Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Ο Τράμπ προτιμούσε να μιλάει με αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Κίμ Γιονγκ Ούν, Ενρτογάν και Πούτιν

 



Ο Ντόναλντ Τραμπ εξομολογήθηκε σε δημοσιογράφο ότι προτιμά και θαυμάζει- τους αυταρχικούς ηγέτες, όπως και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτά αναφέρονται στο ηχητικό βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ, του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκειτ, μαζί με τον Καρλ Μπέρνστιν.

Το βιβλίο, περιλαμβάνει 20 συνεντεύξεις που πήρε ο δημοσιογράφος από τον πρώην πρόεδρο από το 2016 ως το 2020. Ο Τραμπ μιλά για την προεδρία του, τις σχέσεις του με άλλους ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν , αλλά και το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Τα πάω πολύ καλά με τον Ερντογάν, ακόμη και αν δεν θα έπρεπε γιατί όλοι λένε ότι είναι απαίσιος τύπος. Ξέρεις όμως, σε εμένα μου βγαίνει σε καλό αυτό», είπε στον δημοσιογράφο σε συνομιλία τους το 2020.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι «όσο πιο σκληροί και κακοί είναι ηγέτες, τόσο καλύτερα τα πάω μαζί τους. Ίσως δεν είναι κακό».

Ποιος άλλος ενθουσίασε τον πρόεδρο; Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον οποίο είχαν μια ομολογουμένως περίεργη χημεία για ηγέτες που εκτόξευαν ο ένας  έναντι του άλλου απειλές.

Είναι η οξυμμένη ρητορική κατά του Κιμ ένας τρόπος για να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; ρώτησε το 2019 ο θρύλος της δημοσιογραφίας τον Τραμπ. «Όχι, όχι, ποιος ξέρει; Είναι από ένστικτο, ας πούμε από ένστικτο, ήταν όμως πολύ σκληρή ρητορική, η σκληρότερη», απάντησε ο Τραμπ, όπως αναφέρει το CNN.

Στη συνέχεια ο Τραμπ ζήτησε από τους βοηθούς τους να δείξουν τις φωτογραφίες του με τον Κιμ πάνω στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας. «Πολύ κουλ, ε;», είπε όλο καμάρι στον Γούντγουορντ γιατί είχε διασχίσει τη λευκή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες.

Αλλά ο πρόεδρος δεν σταμάτησε εκεί. Έδειξε στον δημοσιογράφο τις επιστολές που του έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οι οποίες ήταν μάλιστα η αρχή για τα απόρρητα «ενθύμια» που πήρε από τον Λευκό Οίκο. «Και μην πεις ότι σου τις έδωσα, εντάξει;» είπε στον δημοσιογράφο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε, σε ένα εξαιρετικά ικανό πυρηνικό οπλικό σύστημα, πιθανόν άγνωστο ως σήμερα. Ο πρόεδρος, αναφέρει ο Γούντγουορντ, αναφερόταν με εντελώς απερίσκετο τρόπο σε απόρρητα «που ούτε ο Πούτιν ούτε ο Σι Τζινπίνγκ έχουν ξανακούσει».

Στην αποτίμησή του ο Γουντγουορντ γράφει για τον Τραμπ ότι είναι «ωμός, χυδαιολόγος, διχαστικός, πολλές φορές εκδικητικός», αλλά και «διασκεδαστικός, αστείος, προσπαθούσε να με κερδίσει και να μου πουλήσει την προεδρία». Δεν του χαρίζεται πάντως: ο βετεράνος δημοσιογράφος θεωρούσε παλιότερα τον Τραμπ «λάθος άνθρωπο» για αυτή τη θέση, αλλά πλέον τον θεωρεί «επικίνδυνο για τη δημοκρατία».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου