Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Ακροαριστεροί τρομοκράτες του αντιεξουσιαστικού χώρου ανέλαβαν την ευθύνη για την βόμβα στα Πετράλωνα

 


Και μόνο το ότι η ανάληψη της ευθύνης για την βόμβα στα Πετράλωνα έγινε με ανάρτηση σε σελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου, δείχνει ότι οι τρομοκράτες κινούνται σε αυτό τον χώρο, και μάλιστα η περιοχή των Πετραλώνων είναι μία από τις περιοχές που κυκλοφορούν αντιεξουσιαστές.

Ομάδα που παρουσιάζεται με την ονομασία «Σύμπραξη Εκδίκησης» ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτηση της σε ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου, η ομάδα προχώρησε στην επίθεση αυτή καθώς «δεν είναι τυχαίο πως η κολεγιά ιδιωτικών κολοσσών, τραπεζιτών και κυβερνήσεων, είναι οι βασικοί κερδισμένοι από τη μόνιμη κρίση που χτυπάει τη χώρα εδώ και χρόνια. Ιδιωτικοποιούν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στο λαό, ασφαλίζοντας τα χρήματά τους στις τράπεζες με υπέρογκους τόκους, πλουτίζοντας όλο και περισσότερο. Παίζουν πρωταρχικό ρόλο στους πλειστηριασμούς, αρπάζοντας ττα σπίτια του κόσμου όσο πιο γρήγορα γίνεται αδιαφωρόντας για τους ανθρώπους που εξαιτίας τους υποφέρουν εδώ και χρόνια».

Σε άλλο σημείο, προειδοποιούν για νέο χτύπημα, τονίζοντας «θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, αλλά όλοι γνωρίζουμε τον άθλιο ρόλο των τραπεζών. Οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα μετά το επόμενό μας χτύπημα».

«Ο κομβικός λόγος που επιλέξαμε να επιτεθούμε στη συγκεκριμένη τράπεζα στην οδό 3ων Ιεραρχών 115 στα Πετράλωνα, είναι το εφετείο στις 2/2/2024 του συντρόφου - αναρχικού Τζιώτζη Φώτη, στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης. Αυτήν η τράπεζα ήταν ο πρώτος οικονομικός στόχος της δράσης του, για να συνεχίσει το συνειδητό δρόμο της παρανομίας που επέλεξε, "σπάζοντας" την άδειά του από τις φυλακές της Λάρισας» προστίθεται στην ανακοίνωση.



11 συλλήψεις και 122 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε ελέγχους της Τροχαίας χθες το βράδυ στην Αττική

 


Στοχευμένες δράσεις και εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής πραγματοποιήθηκαν βραδινές ώρες χθες, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, δίνοντας έμφαση σε περιοχές που πραγματοποιούνται αυτοσχέδιοι αγώνες, με σκοπό την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και τη διασφάλιση της ομαλής κίνησης των πολιτών.

Συγκεκριμένα, εξειδικευμένοι αστυνομικοί της Ομάδας Ελέγχου & Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) προχώρησαν στη σύλληψη -11- ατόμων, και στη βεβαίωση -122- παραβάσεων, σε οδηγούς που κινούνταν στις Λεωφόρους Μαραθώνος, Σπατών, Σκαραμαγκά, Σχιστού και Βουλιαγμένης, στην παραλιακή Αθηνών – Σουνίου (RIBAS), καθώς και στην πλατεία Πλατάνου στην περιοχή της Κηφισιάς.

Πιο αναλυτικά, συνελήφθησαν -10- άτομα για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και -1- για μέθη, ενώ συνολικά οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν:

-27- για υπερβολική ταχύτητα,

-24- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

-10- για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

-6- για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

-6- για θορύβους,

-5- για φιμέ τζάμια,

-5- για έλλειψη καθρεπτών,

-3- για παραβίαση σηματοδότη,

-2- για αντικανονικούς ελιγμούς,

-2- για Κ.Τ.Ε.Ο.,

-1- για έλλειψη σιγαστήρα,

-1- για δυσδιάκριτη πινακίδα,

-1- για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

-1- για χρήση κινητού τηλεφώνου,

-1- για έλλειψη πινακίδας και

-27- λοιπές παραβάσεις.

Παράλληλα, αφαιρέθηκαν -5- ζεύγη πινακίδων, -42- άδειες ικανότητας οδήγησης -20- άδειες κυκλοφορίας, ενώ ακινητοποιήθηκαν -11- και μεταφέρθηκαν -4- οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα, με στόχο την εξάλειψη φαινομένων τροχαίων ατυχημάτων και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.



Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα F35

 


Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.

Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden.

Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.

Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.

Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση.

Επισυνάπτεται η επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.





Αυτός είναι ο 21χρονος που συνελήφθη τον Δεκέμβριο για ληστείες σε νεαρούς στις περιοχές Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης

 


Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 21χρονου ημεδαπού, κατηγορούμενου για ληστεία από κοινού και κατά μόνας, τετελεσμένης και σε απόπειρα, κατά συρροή, ο οποίος συνελήφθη την 10-12-2023 από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Σμύρνης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ειδικότερα :

Συνελήφθη, βραδινές ώρες της 10-12-2023 από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) στην περιοχή της Καλλιθέας, 20χρονος ως μέλος συμμορίας κατηγορούμενος για ληστείες, κλοπή, βία κατά υπαλλήλων και απείθεια. Αναζητούνται συνεργοί του.

Ειδικότερα, κατόπιν κλήσης στο τηλεφωνικό Κέντρο της Άμεσης Δράσης για περιστατικό ληστείας με την απειλή μαχαιριού σε βάρος 19χρονου σε δρόμο της Νέας Σμύρνης, πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις και εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ο 20χρονος.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο 20χρονος, με γροθιές και λακτίσματα αντιστάθηκε σθεναρά στη σύλληψη του, ωστόσο ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ν. Σμύρνης, όπου ταυτοποιήθηκε ως ένας εκ των δραστών της ανωτέρω αξιόποινης πράξης.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Σμύρνης, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2023, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε ομάδα με σκοπό τη διάπραξη ληστειών και κλοπών στις περιοχές της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, κινούμενοι με μοτοσυκλέτες τις οποίες είχαν κλέψει νωρίτερα, με την απειλή μαχαιριού αφαιρούσαν από νεαρά άτομα χρηματικά ποσά και προσωπικά τους αντικείμενα.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά -9- περιπτώσεις ληστειών.

Πρόκειται για τον :

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Ανδρέα του Αποστόλου και της Ειρήνης γεννηθέντα 12-3-2003 στην Αθήνα.



Επειδή η παραπάνω αξιόποινη πράξη προσβάλλει το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης, η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη όμοιας φύσης εγκλημάτων που έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο σε βάρος και άλλων θυμάτων και την αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με τα παραπάνω εγκλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9374613 του Τμήματος Ασφαλείας Νέας Σμύρνης και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 19-2-2024, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.



Άννα Κορακάκη: Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο σκοποβολής


 

Μετά την πρώτη θέση στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. στο γκραν πρι στο Ρούσε της Σλοβενίας, τώρα η Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. και στο παγκόσμιο κύπελλο στο Κάιρο.

Είναι ο πρώτος αγώνας της σειράς των παγκοσμίων κυπέλλων για το 2024 και εκτός από την Κορακάκη, στον τελικό και στην 5η θέση της κατάταξης βρέθηκε η Χριστίνα Μόσχη.

Η Άννα Κορακάκη προκρίθηκε στον τελικό με την τέταρτη καλύτερη επίδοση, όμως εκεί σημάδεψε μέχρι το χρυσό μετάλλιο.

Είχε συνολική συγκομιδή 241,5β., με την Ντέβι Αρουράντα από την Ινδία (239,9 βαθμούς) και την Ιρίνα Γιουνουσμένοβα από το Καζακστάν (219,2β.) να την ακολουθούν στο βάθρο.

Η Κορακάκη θα πάρει μέρος και στο 25μ. πυροβόλου όπλου, που θα γίνει Κυριακή και Δευτέρα (28-29 Ιανουαρίου).

Να θυμίσουμε ότι οι Κορακάκη και η Μόσχη έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, στα 10 μέτρα αεροβόλο.



Νεκροί δύο μαθητές λυκείου σε πυροβολισμούς έξω από σχολείο στο Σικάγο

 


Δύο μαθητές λυκείου, 16 και 17 ετών, τραυματίστηκαν θανάσιμα χθες Παρασκευή από πυρά ενόπλων στο Σικάγο των ΗΠΑ. Την ώρα που έφευγαν μαζί με άλλους τέσσερις συμμαθητές τους από το σχολείο, δύο αυτοκίνητα σταμάτησαν κοντά τους και βγήκαν κουκουλοφόροι οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Chicago Tribune.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι πυροβόλησαν περίπου 20 φορές, ενώ αστυνομικός που βρέθηκε αργότερα στο σημείο έκανε λόγο για «ενέδρα θανάτου».

Οι μαθητές ταυτοποιήθηκαν ως ο 17χρονος Robert Boston και ο 16χρονος Monterio Williams.

Οι δύο μαθητές διακομίστηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Northwestern Memorial όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψαν στα τραύματά τους, δήλωσε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Τζον Χάιν.

Η αστυνομική διεύθυνση του Σικάγου διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και την εξακρίβωση του κινήτρου της επίθεσης.



Το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα

 



Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η αμερικανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στην πώληση 20+20 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Νωρίτερα τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε αποκαλυφθεί η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για την έγκριση της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύδονται οι διαδικασίες και την Δευτέρα θα φθάσει στα χέρια του Υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια το draft της LOA(Letter of Offer and Acceptance). Μετά την παρέλευση των 14 ημερών, από την επιστολή στο Κογκρέσο, που προβλέπει η διαδικασία για την σιωπηρή έγκριση της πώλησης των F-35 ,αυτή η LOA παίρνει τελική και επίσημη μορφή.

Η επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα


«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».



Φωταγωγημένη η βουλή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος


 

Με το σύνθημα #WeRemember φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 

Το εν λόγω σύνθημα συνοδεύει και το λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος. 

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκίνησε με επετειακή αναφορά στην «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», ενώ αμέσως μετά την αναφορά τηρήθηκε από το Σώμα ενός λεπτού σιγή.

Ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας δήλωσε κατά τη διάρκεια της ειδικής τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε: «Τιμούμε τη μνήμη έξι εκατομμυρίων Εβραίων και πολλών ακόμα θυμάτων της άνευ προηγουμένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος. Τιμούμε όμως και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιζήσουν, ζωντανούς μάρτυρες των στρατοπέδων της εξόντωσης κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου». 

Όπως σημείωσε, «την ημέρα αυτή, όλη η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και όσο ο αριθμός των επιζώντων λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο ναζισμό», επεσήμανε.





Την ειδική εκδήλωση παρακολούθησαν από τα θεωρεία της Βουλής, η Αλεξάνδρα Σάντα, κόρη του αείμνηστου ήρωα της αντίστασης, Λάκη Σάντα και μέλος της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών και ο Μάριος Σούσης, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Θυμάτων του ολοκαυτώματος, μετά από πρόσκληση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Τον Ιανουάριο του 2004, με ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης,  ενώ την επόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 27η Ιανουαρίου ως «Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα, καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.




Μπράβο στην δικαιοσύνη - Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις σε πανεπιστήμια στόχος καταληψίες - Πρυτάνεις

 



Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε μία σειρά πανεπιστήμια έδωσε την εντολή να ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 

Μάλιστα, η ποινική προκαταρκτική εξέταση, την οποία διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος με βάση δημοσιεύματα του Τύπου, στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, και ειδικά στους καταληψίες και τον ρόλο των Πρυτάνεων.

Έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση διάπραξης τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων. Μεταξύ αυτών είναι αδικήματα όπως: διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος που είναι κακούργημα.

Θα κληθούν άμεσα ως μάρτυρες εκπρόσωποι πρυτανικών αρχών

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης, ο οποίος θα διερευνήσει εάν υπάρχουν ευθύνες από εκείνους που λαμβάνουν μέρος στις καταλήψεις, και σίγουρα θα ερευνηθεί και ο ρόλος των κομμάτων που παρακεινούν.

Όμως σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία θα στραφεί και στο εάν υπάρχουν ευθύνες από την πλευρά των δειλών πρυτανικών αρχών. Θα διερευνηθεί μεταξύ άλλων εάν οι πρυτανικές αρχές προχώρησαν σε ενέργειες προκειμένου να αποτρέψουν τους καταληψίες, αλλά και τι έπραξαν στη συνέχεια στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Γι' αυτό το λόγο, στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να κληθούν άμεσα ως μάρτυρες εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών.