Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Διπρόσωπος μεν, επιτυχημένος δε o Παναθηναϊκός στο Μπάσκετ



Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΥΡΙΓΓΑ

Η αλήθεια είναι ότι την ιστορία του «Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ» την έχει αναπαραστήσει πολλές φορές ως τώρα το «τριφύλλι» ειδικά στα εκτός έδρας ματς της Ευρωλίγκας. Πάνω που δείχνει ότι έχει τη δύναμη να σωριάσει στο παρκέ τον αντίπαλό του, αλλάζει πρόσωπο και δίνει μια και χύνει την καρδάρα με το γάλα που είχε γεμίσει. Οι αιτίες είναι σίγουρα πολλές και βγήκαν και προχθές στην επιφάνεια στην Πόλη, όπου η ομάδα κέρδισε μεν την αποδεκατισμένη Γαλατάσαραϊ, αλλά η εμφάνιση ήταν κάκιστη.

Οι «πράσινοι» μακριά από το σπίτι τους δείχνουν να χάνουν τη δύναμή τους ή όταν τη βρίσκουν κάνουν λάθη σε κρίσιμα σημεία και χάνουν τα ματς. Ο Παναθηναϊκός είχε στην 1η φάση της Ευρωλίγκας μόνο μια νίκη εκτός έδρας (με την Τουρόβ) και έχει άλλη μια (με την Αλμπα) ως τώρα στο ΤΟΡ 16. Οι αιτίες της μεταμόρφωσης είναι πολλές. Κατ' αρχάς ο Παναθηναϊκός δεν έχει πια τα πανίσχυρα και πανάκριβα ρόστερ των προηγούμενων ετών.


Κι άλλο ρεκόρ ο Διαμαντίδης
Έπαιξε με την φωτιά, αλλά δεν... κάηκε! (vds)
Πάντα στο 100%
Εχει, βέβαια, ένα αξιόμαχο ρόστερ, το οποίο όμως πρέπει να δίνει το 100% σε κάθε ματς για να οδηγεί την ομάδα στη νίκη. Αν υστερήσουν κάποιοι παίκτες, αν η ομάδα δεν έχει διάρκεια, αν δεν είναι συγκεντρωμένη και στα 40 λεπτά, τότε το γλυκό δεν δένει. Η άμυνα αποτελεί το καλό χαρτί του. Αν αυτό το χαρτί δεν πέσει στο παρκέ από την αρχή ως το τέλος ενός ματς, τότε το «τριφύλλι» έχει προβλήματα.

Πείρα - διαχείριση
Η συγκέντρωση είναι άλλο ένα θέμα. Οι «πράσινοι» σε πολλά κρίσιμα σημεία κάνουν μοιραία λάθη. Αυτό έχει να κάνει με την πείρα. Το «τριφύλλι» μπορεί να έχει κάποιους παίκτες που έχουν φάει με το κουτάλι τα μεγάλα ματς (π.χ. Διαμαντίδης, Φώτσης), αλλά από κει και πέρα δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι παίκτες με τεράστια πείρα που να ξέρουν πώς να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Ο Μπατίστα ήταν πάντα ένας ρολίστας. Ο Σλότερ παίζει για πρώτη φορά τόσο δύσκολα ματς. Οι Γιάνκοβιτς και Παππάς φέτος βγαίνουν για πρώτη φορά τόσο μπροστά και αποτελούν βασικούς άξονες του παιχνιδιού του «τριφυλλιού».

Το πρόσημο είναι θετικό
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά παρ' όλα αυτά το πρόσημο της φετινής παρουσίας του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι θετικό και η σεζόν δείχνει επιτυχημένη έως τώρα. Οι «πράσινοι» είναι ήδη μια ανάσα από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, με νίκη επί της Αλμπα εξασφαλίζουν την πρόκριση.

Και όλα αυτά σε μια σεζόν που θεωρείται μεταβατική. Ο Παναθηναϊκός πέρασε το καλοκαίρι σε μια νέα φάση. Σε μια φάση που η προτεραιότητα ήταν να χτιστεί ένας Παναθηναϊκός πάνω σε στέρεες ελληνικές βάσεις και να φτιαχτεί μια ομάδα που θα έχει το βλέμμα της στο μέλλον. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξεκαθάρισε τότε ότι οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός φέτος. Το «τριφύλλι», όμως, δείχνει έτοιμο να προσθέσει ήδη τον πρώτο φετινό του τίτλο στην τροπαιοθήκη του (βλέπε Κύπελλο) και αν μη τι άλλο αυτό κάνει ήδη τη σεζόν θετική και το μέχρι τώρα έργο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς επιτυχημένο.

Ο ηγέτης Παππάς

Ο Νίκος Παππάς κλήθηκε φέτος να κολυμπήσει για τα καλά στα βαθιά με την ομάδα και κολύμπησε και ύπτιο και πρόσθιο και κρόουλ και πεταλούδα. Ο 25χρονος γκαρντ έχει «αναστηθεί» και παρά το ότι δεν έχει ακόμα την πείρα της Ευρωλίγκας (παίζει μόλις για 2η σεζόν) αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας. Και αυτό το λένε με εντυπωσιακό τρόπο οι αριθμοί, καθώς ο Παππάς είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο ΤΟΡ 16 με μ.ό. 13,7π., ενώ έχει ακόμα 1,8ριμπ., 2ασ. και μόλις 1,3 λάθη! Δεύτερος σκόρερ της ομάδας σε αυτήν τη φάση της διοργάνωσης είναι ο Γκιστ με μ.ό. 11,3π.

Πανιώνιος και μετά Αλμπα

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την προσεχή Πέμπτη στο ΟΑΚΑ την Αλμπα σε ένα ματς-φωτιά που θα κρίνει την πρόκριση της ομάδας στα πλέι οφ (με νίκη οι «πράσινοι» περνάνε στους «8» της Ευρωλίγκας), αλλά το παιχνίδι αυτό... πρέπει να περιμένει. Το «τριφύλλι» αντιμετωπίζει αύριο εκτός έδρας τον Πανιώνιο για την 22η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και έτσι ο Παναθηναϊκός βάζει στην άκρη τη μετωπική με την Αλμπα και έχει το μυαλό του μόνο στην αναμέτρηση με τους «κυανέρυθρους».

Η ομάδα επέστρεψε χθες στην Αθήνα από την Τουρκία και μπήκε στον ρυθμό του αγώνα με τους Νεοσμυρνιώτες. Οι βασικοί γλίτωσαν τα βάσανα (λόγω του ταξιδιού) της σκληρής προπόνησης και γυμνάστηκαν χαλαρά. Πιο εντατικά προπονήθηκαν όσοι δεν έπαιξαν πολύ κόντρα στη Γαλατάσαραϊ και φυσικά η... πιτσιρικαρία, που θα πάρει ευκαιρίες να παίξει στο ματς της Νέας Σμύρνης.



Πηγή : sentragoal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου