Ποιος αντέδρασε; Μα φυσικά η ΚΝΕ που οργανώνει και κάνει υποχείρια τα παιδιά μας, και ευχόμαστε να συλληφθούν κάποια στιγμή και αριστεροί - ακροαριστεροί που υποκινούν
Επιχείρηση της αστυνομίας, με εντολή εισαγγελέα, μετά από κλήση των δύο διευθυντών των σχολείων και δικογραφία σε βάρους μαθητών για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας.
Τα ανήλικα παιδιά οργανώνονται και ξεσηκώνονται απο την αριστερά και την ακροαριστερά για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η αριστερά με την ακροαριστερά ξεσηκώνει τους μαθητές. Πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα (και πανεπιστημιακές σχολές) τελούν υπό κατάληψη στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων με την αστυνομία να προχωρά το απόγευμα της Πέμπτης (18/01) σε έξι προσαγωγές ανηλίκων, σε δύο γενικά λύκεια της Κέρκυρας.
Σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr, επρόκειτο για «συντονισμένη επιχείρηση» της αστυνομίας, με εντολή εισαγγελέα, μετά από κλήση των δύο διευθυντών των σχολείων.
Στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Κέρκυρας, που τελούσαν υπό κατάληψη από το πρωί της Πέμπτης (ημέρα πανελλαδικής δράσης μαθητών και φοιτητών απέναντι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων) αστυνομικοί εισέβαλαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προχωρώντας σε έξι προσαγωγές ανηλίκων.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι προσαχθέντες, αφού έδωσαν κατάθεση αφέθηκαν ελεύθεροι και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρους τους για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας ενώ η κατάληψη έληξε χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή ζημιά στα σχολεία.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας που ελέγχεται από την αριστερά έβγαλε ανακοίνωση : «Τη μέρα που σε όλη την Ελλάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήταν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτή τη μέρα διάλεξαν για εκφράσουν την πυγμή τους απέναντι σε μαθητές» τονίζει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας και σημειώνει ότι πρόκειται για «χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του δόγματος “νόμος και τάξη” που προτάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ».«Είναι απαράδεκτο ανήλικοι μαθητές να σέρνονται στο τμήμα σαν εγκληματίες, επειδή διαμαρτύρονται για το μέλλον τους», σημειώνει μεταξύ άλλων ποια άλλη η ΚΝΕ.
Ένα πίτμπουλ φιλικό στους πάντες, οκτώ μηνών με το όνομα Ρόκυ ανέβηκε μόνο του το Σαββατοκύριακο σ' ένα τρένο και ταξίδεψε μέχρι τη Βενετία, αναφέρουν σήμερα τοπικές εφημερίδες.
Ο σκύλος ανέβηκε στο τρένο στο σταθμό του Πορτογκρουάρο, στο ανατολικό Βένετο, κάθισε σε μια θέση και απόλαυσε το ταξίδι κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο προς μεγάλη έκπληξη των επιβατών, μερικοί από τους οποίους τράβηξαν φωτογραφίες τις οποίες ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα είχε και ένα φοβισμένο ύφος μήπως του κάνουν κακό γιαυτό που κάνει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του σκύλου είχε εκπαιδεύσει τον Ρόκυ να ανεβαίνει μόνος του στα δημόσια μέσα μεταφοράς για να εντυπωσιάζει τις γυναίκες.
Η αστυνομία των σιδηροδρόμων περίμενε τον Ρόκυ όταν το τρένο έφθασε στον σταθμό Σάντα Λουτσία της Βενετίας και τον οδήγησε σ' ένα καταφύγιο σκύλων στην περιοχή του Μέστρε, όπου έφθασε για να τον παραλάβει ο ιδιοκτήτης του.
Την ώρα που οι συγγενείς του θύματος βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, fake news δηλώσεις από την οικογένεια της 39χρονης δολοφόνου, έρχονται να προκαλέσουν την κοινωνία περισσότερο για το φονικό.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πατέρα της 39χρονης, η δολοφόνος κόρη του την τελευταία τριετία είχε αρχίσει να αλλάζει συμπεριφορά.
«Βλέπαμε πράγματα που δε μας άρεσαν. Βλέπαμε την κόρη μας να κακοποιείται, να απομονώνεται, δε σήκωνε τα τηλέφωνα, δεν ασχολιόταν με το σπίτι της, όπως έκανε στο παρελθόν. Ανησυχήσαμε. Μας είχε πει μια κουβέντα για διαζύγιο, αλλά ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος το ήθελε», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε:
«Ψάξαμε να βρούμε το πρόβλημα και μας ομολόγησε ότι πριν τον γάμο της είχε πέσει θύμα βιασμού από το θύμα, μια βραδιά σε ένα γλέντι. Δεν το είχε πει σε κανέναν, δεν το είχε καταγγείλει. Μας είπε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το θύμα διέδιδε στο χωριό ότι είχαν ερωτικές σχέσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο γαμπρός μας και να αντιδρά βίαια. Την είχαμε δει με σημάδια στο μάτι».
Η 39χρονη δολοφόνος μίλησε για πρώτη φορά μετά το έγκλημα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Πρωινό" και ανέφερε πως "οι γονείς μου παρανόησαν αυτά που τους είπα. Ποτέ δεν μίλησα για βιασμό, τους μίλησα απλά για ένα σημαντικό περιστατικό που συνέβη πριν 15χρόνια".
Για κακούργημα διώκεται η 26χρονη που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταγγελία του πρώην συζύγου της ότι παγίδευσε ένα παιδικό λούτρινο με καταγραφική συσκευή ήχου προκειμένου να τον παρακολουθεί.
Εις βάρος της ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, ενώ την παρέπεμψε να απολογηθεί στην 6η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο 29χρονος, όταν παρέλαβε το ανήλικο παιδί τους -βάσει δικαστικής απόφασης που ρυθμίζει τα ζητήματα επικοινωνίας, και μετέβη στο σπίτι του, εντόπισε μεταξύ προσωπικών αντικειμένων του παιδιού ένα λούτρινο κουκλάκι, στο οποίο υπήρχε επιμελώς κρυμμένο και ενεργοποιημένο usb stick που κατέγραφε προσωπικές του συνομιλίες.
Η 26χρονη κατηγορούμενη παραμένει υπό κράτηση μέχρι να απολογηθεί και να αποφασιστεί η ποινική της μεταχείριση.
Την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ εξήγγειλαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Η αύξηση αυτή θα είναι αναδρομική και θα ισχύσει και για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023.
Ειδικότερα, για την πρώτη γέννηση το ποσό αυξάνεται από 2.000 σε 2.400 ευρώ,
για τη δεύτερη σε 2.700 ευρώ (+700 ευρώ),
για την τρίτη σε 3.000 ευρώ (+1.000 ευρώ)
και για τους πολύτεκνους σε 3.500 ευρώ (+1.500 ευρώ).
Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη τον πρώτο μήνα από τη γέννηση και μετά τον 5ο μήνα από τη γέννηση.
Όπως διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο μέτρο αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας και για αυτό μπορούμε να υποστηρίζουμε τέτοια κοινωνικά μέτρα». Πρόσθεσε δε, ότι εφέτος υπάρχουν 7 νέα μέτρα για τους νέους γονείς. Συγκεκριμένα, η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό επίδομα, η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και το πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.
Στην προσπάθεια σπίλωσης και φίμωσης των πάντων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τον Ιούλιο του 2015 με τον τότε υπουργός της συγκυβέρνησης, Πάνο Καμμένο, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατέθεσε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μια «λίστα» η οποία υποτίθεται ότι αφορούσε τα χρηματικά ποσά τα οποία δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε δημοσιογράφους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Σε δημόσιες δηλώσεις του ο Καμμένος είχε καταγγείλει ότι λειτουργοί του Τύπου και της Ενημέρωσης δωροδοκήθηκαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ με ποσό που έφτανε τα 25.000.000 ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, προκειμένου να στρέφονται εναντίον συγκεκριμένων πολιτικών, και αυτές οι δηλώσεις μαζί με άλλες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως του Πολάκη έγιναν με σχέδιο για να σπιλωθεί η Νέα Δημοκρατία και στελέχη της.
Μετά τον Πάνο Καμμένο ακολούθησε ο Πάυλος Πολάκης ο οποίος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 (μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό) ακόνιζαν τα μαχαίρια τους σε έναν πόλεμο που οι ίδιοι είχαν ξεκινήσει εναντίον των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, με αφορμή την έκδοση ενός πορίσματος που είχαν οι ίδιοι παραγγείλει για τις επικοινωνιακές εκστρατείες του πρώην ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, νυν ΕΟΔΥ.Ήταν τότε που ο αψύς Σφακιανός είχε στραφεί εναντίον δημοσιογράφου εκστομίζοντας το διαβόητο «Eπρεπε να σηκωθώ επάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη αλλά κράτησα την ψυχραιμία μου»!
Ακολούθησε η απόπειρα εκφοβισμού και διασυρμού επαγγελματιών δημοσιογράφων με αποκορύφωμα την δημόσια διαπόμπευση μέσω ιστοσελίδων και εντύπων που είχαν ανοικτή γραμμή με την τότε κυβέρνηση και δημοσίευσαν τις διαβόητες λίστες Καμμένου με τα υποτιθέμενα «μαύρα». Τα άκρως χειραγωγούμενα από την πρώην κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης κρέμασαν στα μανταλάκια δημοσιογραφικούς οργανισμούς, ανεξάρτητα μέσα και επαγγελματίες δημοσιογράφους κολλώντας τους τη ρετσινιά του διεφθαρμένου και ότι εισέπρατταν μαύρα. Είναι ενδεικτικό ότι το περιοδικό Hot Doc του Κώστα Βαξεβάνη είχε κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2016 δημοσιεύοντας ένα σαθρό πόρισμα του Λογιστηρίου του Κράτους κάνοντας λόγο για «Μαφία του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Με το υπ’ αριθ. 2468/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, οι δικαστικές Αρχές έστειλαν στον Καιάδα τις καταγγελίες-μαϊμού οι οποίες εκκίνησαν από τον Πάνο Καμμένο, εντάθηκαν από τον Παύλο Πολάκη και δημοσιεύθηκαν από πρόθυμα μέσα ενημέρωσης τα οποία υπηρετούσαν -όπως αποδείχθηκε- όχι την αλήθεια αλλά τα συμφέροντα της πρώην συγκυβέρνησης.
Βάσει του πολυσέλιδου δικαστικού εγγράφου το οποίο αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», προκύπτει ότι κατόπιν δικαστικής έρευνας προέκυψε «ουδέν μεμπτό» για τις επικοινωνιακές εκστρατείες του πρώην ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. νυν ΕΟΔΥ για τα έτη 2011 έως 2014. Τα μέλη του αρμόδιου συμβουλίου έκριναν ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής τόσο για τα μέλη της Διοίκησης όσο και για είκοσι δύο (22) υπαλλήλους του Οργανισμού μεταξύ των οποίων ο Σταμάτης Πουλής και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου.
Με ένα άκρως τεκμηριωμένο πόρισμα, κατόπιν ενδελεχούς και συστηματικής δικαστικής διερεύνησης και αυτή η καταγγελία του Πάνου Καμμένου και εν συνεχεία του Παύλου Πολάκη ετέθη στο αρχείο, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων ότι «… οι ανάδοχες εταιρείες που είχαν συμβληθεί με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εκτέλεσαν προσηκόντως και στο σύνολό τους τα έργα που ανέλαβαν, τηρώντας όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και παραδίδοντας όλα τα παραδοτέα χωρίς να υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές…”.
Η συγκεκριμένη απόφαση συμπεριλαμβάνει τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων από το ΣΔΟΕ, την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και τους ελέγχους προς όλους τους συνεργαζόμενους προμηθευτές με τους ανάδοχους του ΚΕ.ΕΛ.ΠΝΟ. τιμολόγια.παροχής υπηρεσιών παραστατικά των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας, των εφημερίδων πανελλήνιας εμβέλειας και επαρχιακού τύπου, των απολογισμών και των παραδοτέων των έργων, αντίγραφων των ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, των εφημερίδων με τις σχετικές καταχωρήσεις, το φωτογραφικό υλικό, τις εγκρίσεις μετάδοσης από το Εθνικό Ραδιοφωνικό Συμβούλιο, τους επιτόπιους ελέγχους και επαληθεύσεις από την αντίστοιχη Επιτελική Δομή του Υπουργείου Υγείας κατά τον χρόνο υλοποίησής τους.
Το βούλευμα καταδεικνύει ότι όλα όσα εκστόμισε ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης ήταν ασύστολα ψεύδη με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης και να δημιουργηθεί ένα πολιτικά -σαθρό- αφήγημα το οποίο στο τέλος της ημέρας κόστισε τόσο στους ίδιους όσο και στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η πολυετής εισαγγελική και δικαστική έρευνα απέδειξε ότι όχι μόνο «μαφία» δεν υπήρχε αλλά ότι όλα έγιναν προκειμένου να εκφοβιστούν δημοσιογράφοι οι οποίοι ασκούσαν κριτική στην τότε κυβέρνηση. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι το εν λόγω βούλευμα αποτελεί κόλαφο για Καμμένο, Πολάκη και Σια… καθώς όπως αποκαλύφθηκε ότι από όλους τους προμηθευτές του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ η μόνη που εξέδιδε εικονικά τιμολόγια ήταν μια εταιρεία φύλαξης ή οποία είχε πριμοδοτηθεί με 8.000.000 ευρώ από τον Παύλο Πολάκη. Πρόκειται για την υπόθεση που αποκάλυψε η «Μ» και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης κατόπιν καταγγελιών του στελέχους της ΝΔ, Σταμάτη Πουλή.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεσπάθωσε κατά του Παύλου Πολάκη, με δύο αναρτήσεις εναντίον του στο «Χ» σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε μια ανάρτηση κατά του Παύλου Πολάκη, όπου παρουσίασε το δικαστικό βούλευμα που τον αθωώνει πλήρως για τις καταγγελίες Καμμένου - Πολάκη σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2013-2014. Αντίθετα, σύμφωνα με τον υπουργό, το ίδιο βούλευμα έβρισκε ευθύνες για την περίοδο της θητείας του Παύλου Πολάκη σχετικά με μια εταιρία security, η οποία εξέδιδε εικονικά τιμολόγια. Ο υπουργός μάλιστα καλούσε τον Παύλο Πολάκη να απαντήσει για το δικαστικό βούλευμα ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός εναντίον του, γράφοντας ότι «η εικόνα του αδέκαστου Κρητικού που κυνηγά τα λαμόγια, δέχεται πλέον πολλές ερμηνείες μετά το πόρισμα της δικαιοσύνης».
Λίγο αργότερα έκανε και δεύτερη ανάρτηση κατά του Παύλου Πολάκη. Σε αυτήν εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες τις παρανομίες στο Υπουργείο Υγείας επί θητείας Πολάκη.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον υπουργό και το πόρισμα της δικαιοσύνης, η εισαγγελία βρήκε τα τιμολόγια, με τα οποία πληρωνόταν παράνομα με εντολή Πολάκη η εταιρία security στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα πάρα τις καταγγελίες ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με τον υπουργό, συνέχισε να πληρώνει την εν λόγω εταιρία security, μέχρι να κάνει σχετική μήνυση για τις παρανομίες ο Σταμάτης Πουλής. Ωστόσο αντί να επιβραβεύσουν τον Σταμάτη Πουλή για την αποκάλυψη της παρανομίας, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απέλυσε τόσο τον ίδιο όσο και την σύζυγο του από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Παύλος Πολάκης προστάτευε και πλήρωνε μια εταιρία που κατηγορείται από το ΣΔΟΕ για διακίνηση μαύρου χρήματος. Και όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια, αντί να επιβραβεύσει τον υπάλληλο που το κατήγγειλε, τον απέλυσε! Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί τον Παύλο Πολάκη ότι το αδίκημα του μαύρου χρήματος δεν έχει παραγραφεί και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και τη δικαιοσύνη.
Τέλος, ο υπουργός δημοσίευσε τα σχετικά τιμολόγια από το πόρισμα της δικαιοσύνης και έκλεισε με ένα καρφί κατά του Παύλου Πολάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε βλέπω σε λίγο καιρό να μην μπορείς να επισκέπτεσαι πράγματι τα ορεινά χωριά της Κρήτης και όχι λόγω του γάμου που προφανώς θα ψηφίσεις… »
Οι αναρτήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη:
Με πληροφορίες απο το "ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ" και manifesto.gr
Μια νέα έρευνα του Consumer Report ανατρέπει τα όσα μπορεί να πιστεύαμε μέχρι σήμερα τοποθετώντας μια νέα κατηγορία οχημάτων στην κορυφή της λίστας με τα πιο ζημιάρικα αυτοκίνητα.
Η αξιοπιστία αποτελεί έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα, ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την επιλογή του αυτοκινήτου όσο και την αρμονική συμβίωση μας με αυτό από τη στιγμή που θα το αποκτήσουμε.
Κάθε έρευνα, λοιπόν, που αφορά την αξιοπιστία των αυτοκινήτων αποκτά τη δική της αξίας, πόσο μάλλον όταν αφορά ολόκληρες κατηγορίες οχημάτων και όχι μεμονωμένα μοντέλα ή κατασκευαστές.
Στην προκειμένη περίπτωση, η ετήσια έρευνα του Consumer Report ανέδειξε τους νικητές και τους χαμένους στον τομέα της αξιοπιστίας, συγκρίνοντας κατηγορίες οχημάτων με διαφορετικά συστήματα κίνησης.
Μάλιστα η μεγάλη είδηση δεν προκύπτει από την κορυφή της σχετικής λίστας αλλά από τη… βάση, όπου συναντά κανείς εκείνους τους τύπους αυτοκινήτων με τη χειρότερη αξιοπιστία.
Ζημιάρικα αυτοκίνητα
Το 2023, το Consumer Report επέλεξε να επικεντρωθεί σε 20 διαφορετικούς τομείς, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 330.000 ιδιοκτήτες οχημάτων με κατασκευαστική ηλικία 23 ετών και μικρότερη.
Ανάμεσα σε αυτά τα αυτοκίνητα, τα πιο ζημιάρικα αναδείχθηκαν τα plug-in υβριδικά τα οποία παρουσιάζουν αυξημένα κατά 146% προβλήματα σε σχέση με τα οχήματα συμβατικής τεχνολογίας.
Στο κόκκινο, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς ο αριθμός των ζημιών που παρουσιάζουν είναι κατά 76% μεγαλύτερος σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα.
Τον τίτλο των πιο αξιόπιστων αυτοκινήτων κατέκτησαν τα υβριδικά οχήματα (self charging), τα οποία σύμφωνα με την έρευνα του Consumer Report παρουσιάζουν κατά 26% λιγότερες βλάβες σε σχέση με τα συμβατικά τετράτροχα.
Σε ό,τι αφορά στους κατασκευαστές, στις δύο πρώτες θέσεις συναντάμε τη Lexus και την Toyota, ενώ στην τελευταία τις προτάσεις της Chrysler.
Μερικές ημέρες πριν από την καίρια εσωκομματική ψηφοφορία στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ, η Νίκι Χέιλι, υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έθεσε υπό αμφισβήτηση το εάν και κατά πόσον ο Ντόναλντ Τραμπ —το αδιαφιλονίκητο φαβορί της κούρσας— είναι διανοητικά ικανός να κυβερνήσει, αφού ο 77χρονος πρώην πρόεδρος φάνηκε να την μπερδεύει επί σκηνής με άλλη πολιτικό.
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης την Παρασκευή, ο Τραμπ πρόφερε επανειλημμένα το όνομα της Χέιλι ενώ αναφερόταν στην επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου 2021.
«Η Νίκι Χέιλι είναι αρμόδια για την ασφάλεια, της προσφέραμε 10.000 ανθρώπους, στρατιώτες, εθνοφρουρά, ό,τι ήθελε. Αρνήθηκε», είπε.
Στο παρελθόν, ο μεγιστάνας είχε κατηγορήσει τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, πως απέρριψε αυτή την προσφορά — που δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι έγινε στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας επιτροπής της κάτω Βουλής.
«Δεν ήμουν καν στην Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου!», αντέτεινε το Σάββατο η Χέιλι, απευθυνόμενη σε ψηφοφόρους στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου την Τρίτη θα διεξαχθεί ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την ίδια.
«Η ανησυχία μου είναι πως, χωρίς να θέλω να πω τίποτε προσβλητικό, όταν το θέμα είναι ο χειρισμός πιεστικών υποθέσεων της προεδρίας, δεν μπορείς να έχεις κάποιον που αναρωτιέσαι αν είναι διανοητικά κατάλληλος να το κάνει», πρόσθεσε.
Η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας και πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, που έγινε 52 ετών το Σάββατο, έθιξε επίσης το ζήτημα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News: «Δεν λέω πως είναι όπως ο Τζο Μπάιντεν, αυτό που λέω όμως είναι: θέλουμε στ’ αλήθεια να έχουμε δυο ογδοντάρηδες υποψήφιους για την προεδρία;», είπε.
«Θέλουμε στ’ αλήθεια να ξεχνούν ονόματα ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν και τον Σι και τον Κιμ;», συμπλήρωσε, αναφερόμενη αντίστοιχα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο ίδιος ο Τραμπ ειρωνεύεται συχνά τις γκάφες και την ηλικία του διαδόχου του στην προεδρία, Τζο Μπάιντεν, τον οποίο παρουσιάζει περίπου ως πάσχοντα από άνοια.
Ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου κατήγαγε συντριπτική νίκη στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων, τη Δευτέρα. Η Χέιλι, τονίζουν πολιτικοί αναλυτές, θα χρειαστεί πολύ καλή επίδοση μεθαύριο Τρίτη για να κρατήσει ζωντανή την εκστρατεία της για την προεδρία.
Ο 17χρονος Ρομά κατηφόρισε από τον Βόλο στην Καλαμάτα και ξεκίνησε τις κλοπές. Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη σύλληψη του, από την ανάλυση εικόνων που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας…
Εφιάλτης για ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, έγινε ένας 17χρονος που κατάφερε να αποδράσει από το Ίδρυμα Αρωγής Ανηλίκων του Βόλου, όπου κρατείτο. Οι κλοπές που διέπραξε ήταν διαδοχικές και ορισμένες καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας. Οι εικόνες αναλύθηκαν από αστυνομικούς που κατάφεραν τελικά να του περάσουν χειροπέδες. Οι επιχειρηματίες έχουν να σκέφτονται το κόστος των ζημιών και τα χρήματα που είχαν στα ταμεία τους και έκαναν φτερά.
Εντοπίστηκε ο «ποντικός» που είχε βάλει στο στόχαστρο καταστήματα στην Καλαμάτα. Ο λόγος για έναν 17χρονο ο οποίος αφού διέφυγε από το Ίδρυμα Αρωγής Ανηλίκων του Βόλου, όπου κρατείτο, βρέθηκε στη Μεσσήνη και ακολούθως στην Καλαμάτα όπου πραγματοποίησε 4 κλοπές και δυο ακόμη απόπειρες σε καταστήματα με λεία που ξεπερνά τα 800 ευρώ.
Η δράση του ξεκίνησε από την πόλη της Μεσσήνης, όπου κατά τις νυχτερινές ώρες της 16ης προς 17η Ιανουαρίου, έκλεψε σταθμευμένη μοτοσικλέτα και κατευθύνθηκε προς την Καλαμάτα όπου ξεκίνησε να «ανοίγει» μαγαζιά.
Πρώτο «χτύπημα» τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου σε κατάστημα ενδυμάτων απ’ όπου αφαίρεσε το ποσό των 100 ευρώ. Λίγη ώρα αργότερα αποπειράθηκε να κλέψει μίνι μάρκετ απ’ όπου δεν κατάφερε να πάρει κάτι.
Αργότερα την ίδια ημέρα κατάφερε διαρρήξει παντοπωλείο απ’ όπου πήρε από την ταμειακή μηχανή 400 ευρώ και 7 κούτες τσιγάρα.
Από τα ξημερώματα της 18ης Ιανουαρίου, ο 17χρονος συνέχισε τη δράση του. Πρώτος «σταθμός» του ένα μαγειρείο στην Καλαμάτα, όπου μπήκε αλλά δεν αφαίρεσε κάτι.
Στη συνέχεια εισήλθε σε φούρνο απ΄ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό ύψους 70 ευρώ και ακολούθως κατάφερε να αφαιρέσει 250 ευρώ από καφετέρια.
Σύμφωνα με το best-tv, ο 17χρονος Ρομά εντοπίστηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα και αξιολόγηση βιοντεοληπτικού υλικού, και συνελήφθη στην πόλη της Καλαμάτας.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η Mastercard δημιούργησαν ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης με τίτλο «Κάποιες Ειδοποιήσεις είναι Καλύτερο να τις Αγνοείς».
Τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα συναλλαγών και στην χώρα μας γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη. Καθημερινά στους άνω των 4 εκατομμύριων ενεργών χρηστών του internet banking και των 5 εκατ. του mobile banking προστίθενται νέοι.
Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα γνωρίζουν εκρηκτική άνοδο διείσδυσης στο γενικό πληθυσμό, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται και οι αγορές μέσω του διαδικτύου. Οι καταναλωτές απολαμβάνουν τα οφέλη από τις νέες αυτές δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Θα πρέπει ταυτόχρονα όμως να δίνουν μεγάλη προσοχή στον προσεκτικό και με ασφάλεια χειρισμό όλων των ζητημάτων που προκύπτουν από χρήση όλων αυτών των ηλεκτρονικών δικτύων.
Στον ψηφιακό κόσμο, όπου η τεχνολογία είναι συνυφασμένη με κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, οι επιτήδειοι συνεχίζουν να εξελίσσονται και να βρίσκουν νέους τρόπους και τεχνικές εξαπάτησης. Έτσι, μια φαινομενικά "συνηθισμένη" ειδοποίηση στο κινητό μας, μπορεί να κρύβει έναν μεγάλο κίνδυνο. Επομένως, η ανάγκη για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, τονίζεται στην ενημερωτική εκστρατεία της ΕΕΤ και των τραπεζών μελών της.
Οι συνέπειες της ηλεκτρονικής απάτης
Οι συνέπειες της ηλεκτρονικής απάτης μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επιζήμιες. Από την υποκλοπή των προσωπικών μας δεδομένων μέχρι και την κλοπή των περιουσιακών μας στοιχείων. Όπως επισημαίνεται στην ενημερωτική εκστατεία, οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους επιθέσεων, με τους πιο συχνούς να αποτελούν την απάτη μέσω τηλεφωνικής κλήσης (Vishing), μέσω email (Phishing) και μέσω SMS (SMiShing).
Για τον λόγο αυτό, όλοι μας, τονίζεται από την ΕΕΤ, θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις σύγχρονες μορφές ηλεκτρονικής απάτης και να εκπαιδευτούμε στον σωστό τρόπο αντιμετώπισής της. Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της ηλεκτρονικής απάτης; Η έγκυρη και συστηματική ενημέρωση.
Απευθυνόμενοι στους συναλλασσόμενους η καμπάνια αναφέρει: Με την ενημέρωσή μας σχετικά με τις δόλιες ηλεκτρονικές τακτικές, καλλιεργούμε εμείς οι ίδιοι μια κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, όπου μαθαίνουμε να εντοπίζουμε τις κακόβουλες επιθέσεις με τη μορφή ειδοποιήσεων. Ειδοποιήσεων που επιζητούν την προσοχή μας, αλλά με πλήρη επίγνωση τις αγνοούμε για την προστασία μας. Ενημερώσου σήμερα για τα διάφορα είδη ηλεκτρονικής απάτης με όλο το ενημερωτικό υλικό της σελίδας μας και προστατεύσου.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας δόθηκαν στη δημοσιότητα τρία ενημερωτικά βίντεο:
Ποιες όπως είναι οι τυπολογίες απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις; Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες. Η ΕΕΤ στην τελευταία της εκστρατεία μαζί με την MasterCard δίνουν απαντήσεις
Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
1. Πρόσφατα δέχομαι τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ή ακόμη και emails/SMS και αυτοί που επικοινωνούν μαζί μου ισχυρίζονται ότι καλούν σχετικά με επιδόματα Power Pass ή Fuel Pass ή την φορολοταρία ή για την επιστροφή φόρου, κ.λπ.. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι λογιστές ή υπάλληλοι/εκπρόσωποι της Εφορίας, του gov.gr, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ, του ΟΑΕΔ, κ.λπ. και μου ζητούν διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Δεν πίστεψα αυτούς που μου τηλεφώνησαν ούτε έκανα κλικ στους συνδέσμους που ήταν μέσα στα emails και στα SMS, και δεν έδωσα κανένα στοιχείο μου. Καλά έκανα;
Ναι, πολύ καλά έκανες. Πρόκειται για προσπάθειες εξαπάτησης. Αν συνέχιζες θα σου ζητούσε τους κωδικούς σύνδεσής σου στο e-Banking και θα προσπαθούσε ο απατεώνας να κάνει μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς σου. Θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά καχύποπτος και να μην αποκαλύπτεις ποτέ τους κωδικούς σου στο e-Βanking ή τα στοιχεία της κάρτας σου ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP).
2. Τις τελευταίες ημέρες έχω λάβει αρκετά e-mails και SMS. Στα μηνύματα αυτά η "τράπεζα" μου αναφέρει ότι «έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα» στον λογαριασμό ή την κάρτα μου ή ότι «έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» ο λογαριασμός ή η κάρτα μου. Τα μηνύματα περιέχουν κάποιον σύνδεσμο (link) και με προτρέπουν να ακολουθήσω αμέσως τις οδηγίες που υπάρχουν σε αυτόν για να λυθεί το πρόβλημά και για να ξεμπλοκάρω την πρόσβασή μου.
Τα μηνύματα αυτά ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ από την τράπεζά σας (μάλιστα κάποιες φορές φαίνεται να τα στέλνει τράπεζα με την οποία δεν διατηρείτε καν συνεργασία). Είναι μηνύματα απατηλά (phishing) και αποσκοπούν στο να σας ξεγελάσουν ώστε να καταχωρήσετε σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτήν της τράπεζας σας τους κωδικούς σας πρόσβασης στο ebanking ή τα στοιχεία της κάρτας σας αλλά και τους Κωδικούς μιας Χρήσης (OTP) που λαμβάνετε εκείνη τη στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών.
Η απάντηση σε όλες αυτές τις κακόβουλες προσπάθειες είναι μια και απλή. Ποτέ δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία σε κανέναν που μας τα ζητάει. Η Τράπεζά σας ποτέ δεν θα σας ζητήσει κάτι τέτοιο.
3. Πρόσφατα ανάρτησα μία αγγελία στο διαδίκτυο για να πουλήσω κάποιο προσωπικό μου αντικείμενο. Δέχτηκα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο ο οποίος μου είπε ότι ενδιαφέρεται να το αγοράσει, μάλιστα χωρίς καν να το δει ή να το ελέγξει. Μου ζήτησε όμως να του δώσω τα στοιχεία της κάρτας μου ή τους κωδικούς του e-Banking μου ώστε να μπορέσει να μου καταθέσει τα χρήματα. Να τα δώσω τα στοιχεία μου; να τον εμπιστευτώ;
Όχι, δεν πρέπει. Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί μόνο να δώσετε τον IBAN του λογαριασμού σας. Μην αποκαλύψετε ποτέ τους κωδικούς σας στο ebanking ή τα στοιχεία της κάρτας σας ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που θα λάβετε εκείνη τη στιγμή.
Επίσης, σε περίπτωση που ο αγοραστής ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό σας, ελέγξτε εσείς ο ίδιος το ακριβές ποσό μόνο μέσα από το eBanking σας. Μην βασιστείτε σε τυχόν αποδείξεις κατάθεσης που μπορεί να σας προσκομίσει ή σας αποστείλει. Μπορεί να είναι πλαστές.
4. Πρόσφατα δέχτηκα τηλεφωνική κλήση από το εξωτερικό, και αυτός που με κάλεσε μου είπε (στα Αγγλικά) ότι είναι τεχνικός από μεγάλη εταιρεία πληροφορικής και ότι ο υπολογιστής μου έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και μπορούσε να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Δεν τον πίστεψα όμως και έκλεισα το τηλέφωνο. Καλά έκανα;
Ναι. Πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης. Αν συνέχιζες θα σου ζητούσε να εγκαταστήσεις λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης και έτσι θα αποκτούσε πλήρη έλεγχο στον υπολογιστή σου. Μετά, ο απατεώνας, με πρόφαση την επιδιόρθωση του προβλήματος θα σου ζητούσε τους κωδικούς σου σύνδεσης στο e-Banking σου και θα προσπαθούσε ο ίδιος να κάνει μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς σου. Μην εμπιστεύεστε τον υπολογιστή σας σε αγνώστους. Εάν κάποιος σας καλεί από άγνωστο αριθμό, ειδικά από το εξωτερικό, και ισχυρίζεται ότι είναι από οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής, χωρίς εσείς να έχετε δηλώσει βλάβη σε συσκευή σας, διακόψτε την κλήση. Μην προχωράτε σε εγκατάσταση λογισμικού απομακρυσμένης διαχείρισης που σας προτείνει κάποιος άγνωστος.
5. Μου ζητήθηκε να μεσολαβήσω στη μεταφορά χρημάτων προσφέροντας μου αμοιβή για να γίνει κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό μου. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Είναι παράνομο;
Nαι είναι παράνομο. Εάν σας προσεγγίσουν μέσω e-mail ή μέσω κοινωνικών δικτύων ή μέσω αγγελιών και σας ζητήσουν να μεταφέρετε χρήματα (τα οποία θα έχουν μπει προηγουμένως στον λογαριασμό σας) σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες ή να τους τα δώσετε κάνοντας ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ ή κατάστημα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια, πρέπει να γνωρίζετε ότι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν για να διαμεσολαβήσετε στη μεταφορά παράνομου χρήματος (money muling) και ότι η πράξη αυτή διώκεται ποινικά.
Συνεπώς:
* μη δεχτείς να μεσολαβήσεις ως ενδιάμεσος σε διακίνηση χρημάτων από άλλα άτομα, συνήθως άγνωστα σε σένα. Μπορεί να υποστείς σημαντικές επιπτώσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο εμπλέκεσαι σε παράνομες ενέργειες, είτε το γνωρίζεις είτε όχι
* εάν λάβεις ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), μην απαντήσεις και μην ακολουθήσεις τυχόν υποδεικνυόμενο σύνδεσμο (link),
* διασταύρωσε τα στοιχεία της εταιρείας που προσφέρει τη θέση εργασίας και τα στοιχεία επικοινωνίας της (ειδικά αν εδρεύει στο εξωτερικό),
* μην παραχωρείς ποτέ στοιχεία του τραπεζικού σου λογαριασμού σε κανέναν, εκτός εάν έχεις μαζί του μονιμότερη συνεργασία, ή είναι άτομο του στενού οικογενειακού σου περιβάλλοντος.
* εάν πιστεύεις ότι έχεις εμπλακεί σε μεταφορά παράνομου χρήματος, μην προβείς σε οποιαδήποτε άλλη μεταφορά χρημάτων που τυχόν σου ζητηθεί. Ειδοποίησε αμέσως την τράπεζα σου, την υπηρεσία στην οποία πραγματοποίησες την συναλλαγή και την αστυνομία.
6. Σε γενικές γραμμές, τι θα πρέπει να κάνω για να μην πέσω θύμα ηλεκτρονικής απάτης;
Η τράπεζα ή οι τράπεζες συνεργασίας σας έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να μην πέσετε θύμα απάτης.
Σε κάθε περίπτωση, παρατίθενται παρακάτω ορισμένες βασικές οδηγίες, για να διενεργείτε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές:
* Πληκτρολογείτε οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζάς σας για την πρόσβασή σας στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Μην ακολουθείτε αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης.
* Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζας. Ελέγξτε αν ο σύνδεσμος στον οποίο εισέρχεστε (https://www.........gr) αντιστοιχεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Τράπεζας σας. Κάνετε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου, για να ελέγξτε ότι η σύνδεση αναφέρεται ως ασφαλής.
* Ελέγξετε προσεκτικά την συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα της Τράπεζας (π.χ. μέσω sms, viber ή εφαρμογής του mobile app) με τον κωδικό μιας χρήσης OTP, πριν την επιβεβαίωσή της.
* Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων ή κοινόχρηστων δικτύων.
* Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε οποιαδήποτε συσκευή σας.
* Αλλάζετε τουλάχιστον ανά εξάμηνο τους κωδικούς ασφαλείας σας (passwords).
* Ενισχύστε την ασφάλεια των συσκευών σας διατηρώντας ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό τους.
* Ελέγχετε ότι τα στοιχεία των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των e-mails που λαμβάνετε αντιστοιχούν στο όνομα του προσώπου που εμφανίζεται ως αποστολέας τους, ιδίως όταν α) το πρόσωπο αυτό ανήκει στη λίστα των επαφών σας, β) φέρεται ότι είναι η Τράπεζα σας ή γ) άλλη γνωστή εταιρεία παροχής προϊόντων και υπηρεσιών.
* Αγνοείστε και διαγράψτε μηνύματα αμφίβολης προέλευσης που λαμβάνετε στις ηλεκτρονικές σας συσκευές και τις εφαρμογές σας και μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) που περιλαμβάνουν και παραπέμπουν σε ιστοσελίδες.
* Μην αποκαλύπτετε σε τρίτους (π.χ. ενδιαφερόμενους αγοραστές, υποψήφιους πελάτες), μέσω τηλεφώνου, κινητού τηλεφώνου, email, φόρμας στο Internet, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μέσων, εμπιστευτικά στοιχεία σας όπως το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password), τα στοιχεία της κάρτας σας (αριθμό, κωδικό επαλήθευσης CVV και PIN), OTP (One Time Password - κωδικούς μίας χρήσης) και άλλους αριθμητικούς κωδικούς.
* Χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις Internet browsers (π.χ. Chrome, Microsoft Edge, κ.λπ), οι οποίες εξασφαλίζουν προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.
* Επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζά σας, σε κάθε περίπτωση υπόνοιας διαρροής των κωδικών ασφαλείας σας
7. Το τελευταίο διάστημα λαμβάνω συχνά τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, στη διάρκεια των οποίων υποτιθέμενος εκπρόσωπος επενδυτικής εταιρείας μου προτείνει επενδυτικές ευκαιρίες «στα μέτρα μου», με γρήγορη και εγγυημένη απόδοση. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να του εμπιστευτώ τα χρήματά μου.
Προσοχή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξαπάτησής σας.
* Μην εμπιστεύεστε όσους σας υπόσχονται ασφαλείς επενδύσεις με υψηλά, γρήγορα και εγγυημένα κέρδη.
* Εάν επιθυμείτε να κάνετε μια επένδυση, βεβαιωθείτε πρώτα ότι η εταιρία έχει άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή από άλλη ευρωπαϊκή Αρχή. Βεβαιωθείτε ότι, είτε καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), είτε συμμετέχει στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο ή άλλο ξένο Φορέα που διασφαλίζει την επένδυση σας. Επισκεφτείτε τα ακόλουθα sites: www.cmc.gov.grwww.ethe.org.grwww.smexa.grhttps://www.syneggiitiko.gr/
8. Σε περίπτωση που πέσω θύμα ηλεκτρονικής απάτης και το δηλώσω στην Τράπεζα συνεργασίας μου, υπάρχει κάποιος άλλος φορέας στον οποίο μπορώ να απευθυνθώ άμεσα; Επίσης αν πέσω θύμα απάτης σχετικά με επενδύσεις υπάρχει φορέας στον οποίο μπορώ να απευθυνθώ;
Ναι, και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να καταγγείλετε το περιστατικό απάτης:
* στο πλησιέστερο σε εσάς αστυνομικό τμήμα ή
* στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας
- Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Το τελευταίο διάστημα είδα στην τηλεόραση και άκουσα στο ραδιόφωνο για μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες με το σύνθημα «Μια Παύση Αρκεί για να Αποφύγουμε την Ηλεκτρονική Απάτη». Που μπορώ να ανατρέξω για να βρω περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εκστρατεία;
Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) (https://www.hba.gr/info/PhishingCamp) για να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εκστρατεία, προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ξεκίνησε στο τέλος του 2021 και συνεχίζεται το 2022.
10. Που μπορώ να ανατρέξω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες τυπολογίες ηλεκτρονικής απάτης και απάτης σχετικά με επενδύσεις που υφίστανται;
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) υπάρχει αναρτημένο όλο το υλικό των διαφόρων εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις ηλεκτρονικές απάτες, όπως:
* εκείνης που αφορά τις απάτες στον «κυβερνοχώρο» (CyberScams), και
* εκείνης που αφορά τους μεταφορείς παράνομου χρήματος (European Money Mule Action - EMMA).
Περαιτέρω, στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ υπάρχουν χρήσιμες Ανακοινώσεις επί διαφόρων τυπολογιών απάτης (π.χ. απάτη μέσω αλλαγής κάρτας SIM, απάτη «υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης», τηλεφωνικές απάτες, κ.ά.) στο πλαίσιο της διαχρονικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συναλλακτικού κοινού.
Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ). Επιπλέον, πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr .
Μετά την κρίση των Ταξιάρχων συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Αστυνομικών Διευθυντών της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την Προεδρία του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου και τη συμμετοχή των Αντιστρατήγων του Σώματος Πασχάλη Συριτούδη και Γεώργιου Μιχαλόπουλου:
Κρίθηκαν προακτέοι στο βαθμό του Ταξιάρχου, για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού αυτού, οι κατωτέρω πενήντα επτά (57) Αστυνομικοί Διευθυντές Γενικών και Ειδικών Καθηκόντων :
ΜΠΙΛΙΑΛΗΣ Στυλιανός
ΤΟΠΑΛΗΣ Κωνσταντίνος
ΣΙΑΦΗΣ Μιλτιάδης
ΚΟΚΚΙΝΗΣ Χαράλαμπος
ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ Δημήτριος
ΚΑΖΑΜΙΑΣ Εμμανουήλ
ΜΟΥΤΣΩΚΟΣ Χρήστος
ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ Ηλίας
ΛΕΟΥΣΗ Αντωνία
ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξιος
ΚΩΣΤΟΡΡΙΖΟΣ Αθανάσιος
ΤΣΙΩΤΑΣ Ευάγγελος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΥ Στυλιανή
ΜΠΟΥΡΟΔΗΜΟΣ Γεώργιος
ΑΜΑΡΓΙΑΝΝΙΤΑΚΗΣ Ιωάννης
ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ Αριστείδης
ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ Κωνσταντίνος
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννα
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ Ιωάννης
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Βασίλειος
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ Βασίλειος
ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ Κωνσταντίνος
ΜΠΑΚΟΥΜΗΣ Ηλίας
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ Ελευθέριος
ΜΠΑΡΛΑΣ Κωνσταντίνος
ΠΕΡΔΙΚΑΤΣΗΣ Πέτρος
ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Αλέξανδρος
ΜΠΟΥΜΗΣ Ιωάννης
ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Γεώργιος
ΓΟΝΗΣ Βασίλειος
ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ Δημήτριος
ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ Κωνσταντίνος
ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης
ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΣ Ευάγγελος
ΦΑΛΚΟΥ Πηνελόπη
ΣΚΟΛΑΡΙΚΗΣ Σπυρίδων
ΧΑΛΥΒΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
ΣΓΟΥΡΔΟΣ Αντώνιος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Εμμανουήλ
ΤΣΙΓΑΡΙΔΗΣ Βασίλειος
ΖΑΧΑΡΗΣ Γεώργιος
ΤΣΙΑΡΑΣ Λάμπρος
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ Χαράλαμπος
ΚΑΛΤΑΜΠΑΝΗΣ Σωτήριος
ΠΟΛΥΖΟΣ Δημήτριος
ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος
ΛΑΓΟΣ Βασίλειος
ΑΓΙΑΣΟΦΙΤΗΣ Κωνσταντίνος
ΧΗΝΟΠΟΥΛΟΣ Παρασκευάς
ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΣ Κωνσταντίνος
ΑΣΒΕΣΤΑΣ Αθανάσιος
ΒΛΑΧΟΣ Κωνσταντίνος
ΤΣΟΥΛΙΑΓΚΑ Σοφία (Υγειονομικός – Ιατρός)
Προάγονται στο βαθμό του Ταξιάρχου εκτός οργανικών θέσεων οι κατωτέρω σαράντα (40) Αστυνομικοί Διευθυντές Γενικών Καθηκόντων, οι οποίοι και θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα (30) ημέρες :
Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, συνελήφθη την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτρια φαρμακείου, καθώς όπως διαπιστώθηκε κατείχε δισκία, τα οποία δεν έφεραν ταινία γνησιότητας και ενέχουν τις ιδιότητες των ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελλομένων, σε συνεργασία με επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος- έρευνα στο εν λόγω φαρμακείο, όπου βρέθηκαν πλήθος φαρμακευτικών σκευασμάτων διαφόρων τύπων χωρίς ταινία γνησιότητας (κουπόνια), από τα οποία, τα 69 περιείχαν συνολικά 1.820 ναρκωτικά δισκία.
Για 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία δεν ενέπιπταν στη νομοθεσία των ναρκωτικών, ωστόσο, ομοίως δεν έφεραν ταινίες γνησιότητας (κουπόνια), πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση και καταγραφή από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα προς διερεύνηση τέλεσης αδικημάτων.
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που κατασχέθηκαν, θα αποσταλούν για εξέταση στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία, ενώ η συλληφθείσα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της -για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά-, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Ενώπιον του ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 56χρονος, ο οποίος κακοποιούσε σεξουαλικά, για τουλάχιστον 7 χρόνια, την ανήλικη κόρη της συντρόφου του, στα Κάτω Πατήσια.
Ο 56χρονος κατηγορείται ότι βίαζε και εκβίαζε επίσης, με άσεμνες φωτογραφίες, μέσω διαδικτύου το 15χρονο σήμερα κορίτσι.
Οπως αναφέρει η ΕΡΤ τελευταία φορά που την κακοποίησε σεξουαλικά ήταν στις 13 Ιανουαρίου. Το θύμα δεν άντεξε τον εφιάλτη που ζούσε και μίλησε στην μητέρα της.
Στις 15 Ιανουαρίου, μητέρα και κόρη πέρασαν το κατώφλι του Τμήματος Ανηλίκων, και παρουσία παιδοψυχολόγου κατέθεσε, όλα όσα βίωνε τα τελευταία επτά χρόνια, στα χέρια του συντρόφου της μητέρας του.
Η κοπέλα είπε στους αξιωματικούς ότι ο δράστης της έστελνε χυδαία μηνύματα στο κινητό της, αλλά και γυμνές του φωτογραφίες. Επίσης της ζητούσε να του στείλει και η ίδια φωτογραφίες με γυμνό περιεχόμενο.
Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια τα οποία μεταφέρθηκαν για ανάλυση στα εργαστήρια της αστυνομίας, καθώς και ένα αεροβόλο. Ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί στον Ανακριτή να απολογηθεί.