Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Απαισιόδοξο για το μέλλον το 70% των νέων εργαζομένων στην Ελλάδα



Την απαισιοδοξία των νέων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για το μέλλον της χώρας δείχνει έρευνα κοινής γνώμης της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας,  αναφορικά με την αισιοδοξία και την επαγγελματική προοπτική, την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης απασχόλησης, την ποιότητα των συνθηκών δουλειάς, το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των νέων εργαζόμενων από 25 έως 44 ετών και 7 στους 10 ευέλικτα απασχολούμενους, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας στους επόμενους μήνες.

Όπως καταγράφεται, το 66% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα διατηρούν δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των αμοιβών τους το επόμενο εξάμηνο ενώ μόλις 1 στους 4 δηλώνει ότι ο εργοδότης του σέβεται πλήρως τα θεσμοθετημένα εργασιακά του δικαιώματα.

Επιπλέον, το 55% εμφανίζονται βέβαιοι για τη διατήρηση της δουλειάς τους στους προσεχείς έξι μήνες, με το ποσοστό της «σιγουριάς» να υποχωρεί στο 31% για τους μερικώς απασχολούμενους.

Η έρευνα της εταιρίας ALCO έγινε σε δείγμα 1500 ατόμων πανελλαδικά από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου του 2018 και καταδεικνύει όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και ότι τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις επαναφοράς του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου, όπως αναφέρεται.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης : Εάν ο κ. Τσίπρας συνομιλούσε με τον λαό και είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες και ανησυχίες του, δε θα είχε υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών


Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα.

Εάν συνομιλούσε με τον ελληνικό λαό και είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες του, τις ανησυχίες του, δε θα είχε προχωρήσει στο να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μ. ΜΙΧΟΣ  (ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να σας ρωτήσω για το Σκοπιανό. Παρακολουθούμε ότι στα Σκόπια η Αντιπολίτευση καλεί τον Ζάεφ σε εκλογές, ενώ εκείνος παράλληλα υποστηρίζει ότι μιλάει συχνά με τον κ. Τσίπρα και ότι υπάρχει η βούληση να κλείσουν τη συμφωνία το ταχύτερο. Θα ήθελα να μου απαντήσετε, κατ’ αρχήν, τι περιθώρια θεωρείτε ότι έχετε να ανατρέψετε την Συμφωνία των Πρεσπών, εάν γίνει η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων; Ή, διαφορετικά, τι θεωρείτε ότι μπορείτε να κάνετε εσείς με τη Συμφωνία, αν δεν περάσει από τη σκοπιανή βουλή και ιδίως αν καθυστερήσει τόσο, ώστε να είστε εσείς Κυβέρνηση;


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω με ποιον μιλάει ο κ. Τσίπρας και αν μιλάει τακτικά με τον κ. Ζάεφ. Το βέβαιο είναι ότι δεν συνομιλεί με τον ελληνικό λαό για το ζήτημα αυτό. Εάν συνομιλούσε με τον ελληνικό λαό και είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες του, τις ανησυχίες του, δε θα είχε προχωρήσει στο να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα είχε αντιληφθεί ότι το να εκχωρήσει η χώρα τη «μακεδονική» γλώσσα, τη «μακεδονική» εθνότητα στη γειτονική χώρα, συνιστά μια πολύ σημαντική εθνική οπισθοχώρηση. Μία εθνική οπισθοχώρηση, την οποία δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει καμία προηγούμενη Κυβέρνηση. Την έκανε ο κ. Τσίπρας.

Τα δε πρακτικά, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας -δεν θα τα σχολίαζα αλλιώς, αναφέρομαι στη Σύσκεψη Κορυφής που έγιναν στα Σκόπια- είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τη βιασύνη της γειτονικής πλευράς να κλείσει τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, διότι προφανώς είναι βολικός, είναι εύκολος στο να κλείσει μία συμφωνία, η οποία βόλευε τη γειτονική χώρα.

Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει σε πολλές ευκαιρίες: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία αυτή, εφόσον έρθει σε αυτήν τη Βουλή. Δεν θα την κυρώσει ούτε στην επόμενη Βουλή, εφόσον βρεθεί αντιμέτωπη με αυτήν τη Συμφωνία.

Εάν η Συμφωνία αυτή δεν επικυρωθεί συνταγματικά από τη γειτονική χώρα, αν δεν αλλάξει η γειτονική χώρα το Σύνταγμά της, τότε θεωρώ ότι ξεκινάμε, επί της ουσίας, από το σημείο μηδέν. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία, άρα θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση από την αρχή.

Αν, πάλι, η Συμφωνία κυρωθεί από τη γειτονική χώρα, η δική μας θέση δεν αλλάζει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία κακή Συμφωνία. Και η Νέα Δημοκρατία δεν θα την κυρώσει ούτε τώρα, ούτε αν έρθει το ζήτημα σε εμάς, στην επόμενη Βουλή. Από εκεί και πέρα, θέλω, όμως, να επαναλάβω και κάτι το οποίο το έχω ξαναπεί και θέλω να το τονίσω με απόλυτη ευκρίνεια και εδώ, στην Ήπειρο:

Η Συμφωνία παράγει ήδη μια σειρά από τετελεσμένα. Και όσο προχωρούν τα βήματα στην υλοποίηση της Συμφωνίας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανατροπή αυτών των τετελεσμένων, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Από εκεί και πέρα, όμως, η δική μας θέση, όπως σας είπα, είναι απολύτως ξεκάθαρη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας, για να αποτρέψουμε την υπογραφή της Συμφωνίας αυτής. Φτάσαμε να κάνουμε μέχρι και πρόταση δυσπιστίας για να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Κυρίως τον κ. Καμμένο, ο οποίος με περισσή υποκρισία ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει αυτή η Συμφωνία και ότι θα ρίξει κάποια στιγμή στο μέλλον την κυβέρνηση. Αλλά, όταν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, μη στηρίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέσαμε, δεν το έκανε. Προτίμησε, για άλλη μια φορά, να κρατήσει την καρέκλα του, από το να ρισκάρει να διαταράξει αυτήν την ανίερη συμμαχία την οποία έχει υπογράψει με τον κ. Τσίπρα.


Θα ζητήσει τώρα αυτόφωρο και για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την OLAF ο Πάνος Καμμένος;



Ούτε τρεις εβδομάδες δεν έχουν περάσει από την ημέρα που ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε μήνυση κατά δημοσιογράφων επειδή τόλμησαν να γράψουν για διασπάθιση κοινοτικού χρήματος που προοριζόταν για τους πρόσφυγες.

Ούτε τρεις εβδομάδες από τη σύλληψη και διαμονή για μια βραδιά στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης «πανηγύριζαν» γιατί επιτέλους μπήκε τέλος στους… εχθρούς του υπουργού Αμυνας. Τότε ο πρωθυπουργός και κανένας υπουργός δεν «τράβηξε το αυτί» του κ. Καμμένου για την προσπάθειας φίμωσης του τύπου με τη χρήση του αυτοφώρου για θέματα δυσφήμησης δια του τύπου.

Αφησαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και των υποστηρικτών του να αλωνίζουν και να επιχαίρουν γιατί πίστευαν ότι πέτυχαν να μπλοκάρουν την έρευνα.

Τις επόμενες 20 ημέρες αποδείχθηκε περίτρανα ότι κάτι σάπιο υπήρξε στο βασίλειο της… Μόριας και των άλλων κέντρων φιλοξενίας – κολαστηρίων της αριστερής διακυβέρνησης.

Η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου άργησε πολύ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να πέσει φως σε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Και να ερευνηθούν ποιοι έφαγαν τα λεφτά που προορίζονταν για την κατάλληλη διαχείριση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται και στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Ήδη, η Μαριάννα Ψαρουδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε να καλεί μάρτυρες μεταξύ αυτών τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Ηλιόπουλο, διευθυντή της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, μετά τις καταγγελίες του για κακοδιαχείριση στο μεταναστευτικό
Η Δικαιοσύνη άργησε πολύ και είναι απορίας άξιον γιατί. Εδώ και μήνες ήταν κοινό μυστικό ότι και τα κονδύλια που συνέρρεαν ήταν πολλά και οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη εταιρειών κέτερινγκ ήταν «περίεργοι» και οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν ότι το φαγητό ήταν άθλιο όταν έφτανε στα χέρια τους.

Το δυσάρεστο είναι ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση της παρέμβασης κι όλοι ελπίζουν ότι δεν θα προσπαθήσει κανείς να κουκουλώσει το σκάνδαλο.

Το ευχάριστο είναι ότι ο Πάνος Καμμένος αλλά και κανείς άλλος δεν θα μπορεί να κάνει… μήνυση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή στην Αρχή για την καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ, την περιβόητη πλέον OLAF.

Αυτά που είδαν οι δικαστές και οι Ευρωπαίοι και δεν έχει δει ο Πάνος Καμμένος, ο Δ. Βίτσας ή το σύνολο της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι όταν ο διευθυντής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ηλιόπουλος, προέβη σε καταγγελίες απίστευτες, ο κ. Βίτσας και όλοι προσπάθησαν να τον απαξιώσουν και να αποδομήσουν όσα γνώριζε.

Τι έλεγε και ο Βίτσας

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει».

Μάλιστα προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».
Όμως, απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσε ο αντιστράτηγος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» αλλά και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

Εκτοτε ο… υπουργός αγνοείται, η παραίτηση – απόλυση του κ. Ηλιόπουλου δεν έγινε και τα όσα κατήγγειλε έγιναν αντικείμενο έρευνας εισαγγελέα. Αγνοείται και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος αν και λαλίστατος γενικά από τότε που έγινε γνωστό ότι η OLAF ερευνά τα κονδύλια έχει εξαφανιστεί.

Και σα μην έφταναν όλα αυτά ήρθαν και τα ξένα δημοσιεύματα για να αμαυρώσουν έτι περαιτέρω την εικόνα της χώρας.

Χάθηκε ο έλεγχος: έκαναν φτερά χρήματα της ΕΕ για προσφυγικούς καταυλισμούς» (n-tv.de), «Έρευνες στην Ελλάδα για την διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε πρόσφυγες» (Zeit Online) και «Η Αθήνα διεξάγει έρευνες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων» (orf.at), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι της αρθρογραφίας γερμανόφωνων εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv γράφει στην ιστοσελίδα του: «Περίπου 1,6 δις ευρώ έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως στα προσφυγικά κέντρα δεν φθάνουν οι πόροι στο σύνολό τους. Η δικαιοσύνη διερευνά τώρα το ενδεχόμενο χρήματα να μπήκαν σε τσέπες αξιωματούχων. (..) Αυτό που απουσιάζει μέχρι σήμερα ωστόσο είναι σαφείς αποδείξεις».

Το προσφυγικό κινδυνεύει να μετατραπεί στο… Βατοπέδι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ολοι γνώριζαν ότι κάτι παράνομο γινόταν, η κυβέρνηση το απέρριπτε μετά βδελυγμίας, αλλά ήρθε κάποια στιγμή η ώρα των αποκαλύψεων.

Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μαξίμου. Από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και των μετοχών, μέχρι την αποτυχία για το Μακεδονικό ή μια διαρκώς κλιμακούμενη κοινωνική αναταραχή και ανασφάλεια.

Στην πρώτη γραμμή της δικαστικής έρευνας, τόσο της OLAF όσο και της ελληνικής δικαιοσύνης θα βρεθεί σίγουρα το υπουργείο Αμυνας αλλά και όσοι έκαναν τους διαγωνισμούς και οι εταιρείες κέτερινγκ που πήραν τις «δουλειές» κατασπαταλώντας τεράστια κονδύλια αλλά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και σίγουρα κανείς δεν θα μπορεί πλέον από την κυβέρνηση να απαιτεί συλλήψεις δημοσιογράφων και συγγνώμες, ειδικά τώρα που οι δικαστές θα πρέπει να αναζητήσουν την αλήθεια. Κι ευτυχώς δεν είναι μόνο έλληνες δικαστές που ψάχνουν…


Πηγή : in.gr


Ν.Δ: Οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. και η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει με 4,8 εκατ. € μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού



Δήλωση της Εκπρ. Τύπου της Ν.Δ. κυρίας Μ. Σπυράκη για την εξαγορά σκοπιανής εταιρείας από τη Δ.Ε.Η..

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η.  που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. 

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».




Ο υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου παρατείνει τον νόμο έγκλημα Παρασκευόπουλου - Κοντονή με κάποιες αλλαγές



Τον νόμο έγκλημα τον καταργείς δεν παίζεις μαζί του για να ευνοήσεις τους συντρόφους σου, γιατί η κοινωνία σας έχει πάρει χαμπάρι!!!

Παρατείνεται με νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο εγκληματικός νόμος Παρασκευόπουλου που υιοθέτησε πλήρως ο Κοντονής σε βέρος της ασφάλειας των πολιτών.

Στην νέα παράταση και για τα μάτια του κόσμου και μόνο έγιναν ορισμένες αλλαγές που κατατείνουν στη βελτίωση ορισμένων διατάξεων που στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.
Παράδειγμα  αν ο κρατούμενος που θα βγει με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός η τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα μπαίνει και πάλι στη φυλακή και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή του.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργείας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα.

Προβλέπεται πάντως ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται, αλλά να κρατούνται κατ’ οίκον ή με βραχιολάκι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δικαιοσύνης

Με χρονικό όριο την ψήφιση του Νέου Ποινικού Κώδικα και σημαντικές εξαιρέσεις προτείνεται νομοθετικά η παράταση των έκτακτων μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών του νόμου 4489/2017.

Ειδικότερα, αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών όπου σήμερα, στις κλειστές αντρικές φυλακές κρατούνται 1000 επιπλέον άνθρωποι, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση των κρατουμένων αλλά και ορατό κίνδυνο διασυρμού της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Εισάγονται, ωστόσο, αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.

Για ορισμένα, ωστόσο, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ) διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι μόλις τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας τέτοιες διατάξεις θα παύσουν να ισχύουν καθώς δεν θα χρειάζονται πια.

Εξάλλου, επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση. Αφενός καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αφετέρου γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία.

Παράλληλα, τέλος, με τροπολογία, προωθείται η αύξηση των θέσεων κράτησης, μέσα από τη στελέχωση και λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος κράτησης 600 θέσεων, αυτού της Δράμας. Συγκεκριμένα συστήνονται 258 θέσεις όλων των κλάδων του προσωπικού οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της φυλακής, η κάλυψη των οποίων θα επιδιωχθεί αμέσως με σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει μια ισορροπημένη αντεγκληματική πολιτική η οποία κατά την κράτηση εστιάζει στην ασφάλεια και την ανθρωπιστική μεταχείριση, ενώ μετά την αποφυλάκιση δίδει έμφαση στην επανένταξη και την προφύλαξη από την υποτροπή. Άλλωστε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομία δείχνουν ότι, τα τελευταία χρόνια, στα σοβαρά εγκλήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμοί) καταγράφεται είτε μείωση είτε σταθεροποίηση.



Θα προλάβει να φύγει ο Τσίπρας;


Το μίνι κραχ στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να θεωρηθεί και κώδωνας κινδύνου. Μια τελευταία προειδοποίηση για το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύουμε να βρεθούμε. Είμαστε παγιδευμένοι, εκτός αγορών και χωρίς ορατή προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση και μάλιστα σύντομα, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε νέα, πιθανώς άτακτη, χρεοκοπία. Αυτή  την φορά δηλαδή με βέβαιο κούρεμα καταθέσεων και νέα λιτότητα που δύσκολα θα ανεχθεί η κοινωνία. Κι όμως ενώ είναι πια φανερός ο κίνδυνος, το πολιτικό σύστημα επιδεικνύει συμπτώματα παιδικής χαράς: το μόνο που απασχολεί τα κόμματα, με λίγες εξαιρέσεις, είναι οι παροχές εν όψει εκλογών.

Η κυβέρνηση έχει την ψευδαίσθηση ότι διαθέτει μαξιλάρι ασφαλείας. Πιστεύει ότι για μια διετία περίπου δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Το είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Τσίπρας στην φιέστα της Ιθάκης. Πρόκειται φυσικά για ανέκδοτο. Η έξοδος πρέπει να γίνει σταδιακά και στους αμέσως επόμενους μήνες. Αν όμως η κυβέρνηση βγει, έστω δοκιμαστικά, και αναγκαστεί να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο, τότε η κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να πάρει  διαστάσεις χιονοστιβάδας. Γιατί βέβαια μια χώρα που δανείζεται με μη βιώσιμα επιτόκια στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι σε λίγο δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. 

Κι όλα αυτά την ώρα που έχουν ήδη διαψευστεί οι κυβερνητικές προβλέψεις. Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να χαίρεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό όμως που περισσότερο μετράει είναι η αναπτυξιακή δυναμική, η οποία απλώς δεν υπάρχει. Ακόμα και οι χαμηλοί ρυθμοί που είχε προβλέψει η κυβέρνηση αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι. Και δεν φαίνεται τίποτα στον ορίζοντα που να πείθει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, τουλάχιστον όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν είναι μόνο η υψηλή φορολογία που έχει κάνει την χώρα μη ανταγωνιστική στην προσέλκυση επενδύσεων. Ούτε τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Είναι περισσότερο το πολιτικό κλίμα της ανελέητης αντιπαράθεσης και της πλήρους απουσίας συναίνεσης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Ξέρουμε ότι αυτό, το πολιτικό πρόβλημα δηλαδή, ήταν η τροχοπέδη από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση. Δεν βάλαμε μυαλό ούτε  μας συνέφερε το παράδειγμα όλων των άλλων κρατών που βγήκαν τόσο πιο γρήγορα από τα Μνημόνια. Η απουσία συναίνεσης φυσικά αντικατοπτρίζει και το  κλίμα στην κοινωνία. Είμαστε έτοιμοι να φάμε τις σάρκες μας, όχι να πείσουμε ότι μπορούμε συγκροτημένα και με σχέδιο να πάμε μπροστά. Κι οι αγορές το βλέπουν. Και βέβαια είναι και οι διεθνείς συνθήκες που κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η κρίση στην Ιταλία έκανε καθαρή την γύμνια της οικονομίας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποτελέσει την θρυαλλίδα επικίνδυνων εξελίξεων.

Με αυτά τα δεδομένα μια σοβαρή κυβέρνηση θα ήταν σε διαρκή κατάσταση συναγερμού κατανοώντας ότι ακόμα και για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνεται και δεν μπορεί να προβλέψει, η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Το 2009 ο Καραμανλής είδε την επερχόμενη χρεοκοπία και πρόλαβε να φύγει νωρίς, φορτώνοντας τις αμαρτίες του στους επόμενους. Το παράδειγμα του δεν φαίνεται να προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουν να κυβερνούν σαν να μην υπάρχει αύριο χωρίς να συνειδητοποιούν ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η οιονεί προεκλογική ανευθυνότητα, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να «κάτσει η στραβή» στη δική τους βάρδια. Ως τώρα ήταν ο κ. Μητσοτάκης που ζητούσε εκλογές. Ίσως θα έπρεπε να αρχίσει να το σκέφτεται στα σοβαρά και η κυβέρνηση. Όσο προλαβαίνει δηλαδή.


Παντελής Καψής


Βρέθηκε DNA του Ζάκ Κωστόπουλου στο μαχαίρι



Στο μαχαίρι που σύμφωνα με την κατάθεση του κοσμηματοπώλη κρατούσε ο Ζακ Κωστόπουλος, βρέθηκε δείγμα από το DNA του.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια αναφέρουν πως εκτός από το δείγμα DNA που ανήκει στον Ζακ Κωστόπουλο, έχει και βρεθεί και συστοιχία αποτυπωμάτων, τα οποία όμως είναι ελλιπή και μη αξιοποιήσιμα. Σημειώνεται ότι δεν έχουν βρεθεί καθαρά αποτυπώματα του Ζάκ Κωστόπουλου στο μαχαίρι.

Στο video που είχε παρουσιάσει η Εφημερίδα των Συντακτών, στην συμπλοκή του Ζάκ με τους αστυνομικούς το μαχαίρι φαίνεται να κρατά αστυνομικός με τις άκρες των δακτύλων του.


Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών με τις φοιτήτριές του



Οι κοριοί της Ελληνικής Αστυνομίας «μίλησαν» και οδήγησαν τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στη σύλληψη των μελών της σπείρας, μετά από οκτώ χρόνια ψιθύρων και ανώνυμων καταγγελιών.

Μάλιστα, ο καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας επί σειρά ετών ζητούσε «φακελάκι» από τους φοιτητές για να τους περάσει στα μαθήματα ή ακόμη και σεξουαλικά ανταλλάγματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται από τους διαλόγους ότι είχε συνάψει ακόμα και ερωτικές σχέσεις με κάποιες από τις φοιτήτριες.

Οι διάλογοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο 60χρονος με κάποιες από τις νεαρές κοπέλες και φέρνει στο φως η Realnews.

Φοιτήτρια: Ο βαθμός που πήρα στο μάθημα ήταν πέντε

Καθηγητής: Είδες που γκρίνιαζες και φώναζες

Φοιτήτρια: Πρέπει να γράψω πάνω από επτά στα άλλα μαθήματα για να ανέβει ο γενικός μου βαθμός

Καθηγητής: Δεν θα πάω Χαλκιδική θα μείνω εδώ το βράδυ και θα πάω αύριο το πρωί. Οπότε θα με έχεις περισσότερη ώρα

Φοιτήτρια: OK

Ενδεικτικός της σχέσης που είχε ο 60χρονος με κάποιες φοιτήτριες από το ΤΕΙ Σερρών είναι και ο διάλογος που ακολουθεί με τον καθηγητή να ρωτά τη νεαρή κοπέλα αν τον αγαπάει.

Καθηγητής: Με αγαπάς;

Φοιτήτρια: Ναι σε αγαπώ. (γέλια)

Καθηγητής: (Γέλια) Λοιπόν μπες στο φτο σου στο ιγκράμ

Φοιτήτρια: Ένα λεπτάκι δώσε μου να γράψω τον κωδικό μου. Περίμενε.

Από ό,τι φαίνεται από τις συνομιλίες ο καθηγητής συντονίζει την επί πληρωμή διαδικασία που ακολουθούν οι φοιτητές μέσω των προσχηματικών μαθημάτων που γίνονταν στο φροντιστήριο. Εξομολογείται σε ένα νεαρό κορίτσι τη συμπάθεια που τρέφει για το πρόσωπό της και της εκμυστηρεύεται ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει την ίδια αλλά και τις φίλες της αν του το ζητήσει να περάσουν το μάθημα που χρωστούν.

Καθηγητής: Επιτρέπεται να έχεις εμένα και να πηγαίνεις να δίνεις τόσα λεφτά στον άλλον να κάνεις φροντιστήριο. Εγώ σου το είπα γιατί είδα πάνω σου κάποια θετικά σημεία και αποφάσισα να το κάνω για σένα. Εγώ θα σε βοηθήσω. Δεν θέλω ούτε τα λεφτά ούτε το ψέμα.

Φοιτήτρια: Ναι, ναι.

Καθηγητής: Θέλω να τα λέμε οι δυο μας ανοιχτά και ξάστερα.

Χαρακτηριστική είναι και η τηλεφωνική συνομιλία που έχουν οι δύο φροντιστές μεταξύ τους από την οποία προκύπτει ότι στον χώρο του φροντιστηρίου είχαν συγκεντρωθεί υψηλά χρηματικά ποσά προερχόμενα από τη δράση του κυκλώματος.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν όσα περιγράφουν στη Realnews δύο φοιτήτριες του ΤΕΙ Σερρών για τη δράση της σπείρας εκβιαστών. Η 20χρονη φοιτήτρια αναφέρει ότι ο καθηγητής τής έκανε συνεχώς κομπλιμέντα και της ζητούσε να βγουν μαζί το βράδυ για ποτό και φαγητό.

«Από την πρώτη στιγμή άρχισε να μου κάνει κομπλιμέντα. “Τι καλή κοπέλα που είσαι. Σήμερα είσαι πολύ όμορφη”. Στην αρχή ζητούσε από όλη την παρέα μας που είμαστε όλες κορίτσια να βγούμε βράδυ για ποτό ή για φαγητό. Εμείς του λέγαμε ευγενικά όχι» τονίζει η νεαρή κοπέλα και προσθέτει: «Τελικά αποφάσισα να δεχτώ να βγούμε για να δω τι θα κάνει. Αφού δεν εμφανίστηκα στο ραντεβού μου έστειλε μήνυμα "ότι όλοι φοβούνται το χάσμα που άφησε η απουσία σου"».

To modus operandi των δύο φροντιστών εκβιαστών και του καθηγητή περιγράφει άλλη μία 20χρονη φοιτήτρια.

«Γνώριζα τι συνέβαινε και γι αυτό πήγα κατευθείαν στο φροντιστήριο. Έδωσα τα 250 ευρώ και πήρα τα θέματα. Οι φροντιστές με τη σειρά τους σημείωσαν το όνομα μου και ενημέρωσαν τον καθηγητή ότι είχα δώσει τα απαραίτητα χρήματα για να περάσω το μάθημα. Έτσι λειτουργούσε το κύκλωμα» δηλώνει το νεαρό κορίτσι και συμπληρώνει: «Ένα βράδυ πριν από τις εξετάσεις έδωσα τα θέματα και σε τρεις άλλες φίλες μου οι οποίες όμως δεν είχαν πάει στο φροντιστήριο. Οι απαντήσεις που δώσαμε ήταν ακριβώς ίδιες. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσω μόνο εγώ που είχα πληρώσει τα 250 ευρώ και οι φίλες μου που δεν είχαν πληρώσει να κοπούν».

Πηγή: Realnews
newsbomb.gr


Μητσοτάκης: H κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή, προσπαθεί να περιγράψει τη Ν.Δ. ως κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι πραγματικά



Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα

Γ. ΓΡΑΝΑΚΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ): Ο κ. Τζανακόπουλος σας κατηγόρησε, κατηγόρησε το κόμμα σας, ότι ασκείτε ακροδεξιά πολιτική. Ενδεχομένως να έχει πάρει και αφορμή από αυτά που τόνισε ο κ. Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του. Όπου εκεί είπε ο κ. Σαμαράς: ξεπουλάμε το μακεδονικό, για μια μικρή καθυστέρηση της μείωσης των συντάξεων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη Νέα Δημοκρατία ως κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Επειδή  πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε τα 44α γενέθλιά μας, θα το ξαναπώ για άλλη μία φορά: Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη αυτού του τόπου. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι αυτός ο οποίος κυβερνά με την ακροδεξιά του κυρίου Καμμένου και το να χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία ως ακροδεξιά και εμένα προσωπικά ως ακροδεξιό, είναι τουλάχιστον ανέκδοτο. Η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη του διαλόγου, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι η δύναμη της οπισθοδρόμησης και του διχασμού. Δεν είπαμε εμείς κουβέντες όπως «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες. Πιστεύουμε σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος πρέπει να είναι μετριοπαθής και κυρίως να απαντάει στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων.

Όταν έκανα βόλτα σήμερα, όπως κάνω πάντα στις περιοδείες μου, στο κέντρο της Άρτας, αυτά για τα οποία μου μίλησαν οι πολίτες, είναι αυτά τα οποία ακούω σε όλη την Ελλάδα. Τι θα γίνει με την υπερφορολόγηση, με το διαθέσιμο εισόδημα, με τις δουλειές που δεν υπάρχουν. Ποια είναι τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τι ζητήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες μας, τι θα γίνει με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν ταμπέλα. Δεν υπάρχει δεξιός, κεντρώος, ή αριστερός τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα πραγματικό πρόβλημα, όπως το να φτιάξεις ένα σοβαρό αρδευτικό δίκτυο για τον κάμπο της Άρτας. Εκτός αν πιστεύουν κάποιοι όπως πίστευαν, ότι «αλλιώς μαζεύουν τα σκουπίδια οι μνημονιακοί και αλλιώς οι αντιμνημονιακοί». Πράγματι, οι «μνημονιακοί» φαίνεται ότι τα μάζευαν και οι «αντιμνημονιακοί» δεν μπορούν καν να τα μαζέψουν.

Άρα το ζήτημα εδώ δεν είναι τόσο ένα ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας ή ιδεολογικής καθαρότητας. Διότι σε εποχές, όπως η σημερινή, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα διακυβεύματα ιστορικού χαρακτήρα, οι ιδεολογικές διαφορές εκ των πραγμάτων αμβλύνονται. Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Και θα επιμένω, από τώρα μέχρι τις εκλογές, να καταθέτω πολιτικό λόγο ο οποίος θα έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα είναι  μετριοπαθής, θα μιλάει για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, θα δίνει ελπίδα σε μία κοινωνία η οποία είναι απογοητευμένη και αντιμετωπίζει όλους τους πολιτικούς με καχυποψία. Και θα αφήσω στους πολιτικούς μου αντιπάλους την αναζήτηση κατηγοριοποίησης της Νέας Δημοκρατίας ή ταξινόμησης της σε πολιτικούς χώρους με τους οποίους δεν έχει καμία απολύτως σχέση.


Έντονη ανησυχία στη Λαμία: Εντοπίστηκε υδρόβιο σαρκοφάγο έντομο γίγας

photo: Lamiareport


Τρομοκρατήθηκαν οι υπάλληλοι του Δήμου Λαμιέων στο Δημαρχείο, στη θέα ενός τεράστιου «πλάσματος» που έκανε βόλτα στην πόρτα τους. Αν και φαινόταν για έντομο, το μέγεθος του δεν παρέπεμπε σε κάτι τέτοιο για αυτό και απευθύνθηκαν στο Φιλοζωικό, με την Αντιπρόεδρο Αγγέλα Μπαρτσιώκα να αναλαμβάνει τον περίεργο ρόλο του συλλέκτη – διασώστη.

Σύμφωνα με το lamiareport, όπως ενημερώθηκαν στη συνέχεια από το ΑΝΙΜΑ, πρόκειται για το μεγαλύτερο σαρκοφάγο και υδρόβιο έντομο, στην Ευρώπη, Λιθόκερο, Lethocerus patruelis, Belostomatidae.

Έτσι αποφασίστηκε να ειδοποιηθεί ο φιλοζωικός σύλλογος Λαμίας μήπως και βρεθεί λύση. Την συνέχεια δίνει στην προσωπική της σελίδα στο facebook η κυρία Αγγέλα Μπαρτσιώκα πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του συλλόγου.

«Μια "δύσκολη" αποστολή μου προέκυψε χθες Σάββατο, όταν δεχθήκαμε τηλέφωνο από το γραφείο του Δημάρχου κ.Σταυρογιάννη για ένα υπερμέγεθες έντομο που βρισκόταν έξω από το Δημαρχείο...Πήγα και το παρέλαβα...και προς στιγμή....μετά την έκπληξή μας τόσο για το μέγεθός του όσο και για τη μορφή του, δεν ξέραμε πως να το χειριστούμε!Με σκύλους και γάτες ασχολούμαστε κατά κόρον, με άγρια ζώα έχουμε εμπειρία, ιδιαίτερα με πουλιά, για έντομα όμως πρώτη φορά επιχειρούσαμε "διάσωση"...Μετά από διάφορες αναζητήσεις σε επαγγελματίες της πόλης που ασχολούνται με απεντομώσεις, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μας βοηθήσουν, την λύση μας την έδωσε για άλλη μια φορά η κ.Γανωτή από ΑΝΙΜΑ.Στείλαμε τη φωτογραφία του εντόμου και μπαίνοντας σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο ...ιδού το αποτέλεσμα...

" H φωτογραφία σας δείχνει έναν Λιθόκερο, Lethocerus patruelis, Belostomatidae, σαρκοφάγο, είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο στην Ευρώπη, έχει πολύ ισχυρό και επίπονο δάγκωμα, μπορεί να καταβροχθίσει μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια." Μεγάλη απορία: Πως βρέθηκε ένα τέτοιο έντομο στην πόλη, έξω από το Δημαρχείο? Θα ασπαστώ μάλλον την άποψη του κ.Δημάρχου, (ο οποίος ενημερώθηκε για το είδος και την ονομασία του εντόμου), ότι κάποιο πουλί το είχε αρπάξει από το περιβάλλον του και του έπεσε...Το έντομο θα αφεθεί σήμερα σε περιβάλλον με νερό και βλάστηση και μακρυά από κατοικημένη περιοχή,μιας και δαγκώνει άγρια, όπως μας ενημέρωσαν....Κι επειδή το χιούμορ κακό δεν κάνει...θα αναφέρω και ότι χθες στην εκδήλωσή μας στο "PEOPLE" το έντομο βαφτίστηκε ...με το όνομα πολιτικού αντιπάλου του Δημάρχου, μιας και ήταν έξω από το Δημαρχείο και άρα το "πολιορκούσε"......εκλογές γαρ... Δεν θα σας πω το όνομά του...Βρείτε το!»


dikaiologitika.gr


ΑΑΔΕ: Παρανομεί ένα στα πέντε πρατήρια υγραερίου




Παραβάσεις καταγράφηκαν σε 80 από τις 388 επιχειρήσεις που εξετάστηκαν

Ποσοστό παραβατικότητας 20,6% προκύπτει από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στην αγορά υγραερίου, ενώ προετοιμάζεται η σύνδεση των αντλιών διάθεσης υγραερίου με τις ταμειακές μηχανές στα πρατήρια.

Στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων, που έχουν καταρτιστεί και ύστερα από τους ελέγχους που έχουν γίνει προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της ΑΑΔΕ: «Στο οκτάμηνο έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά 388 επιχειρήσεις και έχουν διαπιστωθεί αντίστοιχα παραβάσεις σε 80. Από τα συνολικά αποτελέσματα προκύπτει ότι το ποσοστό παραβατικότητας, που έχει διαπιστωθεί στον τομέα των υγραερίου, ανέρχεται σε 20,6%».

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ με βάση αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσίες της επικαιροποιούν - όπως κάνουν διαρκώς - τα επιχειρησιακά σχέδια ελέγχου τους και προγραμματίζουν περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων στα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το υγραέριο, προετοιμάζεται το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για τη σύνδεση των αντλιών διάθεσης υγραερίου με τους φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαβιβάζονται τα στοιχεία των πωλήσεων (ποσότητες και αξίες) σε βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ για περαιτέρω αξιοποίηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
newspost.gr


Επίθεση κατά αστυνομικών στο Πεδίον του Άρεως!



Επίθεση από αγνώστους δέχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Πεδίον του Άρεως αστυνομικοί της διεύθυνσης πεζών περιπολιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου 10 άτομα βγήκαν από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ και επιτέθηκαν με μάρμαρα και πέτρες στους αστυνομικούς. Ορισμένοι εξ αυτών προσπάθησαν να χτυπήσουν τους ένστολους με αυτοσχέδια ρόπαλα. Η αντίδραση των αστυνομικών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα οι νεαροί να επιστρέψουν στο «ορμητήριο» τους.

Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υποστεί φθορές ένα περιπολιτικό.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μαρτυρίες κάνουν λόγο για προσαγωγές υπόπτων στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται ακόμα την ελληνική οικονομία


Σε ένα υπόβαθρο σοβαρών προβλημάτων των τραπεζών αλλά και της χώρας βασίστηκε η επίθεση κατά των τραπεζικών μετοχών την περασμένη Τετάρτη στο Χρηματιστήριο, η οποία οδήγησε σε απώλειες του δείκτη κατά 8,78%, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και τραπεζικές πηγές.

Παρότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το ξεπούλημα, στην έκταση που πήρε, είχε κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν προέκυψαν νέα στοιχεία για την κατάσταση των τραπεζών που να το δικαιολογούν, αναγνωρίζουν παράλληλα ότι υπάρχουν πραγματικές εστίες ανησυχιών, στις οποίες η κερδοσκοπία βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, προκαλεί αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς μια ανάλογη επενδυτική συμπεριφορά δεν αποκλείεται να επαναληφθεί. Σε ένα άλλο επίπεδο, άλλωστε, η επενδυτική δυσπιστία είναι αυτή που απειλεί να κρατήσει τη χώρα αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων για πολύ καιρό ακόμη, ακυρώνοντας το αφήγημα της επιτυχούς εξόδου από τα μνημόνια, τονίζουν οι αναλυτές.

Υψηλοί στόχοι

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, υψηλόβαθμη πηγή του χώρου τόνιζε συγκεκριμένα ότι «δεν έχει πειστεί το σύνολο των επενδυτών πως το βασικό σενάριο όλων μας θα επιτευχθεί. Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι δεν θα βγει». Στο επίκεντρο του υπό αμφισβήτηση σεναρίου βρίσκεται βεβαίως η μείωση των κόκκινων δανείων, με τον στόχο να έχει τεθεί στο φιλόδοξο 20%. Η πώληση των δανείων αυτών σε τιμές χαμηλότερες από τις σχετικές προβλέψεις που έχουν πάρει οι τράπεζες, όπως πιθανολογείται, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανάγκη νέων κεφαλαίων. Τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του έτους δεν βοήθησαν στην άρση των ανησυχιών αυτών, σημειώνουν οι αναλυτές. Αντίθετα, επιβεβαίωσαν ένα ακόμη πρόβλημα, που είναι ότι τα έσοδα των τραπεζών είναι πλέον οι προμήθειες και όχι οι τραπεζικές εργασίες.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, επιχειρεί τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προτείνοντας τη δημιουργία ενός Asset Protection Scheme, στο πλαίσιο του οποίου θα μεταφέρονται σε «οχήματα ειδικού τύπου» κόκκινα δάνεια τραπεζών, σε μειωμένη φυσικά τιμή και θα εκδίδονται αντίστοιχα ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η Κομισιόν πρέπει να δώσει την έγκρισή της για να εφαρμοστεί το σχέδιο, κάτι που δεν θεωρείται εύκολο, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν τη χρήση πόρων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας, που αναδεικνύεται πλέον σε μοναδικό σωσίβιο για όλα τα προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σενάριο, με χρήση των αναβαλλόμενων φόρων ως κεφαλαίου του «οχήματος ειδικού σκοπού» και χωρίς εγγύηση του Δημοσίου.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν, προφανώς, το μέγεθος της καθαρά τραπεζικής όψης του προβλήματος. Ομως, οι αναλυτές επισημαίνουν επιπλέον την αβεβαιότητα που επικρατεί για τη γενικότερη πορεία της χώρας ως σημαντική παράμετρο των επιθετικών επενδυτικών κινήσεων. «Οι τράπεζες είναι “αντιπρόσωποι” (proxy) της οικονομίας», σημειώνει αναλυτής, εξηγώντας πως η πορεία τους αντανακλά το επίπεδο εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι επενδυτές που τοποθετούνται με βάση το ρίσκο της χώρας μπορεί να βάζουν στο στόχαστρο τις τράπεζες, ως εναλλακτική έναντι των ομολόγων, των οποίων η αγορά είναι περιορισμένη.

Πάντως, τα ομόλογα είχαν κι αυτά το δικό τους μερίδιο στο σφυροκόπημα αυτές τις μέρες.

Η αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας έχει να κάνει με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και εντέλει με τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το προεκλογικό κλίμα θα φέρει ξήλωμα των συμφωνηθέντων και πολλοί υποστηρίζουν ότι η μη εφαρμογή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων ίσως εντείνει τις σχετικές ανησυχίες (αν και υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα παίξει αρνητικό ρόλο, από τη στιγμή που θα τεκμηριωθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να υλοποιηθεί). Τα μπρος-πίσω σε αποφάσεις όπως η ταχύτητα μείωσης της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών (αντί για 3 θα μειωθεί κατά 1 μονάδα ο συντελεστής το 2019) αναφέρονται ως χαρακτηριστικά επενδυτικά αντικίνητρα, ενώ οι επιχειρηματίες μεταφέρουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις αυξήσεων μισθών πέρα από τα περιθώρια που δίνει η αύξηση της παραγωγικότητας, εξαιτίας της ανόδου του κατώτατου μισθού.


ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης : Σε σχέση με το 2014, οι τράπεζες έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους



Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα.

Η ερώτηση για τις τράπεζες

Γ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΕΡΤ): Καλό μεσημέρι κύριε Πρόεδρε. Φαίνεται ότι υπάρχει μια διεθνής ανησυχία για τις τράπεζες στην σκιά του πολέμου Ρώμης – Βρυξελλών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνονται και παροτρύνσεις για να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εξαιρετικά ασταθές και τα επιτόκια είναι απαγορευτικά. Θεωρείτε ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση, όπως λέτε εσείς σε κάθε ομιλία σας τελευταία ή μήπως η χώρα μας έχει μπει ξανά στο στόχαστρο διεθνών κερδοσκόπων των αγορών;


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Ευθυμίου, όταν πρόκειται να τοποθετηθώ για τέτοιου είδους ζητήματα, γνωρίζετε ότι είμαι πάντα εξαιρετικά προσεκτικός. Επιτρέψτε μου μία μικρή σύντομη αναδρομή ως προς το ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να σας θυμίσω ότι οι τράπεζες σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν το 2014, έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών χειρισμών που ξεκίνησαν από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Ακολούθησε η παντελώς αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές -και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος.

Δυστυχώς η πορεία από τότε δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες. Αυτό που θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, εδώ από την Άρτα, είναι το γεγονός ότι η χώρα ολοκλήρωσε, κύριε Ευθυμίου, το 3ο πρόγραμμα, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές. Και φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές ούτε και οι επιχειρήσεις ή αν έχουν πρόσβαση στις αγορές, έχουν πρόσβαση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού.

Έχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν την μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες. Πληρώνουμε, λοιπόν, ένα πολύ ακριβό τίμημα, και σήμερα, από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο είναι δεδομένο, υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά το ίδιο το πολιτικό ρίσκο της χώρας.
        
Η χώρα σήμερα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου. Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Καμμένο να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης. Διαβάζω ότι ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ασία για να πείσει επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, λέγοντάς τους τι ακριβώς;
      
Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και κανένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα επιστρέψει σε μία βιώσιμη πορεία ανάκαμψης. Και, για αυτό, επιμένουμε -και δεν θα  κουραστώ να το λέω και εδώ από την Άρτα και από την Πρέβεζα που θα βρεθώ σε λίγο- ότι η πολιτική αλλαγή πια είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου η χώρα, αλλά και η οικονομία να κάνουν ένα ουσιαστικό restart. Μία πολιτική επανεκκίνηση, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να γυρίσει σε τροχιά κανονικότητας, γρήγορης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα σήμερα. Και όσο η Κυβέρνηση αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει, τόσο θα πληρώνουμε παράπλευρες απώλειες και στο κόστος δανεισμού της χώρας και στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες.



Στις 11 θα χτυπήσουν για 60 δευτερόλεπτα οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας σε όλη την Ελλάδα




Για 60 δευτερόλεπτα θα ηχήσουν στις 11 το πρωί σήμερα σε όλη την επικράτεια οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Άμυνας στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2018».

Η έναρξη του συναγερμού θα έχει αυξομειούμενη ένταση, ενώ η λήξη θα χαρακτηρίζεται από σταθερή ένταξη ήχου.

Η διακλαδική εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» των Ενόπλων Δυνάμεων θα ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Έβρο, όπου και θα διεξαχθεί η τελική φάση της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.


Παρέμβαση εισαγγελέα για το που πήγαν τα λεφτά στο προσφυγικό!



Η έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας Φιλελεύθερος με συνέντευξη του  διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Στη συνέντευξη αυτή ο αντιστράτηγος ε.α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές καθώς διηύθυνε τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας είχε δηλώσει αμέσως μετά, ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως «θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για όσα ψευδώς αναφέρει».

Μάλιστα, προανήγγειλε την αποπομπή του λέγοντας «ο κ. Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Παρασκευή του είχε δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».

Εχθές Δευτέρα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαριυδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.