Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Ο Κασσελάκης δίνει παραστάσεις σε Περιφερειακά συμβούλια προσπαθώντας να χειραγωγήσει περιφερειακά έργα

 



Ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι αποδεδειγμένα το απόλυτο πολιτικό νούμερο της χώρας, δεν κάνει ποτέ κάτι σωστό, κάποιος του είπε τώρα να αμολιέται σε περιφερειακά συμβούλια χωρίς καμία αρμοδιότητα και να διαμαρτύρεται κάνοντας σώου.

Το radar.gr που βγάζει την είδηση αναρωτιέται με ποια ακριβώς ιδιότητα ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρίσταται σε συνεδριάσεις περιφερειακών συμβουλίων; Γιατί αποπειράται να χειραγωγήσει έργα που έχουν δρομολογηθεί;

Εντύπωση προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη καταφέρθηκε κατά του έργου που έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και με τη συγχώνευση της Τράπεζας της Αττικής με την Παγκρήτια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια ακριβώς ιδιότητα ο Κασσελάκης παρίσταται σε συνεδριάσεις περιφερειακών συμβουλίων.

Δεν είναι ούτε πρόεδρος κόμματος, ούτε βουλευτής.

Είναι ένας απλός ιδιώτης, ο οποίος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δίνει παραστάσεις σε εκλεγμένα όργανα.

Πόσο μάλλον να αποπειράται να χειραγωγήσει και να υπονομεύσει έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί.



Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση CEPOL με θέμα: «Έγκλημα Μίσους – Hate Crime»

 


Ολοκληρώθηκε, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, η εκπαιδευτική δράση CEPOL με θέμα «47/2024 Έγκλημα Μίσους (Hate Crime)».

Την εκπαίδευση, διάρκειας τεσσάρων (4) ημερών (01- 04 Οκτωβρίου 2024), παρακολούθησαν -29- στελέχη από διάφορα κράτη και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ενώ εισηγητές/εμπειρογνώμονες αυτής αποτέλεσαν -12- Έλληνες και αλλοδαποί, προερχόμενοι από Αρχές επιβολής του νόμου, Οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών και συναρμόδιους φορείς της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Ισπανίας, καθώς και την Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (DG Justice Consumers), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη/ Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSCE/ ODHIR) και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA).

Βασικός στόχος της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ήταν η ενίσχυση των ικανοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, ως ειδική μορφή εγκληματικότητας με ειδικά κίνητρα.

Διοργανώθηκε με μέριμνα του Τμήματος Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και την υποστήριξη του Εθνικού Τμήματος CEPOL της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι, η συνολική χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε από πόρους της CEPOL, προοριζόμενους για την εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών των Αρχών Επιβολής του Νόμου της Ε.Ε.

Στην τελετή λήξης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος κα Παναγιώτα ΘΕΡΜΟΓΙΑΝΝΗ, η οποία επέδωσε τα πιστοποιητικά παρακολούθησης του σεμιναρίου στους εμπειρογνώμονες και συμμετέχοντες αυτού.

Παρέστησαν επίσης, ο Υποδιοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού Βέροιας Ταξίαρχος Γεώργιος ΑΛΑΤΖΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας Α/Δ’ Ανδρέας ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Β΄ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας Α/Υ’ Περικλής ΟΡΔΟΥΛΙΔΗΣ, ο Αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βέροιας ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Βέροιας κ. Αλέξανδρος ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ, καθώς και άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος.

Κ.Β.



Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί ηλικίας 18 και 15 ετών για διακίνηση ναρκωτικών έξω από σχολικό συγκρότημα

 



Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες χθες (3-10-2024) στα Σεπόλια, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, -2- αλλοδαποί, ηλικίας 18 και 15 ετών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών πέριξ σχολικού συγκροτήματος στα Σεπόλια.

Επιπλέον συνελήφθη 34χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και 52χρονος αλλοδαπός για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Έπειτα από διερεύνηση πληροφοριών της ανωτέρω υπηρεσίας, σχετικά με τη δράση των -2- νεαρών στην διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης στην περιοχή των Σεπολίων και συγκεκριμένα έξωθεν σχολικού συγκροτήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Ειδικότερα ο 34χρονος κατελήφθη να κατέχει αυτοσχέδια συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη, την οποία είχε προμηθευτεί λίγο νωρίτερα από τον 15χρονο κατηγορούμενο.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους -2- νεαρούς έξωθεν του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος, όπου σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • -106- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης,
  • το χρηματικό ποσό των -60- ευρώ και
  • -2- κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. " Ο ΟΣΕ ήρθε αφού αφέθηκαν ελεύθεροι οι Ρομά για να υποβάλει μήνυση"

 



Η παρακάτω ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δείχνει ότι συνεχίζει να μην πηγαίνει τίποτα καλά στον ΟΣΕ και να παραμένουν άτομα που είναι ακατάλληλα, αδιάφορα και ανεύθυνα.

Αντί να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, πήγαν όποτε ήθελαν στο αστυνομικό τμήμα να υποβάλουν μήνυση και όταν είχαν φύγει οι Ρομά.

Ανακοίνωση Γ.Ε.Δ. Αττικής σχετικά με τα αναφερόμενα σε τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, τα οποία αφορούν σε περιστατικό τέλεσης αδικημάτων σε σιδηρόδρομο στην περιοχή των Αχαρνών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με τα αναφερόμενα σε τηλεοπτικές εκπομπές και δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο, τα οποία αφορούν σε περιστατικό τέλεσης αδικημάτων σε σιδηρόδρομο στην περιοχή των Αχαρνών, από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (περίπου 01:00′), ομάδες ΔΙ.ΑΣ και ΟΠΚΕ έλαβαν κλήση σχετικά με άτομα που βρίσκονται στις σιδηροδρομικές γραμμές και διαπράττουν πράξεις φθορών και κλοπής στην περιοχή των Αχαρνών.

Άμεσα αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στην περιοχή, ενώ κατά την παραμονή τους δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ατόμων που να προβαίνουν σε αδικήματα κλοπής – φθορών.

Από το σημείο προσήχθησαν -2- άτομα, ημεδαπός και αλλοδαπός, τα οποία οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών, όπου πραγματοποιήθηκε η εξακρίβωση των στοιχείων τους, χωρίς να προκύπτει κάτι σε βάρος τους.

Κατά την παραμονή των ατόμων στην ανωτέρω υπηρεσία, δεν προσήλθε εκπρόσωπος ή υπάλληλος της εταιρείας σιδηροδρόμων προκειμένου να καταθέσει μήνυση για τη διάπραξη αδικημάτων στο σιδηρόδρομο, ενώ μετά την εξακρίβωση των στοιχείων των προσαγόμενων και έπειτα από την παραμονή τους στην υπηρεσία κατά τον απόλυτα αναγκαίο χρόνο, οι ίδιοι αποχώρησαν.

Τέλος, σήμερα (04/10/2024),  περίπου στις 12:00′, εκπρόσωπος – υπάλληλος της σιδηροδρομικής εταιρείας προσήλθε στην ίδια αστυνομική υπηρεσία προκειμένου να υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών.



«Ξηλώθηκαν» ο διοικητής κι ο υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας


 

Την απόφαση να μετακινήσουν τον διοικητή και τον υποδιοικητή του ΑΤ Ομονοίας πήρε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, μετά τα τελευταία περιστατικά με την αυτοκτονία ενός 29χρονου κρατουμένου μέσα στο κελί του και την απόδραση ενός άλλου.

Η απομάκρυνσή τους αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την αυτοκτονία του 29χρονου με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, που είχε προσαχθεί για φθορές σε περιπολικό. Ο αλλοδαπός βρέθηκε απαγχονισμένος το πρωί της Τρίτης, 1 Οκτωβρίου, με ένα ρούχο, μέσα στο κρατητήριο, ενώ από το ίδιο τμήμα είχε αποδράσει και ένας άνδρας που είχε προσαχθεί.

Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει ήδη ΕΔΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη θέση των «καρατομηθέντων» αστυνομικών πήραν ένας αστυνομικός διευθυντής και ένας αναπληρωτής διοικητής, ώστε να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά παραβατικότητας στην Ομόνοια.

Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την αυτοκτονία του κρατουμένου:

Πρωινές ώρες σήμερα, στον χώρο των κρατητηρίων του Αστυνομικού Τμήματος Ομόνοιας, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ίδιας Υπηρεσίας απαγχονισμένος αλλοδαπός κρατούμενος.

Ο αλλοδαπός είχε συλληφθεί το προηγούμενο βράδυ (30-09-2024) για πρόκληση φθορών σε περιπολικό όχημα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και σχηματίζεται δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ στον χώρο έχουν κληθεί ιατροδικαστής και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σημειώνεται, ότι ο ανωτέρω αλλοδαπός βρισκόταν στον χώρο των κρατητηρίων μαζί με ακόμα 11 κρατούμενους.



Μητσοτάκης : «Σήμερα σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας. Παρόντες και απόντες»

 



Τη μεγάλη παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία το 1974, χάραξε και πέτυχε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παραμένει αμετακίνητη στις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής της διακήρυξης γιόρτασαν χθες οι νεοδημοκράτες και οι νεοδημοκράτισσες.




Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλα τα στελέχη που διατέλεσαν πρόεδροι του κόμματος και άφησαν το στίγμα τους στην πορεία της Ν.Δ. αλλά και της χώρας: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Εβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Πλακιωτάκης. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σ’ αυτή την ξεχωριστή γιορτή της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς με μικροψυχία γύρισαν την πλάτη στην Ν.Δ. και δεν παρέστησαν οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, τους οποίους είχε προσκαλέσει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αυτό είναι απρέπεια και ντροπή για τους ίδιους.




«Σήμερα σας ζητώ να τιμήσουμε όλους τους αρχηγούς μας. Παρόντες και απόντες», είπε ο πρωθυπουργός με φόντο τις γαλάζιες σημαίες, κάτω από τους ήχους της «γαλάζιας γενιάς» και μετά από ένα συγκινητικό βίντεο που «ξεφύλλισε» τους σταθμούς της παράταξης, νίκες και αγωνίες, γέλια και δάκρυα, όπως τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

«Χρόνια μας πολλά, νεοδημοκράτισσσες και νεοδημοκράτες της Αθήνας. Χρόνια πολλά στη μεγάλη μας παράταξη!», ήταν οι πρώτες φράσεις του πρωθυπουργού όταν ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης. «Μπροστά στο πρώτο σπίτι του κόμματος, που διάλεξε ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». «Για πολλούς από μας, αυτά τα γραφεία ήταν το περιβάλλον όπου ξετυλίχθηκαν αλησμόνητες στιγμές της κομματικής μας ζωής. Εμείς που είμαστε για πάντα ΟΝΝΕΔίτες σίγουρα τα θυμόμαστε», είπε ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε θερμά χειροκροτήματα.





«Σε μια ευρύχωρη παράταξη, κάποιες στιγμές δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων, πραγματιστή και αντιλαϊκιστή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε με νόημα «η ζωή έχει αποδείξει πως όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της Ν.Δ. τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους, που θέλουν μια περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή και τελικά ηττοπαθή».

«Σημαία της Ν.Δ. είναι ο ρεαλισμός και η πρόοδος. Η Ν.Δ. δεν κοιτά ούτε αριστερά ούτε δεξιά, παρά μόνο μπροστά», ενώ αναφερόμενος στη σημερινή θέση της Ελλάδος είπε πως φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και τόνισε ότι ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα του 2027 έχει στον πυρήνα της μία χώρα με ανάπτυξη 3%, με πληθωρισμό 2%, με ανεργία 8%, με μέσο μισθό τα 1.500 ευρώ και με βασικό τα 950 ευρώ. «Να χαρίσουμε στη Ν.Δ. τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες», είπε ο κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος απο χιλιάδες κόσμο που τίμησαν την ημέρα ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας.



10 ερωτήσεις-απαντήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028

 



10 ερωτήσεις-απαντήσεις για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό - Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028

Μείωση του χρέους, ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων

 

  1. Τι είναι οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και τι διαφορά έχουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας;  

Είναι μια αναθεώρηση ουσιαστικά του Συμφώνου Σταθερότητας, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ για χαμηλά ελλείμματα και χαμηλό δημόσιο χρέος. Και όλο αυτό με συγκεκριμένες κυρώσεις για τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν τους όρους.

Το κυριότερο νέο στοιχείο είναι ότι εισάγεται ο κανόνας των δαπανών προκειμένου να ελέγχονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος σε όλες τις χώρες - μέλη. Με βάση την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα χαρακτηριστικά κάθε οικονομίας ξεχωριστά, δίνεται η δυνατότητα συγκεκριμένου ποσοστού αύξησης των δαπανών ετησίως. Ο κανόνας αυτός επιτρέπει την εφαρμογή  αντικυκλικής πολιτικής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης του ετήσιου ρυθμού αύξησης των δαπανών τόσο σε περιόδους ανάκαμψης, όσο και σε περιόδους επιβράδυνσης της οικονομίας. Έτσι οι νέοι κανόνες επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες κυβερνήσεις των χωρών - μελών να διατηρούν σταθερές τις δαπάνες ακόμη και σε περιόδους που η οικονομία δεν πηγαίνει καλά. Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων υποβάλλεται από κάθε χώρα ένα τετραετές Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα το οποίο εγκρίνεται από τις Βρυξέλες.

 

  1. Πώς θα εξελιχθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028; 

Το μεσοπρόθεσμο αποτυπώνει την πορεία της οικονομίας την επόμενη τετραετία. Καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι σταθερά από τους υψηλότερους στην ΕΕ:

  • Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί δραστικά, από 153,7% το 2024 σε 133,4% ως το 2028. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δραστικής αποκλιμάκωσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, από 207% το 2020 σε 161,9% το 2023, δηλαδή κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα τριών ετών. Το 2028 η Ελλάδα δεν θα είναι η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ.
  • Η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω στο 8,5 % το 2028, από 17,9% το 2019 και 9,5 % που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο του 2024.
  • Οι μισθοί, τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος θα αυξηθούν περαιτέρω: Ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 και 830 ευρώ που είναι σήμερα, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027. Αντίστοιχα ο μέσος μισθός από 1046 ευρώ το 2019 και 1258 ευρώ στο τέλος του 2023 προβλέπεται να φθάσει το 2027 στα 1500 ευρώ. 

Το μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει την υλοποίηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης το 2023 και πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση τιμά την εντολή και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

 

  1. Ο νέοι δημοσιονομικοί κανόνες τι περιθώρια αφήνουν στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού; Υπάρχουν περιθώρια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής;

Υπάρχουν, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι η κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού το 2024, πέτυχε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν.

Συνοπτικά, οι δαπάνες από 100 δισ. ευρώ το 2024, αυξάνονται κατά περίπου 3,7 δισ. ευρώ το 2025 και 2026 και περίπου 3,2 δισ. ευρώ το 2027 και το 2028. Η αύξηση των δαπανών κατανέμεται ως εξής:

  • Περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο, είναι η εκτιμώμενη αύξηση των συντάξεων με βάση τις νέες συνταξιοδοτήσεις και την αύξηση με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.
  • Περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται η συνήθης αύξηση των τακτικών δαπανών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Υπουργείων με βάση τις αναληφθείσες υποχρεώσεις και τον πληθωρισμό (λειτουργικές δαπάνες, ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης, δαπάνες για την παιδεία κτλ.).
  • Οι δαπάνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις (εξοπλιστικά προγράμματα) εκτιμάται να αυξηθούν κατά 0,86 δισ. ευρώ το 2025, επιπλέον 0,48 δισ. ευρώ το 2026, επιπλέον 0,16 δισ. ευρώ το 2027 και να μείνουν σταθερές το 2028.

Συνεπώς προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο ύψους έως 1 δισ. ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο, για εφαρμογή επιπλέον μέτρων πολιτικής είτε από την πλευρά των δαπανών, είτε από την πλευρά των εσόδων.

 

  1. Με δεδομένο ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού δεν μπορούν να αυξηθούν πέρα από ένα ορισμένο όριο, η κυβέρνηση διαθέτει άλλα εργαλεία για να εφαρμόσει τις πολιτικές της; 

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέες πρωτοβουλίες δημιουργείται από την εφαρμογή μόνιμων μέτρων είτε στην πλευρά των εσόδων είτε στην πλευρά των δαπανών. Για τη χώρα μας στην πράξη ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να προκύψει από την επίτευξη των στόχων για την μείωση της φοροδιαφυγής και την επανεξέταση των δημοσίων δαπανών (spending review).

Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, τα στοιχεία των εισπράξεων του 1ου εξαμήνου του 2024 δείχνουν ότι, χωρίς αύξηση φόρων, εισπράχθηκαν 10,3% παραπάνω φορολογικά έσοδα σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2023, με πληθωρισμό περίπου 3%. Τα επιπλέον έσοδα προέρχονται τόσο από την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με την προώθηση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές. Για το 2027 με την περαιτέρω εφαρμογή των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται μία αύξηση των κρατικών εσόδων, της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με την επανεξέταση των δημοσίων δαπανών, αυτή θα υλοποιηθεί για παράδειγμα με τη στόχευση κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας, τις λειτουργικές δαπάνες, τις δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης και ΟΤΑ, κλπ.

 

  1. Εφόσον η όποια υπεραπόδοση του προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να διανέμεται στους πολίτες για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει υψηλότερα πλεονάσματα;

Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού - που αντανακλά την υπεραπόδοση της οικονομίας - μπορεί να διατεθεί είτε για την αποπληρωμή χρέους είτε για τη δημιουργία αποθεματικού (είτε προφανώς σε συνδυασμό των δύο επιλογών). Στην πρώτη περίπτωση οι πολίτες κερδίζουν από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Στη δεύτερη διασφαλίζονται χρήματα για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

 

  1. Θα πρέπει τα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα;

Όχι. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για όλη την περίοδο έως το 2028 είναι 2,4% του ΑΕΠ (με εξαίρεση το 2025 οπότε προβλέπεται 2,5%), όσο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτύχει φέτος η οικονομία, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας. Άρα δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα τα επόμενα χρόνια. Η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει πως είναι σε θέση (όπως κάνει φέτος) να επιτυγχάνει λογικά πρωτογενή πλεονάσματα που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της μείωσης του χρέους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 θα ήταν στο 4% του ΑΕΠ, άρα οι νέοι κανόνες ευνοούν στο σημείο αυτό  τη χώρα.

 

  1. Συζητείται η αλλαγή της μεθόδου αποτύπωσης στο χρέος για τους αναβαλλόμενους τόκους από τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου. Τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο στις παραδοχές του μεσοπρόθεσμου και στη βιωσιμότητα του χρέους;

Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Μιλάμε για το ίδιο χρέος που γνωρίζει η Eurostat, οι αγορές, οι επενδυτές και όλοι οι Έλληνες πολίτες. Η διαφορά είναι η κατανομή του συγκεκριμένου κονδυλίου στο χρόνο. Αν δηλαδή θα καταγραφεί ολόκληρο το 2032 ή θα κατανεμηθεί σε μια περίοδο από το 2012 και μετά. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση δεν επηρεάζεται η πορεία μείωσης του χρέους, ούτε η ανάλυση βιωσιμότητας, ούτε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, ούτε και το ύψος των επιτρεπόμενων δαπανών. Άλλωστε η χώρα φέτος θα προπληρώσει δάνεια ύψους περίπου 8 δισ., πράγμα το οποίο θα συντελέσει στην περαιτέρω μείωση του χρέους.

 

  1. Για ποιο λόγο το μεσοπρόθεσμο προβλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλους οργανισμούς και διεθνείς οίκους;

Το μεσοπρόθεσμο βασίζεται σε μια μεθοδολογία που θυμίζει κάπως αυτή ακολουθείται στα stress tests των τραπεζών. Λαμβάνει υπόψη τα πιο δυσμενή σενάρια ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν. Είναι ενδεικτικό ότι το σενάριο του μεσοπρόθεσμου προβλέπει χαμηλότερους ρυθμού ανάπτυξης ακόμη και από την ίδια την Κομισιόν! Συγκεκριμένα, εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2025 ενώ σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα διαμορφωθεί στο 2,3%. Άρα η ίδια η ΕΕ εμφανίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα με δύο διαφορετικές εκτιμήσεις, μία συντηρητική και μια ρεαλιστική. Επιπλέον υπάρχει σειρά εκτιμήσεων από εγχώριες και ξένες πηγές (ΤτΕ, EΒRD, ξένες τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης) που προσεγγίζουν το ρεαλιστικό σενάριο.

 

  1. Ποιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο 4ετες δημοσιονομικό σχέδιο;

Είναι οι αλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς:

  • Δημογραφικό: Πρόσθετη προστασία για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω, έκπτωση φόρου για χρηματικές παροχές υπέρ νέων γονέων, μείωση του φόρου ασφαλίστρου (15%) ιδιωτικών συμβολαίων υγείας για παιδιά.
  • Στεγαστικό: Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», τοπικοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις κενών κατοικιών.
  • Αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης: Επενδύσεις στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών, αύξηση της περιμέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων.
  • Υγεία: Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναβάθμιση νοσοκομείων, έλεγχος των προμηθειών.
  • Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος: Μη κρατικά πανεπιστήμια, ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης.
  • Περιορισμός της φοροδιαφυγής: Πλήρης εφαρμογή «myDATA» και ηλεκτρονικών τιμολογίων, ψηφιοποίηση των ελέγχων, ψηφιακή ΑΑΔΕ. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα επιτρέψει και περαιτέρω μειώσεις φορών.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: Κίνητρα για έρευνα - ανάπτυξη - συγχωνεύσεις, σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, σχέδιο για επέκταση θερμοκηπίων και στήριξη σε νέους αγρότες.
  • Επισκόπηση δαπανών για ορθολογικότερη κατανομή (Spending review).

 

  1. Τελικά με αυτό το Μεσοπρόθεσμο η οικονομία θα πάει μπροστά ή θα είναι κάτω από την πίεση των δημοσιονομικών κανόνων των Βρυξελών;

Η ελληνική οικονομία προχωρεί μπροστά με το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην ΕΕ (στοιχεία δεύτερου τριμήνου 2024) . Η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί, πράγμα που θα επιτρέψει τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με το μέσο όρο της ΕΕ. Το σημαντικότερο είναι ότι θα συνδυαστούν μια σειρά από θετικές εξελίξεις: η μεγάλη μείωση του χρέους, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η κάλυψη των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η μείωση της ανεργίας, η μείωση των φόρων και η αύξηση των εισοδημάτων. Και αυτό διότι θα εφαρμόζεται όπως και μέχρι σήμερα μια συνετή δημοσιονομική πολιτική με παράλληλη προώθηση σειράς διαρθρωτικών αλλαγών. Έτσι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα έχει εκπληρώσει το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Ακόμα δε περισσότερο των δεσμεύσεων που αφορούν την ανεργία, τους μισθούς και τα εισοδήματα.

 




Νέος πενταψήφιος αριθμός για την προστασία παιδιών από το υπ. Μετανάστευσης

 



Ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 15107 προστέθηκε στο οπλοστάσιο της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον αγώνα για την προστασία των παιδιών, χάρη στην ευγενική χορηγία του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).

  • Πρόκειται για τη νέα Γραμμή Εντοπισμού, που λειτουργεί πλέον για τους σκοπούς του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης και είναι διαθέσιμη μέσω του πενταψήφιου αριθμού και δωρεάν για όλους τους συνδρομητές ΟΤΕ, VODAFONE και NOVA.
  • Μέσω της Γραμμής Εντοπισμού (15107 και 6942773030, μέσω What’s App και Viber), η οποία είναι διαθέσιμη σε έξι γλώσσες και λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 22:00 και Σάββατο 11:00 – 19:00, διασφαλίζεται πως κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτεθειμένο στους κινδύνους κακοποίησης ή εκμετάλλευσης που γεννούν οι συνθήκες του δρόμου. Παράλληλα δίνεται προτεραιότητα στον εντοπισμό και την άμεση προστασία των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε αστεγία ή άλλες επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Η Γραμμή Εντοπισμού παρέχει πρόσβαση σε επείγουσα στέγαση για τα παιδιά που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη, εξασφαλίζοντας ότι θα βρεθεί ασφαλής και κατάλληλος χώρος διαμονής το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνονται άμεσα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες καταγραφές και να κινηθούν οι διαδικασίες για την προστασία τους.
  • Επιπλέον, παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομική υποστήριξη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και ιατρική φροντίδα για τυχόν προβλήματα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί πως παρέχεται διερμηνεία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα γλωσσικά εμπόδια και να διασφαλιστεί η ορθή επικοινωνία με τα παιδιά.


Στο Ταμείο Ανάκαμψης η ψηφιακή εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων

 



Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία», συνολικής δημόσιας δαπάνης 6.804. 866 ευρώ.

Το έργο αφορά σε προγράμματα εξοικείωσης και εκπαίδευσης των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία στις νέες τεχνολογίες, κυρίως σε σχέση με την ψηφιακή πληροφόρηση, την επικοινωνία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, τη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών του gov.gr, τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ..

Το έργο εντάσσεται στον πυλώνα «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, φορέας υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. με εταίρο το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις, που αποτελεί τον επίσημο εκπαιδευτικό και ερευνητικό φορέα του αναπηρικού κινήματος της χώρας.




Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου στην Ελλάδα

 



Το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» πρόκειται να γίνει το πρώτο Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου (Comprehensive Cancer Center, CCC) στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα ορόσημο στην ελληνική υγειονομική περίθαλψη. Η επίσημη διαπίστευση του Κέντρου έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2025, ενώ το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 2.000.000 ευρώ.

  • Στόχος του Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου είναι να παρέχει εξειδικευμένη, πολυτομεακή και εξατομικευμένη φροντίδα στους ασθενείς με καρκίνο, με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Το κέντρο θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και υπηρεσίες υποστήριξης για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
  • Το νέο Κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες αιχμής, με πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές και καινοτόμες θεραπείες, προσφέροντας στους ασθενείς την ευκαιρία να λαμβάνουν τις πιο σύγχρονες διαθέσιμες θεραπείες. Επιπλέον, οι ομάδες εξειδικευμένων ιατρών από διάφορους κλάδους θα συνεργάζονται για τη δημιουργία εξατομικευμένων σχεδίων θεραπείας, ενώ θα υποστηρίζονται και οι υπηρεσίες επιβίωσης και υποστήριξης, που είναι καθοριστικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας και την προώθηση της καινοτομίας στην αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων.



Διπλασιάζεται το επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία

 



Η κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, προβλέπει αύξηση στα 750 ευρώ από 375  ευρώ τον μήνα, του επιδόματος στους ανάδοχους γονείς παιδιών με αναπηρία και στα 525 από 325 τον μήνα του επιδόματος για τους αναδόχους γονείς παιδιών τυπικής ανάπτυξης. 

  • Από την αύξηση του επιδόματος αναδοχής προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 1.622.100 ευρώ, η οποία καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 
  • Η συνολική δαπάνη των επιδομάτων αναδοχής εκτιμάται στα 5.000.000 ευρώ ετησίως και καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο.. 
  • Οι ανάδοχοι γονείς παιδιών με αναπηρία εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα αναδοχής και μετά την ενηλικίωσή τους.
  • Το επίδομα συνεχίζει να καταβάλλεται σε άτομα τυπικής ανάπτυξης και μετά την ενηλικίωσή τους εφόσον σπουδάζουν ή  εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.  Η  καταβολή του επιδόματος διακόπτεται μετά το πέρας των σπουδών τους και σε κάθε περίπτωση με τη συμπλήρωση του  26ου έτους της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο. οι αναδοχές σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση και μάλιστα μεταξύ 2022 και 2023 η αύξηση ανήλθε στο 80%. Σε απόλυτους αριθμούς το 2022 υπήρξαν 54 αναδοχές ενώ το 2023 94.  Αυτή τη στιγμή σε ανάδοχες οικογένειες έχουν ενταχθεί διαβιούν 639 παιδιά και 103 ενήλικες εκ των οποίων οι 57 είναι άτομα με αναπηρίες. 

Παράλληλα με την αύξηση του επιδόματος αναδοχής, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην οικογενειακή αποκατάσταση των πλέον ευάλωτων παιδιών, δηλαδή των παιδιών με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα. 

Αρχίζει το πρόγραμμα Επαγγελματικής Αναδοχής για παιδιά με βαριές αναπηρίες

Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις μεταξύ επαγγελματιών αναδόχων γονέων και παιδιών που ζουν σε ιδρύματα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ή  ψυχικής αναπηρίας άνω του 50%. 

  • Με την υλοποίηση του θεσμού της  επαγγελματικής αναδοχής, ανάδοχοι γονείς οι οποίοι για πρώτη φορά λαμβάνουν ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία  με δημόσια Πανεπιστήμια όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα  αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία  συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.  
  • Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα ενός παιδιού με υψηλά ποσοστά αναπηρίας, η μηνιαία αποζημίωση των επαγγελματιών ανάδοχων ανέρχεται σε 1850 ευρώ μικτά, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία.

Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά από 15 έως 26 ετών

Παράλληλα, με την υλοποίηση του προγράμματος της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης καλύπτεται για πρώτη φορά το μεγάλο κενό στην προστασία της μετεφηβικής ηλικίας των παιδιών που έχουν περάσει όλη τους την ζωή εντός των ιδρυμάτων και δεν έχουν περιθώρια να συνδεθούν με μια οικογένεια μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά, για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο. Μέχρι το τέλος του 2025, στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν ενταχθεί τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι, με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους. Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής των ωφελούμενων στα διαμερίσματα, κόστη για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση τους. Ειδικότερα προβλέπεται καθημερινή́ φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με συμπληρωματικές παροχές και υπηρεσίες, όπως εξωσχολικές δραστηριότητες για τα ανήλικα παιδιά, ενώ στους ενήλικους νέους παρέχονται υπηρεσίες επαγγελματικής καθοδήγησης και εργασιακής συμβουλευτικής. 

Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θεσμοθετήθηκε μηνιαίο οικονομικό βοήθημα ύψους 375€ προκειμένου τα παιδιά που διαμένουν στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης να καλύπτουν τα προσωπικά τους έξοδα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 12.600.000 ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.



Νέα μέτρα στήριξης για τον Έβρο

 


Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου κατά την περίοδο 2025-27 παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο». Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών Evros Meta, με αποτέλεσμα οι πόροι που διατίθενται για την ακριτική περιοχή με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν συνολικά τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Έβρου, αλλά και η παροχή κινήτρων για την παραμονή και την επανεγκατάσταση στις περιοχές αυτές.

  • Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η απαλλαγή των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων στο Σουφλί από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη, η κάλυψη εξόδων εγκατάστασης, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, για 1.000 ωφελούμενους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος ή Διδυμοτείχου, αλλά και σειρά κινήτρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στον Έβρο, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατα έξι εργάσιμες ημέρες.
  • Επιπρόσθετα, δίτεκνα νοικοκυριά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» θα αντιμετωπίζονται ως τρίτεκνα, λαμβάνοντας το 75% ως άτοκο δάνειο έναντι του 50% που θα ίσχυε κανονικά.
  • Δρομολογούνται, επίσης, τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ στον κεντρικό και βόρειο Έβρο για την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων και τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους. Προβλέπονται, επιπλέον, δύο προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, με έμφαση στην εξοικείωση επαγγελματιών αγροτών με σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές και στην κατάρτισή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Παράλληλα, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, σε τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί.
  • Για την παιδεία, ιδρύονται και θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία μουσικό γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα κέντρου δια βίου μάθησης στο Σουφλί, με ειδικότητες που συνδέονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξετάζεται ακόμα η σύσταση Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με έδρα την Ορεστιάδα.
  • Στο μέτωπο της τόνωσης των υποδομών και των διασυνδέσεων, η δέσμη νέων μέτρων περιέχει την επανεκκίνηση τη σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας και την επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Πειραιάς.


Το Ισραήλ σκότωσε τον Σαΐντ Ατάλα, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα των τρομοκρατών της Χαμάς

 


Ο Σαΐντ Ατάλα, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα των τρομοκρατών της Χαμάς, των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, σκοτώθηκε μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στην Τρίπολη, στον βόρειο Λίβανο, ανέφεραν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.




Πέθανε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας


 

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, μια εβδομάδα πριν γιορτάσει τα 100 του χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου.

Την είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα με ένα συγκινητικό μήνυμα:

«Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……» ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. Το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε.Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..»

Από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες, που διένυε με χαρακτηριστική άνεση το φάσμα από την τζαζ και την ελαφριά μουσική έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες, ο Μίμης Πλέσσας ξεχώρισε από πολύ νωρίς με το ταλέντο του, μόνο στην Ελλάδα και διεθνώς.

Αξέχαστες θα μείνουν οι επιτυχίες του “Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου”, “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά”, “Τι σου ΄κανα και πίνεις”, “Τόσα καλοκαίρια”, “Ποιος το ξέρει”, “Οι χάντρες”, “Μα τώρα αγάπη μου”, “Η Μυρσίνη βάζει τα άσπρα”, “Απόψε σε θέλω”, “Μην του μιλάτε του παιδιού”, “Άμα δείτε το φεγγάρι”, “Η πρώτη μας νύχτα”, “Μεθυσ’ απόψε το κορίτσι μου”, “Πρώτη φορά”, “Τα φιλιά”, “Έπεφτε βαθιά σιωπή”, “Χίλιες βραδιές”, “Του αγοριού η καρδιά”, “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”, “Ξημερώνει Κυριακή”, “Κορίτσι στάσου να σου πω”, “Όλα δικά σου”, “Είμαι γυναίκα του κεφιού”, “Πέρα στα παλιά σεράγια”, “Πρώτη φορά”, “Έκλαψα χτες”, “Το κερί μου έλιωσε”, “Μια με θέλεις μια με διώχνεις”, “Οι μέρες του καλοκαιριού”, “Με βρήκε ο ήλιος” και πολλές άλλες.

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε τη 12η Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου το 1952, νεαρός πιανίστας ακόμα, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ενώ την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης. Διακρίθηκε επτά φορές διεθνώς (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970) και έξι φορές στη χώρα μας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967). Έχει διευθύνει με έργα του μεγάλες ορχήστρες στον κόσμο.

Τα τραγούδια του τα τραγούδησε πληθώρα κορυφαίων ερμηνευτών όπως (Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου κ.α.), πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του. 

Ο Μίμης Πλέσσας ασχολήθηκε με τη σύνθεση μουσικής στον κινηματογράφο και στο θέατρο, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 100 ταινίες και δεκάδες παραστάσεις. Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά “Τα παιδιά της Νιόβης”. Ήταν ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Σε 30 δευτερόλεπτα” που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα στις δεκαετίες των 1960 – 1970. Υπήρξε επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (2010) και διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Ο Μίμης Πλέσσας τιμήθηκε επανειλημμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είχε λάβει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Στην Ελλάδα, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, τιμήθηκε το 2000 για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από τον Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2001 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Επιπλέον, τιμήθηκε το 2002 για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ηρώδειο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2004 ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό και το 2005 με την ανάθεση από το Φεστιβάλ Αθηνών της εναρκτήριας συναυλίας για τον εορτασμό των 50 χρόνων του θεσμού. Το 2006 η Ακαδημία Προσωπικοτήτων τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και το 2007 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέου σε ειδική εκδήλωση στο Πατριαρχείο.

Με τη σύζυγό του Λουκίλα Καρρέρ απέκτησαν μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του είναι ο επίσης μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.




Σοβαρότητα Μητσοτάκη για την μικροψυχία Καραμανλή - Σαμαρά : Εκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά

 



Tην απόφαση των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να γυρίσουν την πλάτη στην Νέα δημοκρατία που τους ανέδειξε, και να μην παραστούν στην γιορτή για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ερωτηθείς σχετικά για την στάση των δύο πρώην ηγετών της παράταξης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδειξε το πόσο σοβαρό άνθρωπο έχει πρόεδρο η Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό η Ελλάδα, και δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Mega : «Εκανα το καθήκον μου τους κάλεσα προσωπικά, από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς, όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό Νεοδημοκρατή. Και νομίζω ότι μια μέρα γιορτής και χαράς είναι μια μέρα ενότητας για την παράταξη και πιστεύω ότι έτσι θα τη θυμόμαστε».