Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Κάντο όπως ο Κιμ Γιόνγκ Ούν - Η Τουρκία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μήπως φοβηθούμε

 




Είχαμε συνηθίσει τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύει απειλητικούς βαλλιστικούς πυραύλους, και τώρα έχουμε το καθεστώς του επικίνδυνου και ανεύθυνου Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το ίδιο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή κάλυψής μας» γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, δημοσίευμα η εφημερίδα Turkiye παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun» να πλήξει στόχους και στην ελληνική επικράτεια.

«Ο εγχώριος πύραυλος «Tayfun» έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα. Μεγάλη περηφάνια για την άμυνα μας. Στο Ρίζε δοκιμάστηκε και ο εγχώριος πύραυλος που ανέπτυξε η Roketsan. Ο «Tayfun», πέτυχε τον στόχο του με εμβέλεια που μπορεί να χτυπήσει όλα τα σημεία της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα, προσαρμόζοντας την είδηση στο «φιλοπολεμικό» κλίμα κατά της χώρας μας.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.

Ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missile) «Tayfun» κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan, στο πλαίσιο έργου που υλοποιεί η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η εκτόξευση έγινε στο αεροδρόμιο Ρίζε- Αρτβίν, στην αποβάθρα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με κατεύθυνση τα ανοιχτά της θάλασσας του Σινώπης και ο πύραυλος φέρεται να έπληξε επιτυχώς τον στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων σε 458 δευτερόλεπτα.

Δομικά ο «Tayfun» θυμίζει τον βαλλιστικό πύραυλο «Bora». Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα θα ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ενισχύοντας την «αποτρεπτική ικανότητα» όπως αναφέρουν.

Η δυνατότητα ανάπτυξης από την Τουρκία πλέγματος πυραυλικών συστημάτων, που θα αποτελείται επίσης και από πυραύλους τύπου «Yildirim» (εμβέλεια άνω των 150 χλμ) και «Bora» (άνω των 280 χλμ), θα θέσει σε κίνδυνο αστικά κέντρα, στρατηγικές εγκαταστάσεις, υποδομές κ.α. σε γειτονικές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όπως εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δίκτυα ο Τayfun - που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN, πρόκειται να ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μερικές ακόμη δοκιμές.











0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου