Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ! Είναι που θα τον κατεργούσαν! Πάρτε και ένα φόρο λίπους για να μάθετε να τρώτε υγιεινά



Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ - Αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και ΦΠΑ - Μπαίνει φόρος... λίπους - Διαβάστε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και περαστικά μας.

Σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ξεκινάει από τη Δευτέρα, που αναμένεται η περιβόητη λίστα των μεταρρυθμίσεων να τεθεί το τραπέζι του Euro Working Group. Τι περιλαμβάνει και ποιές κόκκινες γραμμές βάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε ποιά σημεία της λίστας αναμένεται να γίνει σκληρό παζάρι. Εκτάκτως αύριο στη Βουλή η δανειακή σύμβαση που θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών. Όπως διαρρέεται, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να γίνει αύριο το βράδυ στις 8 συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση.

Με σημαία της το “όχι άλλα υφεσιακά μέτρα” η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα (ΦΠΑ, συντάξεις, φόροι).

Σύμφωνα με τη λίστα, που περιλαμβάνει 18 κοστολογημένα μέτρα, η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, με «κούρεμα» κατά 50% των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5%) κάτι που ευελπιστούν να τους οδηγήσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που εκτιμάται στο 1,4%.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η φοροδιαφυγή, με έμφαση στους “έχοντες και κατέχοντες”, στα εμβάσματα και στη λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η επιτάχυνση και ολοκλήρωση άμεσα των ελέγχων στις λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν, καθώς και όσων περιπτώσεων έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις μεταφοράς «μαύρου χρήματος» στο εξωτερικό.

Ξεχωρίζει το μέτρο της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το taxis, που ενδεχομένως συνδυαστεί και με την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ μέσω τραπεζών, αλλά θα δοθεί βαρύτητα και στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού.
Τη διαδρομή του... ΦΠΑ ευελπιστούν να ακολουθήσουν με την οnline σύνδεση των επιτηδευματιών με το σύστημα taxis, ώστε όλες οι συναλλαγές να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και να βεβαιώνεται άμεσα ο αναλογών ΦΠΑ, ο οποίος θα χρεώνεται αυτόματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Έτσι, θα υπολογίζεται αυτόματα ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Για το ΦΠΑ, οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση εξαιρέσεων, ειδικά στα νησιά. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει την on line σύνδεση των ταμειακών με το TAXIS, κληρώσεις αποδείξεων και συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Εάν συζήτηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδειχθεί ευελιξία.

Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ,-ίσως με κάποιες αλλαγές στους μικρούς ιδιοκτήτες -και το 2015 με στόχο να εισπραχθούν και φέτος περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 2% τον χρόνο, ειδικά αν η είσπραξή του συνδυαστεί με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών της Εφορίας τον Ιούνιο.

Προβλέπεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 42% σε τουλάχιστον 45%- 50% και εισαγωγή νέων κλιμακίων, ενώ σχεδιάζεται γενναία αύξηση αφορολογήτου έως τα 15.000 ευρώ, σε βάθος διετίας

Ανάσα στα κρατικά ταμεία αναμένεται να δώσουν οι ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο με τις 100 δόσεις και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα έσοδα να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ για το 2015.

Σχεδιάζεται αμνηστία σε αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, με την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο, με εφάπαξ φόρο πάνω από 15%.

Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ εξετάζεται η επιβολή Fat tax, δηλαδή φόρου σε τρόφιμα με ζάχαρη και λιπαρά, όπως στις ΗΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει και στην είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τον διαδικτυακό τζόγο


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου