Συνεργασία με Ελλάδα θα είναι προς αμοιβαίο όφελος, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος
Με τα έσοδα από την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις
«Η ενδεχόμενη ανάπτυξη συνεργασίας με την Ελλάδα θα είναι προς όφελος όλων των δανειστών της αφού, με τα έσοδα που θα της αποφέρει η ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, θα μπορέσει να αποπληρώσει και τις δανειακές της υποχρεώσεις».
Την πιο πάνω απάντηση έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα, διά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε οικονομική υποστήριξη από τη Μόσχα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι παρόμοια ερωτήματα είχαν τεθεί και πριν από περίπου δύο χρόνια με την «υπόθεση της Κύπρου», προσθέτοντας ότι δεν κατανοεί γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις.
Όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα και χθες είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έθεσε αίτημα για καμία οικονομική βοήθεια υπό μορφή δανείου, όπως συζητείτο επί μέρες στα ελλαδικά ΜΜΕ.
«Εμείς είμαστε ανοικτοί σε αμοιβαία συνεργασία προς όφελος των λαών μας. Και εάν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι χρειάζεται να επεκτείνει τη συνεργασία της δικής του χώρας και με τη δική μας, εμείς θα το χαιρετίσουμε και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα», είπε.
Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης
«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, για να γυρνάει από χώρα σε χώρα και να ζητάει λεφτά για την έξοδο από την οικονομική κρίση, που δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, και που ως τέτοιο πρέπει να λυθεί», πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, στις υποδομές, στη βιομηχανία και άλλα. Και στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση, ασφαλώς, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί οικονομικά».
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αγωγούς, λιμάνια «και όχι μόνον», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Το Greek Stream
Στο θέμα της κοινής συνεργασίας των δύο χωρών στον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που τώρα και έως το 2019 -όταν λήγει η σχετική σύμβαση- θα περνά από την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν είπε ότι και γι' αυτό το θέμα, του νέου τουρκικού αγωγού (Turkish Stream), δεν έχει επί του παρόντος «κάτι συγκεκριμένο» να προσθέσει, γιατί χρειάζεται, όπως ξεκαθάρισε, περισσότερη συνεννόηση «σε διάφορα επίπεδα», όπως με την εταιρεία Gazprom κ.ά.
Παρενέβη στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας για να διορθώσει ότι «Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει», και ότι εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με τη Ρωσία, το τμήμα του αγωγού που θα περνάει από ελληνικό έδαφος θα ονομάζεται Greek Stream».
O Ρώσος πρόεδρος χαμογέλασε με νόημα και ύψωσε τα χέρια με έναν τρόπο που, κατά τους Ρώσους δημοσιογράφους που παρίσταντο εκεί, μεταφράζεται σε «όπως θέλετε».
Τέλος, ο κ. Πούτιν είπε ότι «κατανοούμε πως η Ελλάδα υποχρεώθηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων» που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, η οποία όμως, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις για μία χώρα». Κατά τον Ρώσο Πρόεδρο, ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθει και να αναπτυχθεί περαιτέρω η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες είναι μόνο ένας: «να τερματιστούν οι κυρώσεις».
Ουδέν σχόλιο από Καγκελαρία
H γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Tσίπρα στη Μόσχα, ενώ αναφορικά με το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας τόνισε εκ νέου ότι το θέμα έχει κλείσει.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα, η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Βιρτς, αρνήθηκε κάθε σχόλιο.
Την ίδια στάση χαμηλών τόνων τήρησε και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν. Σε ερώτηση αναφορικά με πιθανό δάνειο της Ρωσίας προς την Ελλάδα, η κ. φον Τίζενχαουζεν δήλωσε ότι «δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αν ένα κράτος δανείζεται χρήματα από άλλα. Αυτό είναι το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».
Διαφορετική ήταν η στάση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σεμπλί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βλέπει την επίλυση του οικονομικού της προβλήματος αλλά και την αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ. Η Σ. Σεμπλί τόνισε ακόμη ότι η ώς τώρα πολιτική των Βρυξελλών έναντι της Μόσχας φέρει και την υπογραφή των Αθηνών. Μόλις πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ομόφωνα ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα ισχύουν μέχρις ότου εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ. Πάντως, όπως τόνισε η Σάουσάν Σεμπλί, «ώς τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή στάσης» της Ελλάδας.
«Nein» για αποζημιώσεις
Αναφορικά με το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, η γερμανική στάση παραμένει ως έχει. Όπως τόνισε η Κριστιανέ Βιρτς, το θέμα έχει κλείσει πολιτικά και νομικά με τη «Συνθήκη 2+4» του 1990 και την επικύρωσή της με τη Χάρτα των Παρισίων, την οποία υπέγραψε και η τότε ελληνική κυβέρνηση.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση των υφυπουργών Οικονομικών του Eurogroup, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια κανονική συνάντηση, με ένα πλατύ φάσμα θεμάτων στην ατζέντα. Σε ό,τι αφορά το τρέχον δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, η Φριντερίκε φον Τίζεχαουζεν υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς συνεχίζονται και ότι η γερμανική πλευρά «περιμένει να επιτευχθεί συνεννόηση για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων».
Τέρμα τα λεφτά τον Μάιο χωρίς συμφωνία
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε χθες στους «Financial Times» ότι η κυβέρνηση θα καλύψει χωρίς κανένα πρόβλημα τις διεθνείς της υποχρεώσεις αυτόν τον μήνα, αλλά θα πιεστεί να συγκεντρώσει τα χρήματα για τις εσωτερικές πληρωμές του δεύτερου μισού του Απριλίου.
Όπως προσθέτει, «ο επόμενος μήνας είναι άλλο ζήτημα - θα ξεμείνουμε από λεφτά, εκτός αν νομοθετηθούν μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποδεσμευθούν κάποια κεφάλαια διάσωσης».
Για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων τον περασμένο μήνα, γράφει η εφημερίδα, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε αποθεματικά κρατικών οργανισμών. Αυτόν τον μήνα το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να χρησιμοποιήσει με τον ίδιο τρόπο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμούς, που έως τώρα ήταν διστακτικά να παραδώσουν τα χρήματά τους.
Η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί και στους πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, προσθέτει η εφημερίδα, με περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα για κατασκευαστικά έργα να έχουν παρακρατηθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με εργολάβους.
Κέρδη 2 δις είχε το ΔΝΤ από τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign, το ΔΝΤ έχει αποκομίσει κέρδη 2,5 δις ευρώ από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014.
Το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4,3 δις ευρώ, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως το 2024, αναφέρει η ίδια οργάνωση.
Όπως εξηγεί η βρετανική ΜΚΟ, το πραγματικό (effective) επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το ΔΝΤ ανέρχεται σε 3,6% και είναι πολύ υψηλότερο από το 0,9% που χρειάζεται το ΔΝΤ για να καλύψει όλο του το κόστος.
Εάν η Ελλάδα πλήρωνε επιτόκιο 0,9% στο ΔΝΤ από το 2010, θα είχε δαπανήσει 2,5 δις ευρώ λιγότερα σε πληρωμές τόκων στο Ταμείο.
Ο οικονομολόγος της Jubilee Debt Campaign, Τιμ Τζόουνς, δήλωσε: «Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα όχι μόνο διέσωσαν τις τράπεζες που δάνειζαν αρχικά ασυλλόγιστα, αλλά στην ουσία έχουν πάρει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τη χώρα. Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο έρχεται να προστεθεί στο άδικο χρέος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό».
Πηγή :sigmalive.com
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου