Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Μαξίμου σε Κελέτση: Έφυγες λόγω αναποτελεσματικότητας, όχι για τον γάμο ομοφύλων


 

Στη μη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απέδωσε δήθεν την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ο απερχόμενος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης, ενώ όπως ξεκαθαρίζει ο Μαξίμου ήταν αναποτελεσματικός.

Στις αιτιάσεις του απερχόμενου υφυπουργού, όμως, πηγές του Μαξίμου έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι «ο κ. Κελέτσης κάνει λάθος, έφυγε για λόγους αναποτελεσματικότητας, ενώ η στάση του στο επίμαχο νομοσχέδιο δεν αποτέλεσε κριτήριο και απόδειξη είναι η υπουργοποίηση των κυρίων Γκιουλέκα, Καραγκούνη και Γκίκα.

Ο Κελέτσης, σε ανάρτησή του είχε αφήσει αιχμές για την αποχώρησή του, λέγοντας: «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ικανοποιήσω την επιθυμία του Πρωθυπουργού να ψηφίσω το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως μου ζήτησε όταν με κάλεσε στο Πρωθυπουργικό γραφείο στις 16/1/24, γιατί όπως του εξήγησα αντιτίθεται στις αρχές και τις αξίες που πάγια υπηρετώ. Γνώριζα τότε τις πιθανές συνέπειες που θα είχε αυτή η στάση από την πλευρά μου. Και τις αποδέχθηκα».

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και ευχήθηκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα να πετύχει στον στόχο της ανάπτυξης.




Ξεκινά ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»

 



Υπεγράφη την προηγούμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου η σύμβαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη. Την σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

  • Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Το Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων όπου στεγάζεται σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους εντός Αττικής. Σύμφωνα με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, το 70% της έκτασης (107,5 στρέμματα) θα περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους και κοινωφελείς ενώ η οικοδομήσιμη έκταση θα είναι το υπόλοιπο 30% (46,5 στρέμματα). Σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο τα νέα κτίσματα όσο και μέρος των υφιστάμενων που θα διατηρηθούν και θα αποκατασταθούν.
  • Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και ορισμένοι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ). Οι υπηρεσίες αυτές σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό, σε 127 συνολικά κτίρια εκ των οποίων τα 107 είναι μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και τα υπόλοιπα 20 είναι ιδιόκτητα.


19 νέες εγγραφές στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

 



Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή δεκαεννέα (19) νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Το ΥΠΠΟ, μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είναι τα εξής:

  1. Ριζίτικα τραγούδια Δυτικής Κρήτης
  2. Ετήσιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου στη Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου
  3. Η τέχνη παρασκευής παραδοσιακού τουλουμίσιου τυριού στον Ζάρακα Λακωνίας
  4. Η Αμπελοοινική Παράδοση της Ραψάνης
  5. Η Αμπελοοινική Παράδοση της Λήμνου
  6. Η Κεραμική και Γλυπτική Τέχνη του Χαράλαμπου Γκούμα (Αιγάλεω, Αθήνα)
  7. Η κεραμική τέχνη του Δημήτρη Κουβδή (Άγιος Στέφανος Μανταμάδου Λέσβου)
  8. Η αγγειοπλαστική παράδοση των Μαργαριτών Μυλοποτάμου Κρήτης
  9. Ο Χορός των παπάδων ή χορός των γερόντων στις κοινότητες Επίσκεψης και Νυμφών Βόρειας Κέρκυρας
  10. Αρμαθιές: παρασκευή και κατανάλωση στον Ζάρακα Λακωνίας
  11. Παραγωγή χορτάρινης σκούπας στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος
  12. Αμπελώνας και οι αμπελοοινικές παραδόσεις του Μετσόβου – Κατώγι Αβέρωφ
  13. Καλαματιανός Χορός
  14. Ιερό Δάσος Αγίων Θεοδώρων, Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, Κοινότητα Ραψάνης Δήμου Τεμπών
  15. Πρακτικές διαχείρισης του νερού στους οικισμούς του Ζάρακα Λακωνίας. Η στέρνα
  16. Κοινοτική διαχείριση του νερού στον Τόρνο Ευρυτανίας
  17. Καρναβάλι Καθαράς Δευτέρας στη Νέδουσα Ταΰγετου
  18. Πατρινό Καρναβάλι
  19. Μουούρι το Πασχαλιάτικο έδεσμα της Καλύμνου

Με την εγγραφή δεκαεννέα νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη της συλλογικής μας ταυτότητας. Τα στοιχεία που εγγράφονται εμπεριέχουν το αποτύπωμα των ανθρώπων στο διάβα του χρόνου. Ένα αποτύπωμα που συμπυκνώνει την εμπειρία, τη γνώση, τις δεξιότητες, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και το συναίσθημα του λαού μας όπως αυτά εκδηλώνονται σε διάφορους τόπους, αποτελώντας ψηφίδες της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας.




Πράσινο Ταμείο: Εντάχθηκαν οι 12 πρώτοι δήμοι στο πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών


 

Οι 12 πρώτοι δήμοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα – πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, που αφορά σε «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων. Ο λόγος, συγκεκριμένα, για τους δήμους: Θέρμης, Πεντέλης, Ερμιονίδας, Κρωπίας, Κορινθίων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Λαυρεωτικής, Πάτμου, Ρεθύμνου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού.

Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Οι πόροι προέρχονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών, μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτημάτων από τους δικαιούχους δήμους θα παραμείνει ανοικτή έως και την 20η Ιουνίου 2024 και οι εντάξεις θα ολοκληρωθούν έως την 30η Ιουνίου 2024.

 



Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα

 



Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του Bloomberg και στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie:

  • Η Νέα Δημοκρατία πράγματι κέρδισε τις εκλογές με 28% και αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Επομένως, παραμένουμε σταθερά η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.
    • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές έγιναν έναν χρόνο μετά από διπλές εθνικές εκλογές, οπότε υπήρξε σημαντική εκλογική κόπωση. Η συμμετοχή ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω στο 40%.
    • Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι υπήρξε επίσης κάποιος βαθμός δυσαρέσκειας για ζητήματα όπως το κόστος ζωής, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στα εναπομείναντα τρία χρόνια της θητείας μας. Και αυτό πρέπει να κάνουμε. Έχουμε τώρα τρία χρόνια χωρίς άλλες εκλογές και θα κριθούμε ξανά με βάση τις επιδόσεις μας το 2027. 
  • Καταρχάς, αν κοιτάξετε τα ποσοτικά στοιχεία στο σύνολό τους, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κύριο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών του.
    • Ο κύριος συνασπισμός που συγκροτούν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ο οποίος ουσιαστικά κυβέρνησε την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει ο κυρίαρχος συνασπισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    • Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε, ίσως αποδείχτηκε ισχυρότερο από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν, και ότι αυτή η άνοδος της δεξιάς έλαβε χώρα στις δύο πιο σημαντικές χώρες της Ευρώπης, αλλά όχι σε ολόκληρη την ήπειρο. Επομένως, πιστεύω ότι ίσως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά αυτή τη δεξιά μετατόπιση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στο σύνολό της.


Θεσπίζεται νέο σύστημα ελέγχων για τα ανασφάλιστα οχήματα

 



Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

Το νομοσχέδιο περιέχει, επίσης, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν:

  • Στη θέσπιση κλιμακωτών προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας,
  • στη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων,
  • στην προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain,
  • στη διασαφήνιση των διαδικασιών για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, με ειδική διάταξη και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», διευρύνονται τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων οφειλετών προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτούς και οι πολίτες με αναπηρία συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους.




Κοινωνικός Τουρισμός ΔΥΠΑ: 16.000 έκαναν διακοπές το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου με voucher


 

Συνολικά 16.011 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της ΔΥΠΑ ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο διάστημα 1-10 Ιουνίου 2024. Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδείχτηκε η Εύβοια, ενώ ακολουθούν ο Νότιος Τομέας Αθηνών και η Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024. Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων. Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ στα καταλύματα Ρόδου, Β. Εύβοιας, Έβρου και Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.




Στα 6,33 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού

 



Στα 6,33 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για συνολικά 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί συνολικά στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ενώ, ειδικότερα τον Μάιο οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανήλθαν σε 1.153 που αντιστοιχούν σε οφειλές 420 εκατ. ευρώ.

  • Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού από τους πιστωτές. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες 374 ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας.
  • Στις εκθέσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διμερείς ρυθμίσεις δημοσιεύονται αναλυτικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας των χρηματοπιστωτικών φορέων (τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης) καθώς και τα στοιχεία μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφουν οι τράπεζες είναι καταγγελμένο και περίπου 20% βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης.
  • Τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά ρυθμίσεις που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Οι 4 εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες κατέχουν σχεδόν το 90% της αγοράς, πραγματοποίησαν συνολικά τον Απρίλιο του 2024 απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 5.500 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 358 εκατ. ευρώ.

 



Στην κυκλοφορία το σύνολο των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

 



Από χθες, κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία. Γίνεται, έτσι, ένα πρώτο, ουσιαστικό βήμα για την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, βελτιώνοντας, ταυτόχρονα, και την προσβασιμότητα των συμπατριωτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας.

Η προσπάθεια, όμως, δεν σταματά. Συνεχίζεται, με εντεινόμενους ρυθμούς. Συγκεκριμένα:

  • Έως το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας επιπλέον 300 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), 100 εξ’ αυτών 18 μέτρων και τα υπόλοιπα 12 μέτρων.
  • Τις επόμενες εβδομάδες θα βγει σε διαβούλευση ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 700 ηλεκτρικών λεωφορείων βραδείας και ταχείας φόρτισης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρόλεϊ για την περιοχή Αθηνών.
  • Προχωρούν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ.
    • Ειδικά οι διαγωνισμοί του ΟΑΣΑ έχουν προσωρινό ανάδοχο, ο οποίος πρόκειται να θέσει σε λειτουργία καινούργια λεωφορεία στους δρόμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, 96 και 115 αντίστοιχα.
    • Υλοποιούνται και δρομολογούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 300 και 164 μισθώσεις λεωφορείων αντίστοιχα.

Προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας.




25 Ιουνίου η απόφαση για Μπελέρη - Προκλητικοί οι ελεγχόμενοι από Ράμα και μαφία δικαστές


 

Την Τρίτη 25 Ιουνίου, αναμένεται να εκδοθεί από το πλήρως ελεγχόμενο από το καθεστώς του εκπροσώπου της Αλβανικής μαφίας Έντι Ράμα Αλβανικό δικαστήριο, η απόφαση για την έφεση που έχει καταθέσει ο φυλακισμένος Φρέντι Μπελέρης για την ποινή των δύο ετών που του έχει επιβληθεί πρωτόδικα.

Εχθές Παρασκευή 14 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο στα Τίρανα και στις 25 Ιουνίου θα γίνει μια ακόμη συνεδρίαση και θα βγει απόφαση.

Την ίδια στιγμή απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης δικαστή που δεν κληρώθηκε, αλλά «διορίστηκε» με το έτσι θέλω από το καθεστώς στη σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο θα εξέταζε την έφεση του Φρέντι Μπελέρη.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η συνήγορος υπεράσπισης έθεσε θέμα για την πρόεδρο του δικαστηρίου και ζήτησε να μην προεδρεύσει η ίδια δικαστής γιατί είχε προεδρεύσει σε άλλες τρεις δίκες όπου σε πρώτο βαθμό απαγορεύεται κάτι τέτοιο και επίσης η ίδια δεν κληρώθηκε, όπως κληρώνονται όλοι οι δικαστές για τον επόμενο βαθμό για τον βαθμό του Εφετείου σε ένα δικαστήριο, αλλά διορίστηκε πάλι από το κράτος.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι Μπελέρης δήλωσε πως είναι αθώος και είπε «πως εμένα δεν με δικάζει αυτή η σύνθεση του δικαστηρίου, αλλά με δικάζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα». Αθώος δήλωσε και ο άλλος κατηγορούμενος, ο Παντελής Κοκκαβέσης.

Η δικηγόρος του Μπέλερη αποδόμησε όλο το κατηγορητήριο και μίλησε για τον κύριο μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος βρισκόταν την ίδια στιγμή σε δύο σημεία, τόσο στην Αυλώνα όσο και στη Χειμάρρα, ενώ μίλησε για τα χρήματα που πήραν οι μάρτυρες που κατέθεσαν ψευδώς. «Αυτό που έχει στηθεί από την πρώτη στιγμή δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα» σημείωσε η δικηγόρος και πρόσθεσε «Ακόμη και οι ηχογραφήσεις που επικαλούνται οι εισαγγελείς ποτέ δεν ήρθαν στο δικαστήριο και μάλιστα όταν αυτές μετατράπηκαν σε κείμενο δεν έγιναν λέξη προς λέξη, αλλά κάποιοι έδωσαν την έμφαση που θέλανε να δώσουν και δημιούργησαν νέους διαλόγους».

Εντωμεταξύ αν η ποινή του Μπελέρη, που είναι για δύο χρόνια, μειωθεί κατά τρεις μήνες, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αυτόματα θα αφεθεί ελεύθερος.

Ωστόσο, οι ελεγχόμενοι από το καθεστώς  εισαγγελείς ζήτησαν να συνεχιστεί η πρωτόδικη απόφαση που ήταν η ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, κρατώντας προκλητικά τον ευρωβουλευτή στην φυλακή.



Το 41ο πρωτάθλημα της ιστορίας του πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός AKTOR


 

Το 41ο πρωτάθλημα της ιστορίας του πανηγυρίζει από εχθές το βράδυ, ο Παναθηναϊκός AKTOR, ο οποίος από το 0-2, έκανε την ολική ανατροπή σε 3-2, επικρατώντας 87-82 του Ολυμπιακού στον πέμπτο και τελευταίο τελικό της Stoiximan Basket League.

Με την λήξη του αγώνα στο ΟΑΚΑ έγινε χαμός με τους οπαδούς να τραγουδούν και τους παίκτες να πανηγυρίζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο ακόμα μια επιτυχία της ομάδας τους.

Ξεχώρισε ο πανηγυρισμός του Ματίας Λεσόρ, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στην απονομή με πούρο και σημαία με τη φωτογραφία του Πάρη Δερμάνη, του επί σειρά ετών φροντιστή της ομάδας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών στις 8 Ιουνίου.

Φυσικά στα highlights η αγκαλιά του Εργκίν Αταμάν με τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Οι πράσινοι σήκωσαν το τρόπαιο στον ουρανό του κλειστού του ΟΑΚΑ και πανηγύρισαν μαζί με τον κόσμο τους την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.




Για να ξεκαθαρίζουμε όταν χτυπάς γυναίκα δεν είσαι άντρας - Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού συζύγου

 



Όσοι θέλουν να αποκαλούνται άντρες δεν χτυπάνε τις γυναίκες τους, τις συντρόφους τους γενικότερα και αυτό είναι νόμος. Αυτός που το κάνει είναι άλλη κατηγορία και σίγουρα όχι άντρας.

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Άμφισσα, όπου μία 22χρονη- όπως κατήγγειλε η ίδια- ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύζυγό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., το ζευγάρι διαπληκτίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο, με τον σύζυγο της γυναίκας να την χτυπά, ρίχνοντάς της μπουνιά στο πρόσωπο.

Ο πατέρας του θύματος ανάφερε στα ΜΜΕ : «Εδώ μπλέξαμε με καθάρματα. Χτυπάνε τις γυναίκες του κόσμου. Είναι η κόρη μου, είναι 22 χρονών. Και στα καλά καθούμενα εχθές το βράδυ, ο "κύριος" αυτός την χτύπησε. Και φτάσαμε στα νοσοκομεία και τώρα είναι στον εισαγγελέα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Αυτή η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Φοβόμαστε για την ζωή του κοριτσιού μου. Διαπληκτίστηκαν έξω σε μαγαζί. Και την χτύπησε. Κάτι της είπε… και την προκάλεσε, και ξαφνικά την χτύπησε στο πρόσωπο. Τώρα είναι στον εισαγγελέα. Μέσα στο αυτοκίνητο ήτανε οι δυο τους και την χτύπησε. Και από εκεί πήγε στο νοσοκομείο». 

Ο δράστης μετέφερε την 22χρονη αιμόφυρτη στο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια ειδοποιήθηκε ο πατέρας της κοπέλας. Όπως είπε ο ίδιος, η κόρη του έχει ξαναπέσει θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της.

«Και κατά τη μία η ώρα την νύχτα, δωδεκάμισι, με ειδοποίησαν και πήγα κι εγώ στο νοσοκομείο. Κι ήταν η αστυνομία εκεί πέρα, κι από εκεί πήγαμε στην αστυνομία για καταθέσεις. Κι άλλη φορά το έχει ξανακάνει, και δώσαμε τόπο στην οργή Κάναμε τα στραβά μάτια. Υπάρχει μάρτυρας, βγήκε έξω ο άνθρωπος στις 4 η ώρα το πρωί, ξυπόλητος. Και μόλις του έβαλε τις φωνές εξαφανίστηκε αυτός. Σταμάτησε. Το φόρεμα που φορούσε είναι όλο αίματα. Τα παπούτσια της χάλια η κατάσταση», είπε ο πατέρας της 22χρονης η οποία υπέβαλε μήνυση σε βάρος του συζύγου της, με τις Αρχές να τον εντοπίζουν και να προχωρούν στη σύλληψή του.

Η 22χρονη, μιλώντας στο Live News, περιέγραψε τον Γολγοθά που βιώνει τους τελευταίους μήνες στα χέρια του συζύγου της.

«Αρχικά, θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν κάτι παρόμοιο, να τους ξεμπροστιάζουν, όσες απειλές κι αν δέχονται. Εγώ έκανα το λάθος και υπέμεινα πράγματα για καιρό, από την περίοδο της εγκυμοσύνης ήταν η πρώτη φορά που μου είχε σηκώσει το χέρι. Με είχε χαστουκίσει όταν ήμουν 7-8 μηνών έγκυος», είπε η γυναίκα.

«Όταν ήμουν λεχώνα 2,5 εβδομάδων μετά από έξοδο με είχε σύρει στην άσφαλτο. Ζήτησα βοήθεια, βγήκε ένας γείτονας ξυπόλητος και μόλις άκουσε τον πρώην σύζυγό μου σηκώθηκε κι έφυγε, γιατί έκανα το λάθος και τον κάλυψα, γιατί πίστευα ότι θα αλλάξει».

«Άρχισε και με έβριζε εμένα και την οικογένειά μου. Μπήκαμε στο αμάξι, άρχισε τις απειλές του, να με κοπανάει, να με βρίζει. ‘Θα σε βρει ο πατέρας σου πεταμένη στον κάδο’, αυτό μου είπε».

«Έχει συλληφθεί, αύριο έχουμε το δικαστήριο. Ας αποφασίσει η δικαιοσύνη, δεν έχω να φοβηθώ κάτι», είπε η 22χρονη.



Ένας νεκρός κι ένας βαριά τραυματίας σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Τούρκων στον Πειραιά

 



Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ τριών Τούρκων μέσα στο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη στην ακτή Μουτσοπούλου, στον Πειραιά, προκαλώντας πανικό σε πελάτες και υπαλλήλους του καταστήματος.

Από το αιματηρό επεισόδιο ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ακόμη ένας τραυματίστηκε σοβαρά, έχοντας μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Τζάνειο νοσοκομείο. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και προχώρησαν σε μία σύλληψη και μια προσαγωγή.

«Ακούσαμε δύο πυροβολισμούς, είδαμε υπαλλήλους να βγαίνουν έξω και να φωνάζουν την αστυνομιά και τους πελάτες να τρέχουν πανικόβλητοι. Τρομάξαμε, νομίζαμε πως μπορεί να είναι τρομοκρατική επίθεση» είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Αρχικά οι πληροφορίες, έκαναν λόγο για δύο Κούρδους, ωστόσο επρόκειτο για Τούρκους οι οποίοι μπήκαν στο σούπερ μάρκετ και κατευθύνθηκαν προς το μανάβικο, με έναν τρίτο να τους ακολουθεί και να βγάζει όπλο, ανοίγοντας πυρ εναντίον τους. Από τους πυροβολισμούς, τραυματίστηκε θανάσιμα ο ένας (επιχείρησε κι αυτός να τραβήξει όπλο, αλλά δεν πρόλαβε), ενώ ο άλλος έπεσε στο έδαφος σοβαρά τραυματισμένος. 

Ακολούθως, ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει, ωστόσο τον εντόπισαν άντρες της Άμεσης Δράσης σε κοντινο σημείο από το κατάστημα και τον συνέλαβαν. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν άλλο ένα άτομο που βρισκοταν στην είσοδο του σούπερ μάρκετ. 

Η Αστυνομία στην προσπάθεια να διαλευκανθούν τα κίνητρα του δράστη και η σχέση του με τα θύματα έχει ανασύρει ήδη παλαιότερες υποθέσεις με πρώτη τη δολοφονία έξι Τούρκων υπηκόων στη Λούτσα.