Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Fake news του Euractiv μυρίζει βρώμα υπόγας ΣΥΡΙΖΑ και το διαψεύδουν οι πάντες

 


Το fake δημοσίευμα του Euractiv που μυρίζει βρώμα και υπόγα ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται ξεκάθαρα προσπάθεια να διασυρθεί η Ελλάδα και ανέφερε τα εξής :

Δήθεν ο ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου βρίσκονταν υπό καθεστώς παρακολούθησης  ισχυρίζεται δημοσίευμα του ευρωπαϊκού μέσου Euractiv. Η ιστοσελίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται στο θέμα και οι οποίες δήλωσαν  ότι κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επισκέφθηκε στις 15 Δεκεμβρίου την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Cosmote. Η ΑΔΑΕ προχώρησε σε έλεγχο μετά από αιτήματα που υπέβαλαν στην αρχή τόσο ο Έλληνας ευρωβουλευτής όσο και ο δημοσιογράφος καθώς ήθελαν να μάθουν εάν παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο έλεγχος επιβεβαίωσε ότι οι δύο βρέθηκαν υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά η αιτία δεν αποκαλύφθηκε για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Όπως επισημαίνει το Euractiv η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου.

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να προσπάθησε να εμποδίσει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος. Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ αντέδρασαν επικαλούμενοι τη συνταγματική τους αρμοδιότητα και επέμειναν στον έλεγχο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τις πηγές του Euractiv, ενημέρωσε την ΑΔΑΕ ότι θα επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο για οδηγίες. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ ενημερώθηκαν στη συνέχεια ότι η διαδικασία είναι παράνομη. Η εταιρεία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζήτησε γραπτή γνωμοδότηση από τον εισαγγελέα, την οποία φέρεται να αρνήθηκε. Παρά τις εκκλήσεις να μην πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ επέμειναν, λέγοντας ότι είναι ανεξάρτητοι από τη δικαιοσύνη, και συνέχισαν τη διαδικασία.

Το fake δημοσίευμα που μυρίζει βρώμα της υπόγας ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου προκάλεσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv σύμφωνα με το οποίο παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

«Η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι  η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Η χώρα έχει θεσμούς, νόμους και κανόνες. Η αλήθεια θα λάμψει και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν δικαίως μόνο εάν τηρηθούν ευλαβικά οι νόμιμες διαδικασίες. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων. Η λεγόμενη «πολιτική διαχείριση» θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν», προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Ράμμος: Η ΑΔΑΕ απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην άσκηση του έργου της 

Την ανεξαρτησία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών υπενθυμίζει ο Χρήστος Ράμμος με φόντο το δημοσίευμα του Euractiv που μιλάει για παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου, έπειτα από τη σχετική έρευνα της ΑΔΑΕ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ράμμου:

«Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (5002/22) την από το Σύνταγμα (άρθρο 19§2) και τον εκτελεστικό αυτού νόμο (3115/03) επιτασσόμενη ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος. Προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».

Cosmote: Δεν παρεμποδίστηκε ο έλεγχος της ΑΔΑΕ

Δεν παρεμποδίστηκε ο έλεγχος της ΑΔΑΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η COSMOTE σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Euractiv για τις υποκλοπές σε Γιώργο Κύρτσο και Τάσο Τέλλογλου, σύμφωνα με το οποίο δημοσίευμα, ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, επιχείρησε να σταματήσει τον έλεγχο αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της αρχής.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας «δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της COSMOTE έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην COSMOTE και σε σχετικό έλεγχο της ΑΔΑΕ, η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της. Η COSMOTE εξέφρασε προβληματισμό για την διαδικασία του ελέγχου, καθώς ο σχετικός νόμος έχει αλλάξει πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος προχώρησε απρόσκοπτα και συνεχίζεται.

Η COSMOTE συνεργάζεται πάντα με όλες τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».



Θεοδωρικάκος σε Σκουρλέτη στη Βουλή: «Τους τραμπουκισμούς να τους κάνετε στην Κουμουνδούρου»

 


Ο γνωστός ακροαριστερός Σκουρλέτης είπε να προκαλέσει, αλλά τα άκουσε απο τον υπουργό προστασίας του πολίτη.

Σφοδρή σύγκρουση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς μεταξύ Τάκη Θεοδωρικάκου και Πάνου Σκουρλέτη διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιδρώντας στην συμπεριφορά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε από τα βουλευτικά έδρανα διακόπτοντας την ομιλία του ανέφερε «αυτούς τους ανέξοδους τραμπουκισμούς να τους κάνετε στην Κουμουνδούρου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το χάος. Για εμάς η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα. Το 2023 δεν μπορεί να ταυτιστεί με το 2015. Ελευθερία και δικαιοσύνη δεν υπάρχουν χωρίς ασφάλεια» είπε ο Θεοδωρικάκος.

Σε χαλαρότερο ύφος ο ακροαριστερός Σκουρλέτης και αφού είχε ξεφτιλιστεί στην αίθουσα, προσέγγισε τον Θεοδωρικάκο και του πρότεινε να πιούνε καφέ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του απάντησε σε αυστηρό ύφος: «Ό,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε στην Ολομέλεια. Δεν γίνεται να μου μιλάς έτσι και μετά να μου προτείνεις να πιούμε καφέ. Δεν είναι αστείο. Μη χαμογελάς δεν κάνω πλάκα. Ό,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε στην Ολομέλεια».

Ο προκλητικός ακροαριστερός Σκουρλέτης πήρε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Τάκη Θεοδωρικάκου και είπε : «Γράφτηκε ότι ο αρχηγός της ΕΛΑΣ παρακολουθείτο. Το ψάξατε; Είναι τρομακτικά ζητήματα αυτά. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να πείτε τίποτα;» τον ρώτησε αναφορικά με τις παρακολουθήσεις για να προσθέσει «κατορθώσατε ένα ρεκόρ αρνητικό. Δύο θάνατοι Ρομα. Η εκπαίδευση των ΔΙΑΣ έγινε και ήταν αποτελεσματική πριν το θάνατο; Αποτύχατε. Πόσες δεκάδες είναι τα παιδιά που έχετε προσαγάγει στην ΓΑΔΑ. Σας νοιάζει περισσότερο να διαπαιδαγωγείτε τα στελέχη για να βλέπουν εχθρικά τους Ρομά και τους νέους. Μπορεί να θέλετε να αναστήσετε το παλιό κράτος της δεξιάς». 

«Εσείς με τη βούλα ο υπουργός της νοθείας των αποτελεσμάτων των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Δεν το λέω εγώ το λέει το ΣτΕ» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε «είστε εγγύηση για να πάτε "καλά" στις τοπικές εκλογές όπως τα πήγατε και την προηγούμενη φορά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. Λυπάμαι για εσάς πρέπει να μάθετε λίγα γράμματα. Είμαι περήφανος για τον νόμο που έφερα, ήταν δέσμευση της ΝΔ από την απλή αναλογική που εσείς θέλατε να κάνετε. Αν δεν υπήρχε πλειοψηφία στους δήμους, δεν θα μπορούσαν να μαζέψουν ούτε τα σκουπίδια. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη, άλλαξε πρόσωπα στην ΕΥΠ, έκανε ριζικές αλλαγές, έφερε νομοσχέδιο. Γιατί δεν τον ψηφίσατε; Και αν σας ενδιαφέρει το θέμα να ρωτήσετε τον κ Τσίπρα γιατί παρακολουθούσε τον Πιτσιορλα» ενώ για το θέμα του 16χρονου Ρομά σημείωσε «τραγικές στιγμές μπορεί να υπάρξουν οπουδήποτε. Για αυτό θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Μην παίζετε με την κοινωνία. Αφήστε την αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Και οι αστυνομικοί είναι εργαζόμενοι και κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά. Οφείλουν να αντιμετωπίζουν το έγκλημα. Να είστε σίγουροι θα διαψευστείτε. Κυριακή κοντή γιορτή. Θα είστε πάλι σε αυτή τη θέση».

Ο ακροαριστερός Σκουρλέτης επανήλθε λέγοντας «με αποκάλεσε αγράμματo. Εγγράμματε ξαναδιαβάστε την πρόταση του ΣτΕ. Είναι αντισυνταγματική τελεία και παύλα. Έχετε αλλεργία σε υγειονομικούς, σε εκπαιδευτικούς, που τους ξυλοκοπάγατε εχθές έξω από τη Βουλή».

Ο διάλογος :

Θεοδωρικάκος: Επιχειρείτε να διαρρήξετε τις σχέσεις ανάμεσα στο κράτος, την ελληνική κυβέρνηση και την νέα γενιά. Θεωρείτε φυσιολογικό να γκρεμίζονται βιβλιοθήκες μέσα στα πανεπιστήμια;

Σκουρλέτης: (φωνές)

Θεοδωρικάκος: θα ακούσετε και θα μάθετε να σέβεστε. Στην φοιτητική εστία πάνε παιδιά του Ελληνικού λαού που δεν αντέχουν οι οικογένειες τους να πληρώνουν νοίκι. Θα μάθετε …θα τα ακούσετε… Να πω ότι όποιος σε αυτή την αίθουσα έχει αδυναμία επιχειρημάτων, απλώς φωνάζει και διακόπτει και δεν έχει την υπομονή να ακούσει κάτι διαφορετικό.

Σκουρλέτης: (φωνές)

Σακοράφα (αντιπρόεδρος Ολομέλειας): κύριε Σκουρλέτη δεν σας διέκοψε κανείς.

Θεοδωρικάκος: Είχε γίνει άντρο εγκληματικότητας η εστία. Η ΕΛΑΣ το γνώριζε από τις αρχές του ‘18 και όποιος έχει αντίρρηση να τα πούμε στην Κατεχάκη.

Σκουρλέτης: (φωνές)

Θεοδωρικάκος: Αυτούς τους ανέξοδους τραμπουκισμούς να τους κάνετε στην Κουμουνδούρου.

Σκουρλέτης: Ο όρος τραμπουκισμός και με φωνές έστω, θυμίζει εποχές ΕΚΟΦ ή Χρυσής Αυγής. Να ανακαλέσει ο υπουργός.

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα της ΕΛΑΣ είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μία αστυνομία προσανατολισμένη στην διαφύλαξη της νομιμότητας… έχουν υπάρξει αρνητικά περιστατικά αλλά αντιμετωπίζονται. Μέλημά μας δεν είναι τι κάνουν οι φοιτητές στην πολιτική τους δράση, αλλά η ασφάλεια για όλους τους φοιτητές.



Πρόεδρος Microsoft σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα επέστρεψε, σε ευχαριστώ, είσαι πρωθυπουργός του 21ου αιώνα

 


Πολύ θερμά λόγια τόσο για την χώρα μας όσο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιφύλαξε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στο podcast «Tools and Weapons» στο οποίο είχε καλεσμένο τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Microsoft ακούγεται να λέει «είναι μια συναρπαστική περίοδος για να πάει κανείς στην Ελλάδα. Ύστερα από μια δεκαετία ύφεσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φέρει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Παρά τις αντιξοότητες και την ύφεση στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται φέτος κατά περίπου 6% και η ψηφιακή τεχνολογία έχει διαδραματίσει αδιαμφισβήτητο ρόλο».

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όντως ένας πρωθυπουργός του 21ου αιώνα» προσθέτει ο Μπραντ Σμιθ.

Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε το «ευχαριστώ» του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι, όπως λέει, «η Ελλάδα επέστρεψε. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι καλό είναι ότι πολλοί άνθρωποι το διαπιστώνουν. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Νομίζω ότι η ανάπτυξη που έχετε οικοδομήσει, έχει χτιστεί πάνω σε ισχυρά θεμέλια. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον».



Ο Τσίπρας κατηγορούσε τον Παπανδρέου ότι διαπομπεύει την χώρα για την διαφθορά και κάνει το ίδιο

 


Όλη η Ελλάδα και οι χώρες του εξωτερικού γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας φαιδρός, ψεύτης πολιτικός απατεώνας που μόνο τοξικότητα σπέρνει σε κάθε του εμφάνιση εντός και εκτός Ελλάδας.

Παρά το ότι γνωρίζει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ότι τον έχουν πάρει χαμπάρι, και γελάνε μαζί του, όπου και εάν πάει, αυτός συνεχίζει το αφήγημα του, για να κάνει όσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί στην χώρα, με κατάπτυστες δηλώσεις που διαβάλλουν την Ελλάδα.

Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι είναι πολιτικά τελειωμένος, και κοιτάει να κάνει την μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί, μέχρι να τον τελειώσουν πολιτικά οι σύντροφοι του.

Ο φαιδρός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση, είπε σε συγκεντρωμένους στη Λαμία ότι «η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στο να εξάγει διαφθορά». 

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε τη δυσφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, μιλώντας σε ομογενείς στις Βρυξέλλες, σχολίασε με νόημα πως «ένας πρώην πρωθυπουργός δεν προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του όταν τη δυσφημεί».

Η ομάδα αλήθειας μας θύμισε τι έλεγε ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας το 2010 όταν, κατακεραύνωνε τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, επειδή «γυρνούσε σε όλη την Ευρώπη και μιλούσε για διαφθορά και έλεγε διεφθαρμένους τους Έλληνες».

Τι έλεγε τότε ο φαιδρός και αντρόπιαστος  Αλέξης Τσίπρας προς τον Γιώργο Παπανδρέου: «Είχαμε καιρό να σας δούμε, κύριε πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο Κοινοβούλιο της διαφθοράς -κατά δήλωσή σας».






Συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith στο podcast «Tools and Weapons»

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στο podcast “Tools and Weapons”, ως καλεσμένος του Προέδρου της Microsoft, Brad Smith.

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τον Brad Smith (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):


Brad Smith: Είμαι ο Brad Smith, και αυτό είναι το «Tools and Weapons». Σε αυτό το podcast συνομιλώ με ηγέτες που βρίσκονται στο «σταυροδρόμι» μεταξύ των υποσχέσεων και των κινδύνων της ψηφιακής εποχής. Θα διερευνήσουμε τον ρόλο της τεχνολογίας στον κόσμο, καθώς αναζητούμε νέες λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αντίληψη για τη χώρα και η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες, στην Ελλάδα, στις ικανότητές μας να τα πάμε πολύ καλύτερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά.


Brad Smith: Αυτός που ακούσατε είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι δυό μας είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε πρόσφατα, στην Αθήνα. Είναι μια συναρπαστική περίοδος για να πάει κανείς στην Ελλάδα. Ύστερα από μια δεκαετία ύφεσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φέρει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη. Παρά τις αντιξοότητες και την ύφεση στην Ευρώπη, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται φέτος κατά περίπου 6% και η ψηφιακή τεχνολογία έχει διαδραματίσει αδιαμφισβήτητο ρόλο. Πιστεύω ότι θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όντως ένας Πρωθυπουργός του 21ου αιώνα.


Χρησιμοποίησε την ψηφιακή τεχνολογία ως κινητήρια δύναμη, όχι μόνο για την οικονομική ανάκαμψη αλλά και για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και για τον αναπτυσσόμενο τεχνολογικό της τομέα. Και εστιάζει στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία προκειμένου να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι απλοί πολίτες συναλλάσσονται με το κράτος.


Σε αυτό το podcast θα συζητήσουμε για τη φιλοδοξία της Ελλάδας να συντηρήσει, με ψηφιακά εργαλεία, αρχαίους χώρους πολιτισμού και για την προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να προστατευτεί μία από τις παλαιότερες και καλύτερες συνεισφορές της Ελλάδας: η ίδια η δημοκρατία. Ακολουθεί η συνομιλία μου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο «Tools And Weapons».


Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι υπέροχο που βρίσκομαι μαζί σας, εδώ στην Αθήνα. Οδεύουμε προς το τέλος του 2022. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά. Είχατε μια σειρά από πολύ επιτυχημένα χρόνια στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό. Εμείς στη Microsoft ήμασταν σε θέση να συνειδητοποιήσουμε μάλλον πριν από κάποιους άλλους πόσο αξιοσημείωτη ήταν η οικονομική ανάταση εδώ στην Ελλάδα. Ήσασταν στο επίκεντρο αυτής της οικονομικής ανάτασης. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι συνετέλεσε σε αυτό, τι βλέπετε εδώ και πώς σκέφτεστε το μέλλον;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, σε ευχαριστώ, Brad, για την ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Πράγματι, θυμάμαι όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν τρία χρόνια και παρουσίαζα τα σχέδιά μας για την Ελλάδα σε μια περίοδο που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να πείσουμε τους συνομιλητές μας, επειδή η Ελλάδα ήταν ακόμα στη φάση εξόδου από μια δεκαετή κρίση, με πολλή αρνητική δημοσιότητα, άλλοτε δικαιολογημένα κι άλλοτε αδικαιολόγητα.


Ήμασταν μια νέα κυβέρνηση, είχαμε έρθει στα πράγματα υποσχόμενοι να βάλουμε την Ελλάδα σε μία διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά και να εφαρμόσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε περισσότερο πλούτο για τους πολίτες μας και με δίκαιο τρόπο. Τρία χρόνια μετά, είμαστε ικανοποιημένοι: η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προσεγγίσει το 6% και εξακολουθούμε να προσδοκούμε ισχυρή ανάπτυξη το 2023.


Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, έχουμε μειώσει το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, σαφώς ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Βρισκόμαστε στην κορυφή των μετρήσεων όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πάμε πολύ καλά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που προσελκύουν ξένα κεφάλαια. Κάνουμε πολλά στον ψηφιακό τομέα. Είμαι σίγουρος ότι θα το συζητήσουμε λίγο αργότερα. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση. Ο γεωπολιτικός μας ρόλος, λόγω της Ουκρανίας και λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου, έχει ενισχυθεί. Θα έλεγα ότι η εικόνα της χώρας και η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες, εδώ στην Ελλάδα, στις ικανότητές μας να τα πάμε πολύ καλύτερα, έχουν βελτιωθεί σημαντικά.


Brad Smith: Είναι πράγματι αξιοσημείωτο. Τα καλά νέα, νομίζω, είναι ότι πλέον αυτό είναι ευρέως γνωστό. Αναφερθήκατε στο ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας. Νομίζω ότι ήσασταν ένας από τους πρώτους Πρωθυπουργούς που αναγνώρισε ότι έπρεπε να ενισχύσετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και της ίδιας της διοίκησης. Υιοθετήσατε και το Κοινοβούλιο υποστήριξε, τον Σεπτέμβριο του 2020, μια πολιτική που έδινε προτεραιότητα στο cloud. Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς οδηγηθήκατε σε αυτό και για το πώς κατευθύνατε προς τα εκεί και τη χώρα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ενδιαφέρον, γιατί είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να υπηρετήσω ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 2013, 2014. Την εποχή εκείνη συνειδητοποίησα ότι το χαρτοφυλάκιό μου αφορούσε την ψηφιακή διακυβέρνηση μόνο κατ’ όνομα. Δεν είχα τα εργαλεία για να προωθήσω τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Οπότε σκέφτηκα ότι αν μου δινόταν κάποτε η ευκαιρία θα το κάναμε διαφορετικά. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα Υπουργείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό με πολύ ευρείες αρμοδιότητες. Έχει στην κατοχή του όχι μόνο δεδομένα αλλά και διαδικασίες, επειδή δεν αρκεί να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα και να κάνουμε τις βάσεις δεδομένων να «επικοινωνούν» μεταξύ τους, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα γραφειοκρατία.


Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, λοιπόν, πρέπει να συμβαδίζει με μία αξιολόγηση για τον προσδιορισμό των περιττών και αχρείαστων διαδικασιών. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και του κράτους τα τελευταία τρία χρόνια. Το gov.gr ήταν μια επανάσταση για τους Έλληνες που ήταν πάντα συνηθισμένοι στην ιδέα ότι απαιτείται η φυσική παρουσία τους για τις συναλλαγές με το κράτος, ακόμα και για να βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής τους ή να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση. Τώρα, όλα αυτά μπορούν να γίνουν ψηφιακά.


Δώσαμε μεγάλη έμφαση στο ψηφιακό σκέλος της Υγείας. Επίσης, η πανδημία COVID αποτέλεσε ευκαιρία ώστε να το κάνουμε αυτό και πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια δράσης για ένα πλήρως ψηφιακό κράτος. Έχει μεγάλη απήχηση στη νεότερη γενιά, η οποία γνωρίζει πολύ καλύτερα την ψηφιακή τεχνολογία. Τώρα, βέβαια, έχουμε τις επόμενες προκλήσεις.


Brad Smith: Όταν ήρθα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020 και ανακοινώσαμε από κοινού ότι η Microsoft θα κατασκευάσει μεγάλα data centers, εδώ στην Ελλάδα, ανακοινώσαμε επίσης ένα πρόγραμμα απόκτησης δεξιοτήτων για 100.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εργαζόμενων στην δημόσια διοίκηση. Έχουμε διανύσει πάνω από το ένα τρίτο της διαδρομής. Πώς βλέπετε τις προκλήσεις όσον αφορά τις δεξιότητες για την ψηφιακή τεχνολογία στην Ελλάδα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, είναι κάτι παντελώς διαφορετικό από την παραδοσιακή εκπαίδευση. Πάντα είχαμε την αντίληψη ότι αποφοιτείς από το λύκειο, πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο για τέσσερα ή πέντε χρόνια και παίρνεις το πτυχίο σου. Το πεδίο της κατάρτισης λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Είναι κάτι πολύ πιο συμπυκνωμένο, πολύ περισσότερο επικεντρωμένο στα αποτελέσματα, στην πιστοποίηση, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι αποκτούν πραγματικά τις δεξιότητες που ζητά η αγορά. Και, φυσικά, δεν μπορούμε απλά να το σχεδιάσουμε εν κενώ. Πρέπει να μιλήσουμε με τους αποδέκτες και είναι οι άνθρωποι που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και οι εταιρείες που θα τους προσλάβουν. Άρα, πρέπει να υπάρχει πολύ πιο στενή διασύνδεση μεταξύ αυτού που κάνουμε και αυτού που πραγματικά ζητά η αγορά.


Το καλό είναι ότι διαθέτουμε πολλούς πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια για να το κάνουμε. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους που, πιστεύω, θέλουν να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους.


Για παράδειγμα, έχουμε πολλούς αποφοίτους STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά). Αν στο παρελθόν ήθελες, στην Ελλάδα, να πάρεις πτυχίο στα μαθηματικά, στη χημεία ή στη φυσική, μάλλον θα ήθελες να διδάξεις φυσική σε ένα σχολείο. Ωστόσο, πλέον οι θέσεις εργασίας για τη διδασκαλία φυσικής σε ένα δημόσιο σχολείο είναι πεπερασμένες. Έχεις όμως υπόβαθρο STEM. Επομένως, πώς μπορούμε να πάρουμε αυτούς που έχουν εκπαίδευση σε STEM και να τους εφοδιάσoυμε με επιπρόσθετες δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να τους κάνουν περιζήτητους σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον; Ή πώς μπορούμε να πάρουμε, για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση που δεν έχει ιδέα για το ψηφιακό μάρκετινγκ και να της διδάξουμε τα στοιχεία που θα της επιτρέψουν να κάνει πραγματικά τη διαφορά;


Πρέπει λοιπόν να είναι προσεκτικά προσαρμοσμένο. Δεν υπάρχει μία και μόνο λύση. Και, ασφαλώς, μιλάμε για ψηφιακές δεξιότητες, όμως θα υπάρχει επίσης ανάγκη για βιωσιμότητα, δεξιότητες στις οποίες ξέρω ότι εστιάζετε ιδιαίτερα, με την Ελλάδα να είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Μεσόγειο, όπου βλέπουμε την κλιματική αλλαγή να εκτυλίσσεται ήδη. Αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορείς απλώς να είσαι παρατηρητής. Φυσικά, θα συνεισφέρουμε, με βάση τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές μας, αλλά θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα απ’ αυτά που μας αναλογούν, προκειμένου να συμβάλλουμε σε αυτήν την παγκόσμια συζήτηση.


Brad Smith: Στο απόγειο της πανδημίας, η λύση που αναδείχθηκε ως προτιμητέα από τον κλάδο της τεχνολογίας ήταν, ειλικρινά, πολύ περίπλοκη. Η ιδέα ήταν ότι θα εγκαθιστούσαμε εφαρμογές στα κινητά, οι οποίες θα τηρούσαν ένα ιστορικό των ατόμων με τα οποία ήρθε κάθε ένας σε επαφή, ώστε εάν κάποιος στη συνέχεια έβγαινε θετικός, με Covid θα ενημερωνόταν μία βάση δεδομένων και στη συνέχεια θα ενημερώνονταν οι υπόλοιποι, δίχως να αποκαλύπτονται ονόματα. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό ποτέ δεν έγινε αποδεκτό.


Αντιθέτως, εσείς και η ελληνική κυβέρνηση κινηθήκατε με εξαιρετική ταχύτητα, χρησιμοποιώντας μια πολύ απλούστερη και πιο αποτελεσματική τεχνολογία με γραπτά μηνύματα μέσω τηλεφώνου. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι κάνατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Όταν εξετάσαμε τις λύσεις αυτές κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και είπαμε: «Αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ». Είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο. Τίθενται πολλά θέματα, θα υπήρχαν πολλά ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, θα προκαλούνταν μεγάλη σύγχυση. Επομένως, είπαμε: «Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε βασικού επιπέδου τεχνολογία για να βοηθηθούμε στην επίλυση σημαντικών πτυχών αυτού του προβλήματος;». Και αξιοποιήσαμε την τεχνολογία των SMS. «Στείλτε μας μήνυμα αν θέλετε να πάτε βόλτα τον σκύλο σας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πού είστε. Και έτσι έχουμε και την απόδειξη ότι όντως ενημερώσατε κάποιον». Αυτό ίσχυε για την περίοδο που εφαρμόζονταν οι αυστηροί περιορισμοί και λειτούργησε πολύ καλά. Ο κόσμος το αποδέχτηκε πολύ. Και, βεβαίως όταν σχεδιάσαμε τη στρατηγική μας για τον εμβολιασμό, τη σχεδιάσαμε από τη βάση ως το τέλος (bottom-up) με τρόπο ψηφιακό.


Με εξέπληξε πραγματικά όταν είδα την κόρη μου, που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και τη ρώτησα «πού είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σου;» και μου έδειξε μια μικρή χειρόγραφη κάρτα. Άρχισα να γελάω. Είπα, «τι είναι αυτό;». Στην Ελλάδα όλη η διαδικασία ήταν ψηφιακή, εξ αρχής. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή της σχεδίασης του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού της ΕΕ, που μας έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε κατά την περίοδο του Covid, καθώς αναγνώριζε την πραγματοποίηση εμβολιασμού στα κράτη-μέλη.


Μπορεί να μην είμαστε άνθρωποι της τεχνολογίας, αλλά κάποιες φορές η εφαρμογή μιας προσέγγισης κοινής λογικής, όταν επεξεργάζεσαι μια λύση και αποφασίζεις πως μπορεί τελικά να είναι πολύ περίπλοκη για ένα ήδη σύνθετο πρόβλημα, αποδίδει. Συνεπώς, ουδέποτε επιλέξαμε ένα οικοσύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης.


Και νομίζω πως αυτό που περιγράψατε, θα το χαρακτήριζα σχεδόν ως «διαστρωμάτωση» (layering). Βλέπεις δηλαδή πώς ζει ο κόσμος και προσθέτεις το πιο απλό «στρώμα» τεχνολογίας από πάνω.


Ακόμη ένα σημείο στο οποίο χρησιμοποιήσαμε τεχνολογία αιχμής, το 2020, ήταν όταν είπαμε: «Λοιπόν, δεν έχουμε αρκετά τεστ. Θέλουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας. Σε ποιους θα κάνουμε τεστ; Πώς θα μπορούσε να γίνει μια δειγματοληπτική επιλογή;». Επικοινωνήσαμε με κάποιους πραγματικά λαμπρούς επιστήμονες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και αξιοποιήσαμε αυτή την τεχνολογία για να διενεργούμε στοχευμένα τεστ στους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα. Μάλιστα, αυτή η πρακτική παρουσιάστηκε μέχρι και στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» ως ένα καλό παράδειγμα εφαρμογής τεχνολογίας που προωθήθηκε από μία κυβέρνηση. Ήταν μία ιδιαίτερα επεξεργασμένη προσέγγιση, η οποία απέφερε ξεκάθαρα αποτελέσματα. Είπα στην ομάδα μου: «Ποιο είναι το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε; Έχουμε Χ αριθμό τεστ και τον εικοσαπλάσιο αριθμό επισκεπτών. Μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη διαδικασία των τεστ ώστε να γίνει πιο αποδοτική»;


Brad Smith: Αναρωτιέμαι ποιό είναι το συμπέρασμα από όλο αυτό. Πιο συγκεκριμένα, στον κόσμο σήμερα χρειαζόμαστε ειδικούς σε ένα συγκεκριμένο τομέα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πρόσβαση σε δεδομένα για να δούμε τι θα πρέπει να κάνουμε. Αλλά όταν πηγαίνουμε σε μία πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, έναν ολόκληρο πληθυσμό ή μια ομάδα τουριστών από όλο τον κόσμο, τότε πρέπει να κάνεις πιό απλά τα πράγματα όσον αφορά την επαφή αυτών των ανθρώπων με την τεχνολογία.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και αν δει κανείς την ιστοσελίδα μας, gov.gr, είναι εξαιρετικά απλή, έχει τα στοιχειώδη, χωρίς φανταχτερά γραφικά ή οτιδήποτε τέτοιο. Η προσέγγιση είναι: «Τι θέλετε να κάνετε; Ιδού ο τρόπος. Αυτές είναι οι οδηγίες και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε».


Σε κάποιες περιπτώσεις αποδίδει να διαθέτεις και παραδοσιακά κανάλια εξυπηρέτησης. Τι εννοώ: όταν κάποια στιγμή καταλάβαμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε στη σχέση του πολίτη με το κράτος, ρώτησα: «Πού έχουμε τα παράπονα»; Το 50% των παραπόνων εκείνων που απευθύνονταν στο κράτος αφορούσε τις συντάξεις ή κάποιο ζήτημα με τις συντάξεις. Είναι περίπλοκος ο υπολογισμός της σύνταξης των πολιτών. Κι έτσι χρειάστηκε να δημιουργήσουμε ένα τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης.


Επομένως, ναι, έχουμε στη διάθεσή μας την τεχνολογία αλλά κάποιες φορές αυτό που χρειάζεται είναι να μιλήσεις σε κάποιον, δεν υπάρχει υποκατάστατο -μπορεί να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στα τηλεφωνικά κέντρα μας, αλλά θα πρέπει να έχουμε επίγνωση του είδους του προβλήματος, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η τεχνολογία. Αυτή η μέθοδος ήταν απόλυτα επιτυχημένη και μας βοήθησε να μειώσουμε τα παράπονα που λαμβάνουμε από τους πολίτες.


Ωστόσο, μία άλλη παράμετρος της τεχνολογίας, την οποία δεν εκτιμά πολύς κόσμος, είναι ότι αν διασυνδέσεις τα συστήματά σου και πετύχεις την ενδοεπικοινωνία τους, τότε μπορείς να εφαρμόσεις πιο στοχευμένες δημόσιες πολιτικές.


Brad Smith: Πρέπει να παραδεχτώ, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι στην κορύφωση της πανδημίας είχαμε οι δυο μας μία video conference νομίζω ήταν Απρίλιος 2020 επομένως στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Στο Seattle -που θα έλεγε κανείς είναι μία από τις «πρωτεύουσες» του τεχνολογικού τομέα- ουδείς είχε ιδέα ποια ήταν η χωρητικότητα των ΜΕΘ της περιοχής από πλευράς κλινών. Κανείς δεν ήξερε ποιος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ και ποιος ήταν ο λόγος νοσηλείας. Δεν υπήρχε βάση δεδομένων. Και ενώ σάς το ανέφερα, εσείς κοιτάξατε τον υπολογιστή σας και είπατε: «Έχω εδώ, στην οθόνη μου, τη δυνατότητα να συγκεντρώνω δεδομένα για όλες τις κλίνες σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα».


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εγκαταστήσαμε μία ψηφιακή πλατφόρμα, ειδικά για την πανδημία Covid, όπου μπορούσα να ελέγχω όλα τα βασικά ποσοτικά δεδομένα. Και πιστεύω πως μόλις καταλάβαμε τη δύναμη που μάς δίνουν τα δεδομένα για να κάνουμε προβλέψεις, μετά από το πρώτο κύμα, αυτό μας βοήθησε πραγματικά. Το επιθυμητό, ουσιαστικά, είναι να διασφαλίσεις ότι είσαι σε θέση να εντείνεις την προσπάθεια όταν χρειάζεσαι κλίνες και θα πρέπει να έχεις μια εικόνα του πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αλλά στην αρχή κανένας δεν γνώριζε.


Ένα από τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι ότι το σύστημα υγείας ελέγχεται κεντρικά. Η χώρα έχει επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και 120 νοσοκομεία. Επομένως, όλα τα νοσοκομεία έπρεπε να λειτουργούν βάσει κοινών κατευθυντήριων γραμμών. Ωστόσο, σας λέω με ειλικρίνεια ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε σε επίπεδο μέτρησης. Ειδικά σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, ακόμα υστερούμε σε σχέση με το επιθυμητό επίπεδο στην αξιολόγηση της ποιότητας της περίθαλψης, αλλά και στη χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείου για τη διαφάνεια.


Brad Smith: Αξιοποιήσατε λοιπόν τη δύναμη της τεχνολογίας, όπως περιγράφετε, για να εκσυγχρονίσετε τη διοίκηση, να απλοποιήσετε και να βελτιώσετε τις κυβερνητικές υπηρεσίες, και να αντιμετωπίσετε την πανδημία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για κάποιους άλλους τομείς και τις σκέψεις σας για την τεχνολογία. Πρόσφατα η χώρα σας πέτυχε ένα μεγάλο ορόσημο, κατά την γνώμη μου: για ένα χρονικό διάστημα ηλεκτροδοτήσατε τη χώρα μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε 10 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε 10 GW ανέρχεται και η μέγιστη κατανάλωση. Προφανώς δεν γίνεται όλη αυτή η ζήτηση να καλυφθεί σε κάθε φάση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στις 7 Οκτωβρίου κατακτήσαμε ένα ορόσημο. Μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα που έπνεαν άνεμοι, μία Παρασκευή με λογική θερμοκρασία, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανάγκη χρήσης κλιματισμού, ούτε θέρμανσης -κάτι που συνεπάγεται σχετικά χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας- καταφέραμε για έξι ώρες να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα βασιζόμενοι σε ανανεώσιμες πηγές. Με αιολική και ηλιακή ενέργεια -και σε μικρό ποσοστό υδροηλεκτρική ενέργεια.


Είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, όμως αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Και όσο μεγαλύτερη διείσδυση έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο περισσότερο θα πλησιάσουμε αυτή την πραγματικότητα. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι στο μεσοδιάστημα θα χρειαστούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Επικρατούσε μία πλάνη στο πράσινο κίνημα: ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε από τον άνθρακα και το πετρέλαιο στην αιολική και ηλιακή ενέργεια ανοίγοντας έναν διακόπτη. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.


Θα χρειαστούμε ορυκτά καύσιμα στο ορατό μέλλον. Θα πρέπει να είναι το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να είμαστε όσο πιο επαρκείς γίνεται σε αέριο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Και ταυτόχρονα να αντιληφθούμε πως η επίσπευση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λύση με βάση οικονομικά και γεωπολιτικά κριτήρια. Γιατί ουδείς μπορεί να μας στερήσει τον ήλιο και τον άνεμό μας. Ο κ. Putin δεν μπορεί να «κλείσει την παροχή».


Επομένως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους έχει νόημα να αυξήσουμε ιδιαίτερα την επένδυση στις ΑΠΕ. Και αυτό, ασφαλώς, συνεπάγεται την υπέρβαση διαφόρων εμποδίων. Στο θέμα της αδειοδότησης, θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τη διαδικασία. Και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς τις περιοχές όπου θα επιτρέπεται ή δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων. Είμαι, λοιπόν, σαφώς υπέρ του προσδιορισμού κατάλληλων περιοχών. Άρα, αντί να έχουμε διάσπαρτες ανεμογεννήτριες ανά την Ελλάδα, δύο εδώ και τρεις εκεί, ας επιλέξουμε δέκα μέρη όπου έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπου τα δίκτυα είναι εγκατεστημένα και όπου πραγματικά μπορούμε να επιταχύνουμε.


Για παράδειγμα, στο θέμα της αδειοδότησης, είπαμε πως δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά, καθώς αυτό θα ερχόταν σε σύγκρουση με το φυσικό οικοσύστημα. Έχουμε αρκετό χώρο ώστε να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες σε άλλα σημεία. Το δεύτερο θέμα, βεβαίως, είναι το δίκτυο. Πιστεύω πως οι επενδύσεις σε δίκτυα θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημεία όπου γίνεται η παραγωγή. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Επομένως, τα δίκτυα και η διασυνδεσιμότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές επίσης, θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως αν θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας -κάτι που όντως θα πρέπει να γίνουμε. Ή αν θέλουμε να εισάγουμε ενέργεια από την Αφρική, η οποία διαθέτει πολύ φθηνή ηλιακή ενέργεια, ώστε μετά να τη μεταφέρουμε σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης οι οποίες δεν έχουν το ίδιο επίπεδο αποδοτικότητας στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.


Brad Smith: Βλέπετε λοιπόν ότι η τεχνολογία, προφανώς σε διασταύρωση με τη δημόσια πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για την ηλεκτρική ενέργεια, της πολιτικής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα συνεχίσει να οδηγεί την Ελλάδα προς το μέλλον. Υπάρχουν επίσης κάποια πράγματα σχετικά με την Ελλάδα, η οποία νομίζω έχει απαράμιλλη συνεισφορά στον κόσμο επί χιλιετίες, κυριολεκτικά. Και θα ήθελα να σάς ρωτήσω για τις σκέψεις σας σχετικά με την τεχνολογία σε αυτό το πλαίσιο.


Εσείς και εγώ είχαμε, προφανώς, την ευκαιρία σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο να συνομιλήσουμε αλλά και να συνεργαστούμε για το πώς χρησιμοποιεί κανείς τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, όχι μόνο για να διατηρήσει αλλά και για να διευρύνει την πρόσβαση στον πολιτισμό. Μπορείτε να μιλήσετε λίγο γι’ αυτό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάναμε μαζί ένα καταπληκτικό πρότζεκτ στην Ολυμπία, που είναι ένας από τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους μας. Ζητήστε και από τους ακροατές που μας ακούνε να το ψάξουν, γιατί είναι μια καταπληκτική αναπαράσταση επαυξημένης πραγματικότητας του πώς ήταν η αρχαία Ολυμπία. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση από τον φορητό σας υπολογιστή. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, αν επισκεφθείτε τον χώρο και χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, θα εμφανιστεί μια αναπαράσταση επαυξημένης πραγματικότητας της αρχαίας Ολυμπίας. Και είναι πραγματικά διαφωτιστικό, πιστεύω, να βιώσει κανείς αυτή την πολιτιστική εμπειρία in situ με τη βοήθεια της τεχνολογίας.


Ανοίγει κατ’ αυτόν τον τρόπο, πραγματικά, μία εντελώς νέα διάσταση με σημαντικές ευκαιρίες για τη χώρα: για περισσότερους επισκέπτες, για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας στο πλαίσιο αυτής της διασύνδεσης πολιτισμού και επαυξημένης πραγματικότητας. Είναι συναρπαστικές οι δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία για να αναδημιουργήσουμε τον αρχαίο κόσμο.


Ασφαλώς, όμως, είναι απαραίτητο και το κατάλληλο περιεχόμενο. Χρειάζονται λοιπόν οι αρχαιολόγοι, οι ιστορικοί, χρειάζεται η συμβολή τους γιατί αυτοί είναι που ξέρουν. Και μετά χρειάζονται οι τεχνικοί για να κάνουν τη σύνθεση όλων αυτών. Άρα μιλάμε για έναν συναρπαστικό τρόπο να φτιάξεις ένα κράμα πολύ διαφορετικών γνωστικών πεδίων.


Αναλογιστείτε όμως τι έχει γίνει εδώ, σε αυτά τα μέρη. Αν επισκεφτεί κανείς την Ακρόπολη, αν δει τον Παρθενώνα, δεν έχει κατά νου τις μηχανικές γνώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Αυτό από μόνο του -σκεφτείτε την τεχνολογία της εποχής- είναι συναρπαστικό. Δεν έχουμε μιλήσει αρκετά γι’ αυτό, γιατί μιλάμε πολύ για την κλασική Ελλάδα και τις αξίες με τις οποίες προίκισε τον κόσμο, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες ήταν επίσης εξαιρετικά καινοτόμοι και επινοητικοί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της τεχνολογίας τους, είτε επρόκειτο για τεχνολογία για τον πόλεμο -πολύ γρήγορα πλοία, καινούργιου σχεδιασμού τότε- είτε επρόκειτο για τεχνολογία για τη διαβίωση ή για την ομορφιά και για τη λατρεία, όπως στην περίπτωση των ναών μας.


Brad Smith: Και ένα από τα πράγματα που βρίσκω πραγματικά συναρπαστικό σχετικά με το έργο που γίνεται εδώ είναι -για να το αντιπαραβάλλω λίγο με την τεχνολογική συζήτηση που έγινε το προηγούμενο διάστημα- κατά κάποιο τρόπο η φράση ή λέξη «metaverse» κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται να επισκεφθούν άλλα μέρη ενώ παραμένουν στο σπίτι τους. Και αυτό είναι σπουδαίο, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ένα μέρος που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας από οπουδήποτε στον κόσμο.


Αλλά δείξατε επίσης πώς η τεχνολογία μπορεί να εμπλουτίσει την εμπειρία του να επισκέπτεσαι δια ζώσης έναν τόπο. Μπορείς να περιπλανηθείς στην Ολυμπία, να δεις τα μνημεία, να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου, να δεις πώς ήταν πριν από 3.000 χρόνια, και ταυτόχρονα να μιλήσεις σε έναν ξεναγό με τον οποίο είσαι μαζί. Και αυτό αναδεικνύει, νομίζω -ειδικά για ένα μέρος όπως η Ελλάδα, ας πούμε εδώ στην Αθήνα- μια νέα πτυχή του τουρισμού που θα κάνει την επίσκεψη εδώ ακόμα πιο θελκτική από ό,τι είναι ήδη.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι σημαντικό να μπορείς να βλέπεις πράγματα στο tablet, όμως δεν μπορείς να γευτείς το φαγητό σε αυτό ή να μυρίσεις τα λουλούδια ή να εκτιμήσεις πραγματικά το νόημα της εμπειρίας. Πιστεύω ότι όσο περισσότερο εξαρτιόμαστε από την τεχνολογία, τόσο περισσότερο θα υπάρχει η ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες της ανθρωπότητας και να δούμε πώς αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν.


Εκτιμώ ότι αυτό είναι που έχει να προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο. Και επίσης την κληρονομιά μας και τη γνώση που γεννήθηκε εδώ, η οποία αποτελεί θεμέλιο για πολλά πράγματα που γνωρίζουμε. Όχι μόνο για τα πολιτικά μας συστήματα, όχι μόνο για τη δημοκρατία, αλλά και για την επιστήμη. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις πώς σκέφτονταν αναφορικά με αυτά τα πολύπλοκα προβλήματα και να εμπνέεσαι. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να σκεφτόμαστε αρκετά συχνά «έξω από το κουτί» και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκτεθούμε σε άλλα ερεθίσματα, με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που η τεχνολογία μπορεί να προσθέσει σε αυτό που πραγματικά υπάρχει εδώ.


Brad Smith: Η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στον κόσμο. Ο κόσμος σκέφτεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το φαγητό -όπως αναφέρατε- τη φιλοσοφία, την επιστήμη. Και θα μπορούσα να πω ότι το μεγαλύτερο δώρο που έχει δώσει η Ελλάδα στον κόσμο, κατά την άποψή μου, είναι η ίδια η δημοκρατία. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση της δημοκρατίας, την υγεία της δημοκρατίας ανά τον κόσμο, τη «διασταύρωσή» της με την τεχνολογική εποχή στην οποία ζούμε όλοι μας; Βρίσκεστε εδώ ως εκλεγμένος ηγέτης του τόπου όπου πρωτοεμφανίστηκε η δημοκρατία. Βλέπετε τη δημοκρατία, ίσως, με έναν τρόπο που είναι ασυνήθιστος στον κόσμο. Πώς το βλέπετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολλές σκέψεις για το θέμα αυτό. Μερικές φορές είναι σημαντικό να γυρίζουμε πίσω στην αρχαία Ελλάδα και να βλέπουμε τι σκέφτονταν οι στοχαστές που ουσιαστικά αποτύπωσαν τι ήταν η αρχαία ελληνική δημοκρατία. Διότι αν διαβάσετε τον «Επιτάφιο» του Περικλή, ουσιαστικά αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια δημοκρατία η οποία δέχεται επίθεση από ένα αυταρχικό καθεστώς. Είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο κείμενο. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να αποτελεί υποχρεωτικό ανάγνωσμα, ειδικά για όλους τους εκλεγμένους πολιτικούς.


Κοιτάξτε όμως, η δημοκρατία μας αντιμετωπίζει προκλήσεις και πρέπει να αποδείξει ότι είναι ανθεκτική. Ζούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον όπου αυτή η συζήτηση μπορεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε επίγνωση ότι μερικές φορές όλη αυτή η τοξικότητα στη σφαίρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απαραίτητα αυτό που σκέφτονται οι άνθρωποι και αυτό που τους απασχολεί.


Θέλω να πω ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για το κόστος ζωής. Νοιάζονται για τους λογαριασμούς για τα καύσιμα, τους απασχολεί η υγειονομική περίθαλψη. Δεν νοιάζονται κατ’ ανάγκη για πολιτικούς που καυγαδίζουν. Έτσι, μερικές φορές, μέσα στη «φούσκα» των πολιτικών συζητήσεων, πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία άλλη πραγματικότητα που αποζητά πραγματικές λύσεις για πραγματικά προβλήματα. Και κάποιος πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση ότι, στο τέλος της ημέρας, η δουλειά μας είναι να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και να λύνουμε προβλήματα. Και θα κριθούμε, πιστεύω, με βάση την ικανότητά μας να παράγουμε πραγματικά αποτελέσματα.


Brad Smith: Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το επιχείρημά σας, και νομίζω επίσης ότι μας οδηγεί πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Δύο πράγματα «πήραν σάρκα και οστά» ταυτόχρονα: το ένα ήταν το θέατρο και το άλλο ήταν αυτή η τεράστια, όχι απλώς πεποίθηση αλλά πίστη στην ικανότητα, τότε, του απλού ανθρώπου, των απλών ανθρώπων, να εκφέρουν την απόψή τους.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι όλοι είχαν έναν ρόλο.


Brad Smith: Ακριβώς.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγμα που σημαίνει ότι στον δικό μας κόσμο, της περιορισμένης συμμετοχής των πολιτών -η αρχαία Αθήνα, ναι, ήταν μια πόλη-κράτος, είχε δούλους και οι γυναίκες δεν είχαν καμία συμμετοχή, αλλά όλοι οι άλλοι είχαν κάποιο ρόλο. Και η προσδοκία ήταν ότι θα συμμετείχες, έπρεπε να συμμετέχεις για να θεωρείσαι πολίτης άξιος να απολαμβάνεις τα οφέλη μιας εύπορης πόλης.


Brad Smith: Και οι πολίτες αγαπούν το θέατρο. Εδώ όμως -όχι απλά σε αυτή τη χώρα, αλλά και σε αυτή την πόλη όπου βρισκόμαστε σήμερα- υπήρχε αυτή η ικανότητα των απλών ανθρώπων να εκτιμούν, όπως λέτε, αυτό που πραγματικά είχε σημασία. Και μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι, σε κάποιο βαθμό, το θέατρο των ημερών μας, μπορεί να είναι δραματικό, αλλά -όπως λέτε- όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν να ψηφίσουν, εξακολουθούμε, όπως και τότε, να έχουμε κάποια εμπιστοσύνη, πίστη ότι, όπως λέτε, έχουν την ικανότητα να σκεφτούν τι πραγματικά έχει σημασία.


Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω. Η Ελλάδα επέστρεψε. Αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι καλό είναι ότι πολλοί άνθρωποι το διαπιστώνουν. Δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Νομίζω ότι η ανάπτυξη που έχετε οικοδομήσει, έχει χτιστεί πάνω σε ισχυρά θεμέλια. Και νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ. Και για όσους μας ακούτε, ειδικά σε αυτό το podcast, από τον κόσμο της τεχνολογίας και στη Δυτική Ακτή, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα αναδύεται ένα πολύ ζωντανό οικοσύστημα στον τομέα της τεχνολογίας, με πολλές εξαιρετικά επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Έχουμε τις πρώτες μας εταιρείες «μονόκερους» και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία θα συνεισφέρει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό.


Brad Smith: Είναι μια αξιοσημείωτη κατάσταση. Και, ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι εδώ, στην Ελλάδα. Και θα είναι καλό για την Ελλάδα αν η Microsoft αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην πρόσληψή τους.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ, Brad.


Brad Smith: Ευχαριστώ.



Καταδίωξη κακοποιών Ρομά από το Παλαιό Φάληρο στο Ζεφύρι

 


Η εγκληματική δραστηριότητα των Ρομά, είναι μάστιγα και πληγή για την κοινωνία.

Από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Ζεφύρι, περίπου 22 χιλιόμετρα, κράτησε τα ξημερώματα ακόμα μια καταδίωξη Ρομά κακοποιών από την Άμεση Δράση.

Όλα ξεκίνησαν στις τέσσερις το πρωί της Πέμπτης, όταν το κέντρο επιχειρήσεων ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου τους αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης ότι αναζητείται ένα ασημί Hyundai, καθώς οι επιβαίνοντες εμπλέκονται σε κλοπή καταλυτών.

Πλήρωμα περιπολικού εντόπισε τον «στόχο» στη διασταύρωση της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Ζεφύρου, στο Παλαιό Φάληρο.

Ο οδηγός στα σήματα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και παραβίασε πολλές φορές τους ερυθρούς σηματοδότες.

Από την Ποσειδώνος βγήκε στο Ποτάμι και από την έξοδο της Μεταμόρφωσης έφθασε κοντά στον καταυλισμό της Αγίας Σωτήρας όπου προσπάθησε να κρυφτεί, έχασε όμως τον έλεγχο και έπεσε επάνω σε έναν τοίχο.

Τρεις από τους επιβαίνοντες κακοποιούς Ρομά βγήκαν από το αυτοκίνητο και το έβαλαν στα πόδια, αλλά το πλήρωμα του περιπολικού πρόλαβε τον συνοδηγό και οι συνάδελφοι τους που ακολουθούσαν ακόμα έναν.

Μέσα στο ασημί όχημα βρήκαν τρεις κλεμμένους καταλύτες και μια ηλεκτρική σέγα.



300.000€ αποζημίωση σε οικογένεια θύματος του εγκλήματος ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα στο Μάτι

 


Χρηματική αποζημίωση για ψυχική οδύνη σε πέντε συγγενείς θύματος της τραγωδίας από το έγκλημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Τσίπρα που σημειώθηκε στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, υποχρεώνεται να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Δημόσιο καλείται να καταβάλει ποσό που αγγίζει τις 300.000 ευρώ στα πέντα άτομα, τα οποία είχαν στραφεί με αγωγή κατά του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου για το θάνατο 77χρονης συγγενούς τους στο Νέο Βουτζά.

Η άτυχη 77χρονη επιχείρησε να φύγει από το σπίτι της και να βρει τον άντρα της, που περίμενε να την παραλάβει με το αυτοκίνητό του για να διαφύγουν από την πύρινη κόλαση, ωστόσο οι φλόγες την πρόλαβαν. Σε αυτή την περίπτωση, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απεφάνθη πως οι πυροσβέστες εκτίμησαν λανθασμένα την κατάσταση και παρέλειψαν να εισηγηθούν νωρίτερα την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων του Νέου Βουτζά από τα σπίτια τους. Επιπλέον, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί «ανωτέρας βίας», θεωρώντας πως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογες ομαδικές, αλλά και μεμονωμένες αγωγές πυρόπληκτων και συγγενών θυμάτων της καταστροφικής φωτιάς του 2018 τελούν υπό εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια, με τις αποφάσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα για να αποζημιωθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους απο τον έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρα.



Χαοτική η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα : Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα της Σπυράκη

 


Το ήθος και σοβαρότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμετρήθηκαν και πάλι με την φαιδρότητα και την ανηθικότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Mε απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται.

Όσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση με τη Μαρία Σπυράκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες: “Πληροφορήθηκα την υπόθεση, είναι σοβαρή, δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα επιστρέψω στην Αθήνα να ενημερωθώ για το ζήτημα και να σας απαντήσω αύριο”.



Παραιτούνται από το ΠΑΣΟΚ Ο Β. Γάκης τα βρόντηξε από την Αιτωλοακαρνανία με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

 



Με επιστολή του στα αρμόδια Όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ορθοπαιδικός-χειρουργός Βαγγέλης Γάκης ανακοινώνει την απόσυρση του ενδιαφέροντός του να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Στην επιστολή του προς τον γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον επικεφαλής της Επιτροπής των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευάγγελο Αργύρη, ο Βαγγέλης Γάκης επεξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτή την απόφαση.

Αναλυτικά η επιστολή του Β. Γάκη:

«ΠΡΟΣ

Γραμματέα κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο και πικεφαλής Επιτροπής Ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Ευάγγελο Αργύρη

Σύντροφοι Ανδρέα και Βαγγέλη,

Από το καλοκαίρι του 2022 σε αλλεπάλληλες συναντήσεις μας και επικοινωνίες μου με κορυφαία και αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκδήλωσα το ξεκάθαρο ενδιαφέρον να στηρίξω, με όλες μου τις δυνάμεις, το κόμμα μας στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, μέσα από τα βουλευτικά ψηφοδέλτια, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Με διαβεβαιώσατε όχι μόνο για την έγκριση της υποψηφιότητάς μου, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό θα γίνει άμεσα (είναι γνωστές οι δημόσιες ανακοινώσεις και δηλώσεις των αρμοδίων στελεχών σε όλο το διάστημα από το καλοκαίρι έως σήμερα).

Από τότε έχουν κυλήσει 7 μήνες με συνεχείς αναβολές, που επικαλούνται κάθε φορά έωλα επιχειρήματα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνεχόμενο εμπαιγμό, με συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν σύντομα, προκειμένου η ηγεσία να κερδίσει χρόνο και να μάς κρατήσει εγκλωβισμένους.

Στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή έμαθα την αξία της συνέπειας και της ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο. Μοναδική μου πυξίδα είναι η αντίληψη ότι κάθε τι που λέμε και που πράττουμε, οφείλει να διέπεται από σοβαρότητα και αλήθεια.

Αγαπητέ Ανδρέα,

Όσα με θλίψη παρατηρώ στο Κίνημά μας τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στην εντελώς διαφορετική «ακτή» των αρχών και αξιών μου.

Δυστυχώς 1 χρόνο μετά την εκλογή της νέα ηγεσίας, διαψεύδονται, με τον πλέον τραγικό τρόπο, οι προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών που ένιωσαν ότι πράγματι μπορεί η ιστορική αυτή Παράταξη να αλλάξει σελίδα και να πρωταγωνιστήσει ξανά στο πολιτικό προσκήνιο.

Στην πράξη διαψεύδεται το σύνθημα του Συνεδρίου ότι «η κοινωνία είναι στο προσκήνιο».

Αντί αυτού έχουμε «φίλους», «κολλητούς» και «συναλλαγές» στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Το θολό ιδεολογικοπολιτικό στίγμα συνεχίζει να κυριαρχεί και να απογοητεύει τους προοδευτικούς πολίτες.

Κάθε εβδομάδα αλλάζει και η «γραμμή» του κόμματος που ουσιαστικά απλά δεν υπάρχει. Συνεχόμενα λάθη, ατολμία, στασιμότητα, εσωστρέφεια, αυτοαναφορικότητα και τακτικισμός που αποστρέφουν τους πολίτες.

Η ανακολουθία και η ασυνέπεια έχει γίνει καθημερινότητα. Ένα κόμμα εκτός κοινωνίας.

Ακούμε για «Δούρειους Ίππους», οι οποίοι ήταν στην παράταξη εν γνώσει της ηγεσίας.

Ουδείς απάντησε στο για ποιο λόγο παρέμεινε εν γνώσει τους ένας «Δούρειος Ίππος» στην «καρδιά» της Παράταξης.

Και εύλογα οι πολίτες μας ρωτούν: Υπάρχουν και άλλοι «Δούρειοι Ίπποι» εντός της παράταξης εν γνώσει της ηγεσίας και τι κάνει γι’ αυτό. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν ξανά στα ψηφοδέλτια μας στελέχη που υπηρετούν άλλα συμφέροντα και που μπορεί να μας ξανα-ντροπιάσουν με τις πράξεις τους.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων κατάντησαν εσωκομματικό ανέκδοτο.

Οι περισσότεροι που εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον από την Άνοιξη, να στρατευτούμε και να παλέψουμε για τις ιδέες και αρχές του Κινήματος ως υποψήφιοι, το πράξαμε γνωρίζοντας ότι αφήνουμε πίσω τις επαγγελματικές και προσωπικές μας υποχρεώσεις. Ότι θα τις θυσιάζαμε με ανιδιοτέλεια για να στηρίξουμε το μεγάλο στόχο της επιστροφής της παράταξης.

Ίσως θεωρήθηκε – λανθασμένα – από την ηγεσία ότι είμαστε όλοι ανεπάγγελτοι ή ότι παρασιτούμε πάντα κάπου κοντά στα κόμματα και στην Πολιτική, ότι φιλοδοξούμε να γίνουμε και εμείς επαγγελματίες πολιτικοί και επαγγελματίες της «συναλλαγής».

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Υπάρχουν και όλοι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν και να θυσιάσουν την δουλειά τους, την επιστήμη και την οικογένειά τους με ανιδιοτέλεια.

Ίσως θεωρήθηκε – λανθασμένα - ότι διαθέτουν την πολυτέλεια να εμπαίζουν ανθρώπους με επαγγελματική, επιστημονική και κοινωνική πορεία.

Υπάρχουμε όμως και όλοι εμείς που δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον εμπαιγμό, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε και να υπηρετούμε το τίποτα και τον σαπροφυτισμό στην Πολιτική.

Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τον εμπαιγμό και να υποστηρίξω κάτι που δεν πιστεύω, υποκρινόμενος και εύλογα αποσύρω το ενδιαφέρον μου για το ψηφοδέλτιο της Αιτωλοακαρνανίας.

Οφείλω, όμως, πάνω απ’ όλα να απολογηθώ στους εκατοντάδες φίλους και συντρόφους που από την αρχή στήριξαν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Μια βουλευτική έδρα όμως δεν είναι αυτοσκοπός και δεν μπορεί να είναι αυτοεξευτελισμός. Έχω μάθει πάντα να σέβομαι και να λέω την αλήθεια στον φίλο, τον σύντροφο, στον ασθενή. Πάντα και με όποιο κόστος.

Παραμένω-όπως πάντα- στο κόμμα μας και ενεργός στην κοινωνία και την αγαπημένη μου ιδιαίτερη πατρίδα, την Αιτωλοακαρνανία

Με εκτίμηση,

Ευάγγελος Γάκης

Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο «Ιατρικό Ψυχικού» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών».



Περίεργες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία που εξυπηρετούν Ερντογάν για χερσαία επίθεση στην Συρία


 

Περίεργες βομβιστικές επιθέσεις με νεκρούς και τραυματίες, στην Τουρκία που εξυπηρετούν το αφήγημα του καθεστωτικού ηγέτη Ερντογάν για να πετύχει τους σκοπούς του.

Περίεργη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, τη στιγμή που περνούσε λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς.

Οι πρώτες πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι από την έκρηξη τραυματίστηκαν 9 άτομα, εκ των οποίων τα 8 είναι αστυνομικοί. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης ως αυτό το στάδιο για την επίθεση.

Η επίθεση έγινε έναν μήνα μετά την έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και δικαιολόγησε επίθεση τον Τούρκων στην βόρεια Συρία. Η Τουρκία κατηγόρησε τότε κούρδους αυτονομιστές αντάρτες για την ενέργεια, αλλά δεν υπήρξε ούτε σε αυτή την περίπτωση ανάληψη ευθύνης. Τώρα που αναζητά και χερσαία επίθεση την οποία αρνούνται όλοι, έγινε νέα βομβιστική επίθεση, και θα παρακολουθήσουμε την συνέχεια.

Το πρωί στις 05:10 (16/12) πραγματοποιήθηκε επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά την ώρα που περνούσε αστυνομικό όχημα στον αυτοκινητόδρομο Ντιγιαρμπακίρ-Μαρντίν. Ένα αυτοκίνητο με μηχανισμό βόμβας, που ήταν προηγουμένως σταθμευμένο στο δρόμο, ανατινάχθηκε ενώ το λεωφορείο της αστυνομίας περνούσε από την περιοχή όπου βρίσκεται η κτηνοτροφική αγορά στην κεντρική συνοικία Sur Çarıklı. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων οκτώ αστυνομικοί που επέβαιναν στο αστυνομικό όχημα, το οποίο ανατράπηκε κατά την επίθεση. Μετά την επίθεση, δυνάμεις ασφαλείας και ιατρικές ομάδες στάλθηκαν στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έκανε δήλωση σχετικά με την έκρηξη, και όπως και την πρώτη φορά πριν από ένα μήνα, άμεσα λίγες ώρες μετά την επίθεση συνελήφθησαν δύο άτομα που θεωρούνταν δράστες του περιστατικού. Οι "ύποπτοι" συνελήφθησαν στην περιοχή Lice και υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ύποπτοι συνδέονται με τρομοκρατία. 



Ατύχημα με F-35Β σε αεροδρόμιο του Τέξας

 



Αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας υπέστη ζημιές κατά την προσγείωση στη βάση Φορτ Γουόρθ, με τον πιλότο να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος για να διασωθεί.

Το περιστατικό, το πρωί της Πέμπτης στην αεροπορική βάση στο Τέξας, καταγράφηκε σε βίντεο από περαστικούς.

Το αεροσκάφος ήταν τύπου F-35B, τα οποία μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν κάθετα. Κάποιο τεχνικό πρόβλημα, πιθανόν με τον κινητήρα, φαίνεται ότι έριξε με δύναμη το αεροσκάφος στον διάδρομο.

Ο πιλότος μοιάζει να μην ελέγχει το αεροσκάφος που αναπηδά, ενώ το ρύγχος χτυπά στο έδαφος. Πριν χάσει εντελώς τον έλεγχο, ο πιλότος έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος από μηδενικό ύψος και με σχεδόν μηδενική ταχύτητα αεροσκάφους.

Στο βίντεο φαίνεται ο πιλότος να προσγειώνεται με το αλεξίπτωτο στον διάδρομο.



Για να βάλει τέλος στην φαιδρότητα και τα FAKE NEWS ΣΥΡΙΖΑ η Σπυράκη ζητάει αναστολή κομματικής ιδιώτητας


 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βουτηγμένος στο ψέμα και την απάτη πιάνει οτιδήποτε θεωρεί αυτός χρήσιμο και το ξεφτιλίζει στο ψέμα για να κάνει αντιπολίτευση.

Από την ώρα που ακούστηκε το θέμα της Μαρίας Σπυράκη, άσχετο με το Qatar Gate, το θέμα μιάς "διοικητικής διαφοράς" η Κουμουνδούρου, δημοσιογράφοι της Κουμουνδούρου ακόμα και ο φαιδρός Αλέξης Τσίπρας που δεν έχει ίχνος σοβαρότητας άρχισαν τα Fake News.

Η άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη φυσικά δεν έχει σχέση με το Qatar Gate.Πρόκειται γιά επίδομα πού έδινε σε αλλοδαπή συνεργάτιδα της και δεν δικαιούνταν να το λαμβάνει την περίοδο απουσίας από την εργασία της. Η συγκεκριμένη συνεργάτης απουσίαζε καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα! 

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία ζήτησε την άρση ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, για προβληματική διαχείριση της αμοιβής και συγκεκριμένα του επιπλέον επιδόματος του διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού της, προκάλεσε αναταράξεις.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεδειγμένα σοβαρός και όχι φαιδρός Τσίπρας, εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής χαρακτήρισε την υπόθεση «σοβαρή» και δεσμεύτηκε για ανακοίνωση περαιτέρω αποφάσεων σήμερα το πρωί.

Η ίδια η  Μαρία Σπυράκη, πάντως, από χθες εμφανίζεται απολύτως ανοιχτή σε όλα τα σενάρια, δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή ότι είναι πρόθυμη να αρθεί η ασυλία της, «προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», όπως τόνισε. Είναι, πάντως, γεγονός ότι ο εδώ και λίγους μήνες πρώην κοινοβουλευτικός της βοηθός λάμβανε για πολύ καιρό την επιπρόσθετη αμοιβή που δικαιούνται όσοι συνεργάτες ευρωβουλευτών εργάζονται στις Βρυξέλλες, παραμένοντας στην Αθήνα λόγω σοβαρών προσωπικών προβλημάτων.

«Τα χρήματα τα έχει πάρει ο πρώην βοηθός μου, ο ίδιος μπορεί να αποδείξει τα της παρουσίας του. Δεν έχω κανενός είδους συναλλαγή με τον συνεργάτη μου, δεν έχω καμία οικονομική εκκρεμότητα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» ανέφερε η ευρωβουλευτής μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, παραδεχόμενη επί της ουσίας την παρατυπία.

Η κυρία Σπυράκη για να σταματήσει η φαιδρότητα, η χυδαιότητα και τα Fake News του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι «θα ζητήσω σήμερα την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας» εξηγώντας ότι «δεν θέλω να υπάρχουν σκιές» προσθέτοντας ότι θα στείλει τη σχετική επιστολή στον γραμματέα της ΝΔ ,Παύλο Μαρινάκη, έχοντας ήδη ενημερώσει σχετικά με την πρόθεσή της.

Βεβαίως, η περίπτωση της κυρίας Σπυράκη ουδεμία σχέση έχει με αυτή της κ. Καϊλή, πολλώ δε με το QatarGate. 



Προφυλακιστέοι οι δύο ανήλικοι για απόπειρα βιασμού 14χρονης συμμαθήτριάς τους στο σχολείο

 



Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους την Πέμπτη (15/12) δύο ανήλικοι για απόπειρα βιασμού 14χρονης στην Κόρινθο, ενώ οι άλλοι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η σύλληψη των πέντε αγοριών ηλικίας από 13 έως 16 ετών έγινε τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, μετά από καταγγελία της μητέρας του ανήλικου κοριτσιού, σύμφωνα με το Korinthostv.

Οδηγήθηκαν στον ανακριτή και στη συνέχεια στον εισαγγελέα Κορίνθου. Συνελήφθησαν και 5 γονείς με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκων, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι λίγο αργότερα αφού θα οδηγηθούν σε δικάσιμο μετά την σύνταξη της δικογραφίας.

Το σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στο 1ο Λύκειο Κορίνθου. Το ανήλικο κορίτσι, βρισκόταν στο προαύλιο κατά τη διάρκεια διαλείμματος, όταν πέντε συμμαθητές της, ηλικιών από 13 έως 16, άρχισαν να την θωπεύουν σε στήθος και γεννητικά όργανα.

Σε κατάσταση σοκ, η 14χρονη έβαλε τις φωνές, αντιστάθηκε και κατάφερε να ξεφύγει. Αφού ενημέρωσε τους γονείς της και τη διεύθυνση του σχολείου, οι πέντε ανήλικοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για απόπειρα βιασμού. Παράλληλα, σχηματίσθηκε δικογραφία και για τους γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Σύμφωνα με το korinthsotv, η ανήλικη βρέθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης σε δομή ανηλίκων του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αθήνα και παρουσία ειδικών παιδοψυχολόγων κατέθεσε τα όσα εφιαλτικά έζησε στο σχολείο της. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανήλικη εξετάστηκε από ιατροδικαστή για δύο ώρες και εκείνος διαπίστωσε πως η 14χρονη έφερε μώλωπες στους καρπούς και τα πόδια της.

Η επίθεση, σημειώθηκε γύρω στις 11:00 και ενώ είχε ήδη χτυπήσει το κουδούνι λήξης του διαλείμματος και οι μαθητές επέστρεφαν στις τάξεις. Τότε, μια παρέα πέντε ατόμων, την πλησίασε και της είπε να πάνε λίγο πιο πέρα, από την αίθουσα δίπλα στις τουαλέτες δήθεν για να της μιλήσει για μία φίλη της. Το κοριτσάκι, τον ακολούθησε και τότε ο δράστης, της όρμησε, της έκανε κεφαλοκλείδωμα και άρχισε να τη θωπεύει στο στήθος και τα γεννητικά όργανα.

Η μικρή αντέδρασε, του έριξε μια κλωτσιά και τότε εμφανίστηκε μπροστά της η «ομάδα κρούσης» , οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι. Όλοι μαζί, πέφτουν πάνω της, τη στριμώχνουν σε μια εσοχή και αρχίζουν να την αγγίζουν άγαρμπα στο στήθος και τα γεννητικά της όργανα.

Μάλιστα ο ένας από τους δράστες, έδωσε εντολή σε 16χρονο να βάλει τα χέρια του μέσα από τη φόρμα της μαθήτριας στα γεννητικά της όργανα, την ώρα που οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να της κατεβάσουν το παντελόνι. Το κορίτσι, πάλεψε με τους επίδοξους βιαστές και κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο.



Συντάξεις: περικοπές επί ΣΥΡΙΖΑ, αυξήσεις επί Νέας Δημοκρατίας

 


Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε περικοπή, με το νόμο Κατρούγκαλου, κατά 35% των κύριων και κατά 45% των επικουρικών συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους, ενώ στη συνέχεια ψήφισε και την περικοπή των παλαιών συντάξεων, αλλά και στην κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Αντιθέτως, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουμε:

Κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2023 της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αυξήσεις έως 7,2% στις κύριες συντάξεις για τουλάχιστον 225 χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Ακύρωση των περικοπών για 250 χιλιάδες, που λάμβαναν άνω των 1.300 ευρώ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Επιστροφή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ  σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους τους οποίους είχε στοχοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Λύση εκκρεμοτήτων όπως για τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις που λαμβάνουν ορφανά τέκνα.

Δραστική μείωση της περικοπής που είχε επιβληθεί στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται.

Αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου κατά 7,75%.