Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Μητσοτάκης : Εάν ο κ. Τσίπρας συνομιλούσε με τον λαό και είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες και ανησυχίες του, δε θα είχε υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών


Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα.

Εάν συνομιλούσε με τον ελληνικό λαό και είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες του, τις ανησυχίες του, δε θα είχε προχωρήσει στο να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μ. ΜΙΧΟΣ  (ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να σας ρωτήσω για το Σκοπιανό. Παρακολουθούμε ότι στα Σκόπια η Αντιπολίτευση καλεί τον Ζάεφ σε εκλογές, ενώ εκείνος παράλληλα υποστηρίζει ότι μιλάει συχνά με τον κ. Τσίπρα και ότι υπάρχει η βούληση να κλείσουν τη συμφωνία το ταχύτερο. Θα ήθελα να μου απαντήσετε, κατ’ αρχήν, τι περιθώρια θεωρείτε ότι έχετε να ανατρέψετε την Συμφωνία των Πρεσπών, εάν γίνει η συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων; Ή, διαφορετικά, τι θεωρείτε ότι μπορείτε να κάνετε εσείς με τη Συμφωνία, αν δεν περάσει από τη σκοπιανή βουλή και ιδίως αν καθυστερήσει τόσο, ώστε να είστε εσείς Κυβέρνηση;


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρω με ποιον μιλάει ο κ. Τσίπρας και αν μιλάει τακτικά με τον κ. Ζάεφ. Το βέβαιο είναι ότι δεν συνομιλεί με τον ελληνικό λαό για το ζήτημα αυτό. Εάν συνομιλούσε με τον ελληνικό λαό και είχε αφουγκραστεί τις ευαισθησίες του, τις ανησυχίες του, δε θα είχε προχωρήσει στο να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα είχε αντιληφθεί ότι το να εκχωρήσει η χώρα τη «μακεδονική» γλώσσα, τη «μακεδονική» εθνότητα στη γειτονική χώρα, συνιστά μια πολύ σημαντική εθνική οπισθοχώρηση. Μία εθνική οπισθοχώρηση, την οποία δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει καμία προηγούμενη Κυβέρνηση. Την έκανε ο κ. Τσίπρας.

Τα δε πρακτικά, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας -δεν θα τα σχολίαζα αλλιώς, αναφέρομαι στη Σύσκεψη Κορυφής που έγιναν στα Σκόπια- είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τη βιασύνη της γειτονικής πλευράς να κλείσει τη συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, διότι προφανώς είναι βολικός, είναι εύκολος στο να κλείσει μία συμφωνία, η οποία βόλευε τη γειτονική χώρα.

Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει σε πολλές ευκαιρίες: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία αυτή, εφόσον έρθει σε αυτήν τη Βουλή. Δεν θα την κυρώσει ούτε στην επόμενη Βουλή, εφόσον βρεθεί αντιμέτωπη με αυτήν τη Συμφωνία.

Εάν η Συμφωνία αυτή δεν επικυρωθεί συνταγματικά από τη γειτονική χώρα, αν δεν αλλάξει η γειτονική χώρα το Σύνταγμά της, τότε θεωρώ ότι ξεκινάμε, επί της ουσίας, από το σημείο μηδέν. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία, άρα θα ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση από την αρχή.

Αν, πάλι, η Συμφωνία κυρωθεί από τη γειτονική χώρα, η δική μας θέση δεν αλλάζει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μία κακή Συμφωνία. Και η Νέα Δημοκρατία δεν θα την κυρώσει ούτε τώρα, ούτε αν έρθει το ζήτημα σε εμάς, στην επόμενη Βουλή. Από εκεί και πέρα, θέλω, όμως, να επαναλάβω και κάτι το οποίο το έχω ξαναπεί και θέλω να το τονίσω με απόλυτη ευκρίνεια και εδώ, στην Ήπειρο:

Η Συμφωνία παράγει ήδη μια σειρά από τετελεσμένα. Και όσο προχωρούν τα βήματα στην υλοποίηση της Συμφωνίας, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανατροπή αυτών των τετελεσμένων, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Από εκεί και πέρα, όμως, η δική μας θέση, όπως σας είπα, είναι απολύτως ξεκάθαρη. Χρησιμοποιήσαμε όλα τα μέσα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας, για να αποτρέψουμε την υπογραφή της Συμφωνίας αυτής. Φτάσαμε να κάνουμε μέχρι και πρόταση δυσπιστίας για να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους. Κυρίως τον κ. Καμμένο, ο οποίος με περισσή υποκρισία ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσει αυτή η Συμφωνία και ότι θα ρίξει κάποια στιγμή στο μέλλον την κυβέρνηση. Αλλά, όταν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, μη στηρίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέσαμε, δεν το έκανε. Προτίμησε, για άλλη μια φορά, να κρατήσει την καρέκλα του, από το να ρισκάρει να διαταράξει αυτήν την ανίερη συμμαχία την οποία έχει υπογράψει με τον κ. Τσίπρα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου