Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Στα 66 ευρώ το μηνιαίο όφελος του καταναλωτή

 



Σημαντικό όφελος των καταναλωτών προκύπτει από το «καλάθι του νοικοκυριού» σύμφωνα με τα αποτελέσματα των έξι πρώτων εβδομάδων  λειτουργίας του.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή στο μέσο καλάθι από τα 124,60 ευρώ που ήταν την πρώτη εβδομάδα υποχώρησε στα 109,8 ευρώ. Χωρίς τη συμμετοχή των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ το καλάθι από 115,6 ευρώ που κόστιζε η σταθμισμένη τιμή του έχει μειωθεί στα 98,51 ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση της τάξεως του 14,6%, κάτι που σημάνει όφελος του καταναλωτή 15,32 ευρώ την εβδομάδα και 66,40 ευρώ το μήνα. Σε ετήσια βάση, το όφελος  είναι 796 ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι:


Δεν είναι στόχος να μπουν και επιπλέον κωδικοί στο καλάθι διότι αν μεγαλώσει ο κατάλογος δεν θα έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Όλα τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια αλλά αναλόγως των συνθηκών, δεν αποκλείεται να επεκταθεί, μετά και από συζήτηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Καμία αλυσίδα δεν έχει κάνει ένσταση για τις τιμές που παρουσιάζονται στη λίστα καθώς ο αλγόριθμος που χρησιμοποίει το υπουργείο έχει σταλεί σε όλες τις αλυσίδες και τον ελέγχουν και οι ίδιες.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου