Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος από την Εύβοια βρέθηκε στον Κάλαμο

 

 


Στους οχτώ ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια, αφού βρέθηκε το πτώμα του αγνοούμενου στον Κάλαμο.

Όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι έρευνες για τον άνδρα που αγνοούνταν από χθες το πρωί, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο εν λόγω άνδρας, όπως αναφέρει το Λιμενικό, από την ορμή του νερού κατέληξε στη θάλασσα, και βρέθηκε το άψυχο σώμα του από την Εύβοια στον Κάλαμο. 



Το ζούμε και αυτό ο Τράμπ θέλει την μούρη του στο Όρος Ράσμορ.



Ναι μεν διαψεύδει ο Ντόναλντ Τραμπ τις αναφορές ότι ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της Νότιας Ντακότα σχετικά με το ενδεχόμενο να προστεθεί το πρόσωπό του στο Όρος Ράσμορ, αλλά το θεωρεί και καλή ιδέα!!

Στο tweet που ανέβασε ο Ντόναλντ Τραμπ θέλοντας και καλά να διαψεύσει τα περί όρους Ράσμορ, φάνηκε ότι δεν τον «χαλάει» κιόλας σαν ιδέα κάτι τέτοιο, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι τα κατορθώματά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι τόσα που θα μπορούσε να σταθεί άξια δίπλα στα πρόσωπα των Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θίοντορ Ρούζβελτ και Αβραάμ Λίνκολν.

Όπως λέει στην ανάρτησή του, πρόκειται για fake news ότι ζήτησε κάτι τέτοιο ο Λευκός Οίκος, αλλά βάσει των όσων έχει πετύχει τα πρώτα 3,5 χρόνια ως πρόεδρος, ακούγεται καλή ιδέα.




Παίζει με την φωτιά η Τουρκία, αποφασισμένη η Ελληνική κυβέρνηση συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

 


Τραβάει το σκοινί η Τουρκία και κλιμακώνει την προκλητική της δράση.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο Ταγίπ Ερντογάν νικημένος και πάλι απο την  υλοποιεί την δήλωση που έκανε την Παρασκευή 7 Αυγούστου έξω από την Αγία Σοφία ότι οι σεισμικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξαναρχίσουν άμεσα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει με κατεύθυνση προς Νότο με μία ταχύτητα περίπου 6 μιλίων την ώρα.

Στην Αθήνα, σε εξέλιξη είναι  το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, παράλληλα με την ενημέρωση της εσωτερικής κοινής γνώμης και την αποστολή μηνυμάτων προς φίλους και συμμάχους.

Παρόντες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πριν την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες και την ανάπτυξη ικανού αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει τηλεφωνική συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου, μιλώντας στο aspen security forum.




57.612 έλεγχοι για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 8 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (57.612) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(7) για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), ενώ συνελήφθησαν (3) άτομα.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (75) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (13) άτομα.

(7) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( Passenger Locator Form ) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (37) σχετικές παραβάσεις.

(509) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (507) διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ και (2) των 300 ευρώ ως ακολούθως :

(128) στην Αττική,

(67) στη Θεσσαλονίκη,

(37) στην Πελοπόννησο,

(36) στο Βόρειο Αιγαίο,

(35) στα Ιόνια Νησιά,

(32) στο Νότιο Αιγαίο,

(30) στην Ήπειρο,

(28) στην Κεντρική Μακεδονία,

(26) στη Στερεά Ελλάδα,

(24) στην Κρήτη,

(24) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(21) στη Δυτική Ελλάδα,

(18) στη Θεσσαλία και

(1) στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, στα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν (145) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (19) παραβάσεις ως ακολούθως:


στη Νάξο (11) έλεγχοι, με (9) παραβάσεις,

στην Άνδρο (5) έλεγχοι, με (3) παραβάσεις,

στην Κέα (9) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις,

στην Πάρο (20) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις,

στη Σύρο (6) έλεγχοι, με (1) παράβαση,

στη Σαντορίνη (22) έλεγχοι, με (1) παράβαση,

στη Μήλο (20) έλεγχοι, με (1) παράβαση,

στη Μύκονο (23) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,

στην Τήνο (15) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις και

στην Ίο (14) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.

Σημειώνεται από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.958) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (2.953) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (5) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.



Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12:00 υπό τον πρωθυπουργό μετά την τουρκική Navtex

 


Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ σήμερα το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά και τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με την έκδοση Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο.

Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού:

Στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).



Νεκρός 29χρονος κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού

 


Κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού έχασε σήμερα τη ζωή του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Πρόκειται για έναν 29χρονο Ελληνα, ο οποίος βρέθηκε στο κελί του χωρίς τις αισθήσεις του, από συγκρατούμενο του.

Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο 29χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και απεβίωσε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Κορωνοϊός: Μήπως νοσείτε και δεν το ξέρετε; Να πως θα το καταλάβετε

 


Ένα μητρώο με λιγότερο κλασσικά συμπτώματα της νόσου COVID-19 δημιούργησαν οι επιστήμονες, με στόχο να βοηθήσουν γιατρούς και ασθενείς να αντιληφθούν εγκαίρως την ασθένεια και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα

Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως πυρετός, ρινική καταρροή, δύσπνοια και βήχα, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, υπάρχουν και λιγότερο γνωστά συμπτώματα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και τη Διεθνή Λίγκα των Δερματολογικών Εταιρειών δημιούργησαν ένα διεθνές μητρώο με όλες τις δερματολογικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Journal of the American Academy of Dermatology αναφέρεται η διαδικασία αξιολόγησης στοιχείων από 716 ασθενείς από 31 χώρες, περιλαμβανομένων 171 ατόμων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση της νόσου COVID-19.

Από όλους τους εργαστηριακά επιβεβαιωμένους ασθενείς προέκυψε ότι το συχνότερο δερματικό σημάδι ήταν ένα μοριοειδές εξάνθημα (που μοιάζει πολύ με αυτό της ιλαράς) καθώς αφορούσε στο 22% των ασθενών με μέτρια νόσηση και ακολουθούσαν σε συχνότητα τα λεγόμενα «δάκτυλα COVID», δηλαδή κόκκινα ή μοβ ή απλά εξογκώματα στα δάχτυλα των ποδιών, στις φτέρνες ή στα δάκτυλα των χεριών με κνησμό, όπως αυτά που συνήθως εμφανίζονται όταν το δέρμα εκτίθεται σε κρύο αέρα ή επιφάνειες. Αυτή η αντίδραση παρατηρήθηκε στο 18% των ασθενών και γενικά συσχετίστηκε με ήπια λοίμωξη.

Αντίθετα, η ομοιόμορφη πορφύρα (που αποτελείται από διακλαδισμένες πορφυρικές βλάβες που προκαλούνται από πλήρη απόφραξη της ροής του αίματος στο δερματικό και υποδόριο αγγειακό σύστημα), αφορούσε μόνο στο 6% των ασθενών, οι οποίοι είχαν νοσήσει σοβαρά.

Στόχος των ερευνητών είναι το μητρώο των δερματολογικών εκφάνσεων της νόσου COVID-19 να συμβάλει στον σχηματισμό της πλήρους εικόνας της λοίμωξης και να βοηθούν γιατροί και ασθενείς να αναγνωρίζουν εγκαίρως τα ύποπτα συμπτώματα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.


Πηγή : ygeiamou.gr



Τέλος οι λιτανείες

 



Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μετά από εισήγηση της Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να μπει τέλος για το επόμενο διάστημα στις λιτανείες και στους όρθιους θαμώνες στα κέντρα διασκέδασης.

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών, που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31/8.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν την αναστολή επιβάλλεται για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Παράλληλα, αναστέλλονται και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.





Οι τοπικοί φορείς πιάστηκαν ανέτοιμοι στην Εύβοια, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα οι κάτοικοι σε απόγνωση.

 


Επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος οκτώ μηνών, ένας αγνοούμενος και μια ολόκληρη περιοχή βυθισμένη στη λάσπη είναι ο τραγικός απολογισμός των έντονων καιρικών φαινομένων που «χτύπησαν» την περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.

Οι τοπικοί φορείς στην περιοχή αποδίδουν την καταστροφή στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλαντα στο Λευκαντί. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, τα ορμητικά νερά κατέκλυσαν τα πάντα και η περιοχή μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη. 

Ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος και ενεργοποιήθηκε άμεσα για απεγκλωβισμούς και βοήθεια στους πολίτες, η κατάσταση δεν μπορούσε να αποτραπεί γιατί οι τοποικοί φορείς που γνωρίζουν την περιοχή δεν είχαν προβλέψει μετά τις περυσινές πυρκαγιές την ενίσχυση των ποταμών. Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πως αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με την Εύβοια στο επίκεντρο και οι τοπικοί φορείς θα έπρεπε να ήταν έτοιμοι.

Ασκείται έντονη κριτική για την υπηρεσία 112, η οποία δεν λειτούργησε για να προειδοποιήσει τους κατοίκους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως δεν υπήρξε σωστή πρόβλεψη για τα καιρικά φαινόμενα, ενώ για το 112 υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια και στην συγκεκριμένη περίπτωση έτσι και ενεργοποιούσαν τον κόσμο να φύγει θα είχαμε περισσότερους νεκρούς γιατί θα πνίγονταν απο τους χειμάρρους στους δρόμους.

Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν έλαβαν από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 μήνυμα που να τους ενημερώνει για τη θεομηνία. «Αν λειτουργούσε το 112 και όποιος έχει την οποιαδήποτε σχέση με το επιχειρησιακό θα είχαμε εκατόμβη νεκρών» ήταν η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.

«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση όπως τη συγκεκριμένη της Εύβοιας επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του. Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα» πρόσθεσε.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Διέλυσαν σπίτια, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα. Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ την ίδια ώρα πολλοί άνθρωποι για να σωθούν ανέβηκαν στις ταράτσες τους. Οι διασώστες με την πυροσβεστική να έχει δεχθεί 664 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων δούλεψαν ασταμάτητα. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες.

Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα ανακοινώσει και μέτρα ανακούφισης.