Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Ο άρχοντας των αυξήσεων στο ΦΠΑ Τσίπρας θεωρεί αδιανόητο ότι δεν έχει μειωθεί και άλλο από την κυβέρνηση

 


Κάθε σοβαρός άνθρωπος με στοιχειώδη μόρφωση, μένει κάγκελο όταν ακούει τις τοποθετήσεις του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό λοιπόν που αύξησε τον ΦΠΑ παντού και σε όλα τα είδη έχει το θράσος να αναρωτιέται γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση που έχει μειώσει τις αυξήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να παίξει το παιχνίδι του ο Αλέξης Τσίπρα τοποθετήθηκε λέγοντας «Κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η πλειοψηφία δεν μπορεί να επιβιώσει» και το είπε μετά συνάντησή του με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος που επί κυβέρνησης του είχε πάει το ΦΠΑ στο ψωμί στον θεό.

Μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της χώρας Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου, με μεγάλη δόση απάτης, ψέματος και παραπληροφόρησης:

«Οι τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έχουν δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης για τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και ιδίως για τον κλάδο των αρτοποιών, όπου έχουν δει ακόμα και μετά τις αλλαγές που έγιναν στα τιμολόγια τον Αύγουστο, αύξηση στους λογαριασμούς τους και όχι μείωση.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έφυγε, οι αυξήσεις δεν έφυγαν. Και σήμερα, Σεπτέμβρη-Οκτώβρη οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν στα τιμολόγια που καλούνται να πληρώσουν για τους λογαριασμούς του ρεύματος, του φυσικού αερίου, τιμές στις οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και τιμές που κάνουν απαγορευτική τη λειτουργία τους.

Δεκάδες, εκατοντάδες αρτοποιεία κλείνουν σε όλη τη χώρα, ενώ και θέσεις εργασίας χάνονται διότι οι αυξήσεις για ένα μέσο αρτοποιείο αντιστοιχούν σε δύο και τρεις μισθούς εργαζόμενου.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο που συναντήθηκα με τους αρτοποιούς μια επιδότηση η οποία ποτέ όμως δεν τους δόθηκε. Είναι η ώρα να δοθεί και μάλιστα αναδρομικά για να σταματήσει αυτό το κύμα των λουκέτων στα αρτοποιεία.

Ταυτόχρονα οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Είναι δυνατόν να είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε τιμές ρεύματος για μη οικιακούς καταναλωτές, δηλαδή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις; Ακόμα και μετά τις επιδοτήσεις να είμαστε οι δεύτεροι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη;

Είναι δυνατόν να μην έχει μειωθεί ούτε μισό τοις εκατό ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης αλλά και ο ΕΦΚ που επιβαρύνει μικρά και μεσαία εισοδήματα, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 12%, και ενώ οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν μειώσει τους έμμεσους φόρους;

Όλα αυτά είναι πολιτική επιλογή. Και πράγματι κάποιοι θησαυρίζουν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να ατενίσει την επόμενη μέρα όχι με αισιοδοξία, αλλά ούτε καν με αντοχές. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.

Χρειάζεται μια άλλη πολιτική στήριξης των μικρών και μεσαίων. Χρειάζεται δικαιοσύνη, δικαιοσύνη παντού. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα βρέθηκα εδώ δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής που έχουν ανάγκη στήριξης. Που πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την τρομακτική δυσκολία».




Oμιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας

 


Oμιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας.




Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, αγαπητά στελέχη της Αστυνομίας, κυρίες και κύριοι,


Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ, στις παλιές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα κτίριο που είμαι σίγουρος ότι φέρνει όμορφες αναμνήσεις σε όλους όσοι πέρασαν από εδώ και εκπαιδεύτηκαν να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους.


Είμαι σήμερα μαζί σας μία μέρα πριν από την εορτή του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αγίου Αρτεμίου, για να δω από κοντά το καίριο έργο το οποίο επιτελείτε, οι γυναίκες και άνδρες του Σώματος, αλλά κυρίως για να σάς συγχαρώ από καρδιάς για τον επαγγελματισμό σας και τη συμβολή σας στην ασφάλεια των πολιτών.


Και θα ήθελα, ας μου επιτραπεί να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στους συναδέλφους σας οι οποίοι διακρίθηκαν, για τις εξαιρετικές πράξεις τους. Ακούσαμε τις προσωπικές τους ιστορίες και μάς παρακολουθούν από την πρώτη σειρά.


Είμαι σίγουρος, κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ, ότι είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των πολλών προσωπικών ιστοριών, οι οποίες κάθε μέρα δίνουν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια.


Γιατί η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας, είχα τονίσει επιγραμματικά πριν από τρία χρόνια στην αρχή της διακυβέρνησής μας.


Είναι μία πολιτική, που παρά τις δυσκολίες εξακολουθούμε κάθε μέρα να την εφαρμόζουμε, αλλά να την προσαρμόζουμε κιόλας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Δε νομίζω ότι χρειάζονται μακροσκελείς αναλύσεις για την ασφάλεια ως θεμελιώδες αγαθό του πολίτη, γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή.


Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας, την επιβάλλει η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας. Καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών και της συλλογικής ευημερίας.


Μερικές μόνο από τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα σύγχρονο Σώμα Ασφάλειας, είναι και η μετάλλαξη, η ίδια η εξέλιξη της παραβατικότητας. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, από επίδοξους εγκληματίες κάθε κλίμακας. Η ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, η υπονόμευση της Δημοκρατίας από εξτρεμιστικές πράξεις, αλλά και από ακραία ρητορική.


Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε τρεις μόνο νέες αποστολές που επωμίστηκε η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία τρία χρόνια: Την τήρηση κατ΄ αρχάς των υγειονομικών μέτρων, τόσο στη διάρκεια των απαγορεύσεων που μας επέβαλε η πανδημία, όσο και έπειτα.


Στη συμβολή, τη σημαντική συμβολή της ελληνικής αστυνομίας στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, χωρίς την άμεση κινητοποίησή της στην απομάκρυνση κατοίκων ειδικά στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών, είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε θρηνήσει πολλές ζωές.


Αλλά πολύ σημαντικός, αναντικατάστατος θα έλεγα, ήταν και είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας.


Τα επεισόδια τα οποία είδαμε και στο βίντεο του Μαρτίου του 2020, όταν η Ελληνική Αστυνομία συνεργάστηκε άψογα με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψει αυτό το σχέδιο της εργαλειοποίησης δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, ως μέσο αμφισβήτησης τελικά των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ως μοχλό πίεσης απέναντι στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.


Είναι μια αποστολή την οποία υπηρετεί η Ελληνική Αστυνομία άγρυπνα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα σύνορά μας.


Παράλληλα όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη κοινωνία, οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους. Και είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι η κακοποίηση γυναικών, ιδίως η κακοποίηση των παιδιών, η παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αναδεικνύονται πια και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.


Ναι, είμαι σίγουρος ότι αυτά τα περιστατικά υπήρχαν και στο παρελθόν. Συχνά δυστυχώς περνούσαν απαρατήρητα. Σήμερα, ευτυχώς ναι, προκαλούν τεράστια κατακραυγή. Προκαλούν όμως, κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ και αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, και μια μεγάλη πίεση δικαιολογημένη στους κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.


Και είναι δείγμα επίσης της αλληλεπίδρασης της αστυνομίας με την κοινωνία, που αναπτύσσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους κατάλληλους μηχανισμούς και μεριμνά για τη διαρκή κατάρτιση του προσωπικού της ανταποκρινόμενη σε ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα.


Και άκουσα έτσι με πολύ συγκίνηση, την πρώτη ιστορία της αστυνόμου -ψυχολόγου η οποία βρίσκεται στην υπηρεσία ίσως της πιο ευαίσθητης αποστολής την οποία μπορεί να φανταστεί κανείς: της υποστήριξης τραυματισμένων ψυχών, παιδιών που έχουν πέσει θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αποτρόπαιων πράξεων, τα οποία πρέπει να τα χειριστούμε, κύριε Υπουργέ, όχι απλά με την αποτελεσματικότητα που η κοινωνία απαιτεί από εμάς, αλλά με την ευαισθησία που χρειάζεται προκειμένου να επουλώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτές τις τραυματισμένες ψυχές.


Αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να αντλήσουμε και εκείνες τις πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να “δέσουμε” αυτές τις υποθέσεις έτσι ώστε όλοι- το τονίζω όλοι- οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, τελικά να το κάνουν.


Όλα αυτά συνθέτουν ένα απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί η Ελληνική Αστυνομία. Και νομίζω το ξέρετε καλύτερα από εμάς ότι η Κυβέρνηση, υπερακοντίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σάς στηρίξει ηθικά αλλά και υλικά στην απαιτητική σας αποστολή.


Η εμφανής αστυνόμευση στις γειτονιές, η οποία βασίζεται πλέον στην “Ομάδα ΔΡΑΣΗ” και την ενίσχυση των υπηρεσιών γραμμής της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, της Άμεσης Δράσης. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους, πόσο τονώνεται το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη από μία περιπολία στη γειτονιά του.


Και είναι σημαντικό, επέμενα πολύ σε αυτό, μέσα από την αναδιάταξη των δυνάμεων, μέσα από την απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων από τα βάρη μιας γραφειοκρατίας, η οποία έρχεται από το παρελθόν, να αυξάνουμε τις περιπολίες ειδικά τις νυχτερινές περιπολίες. Και χαίρομαι διότι αυτές έχουν αυξηθεί ήδη σημαντικά.


Και, ναι, παρά την εικόνα η οποία μερικές φορές μπορεί να διαμορφώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από υποθέσεις οι οποίες, δικαιολογημένα θα έλεγα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.


Και δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι μία παλιά πληγή, μία πληγή που έρχεται από το βαθύ παρελθόν που έχει τραυματίσει πολλαπλώς την Ελληνική Δημοκρατία- και αναφέρομαι στην τρομοκρατική βία- αυτή έχει πρακτικά ξεριζωθεί.


Καταργήσαμε τα άβατα. Τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες. Δεκάδες κατειλημμένα κτίρια έχουν εκκενωθεί. Και βέβαια έγιναν παρεμβάσεις, αναφέρθηκε και ο Υπουργός, σε φοιτητικές εστίες οι οποίες είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών.


Και αναρωτιέμαι πράγματι, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μάς ασκούν κριτική όταν επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη σε χώρους στους οποίους θα πρέπει κατ’ εξοχήν να ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση της σκέψης και της γνώμης και να μην αποτελούν καταφύγια παραβατικών συμπεριφορών, όπως δυστυχώς συνέβαινε στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.


Και βέβαια ενισχύσαμε τη θωράκιση των συνόρων, όπως είπα ήδη, με προσλήψεις. Σχεδόν 2.000 νέοι συνοριοφύλακες εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης του συνόρου. Την πρώτη επέκταση του φράχτη στον Έβρο, 27 χιλιόμετρα.

Αποτελεί δέσμευσή μου ότι θα κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ενισχυμένος φράκτης καθ’ όλο το μήκος του Έβρου. Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, η μόνιμη έτσι αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών. Νομίζω τα στατιστικά στοιχεία εδώ μιλούν από μόνα τους.


Λύσαμε και μία χρόνια εκκρεμότητα με τη ρύθμιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συνάθροισης. Είναι μία κατοχυρωμένη ελευθερία η οποία όμως πλέον εναρμονίζεται με το ισοδύναμο – και αυτό συνταγματικά κατοχυρωμένο- δικαίωμα στην ανεμπόδιστη οικονομική και κοινωνική ζωή.


Έχουμε στη διάθεσή μας ένα λεπτομερές θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό δόγμα με μια κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα.


Οι διαδηλώσεις, οι πιο πολλές διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν παρεμποδίζουν πλέον την οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Προφανώς και θα το τονίσω αυτό. Υπάρχουν πάντα μεγάλες διαδηλώσεις που επιβάλλουν να κλείνει ολόκληρη η πόλη. Για τη μεγάλη πλειοψηφία, όμως, των διαδηλώσεων, πιστεύω ότι έχουμε βρει πια αυτή τη “χρυσή τομή” μεταξύ του δικαιώματος στη δημόσια συνάθροιση, χωρίς αυτό κατά ανάγκη για μικρές πορείες των 50 ή των 100 ατόμων, να διαταράσσει όλη τη ζωή της πόλης.


Αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος και ενισχύσαμε και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Υποδεχτήκατε σχεδόν 5.000 νέα οχήματα και μοτοσυκλέτες και από κρατικούς πόρους, αλλά και από ιδιωτικές δωρεές, αποκτήθηκαν παραπάνω από 20.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και μέσα προστασίας όπως νέες στολές και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.


Και βέβαια όπως είπα, μεριμνήσαμε για την αντιμετώπιση των νέων αθέατων μορφών βίας. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην ίδρυση των 6 πρώτων γραφείων ενδοοικογενειακής βίας και στην κατάρτιση σχεδόν 3.000 αστυνομικών σε αντίστοιχα περιστατικά. Στη σύσταση 5 γραφείων προστασίας ανηλίκων, αλλά και του τμήματος προστασίας ζώων της Αττικής. Ο καινούργιος αριθμός ήδη λειτουργεί και γίνεται αποδέκτης εκατοντάδων περιστατικών καταγγελιών κακοποίησης ζώων.


Και βέβαια η Αστυνομία εισέρχεται και αυτή στη νέα τεχνολογική εποχή, με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία και με τη θεσμοθέτηση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας, της ψηφιακής άδειας οδήγησης. Μεγάλη ευκολία για τον πολίτη να τα έχει διαθέσιμα πια στο κινητό του.


Αναβαθμίσαμε την αστυνομική εκπαίδευση, ενώ από τον Ιανουάριο του 2023 η αναθεώρηση του μισθολογίου του δημοσίου αρχίζει να έχει άμεση επίδραση και στις απολαβές των Αστυνομικών, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων που έχουν και τις χαμηλότερες σήμερα απολαβές.


Κυρίες και κύριοι, αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, στο σημερινό περιβάλλον, όπως είπα, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλές προκλήσεις. Το κατορθώνει, το κατορθώνετε πανάξια, εμπνέοντας στον πολίτη σιγουριά και υπερηφάνεια και προσθέτοντας πάντα νέες επιτυχίες στις παλιές.


Πρέπει να το πούμε ότι είναι πολλές οι πρόσφατες υποθέσεις οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Εξιχνιάστηκαν όμως και εξιχνιάστηκαν χάρη στον επαγγελματισμό και στην ταχύτητά σας. Έτσι ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη στο Σώμα, αλλά και η πεποίθηση που πρέπει να υπάρχει ότι κανένα, κανένα έγκλημα, κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.


Στο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες Αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών. Διερευνήθηκαν και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, χάρη στην αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των Αστυνομικών που ικανοποίησε μία χρόνια σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη.


Και μάλιστα η προμήθεια σχεδόν 2,5 χιλιάδων μικρών καμερών που θα φέρουν οι Αστυνομικοί στις στολές τους, θα εμπεδώσει αυτό το αίσθημα λογοδοσίας το οποίο πρέπει να διακατέχει κάθε σύγχρονη Αστυνομία, ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματικά ακλόνητα πειστήρια για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας και να εξετάζονται τυχόν αυθαιρεσίες κι εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα επιδιώκετε, θα θέλετε να υπάρχουν αυτά τα πειστήρια στη διάθεσή σας.


Αλλά όπως έχω τονίσει και από το βήμα της Βουλής, δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη. Θα τιμωρείται – και θα πρέπει να τιμωρείται- με κάθε εξάντληση της αυστηρότητας. Και στην καθημερινή αστυνόμευση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αναφέρομαι στο περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που η δικαστική του διερεύνηση προχωρά και πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα.


Οφείλετε όμως, αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, να είστε και εσείς σε διαρκή εγρήγορση. Μην αφήνετε, μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών. Να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό σας.


Αρκεί ένα μόνο λάθος, ένα μόνο ατόπημα για να επισκιάσει δεκάδες, εκατοντάδες επιτυχίες αλλά και για να τροφοδοτεί τελικά μια άδικη κριτική εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη, για μικροκομματική εργαλειοποίηση.


Οι Ελληνικές πόλεις δεν βρίσκονται στο έλεος σκληρών συμμοριών και εγκληματιών, ούτε συνιστούν νησίδες παρανομίας και αυθαιρεσίας. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνο τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η Αστυνομία είναι πυλώνας εσωτερικής σταθερότητας.


Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα είναι τέλεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πολλά βήματα προόδου τα οποία μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει η Ελληνική Αστυνομία.


Και ξέρετε και εσείς καλά ότι η αντιμετώπιση του εγκλήματος, της βίας, της παράνομης βίας είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος με πολλές μικρές καθημερινές μάχες. Αυτές που δίνετε με αυτοθυσία κάθε μέρα. Αυτές στις οποίες έχετε θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους σας.

Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών όμως έχει τονωθεί. Ολόκληρες γειτονιές αποκτούν πια μια νέα ζωή και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης όταν ενδυναμώνεται η Αστυνομία. Και με τους νέους ρόλους που έχουν ανατεθεί στην αστυνομία διαλύεται το πέπλο του φόβου.


Και επανέρχομαι, ασφαλώς σε εγκλήματα όπως η βία κατά των ανηλίκων, η σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση, γυναικοκτονίες και είναι ενθαρρυντικό, θα το ξαναπώ, ότι τέτοια περιστατικά προσλαμβάνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι στατιστικά είναι πολύ περισσότερα.


Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι τα θύματα μιλούν, έχουν το θάρρος να βγουν από το σκοτάδι και να καταγγείλουν πια τέτοιες συμπεριφορές. Και πρέπει να έχουν το θάρρος να το κάνουν γιατί πρέπει να έχουν την βεβαιότητα ότι η οργανωμένη πολιτεία, εσείς που συχνά θα γίνεται οι πρώτοι αποδέκτες τέτοιων καταγγελιών, θα αφουγκραστούν και οι μηχανισμοί θα είναι στο πλευρό εκείνων των πολιτών που έπεσαν θύματα τέτοιων πράξεων, έτσι ώστε να βρουν πρώτα και πάνω από όλα προστασία και στη συνέχεια να δικαιωθούν.


Ας είμαστε, συνεπώς, όλοι λίγο φειδωλοί στην κριτική. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ασφαλής, μάς το θυμίζουν εξάλλου τα δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών της, ξένοι επενδυτές, που την προτιμούν για να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά της.


Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία προσπαθεί κάθε μέρα να αντιμετωπίζει με επάρκεια και με διαρκή προσπάθεια κάθε απειλή που διαγράφεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της.


Γιατί, όπως δείχνουν και οι κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται από ξένα κέντρα, για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα, το έγκλημα, το ξέρετε καλά, δεν σταματά στη μεθόριο. Και πρόκειται για ένα κίνδυνο που δεν στοχεύει μόνο τον μεμονωμένο χρήστη του διαδικτύου- και νομίζω ότι εδώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντική δουλειά- πρέπει να κάνουν συνέχεια άλματα για να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από το οργανωμένο έγκλημα.


Αλλά αυτές οι επιθέσεις συνιστούν και μία απειλή για την Εθνική ασφάλεια, η οποία μπορεί πάντα να δεχθεί ύπουλα πλήγματα: από την επίθεση στον λογαριασμό κρατικών υπηρεσιών μέχρι την αποσταθεροποίηση μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Τίποτα από τα δύο δεν είναι άλλωστε καινοφανές.


Η ασφάλεια, συνεπώς, και στον κυβερνοχώρο θα απαιτήσει την ανάπτυξη και από πλευρά Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των υπόλοιπων δομών του κράτους που είναι επιφορτισμένες με την κυβερνοασφάλεια, θα απαιτήσει νέα εργαλεία, θωράκιση υφιστάμενων υποδομών και βέβαια μεγάλο βάρος θα πέσει στους ώμους του άξιου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.


Κυρίες και κύριοι, η ασφάλεια είναι μία καθημερινή μάχη για την ελευθερία και την Δημοκρατία. Ζούμε σε μία περίοδο που ο αυταρχισμός έχει δημιουργήσει ανελεύθερα καθεστώτα, τα οποία επιτίθενται πια στις Δημοκρατίες. Το βλέπουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας.


Η Δημοκρατία στοχοποιείται σήμερα περισσότερο από ποτέ και ο εξτρεμισμός είναι συχνά το άλλο πρόσωπο του αυταρχισμού. Αυτή η ισορροπία μεταξύ της προστασίας, της ασφάλειας και της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, είναι λεπτή, είναι κρίσιμη.


Και δεν μπορεί ένα κράτος να προστατεύσει τους πολίτες αδιαφορώντας για τα δικαιώματά τους. Αυτό μάς διαχωρίζει τελικά από τα αυταρχικά καθεστώτα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων.


Και ασφάλεια δεν σημαίνει αυταρχισμός και καταστολή. Σημαίνει ενίσχυση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι το βασικότερο για κάθε συμπολίτη μας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Ασφάλεια σημαίνει πάνω απ΄ όλα και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Αυτή είναι η διάσταση ενός σύγχρονου κράτους προστασίας, με εσάς πρώτους και πιστούς υπηρέτες.


Θέλω και πάλι από καρδιάς να σάς συγχαρώ, την κάθε μία και τον κάθε έναν ξεχωριστά -στο πρόσωπό σας βλέπω την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα Αστυνομικό- για τη δουλειά την οποία κάνετε. Μη διστάσετε πάντα να βάζετε τον πήχη των προσδοκιών ακόμα πιο ψηλά. Κρατήστε το Εθνόσημο, το οποίο φοράτε στη στολή σας, μέσα στην ίδια σας την καρδιά.


Χρόνια πολλά στην Ελληνική Αστυνομία, στους ανθρώπους της πάνω απ΄ όλα. Εύχομαι πάντα επιτυχίες. Σας ευχαριστώ πολύ.



Κατά της ασφάλειας πολιτών - φοιτητών ο Σπίρτζης θέλει να καταργήσει Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ΔΡΑΣΗ



Αστυνομία και ΣΥΡΙΖΑ δεν ταιριάζουν και δεν ταίριαζαν ποτέ γιατί η ακροαριστερά ιστορικά έχει να κάνει με βία, ανομία και τρομοκρατικές ενέργειες. Άλλωστε αποδεδειγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί σε συντρόφους αντιεξουσιαστές, και στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων, με στελέχη και βουλευτές του που έχουν καταθέσει μάρτυρες σε δίκες τρομοκρατών.

Η σχέση τους ήταν μόνο για να φυλάνε κλούβες και ΜΑΤ το Μαξίμου όταν ήταν πρωθυπουργός ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και τους βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας επικίνδυνος και ανεύθυνος ακροαριστερός πολιτικός, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και λάτρης του μεγαλύτερου κακοποιού δολοφόνου, παιδεραστή και βιαστή παιδιών Άρη Βελουχιώτη είναι ο Χρήστος Σπίρτζης.

Αυτός ο ανεκδιήγητος ακροαριστερός εξέφρασε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, να μειωθεί η ασφάλεια των πολιτών και των φοιτητών, καταργώντας έτσι και πέσουν πάλι θύματα απάτης οι Έλληνες και τους εκλέξουν κυβέρνηση, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία,τη ομάδα ΔΡΑΣΗ, ΟΔΟΣ και την ομάδα «Μαύροι Πάνθηρες». 

Αυτός είναι ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει παράδεισος η Ελλάδα, η Αθήνα και τα πανεπιστήμια, ακροαριστερών κακοποιών και κάθε είδους σκληρών κακοποιών.

Όπως είπε ο βουλευτής και ακατάλληλος τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «θα καταργηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η ΟΔΟΣ, η ΔΡΑΣΗ, όλοι οι εσμοί της ακροδεξιάς αντίληψης στην αστυνομία που θέσπισε η Νέα Δημοκρατία».


Μάλιστα ο αποδεδειγμένα ακροαριστερός και λάτρης επικίνδυνων ακροαριστερών παιδεραστών χαρακτήρισε την Νέα Δημοκρατία, ακροδεξιά λέγοντας, «Θα καταργηθούν τα άθλια σώματα που έχει ιδρύσει η ΝΔ, όλα τα ακροδεξιά μορφώματα».



Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει εκστρατεία ψεύδους παραπληροφόρησης με όπλο την ακρίβεια

 


Με την γνωστή τακτική, ψέμα, παραπληροφόρηση και απάτη ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Μην μπορώντας να παράξει ουσιαστική αντιπολίτευση, γυρνάει σε τακτικές του 2014, με την ελπίδα ότι θα εξαπατήσει όσους περισσότερους μπορεί.

Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια από την κρίση που έχει δημιουργήσει ο σύντροφος δικτάτορας Πούτιν, που δεν τολμάει να κατηγορήσει ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει γονατίσει όλους τους λαούς της Ευρώπης, και δεν δεν είναι Ελληνικό θέμα, αλλά το αφήγημα του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, είναι να περάσει τους πολίτες ότι φταίει η κυβέρνηση.

Στόχος λοιπόν της Κουμουνδούρου να χρεώσει την ακρίβεια αποκλειστικά στην κυβέρνηση, ξεπλένοντας τον αιμοδιψή δικτάτορα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ρίχνοντας την ευθύνη για όλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.



Δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες Τρίτη στην παρουσίαση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου Αγράφων, που καταρτίστηκε ύστερα από συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάιο με Δημάρχους ορεινών περιοχών και μπαίνει σταδιακά σε πλήρη εφαρμογή. Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου, που έγινε στην Αργιθέα Καρδίτσας, ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε:

«Είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο με όραμα για την επόμενη μέρα. Για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο αποτελεί για μένα μία εθνική προτεραιότητα. Και αυτό είναι να ανατρέψουμε τη δημογραφική γήρανση στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας. Πρέπει να ξαναγυρίσουν νέα παιδιά πίσω. Πρέπει τα νέα παιδιά που γεννιούνται εδώ να έχουν λόγο να παραμείνουν και να ζήσουν, να εργαστούν σε αυτόν τον πανέμορφο και ευλογημένο τόπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν προφανώς οι κατάλληλες υποδομές, αλλά πρέπει να υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης»

«Έχω δώσει μία δέσμευση και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά πρωτίστως αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται μερικές φορές ότι είναι ξεχασμένοι από το κράτος και από την κεντρική εξουσία, ότι με αυτή την κυβέρνηση και με εμένα Πρωθυπουργό δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων. Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή και πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια πρόνοια του κοινωνικού κράτους, ασχέτως με το αν βρίσκονται στην Αθήνα ή στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Αργιθέας».

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Αγράφων είναι το πρώτο διαδημοτικό-διαπεριφερειακό ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για ορεινούς Δήμους της χώρας, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα καλύπτει τους τρεις Δήμους των Αγράφων, δηλαδή τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα και Αγράφων και δύο Περιφέρειες (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), αφορώντας πρωτίστως τους σχεδόν 15.000 μόνιμους κατοίκους (14.784) και τους 200 οικισμούς όπου διαμένουν.

Το ΕΑΠ Αγράφων είναι το επόμενο εμβληματικό βήμα υλοποίησης της δέσμευσης που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στους 33 Δημάρχους ορεινών Δήμων, για το σχεδιασμό για πρώτη φορά μια εθνικής στρατηγική για την ορεινότητα με στόχο την έξοδο της ορεινών δήμων της Ελλάδας από τη διαχρονική γεωγραφική απομόνωση και την πληθυσμιακή και παραγωγική ερήμωση που βίωσαν επί δεκαετίες.

Με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων η κυβέρνηση προσθέτει στα 65 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί έως σήμερα στους 3 Δήμους, επιπλέον 90 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν σε τρεις άξονες: στην αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών με 42 εκατ. ευρώ, την ανάπτυξη του παραγωγικού ιστού και της οικονομικής δραστηριότητας με 32 εκατ. ευρώ, και την κοινωνική προστασία και συνοχή με 16 εκατ. ευρώ.

Το ΕΑΠ Αγράφων έρχεται σε συνέχεια δύο ακόμη σημαντικών κυβερνητικών δράσεων:


Την ένταξη των ορεινών όγκων των δυτικών και νότιων Αγράφων στην πολιτική της κυβέρνησης για τα «Απάτητα Βουνά», που θέτει σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τα Άγραφα και την σπάνια βιοποικιλότητα της Πίνδου, σε συνολική έκταση 94,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από 371 έως 2.188 μέτρα υψόμετρο, με την απαγόρευση διάνοιξης νέων δρόμων ή άλλων τεχνητών επεμβάσεων που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον.

Και την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας μετά την καταστροφική κακοκαιρία του «Ιανού» με ένα πολύπλευρο σχέδιο αποκατάστασης υποδομών και ενισχύσεων σε επιχειρηματικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και καλύπτει έργα οδοποιίας και υποδομών (200 εκατ. ευρώ), αντιπλημμυρικά, αγροτικές αποζημιώσεις ΕΛΓΑ (60 εκατ. ευρώ), στήριξη επιχειρήσεων (50 εκατ. ευρώ), στεγαστική συνδρομή (90 εκ ευρώ).

Οι ορεινοί Δήμοι της χώρας καταλαμβάνουν το 20% της ελληνικής επικράτειας (26.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και κατοικούνται από το 2% του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 200.000).



Νέα Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα για το Μεταναστευτικό


 

Σε συμφωνία προκειμένου να πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στην Ελλάδα το 2023, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Βίλνιους, προχώρησαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Gerhard Karner, στη Βιέννη.  Σε κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησής τους, οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη:

Ενίσχυσης της συνεργασίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Να συνεχιστεί η πρωτοβουλία του Βίλνιους στην οποία είχαν συμμετάσχει Ελλάδα, Αυστρία, Λιθουανία και Πολωνία και αφορούσε στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή την φορά η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας εντός του πρώτου επταμήνου του 2023 με κεντρικό θέμα να είναι στην αυτή τη φορά ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  



Παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τη χρονιά που διανύουμε

 


Κατά τη χρονιά που διανύουμε εφαρμόστηκε σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Εφαρμόστηκαν συγκεκριμένα:

Επιδοτήσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων (δημοσιονομικό κόστος 9,5 δισ. ευρώ).

Επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01/12/2021 έως και 31/06/2022 (δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ).

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (δημοσιονομικό κόστος 453 εκατ. ευρώ).

Εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) (δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ).

Επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ).

Ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ) τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022 (δημοσιονομικό κόστος 816 εκατ. ευρώ).

Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Ο.Τ.Α. (160 εκατ. ευρώ).

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για επιχειρήσεις  που επλήγησαν από την πανδημία (83 εκατ. ευρώ).

Αυξημένο επίδομα στέγασης για φοιτητές και σπουδαστές (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023).

Πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» (31 εκατ. ευρώ για το 2022 και 20 εκατ. ευρώ για το 2023).

Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω -αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 840 εκατ. ευρώ).



ΕΛΣΤΑΤ : Ανάπτυξη 8,4% καταγράφηκε πέρυσι στην ελληνική οικονομία

 


Ανάπτυξη 8,4% καταγράφηκε πέρυσι στην ελληνική οικονομία, με την ΕΛΣΤΑΤ να βελτιώνει έστω και οριακά την πρώτη εκτίμησή της του Μαρτίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3%. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 181,343 δισ. ευρώ. Στην άνοδο του ΑΕΠ συνετέλεσαν τα εξής:

Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με το 2020, έναντι αύξησης 6,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 5,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 2,2%.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κινήθηκαν ανοδικά κατά 21,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 17,7%, έναντι αύξησης 16,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 24,1%, έναντι αύξησης 21,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.



Δυο προτάσεις της Ελλάδας στο πακέτο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου

 


Σε ανάρτηση του μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καλωσορίζω την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας τις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, αφορά την πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών, στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων, που, όπως είχε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση.

Το δεύτερο σημείο που βασίστηκε σε ελληνική πρόταση -και συμπεριλαμβανόταν επίσης στο Σχέδιο Έξι Σημείων του Πρωθυπουργού- αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές: Είναι ένας μηχανισμός εξομάλυνσης μέσω ενός προσωρινού μηχανισμού της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών που περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου (circuit breaker- μηχανισμός για τον περιορισμό των διακυμάνσεων). Στόχος: ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στις συμβάσεις παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Με τη χθεσινή εισήγησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  προτείνει έναν νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει επίσης:

Σε ό,τι αφορά την κοινή προμήθεια: Η Επιτροπή προτείνει κοινές αγορές φυσικού αερίου για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών.  Θα αναθέσει σε έναν πάροχο υπηρεσιών να οργανώσει τη συγκέντρωση της ζήτησης σε επίπεδο Ε.Ε., ομαδοποιώντας τις ανάγκες εισαγωγής αερίου και αναζητώντας προσφορές στην αγορά. Προτείνει την υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών-μελών σε κοινές προμήθειες, για τη συγκέντρωση τουλάχιστον του 15% των στόχων αποθήκευσής τους. Βάσει της πρότασης, η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώνεται πριν από τη σύναψη οποιασδήποτε αγοράς φυσικού αερίου ή μνημονίου συμφωνίας όγκου άνω των 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και τη μείωση της ζήτησης: Η Επιτροπή προτείνει μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού. Τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν έκθεση κάθε δύο μήνες για την πρόοδό τους σε ό,τι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης και η Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει την κατάσταση συναγερμού ή να επανεξετάσει το στόχο μείωσης, εάν τα τρέχοντα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή. Για να ενισχυθεί η ετοιμότητα για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή προτείνει μέτρα που επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να μειώσουν περαιτέρω τη μη βασική κατανάλωση για να εξασφαλίσουν ότι παρέχεται αέριο σε βασικές υπηρεσίες και βιομηχανίες. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει την κατανάλωση των νοικοκυριών που είναι ευάλωτοι πελάτες. Δεδομένου ότι δεν έχουν συνάψει όλα τα κράτη-μέλη τις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες αλληλεγγύης, η Επιτροπή προτείνει κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι κάθε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει έκτακτη ανάγκη θα λάβει αέριο από άλλα, με αντάλλαγμα μια «δίκαιη αποζημίωση».

Προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής δύναμης πυρός της Ε.Ε: Η Επιτροπή προτείνει ακόμη να χρησιμοποιηθεί το 10% του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σκοπεύει επίσης να υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής δύναμης πυρός της Ε.Ε. για το REPowerEU, προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να αποφύγει τον κατακερματισμό στην ενιαία αγορά.




Ο Τράμπ προτιμούσε να μιλάει με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Κίμ Γιονγκ Ούν, Ενρτογάν και Πούτιν

 



Ο Ντόναλντ Τραμπ εξομολογήθηκε σε δημοσιογράφο ότι προτιμά και θαυμάζει- τους αυταρχικούς ηγέτες, όπως και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά αναφέρονται στο ηχητικό βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ, του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκειτ, μαζί με τον Καρλ Μπέρνστιν.

Το βιβλίο, περιλαμβάνει 20 συνεντεύξεις που πήρε ο δημοσιογράφος από τον πρώην πρόεδρο από το 2016 ως το 2020. Ο Τραμπ μιλά για την προεδρία του, τις σχέσεις του με άλλους ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν , αλλά και το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Τα πάω πολύ καλά με τον Ερντογάν, ακόμη και αν δεν θα έπρεπε γιατί όλοι λένε ότι είναι απαίσιος τύπος. Ξέρεις όμως, σε εμένα μου βγαίνει σε καλό αυτό», είπε στον δημοσιογράφο σε συνομιλία τους το 2020.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι «όσο πιο σκληροί και κακοί είναι ηγέτες, τόσο καλύτερα τα πάω μαζί τους. Ίσως δεν είναι κακό».

Ποιος άλλος ενθουσίασε τον πρόεδρο; Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον οποίο είχαν μια ομολογουμένως περίεργη χημεία για ηγέτες που εκτόξευαν ο ένας  έναντι του άλλου απειλές.

Είναι η οξυμμένη ρητορική κατά του Κιμ ένας τρόπος για να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; ρώτησε το 2019 ο θρύλος της δημοσιογραφίας τον Τραμπ. «Όχι, όχι, ποιος ξέρει; Είναι από ένστικτο, ας πούμε από ένστικτο, ήταν όμως πολύ σκληρή ρητορική, η σκληρότερη», απάντησε ο Τραμπ, όπως αναφέρει το CNN.

Στη συνέχεια ο Τραμπ ζήτησε από τους βοηθούς τους να δείξουν τις φωτογραφίες του με τον Κιμ πάνω στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας. «Πολύ κουλ, ε;», είπε όλο καμάρι στον Γούντγουορντ γιατί είχε διασχίσει τη λευκή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες.

Αλλά ο πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί. Έδειξε στον δημοσιογράφο τις επιστολές που του έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οι οποίες ήταν μάλιστα η αρχή για τα απόρρητα «ενθύμια» που πήρε από τον Λευκό Οίκο. «Και μην πεις ότι σου τις έδωσα, εντάξει;» είπε στον δημοσιογράφο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε, σε ένα εξαιρετικά ικανό πυρηνικό οπλικό σύστημα, πιθανόν άγνωστο ως σήμερα. Ο πρόεδρος, αναφέρει ο Γούντγουορντ, αναφερόταν με εντελώς απερίσκετο τρόπο σε απόρρητα «που ούτε ο Πούτιν ούτε ο Σι Τζινπίνγκ έχουν ξανακούσει».

Στην αποτίμησή του ο Γουντγουορντ γράφει για τον Τραμπ ότι είναι «ωμός, χυδαιολόγος, διχαστικός, πολλές φορές εκδικητικός», αλλά και «διασκεδαστικός, αστείος, προσπαθούσε να με κερδίσει και να μου πουλήσει την προεδρία». Δεν του χαρίζεται πάντως: ο βετεράνος δημοσιογράφος θεωρούσε παλιότερα τον Τραμπ «λάθος άνθρωπο» για αυτή τη θέση, αλλά πλέον τον θεωρεί «επικίνδυνο για τη δημοκρατία».




Η Φινλανδία κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με την Ρωσία

 



Η πρόταση για την ανέγερση φράχτη σε τμήμα των συνόρων Φινλανδίας-Ρωσίας έτυχε εχθές ευρείας αποδοχής από τα κόμματα του φινλανδικού κοινοβουλίου.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ζήτησε τη σύγκληση της ολομέλειας για να συζητηθεί η πρόταση για τον φράχτη, η ανέγερση του οποίου υπολογίζεται πως μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια. 

Μιλώντας μετά σε δημοσιογράφους, η φινλανδή πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την κατασκευή του έργου στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του φθινοπώρου, με το κόστος για τις εργασίες του πρώτου έτους να υπολογίζεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χερσαία σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας εκτείνονται σε περίπου 1.300 χιλιόμετρα, αλλά ο φράχτης θα καλύψει περίπου 300 χιλιόμετρα. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο μερικοί μικροί φράχτες σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, προκειμένου να εμποδίζουν τη διέλευση βοοειδών.



Συμμορία ανήλικων Ρομά ληστεύει και δέρνει άλλους ανήλικους μέσα στις Φυλακές Κασσαβέτειας


 

Συμμορία ανηλίκων Ρομά, στις φυλακές της Κασσαβέτειας, έχει γίνει “φοβος και τρόμος”. Προχθές έστειλαν στο Νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό έναν 16χρονο από την Συρία, οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί από το Αχιλλοπούλειο του Βόλου, στο Πανεπιστημιακό, με σπασμένη γνάθο. Σταμάτησαν να τον χτυπούν όταν λιποθύμησε και νόμιζαν πως τον σκότωσαν.

Οι Ρομά ληστεύουν τα υπάρχοντα των ανηλίκων από τα κελιά και προχθές έδειραν αλύπητα δύο ανηλίκους από την Συρία 16 και 17 ετών, που κρατούνται για μεταφορά παράνομων μεταναστών.

Η ομάδα των 16χρονων και 17χρονων Ρομά αποτελείται από έξι άτομα και το περιστατικό βίας συνέβη προχθές στο προαύλιο των φυλακών. Τα θύματα κατήγγειλαν πως έξι συνομήλικοι τους, Έλληνες Ρομά έκλεψαν από τους θαλάμους τηλεκάρτες, τσιγάρα και χρήματα. Προχθές, μόλις εγκατέλειψαν τον θάλαμό τους, οι Ρομά τους επιτέθηκαν, τους έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τους χτυπούν με γροθιές και με κλωτσιές. Έσκισαν το φρύδι του ενός, ενώ ο δεύτερος οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο.

Χθες οι έξι ανήλικοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τους άσκησε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για ληστεία κατά συρροή και εξακολούθηση. Παράλληλα στον ένα από τους φερόμενους ως δράστες του περιστατικού άσκησε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού και σε έναν δεύτερο για επικίνδυνη σωματική βλάβη και τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον ανακριτή. Και οι έξι ζήτησαν προθεσμία και θα περάσουν τελικά το κατώφλι του ανακριτή αύριο Πέμπτη. Μόνο ο ένας από τους εμπλεκόμενους στο επεισόδιο παραδέχθηκε ότι χτύπησε τον έναν Σύρο, με τους άλλους είτε να ισχυρίζονται ότι δεν ήταν αυτοί οι δράστες.


Πηγή: gegonota.news



Η στιγμή που πολίτες βρίσκουν ζωντανό τον πιλότο του Su-34 που συνετρίβη στο Γιεΐσκ


 

Το μαχητικό βομβαρδιστικό απογειώθηκε από την πόλη Γιεΐσκ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, το βράδυ της Δευτέρα και λίγες στιγμές αργότερα συνετρίβη, στο πολυώροφο κτίριο προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Συνολικά 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της συντριβής.

Και οι δύο πιλότοι κατάφεραν να εκτιναχθούν με ασφάλεια από το Su-34 προτού συντριβεί στο έδαφος, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η συντριβή είναι αναπόφευκτη. Βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail δείχνει τη στιγμή που πολίτες πλησιάζουν τον έναν από τους δυο πιλότους στο έδαφος. «Σας κατέρριψαν;» ρωτάει ένας από αυτούς, για να λάβει αρνητική απάντηση από τον πιλότο.

Ο Ρωσικός Στρατός είπε ότι ο κινητήρας του αεροσκάφους πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια της απογείωσής του για μια εκπαιδευτική πτήση. Άλλοι ισχυρίζονται ωστόσο ότι το Su-34 επρόκειτο να επιτεθεί στην Ουκρανία, γεγονός που εξηγεί και τα πυρομαχικά που μετέφερε και τα οποία εξερράγησαν κατά τη συντριβή.




Κάντο όπως ο Κιμ Γιόνγκ Ούν - Η Τουρκία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μήπως φοβηθούμε

 




Είχαμε συνηθίσει τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύει απειλητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, και τώρα έχουμε το καθεστώς του επικίνδυνου και ανεύθυνου Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το ίδιο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή κάλυψής μας» γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, δημοσίευμα η εφημερίδα Turkiye παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun» να πλήξει στόχους και στην ελληνική επικράτεια.

«Ο εγχώριος πύραυλος «Tayfun» έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα. Μεγάλη περηφάνια για την άμυνα μας. Στο Ρίζε δοκιμάστηκε και ο εγχώριος πύραυλος που ανέπτυξε η Roketsan. Ο «Tayfun», πέτυχε τον στόχο του με εμβέλεια που μπορεί να χτυπήσει όλα τα σημεία της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα, προσαρμόζοντας την είδηση στο «φιλοπολεμικό» κλίμα κατά της χώρας μας.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.

Ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missile) «Tayfun» κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan, στο πλαίσιο έργου που υλοποιεί η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η εκτόξευση έγινε στο αεροδρόμιο Ρίζε- Αρτβίν, στην αποβάθρα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με κατεύθυνση τα ανοιχτά της θάλασσας του Σινώπης και ο πύραυλος φέρεται να έπληξε επιτυχώς τον στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων σε 458 δευτερόλεπτα.

Δομικά ο «Tayfun» θυμίζει τον βαλλιστικό πύραυλο «Bora». Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα θα ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ενισχύοντας την «αποτρεπτική ικανότητα» όπως αναφέρουν.

Η δυνατότητα ανάπτυξης από την Τουρκία πλέγματος πυραυλικών συστημάτων, που θα αποτελείται επίσης και από πυραύλους τύπου «Yildirim» (εμβέλεια άνω των 150 χλμ) και «Bora» (άνω των 280 χλμ), θα θέσει σε κίνδυνο αστικά κέντρα, στρατηγικές εγκαταστάσεις, υποδομές κ.α. σε γειτονικές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όπως εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δίκτυα ο Τayfun - που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN, πρόκειται να ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μερικές ακόμη δοκιμές.











Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, επισκέφτηκε το πρωί εργοτάξιο όπου εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων, τα οποία υλοποιούνται σε 14 σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου των Δήμων Καρδίτσας, Αργιθέας και Μουζακίου. Πέραν της οδοποιίας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων γεφυρών για την ασφαλή διέλευση του ποταμού Πάμισου και δύο ρεμάτων.

Η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό χάρη στην ταχεία καταγραφή των ζημιών και την ολοκλήρωση των μελετών για τις τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνταν. Κομμάτια του έργου, για το οποίο εξασφαλίστηκε προϋπολογισμός 134,4 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία, όπως η περιφερειακή οδός Μουζακίου και τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Καρδίτσας.

«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας. Αντίθετα, θα πρέπει η προσοχή μας να στρέφεται κατεξοχήν σε εκείνες τις περιοχές που στο παρελθόν δεν απολάμβαναν της απαραίτητης προσοχής της κεντρικής εξουσίας λόγω της απόστασης από τα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό ήρθαμε να το διορθώσουμε για τα καλά, για να αισθάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, ασχέτως του αν κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο πιο απομονωμένο χωριό της Ελληνικής επικράτειας, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και ότι όλοι έχουν ίδια δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, ίδιες δυνατότητες προστασίας από το κοινωνικό κράτος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Δημαρχείο Αργιθέας, όπου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Στεργίου.

«Μεγάλη μας τιμή και χαρά για το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία έρχεται στην έδρα του Δήμου, στο Ανθηρό, εν ενεργεία Πρωθυπουργός. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας συγκινεί. Άλλωστε γίνατε και εσείς αποδέκτης της αγάπης του μόνιμου πληθυσμού. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη ιστορία, πολύ μεγάλη στιγμή, το λέμε και το εννοούμε. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται ωραία πράγματα στην Αργιθέα και το επόμενο χρονικό διάστημα, με την συνδρομή και την καταλυτική σας βοήθεια, θα γίνουν ακόμα περισσότερα», σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος. Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Δημαρχείο βρέθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της ορεινότητας και τη στήριξη των μικρών ορεινών Δήμων, η οποία είχε αναλυθεί κατά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους 33 Δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων, στις αρχές Μαΐου.

«Μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφθώ την ορεινή Αργιθέα, για να μιλήσουμε αφενός για τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε κάνει, αποκατάστασης των καταστροφικών ζημιών που άφησε πίσω του ο “Ιανός”, αλλά, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Για το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου, για τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί και το μεγάλο σας πλούτο, εδώ στα Άγραφα, στον πιο απομονωμένο δήμο της πατρίδας μας. Θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο φέρνει κοντά τρεις δήμους της ευρύτερης περιοχής με σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, για να μπορούμε να οραματιστούμε όχι μόνο τη σημερινή αλλά την επόμενη μέρα αυτής της περιοχής, με περισσότερο πληθυσμό να μένει στα βουνά μας, τα οποία θα πρέπει πραγματικά να τα γνωρίσουν όλοι όσοι αγαπούν τους ορεινούς όγκους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο του ορεινού Δήμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε επίσης με δημοτικούς υπαλλήλους, τους οποίους ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσφέρουν σε πολίτες μέσω προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα περπάτησε το χωριό Ανθηρό, όπου συνομίλησε με κατοίκους, ενώ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει στάση και στο τοπικό δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, όπου χαιρέτησε τους μαθητές και τον δάσκαλό τους και συζήτησε μαζί τους για τις ανάγκες του σχολείου.

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού μετά το Δημαρχείο ήταν στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου, όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Καρδίτσας Τιμόθεος και τον ξενάγησε στον χώρο μαζί με τους επιτρόπους της Μονής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει τις εξαιρετικά καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και να ενημερωθεί για την ιστορία της Μονής, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.



Στις 11 μονάδες η διαφορά του Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα - Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 


Οι πολίτες θεωρούν αξιόπιστο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco που παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.



H διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέρχεται στις 11 μονάδες (από 9 που ήταν στην μέτρηση του Σεπτεμβρίου), καθώς το 31% των πολιτών δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο ως Πρωθυπουργό έναντι 20% που εκφράζει την προτίμησή του στον Αλέξη Τσίπρα.



Σύμφωνα με την δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία έχει 8,3% διαφορά στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη προτιμούν και εμπιστεύονται οι πολίτες για ικανότερο να αντιμετωπίσει τις κρίσεις στην ενέργεια και στα ελληνοτουρκικά.



Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να διασφαλίσει περισσότερο τη στήριξη της κοινωνίας σε σχέση με τη Θέρμανση, το 33% δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 24% ο Αλέξης Τσίπρας και το 36% κανένας από τους δύο.



Για την Ακρίβεια το 32% λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να την αντιμετωπίσει καλύτερα, έναντι 22% του Τσίπρα και 40% που δηλώνει κανένας.



Για τα Ελληνοτουρκικά το 43% θεωρεί πως ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μπορεί να τα χειριστεί καλύτερα, έναντι 17% του Αλέξη Τσίπρα και 30% που αναφέρει κανένας.



Για την εγκληματικότητα το 31% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μπορεί να την αντιμετωπίσει, έναντι μόλις του 17% που θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα.



Η μάχη των εκλογών θα γίνει στο κέντρο καθώς το 23% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δηλώνει ότι προέρχεται από το κέντρο κομμάτι που είναι προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 6% από την κεντροδεξιά που είναι κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και το 11% από την κεντροαριστερά που ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο κόμματα το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απαξιωθεί από τους πολίτες.