Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ! Είναι που θα τον κατεργούσαν! Πάρτε και ένα φόρο λίπους για να μάθετε να τρώτε υγιεινά



Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ - Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και ΦΠΑ - Μπαίνει φόρος... λίπους - Διαβάστε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και περαστικά μας.

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ξεκινάει από τη Δευτέρα, που αναμένεται η περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων να τεθεί το τραπέζι του Euro Working Group. Τι περιλαμβάνει και ποιές κόκκινες γραμμές βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ποιά σημεία της λίστας αναμένεται να γίνει σκληρό παζάρι. Εκτάκτως αύριο στη Βουλή η δανειακή σύμβαση που θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών. Όπως διαρρέεται, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να γίνει αύριο το βράδυ στις 8 συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση.

Με σημαία της το “όχι άλλα υφεσιακά μέτρα” η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα (ΦΠΑ, συντάξεις, φόροι).

Σύμφωνα με τη λίστα, που περιλαμβάνει 18 κοστολογημένα μέτρα, η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, με «κούρεμα» κατά 50% των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5%) κάτι που ευελπιστούν να τους οδηγήσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που εκτιμάται στο 1,4%.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή, με έμφαση στους “έχοντες και κατέχοντες”, στα εμβάσματα και στη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η επιτάχυνση και ολοκλήρωση άμεσα των ελέγχων στις λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν, καθώς και όσων περιπτώσεων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις μεταφοράς «μαύρου χρήματος» στο εξωτερικό.

Ξεχωρίζει το μέτρο της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το taxis, που ενδεχομένως συνδυαστεί και με την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ μέσω τραπεζών, αλλά θα δοθεί βαρύτητα και στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού.
Τη διαδρομή του... ΦΠΑ ευελπιστούν να ακολουθήσουν με την οnline σύνδεση των επιτηδευματιών με το σύστημα taxis, ώστε όλες οι συναλλαγές να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και να βεβαιώνεται άμεσα ο αναλογών ΦΠΑ, ο οποίος θα χρεώνεται αυτόματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι, θα υπολογίζεται αυτόματα ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το TAXIS, κληρώσεις αποδείξεων και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Εάν συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία.

Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ,-ίσως με κάποιες αλλαγές στους μικρούς ιδιοκτήτες -και το 2015 με στόχο να εισπραχθούν και φέτος περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 2% τον χρόνο, ειδικά αν η είσπραξή του συνδυαστεί με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών της Εφορίας τον Ιούνιο.

Προβλέπεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 42% σε τουλάχιστον 45%- 50% και εισαγωγή νέων κλιμακίων, ενώ σχεδιάζεται γενναία αύξηση αφορολογήτου έως τα 15.000 ευρώ, σε βάθος διετίας

Ανάσα στα κρατικά ταμεία αναμένεται να δώσουν οι ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο με τις 100 δόσεις και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα έσοδα να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ για το 2015.

Σχεδιάζεται αμνηστία σε αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο, με εφάπαξ φόρο πάνω από 15%.

Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ εξετάζεται η επιβολή Fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με ζάχαρη και λιπαρά, όπως στις ΗΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει και στην είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τον διαδικτυακό τζόγο


Πηγή : newsit.gr


Η ιστορία και η χρησιμότητα της θερινής ώρας



Στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής, το ρολόι γυρίζει μια ώρα μπροστά μεταφέροντας τον χρόνο σε θερινή… διάσταση. Πότε καθιερώθηκε ο θεσμός της θερινής ώρας στην Ελλάδα και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από αυτό; Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος γυρίζει το ρολόι για λίγο πίσω απαντώντας τα ερωτήματά μας.

«Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας. Σύμφωνα με αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Έτσι, όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα - σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας - οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ότι αν δεν αλλάζαμε την ώρα» μας λέει ο κ. Σιμόπουλος.
«Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί - σε μικρότερο βαθμό βέβαια - αφού ακόμη και με την προσθήκη της μίας ώρας η ανατολή του Ήλιου συμβαίνει τους θερινούς μήνες όλο και πιο νωρίς οπότε και το πρωινό εγερτήριο έρχεται, έτσι κι αλλιώς, μετά την ανατολή του Ήλιου. Από την άλλη πλευρά, κατά τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο Ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα, οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη της μίας ώρας στα ρολόγια μας».

Μελέτες που έχουν δείξει ότι στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της θερινής ώρας, οι θάνατοι των πεζών από αυτοκινητικά δυστυχήματα ελαττώνονται κατά περίπου τέσσερις φορές. «Παρατηρείται λοιπόν, ότι πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας από την ιδέα της αλλαγής της ώρας,  που για πρώτη φορά είχε εισηγηθεί ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, υπάρχουν και άλλα κοινωνικά οφέλη».

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, στην Βρετανία την πρώτη σοβαρή εισήγηση για την θεσμοθέτηση της θερινής ώρας είχε κάνει ο λονδρέζος κατασκευαστής κτιρίων Γουίλιαμ Γουίλετ, το 1907 που οδήγησε το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης του το 1909.

Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε τελικά στη Βρετανία το 1916, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Γουίλετ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με την προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα με αποτέλεσμα την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

«Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι αύριο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών αλλά μόνο 23 ώρες, αν και την ώρα που θα “χάσουμε” αύριο θα την προσθέσουμε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οπότε η ημέρα εκείνη θα έχει διάρκεια 25 ωρών» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.

Η ιστορία του 24ώρου

Ο διαχωρισμός της ημέρας σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στους Βαβυλώνιους καθώς πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν «όμορφο» αριθμό μπορούσε να διαιρεθεί ακριβώς με επτά άλλους αριθμούς: το 1, το 2, το 3, το 4, το 6, το 8 και το 12.

«Για τους Βαβυλώνιους, ο αριθμός 24 θεωρούνταν “μαγικός” που συνέπιπτε με τον συνολικό αριθμό των επτά “πλανητών αστέρων” του ουρανού: του Ήλιου, της Σελήνης, και των ορατών με γυμνό μάτι (πραγματικών) πλανητών Ερμή, Αφροδίτης, Άρη, Δία και Κρόνου. Η υποδιαίρεση λοιπόν της ημέρας σε ώρες - όπως και οι ημέρες της εβδομάδας που πήραν τις ονομασίες τους από τους 7 ορατούς με γυμνό μάτι “πλανήτες” - είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει τις ρίζες του στο δωδεκαδικό σύστημα των Χαλδαίων».

«Η διάρκεια της ημέρας μάλιστα δεν είναι καθόλου αυθαίρετη και βασίζεται στην καθημερινή κίνηση που κάνει ο Ήλιος από την Ανατολή προς τη Δύση, και είναι αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ένα αντικείμενο που ζυγίζει έξι εξάκις εκατομμύρια τόνους περιστρέφεται ακριβώς σαν ένας τεράστιος τροχός με σταθερή ταχύτητα. Παρ' όλα αυτά, σήμερα για την ακριβή μέτρηση του χρόνου βασιζόμαστε στις παλινδρομικές κινήσεις των ατόμων για να κατασκευάσουμε τα πιο ακριβή ρολόγια που “χάνουν” μόλις ένα δευτερόλεπτο σε 10.000 χρόνια» προσθέτει ο κ. Σιμόπουλος.

Το ηλιακό ρολόι

Μια πλήρης περιστροφή της Γης μπορεί να μετρηθεί και με την απλή τοποθέτηση ενός ραβδιού στο χώμα. Αυτός ήταν πραγματικά και ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος επί αιώνες μετρούσε το χρόνο.  Είναι η μέθοδος του ηλιακού ρολογιού, που όμως σύμφωνα με τον αστρονόμο, παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα.

«Αυτό συμβαίνει γιατί το ηλιακό ρολόι δε μετράει μία μόνο κίνηση της Γης, αλλά δύο, ή μάλλον τη διαφορά μεταξύ της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της και της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Και ενώ η πρώτη κίνηση (η περιστροφή) είναι στην ουσία σταθερή, η δεύτερη (η περιφορά) δεν είναι. Συνεπώς και η διαφορά τους δεν είναι σταθερή ολόκληρο το έτος γεγονός που σχετίζεται με την ταχύτητα με την οποία τρέχει η Γη γύρω από τον Ήλιο. Γιατί η ταχύτητα με την οποία κινείται ένας πλανήτης γύρω από τον Ήλιο καθορίζεται αυστηρά από την απόσταση που έχει από αυτόν. Όσο πιο κοντά στον Ήλιο βρίσκεται, τόσο πιο γρήγορα κινείται, και όσο πιο μακριά τόσο πιο αργά».

«Το ίδιο συμβαίνει και με τη Γη, της οποίας η τροχιά γύρω από τον Ήλιο δεν είναι ένας τέλειος κύκλος αλλά μία έλλειψη. Γι' αυτό και η απόσταση της Γης από τον Ήλιο στη διάρκεια του έτους δεν είναι σταθερή αλλά κυμαίνεται από 147 έως 152 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η Γη φτάνει στην πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο, που ονομάζεται "περιήλιο", στις αρχές Ιανουαρίου, και στην πιο απομακρυσμένη της απόσταση, που ονομάζεται "αφήλιο", στις αρχές Ιουλίου. Καθώς λοιπόν η Γη πλησιάζει τον Ήλιο η τροχιακή της ταχύτητα αυξάνει έτσι ώστε στο περιήλιό της η ταχύτητα περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο φτάνει περίπου τα 31 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (112.000 χλμ. την ώρα). Καθώς όμως η Γη απομακρύνεται από τον Ήλιο, την άνοιξη και το καλοκαίρι, η ταχύτητά της ελαττώνεται και στο αφήλιο φτάνει περίπου τα 28 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο (101.000 χλμ. την ώρα)» αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος.

Το γεγονός αυτό, κατά τον ειδικό, επηρεάζει τον χρόνο που απαιτείται ανάμεσα σε δύο διαδοχικά περάσματα του Ήλιου από το Μεσημβρινό, από δύο δηλαδή διαδοχικά μεσημέρια.

«Γι’ αυτό, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η λύση του προβλήματος είναι η "εφεύρεση" ενός φανταστικού Ήλιου που δεν επηρεάζεται από την τροχιακή ταχύτητα της Γης. Ο φανταστικός αυτός Ήλιος ονομάζεται "μέσος Ήλιος" και η ημέρα όπως έχει οριστεί σήμερα βασίζεται σ’ αυτόν τον μέσο Ήλιο, γι' αυτό και ονομάζεται "μέση ηλιακή ημέρα"».

«Ο πραγματικός ή αληθινός Ήλιος, στη διάρκεια ενός έτους, φτάνει να είναι καθυστερημένος στο ημερήσιο ραντεβού του με το Μεσημβρινό, ή ακόμη και να προτρέχει αυτού, έως και κατά 16 λεπτά.  Η διαφοροποίηση αυτή είναι κάθε χρόνο η ίδια για κάθε συγκεκριμένη ημερομηνία του έτους, και ονομάζεται εξίσωση του χρόνου. Έτσι αν κατά τη διάρκεια ενός έτους φωτογραφίζαμε τον Ήλιο το μεσημέρι, με μια φωτογραφική μηχανή που παραμένει στημένη στην ίδια πάντα θέση και αποτυπώναμε τις εικόνες αυτές πάνω στην ίδια φωτογραφική πλάκα, οι διαδοχικές εικόνες του Ήλιου θα σχημάτιζαν ένα παράξενο σχήμα με την μορφή του αριθμού οκτώ. Το ίδιο σχήμα το βλέπουμε μερικές φορές αποτυπωμένο στις επιτραπέζιες γήινες σφαίρες, τοποθετημένο στη μέση περίπου του Ειρηνικού ωκεανού. Το σχήμα αυτό ονομάζεται “ανάλημμα” και δεν είναι παρά η θέση του Ήλιου, σε σχέση με το Μεσημβρινό, τα “μεσημέρια” των μέσων ηλιακών ημερών. Είναι, δηλαδή, η γραφική αναπαράσταση της εξίσωσης του χρόνου πάνω στον ουρανό. Στη διάρκεια ενός έτους, ο αληθινός Ήλιος συμπίπτει με το μέσο Ήλιο μόνο 4 φορές: στις 26 Δεκεμβρίου, στις 16 Απριλίου, στις 14 Ιουνίου, και στις 2 Σεπτεμβρίου.  Όλες τις άλλες ημερομηνίες ο αληθινός ηλιακός χρόνος είναι είτε μεγαλύτερος είτε μικρότερος του μέσου ηλιακού χρόνου» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.

Για να αποφευχθούν λοιπόν τα διάφορα μπερδέματα στις μικρές αποστάσεις έχουν καθιερωθεί διεθνώς οι λεγόμενες ωριαίες άτρακτοι. «Κάθε μία τέτοια άτρακτος ή ζώνη, έχει πλάτος 15 μοιρών, αν και μερικές φορές είναι ακανόνιστες και διορθώνονται για πρακτικούς λόγους σύμφωνα με τα σύνορα μιας χώρας. Έτσι ο χρόνος μέσα σε ολόκληρη τη ζώνη θεωρείται ότι ισοδυναμεί με το μέσο τοπικό ηλιακό χρόνο του κέντρου της ζώνης.  Ένα μηχανικό λοιπόν ρολόι δε μετράει τον μέσο ηλιακό χρόνο, αλλά εντοπίζει τον χρόνο που έχουμε κοινά αποδεχτεί και καθιερώσει με βάση την συνεχή εναλλαγή νύχτας και ημέρας»…

Ειρήνη Βενιού
Βήμα Science


Newsroom ΔΟΛ







Εκτακτη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση


Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί αύριο στις 8 το βράδυ συζήτηση στην Ολομέλεια

Τη Βουλή θα ενημερώσει αύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την διαπραγμάτευση που διεξάγεται με τους «Θεσμούς», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την Κυριακή από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί αύριο στις 8 το βράδυ συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με βάση το άρθρο 142Α.

Επιθυμία του πρωθυπουργού είναι η ενημέρωση του σώματος για όσα θέματα έχει ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και η πραγματοποίηση σχετικής συζήτησης με την αντιπολίτευση. Το αίτημα του κ. Τσίπρα γίνεται στο πλαίσιο της διακηρύξεων της κυβέρνησης που αφορούν στη σημασία που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν οι υπουργοί για τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.



Πηγή : protothema.gr


Σε βαρύ κλίμα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group



Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα συγκληθεί το Eurogroup πριν το καθολικό Πάσχα - Μαξίμου: Το βάρος θα μεταφερθεί από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα εισοδήματα

Συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή η μαραθώνια συνεδρίαση του Brussels Group, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην προδιοαγράφεται σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διοαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν εχθές Σάββατο οι επαφές του Brussels Group.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες.  Η ελληνική πλευρά συμμετέχει με τους Γ. Χουλιαράκη, Ν.Θεοχαράκη και την Έλενα Παναρίτη.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα.

Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η υποβάθμιση της Fitch είναι μία «ύποπτη εξέλιξη», ειδικώς επειδή έρχεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αμέσως πριν τις συνομιλίες στο eurogroup.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι διαπραγματεύσεις είναι φανερό πως διεξάγονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τις αρχές της εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας γίνεται πιεστικό.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα (19:00) της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.


«Ντέρμπι» όλο το Σαββατοκύριακο

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συζητήσεις προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει το EuroWorking Group την ερχόμενη Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας.

Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη για τη σύγκληση του Eurogroup.

Η διαπραγμάτευση γίνεται υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Στις 8 Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ θα διενεργήσει δημοπρασία εντόκων γραμματίων για την αναχρηματοδότηση τίτλων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών που δεν αναμένεται να συμμετέχουν.

Μετά τη διαδικασία των εντόκων, στις 9 Απριλίου, ακολουθεί η πληρωμή δόσης του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. ευρώ και μετά το Πάσχα η καταβολή μισθών και συντάξεων.


Μαξίμου: Δίνονται διευκρινίσεις από κάθε πλευρά

Στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», ανέφεραν την Κυριακή κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».


Πηγή : tovima.gr


Καμμένος: Συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των κοιτασμάτων του Αιγαίου



Διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου, δηλώνει η κυβέρνηση δια στόματος Πάνου Καμμένου. Ποια η πρόταση που κατέθεσε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών και ποια η απάντηση που έλαβε

Πρόταση για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ότι κατέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας.
Ο κ. Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, προκάλεσε αίσθηση όταν γνωστοποίησε ότι στη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ πρότεινε να γίνει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ποσοστό 70-30%.

"Χρηματοδότηση που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα"

"Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στη δήλωση για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς τη λύση της πίεσης την οποία δέχεται η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά την απάντηση της Βικτόρια Νούλαντ, ο κ. Καμμένος επεσήμανε: "Η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν και αν τους ενδιαφέρει μία G to company agreement, δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Την Παρασκευή, θα φύγω πιο νωρίς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θα υποδεχτούμε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα το υποδεχτώ εκ μέρους της κυβέρνησης με την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων".

"Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, μεγάλο τόξο σταθερότητας στη Μεσόγειο"

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθοριστικό ρόλο στην οποία μπορούν να παίξει η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
"Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο για αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS.

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων πλέον στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος".

ΠΑΣΟΚ: Περιμένουμε ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής
Ανακοίνωση για την περιβόητη πρόταση Καμμένου, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να πάρουν θέση και να ενεργήσουν για την προάσπιση της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής.

"Τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα.
Περιμένουμε  να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής", αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή : news247.gr


ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ 2,5 δισ. ευρώ οι συστημικές τράπεζες



Πρόκειται για δάνεια που οι τράπεζες αξιολογούν ότι δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν

«Κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ διέγραψαν το 2014 οι μεγάλες συστημικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, «εγκαταλείποντας» απαιτήσεις που θεωρούν απίθανο να εισπράξουν.

Οπως προκύπτει από τις καταστάσεις της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, το 2014 προχώρησαν σε διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ έναντι 504 εκατ. ευρώ το 2013, αυξημένες δηλαδή κατά 360%. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι πρόκειται για δάνεια που οι τράπεζες αξιολογούν ότι δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν. Σημειώνουν ότι η ισχυρή κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και της ρευστότητας το 2014 βοήθησε τις τράπεζες να κινηθούν πιο δυναμικά στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Τι σημαίνει
Υπογραμμίζεται ότι η διαγραφή μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι λογιστική και δεν συνεπάγεται ότι ο οφειλέτης απαλλάσσεται των ευθυνών του. Τα δάνεια που διαγράφονται δεν εμφανίζονται στα βιβλία των τραπεζών, ωστόσο οι νομικές απαιτήσεις παραμένουν ενεργές. Ετσι, αν στο μέλλον η τράπεζα κατορθώσει να εισπράξει ένα μέρος του δανείου που διέγραψε ή πουλήσει χαρτοφυλάκια «διαγραμμένων» δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, τότε το έσοδο αυτό θα εμφανιστεί ως έκτακτο κέρδος. Ωστόσο, στην πράξη, σημειώνουν οι τράπεζες, τα δάνεια που διαγράφηκαν αποτελούν «νεκρές απαιτήσεις», δηλαδή αφορούν υποθέσεις που δεν έχουν πιθανότητες να ανακτήσει κανείς κάτι. Την περασμένη χρονιά ο Ομιλος Πειραιώς προχώρησε σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων ύψους 1,01 δισ. ευρώ, η Alpha Bank διέγραψε απαιτήσεις ύψους 931 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank διέγραψε δάνεια ύψους 382 εκατ. ευρώ.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Τα «κόκκινα» δάνεια είναι αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία 6ετία και η οποία έχει οδηγήσει στη βύθιση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%. Η «κατάρρευση» της οικονομίας οδήγησε στην εκτόξευση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το επίπεδο του 4,3%, που ήταν στο τέλος του 2008, στο 34,2% σήμερα (Σεπτέμβριος 2014). Δηλαδή, δάνεια ύψους 72 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται. Στην πραγματικότητα, η εικόνα έχει επιδεινωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και κυρίως στο ξεκίνημα του 2015 εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας αλλά και των προσδοκιών για μια ευνοϊκή ρύθμιση.

Οπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, στην πραγματικότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί λόγω αδυναμίας των δανειοληπτών να τα εξυπηρετήσουν με τους αρχικούς όρους και τα οποία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να καταστούν ξανά μη εξυπηρετούμενα.

Οι προβλέψεις
Για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, οι συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις «μαμούθ», συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές αφορά την Ελλάδα και καλύπτουν περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Σε επίπεδο ομίλου, η Alpha Bank έχει διενεργήσει συνολικές προβλέψεις 12,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,85 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση του 2014. Το απόθεμα των προβλέψεων της Alpha Bank καλύπτει το 62% των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Στο τέλος του 2014 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε επίπεδο ομίλου στο 33% ενώ για την Ελλάδα οι καθυστερήσεις διαμορφώθηκαν στο 34%.

Η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει σε επίπεδο ομίλου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 24,3%, ενώ οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 31,9%. Η τράπεζα έχει διενεργήσει για την Ελλάδα συνολικές προβλέψεις ύψους 8,7 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν το 60,2% των εγχώριων δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς καθυστέρησης.

Η Τράπεζα Πειραιώς σε επίπεδο ομίλου έχει υλοποιήσει συνολικές προβλέψεις 16,2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας για την ενδυνάμωση του ισολογισμού προχώρησε το 2014 στη διενέργεια προβλέψεων 3,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς διαμορφώθηκε, στο τέλος Δεκεμβρίου, στο 38,8% ενώ ο δείκτης κάλυψης των «κόκκινων» δανείων από προβλέψεις διαμορφώνεται στο 57,4%.

Ο όμιλος Eurobank για τη χρήση του 2014 πραγματοποίησε προβλέψεις ύψους 2,2 ευρώ ενώ το σύνολο των προβλέψεων που έχει διενεργήσει ανέρχεται σε 9,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει το 56,3% των

δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 33,4%.



Πηγή: kathimerini.gr


Πανούσης: Γνωρίζουμε όλους τους κουκουλοφόρους της Νομικής



Παραδέχτηκε την παθητική στάση της Αστυνομίας απέναντι στους αντεξουσιαστές, αλλά προειδοποίησε πως αυτό είναι προσωρινό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΘΕΜΑ» μεταξύ άλλων μίλησε για το θέμα των αντιεεξουσιαστών και των επεισοδίων. Ο κος Πανούσης παραδέχτηκε την παθητική στάση της Αστυνομίας απέναντι στους αντεξουσιαστές, αλλά προειδοποίησε πως αυτό είναι προσωρινό και πως αν συνεχιστούν τα επεισόδια η τακτική θα αλλάξει.  

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει πως οι Αστυνομικές Αρχές γνωρίζουν όλους τους καταληψίες της Νομικής και δεσμεύεται ότι σε όλους θα αποδοθούν κατηγορίες και θα σχηματιστεί δικογραφία. "Μπαίνουν 30 άνθρωποι, βγαίνουν οι 15, μένουν άλλοι τόσοι, βγαίνουν δύο, τους συλλαμβάνουμε.

Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Συλλάβαμε δύο, ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιποι είναι όλοι ταυτοποιημένοι και θα μπουν όλοι στη δικογραφία." δηλωσε σχετικά.   "Υπάρχει μια ήπια διαχείριση προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι που επί 40 χρόνια κάνουν διάφορα να ξανασκεφτούν ορισμένα πράγματα.

Μια ήπια διαχείριση με πολύ κοντινό ορίζοντα. Δηλαδή δεν θα είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αυτό." αναφέρει ο Πανούσης στο ΘΕΜΑ. Παράλληλα αναφέρει πως έχει ετοιμάσει έναν φάκελο με αναφορές για το τι έχει καεί, τι ζημιές έχουν προκληθεί σε δημόσια περιουσία και πόσοι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και τον οποίο θα διαβιβάσει στον πρωθυπουργό.   "Για όλα υπάρχει και ένα όριο και το όριο δεν είναι τα καμένα αυτοκίνητα.

 Αν συνεχίσουν αυτό το βιολί, είναι δεδομένο ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να αφήνει αυτά τα πράγματα ατιμώρητα, αν αυτοί θεωρούν ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε η δημοκρατία, οι δομές της, η Αστυνομία και τα δικαστήρια θα κάνουν τη δουλειά τους." αναφέρει Πανούσης.



Πηγή 


Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος στην Αθήνα


Στάση στην Αθήνα και στην πλατεία Συντάγματος κάνει από αύριο έως τις 5 Απριλίου η περιοδεύουσα Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος, που διοργανώνεται από την Κομισιόν με σκοπό την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα οφέλη των διαστημικών εφαρμογών στην καθημερινότητα.


Στην έκθεση βρίσκεται και τρισδιάστατο μοντέλο της υφηλίου, στο οποίο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων οι τροχιές των δορυφόρων του Galileo, η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών και η επιφάνεια άλλων πλανητών (Δία, Άρη).


Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις από ειδικούς που παρουσιάζουν και εξηγούν τις εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή (π.χ. στη βελτίωση των μεταφορών, στην αύξηση της αποδοτικότητας στη γεωργία και την αλιεία, στη προστασία του περιβάλλοντος κ.ά.).


Οι ξεναγήσεις διαρκούν 30‐45 λεπτά και το περιεχόμενό τους προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η κράτηση είναι υποχρεωτική για σχολικές επισκέψεις αλλά όχι για ιδιωτικές επισκέψεις.


Πηγή 


Διπρόσωπος μεν, επιτυχημένος δε o Παναθηναϊκός στο Μπάσκετ



Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΥΡΙΓΓΑ

Η αλήθεια είναι ότι την ιστορία του «Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ» την έχει αναπαραστήσει πολλές φορές ως τώρα το «τριφύλλι» ειδικά στα εκτός έδρας ματς της Ευρωλίγκας. Πάνω που δείχνει ότι έχει τη δύναμη να σωριάσει στο παρκέ τον αντίπαλό του, αλλάζει πρόσωπο και δίνει μια και χύνει την καρδάρα με το γάλα που είχε γεμίσει. Οι αιτίες είναι σίγουρα πολλές και βγήκαν και προχθές στην επιφάνεια στην Πόλη, όπου η ομάδα κέρδισε μεν την αποδεκατισμένη Γαλατάσαραϊ, αλλά η εμφάνιση ήταν κάκιστη.

Οι «πράσινοι» μακριά από το σπίτι τους δείχνουν να χάνουν τη δύναμή τους ή όταν τη βρίσκουν κάνουν λάθη σε κρίσιμα σημεία και χάνουν τα ματς. Ο Παναθηναϊκός είχε στην 1η φάση της Ευρωλίγκας μόνο μια νίκη εκτός έδρας (με την Τουρόβ) και έχει άλλη μια (με την Αλμπα) ως τώρα στο ΤΟΡ 16. Οι αιτίες της μεταμόρφωσης είναι πολλές. Κατ' αρχάς ο Παναθηναϊκός δεν έχει πια τα πανίσχυρα και πανάκριβα ρόστερ των προηγούμενων ετών.


Κι άλλο ρεκόρ ο Διαμαντίδης
Έπαιξε με την φωτιά, αλλά δεν... κάηκε! (vds)
Πάντα στο 100%
Εχει, βέβαια, ένα αξιόμαχο ρόστερ, το οποίο όμως πρέπει να δίνει το 100% σε κάθε ματς για να οδηγεί την ομάδα στη νίκη. Αν υστερήσουν κάποιοι παίκτες, αν η ομάδα δεν έχει διάρκεια, αν δεν είναι συγκεντρωμένη και στα 40 λεπτά, τότε το γλυκό δεν δένει. Η άμυνα αποτελεί το καλό χαρτί του. Αν αυτό το χαρτί δεν πέσει στο παρκέ από την αρχή ως το τέλος ενός ματς, τότε το «τριφύλλι» έχει προβλήματα.

Πείρα - διαχείριση
Η συγκέντρωση είναι άλλο ένα θέμα. Οι «πράσινοι» σε πολλά κρίσιμα σημεία κάνουν μοιραία λάθη. Αυτό έχει να κάνει με την πείρα. Το «τριφύλλι» μπορεί να έχει κάποιους παίκτες που έχουν φάει με το κουτάλι τα μεγάλα ματς (π.χ. Διαμαντίδης, Φώτσης), αλλά από κει και πέρα δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι παίκτες με τεράστια πείρα που να ξέρουν πώς να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Ο Μπατίστα ήταν πάντα ένας ρολίστας. Ο Σλότερ παίζει για πρώτη φορά τόσο δύσκολα ματς. Οι Γιάνκοβιτς και Παππάς φέτος βγαίνουν για πρώτη φορά τόσο μπροστά και αποτελούν βασικούς άξονες του παιχνιδιού του «τριφυλλιού».

Το πρόσημο είναι θετικό
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά παρ' όλα αυτά το πρόσημο της φετινής παρουσίας του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι θετικό και η σεζόν δείχνει επιτυχημένη έως τώρα. Οι «πράσινοι» είναι ήδη μια ανάσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, με νίκη επί της Αλμπα εξασφαλίζουν την πρόκριση.

Και όλα αυτά σε μια σεζόν που θεωρείται μεταβατική. Ο Παναθηναϊκός πέρασε το καλοκαίρι σε μια νέα φάση. Σε μια φάση που η προτεραιότητα ήταν να χτιστεί ένας Παναθηναϊκός πάνω σε στέρεες ελληνικές βάσεις και να φτιαχτεί μια ομάδα που θα έχει το βλέμμα της στο μέλλον. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξεκαθάρισε τότε ότι οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός φέτος. Το «τριφύλλι», όμως, δείχνει έτοιμο να προσθέσει ήδη τον πρώτο φετινό του τίτλο στην τροπαιοθήκη του (βλέπε Κύπελλο) και αν μη τι άλλο αυτό κάνει ήδη τη σεζόν θετική και το μέχρι τώρα έργο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς επιτυχημένο.

Ο ηγέτης Παππάς

Ο Νίκος Παππάς κλήθηκε φέτος να κολυμπήσει για τα καλά στα βαθιά με την ομάδα και κολύμπησε και ύπτιο και πρόσθιο και κρόουλ και πεταλούδα. Ο 25χρονος γκαρντ έχει «αναστηθεί» και παρά το ότι δεν έχει ακόμα την πείρα της Ευρωλίγκας (παίζει μόλις για 2η σεζόν) αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας. Και αυτό το λένε με εντυπωσιακό τρόπο οι αριθμοί, καθώς ο Παππάς είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο ΤΟΡ 16 με μ.ό. 13,7π., ενώ έχει ακόμα 1,8ριμπ., 2ασ. και μόλις 1,3 λάθη! Δεύτερος σκόρερ της ομάδας σε αυτήν τη φάση της διοργάνωσης είναι ο Γκιστ με μ.ό. 11,3π.

Πανιώνιος και μετά Αλμπα

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την προσεχή Πέμπτη στο ΟΑΚΑ την Αλμπα σε ένα ματς-φωτιά που θα κρίνει την πρόκριση της ομάδας στα πλέι οφ (με νίκη οι «πράσινοι» περνάνε στους «8» της Ευρωλίγκας), αλλά το παιχνίδι αυτό... πρέπει να περιμένει. Το «τριφύλλι» αντιμετωπίζει αύριο εκτός έδρας τον Πανιώνιο για την 22η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και έτσι ο Παναθηναϊκός βάζει στην άκρη τη μετωπική με την Αλμπα και έχει το μυαλό του μόνο στην αναμέτρηση με τους «κυανέρυθρους».

Η ομάδα επέστρεψε χθες στην Αθήνα από την Τουρκία και μπήκε στον ρυθμό του αγώνα με τους Νεοσμυρνιώτες. Οι βασικοί γλίτωσαν τα βάσανα (λόγω του ταξιδιού) της σκληρής προπόνησης και γυμνάστηκαν χαλαρά. Πιο εντατικά προπονήθηκαν όσοι δεν έπαιξαν πολύ κόντρα στη Γαλατάσαραϊ και φυσικά η... πιτσιρικαρία, που θα πάρει ευκαιρίες να παίξει στο ματς της Νέας Σμύρνης.



Πηγή : sentragoal.gr


Κόντρα Δραγασάκη - Δρίτσα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ


Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί «ήταν σαφής» - Kαι αντιδράσεις από το «Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ»

Το πρωί του Σαββάτου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης  δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua) ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε, μάλιστα, πως η Cosco, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί, «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά».

Μιλώντας στο Xinhua, απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% των μετοχών της ΟΛΠ -γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην κινεζική πλευρά και σειρά διπλωματικών παρεμβάσεων- στις αλλαγές που έγιναν στο ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Επίσης, ο Γ. Δραγασάκης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την επίσημη θέση του Πεκίνου, χαρακτήρισε την υπάρχουσα συνεργασία του ΟΛΠ με την Cosco στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ «παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και «μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα» εξαιτίας της καθοριστικής της σημασίας στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Δρίτσας: Σαφής η κυβερνητική θέση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη στο κινεζικό πρακτορείο διεμήνυσε ότι «η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής».

Ο κ. Δρίτσας είπε πως «ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα», τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του λιμανιού του ΟΛΠ».

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, προκειμένου να διερευνήσει τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του ΟΛΠ.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παρέπεμψαν σε παλαιότερες ανακοινώσεις, στις οποίες έκαναν λόγο για συνέχιση του αγώνα τους «αν αθετηθούν κυβερνητικές δεσμεύσεις».

Οι ίδιοι εκπρόσωποι υπενθύμισαν πως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας όταν ανέλαβε τα επίσημα καθήκοντά του είχε πει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, ενώ σημείωσαν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρούν αρκετοί φορείς.

Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ: Απορία για τα δημοσιεύματα

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως προκαλούν «απορία» τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του 67%  των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα οποία επικαλούνται ξένο πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως τονίζει, «επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, που έγιναν στην Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα».



Πηγή : protothema.gr


Μπακογιάννη: Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γυρίσει σελίδα



"Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γυρίσει σελίδα...να ξανασυσταθεί, χρειάζεται πλέον επανίδρυση", δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή "Ακραίως".

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ απάντησε χαρακτηριστικά: "Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει το έκτακτο συνέδριο, η οργανωμένη βάση της ΝΔ".

"Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται άλλους ανθρώπους στην ηγεσία, νέους ανθρώπους", συμπλήρωσε, ενώ στο ερώτημα αν η ίδια έχει βλέψεις για την αρχηγία του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προσωπική ατζέντα.

"Θα σταθώ αρωγός στην πρωτοπορία της αλλαγής", τόνισε.

Σχετικά με το θέμα έκτακτου συνεδρίου, το οποίο αρκετοί βουλευτές αλλά και γαλάζια στελέχη είχαν θέσει τόσο στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, όσο και σε εκείνη του Πολιτικού Συμβουλίου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι έχει πει στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν έχει λόγο να το φοβάται, καθώς αν η βάση του κόμματος τον κρατήσει στην ηγεσία, θα βγει ενδυναμωμένος.

Όσον αφορά την κυβέρνηση, η πρώην υπουργός δήλωσε ότι "δεν έχει εντολή για ρήξη, αλλά για σκληρή διαπραγμάτευση".

"Αν ο λαός ήθελε ρήξη θα έδινε πλειοψηφία σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Έδωσε πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διαβεβαίωσε ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά αλλά δε θα διακινδυνεύσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ", πρόσθεσε.

"Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει, να διαπραγματευτεί και να φέρει έναν έντιμο συμβιβασμό στη Βουλή", είπε, ζητώντας "να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια".



Πηγή : parapolitika.gr


Έξυπνα τρικ υγείας για να νικήσετε την αγοραφοβία!


Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η αγοραφοβία είναι μία αγχώδης διαταραχή από την οποία πάσχουν πολλά άτομα. Αφορά έναν φόβο που αναπτύσσεται σε περιπτώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα και η διαφυγή είναι δύσκολη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να διαχειριστείτε την αγοραφοβία.

Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον φόβο απέναντι  σε καταστάσεις, που ο ασθενής  αντιλαμβάνεται  ως επικίνδυνες. Αυτό περιλαμβάνει την παραμονή σε περιβάλλον με  μεγάλο συνωστισμό.

Για μια σταδιακή προσέγγιση της θεραπείας ακολουθήστε τα εξής :
Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Κάντε  αλλαγές στον τρόπο ζωής  σας, που μπορεί να περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, τα υγιεινά γεύματα, καθώς και την  αποφυγή του αλκοόλ και των ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.
Αξιοποιήστε τεχνικές αυτοβοήθειας που θα σας  βοηθήσουν ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού.
Ακολουθήστε  πιο εντατικές θεραπείες, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία   ή  η φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συστηθεί αν οι τεχνικές αυτοβοήθειας και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν αποδειχτούν αποτελεσματικές  για τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας από αγοραφοβία.
Σε σοβαρές περιπτώσεις αγοραφοβίας η  φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό άλλους τύπους θεραπείας.

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που πάσχουν από αγοραφοβία τελικά καταφέρνουν πλήρη  ίαση.

Περίπου οι μισοί  παρατηρούν  βελτίωση στα συμπτώματα, αλλά μπορεί να υπάρχουν και περίοδοι  που τα συμπτώματά γίνονται επανέρχονται  ενοχλητικά.
Ωστόσο, υπάρχουν και άτομα (περίπου ένας στους πέντε ασθενείς ) που παρά τη θεραπεία,  συνεχίζουν να βιώνουν ενοχλητικά συμπτώματα.



Πηγή : iatropedia.gr


Το «τρελό» βλέμμα ενός στρατιώτη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει πάθει σοκ από το χάος και τη φρίκη, όπως και αμέτρητοι συμπολεμιστές του



Σεπτέμβριος 1916, μάχη του Κουρσελέτ στη Γαλλία Το βλέμμα του στρατιώτη στα αγγλικά περιγράφετε ως “the thousand yard stare”, δηλαδή η ματιά των χιλίων μέτρων.

Δεν είναι ο επίσημος ιατρικός όρος, αλλά είναι η έκφραση που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες για να περιγράψουν το αχανές, περιπλανώμενο βλέμμα των ανδρών που είχαν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν το χάος και την καταστροφή που επικρατούσε γύρω τους, ήταν να αποκοπούν τελείως από τα συναισθήματα και τη λογική τους.

Λειτουργούσαν σαν μηχανές, ενώ το “τρελό” βλέμμα τους στοίχειωνε όσους τους έβλεπαν σε αυτή την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, πάρα πολλοί στρατιώτες υπέφεραν από τραυματικά σοκ. Ακόμα και ο πιο πειθαρχημένος και γενναίος στρατιώτης τα έχανε όταν για μέρες δεχόταν από παντού επιθέσεις, και κυρίως εξ αποστάσεως βομβαρδισμούς, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει.

Ήταν ένα νέο είδος πολέμου για τον οποίο δεν υπήρχε ακόμη καμία ικανοποιητική εκπαίδευση. Συνήθως, όσοι υπέφεραν από το πολεμικό σοκ, έτρεμαν, έβλεπαν εφιάλτες, αδυνατούσαν να σκεφτούν λογικά και πάθαιναν κρίσεις υστερίας και πανικού. Όπως και στις περιπτώσεις του μετατραυματικού σοκ, το μυαλό δεν μπορούσε να αποδεχτεί αυτό που έβλεπε και προσπαθούσε να το αποβάλει με κάθε τρόπο.

Πολλοί απ’ τους στρατιώτες που υπέφεραν δικάστηκαν, όταν τελείωσε ο πόλεμος για λιποταξία. Αν και οι στρατοδίκες δέχονταν ως ελαφρυντικό το ψυχολογικό σοκ, θεωρούσαν ότι για να φτάσει ένας στρατιώτης να λιποτακτήσει, σήμαινε ότι είχε αδύναμο χαρακτήρα.

Το ίδιο αλλόκοτο βλέμμα παρατηρήθηκε σε πολλούς πολέμους που ακολούθησαν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δεκανέα Τζο Χουλ, που πολέμησε στο Βιετνάμ το 1965, όταν είδε τους άντρες του: “Το βλέμμα στα μάτια τους έμοιαζε λες και τους είχαν ρουφήξει τη ζωή από μέσα τους”. Μερικές βδομάδες αργότερα, όταν έχασε τον καλύτερό του φίλο στη μάχη, ο Χουλ κατάλαβε γιατί τον κοιτούσαν έτσι οι υπόλοιποι άνδρες: “Ήταν καλύτερα να μένεις απόμακρος, αποκομμένος απ’ την πραγματικότητα”....



Πηγή : mixanitouxronou.gr


Λιμενεργάτες: Αλλα έλεγε η κυβέρνηση για τον ΟΛΠ, όταν ανέλαβε



Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Δραγασάκη

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua) ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον Οργανισμό Λμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και θα επιδιώξει συναντήσεις για το θέμα τόσο με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδωρή Δρίτσα όσο και με τον κ. Δραγασάκη, προκειμένου να τους πουν τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και στη συνέχεια θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Παρέπεμπαν, μάλιστα, σε παλαιότερες ανακοινώσεις στις οποίες μιλούσαν για συνέχιση του αγώνα τους, «αν αθετηθούν κυβερνητικές δεσμεύσεις που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων».

Παράλληλα, εξέφραζαν ερωτηματικά για τις δηλώσεις αυτές υπενθυμίζοντας πως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, όταν ανέλαβε τα επίσημα καθήκοντά του είχε πει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις από αρκετούς φορείς.

Στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης είχε αναφερθεί ο κ. Δρίτσας και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιανουαρίου η Κίνα είχε εκφράσει την ανησυχία της έπειτα από τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας για «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.

Τότε ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εμπορίου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco».

Η πρώτη αντίδραση είχε προέλθει από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. «Το 2008, ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς. Αυτό το πρόγραμμα είναι υπόδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς» είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.


Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι λίγο πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο κινέζος πρεσβευτής είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις επόμενες ημέρες είχε συναντηθεί και με τον κ. Δρίτσα, ο οποίος στη τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας είχε ταχθεί υπέρ της εμβάθυνσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Διονύσης Βυθούλκας



Πηγή : in.gr


Αποφυλακίστηκε ο βουλευτής της ΧΑ Χρήστος Παππάς



Μετά τους Νίκο Μιχαλολιάκο και Γιάννη Λαγό, εκτός φυλακής ένας ακόμα βουλευτής της Χρυσής Αυγής, λόγω συμπληρώσεως του 18μηνου, ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης.

Ο Χρήστος Παππάς αποφυλακίστηκε νωρίς την Κυριακή με περιοριστικά μέτρα που αφορούν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την παράδοση του διαβατηρίου του, τη διανυκτέρευση στο σπίτι του, την απαγόρευση μετακίνησης με εναέρια και πλωτά μέσα, την υποχρέωση να κινείται μόνο εντός Αττικής και την εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Εξερχόμενος των φυλακών ο Χρήστος Παππάς ανέφερε πως «η αλήθεια θα λάμψει, η Χρυσή Αυγή θα δικαιωθεί».

Την περασμένη Παρασκευή είχαν αποφυλακιστεί λόγω συμπληρώσεως του 18μηνου ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Λαγός που ήταν προφυλακισμένοι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2013 για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου.



Newsroom ΔΟΛ


Πυροβόλησε τον γιο του επειδή τελείωσε ο χυμός!



Με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας βρίσκεται αντιμέτωπος ο Eldridge Dukes από το Baton Rouge, στη Louisiana.

Ο 58χρονος κατέθεσε στις αρχές πως πυροβόλησε τον γιο του μετά από καυγά τους επειδή είχε τελειώσει ο χυμός πορτοκαλιού.

Η αντιπαράθεσή τους έφτασε στα άκρα όταν ο 18χρονος έσπασε ένα βάζο, με τον πατέρα του να παίρνει το όπλο ανά χείρας, να τον κυνηγά και τελικά να τον πυροβολεί.

Ο νεαρός τραυματίστηκε στους γλουτούς, χωρίς το τραύμα να είναι απειλητικό για τη ζωή του.


Πηγή: Metro, newsit.gr


Έτοιμοι να φύγουν 15 + 22 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ!


Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά τουλάχιστον 15 βουλευτές του κόμματος διαφωνούν με την προοπτική της ψήφισης νέων μέτρων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση» ο αριθμός των «ύποπτων ανταρτών» ανεβαίνει στους 36.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Παραπολιτικά» πρόκειται για τους Κ. Λαπαβίτσα, Αλ. Μητρόπουλο, Ραχήλ Μακρή, Γ. Μιχελογιαννάκη, Δ. Κοδέλα, Χρ. Καραγιαννίδη, Μ. Κριτσωτάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Β. Διαμαντόπουλο, Στ. Λεουτσάκο, Ελένη Σωτηρίου, Θ. Πετράκο, Κ. Δελημήτρο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ερωτηματικό παραμένει η στάση των υπουργών Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Επένδυση εκτός από τους παραπάνω, ερωτηματικό παραμένει και τι θα κάνουν οι υπουργοί Ν. Χουντής, ο Θ. Δρίτσας, η Θεανώ Φωτίου, ο Κ. Ήσυχος και η Νάντια Βαλαβάνη.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «παίζουν» και άλλοι βουλευτές όπως οι Β. Χατζηλάμπρου, Μ. Μπαλαούρας, Ν. Μανιός, Εύη Καρακώστα, Κ. Μπάρκας, Νίνα Κασιμάτη, Στ. Παναγούλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Γ. Σταθάς, Ζ. Ζάννας, Έλενα Ψαρρέα, Αναστασία Γαρά, Μαρία Θελερίτη, Ηλ. Ιωαννίδης,



Πηγή : crashonline.gr


Τέλος η φιλοζωία στην Ελλάδα – Θα απαγορεύεται η περισυλλογή και η φροντίδα αδέσποτων


Περίεργες ειδήσεις έρχονται για τα όσα πράττει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αδέσποτα που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε την Ελλάδα, ούτε τους Έλληνες που παραδοσιακά αγαπάνε τα ζώα και φυσικά όταν είναι και χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάποιοι μέσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουν να διαλύσουν κάθε φιλοζωικό έργο στη χώρα, να απαγορεύσουν τον εθελοντισμό & να εξοντώσουν τους φιλόζωους εθελοντές ώστε τα ζώα να πεθαίνουν στους δρόμους.

Φυσικά βάση του καινούργιου νόμου για την προστασία των ζώων οποιαδήποτε τέτοια πράξη τους είναι εγκληματική και επισύρει ποινές φυλάκισης για όποιον τολμήσει να κακοποιήσει έστω και με παράλογες αποφάσεις τα ζώα.

Τα φιλοζωικά σωματεία καταγγέλλουν αυτά που κάποιοι θέλουν να περάσουν και θεωρούν ότι η εμμονή κάποιον είναι περίεργη και εγκληματική για τα ζώα.

Διαβάζουμε λοιπόν απο το koolnews.gr

- καταθέτουν διαρκώς νέα νομοσχέδια (επισημαίνουμε ότι ο νόμος έχει αλλάξει 3 φορές από το 2003 και ετοιμάζεται νέα τροποποίηση)
- αντικαθιστούν εγκεκριμένα νομοσχέδια προς ψήφιση τη στιγμή της υπογραφής με άλλα δικής τους επινόησης, (όπως έγινε το 2011 κατά την παράδοση του υπουργείου από την Μ. Αποστολάκη στον Ι. Δριβελέγκα)
- εκδίδουν συστηματικά παρερμηνευτικές εγκυκλίους
- διασύρουν εθελοντές και να τους στέλνουν στα δικαστήρια.

Ξέρω πως ένας λογικός άνθρωπος δυσκολεύεται να πιστέψει ότι μια δημόσια υπηρεσία θέλει να εξοντώσει τον εθελοντισμό, αλλά προσπαθήστε να το φανταστείτε. Δεν είναι μόνο το ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου ΔΕΝ διευκολύνουν το έργο των εθελοντών. Είναι, ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να το μπλοκάρουν.

Το τελειωτικό χτύπημα έρχεται

Τελευταία, στους διαδρόμους του υπουργείου ψιθυρίζεται ότι, την περίοδο που διανύουμε, «μαγειρεύεται» το τελειωτικό χτύπημα, που θα απαγορεύσει σε σωματεία ή ιδιώτες να σώζουν ζώα.

Πώς; Ακούστε τι σκέφτηκαν:

Θα καταστήσουν παράνομη κάθε περισυλλογή από όλους, πλην των δήμων. Αν βρείτε ένα ζώο χαμένο ή χτυπημένο ή άρρωστο θα απαγορεύεται με ποινή φυλάκισης να το σώσετε, είτε είστε ιδιώτης είτε εθελοντής. Αφήστε το να σπαρταράει στην άσφαλτο. Και εις ανώτερα, λοιπόν, κύριοι. Έχουμε, άλλωστε, τις δημόσιες υπηρεσίες που μας αξίζουν. Σε μια χώρα όπου τα ζώα εισάγονται, εκτρέφονται και πωλούνται ανεξέλεγκτα, παράνομα, με πλαστά ή χωρίς καθόλου παραστατικά, σε καταστήματα, σε παζάρια και σε ιστοσελίδες για να καταλήξουν να πεθαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους, οι υπάλληλοι του υπουργείου κυνηγούν τους εθελοντές φιλόζωους. Ισχυρίζονται, χωρίς ούτε μια απόδειξη, ότι τα ζώα που στέλνουν για υιοθεσία εκτός συνόρων περισσότερα από 100 ελληνικά σωματεία και μπόλικοι ιδιώτες φιλόζωοι, τάχαμ της καταλήγουν σε μπουρδέλα και σε πειραματικά εργαστήρια του δυτικού κόσμου.
Κύριοι και κυρίες των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών αν ενδιαφερόσασταν πραγματικά για την τύχη των αδέσποτων:

1. Θα δίνατε στα ελληνικά σωματεία τη δυνατότητα να στέλνουν ζώα με ιχνηλάσιμο τρόπο (TRACES) για υιοθεσία στο εξωτερικό όπως μπορούν όλα τα ξένα σωματεία της Ευρώπης. Η ιχνηλασιμότητα θα σας επέτρεπε να βλέπετε ακριβώς πού κατέληξε το κάθε ζώο (σε μπουρδέλο ή σε οικογένεια;). Αλλά ας μην γελιόμαστε, κύριοι και κυρίες του υπουργείου, η τύχη των ζώων ποσώς σας ενδιαφέρει.

2. Θα επιτρέπατε τα αδέσποτα να αποκτούν μικροτσίπ στο όνομα των σωματείων. Αλλά δεν το κάνετε γιατί έτσι θα αναγνωρίζατε ότι τα σωματεία κάνουν έργο, το οποίο θα ήταν μετρήσιμο και άρα συγκρίσιμο με το (σχεδόν ανύπαρκτο;) έργο των περισσότερων δήμων. Και αυτό δεν το θέλετε.

3. Θα νομοθετούσατε για να διευκολύνετε την ίδρυση νόμιμων καταφυγίων και αστικών χώρων φιλοξενίας για τα αδέσποτα, ώστε να προστατεύονται από τους δρόμους όπου κινδυνεύουν. Αλλά η νομοθεσία είναι τέτοια που στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν μπορεί να φτιαχτεί νόμιμο καταφύγιο.

4. Θα πολεμούσατε τις αθρόες παράνομες εισαγωγές, εκτροφές και πωλήσεις δήθεν καθαρόαιμων κουταβιών (εκεί δηλαδή που πραγματικά κρύβεται το παράνομο εμπόριο και το μαύρο χρήμα). Θα ενημερώνατε τους επίδοξους ιδιοκτήτες καθαρόαιμων κουταβιών σχετικά με την απάτη και τη φοροδιαφυγή αυτού του εμπορίου της ντροπής, καθώς και σχετικά με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα τους, προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης.

Αντί όλων αυτών, μια ολόκληρη δεκαετία συστηματικά παρεμποδίζετε το έργο των ενεργών φιλόζωων, τους διασύρετε και τους στέλνετε στα δικαστήρια ενώ δεν κάνετε το παραμικρό για τα ζώα που γεννιούνται, κακοποιούνται, εγκαταλείπονται και πεθαίνουν στους ελληνικούς δρόμους.

Παλιότερα έψαχνα να βρω πρόθεση πίσω από τις ενέργειές σας. Πλέον αρκούμαι στο να παραθέσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Carlo M. Cipolla που είναι σα να γράφτηκε για την υπηρεσία σας: «Ηλίθιο ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται και ζημίες».

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη μήνυση που κατέθεσε εναντίων σας. Εύχομαι αυτή τη φορά οι δικαστές να δουν το παράλογο των πράξεών σας -οι οποίες μόνο κακό έχουν κάνει στα ζώα και στον εθελοντισμό- και να υποστείτε τις κυρώσεις που σας αναλογούν:

Αθήνα, 23/03/2015
Θέμα: Μήνυση κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φιλοζωικού κινήματος στην Ελλάδα, και την κατασυκοφάντηση φιλοζωικών σωματείων και Ομοσπονδιών για παράνομο εμπόριο ζώων που υποτίθεται καταλήγουν σε πειραματικά εργαστήρια και σε οίκους ανοχής για κτηνοβάτες, η Ομοσπονδία μας αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα, ένδικα και εξώδικα, μέσα ξεκίνησε μία σειρά ενεργειών προς αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και της αποκατάστασης της απρόσκοπτης μετακίνησης ζώων συντροφιάς με σκοπό την υιοθεσία τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ε.Ε.
Πρώτος στόχος, η ιχνηλασιμότητα των ζώων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Το σύστημα TRACES (Trade Control and Expert System) που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση πλην της Ελλάδας, επιτρέπει την πλήρη ιχνηλασιμότητα ζώων, αλλά το Υπουργείο δεν το εφαρμόζει, δίνοντας λαβές για κακόβουλες φήμες από δόλιους ανθρώπους, όπως διαβάζουμε όλοι τον τελευταίο καιρό σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σε συνδυασμό δε με την έλλειψη Βάσης Δεδομένων η οποία υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε πριν τρία χρόνια στο ίδιο το Υπουργείο οι φήμες αυτές φουντώνουν και αποκλειστικά υπεύθυνοι μέχρι σήμερα είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου.
Ως εκ τούτου με αυτή την ενέργεια θέτουμε στην κρίση της Δικαιοσύνης για παράβαση καθήκοντος, κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο ως ανωτέρω, για την μη τήρηση των Νόμων που οι ίδιοι προώθησαν.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Και έπεται συνέχεια…
Εντός της εβδομάδας, πρόκειται να κατατεθεί στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καταγγελία για αναποτελεσματικότητα της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής για όλα τα υπόλοιπα θέματα που άπτονται της εφαρμογής του Ν.4039/2012 και που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί παρά του ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, και παρά του ότι έχουμε ήδη πιέσει γι αυτά όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με επιστολές, συναντήσεις κλπ.
Εφόσον δεν υπάρχει άλλη οδός συνεννόησης υπάρχει και αυτή των ελέγχων και της Δικαιοσύνης.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


Θα παρακολουθούμε το θέμα γιατί δεν αρμόζει στην χώρα μας και στον λαό της τέτοιες συμπεριφορές εναντίον των ζώων από κάποιους με περίεργες εμμονές.


Σωματέμπορος ο ιδιοκτήτης πασίγνωστης αλυσίδας φούρνων


Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πως οι κοπέλες εκδίδονταν παρά τη θέληση τους, για να «ξεχρεώσουν» τη βίζα τους στην Ελλάδα, πως συντηρούνταν με κοκαΐνη για να μην αντιδρούν και πως κρατούνταν φυλακισμένες.

Ήταν Νοέμβρης του 2008 όταν η αστυνομία, σε συνεργασία με την Ιντερπόλ συνέλαβαν 23 άτομα ως μέλη σπείρας σωματεμπορίας. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «λευκός άρτος». Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι συνέστησαν εγκληματική οργάνωση που έκανε εμπόριο λευκής σάρκας και νομιμοποιούσε τα έσοδα, μέσω της αλυσίδας αρτοποιίας που διατηρούσε ο αρχηγός. Η υπόθεση θα εκδικαστεί την Τρίτη, 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά και του Λευτέρη Μπιντέλα από το Έθνος, το κύκλωμα συνεργαζόταν με γραφεία ευρέσεως εργασίας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής ένωσης. Εκεί εντοπίζονταν οι πιο καλλίγραμμες, τους υπόσχονταν ότι θα τους βρουν δουλειά στην Ελλάδα και τις προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα αεροπορικά τους εισιτήρια. Όταν τα κορίτσια έφταναν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τις παραλάμβανε ένας Μολδαβός στενός συνεργάτης των αφεντικών και τις εγκαθιστούσε σε διαμερίσματα του κυκλώματος. Για την «εξυπηρέτηση» αυτή, τις χρέωναν με 30.000 ευρώ. Και μετά τους έλεγαν πως θα τους ξεπλήρωναν με την εργασία τους. Να χορεύουν στα νυχτερινά κέντρα που διατηρούσε η οργάνωση στην Αττική και να κλείνουν ερωτικά ραντεβού. Όσες αντιδρούσαν, πείθονταν με βία και απειλές. Τα έσοδα, ξεπλένονταν από τις αλυσίδες φούρνων. Έτσι κι αλλιώς είχαν συστήσει μια κυπριακή offshore για να αποφεύγουν τους ελέγχους. Από τα αναλυτικά στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι ημερήσιες εισπράξεις κατά μέσον όρο έφταναν τα 25.000 ευρώ.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι ημερήσιες εισπράξεις κατά μέσον όρο έφταναν τα 25.000 ευρώ. Σημειώνεται εδώ ότι τα μαγαζιά αυτά, όπως και κάποια άλλα που φέρονται να κατέχουν οι κατηγορούμενοι, συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς όμως να εμφανίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες, που πλέον εμφανίζονται μόνο στις αλυσίδες των αρτοποιείων.

Μάλιστα, αδιαμφισβήτητος αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας φούρνων. Υπαρχηγός, ήταν ο αδερφός του. Ο αρχηγός εμφανιζόταν καθημερινά στα νυχτερινά κέντρα. Όπως και ένας συνταξιούχος αστυνομικός, που πληρωνόταν για να ειδοποιεί για τις ξαφνικές εφόδους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αξιωματικών της Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στα στριπτιζάδικα εργάζονταν περισσότερες από 50 γυναίκες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και live sex που προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνη.

Οι κατηγορούμενοι εξακολουθούν να έχουν την αλυσίδα φούρνων.


Πηγή: Εθνος


Ο Καμμένος θέλει F-15 από τις ΗΠΑ για την ΠΑ - Πότε θα τα ζητήσει



Τι σχέση έχει η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Κύπριο ομολογό του στην Αθήνα και οι δύο επισκέψεις που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Έλληνας ΥΕΘΑ; Η “περαιτέρω αμυντική σύζευξη Ελλάδας-Κυπρου” για την οποία μίλησε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης χρειάζεται και ιτπάμενα μέσα. Και ο Πάνος Καμμένος έχει στο μυαλό του να θέσει στην αμερικανική πλευρά ένα αίτημα: την αποδέσμευση μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-15!

Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των ομογενών για την 25η Μαρτίου. Θα έχει όμως και πολλές “διερευνητικές επαφές” μέσω των οποίων θα προετοιμαστεί η δεύτερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις 21 Μαίου. Τότε είναι προγραμματισμένο ραντεβού στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογό του Άστον Κάρτερ, ο οποίος έχει το “παρατσούκλι” …Δρ Τρόμος! Εξαιτίας της εμμονής του με την πιθανή χρήση πυρηνικών κατά των ΗΠΑ!

Ο ΥΕΘΑ δεν θα πάει σ΄ αυτό το ραντεβού με “άδεια χέρια”. Ήδη πέρασε από το ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα επανεργοποίησης των αμερικανικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion που χρειάζεται το ΠΝ. Το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού θα γίνει στην ΕΑΒ. Όμως ο Πάνος Καμμένος έχει ήδη στην ατζέντα του μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των ελληνικών ΕΔ με μεταχειρισμένο αμερικανικό υλικό. Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής είναι ανοιχτές στην “προσφορά” τουλάχιστον 10 μεταγωγικών ελικοπτέρων CHINOOK και συζητάνε για την “παρχώρηση” 48 ελικοπτέρων Black Hawk. Η Ελλάδα έχει ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν μεταχειρισμένους πολλαπλούς εκτοξευτές MLRS. Ο Καμμένος θα ζητήσει τώρα και μια σειρά μηχανημάτων για να “στήσει” την “χακί ΜΟΜΑ”. Αλλά το μεγάλο κόλπο που θέλει να πετύχει είναι άλλο: να πάρει από τους αμερικανούς τουλάχιστον 24 αεροσκάφη F-15 για να έχει δύο μοίρες απ΄ αυτό τον τύπο αεροσκαφών η ΠΑ. Γιατί τα θέλει ο Καμμένος;

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω θα διαπιστώσουμε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος -που πλέον θεωρείται παλιό αλλά πάντα αξιόπιστο- ήταν το “φαβορί” για να εξοπλίσει την ελληνική ΠΑ επί κυβέρνησης Σημίτη το 1999. Μέχρι την τελευταία στιγμή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ το F-15 ήταν “σίγουρο” για αγορά. Ο θρύλος λέει ότι υπήρξε τουρκική παρέμβαση στην Ουάσινγκτον από τον τότε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Τσαβίκ Μπιρ ,ο οποίος φέρεται να απείλησε με κρίση στο Αιγαίο! Αυτό γιατί το συγκεκριμένο αεροσκάφος την εποχή εκείνη άλλαζε ισορροπίες και κυρίως “έδενε” αεροπορικά τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας -Κύπρου. Το F-15 είναι ένα αεροσκάφος που μπορεί να φέρει πάρα πολλά όπλα αλλά κυρίως έχει πολύ μεγάλη ακτίνα δράσης. Με λίγα λόγια είναι ένα “επιθετικό αεροσκάφος”.

Ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν τουρκικές απειλές ή όχι η κυβέρνηση Σημίτη τότε αποφάσισε την τελευταία στιγμή την αγορά 60 F-16 αφήνοντας στην άκρη το F-15. Πολύ σύντομα άφησε στην άκρη και τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδας-Κύπρου.

Τώρα ο Καμμένος θέλει να επαναφέρει και τα δύο σε ενέργεια. Οι αμερικανοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την πιθανότητα αποδέσμευσης F-15.Οι Τούρκοι είναι ένα ερώτημα. Οι περισσότερες επιφυλάξεις εκφράζονται από Έλληνες αεροπόρους κι έχουν να κάνουν με το κόστος χρήσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Έχουν και οι αμερικανοί αιτήματα

“Αιτήματα” όμως έχουν και οι αμερικανοί . Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ζητά βάση στην Κρήτη για την μεταστάθμευση επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αίτημα που είχε τεθεί από το 2013 ,στην επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον. Από τότε η απάντηση εκκρεμεί και οι διαπραγματευσεις για το αν θα δώσουμε την Σούδα ή το Καστέλι συνεχίζονται. Πριν μερικές μέρες μάλιστα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία είπε “ναι” στις ΗΠΑ για την χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντσιρλίκ από αμερικανικά επιθετικά uav’s. Οι αμερικανοί που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις αυτή τη περιοδο με την Άγκυρα ακόμη κι αν στείλουν αεροσκάφη στο Ιντσιρλίκ, ειναι δεδομένο ότι θα θέλουν να έχουν την ασφαλή εναλλακτική λύση της Κρήτης.



Πηγή : onalert.gr


Βαρουφάκης: Δεν θα υπάρξει αύξηση συντελεστών ΦΠΑ



«Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βαρουφάκη στην εφημερίδα έχει ως εξής:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώρα με την ώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ.

» Αντιθέτως, να περιμένετε αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ ώς τον Iούνιο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Είπαμε, δεν πρόκειται να δείτε υφεσιακά μέτρα.

» Αντιθέτως παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ, αν φυσικά επιλυθεί έγκαιρα το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας. Γνωρίζετε ότι έχουμε μια θηλιά στον λαιμό μας».

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής πληροφορίες για τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη.



Newsroom ΔΟΛ


Επιχείρησε να κάνει τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο και σκοτώθηκε!



Ο Ελβετός αεροπόρος Ερίκ Γκιγιού, που προσπαθούσε να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 20 μήνες μ' ένα πολύ ελαφρύ μηχανοκίνητο αεροσκάφος, σκοτώθηκε το Σάββατο, όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη στην επαρχία Κοτοπασί, στο κεντρικό τμήμα του Ισημερινού, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας αυτής.

«Στο δυστύχημα αυτό σκοτώθηκε ο μοναδικός επιβάτης του αεροσκάφους, ο Ελβετός Ερίκ Γκιγιού» ανέφερε η Γενική Διεύθυνση με μήνυμά της στο Twitter, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια της συντριβής.



Συγγενής του πιλότου ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο ηφαίστειο Κοτοπασί. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λατακούνγκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Κοτοπασί, στο νότιο τμήμα του Ισημερινού. Προορισμός του ήταν η κοινότητα Ταμπακούντο, στα βορειοανατολικά της χώρας.


Στο blog του, όπου περιέγραφε το ταξίδι του, ο Ερίκ Γκιγιού δήλωνε ότι στόχος του ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για να ανοίξει μια κλινική ορθοπεδικής χειρουργικής στην Μπουρκίνα Φάσο.
Μέχρι το Σάββατο, που το εγχείρημά του έληξε με τόσο τραγικό τρόπο, είχε ταξιδέψει σε 34 χώρες με το αεροσκάφος του, το οποίο αποκαλούσε «Μπεμπέ».



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvkosmos


Στροφή Πανούση στην λογική και προστασία του πολίτη: Δεν θα αφήσουμε να καεί όλη η Αθήνα



Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη αναφέρεται στον τρόπο που θα διαχειριστεί τα κέντρα κράτησης μεταναστών, ενώ τονίζει πως υπάρχουν όρια στο δόγμα της "ήπιας διαχείρισης" των μεταναστών

Την πολιτική που θα ακολουθήσει με τους μετανάστες στα Κέντρα αποσαφηνίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στο «Πρώτο Θέμα». Οι καινούργιοι μετανάστες πρέπει να περάσουν από τα κέντρα, δηλώνει και αναφέρει ότι «όλα τα κέντρα πλην της Αμυγδαλέζας μετατρέπονται εύκολα σε ανοικτές δομές».

Προσθέτει πως «η Αμυγδαλέζα αραιώνει, μένουν μέσα αυτοί που έχουν ποινικές εμπλοκές, ενώ εισέρχονται και άλλοι που πρέπει να περάσουν από ένα φίλτρο. Θα καταγραφούν ποιοι είναι και πόσοι είναι για να δούμε τι θα γίνει». Λέει πως οι μετανάστες θα ελέγχονται από την Αστυνομία όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο της άδειας παραμονής, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα συλλαμβάνονται. Επαναφέρει την πρότασή του για μερικό δικαίωμα εργασίας στις αγροτικές περιοχές στη διάρκεια του εξαμήνου.

Για την ήπια διαχείριση των αναρχικών διαμηνύει ότι «υπάρχει ένα όριο» και προσθέτει: «Το όριο δεν είναι τα καμένα αυτοκίνητα. Αν συνεχίσουν αυτό το βιολί, είναι δεδομένο ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να αφήνει αυτά τα πράγματα ατιμώρητα... Αν αυτοί θεωρούν ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε η δημοκρατία, οι δομές της, η Αστυνομία και τα δικαστήρια θα κάνουν την δουλειά τους».

Ο κ. Πανούσης συμπληρώνει επίσης: «Δεν θα αφήσουμε να καεί όλη η Αθήνα λέγοντας "δεν πειράζει, παλιά καιγόταν και ο Πειραιάς"». Δηλώνει πως διαφωνεί με τον κ. Παρασκευόπουλο που είχε μιλήσει για διάλογο με τους κουκουλοφόρους σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «διάλογος δεν πρέπει να γίνει για κανέναν λόγο. Η Δημοκρατία δεν κάνει διάλογο με αυτούς που δεν έχουν πρόσωπα».

Σημειώνει ότι η Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους καταληψίες της Νομικής και «θα μπουν όλοι στη δικογραφία» μαζί με το ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη που συνελήφθη.

Ο κ. Πανούσης τονίζει ότι θέλει συζήτηση το θέμα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού και άλλων κρατουμένων, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει ένα ενδιάμεσο όργανο ανάμεσα στον νόμο και την απόφαση του Συμβουλίου να απελευθερωθεί κάποιος». Τονίζει πως έχει πει την άποψή του στον υπουργό Δικαιοσύνης και σημειώνει πως τέτοιοι νόμοι θα έπρεπε να συζητούνται στο υπουργικό Συμβούλιο και «να μην πηγαίνουν απευθείας στη Βουλή για ψήφιση».



Πηγή


Βαρβιτσιώτης: Άλλα λόγια μέσα, άλλα έξω η κυβέρνηση για τον ΟΛΠ



Όπως είπε, «το "όχι ο Πειραιάς να γίνει Chinatown στο Πεκίνο", μεταφράστηκε σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου»

Αιχμές προς την κυβέρνηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ άφησε με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγράμματος της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δραγασάκη στην Κίνα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως η κυβέρνηση «συνεχίζει τη γνωστή της τακτική», δηλαδή «άλλα λόγια μέσα, άλλα λόγια έξω».

Όπως είπε, «το "όχι ο Πειραιάς να γίνει Chinatown στο Πεκίνο", μεταφράστηκε σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου», ενώ υπογράμμισε επίσης ότι «οι αποκρατικοποιήσεις είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί σε αποσπασματικές δηλώσεις που το μόνο που καταφέρνουν είναι να καλλιεργήσουν ανασφάλεια στους επενδυτές για τις προθέσεις της κυβέρνησης και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα».



Πηγή : protothema.gr


Το πρώτο τρέιλερ της νέας ταινίας του Τζέιμς Μποντ, «Spectre»



Το πρώτο τρέιλερ του «Spectre» κυκλοφορεί εδώ και κάποιες ώρες, προκαλώντας σάλο στο διαδίκτυο και στους φαν των περιπετειών του 007. Η πρώτη ατάκα που ακούγεται είναι το «Καλωσόρισες Τζέιμς, πάει καιρός» και αν και η υπόθεση παραμένει μυστήριο, καταλαβαίνει κάποιος ότι σχετίζεται με τον περιβόητο πράκτορα.




Γερμανία: Σε 15 χρόνια το 50% των εργαζομένων θα έχουν πάρει σύνταξη



SOS εκπέμπουν Γερμανοί αναλυτές - Η χώρα θα χρειάζεται 500.000 μετανάστες ετησίως μέχρι το 2050 - Τι αναφέρει η έρευνα

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, το ήμισυ του συνόλου των Γερμανών εργαζομένων θα είναι συνταξιούχοι, προειδοποιεί σε μελέτη του το Ινστιτούτο Bertelsmann. Χωρίς τους μετανάστες, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας είναι πιθανό να συρρικνωθεί από τα 45 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 29 εκατομμύρια εργαζομένους ή κατά 36% έως το 2050, τονίζει. Μάλιστα, η μελέτη, υπογραμμίζει πως η Γερμανία μέχρι και το 2050 θα χρειάζεται 500.000 μετανάστες ετησίως!

Με βάση την έρευνα ακόμη και αν ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών ισούταν με εκείνον των ανδρών και η ηλικία συνταξιοδότησης παρατεινόταν στα 70 έτη, τότε από αυτά τα μέτρα θα προέκυπταν μόνο 4,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραπάνω. Εντούτοις, μία περαιτέρω ψηφιοποίηση και ρομποτοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών θα μπορούσε να μειώσει αυτή την έλλειψη.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) εκτίμησε ότι το 2013 έφτασαν στη Γερμανία 429.000 μετανάστες. Το 2014 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και ξεπέρασε τις 470.000.

Μόνο οι 25.000 από τους 140.000 μετανάστες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που έφθασαν στη Γερμανία το 2013, ταξίδευσαν ειδικά για να βρουν μια θέση εργασίας, με την πλειοψηφία να μεταναστεύει είτε για να σπουδάσει είτε για να βρουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, αναφέρει η μελέτη. Οι υπόλοιποι 289.000 μετανάστες προέρχονταν από χώρες της ΕΕ.

Η έρευνα, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης έχουν αρχίσει να βγαίνουν σιγά-σιγά από την κρίση, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερους εργαζόμενους και θα σταματήσει η φυγή προς τα έξω.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να βασιστεί στην περαιτέρω υψηλή μετανάστευση από την ΕΕ. Πρέπει να λάβουμε μέτρα τώρα που η Γερμανία είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους πολίτες εκτός ΕΕ», τονίζει ο Γιοργκ Ντρέγκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Bertelsmann.

Με βάσει την έρευνα, τέλος, η μελλοντική εσωτερική μετανάστευση από χώρες της ΕΕ προς τη Γερμανία είναι πιθανό να φτάνει περίπου τους 70.000 ετησίως. Για το λόγο αυτό το Ινστιτούτο προτείνει οι περισσότεροι εργαζόμενοι να εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ.


Πηγή : protothema.gr


Στάση στις φυλακές Κορυδαλλού



Στάση πραγματοποιούν οι κρατούμενοι της πρώτης πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποφυλάκιση της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου, Αθηνάς, η οποία «φιλοξενούσε» την Αγγελική Σπυροπούλου.

Η Αθηνά Τσάκαλου είχε συλληφθεί προ εικοσαημέρου και ήδη ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας έχει προτείνει την αποφυλάκισή της, ενώ αναμένεται και η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Σε ανακοίνωσή τους οι κρατούμενοι που αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους ανέφεραν:

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, στο πρόσωπο της συγκεκριμένης μάνας βλέπουμε τη δίκη μας μάνα και στο πρόσωπο της συζύγου βλέπουμε τη δική μας σύζυγο. Από σήμερα Σάββατο 28/03 αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας το βράδυ και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Όσοι παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά θα τα βρουν μπροστά τους και το δίκιο θα είναι με το μέρος μας. Αν πάθει κάτι κάποιος απεργός πείνας, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Εμείς οι κρατούμενοι των φυλακών Κορύδαλλου αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας μπροστά στον παραλογισμό και την αδικία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα το δικαστικό συμβούλιο που εξετάζει την αποφυλάκιση μιας 60χρονης μάνας και της γυναίκας του συγκρατούμενού μας Γ. Τσάκαλου επιδεικτικά κωφεύει παίζοντας με τη ζωή και την υγεία των απεργών πείνας και την ίδια τακτική ακολουθεί και το Υπ. Δικαιοσύνης που παρατείνει την ψήφιση του νομοσχεδίου εξαντλώντας τους συγκρατούμενους απεργούς πείνας, τα αιτήματα των οποίων αφορούν όλους τους κρατούμενους και πρέπει να δικαιωθούν.

Εδώ δεν τίθεται θέμα συμπαράστασης, εδώ το πρόβλημα είναι όλων των κρατουμένων που έχουν μια γυναίκα και μια μάνα να τους επισκέπτεται στη φυλακή.

Είναι φασιστικό και ανέντιμο η αστυνομία και οι δικαστές να εκδικούνται τους συγγενείς των κρατουμένων επειδή έχουν πρόβλημα μαζί τους.

Δεν θα ανεχτούμε να πληρώνουν οι οικογένειες μας για τις δικές μας επιλογές. Αρκετά ταλαιπωρούνται με το πόνο τους.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, στο πρόσωπο της συγκεκριμένης μάνας βλέπουμε τη δίκη μας μάνα και στο πρόσωπο της συζύγου βλέπουμε τη δική μας σύζυγο.

Από σήμερα Σάββατο 28/03 αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά μας το βράδυ και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Όσοι παίζουν παιχνίδια με τη φωτιά θα τα βρουν μπροστά τους και το δίκιο θα είναι με το μέρος μας.

Αν πάθει κάτι κάποιος απεργός πείνας οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Ό,τι είναι να γίνει ας γίνει!

Νίκη στον αγώνα όλων των παεργών πείνας. Αμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι κρατούμενοι από τη φυλακή Κορυδαλλού.


Πηγή : Nooz.gr