε: « Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. Μπορούμε να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό αν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση και εύχομαι τα οποία προβλήματα- γιατί θα υπάρξουν προβλήματα- να μπορούν να αντιμετωπίζονται ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτισης των επαφών και πρόσβασης στο ΕΣΥ». Πολλά συζητούνται αλλά τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί και δεν είναι σίγουρο, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ερωτήσεις και απαντήσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση



Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση πρόκεται να εκδοθεί σύμφωνα με ενημέρωση του Υπ. Παιδείας.

Η απόφαση θα προβλέπει και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση;
Προβλέπει εκτενέστερο θεσμικό πλαίσιο για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ιδιαίτερα δε τώρα, που προχωρά η σταδιακή επαναλειτουργία σχολείων, με δυνατότητα για κάποιους μαθητές να απουσιάζουν για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα:

- Προβλέπεται, όπως είχε αναγγελθεί, η δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως, σε περίπτωση επιδημικής νόσου (όπως αυτή που βιώνουμε τώρα λόγω του κορωνοϊού COVID-19).

- Επιπλέον, προβλέπεται σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, η δυνατότητα συνολικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όσο διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη συνθήκη (π.χ. σε περίπτωση φυσικών καταστροφών).

Ως εξαιρετική διάταξη, η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θεσπίστηκε και στη χώρα μας ώστε να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης ή άλλης έκτακτης ανάγκης.

Εκτός από τις γενικές ρυθμίσεις για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν προβλέπεται έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός, η ρύθμιση προβλέπει και τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως σε ειδικές περιστάσεις. Γιατί εισάγεται η συγκεκριμένη ρύθμιση;

Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις επιδημικών νόσων. Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρει, είναι «να μην μείνει κανείς μαθητής πίσω», να μην αποκοπούν δηλαδή από την εκπαιδευτική διαδικασία, οι μαθητές εκείνοι που πρέπει να παραμείνουν σπίτι: «Να μην τιμωρηθούν, επειδή προστατεύουν την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους, του κοινωνικού συνόλου, παραμένοντας εκτός σχολικής αίθουσας, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών. Χωρίς την επιλογή της ζωντανής μετάδοσης, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μπορεί να μείνουν μήνες αποκομμένοι από κάθε μαθησιακή διαδικασία», τονίζει το υπουργείο.

«Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως», επισημαίνει.

Υποκαθίσταται η δια ζώσης διδασκαλία;

Όχι. Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. «Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάγκης σε έκτακτες περιπτώσεις, ώστε να μην αποξενωθούν οι μαθητές από τη μαθησιακή διαδικασία για το διάστημα κατά το οποίο επικρατούν οι ανωτέρω έκτακτες συνθήκες», σημειώνει.

Προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη;

Όχι. Όπως τονίζει το υπουργείο, η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιδημικής νόσου, επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.

Θα εγκατασταθούν κάμερες στις τάξεις και θα γίνεται καταγραφή;

Όχι. Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις, ξεκαθαρίζει το υπουργείο. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιείτο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά οποιοσδήποτε με τη φυσική τάξη;

Όχι, ο σύνδεσμος μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Προ της σύνδεσης των εν λόγω μαθητών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Ο εκπαιδευτικός έχει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων συμμετεχόντων και όλης της διαδικασίας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων των μαθητών;

Για τη διασφάλιση της προστασίας τυχόν προσωπικών δεδομένων, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεκαθαρίζει και καθησυχάζει ότι έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. «Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία», αναφέρει το υπουργείο. Επιπλέον, η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή/και τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή, ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος από την τάξη μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην περίπτωση της επιδημικής νόσου;

Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση τεχνολογίας για ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό. Όπως προαναφέρθηκε, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως, προβλέπεται μόνο ως δυνατότητα, και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Προβάδισμα 17,4 μονάδων για τη ΝΔ




Δημοσκόπηση της Alco για την τηλεόραση του Open.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 37,1% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο το ΚΙΝΑΛ με 5,5%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και τέλος η Ελληνική Λύση με 3,5%.


Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 40%, έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% και τη Ελληνική Λύση με 3,8%.


Το 87% λέει όχι σε πρόωρες εκλογές, ενώ μόλις το 4% τις θεωρεί επιβεβλημένες. Αντίστοιχα το 67% εκτιμά πως δεν θα γίνουν και το 16% πως θα γίνουν.


Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 20% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένα από τους δύο» απαντά το 25%.


Το 75% είναι ικανοποιημένο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιδόσεις του στην αντιμετώπιση της πανδημία.


Η ικανοποίηση για τον Βασίλη Κικίλια φτάνει στο 67% και για τον Νίκο Χαρδαλιά στο 64%.

Όσο για την καθημερινή ενημέρωση του κ. Τσιόδρα, το 79% τη θεωρεί επαρκή και το 13% μη επαρκή.


Αρνητικά είναι τα ποσοστά για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς το 42% απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο από την στάση του στην φάση της πανδημίας.


7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία μετά από τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, για το είναι ορθή η απόφαση να ανοίξουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια ή θα έπρεπε να διεξαχθούν μόνο οι Πανελλήνιες, το 60% θεωρεί ότι έπρεπε να διεξαχθούν μόνο οι Πανελλαδικές οι εξετάσεις, με το 29% να θεωρεί σωστή την απόφαση ανοίγματος των σχολείων.


Για τα Δημοτικά σχολεία το 73% θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν, ενώ το 17% πιστεύει ότι πρέπει να ανοίξουν τον Ιούνιο.


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη της οικονομίας από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, θεωρούνται μη επαρκή από το 60% έναντι 28% που τα θεωρούν επαρκή. Αντίστοιχα, το 59% τα θεωρεί ανεπαρκή για τις επιχειρήσεις, έναντι 21% που τα θεωρεί επαρκή.




Κοροναϊός : Η Γαλλία ξεπέρασε την Ισπανία σε αριθμό νεκρών



Ακόμα ένα θλιβερό ορόσημο για τη Γαλλία, η οποία κατέγραψε σήμερα 348 νέους θανάτους από κοροναϊό, ξεπερνώντας έτσι την Ισπανία σε συνολικό αριθμό νεκρών.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία έφτασε τους Μετά τον τελευταίο απολογισμό η Γαλλία έφτασε τους 26.991 θανάτους από τον φονικό ιό, περισσότερους από τους 26.920 της Ισπανίας. Έτσι ανέβηκε στην τέταρτη θέση με τους περισσότερους νεκρούς κοροναϊό, μετά τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ιταλία.

Παρ’όλα αυτά αχτίδα ελπίδας εμφανίζει το γεγονός ότι ο αριθμός των βαριά πασχόντων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση υγείας.

Συγκεκριμένα, η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζει να μειώνεται, με 2.542 ασθενείς, 170 λιγότερους από την προηγούμενη ημέρα.

Τέλος, τη δεύτερη μέρα της λήξης του 55ημερου lockdown, καταγράφηκαν επίσης 708 νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός αυτών ανέρχεται πλέον σε 140.227.


Πηγή : in.gr