Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Μητσοτάκης : Σε σχέση με το 2014, οι τράπεζες έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους



Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα.

Η ερώτηση για τις τράπεζες

Γ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ (ΕΡΤ): Καλό μεσημέρι κύριε Πρόεδρε. Φαίνεται ότι υπάρχει μια διεθνής ανησυχία για τις τράπεζες στην σκιά του πολέμου Ρώμης – Βρυξελλών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνονται και παροτρύνσεις για να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εξαιρετικά ασταθές και τα επιτόκια είναι απαγορευτικά. Θεωρείτε ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση, όπως λέτε εσείς σε κάθε ομιλία σας τελευταία ή μήπως η χώρα μας έχει μπει ξανά στο στόχαστρο διεθνών κερδοσκόπων των αγορών;


Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Ευθυμίου, όταν πρόκειται να τοποθετηθώ για τέτοιου είδους ζητήματα, γνωρίζετε ότι είμαι πάντα εξαιρετικά προσεκτικός. Επιτρέψτε μου μία μικρή σύντομη αναδρομή ως προς το ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να σας θυμίσω ότι οι τράπεζες σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν το 2014, έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών χειρισμών που ξεκίνησαν από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Ακολούθησε η παντελώς αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές -και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος.

Δυστυχώς η πορεία από τότε δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες. Αυτό που θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, εδώ από την Άρτα, είναι το γεγονός ότι η χώρα ολοκλήρωσε, κύριε Ευθυμίου, το 3ο πρόγραμμα, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές. Και φυσικά δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές ούτε και οι επιχειρήσεις ή αν έχουν πρόσβαση στις αγορές, έχουν πρόσβαση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού.

Έχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν την μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες. Πληρώνουμε, λοιπόν, ένα πολύ ακριβό τίμημα, και σήμερα, από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο είναι δεδομένο, υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά το ίδιο το πολιτικό ρίσκο της χώρας.
        
Η χώρα σήμερα έχει το πολιτικό ρίσκο Τσίπρα-Καμμένου. Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Καμμένο να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης. Διαβάζω ότι ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Ασία για να πείσει επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα, λέγοντάς τους τι ακριβώς;
      
Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και κανένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα επιστρέψει σε μία βιώσιμη πορεία ανάκαμψης. Και, για αυτό, επιμένουμε -και δεν θα  κουραστώ να το λέω και εδώ από την Άρτα και από την Πρέβεζα που θα βρεθώ σε λίγο- ότι η πολιτική αλλαγή πια είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου η χώρα, αλλά και η οικονομία να κάνουν ένα ουσιαστικό restart. Μία πολιτική επανεκκίνηση, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να γυρίσει σε τροχιά κανονικότητας, γρήγορης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητούμενα σήμερα. Και όσο η Κυβέρνηση αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει, τόσο θα πληρώνουμε παράπλευρες απώλειες και στο κόστος δανεισμού της χώρας και στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου