Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ο Μπάρκας, κάνει μνημόσυνο στον Λένιν! Αυτοί μας κυβερνούσαν στο τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ



Είναι ένα από τα νούμερα του τσίρκου ΣΥΡΙΖΑ και τα post του δείχνουν το πόσο παλαιολιθικοί, επικίνδυνοι, και ακατάλληλοι είναι για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο ακροαριστερός Συριζαίος Κώστας Μπάρκας, έγραψε: «Σαν σήμερα πέθανε ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, Λένιν! Ο ηγέτης της Ρωσικής επανάστασης». 


Σαν σήμερα πέθανε ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, Λένιν! Ο ηγέτης της Ρωσικής επανάστασης. https://left.gr/news/vlantimir-ilits-lenin-o-epanastatis-toy-20oy-aiona 




Επιστολή στήριξης της Ελλάδας απέστειλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη




Επιστολή ξεκάθαρης στήριξης της Ελλάδας απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωσή τους στην διατήρηση της ασφάλειας και ευημερίας της χώρας μας.

Την αποκάλυψη έκανε ο κ. Νίκος Δένδιας στα μέλη της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής κατά την συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας την επιστολή είπε ότι οι ΗΠΑ τονίζουν ότι παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία στην Ελλάδα, μιλούν για υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως ως σύμμαχο, ως κλειδί και ως κρίσιμο παίχτη στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η επιστολή αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους απαξίωσαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ» είπε ο κ. Πέτσας.




Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κοροναϊό: Στους 6 οι νεκροί στην Κίνα – 300 περιστατικά


Την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό και τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας με τον θάνατο μέχρι στιγμής έξι ανθρώπων και εκατοντάδες κρούσματα στην Ασία τρέχουν να προλάβουν οι υγειονομικές Αρχές στης Κίνας στη χειρότερη δυνατή περίοδο του χρόνου, τις διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Οι φόβοι εντείνονται ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να επιβραδύνει την εξάπλωση του κοροναϊού, που σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας ανήκει στην οικογένεια του SARS, και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, την ώρα που εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη χώρα τους κι ολόκληρο τον κόσμο. Ο νέος ιός, που προκαλεί μιας μορφής πνευμονία, έχει πυροδοτήσει έντονη ανησυχία διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

O κοροναϊός εξαπλωνεται εκτός Κίνας

Η αλυσίδα μετάδοσης του κοροναϊού ξεκίνησε, όπως πιστεύεται, από την πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας, όπου έχουν καταγραφεί 291 κρούσματα -71 τις τελευταίες ώρες – και είναι υπό στενή παρακολούθηση άλλα 900 άτομα. Στο μεταξύ έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Κίνας, στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα. «Η Βουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.

Ύποπτα κρούσματα και σε Φιλππίνες και Αυστραλία
Την ίδια ώρα οι Αρχές στις Φιλιππίνες προσπαθούν να καθορίσουν από τι πάσχει ένα 5χρονο παιδί το οποίο πρόσφατα έφτασε στη χώρα από την Κίνα και ενδέχεται να είναι το πρώτο κρούσμα στη χώρα του νέου, μυστηριώδους κοροναϊού. Το παιδί έφτασε στις Φιλιππίνες στις 12 Ιανουαρίου από την πόλη αυτή, από την οποία φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η επιδημία. Έκτοτε νοσηλεύεται με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Ανησυχία προκάλεσε νωρίτερα σήμερα στην Αυστραλία η περίπτωση ενός άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα και εμφάνισε και αυτός τα συμπτώματα του κοροναϊού. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού εν αναμονή των εργαστηριακών αναλύσεων που θα δείξουν αν έχει όντως μολυνθεί από το νέο κοροναϊό.

Εντείνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια της Αυστραλίας κι άλλες χώρες
Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν να ελέγχουν τους επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από τη Βουχάν της Κίνας, αν και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας Μπρένταν Μέρφι προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να προληφθεί το ξέσπασμα επιδημίας. Στους επιβάτες θα δίνεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και θα τους ζητείται να δηλώσουν αν έχουν πυρετό ή αν πιστεύουν ότι ίσως έχουν ασθενήσει από τον κοροναΐό.

Ωστόσο ο Μέρφι τόνισε ότι τα μέτρα αυτά προσφέρουν περιορισμένη προστασία. «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε εντελώς την εξάπλωση της ασθένειας στη χώρα. Η περίοδος εκκόλαψης (του ιού) είναι μάλλον μία εβδομάδα», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα. Ανάλογα μέτρα με εντατικούς ελέγχου στα αεροδρόμια λαμβάνονται και στις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες της Ασίας για επιβάτες από την Βουχάν της Κίνας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός συνιστά ψυχραιμία
Οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Αυστραλία προέρχονται από την Κίνα, με τον αριθμό τους πέρυσι να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Περίπου 160 πτήσεις φτάνουν στην Αυστραλία από την Κίνα κάθε εβδομάδα και ο Μέρφι παραδέχθηκε ότι οι Κινέζοι τουρίστες ενδέχεται να εισέλθουν στη χώρα από άλλες πόλεις και όχι μόνο από το Σίδνεϊ όπου θα διενεργούνται σε κύρια βάση οι έλεγχοι.

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ο ΠΟΥ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε πιθανότατα από ζωική πηγή και ότι εντοπίστηκε κάποια «περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» μέσω στενών επαφών. Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ταξιδιωτών ή εμπορευμάτων, αλλά συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση, όπου ειδική επιτροπή στη Γενεύη θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς ταξιδιώτες και ναυτικούς
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

• Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

• Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

• Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

• Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

• Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Wuhan εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ρευστοποίηση περιουσίας και διαγραφή χρεών


Απελευθερώνονται πλήρως από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύσει καθολικά για όλους τους οφειλέτες με εξαίρεση αυτούς που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Από την 1η Μαΐου χάνεται, άλλωστε, οριστικά το δικαίωμα προσφυγής στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το δικαίωμα προσφυγής στον νόμο Κατσέλη. Ο νόμος 3869, όπως είναι η επίσημη ονομασία του νόμου Κατσέλη καταργείται και στη θέση του θα υπάρξει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως δηλαδή πτωχεύει σήμερα και μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του. Το δικαίωμα πτώχευσης, δηλαδή η δυνατότητα ενός ιδιώτη να δηλώσει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του και να απαλλαγεί από αυτά, θα γίνεται μόνο εφόσον ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή δευτερεύουσα.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, θα προβλέπει τέσσερα στάδια για την πτώχευση των φυσικών προσώπων. Τα στάδια αυτά είναι:

1. Προληπτική αναδιάρθρωση, δηλαδή ρύθμιση τους χρέους τους.

2. Πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας τους.

3. Απαλλαγή από τα χρέη και δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία, χωρίς οφειλές του παρελθόντος.

4. Χορήγηση επιδόματος στέγασης αυστηρά σε ευάλωτα νοικοκυριά.  

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες η μέριμνα αυτή δεν θα αφορά την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου, όπως συμβαίνει σήμερα για όποιον κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η μέριμνα για όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, θα είναι η δυνατότητα για χορήγηση επιδόματος στέγης, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου για τη διαμονή στο σπίτι που έχει επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα στέγης θα χορηγείται εφόσον ο οφειλέτης έχει χάσει το ακίνητό του, δηλαδή εφόσον η ακίνητη περιουσία του έχει ρευστοποιηθεί μέσω πλειστηριασμού είτε έχει περιέλθει στην κυριότητα του πιστωτή, δηλαδή της τράπεζας.

Αν η αξία του πλειστηριάσματος της πρώτης κατοικίας ή της υπόλοιπης περιουσίας τού οφειλέτη, εφόσον αυτή έχει προσημειωθεί, δεν καλύπτει το σύνολο της οφειλής που έχει προς την τράπεζα, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο και να καταθέτει αίτηση πτώχευσης. Το δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίσει για την απαλλαγή του από το σύνολο του χρέους του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας, δηλαδή της δυνατότητας να ξαναρχίσει τη ζωή του χωρίς χρέη, αλλά και χωρίς περιουσία, η οποία υποχρεωτικά θα ρευστοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης.

Ο δανειολήπτης θα μπορεί να συμφωνήσει με την τράπεζα να συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι, καταβάλλοντας όμως πλέον –αντί της δόσης του δανείου, από το οποίο έχει απαλλαγεί– ενοίκιο. Προφανής προϋπόθεση είναι το ακίνητο να μην έχει μεταβιβαστεί και να είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του φυσικού προσώπου, δηλαδή να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του ενοικίου που συμφωνεί με την τράπεζα. Εάν πρόκειται για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, το κράτος θα μπορεί να χορηγεί επίδομα στέγης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά δεν έχουν καθοριστεί και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου πτωχευτικού νόμου.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου θα επιτρέπει επίσης τη ρύθμιση των οφειλών που έχει κάποιος ιδιώτης είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες. Βασική διαφορά του νέου νόμου σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη είναι ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται εξωδικαστικά και όχι μέσω του δικαστηρίου όπως συμβαίνει σήμερα. Στόχος είναι να αποφευχθεί το κακό προηγούμενο του νόμου Κατσέλη, που επιβάρυνε το δικαστικό σύστημα και τα Ειρηνοδικεία με την υποχρέωση εκδίκασης άνω των 200.000 υποθέσεων κατά την τελευταία δεκαετία, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων εκκρεμεί ακόμη προς εκδίκαση.

Η εξωδικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν τα φυσικά πρόσωπα προωθείται από την κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών και με την προώθηση εργαλείων όπως είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα –και όχι αυτή που είναι διαθέσιμη σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας– και η οποία θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του οφειλέτη, αλλά και την αποτελεσματικότερη συνεννόηση των πιστωτών, μέσω μιας τυποποιημένης διαδικασίας που θα υπάρχει στην πλατφόρμα. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να ρυθμίσει τα χρέη του μέσω της πλατφόρμας, θα μπορεί να το κάνει με τον κάθε πιστωτή ξεχωριστά, δηλαδή μέσω ρύθμισης με το Δημόσιο ή με τις τράπεζες. 

Εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα μπαίνει ο νόμος Κατσέλη σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για να επισπευσθεί η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, οι εκκρεμείς υποθέσεις φθάνουν σήμερα τις 58.000 υποθέσεις, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης πρόκειται για ένα συντηρητικό νούμερο, καθώς μετρά τα εκκρεμή δάνεια και όχι αυτούς που έχουν προσφύγει με την ιδιότητα του δανειολήπτη ή του εγγυητή.

Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση είναι το ταχύτερο ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων και η κατά το δυνατόν επιτάχυνση των δικασίμων, ορισμένες εκ των οποίων ανάλογα με το Ειρηνοδικείο εκτείνονται ακόμη και πέραν του 2030. Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών προτείνει τη μεταφορά των υποθέσεων από Ειρηνοδικεία που λιμνάζουν σε άλλα που έχουν ταχύτερους ρυθμούς εκδίκασης ή ακόμα και τη μεταφορά υποθέσεων από Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας στην Αθήνα. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνουν οι τράπεζες είναι και η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας και η αντικατάστασή της με μία έγγραφη διαδικασία  Οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς και η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα, ενώ ο φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα της δικασίμου.

Οι τράπεζες θα εντείνουν την προσπάθεια διευθέτησης των υποθέσεων εξωδικαστικά, δηλαδή μέσω απευθείας συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτείνοντας αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυτές που προτείνουν τα Ειρηνοδικεία της χώρας. Οι τράπεζες έχουν, άλλωστε, θωρακιστεί απέναντι στην καταχρηστική συμπεριφορά μεγάλης μερίδας δανειοληπτών, και μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την πρόσβαση που έχουν σε όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, έχουν αποκαλύψει μεγάλο αριθμό υποθέσεων που δεν ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες και δεν χρήζουν προστασίας.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχει, άλλωστε, ξεκινήσει ο έλεγχος των δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση και η υπόθεσή τους εκκρεμεί, για το κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια του νόμου ή όχι. Σε περίπτωση που δεν τα καλύπτουν, η τράπεζα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο και να κάνει άμεση ανάκληση της προστασίας, ακόμη και αν η υπόθεση πρόκειται να δικαστεί το 2025. 



ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βραζιλία: 26 κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακή




Συνολικά 26 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή στη βορειοδυτική πολιτεία Άκρε της Βραζιλίας νωρίς το πρωί της Δευτέρας όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της περιοχής.

Η μαζική απόδραση καταγράφηκε την επομένη της απόδρασης σχεδόν 80 εγκλείστων σε φυλακή στην Παραγουάη, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Οι παραγουανές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι οι δραπέτες ήταν στην πλειονότητά τους μέλη της πιο ισχυρής συμμορίας του βραζιλιάνικου υποκόσμου, γνωστής με την ονομασία Primeiro Comando da Capital (PCC ή 15.3.3, «Πρώτη διοίκηση της πρωτεύουσας»).

Οι βραζιλιάνικες αρχές ανέφεραν χθες πως δεν είναι ακόμα γνωστό το εάν στους δραπέτες από τη φυλακή στην πολιτεία Άκρε συγκαταλέγονταν επίσης μέλη της συμμορίας PCC, ούτε το εάν οι δύο αποδράσεις συνδέονται.

Οι έγκλειστοι στις φυλακές της Βραζιλίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 750.000 ανθρώπους, πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό εγκλείστων στον πλανήτη.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
skai.gr


Ευχαριστίες Λιβύης - Χαφτάρ σε Μητσοτάκη - Δένδια! Ανατριχίλα Τουρκίας που χάνει την μαγκιά της



«Τρομερά επωφελής για τον λαό της Λιβύης» στην σύνοδο στο Βερολίνο ήταν η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια 

Ευχαριστήριο μήνυμα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών απέστειλε ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο Twitter, δίνοντας εύσημα στην Ελλάδα για «εξαιρετική διπλωματική τους προσπάθεια».

Αναρτώντας φωτογραφίες του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του στρατάρχη Χάφταρ, ο LNA έγραψε : «Παρότι δυστυχώς δεν ήταν παρόντες, η εξαιρετική Διπλωματική Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν τρομερά επωφελής για τον λαό της Λιβύης. Η Λιβύη σας ευχαριστεί».




Επιμένει ο εκτελεστής της 17Ν Κουφοντίνας να του χορηγήσουν άδεια και πήρε νέο ΟΧΙ!!



Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια ο σύντροφος εκτελεστής της «17 Νοέμβρη», είχε συνηθίσει με τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να πηγαίνει σπίτι του σχεδόν κάθε μήνα. Νομίζοντας ότι μπορεί ακόμα να χρησιμοποιεί την αδυναμία που του έχουν οι σύντροφοι Συριζαίοι, υπέβαλε νέα αίτηση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών, αλλά και αυτό το αίτημα του απορρίφθηκε.

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου και στο νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη χορήγηση πολυήμερης άδειας με παραμονή στο σπίτι του στην Αττική.

Με το υπ’ αριθμόν 10/2020 βούλευμά του, το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου απέρριψε το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα, που είχε προσφύγει στο Συμβούλιο, μετά την απόρριψη του σχετικού αιτήματός του από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Κασσαβετείας.




Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας



Κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα εδώ με ανάμεικτα συναισθήματα. Πριν από όλα, με τη σκέψη στα θύματα της τρομοκρατίας, τιμώντας την «Ημέρα Μνήμης».

Ένα χρέος της Πολιτείας προς τους αδικοχαμένους αλλά και τις οικογένειές τους. Πολλοί από εσάς βρίσκεστε σήμερα μαζί μας, σας ευχαριστώ. Μια τέτοια οικογένεια είναι και η δική μου. Γιατί η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, πριν από 30 χρόνια, σφράγισε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Όσο για μένα, θα έλεγα ότι σήμανε το τέλος της νεότητας μου. Το τέλος της αθωότητας μου.

Ταυτόχρονα, όμως, χαλύβδωσε και την πίστη μου στην Δημοκρατία, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οποίος -με ζεστό ακόμη το αίμα του Παύλου- επέλεξε, τότε, να απευθυνθεί αμέσως στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Για ν’ απαντήσει στις σφαίρες των λίγων με την ενότητα των πολλών.

Διακατέχομαι, ωστόσο, και από πίκρα γιατί μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά θύματα μέχρι να λογοδοτήσουν οι ένοχοι. Και γιατί, ενώ σχεδόν παντού στον κόσμο -τουλάχιστον παντού στη Δυτική Ευρώπη- η εξάρθρωση αυτού του είδους της τρομοκρατίας υπήρξε κεκτημένο -ήδη από την δεκαετία του 1980, στην Ελλάδα εξακολουθεί να αφήνει τα ίχνη της ακόμα και σήμερα.

Σε άλλη κλίμακα ευτυχώς. Αλλά πάντα με το ίδιο μίσος προς την κοινωνία. Μία κοινωνία η οποία, ας το παραδεχτούμε, φάνηκε αμήχανη και συχνά διστακτική.

Κάτι που, διαχρονικά, όμως, επέτρεψε στη βία να γεννά βία και να προσθέτει νέο αίμα στο αίμα που ήδη είχε χυθεί.

Μετέχω, τέλος, στη σημερινή εκδήλωση, κύριε Υπουργέ, και με την αίσθηση καθήκοντος ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός, που οφείλει να προστατεύει την δημοκρατική ζωή και να εγγυάται το Κράτος Δικαίου. Την ταυτόχρονη ισχύ, δηλαδή, των ατομικών ελευθεριών από τη μία και της δημόσιας ασφάλειας από την άλλη. Αυτός ο συγκερασμός, αποτυπώνει και το μεγαλείο του πολιτεύματός μας.

Αλλά και το διαρκές «στοίχημα» κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας: Αυτή τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ της ευαισθησίας για τον πολίτη και τα δικαιώματά του και της αποτελεσματικότητας υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι καιρός, επιτέλους, η μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας να αποκτήσει και στην πατρίδα μας τις διαστάσεις που της αξίζουν. Γιατί, δυστυχώς, αυτή η μνήμη ανέκαθεν υπήρξε ελλειμματική, πρόσκαιρη και συχνά ρηχή. Έτσι, η λήθη μετατρεπόταν σε έναν δεύτερο θάνατο για κάθε αθώο στόχο της βίας και τους θράσους.

Είναι καιρός, όμως, η μνήμη των αδικοχαμένων να αποκατασταθεί και με βάση τον χαρακτήρα που της αρμόζει: Ως μια τραυματική εμπειρία, η οποία μεταβολίζεται όμως σε ένα ιστορικό δίδαγμα. Μέχρι τώρα, πολιτική βούληση είτε δεν υπήρξε είτε δεν συναντήθηκε με μία παλλαϊκή αντίδραση, όπως αυτή που είδαμε, συχνά, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η κίνηση «Ως Εδώ», είναι αλήθεια πως ευαισθητοποίησαν πολλούς. Αλλά για όλους εμάς που συμμετείχαμε ως απλοί πολίτες σε αυτές τις πρωτοβουλίες υπήρχε, νομίζω πάντα, το παράπονο: Γιατί είμαστε τόσοι λίγοι. Σε γενικές γραμμές, η κοινωνία των πολιτών μούδιαζε ύστερα από κάθε χτύπημα.

Ο χαμός του Θάνου Αξαρλιάν, των εργαζομένων της Marfin, μπορεί να έφερναν δάκρυα. Αλλά όχι και τη δυναμική αντίσταση όλων των πολιτών. Κάτι που, με τον καιρό, εμπέδωνε και ένα αίσθημα ατιμωρησίας στους δολοφόνους.

Δεν είναι δουλειά μου να επιχειρήσω σήμερα μια γενεαλογία της ένοπλης τρομοκρατίας στην πατρίδα μας. Το έχουν κάνει, άλλωστε, πολλοί -είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα το προσεγγίσουν και οι εκλεκτοί εισηγητές της ημερίδας σας- βέβαια, δεν θα αναφερθώ σε άλλες διεθνείς απειλές, όπως το φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Θα καταθέσω, όμως, στον δημόσιο προβληματισμό μας μερικές σύντομες σκέψεις. Με σκοπό, ελπίζω, να διαλύσουμε κάποιους μύθους και να δούμε την αλήθεια κατάματα, να δράσουμε ενωτικά, ώστε να κατακτήσουμε μία καθημερινότητα ασφαλή και λειτουργική για όλους μας.

Η πρώτη μου παρατήρηση αφορά τη γέννηση της μεταπολιτευτικής τρομοκρατίας. Ήταν τότε που κάποιοι αυτοπαρουσιάστηκαν ως συνεχιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σφετεριστούν την αίγλη του.

Αρχικά εμφανίστηκαν ως οι «τιμωροί» αυτού που θεωρούσαν ότι ήταν μια διαδικασία ατελούς αποχουντοποίησης. Και θέλοντας να νομιμοποιηθούν πολιτικά άντλησαν επιχειρήματα από τα δόγματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Με τα χρόνια, όμως, το προσωπείο τους έλιωσε κάτω από το φως της αλήθειας. Αποδείχθηκε ότι δεν ασκούσαν πολιτική, απλά δολοφονούσαν ανθρώπους.

Γι’ αυτό και σήμερα ακόμα, ακόμα κι όποιος πιστεύει στην Αριστερά, βρίσκεται απέναντί τους. Η Ιστορία έδειξε ότι οι αληθινοί στόχοι των τρομοκρατών ήταν η Δημοκρατία, η ενότητα της κοινωνίας και, τελικά, η πορεία της Ελλάδας προς τον εκσυγχρονισμό.

Δεύτερη παράμετρος ήταν η χρόνια αδυναμία του κράτους. Η οποία -εξ αντιδιαστολής- μεγένθυνε και την επιχειρησιακή δεινότητα των εγκληματιών, διαφημίζοντας τελικά τη δράση τους. Καθώς επί χρόνια οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας έμεναν εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες σε ό,τι αφορά τις πηγές του φαινομένου, δεν εστίαζαν σωστά την προσοχή τους.

Και όσο οι τρομοκράτες δεν συλλαμβάνονταν τόσο η φήμη τους απλωνόταν. Όταν, όμως, οι διωκτικές αρχές -και πάλι υπό την ηγεσία του σημερινού Υπουργού Προστασίας του Πολίτη- άλλαξαν τρόπο σκέψης και λειτούργησαν επαγγελματικά, αυτός ο χάρτινος πύργος κατέρρευσε. Και οι δήθεν άτρωτοι εκτελεστές αποδείχθηκαν αλληλοκατηγορούμενα ανθρωπάκια.

Η τρίτη μου σκέψη, τέλος, αφορά συνολικά τις ευθύνες της πολιτικής τάξης και της στρεβλής κατεύθυνσης της δημόσιας συζήτησης γύρω από την τρομοκρατία. Διότι τα κόμματα -αλλά συχνά και διανοούμενοι της χώρας- αντιμετώπισαν συχνά τη συζήτηση αυτή υπό το πρίσμα είτε της σκοπιμότητας είτε της ιδεολογίας τους. Έτσι, όμως, άθελα τους πολλοί προσχώρησαν τελικά στην ατζέντα των φονιάδων.

Γιατί αυτοί ήθελαν να τυλίγουν τάχα με αγνά κίνητρα τα εγκλήματά τους και να σημαδεύουν αυθαίρετα ως πολιτικούς στόχους τα αθώα θύματά τους. Αποτέλεσμα; Σταδιακά, η βία να παγιώνεται στη θέση του διαλόγου. Και αντί για το μελάνι της γνώμης, να χύνεται ολοένα και πιο πολύ το αίμα του τρόμου.

Κυρίες και κύριοι,

Οι τρεις αυτές παραδοχές για την εγχώρια τρομοκρατία στα χρόνια της μεταπολίτευσης μας οδηγούν στο σήμερα. Σε συνθήκες πολύ διαφορετικές αλλά με υπόστρωμα τη δεδομένη εμπειρία, τα βιώματα, μιας κοινωνίας που πέρασε μέσα από μια βαθιά δεκαετή κρίση. Και, κυρίως, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον το οποίο αν και έχει βγάλει συμπεράσματα από το παρελθόν, έχει ταυτόχρονα δηλητηριαστεί και από τον λαϊκισμό που μεσολάβησε.

Με άλλα λόγια, μπορεί αυτό το οποίο αποκαλούμε ένοπλη βία να χρεωκόπησε ιδεολογικά και οργανωτικά, πρόλαβε όμως να φθείρει θεσμούς στη συνείδηση μιας μερίδας του λαού μας. Ο πόνος που σκορπά δεν εγείρει την ίδια αγανάκτηση σε όλους. Κι ακόμα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι οι υπαρκτές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος θα λυθούν, τελικά, έξω από το πλαίσιο λειτουργίας του.

Σε όλα αυτά η Δημοκρατία καλείται να δώσει απαντήσεις. Και, μάλιστα, σε ένα πεδίο πολύ πιο σύνθετο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η πολύχρονη παρουσία της βίας στη δημόσια ζωή, της επέτρεψε να κλιμακωθεί ποσοτικά αλλά και να μεταλλαχθεί ποιοτικά: Η γροθιά έγινε ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ καλάσνικοφ.

Η παράνομη διαμαρτυρία σε μία σχολή μετατράπηκε εύκολα σε μία κατάληψη ενός ξένου κτιρίου. Και ύστερα -πολύ εύκολα- σε γιάφκα παρανομίας, συχνά σε συνεργασία με το κοινό ποινικό έγκλημα.

Ενώ η χρόνια αδράνεια της Πολιτείας επέτρεψε στην κουλτούρα της βίας να διαχυθεί στην κοινωνία. Να απλωθεί σε πολλές πόλεις. Και, σε ορισμένες γειτονιές, να αποκτήσει χαρακτηριστικά καθεστώτος.

Τα συνθήματα των παλιών τρομοκρατών έχουν καταρρεύσει. Η δράση τους πνίγηκε στο αίμα ανθρώπων κάθε ηλικίας, τάξης και επαγγέλματος.

Οι νεότεροι, λοιπόν, δεν έχουν τι να προτείνουν. Αυτό, όμως, δεν τους καθιστά λιγότερο επικίνδυνους: Είναι το ίδιο αδίστακτοι εχθροί της δημοκρατικής νομιμότητος. Με τυφλό μίσος, εξακολουθούν να απειλούν ζωές, να πυρπολούν περιουσίες, να βεβηλώνουν μνημεία σε έναν ρόλο πολιτικής μαφίας της καθημερινότητας.

Η μάχη, λοιπόν, για την ασφάλεια είναι προτεραιότητα, για μένα προσωπικά αλλά και για την κυβέρνησή μου. Μαζί με την οικονομία, άλλωστε, συγκροτεί το δίπολο της εσωτερικής πολιτικής για το οποίο ψηφίστηκε η κυβέρνησή μας. Στην εγκληματολογία η «θεωρία του σπασμένου παραθύρου» είναι σαφής: Αν σε ένα κτήριο που βανδαλίστηκε ένα μείνει κατεστραμμένο και παραβιασμένο, τότε πολύ εύκολα ακολουθούν και άλλα.

Η βία, λοιπόν, είναι μια ρωγμή στο οικοδόμημα της Δημοκρατίας -και θα κλείσει!

Δεν θα πάψω να επαναλαμβάνω ότι η ασφάλεια αποτελεί το βασικό αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη χωρίς το οποίο τελικά δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε κοινωνική πρόοδος. Ότι αφορά όλους τους πολίτες, αλλά πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Και ότι εγγυητής του είναι μόνο το Κράτος Δικαίου, η οργανωμένη πολιτεία, η οποία οφείλει να επιβάλλει τον νόμο, φροντίζοντας ακόμα και για όσους τον αμφισβητούν.

Γιατί αυτή η οργανωμένη πολιτεία είναι ο αποκλειστικός, ο μόνος, φορέας της νόμιμης βίας. Με σκοπό, όχι να εκδικείται -όπως σωστά είπατε στην εισαγωγή, μια Δημοκρατία ποτέ δεν εκδικείται- με σκοπό όμως να μας προστατεύει, αλλά και να αυτοπροστατεύεται από τυχόν αυθαιρεσίες.

Με την ίδια έμφαση, ωστόσο, θα επιμένω να τονίζω πως η βία δεν έχει χρώμα και η καταδίκη της δεν μπορεί πια να γίνεται επιλεκτικά με αστερίσκους και διευκρινιστικές υποσημειώσεις. Για να το πω διαφορετικά, ύστερα από τόσες οδυνηρές εμπειρίες, στη σημερινή Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχουμε πολιτικούς που δεν συμπαρίστανται σε θύματα βομβιστικών επιθέσεων.

Δεν γίνεται να ονομάζονται «ακτιβισμός» οι καταστροφές. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά σε φονικά χτυπήματα εναντίον αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος.

Με την ίδια ένταση, όμως, η πολιτεία οφείλει να είναι αμείλικτη και απέναντι στην νέα βία η οποία πηγάζει από την ακροδεξιά. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή στην κοινωνία μας.

Το ίδιο και οι ρατσιστικές επιθέσεις. Όπως και τα χτυπήματα εναντίον της ενημέρωσης με τελευταίο κρούσμα τον ξυλοδαρμό Γερμανού δημοσιογράφου, χθες, στο Σύνταγμα. Όλα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τόπο μας.

Τρομοκρατία και Δημοκρατία είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Γιατί το «κράτος τρόμου» των λίγων θα είναι πάντοτε εχθρός του «κράτους δήμου» των πολλών. Και γιατί η Δημοκρατία βλέπει ισότιμα όλους τους ανθρώπους. Ενώ η τρομοκρατία, εξ ορισμού, τους χωρίζει, καθορίζοντας με το «έτσι θέλω» ακόμη και την ίδια τους την ύπαρξη.

«Δεν βλέπαμε πως οι ζωές των θυμάτων ήταν ίδιες με τις ζωές εκείνων στο όνομα των οποίων χτυπούσαμε». Είναι η παραδοχή του πρώην εκτελεστή της βασκικής ΕΤΑ, Χοσέ Σιστιάγκα. Νομίζω με τα λόγια του τα λέει όλα. Γι’ αυτό κι απέναντι στη βία δεν επιτρέπεται καμία υποχώρηση και κανένας συμψηφισμός.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζω ότι τόσα χρόνια ολιγωρίας και πολλά βήματα τα οποία έγιναν προς τα πίσω έχουν υψώσει τον πήχη των προσδοκιών. Όμως, το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και ας μην κοροϊδευόμαστε, έχει ήδη κακοφορμίσει. Η θεραπεία του, συνεπώς, θα χρειαστεί και χρόνο και μεθοδικότητα και επαγγελματισμό. Δεν θα λείψουν λάθη και αστοχίες. Είναι, ωστόσο, σημαντικό ότι ο αγώνας ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί.

Ήδη η αντεγκληματική μας πολιτική ξεδιπλώνεται σε πολλά μέτωπα: Αίρουμε τα γκέτο σε πανεπιστήμια και σε γειτονιές. Πυκνώνουμε το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. ανανεώνουμε τον εξοπλισμό και τα μέσα της -ήδη 1.500 νέοι αστυνομικοί βρίσκονται στον δρόμο, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα της ασφάλειας σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Τα καθημερινά μέτρα πλαισιώνονται, όμως, και από μια σειρά από ευρύτερες πρωτοβουλίες.

-Σε τρεις μήνες από τώρα -είναι η δέσμευσή του Υπουργού- η χώρα θα αποκτήσει Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού. Ένα θεσμικό και στρατηγικό κείμενο για να καλυφθεί ένα κενό πολιτικής που επί χρόνια σκίαζε την εικόνα της Ελλάδας στην αξιολόγησή της από διεθνείς οργανισμούς.

-Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ιδρύεται, επίσης, Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας. Ένα ειδικό επιτελείο με αιχμή του ενδιαφέροντός του τη ριζοσπαστικοποίηση που τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Και με πεδίο δράσης που θα απλώνονται παντού, από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέχρι τις οργανώσεις φιλάθλων.

-Δρομολογείται, τέλος, μια εκστρατεία αποδόμησης αυτού που θα αποκαλούσαμε το «οπλοστάσιο ιδεών» του αίματος. Μία καμπάνια ευαισθητοποίησης, από κοινού με τους Δήμους, με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί, στους ταραγμένους καιρούς μας, η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση εύκολα γίνεται τάση ή μόδα της βίας.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνω με τη βεβαιότητα ότι η σημερινή ημερίδα θα αποτελέσει μια πολύτιμη συμβολή στον προβληματισμό μας. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προφανώς, και περνά μέσα από την καταστολή. Κυρίως, όμως, περνά μέσα από την απαξίωσή της. Περνά μέσα από την απονομιμοποίηση της. Από την εμπέδωση μιας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. Σε αυτό το ζητούμενο, κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνει η Πολιτική με όπλα το διάλογο, τη συνεννόηση και την καταλλαγή.

Ωστόσο -και θα κλείσω με αυτό- τίποτα θετικό, τελικά, δεν θα επιτευχθεί χωρίς την ενεργοποίηση των απλών πολιτών. Είναι αυτοί που πρώτοι καλούνται να διαφυλάξουν τη συλλογική μνήμη, ορθώνοντας -με τη στάση τους- το δικό τους ανάστημα απέναντι στη βία.

Κι αυτό θα συμβεί όταν κάθε νέος μας θα μεταφράσει σε δημιουργική προσπάθεια την αντισυμβατική απειθαρχία της ηλικίας του. Θα συμβεί όταν κάθε περαστικός αντιμετωπίσει το δημόσιο χώρο ως κομμάτι της προσωπικής του περιουσίας, γιατί αυτό είναι. Θα συμβεί όταν ο κάθε πολίτης αντιληφθεί ότι, απέναντι στη βία, η δική του φωνή είναι ακόμα ισχυρότερη και από την αστυνομική ασπίδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.




Εάν δεν ήταν υπολογίσιμος αντίπαλος ο Μητσοτάκης δεν θα ασχολιόταν προσωπικά ο Ερντογάν



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έδειξαν ότι μπορούν διπλωματικά και ουσιαστικά να φέρουν τον πανικό στον προκλητικό Τούρκο Ερντογάν.

Δεν είναι απλό πράγμα η απευθείας επίθεση του Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό, και αυτός ο εκνευρισμός με τις απευθείας λεκτικές "βολές" στου Τούρκου στο Κυριάκο Μητσοτάκη, που δείχνουν ότι κάτι κάνει σωστά ο Πρωθυπουργός μας.

Μέσα σε λίγες ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για δεύτερη φορά με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα και τις εύστοχες ενέργειες της Ελληνικής διπλωματίας. Ο Ερντογάν μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους  με ευθεία βολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Ο Μητσοτάκης γιατί κάλεσε τον Χάφταρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».

Ισχυρίστηκε επίσης ο Ερντογάν ψέματα, αλήθεια κανένας δεν ξέρει ότι στο Βερολίνο κάποιος, απλά κάποιος ηγέτης τον πλησίασε και του είπε: “Ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσεις τις σχέσεις σας”. Και είπε ο Ερντογάν δείχνοντας ότι ψάχνει τρόπο να βρεθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό: «Αναρωτήθηκα: Θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Να το διορθώσει και από εκεί και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του.

Αφού όπως φαίνεται ο Ερντογάν θέλει διακαώς να βρεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν πρέπει να χαλάει περισσότερο την σχέση του με την Ελλάδα λέγοντας ότι "Η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα"

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα», είπε σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν, και εάν συνεχίσει έτσι δεν θα βγει κερδισμένος γιατί απλά η Ελλάδα έχει ισχυρή και σοβαρή κυβέρνηση και έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει.




Αποθρασύνεται η Χρυσή Αυγή μετά το εισαγγελικό «ξέπλυμα» και εν μέσω αναζωπύρωσης του προσφυγικού


Φρικτές μνήμες ξύπνησαν την Κυριακή από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και της εγκληματικής δράσης τους κατά προσφύγων και μεταναστών, αριστερών, ομοφυλόφιλων, εν γένει εναντίον όποιου εκπροσωπεί κάτι διαφορετικό από αυτό που η δική τους ναζιστική ιδεολογία αναγνωρίζει ως κανονικό και σωστό.

Ο ξυλοδαρμός από Χρυσαυγίτες ξένου δημοσιογράφου την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος, όπου ο ανταποκριτής βρέθηκε για να καλύψει την αντιπροσφυγική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν περίπου 400 άτομα παρουσία στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, όπως του Ηλία Κασιδιάρη ήρθε να ενισχύσει -αν όχι να επιβεβαιώσει- τους φόβους ότι η εισαγγελική πρόταση που ξεπλένει τη δράση της Χρυσής Αυγής, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση του προσφυγικού ζητήματος, δίνει πνοή ζωής στη νεοναζιστική οργάνωση που έπνεε τα λοίσθια, με τα γραφεία της να ρημάζουν και τον κόσμο να την εγκαταλείπει.

Η Χρυσή Αυγή επανέρχεται στην πρότερη «μαύρη» δράση, έχοντας αποθρασυνθεί από τη σκανδαλώδη εισαγγελική πρόταση στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, που ουσιαστικά εισηγείται την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της Χρυσής Αυγής από βαριά αδικήματα, για τα οποία κατηγορούνται.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε και η πρώτη αντίδραση του Μιχαλολιάκου που είδε στην εισαγγελική πρόταση τη «δικαίωση» της Χρυσής Αυγής και προανήγγειλε ότι το 2020 θα είναι η χρονιά αναγέννησης της φασισιστικής οργάνωσης.

Στην αισιοδοξία αυτή των Χρυσαυγιτών προφανώς παίζουν ρόλο και οι εξελίξεις στο προσφυγικό. Οι παλινωδίες της Ευρώπης και της κυβέρνησης, τα λάθη και η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου, η εξάντληση των ανοχών και των αντοχών των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, σε συνδυασμό με δηλώσεις περί «αλλοίωσης του πληθυσμού» και αναγκαιότητας δημιουργίας κλειστών κέντρων-φυλακών και αποτροπής εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δυστυχώς εξαγριώνουν τα πνεύματα, λειτουργώντας ενισχυτικά για τους ακροδεξιούς και φασίστες.

Οι αντιπροσφυγικές συγκεντρώσεις, όπως αυτής της Κυριακής, αποδεικνύουν ότι οι ακραίες ξενοφοβικές και ρατσιστικές επικίνδυνες αντιλήψεις έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και έχουν ριζώσει στα μυαλά μερίδας Ελλήνων – δυστυχώς όχι τόσο μικρής για να είναι ακίνδυνη.

Αυτή ακριβώς τη «μερίδα ψηφοφόρων» χαϊδεύει και φλερτάρει – εκτός από τη φασιστική Χρυσή Αυγή – και το ακροδεξιό κόμμα «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου. Απόδειξη ότι ο τελευταίος έσπευσε να προσφέρει στήριξη σε όσους συντρόφευαν τους Χρυσαυγίτες στη συγκέντρωση της Κυριακής, συστήνοντας τους εαυτούς τους ως «ιδιοκτήτες της Ελλάδας».

Ο Βελόπουλος έσπευσε να παράσχει κάλυψη στα φασιστοειδή, χρησιμοποιώντας ακραία φρασεολογία. Όπως αναφέρει :«οι σταλινοφασίστες «λαθρολάγνοι» καθημερινά κάνουν πορείες καίγοντας την Αθήνα και προκαλώντας ζημιές στη δημόσια περιουσία. Και σήμερα λοιπόν, ως «καλοί επαγγελματίες φιλάνθρωποι», τηρώντας πιστά το υπηρεσιακό τους οκτάωρο, αφού ζουν με τα λεφτά του Σόρος, αποφάσισαν να κάνουν πορεία ενάντια στους Έλληνες που διαμαρτύρονται για τους λαθρομετανάστες! Στόχος των παρακρατικών «εντεταλμένων» υπαλλήλων του Σόρος είναι να διαλύσουν κάθε αντίσταση! Ξεχνούν όμως ότι στόχος της Ελληνικής Λύσης είναι να «τσακίσει στη νομιμότητα» τον σταλινοφασισμό αυτών των παρακρατικών στοιχείων και να επιτρέψει στους Έλληνες να ξαναπάρουν την Ελλάδα στα χέρια τους !! Γι΄αυτό θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους».

Ξυλοκόπησαν δημοσιογράφο

Μεταξύ των «ιδιοκτητών της Ελλάδας» και όσοι θεώρησαν ότι έπρεπε να εξοντώσουν τον δημοσιογράφο της Deutsche Welle Θωμά Ιακόμπι, ο οποίος -όπως δήλωσε- βρέθηκε στο Σύνταγμα γιατί ήθελε να καταγράψει με τον φακό του, πώς συμπεριφέρονται οι ακροδεξιοί μετά την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο συγκεκριμένος ανταποκριτής είχε στοχοποιηθεί και πέρσι από ακροδεξιούς, καθώς στο παρελθόν είχε σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή.

«Για δεύτερη φορά ήμουν πολύ τυχερός που δεν έβγαλαν μαχαίρι, κλομπ, σιδερογροθιές» δήλωσε, μεταξύ άλλων, το θύμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί ή να κρυφτεί.

«Πέρυσι, έγινε ακριβώς το ίδιο σε συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Με αναγνώρισαν επειδή κάναμε το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση». Μου την έπεσαν και με χτύπησαν για περίπου πέντε λεπτά, ώσπου ήρθαν ΜΑΤαδες και εξαφανίστηκαν» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε δε, ότι «κανείς (σ.σ. από τους αστυνομικούς) δεν επέβαινε κι αυτό ήταν το πιο σοκαριστικό». «Νόμιζα ότι με τόση πολλή αστυνομία μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου, έκανα λάθος».

«Η πρόταση της εισαγγελέως για τη ΧΑ φέρνει ξανά τάγματα εφόδου στον δρόμo», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιακόμπι.

Και δεν έχει άδικο…

Χρονιά αναγέννησης της Χρυσής Αυγής;

Όπως όλα δείχνουν, η Χρυσή Αυγή από εκεί που φυλλορροούσε, μετά την απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως, επιχειρεί να ανακάμψει, εκμεταλλευόμενη και το προσφυγικό ζήτημα.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση Μιχαλολιάκου, ο οποίος θριαμβολόγησε, χαρακτηρίζοντας δικαίωση την εισαγγελική πρόταση και δήλωνε ότι το 2020 θα είναι χρονιά αναγέννησης της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικό είναι και το «ημερολόγιο δράσης 2020» που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή με το- Γκαιμπελικού τύπου -σύνθημα «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».

Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται και στη διαδικασία έχουν αποδομηθεί τα περισσότερα – αν όχι όλα- «επιχειρήματα» της εισαγγελικής πρότασης απαλλαγής της οργάνωσης…

Η εισαγγελέας άλλωστε έχει κληθεί να ανακαλέσει την πρότασή της, με την οποία όπως υπογραμμίζεται, διακινδυνεύεται εκτός από το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και η ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα.


Πηγή : in.gr


Οι εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνεχίζεται και μυρίζουν αντιεξουσιαστές



Οι εμπρηστικές επιθέσεις κακοποιών αντιεξουσιαστών σε διάφορους δήμους της Αττικής συνεχίζεται καίγοντας εκτός απο ΑΤΜ και περιουσίες αθώων πολιτών.

Οι ας τους πούμε "άγνωστοι" έκαψαν αυτοκίνητα και ΑΤΜ σε Ελληνικό, Πολύγωνο και Ταύρο.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στον Ταύρο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας όταν οι θρασύτατοι έκαψαν ολοσχερώς σταθμευμένο αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Γρηγορίου Αυξεντίου.

Στις 02:20 τα ξημερώματα πυρπόλησαν οχήματα που βρίσκονταν σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης του ΟΤΕ στη διασταύρωση των οδών Νικηταρά και Θράκης, στο Ελληνικό.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσβησαν τη φωτιά, ωστόσο, τα τέσσερα αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα, σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο βρισκόταν σε κατάστημα οπτικών, στην οδό Μητροπέτροβα 27, στο Πολύγωνο.




Αυτά είναι τα θύματα της μαφιόζικης επίθεσης



Τα δύο θύματα που εκτελέστηκαν από κουκουλοφόρους σε ταβέρνα στη Βάρη, ήταν μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης «Σκάλιαρι». Τα ονόματα τους σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Σερβία είναι, Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς. 



Για τον Ίγκορ Ντέντοβιτς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας, που εξέδωσαν οι αρχές του Μαυροβουνίου το 2016, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση RTS.

Η λεγόμενη «Σκάλιαρι» είναι μια από τις δύο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Μαυροβούνιο. Η άλλη αποκαλείται από τις διωκτικές αρχές ως φατρία «Καβάτσκι».

Και οι δύο ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση από την πόλη Κότορ, αρχικά ως ενιαία ομάδα, που διακινούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη ναρκωτικά που έφερνε λαθραία από την Νότια Αμερική, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ.

Το 2014, με αφορμή την εξαφάνιση 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας, η αποκαλούμενη μαφία του Κότορ διασπάστηκε σε δύο φατρίες, τις «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι», που πήραν τα ονόματα τους από τα τοπωνύμια δύο συνοικισμών του Κότορ.

Ξέσπασε «εμφύλιος» πόλεμος που διαρκεί μέχρι σήμερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πόλεμος των δύο συμμοριών υπολογίζεται ότι έχει 40 νεκρούς και στις δύο πλευρές.

Οι περισσότερες από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν στην Σερβία και το Μαυροβούνιο. Σε πολλές, το modus operandi ήταν παρόμοιος με αυτόν της δολοφονικής ενέργειας στην Βάρη: τα θύματα εκτελέστηκαν μπροστά σε μέλη της οικογένειας τους.