Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συνεχίζεται για ενδέκατη ημέρα η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιο Αθηνών


Συνεχίζεται η κατάληψη για ενδέκατη ημέρα στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι καταγγελίες από τις πρυτανικές αρχές και τους καθηγητές είναι χαρακτηριστικές.

Εχθές οι πρυτανικές αρχές έβγαλαν μια πολύ σοβαρή ανακοίνωση που εάν κάποιος από την κυβέρνηση είχε φιλότιμο θα του είχε πέσει η μούρη στο πάτωμα και δεν θα έβγαινε χαλαρά στα κανάλια να λέει θεωρίες περιμένοντας τους αντιεξουσιαστές το πότε θα φύγουν και εάν θα φύγουν από μόνοι τους.

Μέσα στην ανακοίνωση τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά με ευθεία επίθεση στην ανικανότητα της κυβέρνησης ήταν :

«δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου, να αφήνεται σε κατάληψη και εγκατάλειψη ένα κεντρικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο για τόσες ημέρες» & «Λυπούμαστε βαθύτατα γι' αυτόν τον αρνητικό άθλο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σήμερα στο mega καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών κατήγγειλε ότι κλειδώνουν πόρτες βάζοντας λουκέτα οι αντιεξουσιαστές και φτιάχνουν μολότοφ.



Κυβισθήσεις Βαρουφάκη λέει τώρα "όχι" σε κούρεμα



Δημιουργικής ασάφειας συνέχεια από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος τονίζει στο Bloomberg πως η ελληνική πλευρά δεν θέλει ούτε κούρεμα, αλλά ούτε και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Είναι η δεύτερη φορά που ο υπουργός Οικονομικών αλλάζει γραμμή στο θέμα του χρέους καθώς παραμερίζει την πρόταση επιμήκυνσης και την αντικαθιστά με τη ρήτρα ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα τόνισε την αναγκαιότητα σύνδεσης του δημοσίου χρέους με το ΑΕΠ, μέσω ρήτρας ανάπτυξης (“GDP index bonds”). Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, “όσο περισσότερο μεγαλώνει η οικονομία, τόσα περισσότερα οικονομικά οφέλη θα έχουν οι πιστωτές μας”.

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5%, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τον χαρακτήρισε “εξαιρετικά εφικτό”, δεδομένης της φοροεισπρακτικής υπέρβασης που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά και των υψηλών εσόδων που αναμένονται από το τουριστικό κύμα του καλοκαιριού.

"Θα φτάσουμε σε συμφωνία"

Ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου”.

Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο η ελληνική πλευρά εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, απάντησε πως τα απαραίτητα βήματα για τη δημιουργία εμπιστοσύνης έχουν ήδη λάβει χώρα, προσθέτοντας πως “ο δεσμός της εμπιστοσύνης έχει ενισχυθεί σημαντικά” μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την πάγια θέση του σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας που θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αναφέροντας εν είδει αποφθέγματος την παλαιότερη δήλωση του Mario Draghi “για την επιβίωση του ευρώ σε μία χώρα, απαιτείται η επιβίωσή του παντού”.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να επικεντρωθούν στην αναμόρφωση του κράτους, της οικονομίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πολυετούς ύφεσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην κάμερα του Bloomberg, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πλαισιωθούν από ένα “δημοσιονομικό σχέδιο μακράς πνοής” (“long term fiscal plan”), το οποίο θα στοχεύει σε τρεις άξονες. Την διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων - με τη βοήθεια υπερεθνικών οργάνων σαν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – αλλά και τον εξορθολογισμό του ελληνικού χρέους.

"Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς"

Ο κ. Βαρουφάκης, όταν ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές, απάντησε πως είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τους απαραίτητους συμβιβασμούς, αλλά όχι να υποχωρήσουμε άτακτα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, “we are ready to compromise, but not to be compromised”.

Διαβεβαιώσεις σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν “ψάχνει για λύσεις στο οικονομικό της πρόβλημα εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου”, διασκεδάζοντας τις αντιδράσεις που δημιούργησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα.


Πηγή: capital.gr


Ανεξέλεγκτοι η εισροή λαθρομεταναστών, ανίκανη η κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση που δημιούργησαν οι εξαγγελίες της


Αδιευκρίνιστος παραμένει μέχρι στιγμής ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία των ακτών της Γαύδου, νότια της Κρήτης, από αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και παραπλέον πλοίο.

Επίσης, άγνωστο παραμένει με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν οι μετανάστες, τους οποίους προσπαθεί να συγκεντρώσει και να καταμετρήσει η δημοτική Αρχή του νησιού.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας, ήδη σκάφος του Λιμενικού αναχώρησε από την Παλαιοχώρα Χανίων, νότια της Κρήτης, προκειμένου να φτάσει στο σημείο όπου βρίσκονται οι μετανάστες.

Νωρίτερα, μέσω του αριθμού 112, κάποιος από τους μετανάστες που μιλούσε σπαστά αγγλικά, ανέφερε ότι περίπου 200 άτομα που βρίσκονται σε σκάφος νότια της Κρήτης είναι σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει δώσει ο πιλότος του αεροσκάφους, στο σημείο πρέπει να βρίσκονται περισσότερα από 100 άτομα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μεγάλο αιγυπτιακό καΐκι που πιθανότητα απέπλευσε από τις ακτές της Αιγύπτου με άγνωστο προορισμό.



Πηγή : in.gr


Ποτάμι: Ανοιχτό το ζήτημα Γ. Κατρούγκαλου


Ανοιχτό παραμένει για το Ποτάμι, το ζήτημα που, όπως λέει, ανέκυψε για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο σχετικά με τις δικηγορικές του υποθέσεις.

Όπως υποστηρίζει το κόμμα σε σχετική του ανακοίνωση, ούτε ο ίδιος ο Υπουργός ούτε κανένας άλλος από την Κυβέρνηση έχουν δώσει μέχρι στιγμής τις οφειλόμενες εξηγήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση συμφερόντων που συντρέχει στο πρόσωπό του.

«Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλία και να δεσμεύσει τα μέλη της κυβέρνησής του με έναν κώδικα δεοντολογίας» προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι το Ποτάμι «θα συνεχίσει να ζητά εξηγήσεις και να εργάζεται για τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος έναντι τέτοιων φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων».



Πηγή : naftemporiki.gr


Στη Βουλή «φωτογραφική» τροπολογία και για την οικογένεια του τρομοκράτη Τσάκαλου


Αφορά την Αθηνά Τσάκαλου και την Εύη Τσατήρη

Κατατέθηκε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, η τροπολογία που αφορά σε μέλη της οικογένειας Τσάκαλου.

Η κατάθεση της τροπολογίας, που είχε εξαγγελθεί πριν μερικές μέρες, έγινε στο νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ' και μεταξύ άλλων προβλέπει «τον κατ' οίκον περιορισμό σε συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους ή συγγενείς εξ' αίματος έως δεύτερου βαθμού, εφόσον η αποδιδόμενη πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της σχέσης αυτής».

Η τροπολογία αφορά την Αθηνά Τσάκαλου και την Εύη Τσατήρη.

Υπενθυμίζεται, ότι η Αθηνά Τσάκαλου είναι η μητέρα των δύο αδελφών, που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» η οποία αν και έχει αποφυλακιστεί με όρους, αρνείται να εγκαταλείψει τις φυλακές, διαμαρτυρόμενη για τη μη αποφυλάκιση της Εύης Τσατήρη, συντρόφου του γιου της, Γεράσιμου Τσάκαλου.



Πηγή : tovima.gr


Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποεί: Οσοι έχετε i-phone μην ανοίξετε αυτό το sms



Νέο τρόπο απάτης εις βάρος χρηστών έξυπνων τηλεφώνων και ιδίως iphone ανακάλυψαν τα «λαγωνικά» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού επιτήδειων οι οποίοι υποκλέπτουν στοιχεία χρηστών i-phone με το πρόσχημα εντοπισμού κλεμμένων/χαμένων συσκευών, μέσω παραπλανητικών sms.

Αν δείτε παρόμοιο μήνυμα ή sms ότι κερδίσατε κάποια συσκευή κινητής τηλεφωνίας ΜΗΝ πατήσετε στον σύνδεσμο που παραπέμπει. Αν το πράξετε οι επιτήδειοι βάζουν χέρι στους κωδικούς σας στο i-cloud με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων.

Απέκτησε και twitter η Δίωξη

Από σήμερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άνοιξε λογαριασμό στο twitter με την ονομασία «cyberalertGR».



Ετσι, οι πολίτες θα ενημερώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο για τους κινδύνους και τις απειλές της επικαιρότητας που αφορούν το αντικείμενο της Υπηρεσίας και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μετεξέλιξη του κυβερνοεγκλήματος και τον αντίκτυπό του σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, καθίσταται σαφές ότι είναι άμεση η ανάγκη για αποτελεσματική ενημέρωση του κοινού (παιδιών, γονέων, επιχειρηματικού κόσμου, χρηστών του διαδικτύου) σε πραγματικό χρόνο σχετικά με θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικότερα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό» αναφέρει ο διευθυντής της υπηρεσίας, Μανώλης Σφακιανάκης.

Οπως τονίζει «στόχος είναι η προστασία των πολιτών από κινδύνους για τους οποίους απαιτείται ουσιαστική και γρήγορη ενημέρωση προκειμένου να γίνει εφικτή η πρόληψη του κυβερνοεγκλήματος και οι χρήστες να προστατευτούν σε προσωπικό επίπεδο αλλά και εξοικονομηθούν μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία διακινούνται μέσα σε δευτερόλεπτα στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να ενημερώσουν άμεσα τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής στο διαδίκτυο».



Πηγή:  iefimerida.gr


Πασχαλινό τραπέζι και διαβήτης


Η δυσπεψία και η υπεργλυκαιμία είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε ώστε οι εορταστικές ημέρες να μη διαταράξουν την υγεία μας και τη γλυκαιμική ρύθμιση.

Το Πάσχα είναι μία περίοδος, που τόσο πριν, κατά τη νηστεία, όσο και μετά την ημέρα του Πάσχα και τη 2η ημέρα θέλει προσοχή, από τα άτομα με διαβήτη. Και αυτό γιατί από τη μία έχουμε μια περίοδο νηστείας, όπου η διατροφή στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε τροφές-πηγές υδατανθράκων (εκτός από τα θαλασσινά) και απαιτεί μεγάλη προσοχή, ώστε να μην επιβαρύνουμε πολύ τα ζάχαρα μας και από την άλλη έχουμε 1-2 ημέρες υπερφαγίας, με αρκετές 'γαστριμαργικές μικροαμαρτίες', αλλά και έντονα γαστρεντερικά προβλήματα.
Λ
όγω αυτής ακριβώς της συνύπαρξης του υγιεινού αλλά και του 'ανθυγιεινού' τρόπου διατροφής μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι, πότε και πώς θα φάμε αυτή την εβδομάδα, αλλά κυρίως με το πόσους υδατάνθρακες θα καταναλώσουμε και το πώς θα αποφύγουμε επιβαρυντικά λιπαρά.

Η νηστεία, αν και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για 'φυσική' αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και ποσότητες χοληστερόλης που αυτά περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό μας προφίλ, να βελτιώσει την αρτηριακή μας πίεση μέσα από τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά όχι πάντα τα ζάχαρα και το βάρος μας.

Αν θέλουμε βέβαια να προσέξουμε, μπορούμε να τραφούμε με περισσότερα λαχανικά και φρούτα (πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών), ξηρούς καρπούς (πηγές πολυακόρεστου λίπους, αλλά και πολλών ιχνοστοιχείων και ινών), σουσάμι και ταχίνι-όχι χαλβά (πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, βιταμινών π.χ.της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου) και απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά (π.χ. ντοματόσουπα). Επίσης, ένα λαδερό γεύμα με λαχανικό εποχής, ελαιόλαδο και ψωμί ολικής είναι σίγουρα μία καλή πρόταση, αρκεί να αποφύγουμε επικίνδυνους συνδυασμούς.

Ακόμα μπορούμε να συνδυάσουμε τροφές φυτικής προέλευσης μεταξύ τους έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι 'συμπληρωματικές' πρωτεΐνες και να πάρουμε τρόφιμα με υψηλότερη βιολογική αξία, ισάξια του κρέατος, που τις προηγούμενες μέρες έχουμε στερηθεί.
Τέτοιοι συνδυασμοί είναι ρύζι με όσπρια (κλασικός συνδυασμός το φακόρυζο), το ρύζι με το καλαμπόκι κ.ά.

Αμέσως μετά την Ανάσταση, η μαγειρίτσα ή μία σούπα αποτελούν το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του πάσχα. Το παραδοσιακό τραπέζι του ελληνικού Πάσχα περιλαμβάνει αρνί ή κατσίκι, που είναι δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.

Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την 'ουρική αρθρίτιδα'. Επίσης καταναλώνουμε τα αβγά, τα οποία έχουν απενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για την επίδραση τους στη χοληστερόλη, τη μαγειρίτσα, που περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο (μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη), συκώτια και εντόσθια, σε διάφορες μορφές, που επίσης είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προσέξουν επιπλέον: τα πασχαλινά κουλούρια, που περιέχουν ζάχαρη, αβγά αλλά και λίπος (60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες) και το πασχαλινό τσουρέκι, που είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους (τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων).

Η δυσπεψία και η υπεργλυκαιμία είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε ώστε οι εορταστικές ημέρες να μη διαταράξουν την υγεία μας και τη γλυκαιμική ρύθμιση.


Γράφει: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος



Πηγή 


H άγνοια του Γιάννη και το «...ηλίθιες ερωτήσεις» του Κιντ



ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ

Από τον πάγκο παρακολούθησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, την ήττα των Μιλγουόκι Μπακς με 104-99 από τους Καβαλίερς, τα ξημερώματα της Πέμπτης (9/4) –για την Ελλάδα.
Ο 21χρονος φόργουορντ που ως τώρα είχε συμμετάσχει και στα 77 παιχνίδια των «Ελαφιών» αρχίζοντας βασικός μάλιστα στα 67 από αυτά, δήλωσε άγνοια σχετικά με τη μη χρησιμοποίησή του, μετά το τέλος του ματς.

«Δεν μου είπε κάτι (ο προπονητής του Τζέισον Κιντ. Δεν μου είπε πως δεν θα παίξω. Δεν ξέρω. Ήταν επιλογή του κόουτς», απάντησε ο Γιάννης, στην ερώτηση των εκπροσώπων του Τύπου γιατί δεν έπαιξε κόντρα στους Καβαλίερς.

Από την πλευρά του ο Κιντ είπε για την απόφαση αυτή και μάλιστα... έξι φορές καθώς ρωτήθηκε επίμονα: «Απόφαση του προπονητή. Είστε έξυπνοι. Δεν καταλαβαίνω, δεν με ακούτε; Ρωτήστε με γι' αυτούς που έπαιξαν. Μη μου κάνετε ηλίθιες ερωτήσεις για το τι έφταιξε και δεν χρησιμοποίησα τον Γιάννη».

Μπορεί πάντως ο προπονητής των Μπακς να μην θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τους λόγους που δεν χρησιμοποίησε τον Γιάννη, ωστόσο εκτιμάται πως αυτό έγινε για λόγους ξεκούρασης ενόψει των πλέι οφ.

Έτσι κ αλλιώς τα «ελάφια» δεν προλαβαίνουν να «σκαρφαλώσουν» σε θέση υψηλότερη της 6ης στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ και έτσι ο Κιντ θέλει πιθανότατα να τον διατηρήσει «φρέσκο», αλλά και να δώσει ευκαιρίες σε άλλους παίκτες.

Αλλωστε οι αριθμοί του «Κούνμπο» φέτος, δείχνουν ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ της η ομάδα του.



Πηγή : imerisia.gr


Μιλάνο: Μακελειό σε δικαστήριο, τέσσερις νεκροί από σφαίρες επιχειρηματία



Συνελήφθη ο δράστης

Τέσσερα είναι τα θύματα της ένοπλής επίθεσης του ιταλού επιχειρηματία Κλάουντιο Τζιαρντιέλο, ο οποίος άνοιξε πυρ το πρωί της Πέμπτης σε αίθουσα του δικαστηρίου του Μιλάνου.

Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ακόμη ένας άνδρας, ο οποίος τραυματίσθηκε από σφαίρα, έχει διακομισθεί σε νοσοκομείο της ιταλικής πόλης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας δικαστής και ένας νεαρός δικηγόρος.

Ο Τζιαρντιέλο, επιχειρηματίας του οικοδομικού τομέα, έπρεπε να δικαστεί για δόλια χρεοκοπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο συνήγορος υπεράσπισής του του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την υπόθεση, ο Τζιρντιέλο κατελήφθη από αμόκ και άρχισε να πυροβολεί.

Εν μέσω του πανικού που ακολούθησε, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει. Οι αρχές εκκένωσαν το δικαστήριο και εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του.

Λίγη ώρα αργότερα ο ιταλός επιχειρηματίας συνελήφθη σε προάστιο του Μιλάνου, όπου είχε καταφέρει φτάσει με μοτοσικλέτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο Τζιαρντιέλο κατάφερε να μπει στο δικαστήριο έχοντας κρύψει το όπλο στο σακάκι του.

Newsroom ΔΟΛ


Ένταση στη Βουλή - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κατά Κατρούγκαλου


Η επίμονη άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει στον Γιώργο Κατρούγκαλο το δικαίωμα της εισήγησης και υπεράσπισης του νομοσχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, σφράγισε την έναρξη της επεξεργασίας του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Μετά από ανάγνωση του υφιστάμενου κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, ο Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ) υποστήριξε πως στην περίπτωση του Γιώργου Κατρούγκαλου διαπιστώνεται σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι πρώην πελάτες του νομικού γραφείου του, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επαναπροσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

Τη σκυτάλη πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διακηρύσσοντας πως «ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο» και αξίωσε να ενημερωθεί το Σώμα, εάν ο πρωθυπουργός είχε λάβει γνώση των ανοικτών υποθέσεων του δικηγορικού γραφείου του κ. Κατρούγκαλου, όταν του ανέθεσε το αξίωμα.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως σε περίπτωση που δεν αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης την υποστήριξη του νομοσχεδίου, το κόμμα του θα αποχωρήσει για λόγους αρχής.

«Ενδεχομένως, σωστά ζητά η ΝΔ να μη συμμετέχει ο υπουργός για λόγους ηθικής τάξεως, αλλά θα πρέπει να τους θυμίσουμε υπουργούς επί των ημερών τους, που έπαιρναν τηλέφωνο δικαστικούς και τους έλεγαν τι να κάνουν για εν ενεργεία βουλευτές του Κοινοβουλίου και τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού προς δικαστικούς, που δεν σας επιτρέπουν να ομιλείτε περί ηθικής» σημείωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

Από το Ποτάμι, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης δήλωσε ότι το κόμμα του διαχωρίζει το ηθικό ζήτημα και την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας (για το οποίο θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις) από την επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Δήλωσε, δε, πως το Ποτάμι θα παραμείνει στην Επιτροπή, όμως η κυβέρνηση «ας μην το χρησιμοποιήσει αυτό ως άλλοθι».

«Έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά για εμάς δεν είναι λόγος για να σταματήσει η διαδικασία» περιορίστηκε να αναφέρει ο Χρήστος Κατσιώτης (ΚΚΕ).

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος απολαμβάνει πλήρως την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.

Από τις επαναπροσλήψεις που προβλέπει το νομοσχέδιο «καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος, διότι η πρόσληψη, διά νόμου, το αποκλείει. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα σαφές πως δεν υπάρχει σύγκρουση και ωφέλεια. Ο Γ. Κατρούγκαλος ήταν αρωγός και δίπλα στους εργαζόμενους, ακριβώς για να επαναπροσληφθούν. Πρόβλημα θα υπήρχε, αν η δικηγορική του δραστηριότητα ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση» υποστήριξε.

«Έχει γίνει μία προσπάθεια, σε αγαστή σύμπνοια, με κάποια δελτία των οκτώ, αντί να προχωρούμε σε ουσιαστικές συζητήσεις, να ασχολούμαστε με προδικαστικά ζητήματα που α φορούν πρόσωπα ή πράγματα» ανέφερε για την αντιπολίτευση ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος προς τον Β. Κικίλια (ΝΔ).

«Στα δικά μου μάτια, όλα αυτά τα χρόνια, η Αριστερά είναι παράταξη της ηθικής, των αξιών και των αγώνων. Δεν είναι η Αριστερά που κάνει μπίζνα τον αντιμνημονιακό αγώνα» απάντησε ο Β. Κικίλιας.

«Χωρίς δικηγόρους θα πηγαίναν οι άνθρωποι; Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν αυτούς τους ανθρώπους» ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Τα δικά σας λεγόμενα επιβεβαιώνουν τα όσα έχουμε πει για τον κ. Κατρούγκαλο. Και κάνετε μομφή σε μένα και την αξιωματική αντιπολίτευση πως τα έχει βρει με τα κανάλια;» αντείπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Περί εξαργυρώσεων, ας μην ανοίξουμε το στόμα μας...» σχολίασε υπαινικτικά ο κ. Βούτσης, επιφυλασσόμενος να ειπωθούν περισσότερα κατά τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Κατρούγκαλου να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και να πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε» παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ). «Το πρόβλημα ανακύπτει, από τη στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος αποδέχεται μία θέση που τον φέρνει σε προφανή σύγκρουση συμφέροντος, γιατί μπορεί να εξυπηρετήσει από τις πολιτικές του, τα συμφέροντα των πελατών του» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «οχετό κατηγοριών, που και ακόμα κι αυτοί που τον εξέπεμψαν τον κατάπιαν, γιατί ξέρουν πως τον Ιούνιο δικάζονται. Η κατηγορία κατέρρευσε και μετατράπηκε σε κάτι πιο εκλεπτυσμένο: Ότι επειδή δικηγορούσα για τα συμφέροντα των πολλών, δεν δικαιούμαι να τα νομοθετήσω στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η υπουργική δραστηριότητά του δεν συγκρούεται με τη δικηγορική του, ούτε ο Κώδικας Δεοντολογίας παραβιάζεται, εφόσον δεν υπάρχει η προσδοκία χρηματικού οφέλους.

«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που είχαν άμεσο πολιτικό περιεχόμενο δεν δεχόμουν αμοιβή. Για μαζικό αριθμό ανθρώπων έπαιρνα, πράγματι, την ελάχιστη αμοιβή, γιατί αυτό επιβάλλει ο κώδικας δικηγόρων και γιατί αλλιώς θα συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στα άλλα δικηγορικά γραφεία. Στο κάτω-κάτω, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην Ευρωβουλή. Δεν με ενδιέφεραν τα χρήματα, αλλά το να έχω μία συνεπή πολιτική δράση» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Όσοι από σας είστε καλόπιστοι, δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε τον οχετό κατηγοριών και τα χαλκεία που έχουν καταπέσει. Πού θα οδηγούσε αυτή η αντίληψη περί σύγκρουσης συμφερόντων; Στο να μη μπορεί ένας ακτιβιστής για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα να γίνεται υπουργός Περιβάλλοντος. Και αν θέλουμε να μην υπάρχει επαγγελματική ενασχόληση πριν την πολιτική, τότε μόνον ανεπάγγελτοι και γόνοι πολιτικών οικογενειών που συμμετέχουν στη διαπλοκή και που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων θα εκλέγονταν».



Πηγή : Nooz.gr


ΕΛΣΤΑΤ: Οριακή μείωση στο 25,7% της ανεργίας τον Ιανουάριο


Μικρή μείωση στο 25,7% κατέγραψε η ανεργία τον Ιανουάριο, σε σχέση με το αναθεωρημένο 25,9% τον πρoηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ.) την Πέμπτη.

Ηταν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2014 όταν είχε διαμορφωθεί στο 25,9%. Η ανεργία είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό στο 28% τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ωστόσο, παραμένει υπερδιπλάσια αυτής στην ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε στο 11,3% το Φεβρουάριο, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα έβαλαν λουκέτο εξαιτίας της εξαετούς ύφεσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Ιανουάριο του 2015 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.534.594 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.220.828 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.350.597 άτομα.

Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 36.781 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (αύξηση 1,1%) και κατά 2.306 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση 0,1%).

Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 87.228 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (μείωση 6,7%) και κατά 13.435 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (μείωση 1,1%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 2.824 άτομα σε σχέση με το Ιανουάριο του 2014 (μείωση 0,1%) και αυξήθηκαν κατά 6.593 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση0,2%).

Στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διάχυσης και παρουσίασης της στατιστικής πληροφορίας, και προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τον τρόπο παρουσίασης των μηνιαίων εκτιμήσεων από τη Eurostat από τον Ιανουάριο 2012 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στα δελτία τύπου της τους μηνιαίους δείκτες ανεργίας εποχικά προσαρμοσμένους, για τα άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών.

Η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 ετών ανήλθε στο 50,1%, στην ηλικιακή ομάδα 25-34 στο 34,1%, στην ομάδα 35-44% στο 23,3% και στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών στο 20,3% .


Πηγή : tanea.gr


Το Ισλαμικό Κράτος παρέλυσε το γαλλικό δίκτυο TV5 Monde



Κυβερνοεπίθεση τριών ωρών στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο

Επίθεση χάκερ του τζιχαντιστικού «Ισλαμικού Κράτους» οδήγησε σε παράλυση για ώρες το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5, με τα κανάλια να σταματούν να εκπέμπουν και τους λογαριασμούς του δικτύου στα κοινωνικά δίκτυα να αναμεταδίδουν ισλαμιστικά συνθήματα. Η κατάσταση ξεκίνησε να τίθεται υπό έλεγχο μετά από τρεις ώρες.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι χάκερ εξαπέλυσαν και απειλές ονομαστικά σε συγγενείς γάλλων στρατιωτικών.

Η κυβερνοεπίθεση ξεκίνησε στις 22:00 ώρα Γαλλίας, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του καναλιού Ιβ Μπιγκό, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν είμαστε πλέον σε θέση να μεταδώσουμε κάποιο από τα κανάλια μας. Οι ιστότοποί μας και τα κοινωνικά μας δίκτυα δεν είναι υπό τον έλεγχό μας και εμφανίζουν όλα τα αιτήματα του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο επικεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου TV5 Monde.

Τα κανάλια του δικτύου δεν εξέπεμπαν και οι ηλεκτρονικοί του λογαριασμοί σε Twitter και Facebook αναμετέδιδαν προπαγανδιστικά μηνύματα των τζιχαντιστών. Η επίθεση έγινε με «στόχο» τη γαλλική συμμετοχή στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Συγκεκριμένα μάλιστα στο λογαριασμό του TV5 στο Facebook, οι χάκερ ανάρτησαν στοιχεία συγγενών στρατιωτικών αξιωματούχων που έχουν ρόλο στις επιχειρήσεις. «Στρατιώτες της Γαλλίας, μείνετε μακριά από το Ισλαμικό Κράτος» έγραψαν, και απείλησαν: «Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τη ζωή των οικογενειών σας».


Πηγή : tovima.gr


Η παρατήρηση Τσίπρα στον Πούτιν για τον αγωγό και η αντίδραση του Ρώσου Προέδρου




Το απόλυτο… χαϊλάιτ ήταν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Πούτιν-Τσίπρα η στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε παρατήρηση στον Ρώσο Πρόεδρο!

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στον αγωγό αερίου που θα περάσει από το ελληνικό έδαφος θέλησε να διορθώσει τον Πούτιν που είχε μιλήσει για Turkish Stream.

«Καταρχάς να σας πω ότι Turkish stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει, θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Ο τουρκικός αγωγός θα είναι στο τουρκικό έδαφος. Για να το ξεκαθαρίσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος γύρισε γελώντας στον Πρόεδρο Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, σήκωσε τα χέρια του ψηλά, κάνοντας μια κίνηση του τύπου «δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, θέλησε ακριβώς μετά να διευκρινίσει ότι αν και ο ελληνικός αγωγός δεν θα είναι Turkish Stream, εντούτοις «θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία».


Πηγή : star.gr


Μπορούν Ελλάδα και Ρωσία να συμπορευτούν στρατηγικά από διαφορετικές οδούς;





Γράφει ο Χρήστος Σ. Αργυρίου

Όσο σίγουρος ήμουν και είμαι ότι δεν θα είναι η Ελλάδα που θα τραβήξει την πρίζα στην ευρωζώνη, όσο σίγουρος ήμουν και είμαι ότι θα πάρουμε τη δόση μας ξανά στο παρά 1'', τόσο σίγουρος ήμουν ότι ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα επέστρεφε ακριβώς όπως πήγε στη Μόσχα.

Η συνάντηση έγινε, εξ αρχής, έχοντας διαφορετικές ατζέντες κατά νου. Ο μεν Πούτιν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να έχει πρόσβαση στο Αιγαίο και ο δε πρωθυπουργός Α. Τσίπρας  ότι, η Δύση δεν θα επέτρεπε (με τους γνωστούς τρόπους επί εποχής Κώστα Καραμανλή) στην Ελλάδα να στραφεί ανατολικά ούτε για διακοπές!

Για όσους έχουν διαβάσει 50 -100 σελίδες Ελληνικής ιστορίας επί Τουρκοκρατίας θα βλέπουν μια-δυό ομοιότητες. Πρώτη είναι, ότι ζητάμε και σχεδόν προσευχόμαστε ή επιθυμούμε διακαώς εξωτερική βοήθεια όπως τότε, από τις μεγάλες δυνάμεις. Από εκεί μπορεί να καταλάβει κάθε σώφρων άνθρωπος το πόσο αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά η Ελλάδα επί Σαμαρά!

Δεύτερη είναι η ομοιότητα στις μίζες των εξοπλιστικών. Έρχονταν τα δάνεια από την Ινγκλετέρα για οπλισμό (καριοφίλια, σφαίρες κλπ) και για την τελική αγορά έφτανε μόνο το 10% του δανείου!

 Τι ζητάμε ακριβώς; Δεν έχω καταλάβει ακόμα. Ζητάμε να πάμε με τη Ρωσία που αμύνεται, μιας κι έχει περικυκλωθεί από το ΝΑΤΟ, αλλά η δυτική προπαγάνδα δείχνει τη Ρωσία ως τον μεγάλο εχθρό; Δεν μας φτάνει το "στρίμωγμα" και η μέγγενη στην οποία βάλαμε οικιοθελώς τον σβέρκο μας, λόγο πολιτικής και κομματικής ασυδοσίας; Τί θέλουμε άλλο; Να στριμωχτούμε ακόμα περισσότερο και να σφίξει η μέγγενη ακόμα περισσότερο;

Η Ρωσία είναι όντως μια μεγάλη δύναμη, αφού αντέχει ακόμα σχετικά άνετα στο δυτικό εμπάργκο.

Η Ελλάδα όμως σας φαίνεται πως μπορεί αντέξει; Μήπως νομίζετε πως θα μας φερθούν η εταίροι μας το ίδιο, όπως σήμερα αν φύγουμε από την Ε.Ε. Η Ρωσία ψάχνει αναχώματα πλέον, έχοντας χάσει την Ουκρανία που αποτελούσε ανάχωμα, προσφέροντας χιλιομετρικό βάθος. Νομίζουμε μήπως πως η Ελλάδα θα θεωρηθεί ισότιμος εταίρος της Ρωσίας; Ανάχωμα θ’ αποτελέσουμε κι εμείς. Πόσα πιόνια νομίζετε πως έχει η Ρωσία για να θυσιάσει στην γεωπολιτική σκακιέρα;, Λίγα, πολύ λίγα. Το ΝΑΤΟ έχει πολλά όμως και είναι διπλωματικά και στρατηγικά αναγκαίο για το μέλλον της χώρας μας, να εκμεταλλευτούμε την μοναδικότητα της γεωγραφικής μας θέσης, έτσι ώστε ανέβουμε πρώτα στη σκακιέρα, ως πιόνι (η πίσω ζώνη είναι πιασμένη για τους ονειροπόλους) και να κατορθώσουμε να επιβιώσουμε πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Θα πρέπει όμως να σιγουρευτούμε πως ο κύριος παίκτης, στα χέρια του οποίου θα βρισκόμαστε, δεν θα μας θυσιάσει για την “παρτίδα”. Η στρατηγική του θα πρέπει να μην μας περιλαμβάνει ως θυσία γι’ απώτερο σκοπό. Επαναλαμβάνω ότι η γεωγραφική μας θέση βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση. Αρκεί να διατηρήσουμε τα σύνορά μας ως έχουν. Το επαναλαμβάνω διότι ακόμα ηχούν στα ώτα μου τα λόγια της πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη προς τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

 Στην συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο, πέρα των όσων ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας γνωρίζει πολύ καλά, καλλίτερα απ’ όλους, ότι ΔΕΝ μπορεί να έχει πρόσβαση στο Αιγαίο, όπως επιθυμεί, διότι έκανε σχετικά πρόσφατα κι εκείνος σαφές , πως η Κριμαία είναι αδιαπραγμάτευτη για τη Ρωσία, κάνοντας έτσι ένα “stress test” (ας πούμε) στις αντοχές της Δύσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει καλλίτερα από τον Πρωθυπουργό μας, ότι ανήκουμε στην Ε.Ε. Δεν εξηγείτε διαφορετικά εξάλλου η ατάκα του Ρώσου Προέδρου “αν θέλετε να άρουμε το εμπάργκο στα Ελληνικά προϊόντα, θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και η Βρυξέλλες προς εμάς (τους Ρώσους)!

Μας αντιμετώπισε και πολύ σωστά ως κράτος μέλος της Ε.Ε. εμείς πότε θα το καταλάβουμε επιτέλους; Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η μόνη ασφάλεια που έχουμε (ποσοτικοποιήστε εσείς το κόστος) μιας και μόνοι μας δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε στο σημερινό διεθνές περιβάλλον. Καλά τα ενεργειακά θέματα, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, όλα καλοδεχούμενα. Όμως επαναλαμβάνω, γεωπολιτικά και στρατηγικά πρέπει να κρατήσουμε το γεωγραφικό μας πλεονέκτημα άθικτο και όχι να το μεταφέρουμε ως πραμάτεια προς πώληση, διότι μπορεί να μας ανήκει, όμως έχουν και οι σύμμαχοί μας όφελος από αυτό το στρατηγικό σημείο και δεν θα μας αφήσουν να το διαπραγματευτούμε, ειδάλλως θ’ αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι έλεγε η κα Ψαρούδα Μπενάκη.

Κλείνω με κάτι που θα σας φανεί παράδοξο, όμως αν (λέμε τώρα), αν ο Πούτιν συμβούλευε κάτι τον Πρωθυπουργό (που δεν αποκλείω να το έχει ήδη πράξει) Α. Τσίπρα θα ήταν να παραμείνει εντός Ε.Ε. για δυό λόγους.

Πρώτος λόγος, γνωρίζει πολύ καλά ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα από τους εταίρους μας, θα είναι άμεση και θα μας κρατήσει όρθιους (με κόστος φυσικά) την ώρα που η Ρωσία πρέπει να κρατήσει όρθιο τον και ανταγωνιστικό τον εαυτό της, μιας και μια αδύναμη Ελλάδα θα της ήταν βάρος, όπως οικονομικό βάρος της είναι και η Αν. Ουκρανία. Δεν πιστεύω να θέλει κανείς  να παρακαλάμε όπως οι Αν. Ουκρανοί για βοήθεια που δεν θα έρθει ποτέ.

Δεύτερος λόγος, η παραμονή μας στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. θα διασφαλίσει την εδαφική μας ακεραιότητα και έτσι μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει να εποφθαλμιά στρατηγικά, μελλοντική πρόσβαση στο Αιγαίο, αν και όταν θα έχει το επάνω χέρι, έχοντας ελάχιστα μέτωπα ανοικτά (πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά) εν αντιθέση με το σήμερα και η Ελλάδα θα είναι πιο δυνατή απ’ όλες τις απόψεις. Μέχρι τότε κοιτάξτε λίγο και τα εσωτερικά προβλήματα, διότι η όμορφη Ελλάδα όμορφα καίγεται…














   Χρήστος Σ. Αργυρίου
Διεθνολόγος – Στρατηγιστής
Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων  



Με τον "κουκουλονόμο" διώκονται οι συλληφθέντες για τα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο



Με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αποκαλούμενου "κουκουλονόμου" και για σειρά αδικημάτων διώκονται τα εννέα πρόσωπα, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για έξι ενηλίκους και τρεις ανήλικους, οι οποίοι παραπέμφθηκαν προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή.

Οι πράξεις που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι: Διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του "κουκουλονόμου", έκρηξη, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών βομβών, εμπρησμός, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά κατ΄ εξακολούθηση και αντίσταση κατά της αρχής.

Παναγιώτης Στάθης


Πηγή: capital.gr


ΗΠΑ: Αστυνομικός και θύμα είχαν διαπληκτιστεί πριν τους πυροβολισμούς



Ο λευκός αστυνομικός και ο άοπλος μαύρος άνδρας, τον οποίο ο πρώτος σκότωσε στο Νορθ Τσάρλεστον (νότια Καρολίνα), είχαν έναν διαπληκτισμό, αφηγήθηκε σήμερα ο αυτόπτης μάρτυρας αυτού του περιστατικού, που είναι το τελευταίο σε μια σειρά επεισοδίων αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

"Πριν αρχίσω να κινηματογραφώ, ήταν και οι δύο στο έδαφος. Θυμάμαι ότι ο αστυνομικός είχε τον έλεγχο της κατάστασης", αφηγήθηκε χθες, Τετάρτη, ο Φέλντιν Σαντάνα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

"Είχε θέσει υπό έλεγχο τον Σκοτ (το θύμα) και ο Σκοτ προσπαθούσε να ξεφύγει από το Taser, αλλά όπως έχω ήδη πει, ουδέποτε χρησιμοποίησε το Taser εναντίον του αστυνομικού", πρόσθεσε.

"Όπως βλέπετε στο βίντεο, ο αστυνομικός απλώς τον πυροβόλησε στην πλάτη. Αμέσως κατάλαβα πως είχα στα χέρια μου κάτι σημαντικό", αφηγήθηκε ακόμη αυτός ο αυτόπτης μάρτυρας.

Το βίντεο του Φέλντιν Σαντάνα έκανε τον γύρο του κόσμου. Σ' αυτό βλέπει κανείς έναν λευκό αστυνομικό, τον Μάικλ Σλάγκερ, 33 ετών, να σκοτώνει έναν μαύρο, τον 50χρονο Ουόλτερ Σκοτ, ενώ αυτός ο τελευταίος δεν τον απειλεί και επιχειρεί να διαφύγει τρέχοντας. Ο αστυνομικός τον πυροβολεί οκτώ φορές στην πλάτη και πέντε σφαίρες πετυχαίνουν το στόχο τους.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο αστυνομικός, ο οποίος είχε σταματήσει τον Ουόλτερ Σκοτ για έναν οδικό έλεγχο ρουτίνας, υποστήριξε αρχικά από τον ασύρματό του ότι το θύμα τού άρπαξε το Taser, σύμφωνα με τους New York Times.

Όμως το βίντεο έδωσε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα και σε βάρος του Μάικλ Σλάγκερ απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο. Προφυλακίσθηκε την Τρίτη και κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή ή ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Ο αστυνομικός απολύθηκε", δήλωσε εξάλλου χθες, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Κιθ Σάμεϊ. "Δεν υποστηρίζουμε το κακό, ασχέτως ποιος το προκαλεί", συνέχισε ο δήμαρχος, ο οποίος διακόπηκε πολλές φορές από ανθρώπους που φώναζαν "Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη".




Περίπου πενήντα άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης ειρηνικά χθες το βράδυ μπροστά από το δημαρχείο του Βόρειου Τσάρλεστον. Πολλοί πήραν το λόγο και πολλοί ήταν αυτοί που επισήμαναν πως η ταχεία σύλληψη του αστυνομικού επέτρεψε να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πόλη έλαβε μια επιδότηση για την αγορά εκατό ατομικών καμερών που προορίζονται για τους ένστολους αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ έκανε λόγο για ένα βίντεο "το οποίο είναι τρομερά δύσκολο να δει κανείς" και πρόσθεσε πως "θα ήταν θετικό" να φέρουν οι αστυνομικοί κάμερες.

Το επεισόδιο αυτό συνέβη σε μια ήδη βεβαρυμένη συγκυρία και υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ, που έχουν ήδη συγκλονισθεί από πρόσφατα περιστατικά μαύρων που σκοτώθηκαν ή υπέστησαν βιαιοπραγίες από λευκούς αστυνομικούς.

Ο πατέρας του Σκοτ, ο οποίος ονομάζεται επίσης Ουόλτερ, δήλωσε πως έχει συντριβεί από το θάνατο του γιού του.

"Ο τρόπος που τον πυροβόλησαν, θα έλεγε κανείς ότι (ο αστυνομικός) προσπαθούσε να σκοτώσει ένα ελάφι (...) Δεν ξέρω καν αν είναι ρατσισμός ή αν έχει ψυχικό πρόβλημα", είπε χθες στο δίκτυο NBC.

Στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται πως "ο Μάικλ Τόμας Σλάγκερ (...) σκότωσε το θύμα παρανόμως και εκ προμελέτης. Πυροβόλησε το θύμα πολλές φορές στην πλάτη έπειτα από έναν διαπληκτισμό".



Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, η οικογένεια του θύματος έπλεξε το εγκώμιο του "ήρωα" που κινηματογράφησε τη σκηνή.

Είναι ένας "άγγελος", είπε η Μπάρμπαρα Σκοτ, μια εξαδέλφη. Χωρίς αυτό το βίντεο, "δεν θα είχε υπάρξει δικαιοσύνη. Χωρίς απτή απόδειξη, θα ήταν ο δικός μας λόγος εναντίον αυτού της αστυνομίας. Και φαίνεται πως πιστεύουν περισσότερο την αστυνομία".

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως θα προβεί "στις κατάλληλες ενέργειες υπό το φως των αποδείξεων και των εξελίξεων", διευκρινίζοντας πως έρευνες διεξάγει και το FBI.



Πηγή : ethnos.gr


Αρχισε η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων



Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων. Με απόφαση της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, ορίστηκε ο τύπος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015, καθώς και των λοιπών εντύπων που συνυποβάλλονται με αυτή (Ε2, Ε3).

Η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (αρχικών, τροποποιητικών, εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων) καθώς και των εντύπων Ε2, Ε3 μαζί με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Τα λοιπά δικαιολογητικά, όπως προβλέπονται κατά περίπτωση, δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ειδικά, για το φορολογικό έτος 2014 η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι η 30/06/2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31/07/2015, η δεύτερη δόση μέχρι τις 30/09/2015 και η τρίτη δόση μέχρι τις 30/11/2015 ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης.



Πηγή : tanea.gr


Δραματική προειδοποίηση ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία




Εκκληση σε δραματικούς τόνους για άρση της παρατεταμένης αβεβαιότητας απευθύνει για πρώτη φορά το ΙΟΒΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την τροπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Αποτελεί παράδοξο να γίνεται επίκληση από οποιαδήποτε πλευρά του ενδεχομένου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ακόμη και ως διαπραγματευτική απειλή, σημειώνει το ΙΟΒΕ, περιγράφοντας τις δραματικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η πρόβλεψη για επιπλέον μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας για τουλάχιστον μία διετία δεν είναι παρακινδυνευμένη. Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις, στις επόμενες γενιές, θα ήταν βαριές. Η βλάβη για την Ευρωζώνη θα ήταν επίσης σημαντική, αν και είναι πολύ πιθανόν ότι θα προκαλούνταν επίσης η στενότερη ένωση ανάμεσα μόνο στις περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομίες της ηπείρου». Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η επιλογή για την επίτευξη συμφωνίας είναι αυτονόητη, με την Ελλάδα να παραμένει σαφώς και αυστηρά στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης και υπογραμμίζει ότι «κάθε εναλλακτική καλώς απορρίπτεται ως ανεύθυνη και καταστροφική».

Οι συνέπειες

Το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί κάθε άλλη ρωγμή στη λειτουργία του οικονομικού συστήματος στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «η εμπειρία δείχνει ότι όταν χάνεται η εμπιστοσύνη, λόγω μη προβλεπόμενων περιορισμών και άλλων μη ομαλών εξελίξεων, οι συνέπειες έχουν αντίκτυπο στην οικονομία για δεκαετίες». Η διαπραγμάτευση που εξελίσσεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα, τονίζει, μόνο αν τεθεί από όλους ως αδιαπραγμάτευτος στόχος η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, το συντομότερο, σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με διατηρήσιμο τρόπο. Αποτελεί προϋπόθεση να κεφαλαιοποιήσουν όλες οι πλευρές την πολύ σημαντική οικονομική προσαρμογή κατά τα τελευταία χρόνια, όπως και την καταγραφή θετικής ανάπτυξης το περασμένο έτος, ακόμη και αν η τελευταία στηρίχθηκε περισσότερο σε βελτίωση των προσδοκιών και λιγότερο σε ένα νέο πρότυπο εξωστρεφούς παραγωγής, σημειώνει. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση, κατά το ΙΟΒΕ, είναι να διορθωθούν οι αστοχίες που υπήρξαν και κυρίως οι αμφισημίες στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, η έλλειψη ευρείας συναίνεσης και η κλιμακούμενη επιβάρυνση όσων προσφέρουν την παραγωγή, εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το ΙΟΒΕ αποδίδει τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας στην «καταβύθιση των επενδύσεων» και επισημαίνει ότι «με επίπεδο περίπου στο μισό από το απαραίτητο και με την εγχώρια αποταμίευση να έχει στερέψει σε μεγάλο βαθμό, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα κύμα επενδύσεων, κάθε μορφής και είδους, από το εξωτερικό». Χαρακτηρίζει μονόδρομο τη βελτίωση των δομικών όρων λειτουργίας της οικονομίας για να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά αύξησή τους και επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα «να γίνει ουσιαστική άρση εμποδίων στις αγορές, δραστική απλούστευση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση και ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης και δικαιοσύνης». Οι ίδιες παρεμβάσεις, σημειώνει, θα επιτρέψουν, ως επείγουσα προτεραιότητα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ουσιαστική προστασία των πραγματικά αδυνάμων. Θέτει θέμα άρσης της παρατεταμένης αβεβαιότητας, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη και για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή σκηνή.



Έντυπη Καθημερινή


Η Ελλάδα βυθίζεται ξανά στην ύφεση





Μαντικίδης Τάσος

Απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις – Πώς σκιαγραφούν οι οικονομολόγοι τις οικονομικές προοπτικές και ποιες οι προτάσεις τους

Υστερα από μια βαθιά και πολυετή κρίση που οδήγησε σε σωρευτική πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 26% και επιστροφή στην ισχνή ανάπτυξη (0,7%) το 2014, η χώρα επανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2015 εκ νέου σε θολά νερά. «Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματός μας υποδηλώνουν μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4% με 0,6% σε τριμηνιαία βάση (και κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) με τον αντίστοιχο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται μεταξύ 0,0% και 0,2%» ανέφερε χαρακτηριστικά σχετική μελέτη της Eurobank.
Η ελληνική κρίση δείχνει εξάλλου ότι βρίσκεται σε σημείο καμπής καθώς τα φορολογικά έσοδα παραμένουν χαμηλότερα των στόχων, οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν στα 135 δισ. ευρώ από τα 237,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται, η πιστωτική ασφυξία και το «πάγωμα» στη ροή κοινοτικών κονδυλίων έχουν επιδεινώσει το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ η απαξίωση πλούτου αποτυπώνεται στην κατάρρευση των τιμών ομολόγων, μετοχών και ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομολόγοι αρκετών διεθνών τραπεζών αναθεωρούν τώρα πτωτικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015. Η Deutsche Bank π.χ. προβλέπει ανάπτυξη 0,8% (έναντι 1,4% του κυβερνητικού στόχου) όταν πριν από μερικούς μήνες προέβλεπε επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 2,5%, ενώ οι οικονομολόγοι της BofA Merrill Lynch θεωρούν πως η πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 0,6% εφέτος είναι επισφαλής. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για επιστροφή στην ύφεση το 2015 συνεχώς πληθαίνουν. Οι οικονομολόγοι της Citigroup ήταν οι πρώτοι που αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους από ανάπτυξη 1% σε ύφεση 0,2% εφέτος για την ελληνική οικονομία, ενώ πτώση 0,5% του ΑΕΠ του 2015 προβλέπουν πλέον και οι οικονομολόγοι της Barclays.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να επιδεινώνεται μέχρι η πολιτική αβεβαιότητα και η κατάσταση στη ρευστότητα να επιλυθούν, εκτιμούσαν από την πλευρά τους αναλυτές της JP Morgan, σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη στον κλάδο της μεταποίησης, στις υπηρεσίες και στον κατασκευαστικό τομέα υποχώρησε σε επίπεδα συμβατά με μια οικονομία που συρρικνώνεται.

Η Eurobank από την πλευρά της πάντως για το σύνολο του έτους αναμένει ελαφρώς θετικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας, κυρίως λόγω προσδοκιών για περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στον τουριστικό κλάδο, επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των εισαγωγών και μικρή θετική επίδραση (0,13 ποσοστιαίες μονάδες) από τη βάση σύγκρισης με το προηγούμενο έτος (carry over).

Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ταχεία άρση της αβεβαιότητας που πηγάζει από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους επίσημους δανειστές.

Για την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης μιλώντας σε πελάτες της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη πρότεινε προσφάτως την υιοθέτηση οικονομικών πολιτικών προς πέντε βασικές κατευθύνσεις, που μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη σταθερών και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης:

1. Σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων για να καλύψει η χώρα το σημαντικό έλλειμμα ρευστότητας, εγχώριας αποταμίευσης και επενδύσεων, στο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αναβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού, ενίσχυσης του ανταγωνισμού, και περιορισμού των ολιγοπωλιακών και ολιγοψωνιακών συνθηκών που επικρατούν σε ορισμένες εγχώριες αγορές.

2. Σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές ώστε:
- να ενισχυθεί σταθερά η συνολική ζήτηση,
- να αντιστραφεί η απαξίωση της κεφαλαιουχικής υποδομής της χώρας,
- να βελτιωθούν η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα και
- να ενσωματωθούν έμμεσα στην παραγωγή τα νέα διεθνή τεχνολογικά επιτεύγματα.

3. Σταθερή αύξηση της συμβολής της εξωτερικής ζήτησης στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών σημαντικής αύξησης της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας, κυρίως με πολιτικές υποκατάστασης εισαγωγών και αύξησης εξαγωγών.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα της μικρής εγχώριας αγοράς και της αντικειμενικής αδυναμίας περαιτέρω αύξησης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης ως αναπτυξιακών μοχλών στις σημερινές συνθήκες.
Σημαντικό και συνδεόμενο στοιχείο στον τομέα αυτόν αποτελεί η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα, που έχουν συρρικνωθεί στο 9% και 3% του ΑΕΠ αντιστοίχως, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα παραμένει σήμερα μια σχετικά κλειστή οικονομία, όπου κυριαρχούν οι μη εμπορεύσιμες διεθνώς υπηρεσίες και οι κρατικές δραστηριότητες, με το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών να διαμορφώνεται στο 30,1% του ΑΕΠ το 2014, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ευρωζώνη.

4. Επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, με δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, χωρίς την οποία η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν είναι εφικτές.

5. Εφαρμογή με συνέπεια και προσήλωση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την ανάκτηση καθημερινά της εμπιστοσύνης των πολιτών, των εταίρων και των αγορών στις προοπτικές μας.



Πηγή : tovima.gr



ΗΠΑ: Ενοχος για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης ο Τσαρνάεφ



Ενοχο έκρινε το σώμα των ενόρκων τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ για τις επιθέσεις που αιματοκύλισαν τον Μαραθώνιο της Βοστόνης τον Απρίλιο του 2013, τις χειρότερες που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2011.

Μεταξύ άλλων οι ένορκοι έκριναν ότι ο Τσαρνάεφ 21 ετών είναι ένοχος για τις κατηγορίες της δολοφονίας τριών ανθρώπων και του τραυματισμού άλλων 264 στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, της δολοφονίας ενός αστυνομικού τέσσερις ημέρες αργότερα και της συνωμοσίας με στόχο την χρήση ενός όπλου μαζικής καταστροφής. Ο Τσαρνάεφ κρίθηκε ένοχος και στις 30 κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του, 17 από τις οποίες επισύρουν την θανατική ποινή.

Το σώμα των ενόρκων, με την ίδια σύνθεση, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή ή η ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα άσκησης έφεσης.

Οι 12 ένορκοι χρειάστηκαν λίγες παραπάνω από 11 ώρες εντός 2 ημερών προκειμένου να αποφανθούν για την ενοχή του Τσαρνάεφ, έπειτα από ένα διάστημα 16 ημερών που διήρκησαν οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης παραδέχθηκαν ότι ο Τσαρνάεφ διέπραξε την 15η Απριλίου του 2013 τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, όπου εξερράγησαν δύο αυτοσχέδιες βόμβες κοντά στην γραμμή του τερματισμού, ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι το έκανε ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο του μεγαλύτερου αδελφού του Ταμερλάν, 26 ετών, που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Ουότερταουν της Μασαχουσέτης.

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος, μουσουλμάνος τσετσενικής καταγωγής που είχε μεταναστεύσει από τη Ρωσία 10 χρόνια πριν από την επίθεση, είχε διαβάσει και ακούσει έντυπα και ηχητικά υλικά τζιχαντιστικού περιεχομένου και είχε γράψει ένα σημείωμα στην βάρκα όπου τον εντόπισαν οι αρχές να κρύβεται όπου έλεγε ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Στις επιθέσεις έχασαν την ζωή τους η διευθύντρια ενός εστιατορίου, η 29χρονη Κριστλ Κάμπελ, η 23χρονη φοιτήτρια Λου Λινγκζί και ο 8χρονος Ριτσαρντ.

Ο Τσαρνάεφ κρίθηκε επίσης ένοχος για τον θανάσιμο τραυματισμό του 26χρονου αστυνομικού του ΜΙΤ Σιν Κόλιερ.

Η ποινή του Τσαρνάεφ θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της δίκης που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή : kathimerini.gr


Πούτιν: Δεν ζήτησε δανεικά η Ελλάδα




Συνεργασία με Ελλάδα θα είναι προς αμοιβαίο όφελος, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος
Με τα έσοδα από την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις

«Η ενδεχόμενη ανάπτυξη συνεργασίας με την Ελλάδα θα είναι προς όφελος όλων των δανειστών της αφού, με τα έσοδα που θα της αποφέρει η ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, θα μπορέσει να αποπληρώσει και τις δανειακές της υποχρεώσεις».

Την πιο πάνω απάντηση έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα, διά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε οικονομική υποστήριξη από τη Μόσχα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι παρόμοια ερωτήματα είχαν τεθεί και πριν από περίπου δύο χρόνια με την «υπόθεση της Κύπρου», προσθέτοντας ότι δεν κατανοεί γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις.
Όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα και χθες είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για καμία οικονομική βοήθεια υπό μορφή δανείου, όπως συζητείτο επί μέρες στα ελλαδικά ΜΜΕ.
«Εμείς είμαστε ανοικτοί σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας. Και εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι χρειάζεται να επεκτείνει τη συνεργασία της δικής του χώρας και με τη δική μας, εμείς θα το χαιρετίσουμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα», είπε.

Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης
«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, για να γυρνάει από χώρα σε χώρα και να ζητάει λεφτά για την έξοδο από την οικονομική κρίση, που δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, και που ως τέτοιο πρέπει να λυθεί», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, στις υποδομές, στη βιομηχανία και άλλα. Και στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, ασφαλώς, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί οικονομικά».

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αγωγούς, λιμάνια «και όχι μόνον», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Το Greek Stream
Στο θέμα της κοινής συνεργασίας των δύο χωρών στον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που τώρα και έως το 2019 -όταν λήγει η σχετική σύμβαση- θα περνά από την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν είπε ότι και γι' αυτό το θέμα, του νέου τουρκικού αγωγού (Turkish Stream), δεν έχει επί του παρόντος «κάτι συγκεκριμένο» να προσθέσει, γιατί χρειάζεται, όπως ξεκαθάρισε, περισσότερη συνεννόηση «σε διάφορα επίπεδα», όπως με την εταιρεία Gazprom κ.ά.

Παρενέβη στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας για να διορθώσει ότι «Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει», και ότι εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με τη Ρωσία, το τμήμα του αγωγού που θα περνάει από ελληνικό έδαφος θα ονομάζεται Greek Stream».

O Ρώσος πρόεδρος χαμογέλασε με νόημα και ύψωσε τα χέρια με έναν τρόπο που, κατά τους Ρώσους δημοσιογράφους που παρίσταντο εκεί, μεταφράζεται σε «όπως θέλετε».
Τέλος, ο κ. Πούτιν είπε ότι «κατανοούμε πως η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων» που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, η οποία όμως, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις για μία χώρα». Κατά τον Ρώσο Πρόεδρο, ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθει και να αναπτυχθεί περαιτέρω η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες είναι μόνο ένας: «να τερματιστούν οι κυρώσεις».

Ουδέν σχόλιο από Καγκελαρία
H γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Tσίπρα στη Μόσχα, ενώ αναφορικά με το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας τόνισε εκ νέου ότι το θέμα έχει κλείσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα, η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βιρτς, αρνήθηκε κάθε σχόλιο.
Την ίδια στάση χαμηλών τόνων τήρησε και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν. Σε ερώτηση αναφορικά με πιθανό δάνειο της Ρωσίας προς την Ελλάδα, η κ. φον Τίζενχαουζεν δήλωσε ότι «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αν ένα κράτος δανείζεται χρήματα από άλλα. Αυτό είναι το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».

Διαφορετική ήταν η στάση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σεμπλί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βλέπει την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος αλλά και την αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ. Η Σ. Σεμπλί τόνισε ακόμη ότι η ώς τώρα πολιτική των Βρυξελλών έναντι της Μόσχας φέρει και την υπογραφή των Αθηνών. Μόλις πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ομόφωνα ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα ισχύουν μέχρις ότου εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ. Πάντως, όπως τόνισε η Σάουσάν Σεμπλί, «ώς τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή στάσης» της Ελλάδας.

«Nein» για αποζημιώσεις
Αναφορικά με το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, η γερμανική στάση παραμένει ως έχει. Όπως τόνισε η Κριστιανέ Βιρτς, το θέμα έχει κλείσει πολιτικά και νομικά με τη «Συνθήκη 2+4» του 1990 και την επικύρωσή της με τη Χάρτα των Παρισίων, την οποία υπέγραψε και η τότε ελληνική κυβέρνηση.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών του Eurogroup, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια κανονική συνάντηση, με ένα πλατύ φάσμα θεμάτων στην ατζέντα. Σε ό,τι αφορά το τρέχον δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, η Φριντερίκε φον Τίζεχαουζεν υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς συνεχίζονται και ότι η γερμανική πλευρά «περιμένει να επιτευχθεί συνεννόηση για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων».

Τέρμα τα λεφτά τον Μάιο χωρίς συμφωνία
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε χθες στους «Financial Times» ότι η κυβέρνηση θα καλύψει χωρίς κανένα πρόβλημα τις διεθνείς της υποχρεώσεις αυτόν τον μήνα, αλλά θα πιεστεί να συγκεντρώσει τα χρήματα για τις εσωτερικές πληρωμές του δεύτερου μισού του Απριλίου.

Όπως προσθέτει, «ο επόμενος μήνας είναι άλλο ζήτημα - θα ξεμείνουμε από λεφτά, εκτός αν νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποδεσμευθούν κάποια κεφάλαια διάσωσης».
Για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων τον περασμένο μήνα, γράφει η εφημερίδα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αποθεματικά κρατικών οργανισμών. Αυτόν τον μήνα το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να χρησιμοποιήσει με τον ίδιο τρόπο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμούς, που έως τώρα ήταν διστακτικά να παραδώσουν τα χρήματά τους.

Η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί και στους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, προσθέτει η εφημερίδα, με περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα για κατασκευαστικά έργα να έχουν παρακρατηθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με εργολάβους.

Κέρδη 2 δις είχε το ΔΝΤ από τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign, το ΔΝΤ έχει αποκομίσει κέρδη 2,5 δις ευρώ από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014.
Το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4,3 δις ευρώ, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως το 2024, αναφέρει η ίδια οργάνωση.

Όπως εξηγεί η βρετανική ΜΚΟ, το πραγματικό (effective) επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το ΔΝΤ ανέρχεται σε 3,6% και είναι πολύ υψηλότερο από το 0,9% που χρειάζεται το ΔΝΤ για να καλύψει όλο του το κόστος.

Εάν η Ελλάδα πλήρωνε επιτόκιο 0,9% στο ΔΝΤ από το 2010, θα είχε δαπανήσει 2,5 δις ευρώ λιγότερα σε πληρωμές τόκων στο Ταμείο.
Ο οικονομολόγος της Jubilee Debt Campaign, Τιμ Τζόουνς, δήλωσε: «Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα όχι μόνο διέσωσαν τις τράπεζες που δάνειζαν αρχικά ασυλλόγιστα, αλλά στην ουσία έχουν πάρει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τη χώρα. Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο έρχεται να προστεθεί στο άδικο χρέος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό».


Πηγή :sigmalive.com