Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

ΕΚΑΒ: "Μας κάλεσαν για λιποθυμία κι όταν φτάσαμε η... ασθενής έτρωγε πίτα με γύρο"



Απίστευτες καταστάσεις, με ένταση, με απρόοπτα, με δυσκολίες και με κινδύνους αντιμετωπίζουν καθημερινά στη Ρόδο όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι διασώστες που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ στο πλαίσιο των ιδιαιτέρως αυξημένων καθηκόντων τους.

Μας κάλεσαν για λιποθυμία κι όταν φτάσαμε η... ασθενής έτρωγε γύρο

«Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε άσκοπες διακομιδές. Μας καλούν για ψύλλου πήδημα. Τους εξηγούμε ότι δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να έρχεται και να μεταφέρει άτομα που δεν είναι απολύτως αναγκαίο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Ειδικά από τουριστικές περιοχές, πολλοί επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν επιτακτικά να διακομίσουμε στο νοσοκομείο  εμείς, άτομο που στραμπούλιξε το πόδι του, που ζαλίστηκε, που ανέβασε πυρετό κλπ. «Είναι τουρίστες μας λένε και... τι θα πούν στη χώρα τους»! Τους εξηγούμε ότι και στη χώρα τους γίνονται διακομιδές με ασθενοφόρα άμεσης βοήθειας, για τέτοια περιστατικά, αλλά δυστυχώς δεν το καταλαβαίνουν.

Να σας αναφέρω λοιπόν, ότι εγώ κλήθηκα να μεταβώ πριν μερικά χρόνια σε περιστατικό στην Παλιά Πόλη. Λιποθυμικό περιστατικό για την ακρίβεια, μιας γυναίκας τουρίστριας. Ξέρετε τι  αντικρύσαμε όταν φτάσαμε εκεί στο γυράδικο στην Παλιά Πόλη με τεράστιες δυσκολίες και κινδύνους μέσα από τα στενά;

Την τουρίστρια να έχει συνέλθει και να τρώει γύρο με πίτα! Ναι καλά ακούσατε, γύρο με πίτα! Το έχουμε αναφέρει και το έχουμε καταγράψει αυτό επισήμως και να ξέρετε δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν εκατοντάδες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα τέτοιο περιστατικό που δεν αξιολογείται σωστά, και απασχολεί ασθενοφόρο και διασώστες άσκοπα πολλές φορές, μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έναν άλλο τουρίστα ή μόνιμο κάτοικο του νησιού μας που θα παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα και το ένα από τα ασθενοφόρα θα βρίσκεται σε τέτοιου είδους περιστατικό άρα θα υπάρξει καθυστέρηση».



Πηγή : rodiaki.gr


Κοιμάστε και τινάζεστε γιατί νομίζετε πως πέφτετε; Αυτή είναι η απάντηση



Έχετε πέσει για ύπνο, μετά από λίγο τα βλέφαρα κλείνουν και ετοιμάζεστε να... πέσετε στην αγκαλιά του Μορφέα. Όμως, κάτι γίνεται και πετάγεστε στον ύπνο σας, καθώς νομίζετε πως πέφτετε.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται υπναγωγικός σπασμός ή μυοκλονικός σπασμός και είναι οι ακούσιες συσπάσεις των μυών στα άκρα και το σώμα. Μάλιστα, τα αίτια εδεν είναι σαφή, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία θεωρία, οι σπασμοί έρχονται από την επιβράδυνση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, μια και πέφτουν οι παλμοί, μειώνεται ο ρυθμός της αναπνοής, αλλά και η θερμοκρασία του σώματος.

Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, οι σπασμοί προκύπτουν από την «ερμηνεία» του εγκεφάλου για την χαλάρωση των μυών και δίνει εντολή για απότομο σφίξιμο, καθώς υπάρχει η αίσθηση πως πέφτουμε. Πάντως, ο υπναγωγικός σπασμός δεν αποτελεί ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας.



Πηγή : dokari.gr


Αυτές οι ασθένειες απειλούν τον οργανισμό μετά τη διακοπή του καπνίσματος



Τόσο η διάρκεια όσο και η βαρύτητα του καπνίσματος έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στον κίνδυνο για τρεις σοβαρές αθηροσκληρωτικές νόσους: Περιφερική Αρτηριακή Νόσο, Στεφανιαία Νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ning Ding και οι συνεργάτες του από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αξιολόγησαν δεδομένα από 13.355 συμμετέχοντες ηλικίας 45-64 ετών οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποια από τις τρεις υπό μελέτη νόσους κατά την έναρξη της μελέτης (1987 έως 1989). Οι συγγραφείς επεδίωξαν να αξιολογήσουν τη μακροχρόνια σχέση του καπνίσματος και της διακοπής του με περιστατικά των τριών αυτών νόσων.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι κατά τη διάρκεια μίας μέσης παρακολούθησης διάρκειας 26 ετών υπήρξαν 492 περιπτώσεις Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου, 1.798 Στεφανιαίας Νόσου και 1.106 εγκεφαλικά επεισόδια. Παρατήρησαν επίσης μία σχέση μεταξύ του χρόνου καπνίσματος και των τριών νόσων. Αυτή η σχέση ήταν ισχυρότερη στα περιστατικά Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου. Το μοτίβο παρέμεινε συνεπές και όταν εξετάστηκαν ξεχωριστά η διάρκεια και η ένταση του καπνίσματος. Ενώ μία μεγαλύτερη περίοδος διακοπής καπνίσματος ήταν σταθερά συσχετισμένη με χαμηλότερο κίνδυνο Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου, Στεφανιαίας Νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ο κίνδυνος παρέμεινε σχετικά υψηλός για 30 και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος για Περιφερική Αρτηριακή Νόσο και Στεφανιαία Νόσο αντίστοιχα.


«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα πρόληψης του καπνίσματος και της πρώιμης διακοπής καπνίσματος ενώ υποδεικνύεται και η ανάγκη να υπολογίζεται και η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος όταν αναφερόμαστε στην επίδραση του καπνίσματος στην γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία», σημειώνουν οι ερευνητές.



Πηγή : pronews.gr


Σαντορίνη: Πετρελαιοκηλίδα από τις ρωγμές του πλοίου «Olympus» σημαίας Κύπρου!



Πετρελαιοκηλίδα έκανε την εμφάνισή της στη Σαντορίνη προερχόμενη από το Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο "Olympus" σημαίας Κύπρου που έχει ακινητοποιηθεί εξαιτίας ρωγμών στο κύτος του.

Παρασκευή (2.8.2019) το τοπικό κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων και ιδιώτης δύτης έλεγξαν το πλοίο στη Σαντορίνη και διαπίστωσαν την ύπαρξη ρωγμών και ανοιγμάτων μεγάλου μήκους στον εξωτερικό πυθμένα του διπύθμενου σκάφους.



Με άλλα μέσα μεταφέρθηκαν στους προορισμούς τους οι 52 επιβάτες του Ε/Γ-Ο/Γ «Olympus».

Το πλοίο ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι της Θήρας, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία, ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά για Μήλο, Θήρα και Ρέθυμνο.

Εκτός από τους 52 επιβάτες, από το πλοίο απομακρύνθηκαν οκτώ φορτηγά και δύο ΙΧ αυτοκίνητα.


Πηγή : newsit.gr


Τι αλλάζει στις 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία



Πάνω από 36 δισ. ευρώ οι οφειλές στα ταμεία. Ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή η διάταξη για τις 120 δόσεις.

Ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή, διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε κατατεθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη διάταξη, μειώνεται το επιτόκιο των δόσεων της ρύθμισης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 5% σε 3%. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η μείωση αυτή του επιτοκίου θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε ελάφρυνση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της ρύθμισης για 10 χρόνια, δηλαδή τις 120 δόσεις.

Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, η ελάφρυνση που προσφέρει το μειωμένο επιτόκιο ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητα τους και καθιστά πιο ομαλή πλέον την περαιτέρω οικονομική τους δραστηριότητα.

Η μείωση του επιτοκίου, επίσης, καθιστά τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών πιο ελκυστική σε όλους τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες επανένταξης αρκετών συμπολιτών μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερης ανταπόκρισης στη συνεπή καταβολή των τρεχουσών εισφορών.


Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνάει τα 36 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλέτες τους 1.400.000.

«Η ρύθμιση αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία -καθώς δεν θα υπάρξει άλλη- για όσους συμπολίτες μας και επιχειρήσεις βρίσκονται με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τους οποίους καλώ όλους να ενταχθούν. Η μείωση του επιτοκίου στις δόσεις της ρύθμισης από 5% σε 3%, που σήμερα νομοθετούμε ήταν ένα διαρκές και δίκαιο αίτημα από την πλευρά των οφειλετών και σήμερα το κάνουμε πραγματικότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης

«Βελτιώνουμε τη ρύθμιση, την κάνουμε πιο ελκυστική και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους για ένα νέο ξεκίνημα», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.


Πηγή : athensvoice.gr


Spiegel: Βλέπουμε εθισμένους να περιφέρονται σαν πεθαμένοι στην Αθήνα



Εθισμένοι στο Sissa, ή αλλιώς «κοκαΐνη των φτωχών».

Πρόκειται για εθιστική ουσία που εξαπλώνεται ταχέως στην Ελλάδα από τα χρόνια της κρίσης: η ουσία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και πολύ φτηνή.

Επειδή η δόση κοστίζει μόνο ένα έως δύο ευρώ – ουσιαστικά πέντε φορές λιγότερο από την ηρωίνη.

Οι πλατείες και οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας θεωρούνται χώροι συνάντησης για τοξικομανείς που κάνουν χρήση του Sissa.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Απύθμενη βλακεία Πολάκη : Και οι Γερμανοί κατακτητές σεβάστηκαν το άσυλο



Ρε κάποιος να τον σταματήσει!!!! Οικογένεια δεν έχει να τον φρενάρει να μην ξεφτιλίζεται;;;

Ξέρουμε ότι οι Συριζαίοι ήθελαν μπάχαλο τα πανεπιστήμια γιάφκες κακοποιών και τρομοκρατών  αλλά ότι θα λένε ότι βλακεία τους κατέβει για να το υποστηρίξουν αυτό μας ξεπερνάει και δεν το αντέχουμε!!!

Δεν θα αναφερθούμε σε όλα όσα είπε σήμερα στην βουλή ο ανεύθυνος και επικίνδυνος Πολάκης για να μην σας εκνευρίσουμε περισσότερο αλλά θα σας αναφέρουμε το κορυφαίο στην προσπάθεια του να υποβαθμίσει την ανομία στα πανεπιστήμια. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε λοιπόν για το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή ότι το ακαδημαϊκό άσυλο «σεβάστηκε μέχρι και ο γερμανός κατακτητής. "Το πανεπιστήμιο είναι βαθιά συνδεδεμένο με το άσυλο που το είχαν σεβαστεί ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές. Είναι συνδεδεμένο ιστορικά γιατί το πανεπιστήμιο είναι χώρος αντιπαράθεσης ιδεών, γέννησης ιδεολογικών ρευμάτων και πολιτικών σχηματισμών".» και  ισχυρίστηκε για να ενισχύσει την βλακεία του λέγοντας ότι πραγματικός στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργήσει «τεχνοκράτες – στρατιωτάκια που δεν σηκώνουν το κεφάλι».

Αυτό είναι το μυαλό του Πολάκη εκεί φτάνει, εκεί καταλαβαίνει αυτά θα λέει!!! Τον αφήνουμε όπως πάντα στην κρίση σας!!


Ο Σπίρτζης βαθύ ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ μην γίνει ΠΑΣΟΚ



Η γελοιότητα των τελειωμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πρώην ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των αρκεί να επιβιώσουμε πολιτικά μέσα σε όσους δεν έχουν ηθική και μας μαζεύουν, δεν έχει τέλος και αυτό δείχνει περίτρανα ο Σπίρτζης με κατάπτυστες δηλώσεις που τον χαρακτηρίζουν.

Ο Σπίρτζης βγήκε στο twitter και δήλωσε χωρίς κανένα ίχνος ηθικής και συναίσθησης των όσων λέει : "Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πασοκοποιηθεί, δηλαδή να στραφεί σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να αλλοτριωθεί από την διαχείριση της εξουσίας, να χάσει τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα".




Αυτά τα είπε ο Σπίρτζης πρώτο νούμερο στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα πρώτο νούμερο στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούμενος ότι έτσι και διαλύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει που να πάει.

Σπίρτζης : Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης με την νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Το 2007 στήριξε αποφασιστικά τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στον Ευάγγελο Βενιζέλο.[4] Στα χρόνια του Μνημονίου, ίδρυσε την ΡΑΣΚ (Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση). Η ΡΑΣΚ αποτελείτο από μέλη και στελέχη του κοινωνικού και συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ τα οποία είχαν στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου. Υπήρξε συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ στους μηχανικούς και γραμματέας οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ.


Αστυνομικοί εµπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς


Εμπλοκή αστυνομικών σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς αποκαλύπτει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ετήσια απολογιστική έκθεση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, για το έτος 2018. Από στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της Καθημερινής, προκύπτει ότι οι διώξεις σε αστυνομικούς και επίορκους δημοσίους υπαλλήλους για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις αυξήθηκαν πάνω από 200%.

Οι περισσότερες υποθέσεις που ήρθαν στο φως αφορούσαν σε συμμετοχή ένστολων σε κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες εξάλλου, στις 12 Ιουλίου 2019, στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβαν μετά επτάμηνη μυστική έρευνα έναν αρχιφύλακα του αεροδρομίου της Κω, για συμμετοχή σε κύκλωμα διακινητών. Από την πολύμηνη παρακολούθηση προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τον έλεγχο διαβατηρίων επιβατών ο αρχιφύλακας επέτρεπε σε παράτυπους μετανάστες να ταξιδεύουν με πλαστά έγγραφα σε χώρες της Ε.Ε., εισπράττοντας για τις υπηρεσίες του 1.000 έως 1.500 ευρώ το «κεφάλι». Παραλάμβανε την αμοιβή του από τον 36χρονο Σύρο «εγκέφαλο» του κυκλώματος σε συναντήσεις τους στην πόλη της Κω, ενώ για να δικαιολογεί την παρουσία του στο αεροδρόμιο, ακόμα και τις ημέρες που δεν είχε υπηρεσία έλεγε στους συναδέλφους τους ότι «περίμενε να υποδεχθεί φίλους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 οι «Αδιάφθοροι» δέχθηκαν και επεξεργάστηκαν 1.122 καταγγελίες και πληροφορίες για υποθέσεις διαφθοράς, όσες περίπου και το 2017. Το 60% των καταγγελιών αφορούσε σε αστυνομικούς, το 20% σε δημοσίους υπαλλήλους, το 10% σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορούσε σε καταγγελίες για εγκλήματα στα οποία συμμετείχαν ταυτόχρονα και αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Οι μισές από τις καταγγελίες εις βάρος αστυνομικών συνδέονται κυρίως με θέματα συμπεριφοράς και πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ πρώτοι σε καταγγελίες μεταξύ των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι οι Οργανισμοί Τοπικής  Αυτοδιοίκησης. Ακολουθούν οι υπηρεσίες υγείας και οι υπάλληλοι υπουργείων.

Το 2018, οι αυτόφωρες συλλήψεις επίορκων αστυνομικών έφτασαν στις 23, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2017. Περισσότερο εντυπωσιακή είναι, ωστόσο, η αύξηση των σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, που έφεραν στο φως οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. Από τρεις το 2017 ανήλθαν σε εννέα το 2018, σημειώνοντας άνοδο 200%. 

Τον Οκτώβριο του 2018, ενδεικτικά, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο συμμετείχε αρχιφύλακας που υπηρετούσε στην Αττική. Τον Μάιο του 2018 οι «Αδιάφθοροι» σε συνεργασία με την Ασφάλεια Μυτιλήνης συνέλαβε έναν αρχιφύλακα και δύο υπηκόους Καμερούν, με την κατηγορία ότι εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα αλλοδαπούς που έφταναν στο νησί. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου 35χρονος αστυφύλακας, που υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αττικής προφυλακίστηκε για ληστεία εις βάρος Πακιστανών, μέσα στο σπίτι τους στη Νίκαια. Ενα από τα θύματα είχε περιγράψει ως εξής την έφοδο του επίορκου αστυνομικού και των συνεργών του στο διαμέρισμά τους: «Οπως κοιμόμασταν, ξαφνικά ξύπνησα και είδα τέσσερα άτομα με μαύρα ρούχα, μάσκες και γάντια. Μας είπαν να μη φωνάζουμε γιατί είναι “Αστυνομία”. Μόλις πήγα να μιλήσω, ένας απ’ αυτούς με χτύπησε τρεις φορές στο πρόσωπο και στο σώμα. Επειτα, έδεσαν σε όλους τα χέρια, κάποιους πισθάγκωνα και άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι. Οποιος έκανε κάποια κίνηση που δεν τους άρεσε, τον χτυπούσαν».

Το 2018, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διαχειρίστηκε 19 υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, αντί 27 το 2017. Πέντε από αυτές αφορούσαν καταγγελίες για βασανιστήρια, οι δύο εις βάρος Ελλήνων και οι τρεις εις βάρος αλλοδαπών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το 2018 υπήρξε στροφή των «Αδιάφθορων» σε περισσότερο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς τόσο στην Αστυνομία όσο και στον δημόσιο τομέα, ευρύτερα. Η ίδια στρατηγική ακολουθείται και φέτος.

Στο Δημόσιο

Από το σύνολο των καταγγελιών εις βάρος υπαλλήλων του Δημοσίου, το 30% αφορά σε υπαλλήλους δήμων και Περιφερειών, το 14% σε εργαζομένους σε υπηρεσίες Υγείας, το 11% σε υπαλλήλους υπουργείων και το 5% σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι ζητούσε «φακελάκι» από σπουδαστές του προκειμένου να τους περνάει στα μαθήματα. Αποφυλακίστηκε την Πέμπτη, δέκα μήνες μετά τη σύλληψή του.
Σάλο είχε προκαλέσει αντίστοιχα, πέρυσι το καλοκαίρι, η αποκάλυψη ότι ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ένας πρώην αντιδήμαρχος Μεσολογγίου και δύο πρώην πολιτευτές συμμετείχαν σε πολυμελές κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων που είχε εξαρθρώσει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί συνολικά 23 άτομα. Μετέφεραν αλλοδαπούς από την Αθήνα στο Μεσολόγγι και τους εφοδίαζαν με πλαστά πιστοποιητικά νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Οι συλλήψεις γιατρών για δωροληψία ανήλθαν σε τρεις το 2018 αντί επτά το 2017 και έξι το 2016. Ο ένας από τους διωκόμενους γιατρούς προφυλακίστηκε κατηγορούμενος ότι, ενώ είχε ήδη πραγματοποιήσει εγχείρηση διόρθωσης καταρράκτη στο δεξί μάτι ηλικιωμένης γυναίκας ζήτησε 600 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιήσει αντίστοιχη επέμβαση στο αριστερό μάτι της...


Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή


Οι «Ράμπο»,της ΕΛΑΣ εισβάλλουν στις φυλακές, για να σταματήσουν τη «μαφία»



Οι «Ράμπο» των φυλακών θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους απόρρητους φακέλους, σε πληροφορίες και στοιχεία συναρμόδιων υπηρεσιών.

«Κομάντος», ομάδες κρούσης και στις φυλακές, με δυνατότητα αιφνιδιαστικών εφόδων στα κελιά, και σχηματισμό δικογραφιών, επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να σταματήσει το εγκληματικό και θανατηφόρο «αλισβερίσι» μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επιχειρεί δυναμικά να βάλει τέλος σε… σουβλιά, αυτοσχέδια μαχαίρια, γιαταγάνια κ.ά.. Παρόμοια… διακοπή θα επιχειρηθεί στην οικονομική εκμετάλλευση «αδύναμων» κρατουμένων από τις εγκληματικές φατρίες των φυλακών, που έχουν ανοίξει «σούπερ μάρκετ» για την προμήθεια κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών ουσιών, τηλεφωνικών καρτών, … φαγητού, … προτεραιότητας σε τηλεφωνική επικοινωνία ακόμη και… τρικ στην συνεύρεση με αρραβωνιαστικιές!

Φάκελοι… συμβάντων

 Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριου Οικονόμου και της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, οι διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων όλης της χώρας έδωσαν φακέλους… συμβάντων, τετραετίας, των φυλακών που διοικούν και αξιολόγησης του προσωπικού τους. Στόχος η χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, ώστε να ενισχυθεί η σωφρονιστική πολιτική και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.


 Όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως προτεραιτότητα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο των κρατουμένων, όσο και των υπαλλήλων. Ενώ, είναι μείζον θέμα η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως τα έχουν καταγράψει οι διευθυντές τους που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη.

Οι… Ράμπο      

 Το σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία, αφορά την μεταβολή του σημερινού Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, που ιδρύθηκε το 2002 για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, εκτάκτων ελέγχων και ερευνών στις φυλακές.

Το συγκεκριμένο σώμα, ΣΕΕΚΚ υπαγόταν απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με αποστολή τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, για τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, της άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης, της άσκησης και προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, της ευταξίας και της τήρησης των μέτρων ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης, της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Κώδικα και των κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και των σχετικών εγκυκλίων οδηγιών που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Μπορούσε μάλιστα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ιδίως για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων περί αδειών, της υφ’ όρον απόλυσης και της πειθαρχικής διαδικασίας, κάτι που σήμερα φαίνεται να μην τηρείται ή έχει γίνει «λάστιχο» στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσία.

 Αρχικά υπάρχει η πρόθεση αντικατάστασης ή μεταμόρφωσης στη δομή της με τη δημιουργία μια μικτής ομάδας, 12 ατόμων, που θα αποτελείται από πάνοπλους αστυνομικούς, τύπου… ΕΚΑΜ και στελέχη οικονομικών κρατικών υπηρεσιών για τον έλεγχο οικονομικών δεδομένων, που θα προβαίνουν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε φυλακές της χώρας. Στόχος η δημιουργία και επέκταση αυτών των ομάδων κρούσης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Αυτές οι ομάδες θα συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου για τις σύννομες συμπεριφορές υπαλλήλων σε ποινικά αδικήματα που διαπιστώνονται, οι οποίες θα διαβιβάζονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και στον Εισαγγελέα.

Οι «Ράμπο» των φυλακών θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης  στους απόρρητους φακέλους, σε πληροφορίες και στοιχεία συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεση, που χειρίζονται.

Θωρακισμένα και… Jammer

Πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η δημιουργία μίας ίσως και δύο φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, και μετατροπής των υπολοίπων σε υποκατηγορίες αυτών με αντίστοιχη ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Στα βασικά μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση συστημάτων απενεργοποίησης-«μπλοκαρίσματος» του σήματος κινητών τηλεφώνων, η τοποθέτηση καμερών σε όλους τους χώρους της κάθε φυλακής, εσωτερική φύλαξη από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερική από στελέχη της αστυνομίας. Σε κάποιες φυλακές, που ευνοούν οι τοπογραφικές συνθήκες, θα υπάρχουν διπλά… τείχη με ενδιάμεσες νεκρές ζώνες και αγκαθωτά σύρματα, ενώ εξωτερικά θα περιπολούν πάνοπλοι αστυνομικοί με θωρακισμένα οχήματα.

Επιπρόσθετα, όσο αυτό είναι εφικτό αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν οι φυλακές ανά αδίκημα και ποινικό παρελθόν του εκάστοτε κρατουμένου.  Θα γίνει μια προσπάθεια «ανακατανομής» των έγκλειστων, αποσκοπώντας στη… διάλυση των εγκληματικών «στρατηγείων», που κινούν τα θανατηφόρα νήματα εντός και εκτός φυλακών.

Το «τιμολόγιο» του Κορυδαλλού

Η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει από τη μία μεριά ένα κελί VIP… γεμάτο με χιλιάδες ευρώ, πανάκριβα αλκοολούχα ποτά, ναρκωτικά όπως κοκαΐνη και χασίς και τεράστιες τηλεοράσεις και από την άλλη ένα κελιά με «στοιβαγμένους» κρατούμενους.

Στην προηγούμενη απόπειρα συμπλοκής ανάμεσα σε κρατουμένους εντοπίστηκε εξοπλισμός για… κρέπες, οι οποίες πωλούνταν με αντίστοιχο αντίτιμο, μηχανές παρασκευής καφέ… εσπρέσσο και αυτοσχέδια τραπέζια για πόκερ. Ενδεικτικά ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να πουληθεί από 200 έως 700 ευρώ, τηλεόραση 1.000 ευρώ, ναρκωτικά σε τιμές… εξωτερικής αγοράς, αλκοόλ από 50 έως 100 ευρώ...


Πηγές : Eλεύθερος Τύπος, Thetoc.gr


Γκάνγκστερ ντύθηκε σαν... την κόρη του για να αποδράσει από την φυλακή!



Ένας Βραζιλιάνος γκάνγκστερ επιχείρησε να δραπετεύσει από την φυλακή μεταμφιεσμένος σαν την... κόρη του! 

Το κορίτσι είχε επισκεφθεί τον πατέρα στη φυλακή και επιχείρησαν να ανταλλάξουν θέσεις, με τον διαβόητο κακοποιό να βγαίνει από την κύρια έξοδο, πριν οι φύλακες σε κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα του Ρίο ντε Τζανεϊρο αντιληφθούν τι συνέβαινε και τον ξαναγυρίσουν πίσω στο κελί του.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και δράστης είναι ο Κλαουβίνο ντα Σίλβα, γνωστός με το παρατσούκλι «Σόρτι». Τελικά, τον πρόδωσε η νευρικότητά του, κι έτσι υπεβλήθη σε έξτρα έλεγχο, ο οποίος αποκάλυψε την απάτη. 

Η αστυνομία ακόμα ερευνά το γεγονός η 19χρονη κόρη του να ήξερε το σχέδιο του πατέρα της να την αφήσει στη φυλακή στη θέση του ή αν έπεσε κι αυτή θύμα του αδίστακτου άντρα. 

Το αρμόδιο υπουργείο της Βραζιλίας πάντως δημοσιοποίησε φωτογραφίες του «Σόρτι» μεταμφιεσμένου σε 19χρονη κοπέλα. Φορούσε στο πρόσωπο μια γυναικεία μάσκα από σιλικόνη, μακριά περούκα, στενό τζιν παντελόνι και ένα ροζ μπλουζάκι, ενώ υπάρχει και βίντεο που τον δείχνει να βγάζει την μεταμφίεση και να αποκαλύπτει τον πραγματικό του εαυτό.


Ο ντα Σίλβα ήταν ο αρχηγός της συμμορίας «Red Command», που θεωρείται από τις πιο εγκληματικές στην Βραζιλία, με δράση στην διακίνηση ναρκωτικών σε μεγάλο μέρος του Ρίο. 


Πηγή : protothema.gr


Νέο περιστατικό βίας μεταξύ αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη




Νέο περιστατικό βίας στην Θεσσαλονίκη μεταξύ αλλοδαπών με ένα ελαφρά τραυματία που διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Η συμπλοκή σημειώθηκε περίπου στις 10.00μμ στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το GrTimes, όλα ξεκίνησαν όταν αλλοδαπός, πιθανότατα αλβανικής καταγωγής, «πείραξε» δύο κορίτσια που περνούσαν από μπροστά του στον δρόμο, στη συμβολή των οδών Ταντάλου και Μοναστηρίου.

Μια ομάδα αλλοδαπών που ήταν στο σημείο, ενδεχομένως πακιστανικής καταγωγής σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, προσπάθησε να τον αποτρέψει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή, στη διάρκεια της οποίας ο πρώτος τραυματίστηκε ελαφρά.

Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο μέσα σε ελάχιστο χρόνο, η ομάδα ωστόσο των αλλοδαπών είχε ήδη τραπεί σε φυγή.

Το αποψινό, είναι μόλις το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων που συμβαίνουν στην περιοχή γύρω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό το τελευταίο διάστημα, με την αστυνομία να έχει αυξήσει δραστικά την παρουσία της, τόσο με περιπολίες, όσο και με σταθερές δυνάμεις σε συγκεκριμένα σημεία, όπως η εκκλησία των Αγίων Πάντων.

Πηγή: grtimes.gr


Τα 14 μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να στηριχθεί η οικογένεια



Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα περιλαμβάνει δεκατέσσερα νέα μέτρα ώστε να στηριχτεί η οικογένειά.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας μελετούν την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής με κίνητρα που θα θεσμοθετηθούν τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews, το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα περιλαμβάνει δεκατέσσερα νέα μέτρα ώστε να στηριχτεί η οικογένειά.

Το υπουργείο εργασία μελετά την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής με κίνητρα που θα θεσμοθετηθούν τους επόμενους μήνες.

Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει εξασφαλίσει 180 εκατ. ευρώ για την καταβολή επιδόματος τοκετού 2.000 ευρώ σε περίπου 90.000 ζευγάρια από τον Ιανουάριο του 2020, με εξαίρεση εκείνα που έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.

Με νομοθετική παρέμβαση, θα επεκταθεί από τους 18 στους 24 μήνες μετά τον τοκετό η προστασία από απόλυση για τις εργαζόμενες μητέρες και θα καθιερωθούν η τηλε-εργασία και η ημιαπασχόληση στο Δημόσιο για τους νέους γονείς που το επιθυμούν.

Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένειά του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο.

Χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες.

Για τις νέες μητέρες κάτω των 30 ετών θα δοθούν πρόσθετες παροχές, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα.

Δεν θα καταργηθεί κανένα από τα υπάρχοντα επιδόματα, αλλά θα ενισχυθoύν.

Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένειά του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ τον μήνα για 10 μήνες τον χρόνο, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

Δυνατότητα επιλογής του χρόνου κατά τον οποίο θα γίνει χρήση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας. Ενδεικτικά: Η έναρξη της άδειας να γίνεται από 6 έως 2 εβδομάδες πριν από την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το τυχόν υπόλοιπο να μεταφέρεται μαζί με την άδεια λοχείας.

Κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, να δοθεί μεγαλύτερη χρονικά άδεια σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Δημιουργία προγράμματος στήριξης όσων επιστρέφουν στην αγορά εργασίας έπειτα από διακοπή για την ανατροφή τέκνων ή τη βοήθεια ηλικιωμένων.

Θέσπιση καθεστώτος εμπιστευτικού τοκετού (ανώνυμη γέννα), για να εκλείψουν τα φαινόμενα επικίνδυνων τοκετών και εγκατάλειψης βρεφών. Το νεογέννητο θα μπορεί να δίδεται για υιοθεσία.

Καθώς ο τερματισμός της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί εργαλείο οικογενειακού προγραμματισμού, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων κυήσεων, ειδικά μάλιστα των εφήβων και των νέων, με σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ενημέρωση για τις αντισυλληπτικές μεθόδους και για τις επιλογές που έχει μια γυναίκα που αντιμετωπίζει ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και η απρόσκοπτη πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή διακοπή της για όλες τις γυναίκες.

Ανάδειξη του ρόλου των δημόσιων μαιευτηρίων.

Επανεξέταση του πλαισίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα υπογόνιμα ζευγάρια.







Νεκρός 19χρονος από πτώση μπασκέτας



Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19χρονος νεαρός που βρίσκονταν για διακοπές στη Χίο, όταν πάνω σε παιχνίδι μπάσκετ στο γηπεδάκι της Δασκαλόπετρας, η μπασκέτα αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον άτυχο νεαρό, ο οποίος με τη σειρά του σωριάστηκε αιμόφυρτος στο έδαφος.

Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο σημείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Χίου αλλά και των ιατρών, ο νεαρός δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να καταλήξει λίγη ώρα αργότερα.


Από τις φωτογραφίες του politischios.gr,  φαίνεται ότι η μπασκέτα ήταν στερεωμένη στο έδαφος, σε μόλις μερικά εκατοστά βάθος τσιμέντου, κάτι που οδήγησε στην πτώση της.